فهرست مطالب

پایش - سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 62، امرداد و شهریور 1394)

مجله پایش
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 62، امرداد و شهریور 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسین پناهی، سیدعلی آل عمران صفحه 399
    تامین، حفظ و ارتقاء سطح سلامت کودکان زیر یکسال به عنوان یک گروه آسیب پذیر در خدمات بهداشتی درمانی جایگاه ویژهای دارد. میزان مرگ ومیر کودکان زیر یکسال از جمله گویاترین شاخص های توسعه جوامع مختلف است. هدف پژوهش حاضر، برآورد رابطه بلندمدت بین مرگ ومیر کودکان زیر یکسال و عوامل فقر، شهرنشینی و تولید ناخالص داخلی سرانه در ایران در فاصله زمانی 1348 تا 1389 است. برای تحلیل موضوع از تابع عکس العمل ضربه ای و تجزیه واریانس بر اساس روش خودتوضیح برداری و آزمون هم انباشتگی جوهانسن جوسیلیوس استفاده شده است. بر اساس نتایج به دست آمده از این روش، اثرگذاری ضرایب متغیرها بر اساس مبانی نظری مورد انتظار و از نظر آماری معنی دار بودند. نتایج پژوهش حاکی از آن است بود که در بلند مدت، یک درصد افزایش در فقر باعث افزایش 0/61 درصد در مرگ و میر کودکان زیر یکسال شده و یک درصد افزایش در هریک از متغیرهای شهرنشینی و تولید ناخالص داخلی سرانه به ترتیب باعث کاهش 2/04 و 4/43 درصد در مرگ ومیر کودکان زیر یکسال می-شود. هم چنین نتایج بر اساس ضریب جمله تصحیح خطا، حاکی از آن بود که در هر دوره حدود 0/07 از عدم تعادل کوتاه مدت، برای رسیدن به تعادل بلند مدت تعدیل می شود.ا:
    کلیدواژگان: مرگ و میر کودکان، فقر، شهرنشینی، تولید ناخالص داخلی سرانه
  • هاجر حسینی، رضا خواجویی*، فاطمه میری علی آباد صفحه 411

    امنیت بیمار یکی از مهم ترین اهداف سازمان های سلامت است. سیستم ثبت کامپیوتری دستورات پزشک به عنوان ابزاری موثر برای کاهش خطاهای ثبتی و افزایش ایمنی بیماران معرفی شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان استقبال پزشکان از این سیستم در صورت پیاده سازی انجام شد. این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که در سال 1392 بر روی پزشکان سه بیمارستان آموزشی شهر کرمان مشتمل بر 633 نفر انجام شد. داده ها توسط پرسشنامه سه بخشی شامل توصیف سیستم، مشخصات دموگرافیکی و سوالات مربوط به هدف پژوهش گردآوری شدند در این مطالعه 57 درصد پزشکان موافق آسانی استفاده، 45 درصد موافق مفید بودن و 32 درصد موافق تاثیر مثبت سیستم بر جریان کارهایشان بودند. بین آسانی استفاده و مفید بودن سیستم با سن و جنس پزشکان ارتباط معنادار وجود داشت. براساس نتایج مطالعه در صورت پیاده سازی، استقبال نسبتا خوبی از سیستم CPOE خواهند کرد. در این خصوص افراد جوانتر آمادگی بیشتری برای پذیرش سیستم از خود اظهار کردند. پیشنهاد می شود با رعایت استانداردها در طراحی سیستم و در دسترس قرار دادن شواهد علمی در زمینه اثر بخشی سیستم ها نگرش افراد نسبت به سیستم و در نتیجه پذیرش آنرا ارتقا داد.

