فهرست مطالب

پایش - سال پانزدهم شماره 5 (پیاپی 69، مهر و آبان 1395)

مجله پایش
سال پانزدهم شماره 5 (پیاپی 69، مهر و آبان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • شریف ترکمن نژاد، امیر اشکان نصیری پور صفحه 481
    بررسی های متعدد نشان دهنده نابرابری و بی عدالتی در سلامت در داخل و بین کشورها است. در ایران نیز این نابرابری ها با تفاوت امید به زندگی در بدو تولد، مرگ و میر کودکان و مادران، دسترسی و بهره مندی از خدمات سلامت، آموزش و سواد، درآمد خانوار و مسکن، خود را نمایان ساخته است. تلاش برای سیاست گذاری بهداشتی به گونه ای که باعث کاهش نابرابری ها شود موجب شده که «تعیین کننده های اجتماعی سلامت» و «مراقبت های اولیه بهداشتی» به عنوان دو پارادایم بهداشتی که عدالت در سلامت را در اولویت قرار می دهند در مرکز توجه قرار گیرند. هدف از انجام این پژوهش طراحی الگوی ادغام تعیین کننده های اجتماعی سلامت در نظام مراقبت های بهداشتی اولیه بود. با پیاده سازی این الگو میتوان به کاهش نابرابری ها و توسعه عدالت در سلامت یاری رساند. در این مطالعه تعیین کننده های اجتماعی سلامت در کشور های منتخب، در سطوح سیاست ها، ساختار و نحوه ادغام در نظام سلامت مقایسه شدند. نهایتا با استفاده از یافته های مطالعه تطبیقی و بر اساس پتانسیل نظام مراقبت های بهداشتی اولیه ایران، الگویی برای ادغام تعیین کننده های اجتماعی سلامت در نظام مراقبت های اولیه پیشنهاد گردید. مطالعه تطبیقی نشان داد که تجربه موفق ادغام تعیین کننده های اجتماعی در نظام سلامت نیاز به سیاست گذاری در سطح ملی و سازو کار مناسب دارد. این سازوکار شامل سیاست ها، نظام جامع مراقبت های بهداشتی،سیستم رفاهی و راهبردی و شاخص های ارزیابی است. با بهره گیری از الگوی پیشنهادی، نظام مراقبت های بهداشتی اولیه ای قابل طراحی است که تعیین کننده های اجتماعی سلامت در سطوح ملی، میانی و خرد در آن ادغام یافته باشند و بر همین اساس بتوان شاخص های عدالت در سلامت را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: تعیین کننده های اجتماعی سلامت، عدالت در سلامت، مراقبت های بهداشتی اولیه، نظام جامع مراقبت های بهداشتی اولیه، خدمات ادغام یافته
  • مریم رمضانیان، محمدحسین مهرالحسنی، علی اکبر حقدوست، رضا دهنویه صفحه 494
    واحدهای زیرمجموعه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی بعنوان متولی بخش سلامت کشور، گستردگی فراوانی داشته بطوریکه هم اکنون 57 دانشگاه و دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی، 330 دانشکده دولتی و حدود 700 بیمارستان آموزشی و درمانی وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی و حدود 29000 مرکز غیر بستری بهداشتی و اورژانسی زیر مجموعه آن می باشند. همچنین در مجموع در حدود 410000 نفر در دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی سراسر کشور مشغول به کار هستند. قطعا گردش مالی مناسب در چنین سیستمی از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. ابعاد مختلف این گردش مالی به همراه میزان این گردش، نشان از اهمیت و پیچیدگی زیاد آن دارد. به طور حتم مدیریت مناسب علم و نوآوری در چنین سیستم پیچیده ای می تواند ضمن تسهیل فرایندهای مالی و گردش کارها، موجب استفاده مناسب تر از منابع مالی بخش سلامت کشور گردد. دیدگاه های سنتی، تولید علم و نوآوری را بصورت فرایندی خطی در نظر می گرفت منتهی در رویکردهای جدید، تولید مناسب علم و نوآوری نتیجه تاثیر عوامل مختلف و در قالب یک سیستم در نظر گرفته می شود که از آن به عنوان سیستم نوآوری نام برده می شود. رویکرد نظام نوآوری مهم ترین رویکردی است که در حوزه سیاست گذاری علم و فناوری مطرح شده است. بسیاری از پیشرفتهای اخیر در همه زمینه ها از رویکرد نظام مند به پدیده نوآوری الهام گرفته اند [1].
