فهرست مطالب

مجله پایش
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 61، خرداد و تیر 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/03
  • تعداد عناوین: 11
|
  • ژیلا صدیقی، کتایون جهانگیری، آزیتا گشتاسبی، راحله رستمی صفحه 269
    کم خونی یکی از مهم ترین بیماری های شایع در جهان است بطوریکه بین سال های 1993 تا 2005 حدود 2 میلیارد نفر (بیش از 30 درصد) در جهان مبتلاء به کم خونی بوده اند. قابل ذکر است که بیش از نیمی از کم خونی ها در دنیا به علت فقر آهن است. غنی سازی مواد غذایی یکی از مهم ترین راهبردهای ارتقای وضعیت تغذیه ای در جوامع بوده و برنامه های غنی سازی مواد غذایی با آهن سالهای متمادی در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. مداخلات غنی سازی مواد غذایی مانند هر برنامه ای نیازمند ارزشیابی است تا بتوان تاثیرات مداخلات را مورد ارزیابی قرار داد لذا این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی مداخلات غنی سازی آرد با آهن در جهان، طراحی و اجرا شد. مطالعه حاضر از نوع مرور نظام مند بوده که در سال 93-1392 انجام شده است. در این مطالعه، مقالات مجلات علمی به زبان فارسی و انگلیسی از زمان ابتدای انتشار مقالات تا انتهای سال 2013 (برای مقالات انگلیسی) و انتهای سال 1392 (برای مقالات فارسی) مورد بررسی قرار گرفتند. منابع مورد جستجو عبارت از CENTRAL، CDSR، DARE، PubMed، Clinicaltrials.gov، WHOLIS، SID، Google scholar (و همچنین فهرست منابع) بودند. معیارهای ورود به مطالعه از نظر «جمعیت»، «نوع مطالعه»، «مداخله» و «پیامد» به ترتیب عبارت از «گروه های مختلف سنی و جنسیتی جامعه»، «مطالعات مداخله ای»، «آرد غنی سازی شده با آهن» و «شاخص های بیوشیمی خون شامل میانگین هموگلوبین، میانگین فریتین سرم، کمبود هموگلوبین (شیوع کم خونی)، کمبود فریتین (شیوع فقر آهن)، کمبود هموگلوبین و کمبود فریتین (شیوع کم خونی فقر آهن)» بودند. در مطالعه حاضر 44 مقاله (شامل 72 مداخله) انتخاب شده و نتایج آن ها مورد تحلیل قرار گرفتند. غنی سازی آرد با آهن در20 مورد (مداخله) نشان دهنده نتایج مثبت بوده و تاثیر بر بهبودی شاخص های کم خونی و فقر آهن داشته و در 24 مورد (مداخله) دارای تاثیر نسبی (بهبودی برخی از شاخص های وضعیت آهن) بوده است. مطالعه حاضر همچنین نشان داد که غنی سازی آرد با آهن در 28 مورد (مداخله) تاثیری بر بهبودی شاخص های کم خونی و یا فقر آهن نداشته است.
    با توجه به دستاوردهای مطالعه حاضر که نشان دهنده تناقض در اثربخشی مداخلات غنی سازی آرد با آهن در کشورهای مختلف بود، مقرر شد که متعاقبا مطالعه تکمیلی به هدف فراتحلیل (Meta-analysis) نتایج این مطالعات انجام شود تا با توجه به کیفیت مقالات مذکور بتوان اثربخشی مداخلات غنی سازی آرد با آهن در جهان را به صورت کمی برآورد کرد.
    کلیدواژگان: غنی سازی آرد، کم خونی، فقر آهن، مرور نظام مند
  • زهرا بهبودی مقدم، زهرا جهانی *، ناهید دهقان نیری صفحه 297

    سبک رهبری ازمهم ترین واساسی ترین عناصر مدیریت است. نوع سبک رهبری برمراقبت ازبیمار وکیفیت مراقبت اثر می گذارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین سبک های رهبری مدیران بخش زنان و زایمان بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران ومقایسه شاخص های خدمات مامایی انجام یافته است. دراین مطالعه مقطعی تعداد70 نفر از پرسنل مامای شاغل دربخش زنان وزایمان بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران درتابستان سال 1392 مورد مطالعه قرارگرفتند. اطلاعات مربوط به تعیین نوع سبک رهبری مدیر بخش به وسیله پرسش نامه چندعاملی سبک رهبری توسط ماماها تکمیل گردید. اطلاعات مربوط به شاخص های بخش به روش مصاحبه بامدیربخش و واحدآماربیمارستان تکمیل شد. سبک غالب رهبری (60 درصد) مدیران بخش زنان وزایمان بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران منفعل یاعدم مداخله است. بین تحولگرا بودن و شاخص رضایتمندی ماماهای بخش ارتباط آماری معناداری وجودداشت. از آن جایی که مدیران اطلاعات کافی درمورد سبک های نوین رهبری (تحولگرا و غیره) ندارند وازاین سبک ها کمتر استفاده می نمایند، به منظور ارتقای شاخص های بخش و افزایش انگیزه و توانمندی کاری پرسنل، نیازمند دوره های آموزشی در مورد اهمیت و به کارگیری این سبک ها هستند.