    کلیدواژگان: سیستم ثبت کامپیوتری دستورات پزشک، خطاهای پزشکی، امنیت بیمار، سیستم اطلاعات بیمارستانی، سیستم پشتیبان تصمیم گیری
  • ژیلا صدیقی، علی حسینی، کاظم محمد، سعید مهدوی، سیامک میراب سمیعی، نوش آفرین صفادل، وحید بنایی، کتایون جهانگیری، راحله رستمی صفحه 421
    دسترسی عادلانه و بهره مندی از خدمات یکی از ابعاد عدالت در نظام سلامت است. تفاوت در دسترسی به مراکز ارائه خدمات منجر به تفاوت در پیامدهای سلامتی می شود. برنامه ریزی برای توزیع عادلانه خدمات تشخیصی و درمانی یکی از اهداف سیاستگذاران نظام سلامت است که با کمک برنامه ریزان شهری به نتایج ارزشمندتری منجر خواهد شد. در این راستا مطالعه ای تحت عنوان «طراحی مدل دسترسی جغرافیایی به مراکز آزمایشگاهی تشخیص پزشکی کشور ایران» طراحی و اجرا شد که در مقاله حاضر به روش شناسی و چالش های مطالعه مذکور پرداخته شده است. واحدهای این مطالعه شامل آزمایشگاه های تشخیص پزشکی مستقر در داخل محدوده شهر بوده که در حوزه درمان (مستقل، بیمارستانی و درمانگاهی) تا انتهای سال 1391 فعالیت داشتند. این مطالعه در شهرهای نمونه شامل تکاب، شوشتر، شیراز، قم و همدان انجام شده است. تحلیل داده ها با استفاده از نظرات کارشناسی صاحب نظران و با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) انجام شد. در این مطالعه از نرم افزار ArcGIS استفاده شده و تجزیه و تحلیل اختصاصی تحت عنوان Spatial analysis بوده است. مراحل اصلی مطالعه شامل «شناسایی ظرفیت شهری برای آزمایشگاه های تشخیص پزشکی»، «تعیین میزان سازگاری کاربری آزمایشگاه های تشخیص پزشکی با سایر کاربری های شهری و تعریف لایه در محیط GIS برای هر کدام از کاربری ها»، «تعیین معیارهای اصلی مکان یابی آزمایشگاه ها و تعریف لایه GIS برای هر کدام از معیارها»، «تعیین مکان های بهینه برای استقرار آزمایشگاه ها با هم پوشانی لایه های معیارهای اصلی در GIS»، «تعیین تعداد آزمایشگاه های قابل احداث با لحاظ مکان یابی آزمایشگاه ها» و «طراحی مدل دسترسی جغرافیایی به مراکز آزمایشگاهی تشخیص پزشکی» بود. چالش اصلی اینگونه مطالعات، نیاز به دسترسی به زیرساخت های اطلاعاتی خاصی مانند لایه بلوک های شهری (شامل فیلد جمعیتی) و فیلد کاربری اراضی شهری است که باید از قبل توسط سازمان های ذیربط برای هر شهر فراهم شده باشد. در ضمن از آنجائیکه معیارهای زیادی در انتخاب مکان بهینه برای استقرار مراکز آزمایشگاهی دخیل هستند لازم است برای تسهیل تحلیل اطلاعات از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) استفاده شود. دستاوردهای اینگونه مطالعات برای سیاستگذاری و برنامه ریزی در نظام سلامت و برنامه ریزی شهری بسیار کاربردی است و آشنایی با چالش های روش شناسی و رفع آن ها می تواند انجام این مطالعات را تسهیل نماید.
    کلیدواژگان: آزمایشگاه تشخیص پزشکی، دسترسی جغرافیایی، برنامه ریزی شهری، سیستم اطلاعات جغرافیایی، ایران
  • رفعت محبی فر، وحید بای، مهران علیجان زاده *، سعید آصف زاده، نوید محمدی صفحه 435