    یکی از رایج ترین طبقه بندی ها در خصوص کارکردهای نظام ملی نوآوری که مبنای مطالعه نظام ملی نوآوری بسیاری از کشورها قرار گرفته، طبقه بندی سازمان توسعه و همکاری اقتصادی OECD است [2]. بر اساس این طبقه بندی کارکردهای اصلی نظام ملی نوآوری در 7طبقه اصلی، تقسیم بندی شده اند. [3]. در تدوین نقشه جامع علمی حوزه سلامت با توجه به ویژگی های خاص بخش سلامت، این کارکردها به 9 طبقه اصلی سیاست گذاری و مدیریت، تامین منابع و تسهیل نوآوری، افزایش ظرفیت تولید دانش،انتشار دانش تولید شده، توسعه نیروی انسانی و آموزش، ارتقای کارآفرینی، تسهیل و افزایش ظرفیت تولید محصول و خدمات، هنجارها و فرهنگ سازی و تسهیل و ایجاد ارتباطات تقسیم گردید [4].
  • زکیه پیری، محمدهیوا عبدخدا، محمدرضا علی بیگ، رقیه ارشاد سرابی صفحه 497
    وب سایت های بیمارستانی پتانسیل قابل توجهی برای جذب گردشگران سلامت دارند. تحقق این مهم نیازمند طراحی و معماری هدفمند وب سایت های بیمارستانی بر اساس وجود حداقل اطلاعات لازم برای جذب گردشگران سلامت است. پژوهش حاضر به منظور تعیین اجزای حداقلی اطلاعات لازم در وب سایت های بیمارستانی برای جذب گردشگران سلامت انجام شد. پژوهش از نوع کیفی بود و تحلیل داده ها به استفاده از روش تحلیل محتوا انجام شد. پزشکان و متخصصان حوزه مدیریت و فناوری اطلاعات سلامت جامعه پژوهش را تشکیل دادند. روش نمونه گیری زنجیره ای از نوع متوالی تا به اشباع رسیدن داده ها بود. داده ها از طریق مصاحبه الکترونیکی نیمه ساختاریافته جمع آوری، مقوله بندی و در قالب سیاهه ای از اجزای حداقلی اطلاعات لازم در وب سایت بیمارستانی برای جذب گردشگران سلامت تنظیم شدند. بر اساس تحلیل نظرات خبرگان، اجزای حداقلی اطلاعات لازم در وب سایت های بیمارستانی برای جذب گردشگران سلامت در ابعاد ساختاری و محتوایی و در 18 بعد از جمله وجود وب سایت رسمی مستقل از وب سایت دانشگاهی با آدرس مکان یاب منحصربفرد(URL)، ارائه اطلاعات پذیرش و نحوه پذیرش، و ارائه اطلاعات تکمیلی در خصوص نحوه انجام خدمات درمانی اعم از وضعیت لیست انتظار، مدت زمان خدمت، و مدت زمان بستری دسته بندی شدند. باتوجه به اهمیت و نقش وب سایت های بیمارستانی در جذب گردشگران سلامت، آن دسته از مراکز ارائه خدمات سلامت که خواهان احصای سهم از تجارت گردشگری پزشکی و سایر مزایای آن هستند، لازم است در طراحی وب سایت های خود اجزای حداقلی اطلاعات لازم منتج از این پژوهش را مدنظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: وب سایت های بیمارستانی، گردشگری سلامت، بیمارستان، خدمات سلامت
  • رسول هنرمند، محمد یندرانی، اکرم انصاری فر، مرتضی منصوریان، عباس نیکنام صفحه 505
    منابع انسانی بخش سلامت کلید تعیین کننده موفقیت یا شکست نظامهای سلامت هستند. نابرابری در توزیع منابع انسانی بخش سلامت یک نگرانی همیشگی در سرتاسر جهان بوده است. این پژوهش با هدف سنجش و اطلاع از نحوه توزیع پزشکان عمومی در بخش مراقبتهای اولیه بهداشتی استان بوشهر انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه یک پژوهش توصیفی و از نوع مقطعی بود و جامعه پژوهش در آن کلیه پزشکان عمومی بخش مراقبت های بهداشتی اولیه (PHC و پزشکان خانواده شهری-روستایی) شهرستان های استان بوشهر در سالهای 92-89 بودند. درجه نابرابری توزیع پزشک عمومی بر حسب جمعیت و قبل و بعد از تعدیل جمعیت بر حسب میزان ویزیت و مرگ و میرخام به وسیله شاخص جینی و ترسیم منحنی لورنز و توسط نرم افزار DAD 4/6 انجام شد. شاخص رابین هود با نرم افزار اکسل محاسبه شد. بیشترین مقدار شاخص جینی بر حسب تعداد ویزیت بود که در ابتدا و انتهای دوره به ترتیب برابر 0/321 و 0/196 (معادل 39% کاهش) و بر حسب تعداد مرگ خام در ابتدا و پایان دوره برابر با 0/157 و 125/0 که (معادل 20% کاهش) و بر حسب جمعیت برابر با 0/117 و 0/086 و (معادل 26%) کاهش بود. تعداد پزشک قابل توزیع بر اساس تعداد ویزیت طی دوره، حدود دو برابر بر اساس جمعیت بود. میزان بازتوزیع پزشک عمومی در سال 89 از 15 نفر بر حسب جمعیت به 31 نفر بر حسب تعداد ویزیت و از 10 نفر به 20 نفر در سال 92 افزایش داشت. پزشک عمومی متناسب با جمعیت و نیاز سلامتی بین شهرستان های استان توزیع نشده بود. بر اساس نتایج شاخص جینی و رابین هود، هنوز در مسیر دستیابی به هدف برابری کامل به ویژه بر اساس نیاز سلامتی باید تلاش های بیشتری توسط مسئولان امر انجام گیرد.