    کلیدواژگان: سبک رهبری، شاخص های خدمات مامایی
  • احمدرضا درستی مطلق، پریوش نورعلیئی، هاله صدرزاده یگانه، سید مصطفی حسینی، جواد کریمی صفحه 305
    چاقی تحت تاثیر عوامل ژنتیکی، رفتاری و فرهنگی است و اثراتی منفی بسیاری بر سلامت جسمی و روانی دارد. هدف مطالعه حاضر بررسی ارتباط اضافه وزن و چاقی با افسردگی با عنایت به عوامل اجتماعی- اقتصادی و برخی عوامل زمینه ای بود. مطالعه بصورت مقطعی روی 400 دختر دبیرستانی با روش نمونه گیری تصادفی ساده انجام پذیرفت. پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، افسردگی- اضطراب-استرس DASS42 و فعالیت بدنیMET توسط دانش آموزان تکمیل شد. وزن و قد به ترتیب با ترازوی سکا (دقت 100 گرم) و متر نواری غیر قابل ارتجاع نصب شده به دیوار(دقت 5/0 سانتیمتر) اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های کای دو، تست t، تحلیل واریانس یک طرفه و رگرسیون لوجستیک چند متغیره انجام شد. شیوع اضافه وزن و چاقی در جامعه مورد مطالعه 8/21 درصد و شیوع افسردگی7/54 درصد بود. شیوع افسردگی در افراد دارای اضافه وزن و چاق بیشتر بود (001/0>P). پایه تحصیلی، تصور از وزن، رضایت از تناسب اندام، رتبه تولد و سابقه خانوادگی چاقی رابطه چاقی با افسردگی را تحت الشعاع قرار میدادند که پس از تعدیل این عوامل در الگوی رگرسیون چند متغیره لوجستیک ارتباط اضافه وزن و چاقی با افسردگی باز هم معنی دار بود. با توجه به رابطه معنی دار اضافه وزن و چاقی با افسردگی و شیوع بالای افسردگی در دختران دبیرستانی توجه بیشتر به چاقی و پیامدهای آن از جمله افسردگی ضروری است.
    کلیدواژگان: اضافه وزن و چاقی، افسردگی، دختران دبیرستانی
  • محسن صفاری، فضل الله غفرانی پور، محمود محمودی صفحه 315
    استرس و مقابله با آن از جمله مسایلی است که در قشر نوجوان مطرح بوده و یکی از حیطه های قابل توجه در حوزه روانشناسی این گروه سنی است که تاثیر شگرفی بر سلامت روانی و جسمانی آنها می گذارد. هدف از این مطالعه ارزیابی عوامل استرس زا، راهبردهای مقابله ای و عوامل مرتبط با آنها در میان نمونه ای از نوجوانان است. یک مطالعه مقطعی تحلیلی برای بررسی اثرات ناشی از عوامل استرس زا، راهبردهای مقابله ای و برخی از عوامل دموگرافیک موثر بر استرس درک شده تعداد 402 نوجوان پسر تهرانی طراحی گردید. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ارزیابی فرآیندهای استرس و مقابله در نوجوانان و مقیاس استرس درک شده استفاده شد. میانگین سنی نوجوانان0/68 ± 15/44 بود. میانگین استرس درک شده در نمونه مورد مطالعه6/02 ± 17/99 بدست آمد. سبک شناختی/عاطفی متداولترین سبک مقابله ای مورد استفاده بوسیله شرکت کنندگان مطالعه شناخته شد. یافته ها حاکی از آن بود که رابطه معنی دار بین استرس درک شده و استرس تجمعی وجود دارد. در رگرسیون چندگانه عواملی همچون استرس تجمعی، منابع حمایت اجتماعی، سطح تحصیلات والدین و معدل تحصیلی دانش آموزان، عوامل پیش بینی کننده استرس درک شده شناخته شدند. یافته های این مطالعه نشان می داد که استرک درک شده توسط نوجوانان رابطه معنی داری با متغیرهایی همچون استرس تجمعی، حمایت اجتماعی و تحصیلات والدین دارد و بنابراین با کاهش مشکلات چالش انگیز و تقویت آگاهی والدین و حمایت اجتماعی می توان گام مثبتی در جهت کاهش استرس درک شده توسط نوجوانان برداشت و مطالعات بیشتر می تواند مبین راهکارهای موثر در این زمینه باشد.