    بروز خطاهای دارویی منجر به مرگ و میر بیماران و کاهش ایمنی بیمار می گردد و به همین دلیل است که امروزه توجه به عوامل بروز خطاهای دارویی به شدت اهمیت یافته است. هدف از مطالعه حاضر بررسی عوامل موثر بر بروز اشتباهات دارویی از دیدگاه پرستاران بوده است. مطالعه حاضر به صورت مقطعی در سال 1392 صورت گرفت. جامعه پژوهش پرستاران4 بیمارستان آموزشی قزوین بودند. حجم نمونه با توجه به فرمول معادل 204 نفر برآورد شد. ابزار مطالعه، پرسشنامه استاندارد شامل 2 بخش اطلاعات دموگرافیک و عوامل موثر بر بروز خطا بر اساس مقیاس لیکرت بود که 3 حیطه پرستار، بخش و مدیریت را شامل می شد. میانگین سن و سابقه کار پرستاران مورد مطالعه به ترتیب برابر با 32 و 5/8 سال بود. 87 درصد پرستاران مورد مطالعه مونث و 13 درصد مذکر بودند. از عوامل موثر بر بروز خطاهای دارویی در حیطه پرستار، خستگی ناشی از کار اضافی و نداشتن فرصت کافی به ترتیب با میانگین 3/15 و 2/94 بود. در حیطه بخش میزان تراکم زیاد کار با میانگین 3/22 و میزان سروصدای محیطی با مقدار 3/14 بیشترین میانگین را دارا بودند، همچنین در حیطه مدیریت: کمبود تعداد نیروی پرستاری و ناخوانا بودن دستورات دارویی هر دو با میانگین 482 بیشترین مقدار را دارا بودند. با توجه به نتایج حاصل تعامل با پرستاران و مدیریت صحیح این بخش و همچنین وجود نیروی انسانی کافی و آموزش دیده می تواند بسیاری از خطاها را کاهش داده و ایمنی بیماران را ارتقا دهد. سیستم گزارش دهی مناسب در جهت رفع عوامل موثر بر بروز خطاها و برنامه ریزی صحیح در این امر، بسیار کارا و اثربخش خواهد بود.