    کلیدواژگان: شاخص جینی، شاخص رابین هود، منحنی لورنز، پزشک عمومی، بوشهر
  • الهه هوشمند، حسین ابراهیمی پور، حسن دوستی، علی وفایی نجار، پیام محمودیان، سیده الهه حسینی صفحه 515
    نقش بیماران در تعریف کیفیت خدمات می تواند به عنوان معیار رقابتی مهم در نظر گرفته شود. در نتیجه ارائه دهندگان خدمات در تلاش هستند تا ابزارهای ارزیابی کیفیتی را که به طور معنادار بر مشتری محوری تاکید می کنند، به کار ببرند. در این راستا مطالعه حاضر با هدف بومی سازی و تعیین اعتبار و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه ارزیابی کیفیت SERVUSE انجام گرفت. این مطالعه به صورت مقطعی به منظور بررسی اعتبار و پایایی پرسشنامه SERVUSE انجام شد. تعداد 80 نفر از بیماران بخش جراحی قلب بیمارستانهای امام رضا، قائم و شریعتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به شیوه نمونه گیری طبقه ای و تصادفی انتخاب گردیده و به صورت دو مرحله ای مورد سنجش قرار گرفتند. مرحله اول قبل از پذیرش، انتظار بیماران از کیفیت مراقبت و مرحله دوم قبل از ترخیص، ادراک آنها از کیفیت مراقبت ارزیابی شد. آلفای کرونباخ پرسشنامه در دو بخش انتظارات و ادراکات به ترتیب برابر با 0/74 و 0/91 بود. به منظور تعیین روایی پرسشنامه بین چند نفر از صاحبنظرانی که سابقه فعالیت در زمینه کیفیت مراقبت داشته اند، توزیع شد بعد از اعمال نظرات آنان روایی پرسشنامه به روش روایی محتوایی بررسی شد. نتایج این پژوهش نشان داد نسخه ترجمه شده پرسشنامه SERVUSE از پایایی و روایی نسبتا قابل قبولی در بررسی کیفیت خدمات بیمارستانی برخوردار است. با تهیه نسخه فارسی پرسشنامه SERVUSE یک ابزار ارزیابی در اختیار است که می توان با استفاده از آن کیفیت ارائه خدمات را بر اساس دیدگاه بیماران در کشورمان بررسی نمود.
    کلیدواژگان: بومی سازی، تعیین اعتبار، پرسشنامه SERVUSE، کیفیت خدمات بهداشتی درمانی
  • سلمان خزایی، سکینه مظهرمنش، راضیه میر معینی، سمیه خزایی، عبدالله محمدیان هفشجانی، رضا پاکزاد صفحه 523
    حوادث و سوانح از مهمترین علت های مرگ و میر در جهان و به خصوص ایران است. در کشور ایران، ایجاد حوادث و علت های آن در سالمندان جهت اقدامات لازم به خوبی مطالعه نشده است. این مطالعه، با هدف تعیین عوامل مرتبط با آسیب های ناشی از حوادث در سالمندان مراجعه کننده به بیمارستان های استان همدان انجام شد. مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی است که کلیه مصدومان سالمند مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان ها استان همدان طی سال های 93-1388 وارد مطالعه شدند. داده ها از نرم افزار ثبت مصدومان استخراج و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی با نرم افزار Stata نگارش 12 در سطح خطای کمتر از 5% تجزیه و تحلیل شدند. در مجموع اطلاعات 11954 مصدوم طی این دوره زمانی ثبت شده بود. 48/64% موارد مرد بودند. میانگین انحراف معیار سنی مردها 8/8±70/5 و میانگین انحراف معیار سنی زن ها 8/7± 71/1 بود (P<0.001). روند رخداد حوادث در سالمندان طی سال های مورد مطالعه افزایشی بود. در مجموع به ترتیب حوادث ترافیکی (32/74%)، سقوط (21/49%) و ضربه (20/49%) بیشترین رخداد حوادث را در هر دو جنسیت به خود اختصاص داده بودند. سالمندان به علت شرایط فیزیولوژیکی درمعرض ایجاد حوادث و عوارض جبران ناپذیر آن هستند. لذا آموزش های موثر و منظم درباره ی پیشگیری از آسیب ها و ایمن کردن محیط زندگی و جامعه برای سالمندان و توجه به کاهش آسیب ها در این گروه سنی ضروری است. با توجه به بیشتر بودن فراوانی حوادث در مردان، لازم است نیاز است به این گروه بیشتر توجه گردد.