    کلیدواژگان: استرس درک شده، نوجوانان، مقابله
  • مرتضی منصوریان، مهناز صلحی، طاهره دهداری، محمدحسین تقدیسی، فرشته زمانی الویجه صفحه 323
    مصرف مواد مخدر یک کار غیر قانونی و یک عمل ناپسند از نظر خانواده ها و جامعه است. بنابراین در شروع مصرف مواد مخدر افراد سعی می کنند مصرف خود را از دید خانواده و جامعه پنهان نمایند. پنهان کردن باعث می شود که خانواده دیر از اعتیاد فرد اطلاع پیدا کنند و اعتیاد او خیلی پیشرفت کند، بنابراین این مطالعه با هدف تبیین راه های پنهان کاری مصرف توسط معتادان مرد مراجعه کننده به مراکز گذری شهر اهواز در سال 1390 انجام شد. این مقاله بخشی از یک مطالعه کیفی است که با روش تحلیل محتوا انجام شد. داده ها بصورت هدفمند و با روش های مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته و مشاهده جمع آوری شدند. از تمامی افراد رضایت نامه آگاهانه اخذ شد و بعد از انجام اولین مصاحبه، تجزیه و تحلیل داده ها بصورت تحلیل مقایسه ای مستمر انجام شد. به این منظور ابتدا متن مصاحبه چندین بار مطالعه، خط به خط تحلیل و با سه روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی کدگذاری شد. میانگین سن شرکت کنندگان 5/13± 21/29و میانگین سن شروع مصرف مواد در آنها3/11 ±16/9 و کمترین سن شروع مصرف 11 سالگی بود. بیشترین زمانی که یک نفر توانسته بود اعتیاد خود را پنهان کند 12 سال بود. پنهان کاری شرکت کنندگان در شروع مصرف مواد در 7 طبقه شامل: پنهان کاری با سوء استفاده از اعتماد خانواده، کارکردن، مصرف دارو، استفاده از تغییرات سریع ناشی از بلوغ، پرخاشگری، تغییر محل و روش مصرف و نقش بازی کردن دسته بندی شد. خانواده ها با شناخت راه های پنهان کاری مصرف مواد در شروع مصرف می تواند زودتر اعتیاد فرزند خود را تشخیص داده و از پیشرفت بیمار فرد جلوگیری نمایند که این شناخت می تواند از طریق آموزش والدین و معلمان مدارس و مراکز آموزشی در مورد تغییرات رفتاری نوجوانان و جوانان انجام شود.
    کلیدواژگان: پنهان کار، تحقیق کیفی، اعتیاد به مواد مخدر، تحلیل محتوا
  • ناهید رژه، مجیده هروی کریموی، علی منتظری، زهرا طاهری خرامه صفحه 333
    پژوهش حاضر مطالعه ای روش شناختی است که با هدف ترجمه و تعیین روایی و پایایی پرسشنامه 7 بعدی و 35 گویه ای سنجش کیفیت زندگی بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد بر (Myocardial Infarction Dimensional Assessment Scate-MIDAS) انجام گرفته است. پس از کسب مجوز از طراح ابزار، ترجمه بر اساس پروتکل پروژه بین المللی ارزیابی کیفیت زندگی انجام گرفت. سپس روایی صوری، سازه و ملاکی پرسشنامه بررسی گردید. به منظور بررسی روایی سازه از مقایسه گروه های شناخته شده)بیماران با و بدون سابقه استعمال دخانیات (و برای تعیین روایی همگرا، از پرسشنامه SF36 استفاده شد. بررسی پایایی ابزار با تحلیل همسانی درونی و روش آزمون باز آزمون انجام شد. به این منظور 100 بیمار مبتلا به انفارکتوس میوکارد مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی منتخب شهر تهران، در مطالعه شرکت نمودند. نتایج تحلیل مقایسه گروه های شناخته شده نشان داد که میانگین کیفیت زندگی بیماران بدون سابقه استعمال دخانیات در تمامی ابعاد بالاتر و در بیشتر ابعاد معنی دار بود. همبستگی بالا و معنی دار بین اکثر نمرات حاصل از دو پرسشنامه MIDAS و روایی ملاکی آزمون SF36 را مورد تایید قرار داد. آلفای کرونباخ در محدود 0/747 تا 0/988و ضریب پایایی آزمون مجدد (ICC) در دو بار اجرا و به فاصله 2 هفته بر روی 30 بیمار، در تمام ابعاد بیشتر از 0/887 بود، بر اساس یافته های این مطالعه MIDAS ابزاری پایا و رواست و می تواند جهت اندازه گیری پیامد سلامت در بخش های پژوهشی و درمانی در بیماران قلبی مورد توجه قرار گیرد. پیشنهاد می شود در مطالعات آتی، محققان بر روی نمونه های بیشتر تمرکز داشته باشند.