    کلیدواژگان: پرستاران، بیمارستان، خطاهای دارویی
  • پروین رهنما، علیرضا حیدرنیا، علی منتظری، فرخنده امین شکروی صفحه 443
    حاملگی ناخواسته از مشکلات اساسی در سلامت همگانی است که بروز آن با نزدیکی منقطع افزایش می یابد. مطالعه حاضر با هدف تاثیر نظریه های رفتار برنامه ریزی شده و شناختی اجتماعی در تغییر روش پیشگیری از بارداری نزدیکی منقطع به قرصهای خوراکی پیشگیری از بارداری به منظور پیشگیری از حاملگی ناخواسته صورت گرفته است. تدوین برنامه آموزشی حضوری و غیر حضوری بر اساس تئوری رفتار برنامه ریزی شده و نظریه شناختی اجتماعی صورت گرفت. جامعه پژوهش شامل زنانی بودند که به مراکز بهداشتی مراجعه می کردند و دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند. به داوطلبان در گروه مداخله آموزشهای حضوری و غیر حضوری ارائه می شد و گروه کنترل نیز اقدامات مستمر را دریافت کردند. در فواصل قبل، یک و سه ماه بعد از مداخله آزمون بر اساس پرسشنامه ای که روانسنجی آن در طی دو مرحله کیفی و کمی انجام شده و تایید شده بود صورت گرفت. نرم افزارSPSS به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات مورد استفاده واقع شد و از آزمونهای آماری داده های تکراری، ویلکاکسون، آزمون کای دو و تی تست استفاده گردید. نتایج بیانگر آن بود که میانگین باورهای رفتاری و باورهای هنجاری افراد در این مطالعه با گذشت زمان تغییر نموده است و در زمانهای متفاوت، اختلاف مشاهده شده در گروه آزمون معنی دار و یا به عبارتی با گذشت زمان سازه های مذکوردر جهت استفاده از قرصهای پیشگیری از بارداری ارتقاء یافته اند. همچنین در گروه آزمون اختلاف معنادار در متغیر کنترل رفتاری درک شده و قصد قبل و بعد از مداخله آموزشی به منظور استفاده از قرصهای پیشگیری از حاملگی حاصل شده است. نتایج مطالعه بیانگر آن بود که مداخله نظریه محور تدوین شده قادر به ارتقای قصد و رفتار در افراد گروه مورد پژوهش بوده و می تواند به عنوان اساسی برای انجام مداخلات در گروه مورد پژوهش مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نزدیکی منقطع، روش های پیشگیری از بارداری مدرن، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، نظریه شناختی اجتماعی
  • مرتضی کریمی، رضا عمانی سامانی، عاطفه شیرکوند صفحه 453
    خانواده یکی از قدیمی ترین نهادهای اجتماعی در ایران است که نقش مهمی در تولید مثل، جامعه پذیرکردن و درونی کردن ارزش های بنیادین در فرزندان به عهده دارد. مساله ناباروری در میان زوجها، که 25 درصد از زوج های ایرانی تجربه اولیه آن را دارند، می تواند بنیاد این نهاد اجتماعی را متزلزل نماید. فن آوری های پیشرفته و مراکز درمان ناباروری با هدف درمان ناباروری و بازگرداندن کیفیت زندگی به خانواده ابداع و یا وارد شدند. اما بر اساس نتایج این تحقیق، طی کردن مسیر درمان و تجربه ناباروری به دلیل وجود برخی مسایل فرهنگی و اجتماعی، نظیر داغ خوردن فرد نابارور از سوی جامعه و اعمال فشارهای مختلف مالی، شغلی، فردی و جمعی به خصوص برای زنان دشوار است. هدف این تحقیق بررسی دقیق و عمیق این دشواری ها با استفاده از روش نظریه-میدانی(Gerounded Theory) بود که در این راه با 21 زن نابارور مصاحبه عمیق صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: ناباروری، فشار، داغ، هویت، روش کیفی
  • مهدی حیدرزاده، مریم رسولی، فرحناز محمدی شاه بلاغی، حمید علوی مجد، حمیدرضا میرزایی، مامک طهماسبی صفحه 467