    کلیدواژگان: مصدوم، سوانح و حوادث، سالمند، اپیدمیولوژی، همدان
  • زینب غلام نیا شیروانی، فضل الله غفرانی پور، رضا قراخانلو، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 533
    میزان رفتار ورزشی بعنوان بعد اساسی شیوه زندگی سالم در زنان، پایین است. مداخلات آموزش سلامت مبتنی بر نرم افزارهای چندرسانه ای و نظریه رفتار برنامه ریزی شده (TPB -Theory of Planned Behavior) توسعه یافته با سازه های برنامه ریزی، در ارتقا و تداوم فعالیت بدنی موثرند. هدف این مداخله، ارزشیابی چندرسانه ای آموزشی نظریه محور در زمینه رفتار ورزشی و عوامل آمادگی جسمانی مرتبط با سلامتی در زنان تهرانی بود. این کارآزمایی تصادفی شاهددار روی 130 نفر از زنان ساکن در منازل سازمانی تهران (1393) اجرا گردید که بطور تصادفی با نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. چندرسانه ای خودآموز «بانوان و زندگی فعال» طراحی شده بر اساس الگوی تحلیل مسیر TPB توسعه دارای شش گزینه اصلی (بویژه «جلسات آموزشی») بود. سازه های نظریه بسط یافته و شاخص های آمادگی جسمانی، قبل، سه و شش ماه بعد از مداخله تجزیه و تحلیل شدند. اجرای بسته آموزشی موجب افزایش و پایداری میانگین ساختارهای TPB توسعه یافته، استقامت قلبی- تنفسی، قدرت و استقامت عضلانی، انعطاف پذیری و همچنین کاهش و تداوم درصد چربی بدن، نسبت دور کمر به لگن و شاخص توده بدنی در گروه آزمون در 3 و 6 ماه بعد از آموزش گردید؛ اما در گروه کنترل تغییر معنادار حاصل نشد. بکارگیری فناوری نوینی مانند چندرسانه ای تعاملی مبتنی بر TPB توسعه یافته، موجب بهبود و پایداری رفتار ورزشی، آمادگی هوازی و عضلانی و ترکیب بدنی در بانوان می گردد.
    کلیدواژگان: رفتار ورزشی، فعالیت جسمانی، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، برنامه ریزی، چندرسانه ای، آمادگی جسمانی
  • شهین دخت نوابی ریگی، تکتم کیانیان، فتیحه کرمان ساروی، فریده یغمایی صفحه 549
    زنان نابارور همواره در معرض استرس و اضطراب زیادی قرار دارند که این امر می تواند کیفیت زندگی آنان را تحت تاثیر قرار دهد. لذا این مطالعه با هدف تعیین کیفیت زندگی زنان نابارور شهر شیراز و عوامل مرتبط با آن انجام شد. مطالعه حاضر یک مطالعه همبستگی و مقطعی بود که بر روی زنان نابارور مراجعه کننده به مرکز درمان ناباروری شهر شیراز در سال 1390 انجام شد. 162 زن نابارور به روش دردسترس وارد مطالعه شدند. مشخصات فردی با استفاده از فرم مشخصات فردی و کیفیت زندگی با استفاده از پرسشنامه اختصاصی کیفیت زندگی زوج های نابارور جمع آوری شد. داده ها با استفاده از شاخص های توصیفی و آزمون های استنباطی نظیر آزمون همبستگی پیرسون تحت نرم افزار 17 spss در سطح معنی داری 5 درصد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد میانگین انحراف معیار کیفیت زندگی زنان نابارور به طور کل در سطح خنثی قرار دارد. همچنین بیشترین میانگین انحراف معیار کیفیت زندگی مربوط به بعد جسمی و کمترین میانگین انحراف معیار مربوط به بعد عاطفی کیفیت زندگی این زنان بود. بین برخی مشخصات فردی و اجتماعی نظیر میزان تحصیلات، سابقه بیماری مزمن و علت ناباروری با کیفیت زندگی ارتباط آمار معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    کیفیت زندگی زنان نابارور در سطح قابل قبولی نیست و عوامل متعددی بر آن تاثیرگذار هستند که با شناسایی و تعدیل این موارد می توان کیفیت زندگی این افراد را در جهت مثبت ارتقا داد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، ناباروری، زنان نابارور، عوامل مرتبط
  • سهیلا اسکندری، مجیده هروی کریموی، ناهید رژه، عباس عبادی، زهرا طاهری خرامه، علی منتظری صفحه 559