    کلیدواژگان: ترجمه، روایی و پایایی، کیفیت زندگی، انفارکتوس میوکارد، MIDAS
  • فرزانه مفتون، افسون آیین پرست، علی منتظری، کاظم محمد، فرانک فرزدی، کتایون جهانگیری، سید مهدی میرشاه ولد صفحه 343
    طرح نظام ارجاع و پزشک خانواده براساس ضرورت هایی شکل گرفت که اهم آن شامل برقراری دسترسی مناسب آحاد کشور، برابری در بهره مندی از خدمات بهداشتی و درمانی و همچنین هدف مندی ارائه خدمات و بهره وری از امکانات نیروی انسانی موجود گروه پزشکی است. نیروی انسانی ارائه دهنده خدمات مهمترین منابع مورد نیاز برای هر برنامه و طرح بهداشتی است در طرح پزشک خانواده نیز تیم پزشک خانواده از اهمیت ویژه ای برخوردار هست. هدف این مقاله؛ ارائه میزان رضایت ماماها در طرح پزشک خانواده است.این مطالعه از نوع مقطعی بوده و در کل کشور انجام شده است. 1772 ماما و وضعیت رضایت آنان از ابعاد مختلف طرح مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان داد که اکثر ماماها متاهل بوده و غالبا در مراکز روستایی، ارائه خدمت می کردند. از میان افراد مورد مطالعه 25/2 درصد دارای وضعیت بیتوته بودند. در موارد مربوط به مفاد قرارداد یا احکام، فراوانی «مجموع رضایتمندی بسیار زیاد و زیاد»، زیر 20 درصد و کمترین رضایتمندی مربوط به میزان دریافتی و درآمد بود. در زمینه شرایط و امکانات طرح فراوانی «مجموع رضایتمندی بسیارزیاد و زیاد» بین 16/0تا 27/6 درصد و کمترین آنها مربوط به بازخورد متخصصان در رابطه با بیماران ارجاعی بود. در زمینه موضوعات مربوط به بیتوته مجموع رضایت بسیار زیاد و زیاد از حدود4/0 درصد تا 44/2 درصد متغیر بود.
    در واقع همانطور که بررسی نتایج مربوط به رضایتمندی ماماها نشان می داد، رضایت در اغلب محورها بالا نیست.مشابه مطالعه حاضر، در سایر مطالعات در زمینه رضایتمندی ماماها نیز این امر تایید شده است که این امر در ماندگاری و ثبات نیروی انسانی نقش بسزایی داشته است. با توجه به اینکه در زمینه شرایط و امکانات طرح کمترین رضایت، مربوط به بازخورد متخصصان در رابطه با بیماران ارجاعی بود در واقع کامل نبودن چرخه سیستم ارجاع را نشان می دهد که این امر در «مدیریت بیماری» نقصی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: پزشک خانواده، نظام ارجاع، ماما، رضایتمندی
  • احمد حائریان اردکانی، محمد علی مروتی شریف آباد، یاسر رضاپور، آزاده پورقیومی اردکانی صفحه 351
    سواد سلامت دهان و خودکارآمدی بهداشت دهان از جمله عوامل درون فردی هستند که در کنار عوامل محیطی و اجتماعی بر سلامت دهان و دندان تاثیر می گذارند. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی رابطه سواد سلامت دهان و خودکارآمدی بهداشت دهان با شاخص های DMFT و شاخص جینجیوال (شاخص لثه) در دانشجویان بود. در این پژوهش مقطعی که از نوع پژوهش های همبستگی بود 281 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه اردکان به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه سواد سلامت دهان، خودکارآمدی بهداشت دهان و شاخص های DMFT و شاخص لثه جمع آوری و با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام تحلیل شدند. نتایج آزمون همبستگی نشان داد که همبستگی سواد سلامت دهان، خودکارآمدی بهداشت دهان و ابعاد آنها با شاخص های DMFT و شاخص لثه معکوس و معنی دار بود. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نیز حاکی از آن بود که هر دو بعد سواد سلامت دهان و هر دو بعد خودکارآمدی بهداشت دهان نقش معنی دار در پیش گویی شاخص های DMFT و جینجیوال دارند، اما درک خواندن بیشترین نقش و خودکارآمدی مسواک زدن کمترین نقش را در پیش گویی این شاخص ها داشتند. همچنین یافته ها نشان داد که سواد سلامت دهان و خودکارآمدی بهداشت دهان پیش گویی کننده های بهتری برای شاخص DMFT نسبت به شاخص جینجیوال هستند. با توجه به یافته های پژوهش حاضر به طور کلی می توان نتیجه گرفت که سواد سلامت دهان و خودکارآمدی بهداشت دهان پیش گویی کننده های معنی دار برای شاخص های DMFT و جینجیوال هستند. و با توجه به تغییر پذیری این متغیرها با آموزش، می توان جهت کاهش شاخص های DMFT و شاخص لثه، این مهارت ها را با اولویت درک خواندن و خودکارآمدی نخ دندان کشیدن، آموزش داد.