    رشد پس از سانحه، تجربه ذهنی تغییرات روان شناختی مثبت است که توسط فرد و در اثر مقابله با موقعیت های به شدت چالش برانگیز ایجاد می شود. ابزار سنجش رشد پس از سانحه یکی از معتبرترین ابزارها برای اندازه گیری این تغییرات پس از حادثه تنش زا است. هدف این مطالعه ترجمه و روان سنجی ابزار استاندارد رشد پس از سانحه در بیماران مبتلا به سرطان در جامعه ایران است.
    مطالعه حاضر یک مطالعه روش شناختی بود که به ترجمه و روان سنجی ابزار رشد پس از سانحه پرداخت. جامعه پژوهش بیماران مبتلا به سرطان مراجعه کننده به دو بیمارستان اصلی ارجاع بیماران مبتلا به سرطان و حجم نمونه 402 بیمار واجد شرایط بود. ترجمه ابزار رشد پس از سانحه بر اساس روش وایلد و همکاران انجام گرفت و برای روان سنجی ابزار، از بررسی روایی محتوا و صوری، روایی سازه، پایایی همسانی درونی و پایایی ثبات استفاده گردید. برای تحلیل داده ها از دو نرم افزار آماری SPSS و Lizeel (انحراف معیار) استفاده شد. میانگین نمره رشد پس از سانحه نمونه های حاضر در این مطالعه 14/17 ± 68/68 بود. شاخص های نیکویی برازش از جمله CFI، IFI، RMSEA، NFI، NNFI، RFI، SRMR در تحلیل عاملی تاییدی برازش قابل قبولی را نشان دادند و ساختار 5 عاملی ابزار رشد پس از سانحه مورد تایید قرار گرفت. ضریب آلفا کرونباخ برای کل ابزار 0/87=α و ضرایب به دست آمده برای مولفه های مقیاس 5 عاملی اصلی 0/77-0/57=α بوده است و همبستگی بین دو بار اجرای آزمون با فاصله 30 روز در 18 نمونه 0/75 =r به دست آمد.
    نتایج این مطالعه از قابلیت کاربرد نسخه فارسی ابزار رشد پس از سانحه برای اندازه گیری رشد پس از سانحه در بیماران مبتلا به سرطان در جامعه ایران حمایت می کند.
    کلیدواژگان: روان سنجی، ابزار رشد پس از سانحه، سرطان
  • سمیه اسکندری، مجیده هروی کریموی، ناهید رژه، عباس عبادی، علی منتظری صفحه 475
    پرسشنامه اختصاصی سنجش کیفیت زندگی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی (Minnesota Living With Heart Failure Ques) مهم ترین و رایج ترین ابزار مورد استفاده برای ارزیابی کیفیت زندگی بیماران نارسایی قلبی است. پژوهش حاضر با هدف ترجمه و تعییین روایی و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه 21 گویه ایMLHFQ انجام گرفته است. این پژوهش از نوع مطالعات روش شناختی بود. که روی 100 بیمار مبتلا به نارسایی قلبی انجام شد. پس از کسب مجوز از طراح ابزار، ترجمه بر اساس پروتکل موسسه Mapi انجام گرفت. به منظور تعیین روایی سازه از مقایسه گروه های شناخته شده (کلاس بیماری بر اساس طبقه بندی NYHA) و برای تعیین روایی ملاکی، از پرسشنامه SF-36 استفاده شد. تعیین پایایی ابزار با تحلیل همسانی درونی و روش آزمون باز آزمون انجام شد. نتایج تحلیل مقایسه گروه های شناخته شده نشان داد که میانگین کیفیت زندگی بیماران کلاس 4 نسبت به بیماران کلاس 1 در همه ابعاد بالاتر و معنی دار است. همبستگی بالا و معنی دار بین نمرات حاصل ازدو پرسشنامه MLHFQ وSF-36 روایی ملاکی آزمون را مورد تایید قرار داد. ضریب آلفای کرونباخ 0/95 و ضریب پایایی آزمون مجدد (ICC) در دو بار اجرا و به فاصله 2 هفته، در تمام ابعاد بیشتر از 0/90 بود.بر اساس یافته های این پژوهش نسخه فارسی MLHFQ ابزاری پایا و رواست و می تواند جهت اندازه گیری پیامد سلامت در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی در بخش های پژوهشی و درمانی مورد استفاده قرار گیرد. پیشنهاد می شود در مطالعات آینده توان پاسخگویی به تغییرات پرسشنامه MLHFQ مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: روایی، پایایی، کیفیت زندگی، نارسایی قلبی، پرسشنامه مینسوتا