    بیماری نارسایی قلبی یک بیماری مزمن است که تاثیرات منفی بر کیفیت زندگی افراد می گذارد. بررسی کیفیت زندگی اختصاصی معیار مهمی در تاثیر بیماری، درمان و دیگر متغیرهای موثر در زندگی بیماران است. پژوهش حاضر با هدف تعیین نمره کیفیت زندگی اختصاصی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی و عوامل مرتبط با آن انجام گرفته است. در این مطالعه 210 بیمار مبتلا به نارسایی قلبی بستری در مراکز آموزشی درمانی منتخب شهر تهران در سال1392 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، مقیاس کیفیت زندگی مینه سوتا Minnesota Living with Heart Failure Questionnaire-MLHF و پرسشنامه اطلاعات فردی و بیماری بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آماری تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس یک طرفه و تحلیل رگرسیون در محیط نرم افزار آماری SPSS 16 انجام گرفت. بیشترین و کمترین نمره کیفیت زندگی به ترتیب مربوط به بعد جسمانی و روانی بود. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد از بین متغیرهای مورد بررسی، تنها کلاس بیماری با کیفیت زندگی ارتباط معنی دار داشت. یافته ها نشان داد کیفیت زندگی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی مخصوصا در بعد جسمانی، پایین است. تمرکز و توجه بیشتر در مراقبت های درمانی و پرستاری، جهت ارتقای و بهبود کیفیت زندگی این گروه از بیماران ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، نارسایی قلبی، عوامل مرتبط، پرسشنامه مینه سوتا
  • ناهید رژه، مجیده هروی کریموی، مهشید فروغان، مریم نیکخواه، علی منتظری صفحه 567
    پرسشنامه اختصاصی سنجش نگرش به سالمندی (AAQ) از رایج ترین ابزارهای مورد استفاده برای ارزیابی نگرش به سالمندی است. پرسشنامه مذکور شامل 24 گویه در سه بعد تغییرات جسمانی ، رشد عاطفی و مشکلات روانی- اجتماعی است. پژوهش حاضر با هدف ترجمه و تعیین روایی و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه AAQ انجام گرفته است. این پژوهش از نوع مطالعات روش شناختی است که روی 200 فرد سالمند انجام شد. پس از کسب مجوز از طراح ابزار، ترجمه بر اساس پروتکل سازمان سلامت جهان در خصوص فرایند ترجمه و تطابق ابزارها به نسخه فارسی انجام شد. سپس بررسی پایایی پرسشنامه (همسانی درونی و ثبات) و روایی شامل روایی کیفی صوری، محتوا، مقایسه گروه های شناخته شده و روایی ملاکی (سنجش همبستگی بین نسخه فارسی پرسشنامه AAQ با پرسشنامه های 36SF- و WHOQOLصورت گرفت. میانگین انحراف معیار سنی مشارکت کنندگان 6/28±67/66 بود. بیش از نیمی از آنان (5/50 درصد) را زنان تشکیل می دادند. میزان همسانی درونی(آلفای کرونباخ) برای زیر مقیاس ها رضایت بخش بود (0/89- 0/80). آزمون- پس آزمون در دو مرحله، با فاصله زمانی دو هفته تکمیل گردید و با استفاده از آزمون شاخص همبستگی درون خوشه ایاندازه گیری شد(ICC) (0/97 ) صورت گرفت. نمره ابعاد بین نسخه فارسی پرسشنامه AAQ برمبنای جنسیت و سطح تحصیلات نشان دهنده افتراق بر اساس پارامتر مذکور بود. روایی ملاکی بیانگر همبستگی معنادار بین غالب ابعاد نسخه فارسی پرسشنامه AAQ و نمره کل آن با 36SF- و WHOQOLبود. نتایج نشان داد این پرسشنامه دارای پایایی و روایی مناسب، نمره گذاری ساده، و قابلیت به کارگیری درموقعیت های مختلف همچون مراکز درمانی، سراهای سالمندان، منازل و مراکز تحقیقاتی توسط ارائه دهندگان خدمات بهداشتی است. پیشنهاد می گردد در مطالعات آینده، روایی سازه نسخه فارسی پرسشنامه AAQ در حجم نمونه بزرگتری با استفاده از تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ترجمه، اعتباریابی، نسخه فارسی، ابعاد پرسشنامه AAQ، نگرش به سالمندی، کیفیت زندگی
  • فاطمه عباس زاده، سعیده نصیری، محبوبه کفایی عطریان، ناهید سرافزار، اعظم باقری صفحه 579
    افزایش اخیر در چاقی شکمی کودکان نشان می دهد که باید شاخص های تن سنجی کودکان و نوجوانان به عنوان یک گام به سوی مدیریت وضعیت خطر بیماری های قلبی عروقی در دراز مدت، بررسی شود. این مطالعه با هدف بررسی رابطه بین نسبت دور کمر به قد با فشارخون در دختران نوجوان مدارس شهرکاشان انجام گرفت. این مطالعه به روش مقطعی در نوجوانان مدارس شهر کاشان در سال1392 انجام گرفت. 1046 دانش آموز دختر19-11 سال در این مطالعه شرکت کردند. قد، دورکمر، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک واحدهای مورد پژوهش اندازه گیری شد. نسبت دور کمر به قد(WHtR) از تقسیم دور کمر به قد و چاقی شکمی