    کلیدواژگان: سواد سلامت دهان، خودکارآمدی بهداشت دهان
  • مرضیه آب سواران، شمس الدین نیکنامی، ایرج ضاربان صفحه 363
    سرطان پستان شایع ترین انواع سرطان و دومین علت مرگ ناشی از سرطان در زنان است. در صورت تشخیص زود هنگام بیش از 90 درصد مبتلایان درمان می شوند. خودآزمایی پستان یکی از روش های موثر در تشخیص زود هنگام سرطان پستان است. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر روش های آموزش سلامت در ارتقای خودآزمایی پستان در پرستاران زن انجام شد. پژوهش حاضر یک مطالعه مداخله ای شاهد دار است که بر روی 105 نفر از پرستاران بیمارستان های شهر زابل انجام گرفت که 35 نفر در گروه مداخله با روش سخنرانی، 35 نفر در گروه مداخله با روش تلفن همراه (ارسال محتوای آموزشی بر روی تلفن همراه از طریق بلوتوث) و 35 نفر در گروه شاهد قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود که پس تایید روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. قبل از انجام مداخله آموزشی پرسشنامه توسط واحدهای مورد پژوهش تکمیل شد، سپس مداخله آموزشی در گروه های مداخله اجرا گردید. 3 ماه بعد از مداخله، پس آزمون با استفاده از همان پرسشنامه اولیه انجام شد و داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 19 و آزمون تحلیل واریانس یک طرفه، تی زوجی و کای دو تجزیه و تحلیل شد. آزمون تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد که قبل از مداخله تفاوت میانگین نمرات آگاهی، نگرش و عملکرد بین گروه های مداخله و گروه شاهد از لحاظ آماری معنی دار نبود، اما این تفاوت بعد از مداخله معنی دار بود. بعد از مداخله افزایش معنی دار در میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد در دو گروه مداخله روی داد، اما این تفاوت در گروه شاهد معنی دار نبود. همچنین مشخص شد که این افزایش در گروه تلفن همراه برای نگرش به طور معنی دار بیشتر از گروه سخنرانی می باشد. نتایج این مطالعه نشان دهنده ی تاثیر مثبت آموزش از طریق سخنرانی و تلفن همراه بر ارتقای رفتارهای بهداشتی و پیشگیری کننده در رابطه با سرطان پستان بود.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش و عملکرد، آموزش، خودآزمایی پستان، پرستاران
  • روبرت بان، یان گروس، بئاتریس لابی سکرتان، فاتیحا القصصی، ورونیک بووارد، لامیا بن براحیم تالا، نیلا گوها، فرهاد اسلامی، لورنت گالیچت، کورت استرایف ترجمه: سپیده امیدواری صفحه 375
    اشاره: نظر به اهمیت موضوع پارازیت های ماهواره ای و اثرات آن بر سلامت، ترجمه خبر منتشر شده در شماره 12 مجله لانست انکولوژی (جولای 2011) جهت هر گونه بهره برداری پژوهشگران ارائه می گردد.
  • سپیده امیدواری صفحه 379
    متن حاضر در راستای مشارکت پژوهشگران و اعضای هیئت علمی در بررسی ارتباط پارازیتهای ماهواره ای با آسیب به سلامت و با دیدگاه کمک به اعضای کمیته بررسی وجود رابطه مذکور، جهت تصمیم گیری بر اساس اصول و شواهد علمی تدوین گردیده است. نظر به استناد برخی مدافعین ایمن بودن پارازیتهای ماهواره ای به اظهار نظر کمیته کاری سازمان جهانی بهداشت در مورد میدانهای الکترومغناطیسی فرکانس رادیویی، پس از نقل نتیجه ارزیابی کمیته مزبور به بحث بیشتر در مورد مسئله پرداخته می شود.
|
  • Page 269
    Objective
    Anemia is the most common health problem, which affects a considerable number of world populations. Iron deficiency is responsible for more than 50% of all cases of anemia. Food fortification is an important strategy for improving the nutritional situation of populations and has been implemented in few countries for many years. Flour has been offered as a suitable food vehicle for fortification with iron. Fortification of staple foods such as flour must be subjected to evaluation to demonstrate whether or not fortification has been effective.