  • محمود طاووسی، مهدی عبادی، اسماعیل فتاحی، لیلا جهانگیری، اکرم هاشمی، مینا هاشمی پرست، علی منتظری صفحه 485
    پرسشنامه اختصاصی سنجش کیفیت زندگی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی (Minnesota Living With Heart Failure Ques) مهم ترین و رایج ترین ابزار مورد استفاده برای ارزیابی کیفیت زندگی بیماران نارسایی قلبی است. پژوهش حاضر با هدف ترجمه و تعییین روایی و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه 21 گویه ایMLHFQ انجام گرفته است. این پژوهش از نوع مطالعات روش شناختی بود. که روی 100 بیمار مبتلا به نارسایی قلبی انجام شد. پس از کسب مجوز از طراح ابزار، ترجمه بر اساس پروتکل موسسه Mapi انجام گرفت. به منظور تعیین روایی سازه از مقایسه گروه های شناخته شده (کلاس بیماری بر اساس طبقه بندی NYHA) و برای تعیین روایی ملاکی، از پرسشنامه SF-36 استفاده شد. تعیین پایایی ابزار با تحلیل همسانی درونی و روش آزمون باز آزمون انجام شد. نتایج تحلیل مقایسه گروه های شناخته شده نشان داد که میانگین کیفیت زندگی بیماران کلاس 4 نسبت به بیماران کلاس 1 در همه ابعاد بالاتر و معنی دار است. همبستگی بالا و معنی دار بین نمرات حاصل ازدو پرسشنامه MLHFQ وSF-36 روایی ملاکی آزمون را مورد تایید قرار داد. ضریب آلفای کرونباخ 0/95 و ضریب پایایی آزمون مجدد (ICC) در دو بار اجرا و به فاصله 2 هفته، در تمام ابعاد بیشتر از 0/90 بود.بر اساس یافته های این پژوهش نسخه فارسی MLHFQ ابزاری پایا و رواست و می تواند جهت اندازه گیری پیامد سلامت در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی در بخش های پژوهشی و درمانی مورد استفاده قرار گیرد. پیشنهاد می شود در مطالعات آینده توان پاسخگویی به تغییرات پرسشنامه MLHFQ مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: روایی، پایایی، کیفیت زندگی، نارسایی قلبی، پرسشنامه مینسوتا
|
  • Hossein Panahi, Seyed Ali Aleemran Page 399
    Objective (s): This study aimed long-run relationship between mortality of infant under one year old and poverty, urbanization and GDP per capita in Iran over the period of 1969 to 2010.
    Methods
    The impulse response and variance decomposition based on vector auto regressive and Johansen-Juselius method was used to analyze the data.
    Results
    The results indicated that the coefficients of all variables were significant and based on theoretical foundations. Findings also showed that, in the long run, one percent increase in the poverty increases the mortality of infant under one year old by 0.61 percent and one percent increase in the urbanization and GDP per capita lead to 2.04 and 0.43 percent decrease in the mortality of infant under one year old, respectively. The results based on error correction model also indicated that to achieve long-term balance, about 0.07 of short-run imbalances is adjusted in each period.
    Conclusion
    Poverty increases mortality of infant under one year old. The findings also showed that urbanization and increase in GDP per capita could decrease mortality of infant under one year old.
    Keywords: Infant mortality, Poverty, Urbanization, GDP Per Capita
  • Hajar Hosseini, Reza Khajouie, Fatemeh Mirialiabadi Page 411
    Methods