به صورت WHtR بیشتر از 0/5 تعریف شد. کلیه واحد های مورد پژوهش که در نوبت اول به پر فشاری خونی مبتلا بودند، مجددا« در ویزیت دیگری (نوبت دوم )فشار خون آنها اندازه گیری شد و اگر در نوبت دوم هم فشارخون بالا بود، فشارخون آنها در ویزیت دیگر (نوبت سوم ) مجددا» اندازه گیری شد و میانگین سه فشار خون اندازه گیری شده به عنوان فشار خون واحدهای مورد پژوهش در نظر گرفته شد فشارخون بالا و پیش فشارخونی مطابق با صدک های ویژه سن- جنسیت و قدارائه شده توسط چهارمین گزارش تشخیص، ارزیابی و درمان پرفشاری کودکان و نوجوانان تعریف شد. میزان شیوع پیش فشاری خون و پرفشار خونی به ترتیب 6/8% و 7/3% بدست آمد و24/6 درصد از دختران دانش آموز مورد بررسی دارای نسبت دور کمر به قد بیشتر از0/5 بودند. آزمون آماری ANOVA بین میانگین فشارخون سیستول و دیاستول با نسبت دور کمر به قد ارتباط آماری مثبتی را نشان داد)001/0(P<؛ بطوریکه با افزایش نسبت دور کمر به قد، میانگین فشارخون سیستول ودیاستول افزایش می یابد. نتایج مطالعه نشان داد که بین میانگین فشارخون سیستول ودیاستول با نسبت دور کمر به قد در نوجوانان دخترارتباط وجود دارد وچاقی شکمی با افزایش خطر ابتلا به پرفشار خونی همراه است.
    کلیدواژگان: دور کمر، قد، پرفشار خونی، نوجوان
|
  • Sharif Torkaman Nejad, Amir Ashkan Nasiri Pour Page 481
    Objective(s)
    Health inequality and inequity had been assessed in many studies within and between countries. Reducing this inequity can be achieved through the adjustment of social determinants of health and primary healthcare. These two paradigms, social determinants of health and primary healthcare, are the main concerns of policy making in health care system.
    The aim of this study was to design a model for integrating social determinant of health into primary healthcare system. The implementation of this model can help to reduce health inequalities and promote health equity.
    Methods
    This study was conducted in two phases. First, the integration models were compared between selected countries. Then, based on the results obtained and the capabilities of Iranian primary healthcare system, we designed and proposed an integration model of social determinants of health in primary healthcare system for Islamic Republic of Iran.
    Results
    Successful integration of social determinants of health in the health system requires policymaking and an appropriate mechanism that include policies, a comprehensive healthcare system, welfare system and the evaluation strategies and indicators.
    Conclusion
    We proposed a model of integration of social determinants of health compatible with the Iran’s primary healthcare system. This model contains three levels, national, meso, and micro level. Implementing this model is more likely to improve the health equity indicators.
    Keywords: Social determinants of health, Primary healthcare, Comprehensive primary healthcare system, integrated services
  • Zakieh Piri, Mohammadhiwa Abdekhoda, Mohammadreza Alibyek, Roghieh Ershad Sarbi Page 497
    Objective(s)
    Hospitals’ website has considerable potential to attract medical tourism. Therefore, these websites should be designed based on particular features. This study was conducted to determine the minimum data set needed for hospitals’ website to attract medical tourism.
    Methods
    This was a qualitative study. The population of this study was physicians and health information management experts. Snowball sampling was used as sampling methods. An electronic form was used to collect data. Data was analyzed by content analysis, descriptive methods and represented.