    Methods
    We performed a systematic review of the literature by searching the electronic databases of Cochrane Central Register of Controlled Trials (CENTRAL), Cochrane Database of Systematic Reviews (CDSR), Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE), PubMed, Clinicaltrials.gov, WHOLIS, SID and Google scholar. We also screened reference lists manually. We searched literature published up to December 2013 for English language literatures and up to 1392 for Persian language literatures to identify studies describing the effectiveness of flour fortification with iron. The selection criteria were trials of flour fortification with iron that assessed effects on hemoglobin, serum ferritin and prevalence of anemia, iron deficiency and iron deficiency anemia.
    Results
    In all 44 papers were included in this review. In general three types of studies were identified. (i): Data from 20 trials showed that flour fortification with iron resulted in a significant improvements in all iron status indicators. These trials were conducted in Uzbekistan, India, Brazil, China, Brazil, Kenya, Vietnam, Zambia, South Africa, Chile and Australia. (ii): Twenty-four trials categorized as moderately efficacious. The trial was considered to be “moderately efficacious” if some iron related parameters improved significantly. These trials were conducted in Iran, Azerbaijan, Kazakhstan, Mongolia, Tajikistan, Uzbekistan, Kenya, Kuwait, Bangladesh, Argentina, Venezuela, Sri Lanka, Morocco, Zambia, China and South Africa. (iii): There were no significant changes in iron related indicators in 28 trials. These trials were conducted in United States, Brazil, Bangladesh, China, Brazil, Thailand, Sri Lanka, South Africa, Kuwait, Argentina, Morocco, Ivory Coast and England.
    Conclusions
    The findings were contradictory on the effectiveness of flour fortification with iron in different countries. A meta-analysis of the studies is recommended to identify the overall effect of flour fortification on anemia and iron deficiency.
    Keywords: Jila Sadighi, Katayoun Jahangiri, Azita Goshtasebi, Rahele Rostami
  • Zahra Behboodi Moghddam, Zahra Jahani, Nahid Dehghan Nayri Page 297

    Objective (s): The most important and most basic elements of leadership is style of management. Leadership style impacts on patient care and quality of care. This study aims to determine the leadership styles in obstetric ward of hospitals of Tehran University of Medical Sciences and to compare indicators of obstetric services that have been done.

    Methods

    In this cross-sectional study 70 midwives working in the maternity hospital of Tehran University of Medical Sciences (Arash, Baharloo, Comprehensive Women,Vali Asr, Ziaean) were studied in the summer of 1392. Information about the leadership style was gathered using “multifactor leadership questionnaire” which was filled in by midwives. Data of ward indicators was collected through interview with the director of the ward and director of statistic department part of hospital.

    Results

    Data was analyzed with SPSS software, version 20 and NonParametric Pearson statistical test was done. The dominant leadership style (60%) of managers of Gynecology and Obstetrics wards of Hospitals of Tehran University of Medical Sciences was passive or non-interference.

    Conclusion

    There was a significant correlation between transformational and midwives satisfaction index (P <0.05). Since the directors of wards does not have sufficient information about the new leadership styles (transformational, etc.) and rarely use this styles, they are in need of courses on importance of using these kind of styles to improve indicators of these wards and increase motivations and abilities of their personel.

    Keywords: Satisfaction, Ledership styl, Obstetric service indicators
  • Ahmad Reza Dorosty Motlagh, Parivash Nooraliey, Hale Sadrzade Yegane, Mostafa Hossein, Javad Karimi Page 305
    Objective (s): Obesity is affected by genetic, behavioral and cultural factors and has severe negative impact on body and mental health. The objective of this study was finding the possible association between overweight and depression, in regard to socio-economic factors
    Methods
    This cross sectional study was conducted on 400 high school girls found by simple random sampling. Questionnaires including demographic information, “Depression Anxiety Stress Scale DASS42”, and “Rosenberg self-esteem, physical activity MET” were filled by pupils. Weight was measured using Seca digital weight scale having 100g precision, and height was measured using inelastic tape installed on wall with 0.5 centimeter of accuracy. Data was analyzed using Chi-square, t-test, ANOVA and logistic regression statistical.