    This was a descriptive study. The study was conducted in three teaching hospitals in Kerman, Iran in 2013. All physicians were invited to participated in the study. Data was collected using a questionnaire consisting of three parts: the description of CPOE, respondents’ demographics and questions about the study objectives. Data was described by median and quartiles and was analyzed using nonparametric methods.

    Results

    In all 633 physicians were studied. Fifty-seven percent of physicians agreed with CPOE ease of use, 45% with CPOE usefulness and 32% with its positive effect on clinicians’ workflow. There were significant relationships between system ease of use and usefulness with physician’s age and gender.

    Conclusion

    The results showed that physicians would accept CPOE system to a good extent, if it were implemented. Younger doctors have a greater readiness to accept the system.

    Keywords: Medical order entry systems, Medical errors, Patient safety, Hospital information system, clinical decision support system
  • Jila Sadighi, Ali Hosseini, Kazem Mohammad, Saeed Mahdavi, Siamak Mirab Samiee, Nooshafarin Safadel, Vahid Banaei, Katayoun Jahangiri, Rahele Rostami Page 421
    Objectives
    Recent advances in health geography helped to understand more on the role of the geographical distribution and settings of diagnostic and therapeutic centers in the communities. The present study aimed to investigate on modeling geographical access to medical laboratory services in Iran.
    Methods
    This study conducted in 2014. Study units included medical laboratories, which were active by the end of March 2013 and located within the selected city borders. These laboratories were located in a clinic or in a hospital or were an independent laboratory. The cities were selected by sampling included Takab, Shushtar, Shiraz, Qom and Hamadan. Data analyses performed using expert opinions and using Geographic Information System (GIS). Spatial analysis performed using ArcGIS. The stages of studies were “identifying the urban capacity for medical laboratories”, “determining the land-use compatibility of medical laboratories with other urban land uses and creating mapped information layers in GIS for each of the land-uses”, “determining main criteria for site selection of new medical laboratories and weighting mapped information layers in GIS for each of the criteria”, “determining the optimal site for the new medical laboratories with overlapping mapped information layers of the main criteria in GIS”, “determining the number of new laboratories with considering the site selection of laboratories” and “design a geographical accessibility model to medical laboratory services”. Main challenges for conducting such studies require infrastructures including layer of urban blocks (field of population) and urban land use fields for each city. In addition, many criteria are involved in choosing the optimal location for the establishment of medical laboratories, so it is recommended to use Geographic Information System to facilitate analysis.
    Conclusion
    Since the results of such studies are useful for policy making and planning in the health system and urban planning, recognizing methodolical challenges can facilitate similar studies in the future.
    Keywords: Medical Laboratory, Geographical accessibility, Urban planning, Geographical Information Systems (GIS), Iran
  • Raffat Mohebbifar, Vahid Bay, Mehran Alijanzadeh, Saeed Asefzadeh, Navid Mohammadi Page 435

    Objective (s): Medication errors lead to the deaths of patients and reduce patient safety. This study aimed to investigate on factors influencing the incidence of medication errors, in Qazvin, Iran.