    Results
    In all 30 physicians and experts participated in the study. The findings showed that experts indicated two main dimensions (structure and content) with 18 categories as minimum data set. In addition the analyses showed that hospitals should have website with unique URL with special attention to providing information on patient admission, information regarding services, waiting lists, and duration of convalesces.
    Conclusion
    Hospitals that wish to contribute to medical tourism; should redesign their websites based on minimum data sets presented in this study. Structural and contextual dimensions represented in this study also should be considered, if we want to be successful in medical tourisms.
    Keywords: Hospital's websites, Medical tourism, Hospital, Health services
  • Rasool Honarmand, Mohammad Yandarani, Akram Ansarifar, Abbas Niknam Page 505
    Objective
    The health workforce has a dynamically changing nature and the regular documentation of its distribution is a persistent policy concern. This study aimed to measure the distribution of general physicians in primary health care in Bushehr, Iran.
    Methods
    This was a descriptive study including all general physicians working in primary health care in Bushehr Province, Iran (2010-2013). We investigated the degree of inequality of distribution of general physicians by calculating the Gini Index and plotting Lorenz curve by DAD 4/6 & Robin Hood index by Excel software, both before and after adjusting for crud mortality and consultation rates.
    Results
    The highest value of the degree of inequality was based on the number of consultations which was at the beginning and end of the study period 0.321 & 0.196 (with reduction equivalent to %39), based on crude mortality rate of 0.157 & 0.125 (with reduction equivalent to 20%) and at population level of 0.117 & 0.86 (with reduction equivalent to %26). The number of physicians available for distribution based on the number of consultation relative to the population was twice, approximately. The amount of redistribution of general physician increased from 15 people based on the population to 31 based on the number of consultations and from 10 to 20 in 2010 & 2013, respectively.
    Conclusion
    It seems that the distribution of general physicians was not proportional to the population & health needs between districts. Based on Gini & Robin Hood Indices, more efforts are needed to tackle health inequality.
    Keywords: Gini Index, Robin Hood Index, Lorenz Curve, General Physician, Bushehr province
  • Elahe Houshmand, Hosein Ebrahimi Pour, Hassan Doosti, Ali Vafaei Najar, Payam Mahmoudian, Seyede Elahe Hosseini Page 515
    Objective(s)
    The role of patients in the definition of service quality can be considered as key competitive criteria. As a result, service providers are trying to apply quality assessment tools that significantly emphasis on customer orientation. In this regard, we aimed to report on validity and reliability of the Persian version of SERVUSE questionnaire.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted to verify the validity and reliability of SERVUSE questionnaire. A sample of 80 patients of the cardiac surgery in two teaching hospitals affiliated to Mashhad University of Medical Sciences were selected randomly and were evaluated in two stages. The first step before admission, the patient's expectations of quality of care and the second stage before discharge, their perception of quality of care were received.
    Results
    The Cronbach’s alpha in both instances was satisfactory (0.74 and 0.91 respectively). To determine the validity, questionnaire was distributed to experts who had experience in the quality of care. After their comments the validity of the questionnaire were assessed by content validity. The results showed that the translated version of the questionnaire has relatively acceptable validity.
    Conclusion
    The Persian version of the SERVUSE questionnaire can be used for evaluating the quality of health care services in Iran.
    Keywords: Localization, validation, SERVUSE Questionnaire, Health care service quality
  • Salman Khazaei, Sakineh Mazharmanesh, Razieh Mirmoeini, Somayeh Khazaei, Abdollah Mohammadian, Hafshejani, Reza Pakzad Page 523
    Objective(s)
    This study was conducted to assess factors associated with injuries caused by accidents in the elderly referred to hospitals of Hamadan Province, Iran.
    Methods
    This was a retrospective study. Data for all elderly patients referred to hospital emergency in Hamadan province during 2009 to 2014 were collected. Data extracted from injury registry software. Descriptive statistics was used to explore the data.
    Results
    A total of 11954 patients were registered during the study period. 64.48% were male. The mean age of men was 70.5 ± 8.8 and the mean age of women was 71.1 ± 8.7 (P
    Conclusion
    the findings suggest elderly people are in danger of accidents. It seems that effective and regular training about injury prevention and providing a secure living environment for the elderly is necessary.
    Keywords: injury, trauma, elderly, epidemiology, Hamadan
  • Zeinab Gholamnia Shirvani, Fazlollah Ghofranipour, Reza Gharakhanlou, Anoshirvan Kazemnejad Page 533
    Objective(s)
    The purpose of this intervention was to evaluate a theory-driven instructional multimedia about exercise behavior and health-related physical fitness among women in Tehran, Iran.
    Methods
    This was a randomized controlled trial. In all a random sample of 130 women who were living in institutional houses in Tehran, Iran (2014) participated in the study. We designed ‘Women and Active Life’ self-taught multimedia based on the expanded theory of planned behavior (TPB) using the Flash and ActionScript3 software. This multimedia consisted of a menu with six principal actions (particularly educational sessions). The expected outcomes were analyzed at baseline, 3 and 6 months post-intervention.