    Results
    Prevalence of overweight and obesity was 21.8%, and prevalence of depression was 54.7%. The depression prevalence was significantly higher in overweight and obese subjects (P<0.0001). School stage, weight perception, body fitness satisfaction, birth order, and family history of obesity were factors affecting the association of obesity and depression. After adjusting for these factors in multivariate logistic regression model, the association of obesity and depression remained significant.
    Conclusion
    Due to significant association between overweight and depression and regarding high prevalence of depression in high school girls, paying more attention to obesity and its complications including depression is necessary.
    Keywords: overweight, obesity, depression
  • Mohsen Saffari, Fazlollah Ghofranipour, Mahmoud Mahmoudi Page 315
    Objective (s): Stress and coping are one of the most reported problems by adolescents and may be the biggest problem in psychology field that can affect greatly on mental and physical health. the aim of the study was to apprise the stressors, coping strategies and influential factors among male adolescents.
    Methods
    An analytic cross-sectional study was carried out to examine effects of stressors, coping strategies and some demographics variables on perceived stress in 402 male adolescent in Tehran, Iran. Adolescent stress and coping process questionnaire and perceived stress scale were used to collect data. A multivariate regression was performed to assess factors related to perceived stress.
    Results
    The mean age of adolescents was 15.44(SD = 0.68) years. The mean value of perceived stress for the whole sample was 17.99 (SD = 6.02). Cognitive/emotional coping was the most frequent coping style. The findings revealed that there were significant relations between perceived and accumulative stress. In multivariate regression analysis the accumulative stress, social resources (P< 0.01), parent`s education and grade point average (P< 0.05) were found to be significant predictors of perceived stress.
    Conclusion
    The findings suggest that increased level of perceived stress is associated with accumulative stress, social resources and parent`s education. Therefore seems by reducing problems face to adolescents and enhancing parents `knowledge about stress and reinforcing social resources can prevent perceived stress increment. More related studies can show a good perspective.
    Keywords: perceived stress, adolescents, coping
  • Morteza Mansourian, Mahnaz Solhi, Tahereh Dehdari, Mohammad Hossein Taghdisi, Fereshteh Zamani Alvicheh Page 323
    Objective (s): substance abuse in Iran is an illegal and unacceptable act so people at the beginning of drug abuse trying to hide their drug abuse from family and community. Secrecy in drug abuse makes families to be aware too late about addiction of their young children and cannot be able to help them at the appropriate time. The aim of this study was to find out the hiding methods in addict men referred to drop in centers (DICs) of Ahvaz, Iran.
    Methods
    This was a qualitative study using a content analyses approach. The data were collected via a semi constructed in-depth interviews. The sample was selected from DICs in Ahvaz, Iran. The constant comparative analysis was performed to analyze the data.
    Results
    The mean age of participant was 21.29±5.13; the mean age of drug abuse onset was 16.9±3.11. The secrecy were classified in seven categories including: secrecy with abusing family trust, secrecy via working, secrecy with rapid changes of puberty, secrecy with aggression, secrecy with changing the method and location of use and secrecy with role-playing.
    Conclusion
    The findings might help families to prevent the drug abuse among young adolescents in onset.
    Keywords: secrecy, qualitative research, substance abuse, content analysis
  • Nahid Rejeh, Majideh Heravi, Karimooi, Ali Montazeri, Zahra Taheri Kharame Page 333
    Objective (s): To translate and evaluate the the myocardial infarction dimensional assessment scale (MIDAS), as a disease-specific quality of life scale in patients with myocardial infarction in Iran.
    Methods
    After permission, the questionnaire was translated. Then face validity, content validity, concurrent validity and criterion validity were assessed. In order to evaluate the construct validity, known-groups comparison (patients with and without smoking) was performed. For criterion validity the Short Form 36 (SF-36) was used. Cronbach's alpha coefficients and the test retest were used to assess the scale reliability.
    Results
    One hundred patients with myocardial infarction participated in the study. The criterion validity showed high and significant correlation between most the MIDAS and the SF-36 scores. The Cronbach’s alpha for the scale ranged from 0.74 to 0.887 and test-retest reliability (ICC) within 2 weeks, in all dimensions was greater than 0. 90.
    Conclusion
    The findings suggest that the MIDAS is a valid and reliable disease-specific scale and can be considered for measuring health outcomes in research and clinical settings.