    Methods

    A cross-sectional study was conducted in year 2013 in Qazvin teaching hospitals. A sample of nurses were asked to participate in the study. The survey tool was a standard questionnaire containing two sections: demographic, and factors influencing of incidence of medication errors.

    Results

    In all 204 nurses were studied. The average age and experience of nurses was 32 and 8.5 years, respectively. 87% of nurses were female and 13% were men. The mea score (from 1 to 5) for factors influencing the incidence of medication errors in nursing domains was fatigue caused by extra work (3.15) and not having enough time (2.94). In the area of department the mean score was 3.33 for high density work and 3.14 for the noise in department. For the administration domain, the mean score for lack of enough nursing personnel was 2.48 and for illegible medication orders it was also 2.48.

    Conclusion

    Interactions with nurses, proper management, adequate staffing, training, and appropriate reporting system can reduce many errors and promote patient safety in hospitals.

    Keywords: Nurses, Hospital, Medication errors
  • Parvin Rahnama, Alireza Hidarnia, Ali Montazeri, Farkhondeh Amin Shokravi Page 443
    Objective (s): Withdrawal could increase the unwanted pregnancy. The aim of this study was to determine effect of a Theory of Planned Behavior (TPB) and Social Cognitive Theory (SCT) in changing withdrawal contraception use to decrease unwanted pregnancy.
    Methods
    This study had three phases. The first and the second phases provided an educational program based on TPB and SCT. Participants recruited from women who were attending to clinics of public health services in Tehran, Iran. Criteria for inclusion were: current withdrawal users, married, sexually active, did not intend to be pregnant, no identifiable risks to the participants beyond OCs use. The intervention group received an educational program while the control group received routine procedures. Evaluation was performed before, one and three months after intervention. The data was analyzed by SPSS software Repeated measure, Wilcoxon and t test were used to analyze the data.
    Results
    The results showed that after intervention there were significant differences in the mean behavioral and normative beliefs scores between two groups indicating an increase in believing to use oral contraception. In addition, there was significant association between intention to use OCP and perceived behavioral control.
    Conclusion
    The current study provided evidence for the effectiveness of a belief-based intervention for preventing pregnancy prevention.
    Keywords: Withdrawal contraception, Modern contraception method, Theory of Planned Behavior, Social cognitive theory
  • Morteza Karimi, Reza Omani Samani, Atefe Shirkavand Page 453
    Objective (s): Nearly all women consider child as the main part of the marriage in Iran. Women define child as "taste of the life" and a communication tool which binds them to other women. In fact, a woman's personality and identity is not completed unless she has child. This study aimed to explore the experience of infertile woman in Iran.
    Methods
    Grounded theory was the method that guided this research. Twenty-one infertile women were selected using theoretical sampling. Data were collected through semi structured in-depth interviews at Royan Institute, Tehran, Iran.
    Results
    The core category we observed was "pressure on infertile women". Stigmatization was the main source of pressure, regardless of financial problems. When this pressure internalized in patients and coincides with social expectations of woman, they felt that they failed leading to ignores other dimensions of their life. Nevertheless, every infertile woman identified that they imagine of having child in their mind.
    Conclusion
    When all social spaces are full of pressure and anxiety for infertile women, isolation is a natural consequence. Our study showed that most pressure was from fertile women to infertile women.
    Keywords: Infertility, pressure, stigma, identity, qualitative research (Grounded theory)
  • Mehdi Heidarzadeh, Maryam Rassouli, Farahnaz Mohammadi Shahbolaghi, Hamid Alavi Majd, Hamidreza Mirzaeei, Mamak Tahmasebi Page 467
    Objective (s): Posttraumatic growth is defined as subjective positive psychological changes following the struggle with highly challenging life events. The Posttraumatic Growth Inventory (PTGI) is one of the most credible tools for measuring these changes. The aim of current study was translating the PTGI into Persian and validating it in Iranian cancer patients
    Methods
    This research validated the Persian version of the PTGI using 402 patients with cancer who referred to the oncology wards of two main hospitals in Tehran, Iran. The PTGI was translated into Persian and back-translated into English and the comments of its developers were applied. The scale’s content and face validity, construct validity, and internal consistency and test-retest reliability were then assessed. SPSS 15 and LISREL 8.8 for Windows were used to analyze the data.
    Results
    The mean PTGI score of the participants was 68.68 ± 14.68. In confirmatory factor analysis, all fitness indexes, except goodness of fit index (0.88), confirmed the five-factor structure of the PTGI. Cronbach’s alpha for the total 21 items of the PTGI and its five subscales was calculated as 0.87 and 0.57-0.77, respectively. Test-retest correlations (r = 0.75) suggested the acceptable repeatability of the Persian version of the PTGI.
    Conclusion
    The findings of the current study support the applicability of the Persian version of the PTGI for measuring perceived growth following cancer diagnosis.
    Keywords: Posttraumatic growth, PTGI, Cancer
  • Somayeh Eskandari, Marzieh Heravi, Karimooi, Nahid Rejeh, Abbas Ebadi, Ali Montazeri Page 475
    Objective (s): Heart failure has implications for the quality of life for any age range. The Minnesota Living with Heart Failure Questionnaire (MLHFQ) is the most commonly used instrument for evaluating quality of life inpatients with heart failure. It comprises 21 items and 3 dimensions: the physical, emotional and the total. The aim of this study was to translate and evaluate the reliability and validity of the Persian language version of the (MLHFQ) for use in heart failure patients before using this version in clinical practice.
    Methods
    After permission, the questionnaire was translated. One hundred HF patients (mean age: 59±15 years; 61% male) were interviewed between December 2013 and April 2014. Reliability was evaluated using Cronbach’s alpha and intraclass correlation coefficients (ICC).Validity was tested with correlations between the MLHFQ scores and the SF-36 scores, in order to evaluate the construct validity, known-groups comparison (New York Heart Association [NYHA] Classes) was performed.
    Results
    The internal consistency of both total and subtotal scales was greater than 0.80. Cronbach’s alpha was 0.95 for the 3 MLHFQ scores and the ICC was also large 0.8. In addition, MLHFQ scores varied significantly with functional class (P<0.001), and there were intermediate-to high correlations with the assumed corresponding SF-36 dimensions (0.71-0.4).
    Conclusion
    These results support the use of the MLHFQ in patients with heart failure and it can be considered as a disease-specific instrument to measure health outcomes in research and clinical settings. Further studies are recommended to assess the responsiveness to change of the Iranian version of the MLHFQ.
    Keywords: Traslation, Validity, Reliability
  • Mahmoud Tavousi, Mahdi Ebadi, Esmaeil Fattahi, Leila Jahangiry, Akram Hashemi, Mina Hashemiparast, Ali Montazeri Page 485
    Objective (s): Health literacy is a relatively new emerging concept in public health. It is also a new area for research with links to communication. It has been suggested that poor health literacy poses a major barrier to public’s health and might represent a major cost to health care system. The aim of this study was to review instruments that measure health literacy.
    Methods
    A review was undertaken of all the full publications in the English language biomedical journals between 1993 and 2012. The search included the combination of keywords ‘health literacy’, and ‘tool’, or ‘instrument’, or ‘scale’, or ‘questionnaire’, or ‘measure’, that appeared in the titles/abstracts of the publications. In addition, a manual search was performed to include additional papers of potential interest.
    Results
    In all 1788 citations were identified. After screening, 1265 duplicate citations were excluded. The remaining 523 citations were further examined and 438 citations were found irrelevant. Finally the full texts of 85 papers were assessed. Of these 42 papers were found to be relevant and were included in this systematic review. We identified 23 instruments that were used to measure health literacy. These all were introduced.
    Conclusion
    Lack of comprehensive instrument to measure health literacy was evident. Thus, developing a new instrument seems necessary. A new tool should be simple, short, and inclusive.
    Keywords: Health literacy, definitions, measures, systematic review