    Keywords: Translation, Validity, Reliability, Quality of life, myocardial infarction dimensional assessment scale, myocardial infarction
  • Farzaneh Maftoon, Afsoon Aeenparast, Ali Montazeri, Kazem Mohammad, Faranak Farzadi, Katayoun Jahangiri, Seyed Mehdi Mirshahvalad Page 343
    Objective (s): Family physician and referral system (FPRS) were introduced as a health system reform in Iran, in 2005. The aim of this program was to improve: accessibility to medical services, equity in health care and productivity of human resources. As such general physicians and midwives took responsibility for service delivery. The first step of FPRS was implemented in all rural areas and small cities. The Aim of this study was to assess the satisfaction of midwives as one of the key providers.
    Methods
    This was a national cross-sectional study. The study population was midwives working in FPRS through the country. A random sample of midwives responded to a standard questionnaire. Satisfaction was assessed in 4 different areas: contracts, implementation, facilities and housing conditions. Data were analyzed by SPSS software.
    Results
    In all 1772midviwes participated in the study. Most respondents were women (99.8%), married (64.5%); aged between 21 to 40 years (97.1%) and worked in rural areas (62.1%). The satisfaction with contract was very low (8.7%). Satisfaction with program implementation was 9.6%. Satisfaction with facilities ranged from 16.0 to 27.6%. Satisfaction with housing condition ranged from 4.0 to 44.2%.
    Conclusion
    The study findings indicated that the midwives’ satisfaction with the program was low. It seems that improving housing condition is a key point in service continuity in deprived and remote areas of the country.
    Keywords: Family physician, referral system, midwife, Satisfaction, Iran
  • Ahmad Haerian Ardakani, Mohammad Ali Morowati Sharifabad, Yasser Rezapour, Azadeh Pourghayumi Ardakani Page 351
    Objective (s): Oral health literacy and oral hygiene self-efficacy are part of interpersonal factors witch beside environmental and social factors affect oral health. The aim of the present study was to determine the relationship of oral health literacy and oral hygiene self-efficacy with DMFT and Gingival index in students.
    Methods
    This was a cross-sectional and correlational study. Using categorical random sampling method, 281 students of Ardakan University were selected to participate in this study. Data was collected by oral health literacy instrument, oral hygiene self-efficacy questionnaire, DMFT and Gingival index. Pearson’s correlation test and stepwise regression analysis were applied to analyze the data.
    Results
    A significant negative correlation was observed between oral health literacy and oral hygiene self-efficacy and its dimensions with DMFT and Gingival index. The results of stepwise regression analysis showed that two dimensions of oral health literacy and oral hygiene self-efficacy had significant role in prediction of DMFT and Gingival index. Reading comprehension and brush self-efficacy had the highest and lowest influential role in the prediction of these indices respectively. Also, results showed that health literacy and oral hygiene self-efficacy are better predictors for DMFT than Gingival index.
    Conclusion
    Results of the present study showed that oral health literacy and oral hygiene self-efficacy have key role in the prediction of DMFT and Gingival index and that through enough education, especially in reading comprehension and floss self-efficacy; we can probably reduce the DMFT and Gingival index.
    Keywords: oral health literacy, oral hygiene self–efficacy, DMFT, Gingival, students
  • Marzieh Absavaran, Shamsedin Niknami, Iraj Zareban Page 363
    Objective (s): Breast cancer is the most common types of cancer and the second cause to death consequent on cancer in women. More than 90 percent of patients will be treating if cancer early diagnosed. BSE is one of the effective methods for early detection of breast cancer. This study aimed to compare the effectiveness of methods of health education in the promotion of BSE among female nurses.
    Methods
    This study is a controlled intervention that performed on 105 nurses in Zabol, which 35 people in the intervention group with lecture method, 35 people in the intervention group with cell phone method and 35 people in the control group. Pre-intervention researcher made questionnaire was completed by the subjects, then intervention was implemented in the intervention groups. 3 months after the intervention, post-test was conducted by using the same questionnaire. Data was analyzed by using SPSS 19 and paired t-test, one way ANOVA and chi-square tests and, p<0.5 was considered significant.
    Results
    One Way ANOVA test showed that pre-intervention mean scores difference of the knowledge, attitude and practice between the intervention groups and the control group is not statistically significant (p>0.5) But this difference was significant after intervention (p<0.5). After the intervention, a significant increase was occurred in the mean score of knowledge, attitude and practice in the two intervention groups, but this difference was not significant in the control group. It was also shown that this increase in mobile phone group is significantly more than the Lecture group (p<0.5).
    Conclusion
    The result of this study represents the positive effect of education via mobile phone and lecture methods on promotion of health and protective behavior associated with breast cancer.
    Keywords: KAP (Knowledge, Attitude, Behavior), Education, Breast Self, Examination, Nurse