    Results
    Administering educational package was conducive in increasing and sustaining all outcome measures including the developed TPB constructs, cardiopulmonary fitness, muscular strength/endurance and flexibility in the experimental group at 3 and 6 months post-education, respectively (P0.05).
    Conclusion
    Utilizing new technologies such as interactive multimedia grounded on the expended TPB led to improved exercise behavior, aerobic/muscular fitness and body composition in women.
    Keywords: Exercise Behavior, Physical Activity, Theory of Planned Behavior, Planning, Multimedia, Physical Fitness
  • Shahindokhte Navabi Rigi, Toktam Kianian, Fatiheh Kermansaravi, Farideh Yaghmaei Page 549
    Objective(s)
    The present study aimed to assess quality of life in infertile women.
    Methods
    This was a cross-sectional study conducted on infertile females visiting infertility-treatment center in Shiraz in, Iran. A number of 162 infertile females were selected based on their availability. The personal data were collected using a socio-demographic questionnaire quality of life was measured by an exclusive questionnaire. Then, the quality of life was classified into 4 levels: very poor, poor, moderate and good.
    Results
    The results obtained from the study showed that quality of life in infertile women was generally moderate. The highest mean quality of life was related to physical aspect of life (40.60 ± 9.08) and the lowest mean quality of life score was related to emotional aspect (11.0± 5.72). There were significant relationships between some personal and social characteristics such as education (P = 0.01), history of chronic disease (P = 0.008), cause of infertility (P = 0.006) and quality of life.
    Conclusion
    Infertile women's quality of life was relatively poor and affected by various personal and social factors. Therefore, identifying and modifying these factors is recommended to improve quality of life in this population.
    Keywords: life quality, infertility, infertile women, related factors
  • Somayeh Eskandari, Majideh Heravi, Karimooi, Nahid Rejeh, Abbas Ebadi, Zahra Taheri Kharameh, Ali Montazeri Page 559
    Objective(s)
    Heart failure is a severe chronic disease and has a negative impact on the quality of life (QoL). The aim of this study was to assess quality of life and its related factors in patients with heart failure using an specfic measure..
    Methods
    A cross-sectional study of 210 patients with heart failure was conducted using convenience sampling methods. The Minnesota Living with Heart Failure (MLHF) and socioeconomic questionnaires were used to collect data. The data analysis was performed using descriptive statistical tests, Pearson correlation coefficient, independent t-test, and regression analysis.
    Results
    The mean age of patients was 57.90±13.54. Higher and lower scores were observed for the treatment satisfaction with mean and standard deviation of 66.34±17.32, and angina stability with mean and standard deviation of 38.92±24.02. The results of multiple liner regression showed that there was significant difference between quality of life and NYHA class (β =0.13; p=0.04).
    Conclusion
    The finding indicated that quality of life was low in patients with Heart Failure. Higher NYHA class was independent predictors of poor QoL in patients hospitalized with heart failure. It seems necessary to put more focus on nursing care to enhance and improve quality of life for these patients.
    Keywords: Heart failure, Quality of life, Minnesota Living with Heart Failure Questionnaire
  • Nahid Rejeh, Majideh Heravi, Karimooi, Mahshid Foroughan, Maryam Nikkhah Page 567
    Objective(s)
    To translate and validate a Persian version of the AAQ in Iran. The AAQ consists of 24 items which cover three theoretical domains: physical change, psychological growth, and psychosocial loss.
    Methods
    The existing AAQ (English version) was translated into Persian according to process of translation and adaptation of instruments of The World Health Organization protocol. Data were then collected from 200 older people. Reliability (internal consistency, test- retest reliability) face validity, content validity, known-groups comparison and criterion validity of the AAQ, with the SF-36, and the WHOQOL, were examined.
    Results
    The mean age of participants was 67.66 ±6.28, and more than half (50.5%) were female. There was satisfactory internal consistency (Cronbach’s a 0.80–0.89) for the subscales. Test-retest reliability (ICC) of the questionnaire with interval time of two weeks was 0.97(p
    Conclusion
    We tested and validated a Persian version of the AAQ with 24 items. It appears to be a promising tool, providing reliable and valid data helping for measuring Attitudes to Ageing among elders in different settings such as clinics, homes and research environments. It is recommended in the future studies that structural validity of the Persian version AAQ in larger sample factor analysis be examined.
    Keywords: Validation, Persian version, AAQ, Attitudes to Ageing, nursing home, Quality of Life
  • Fatemeh Abbaszadeh, Saeideh Nasiri, Mahboobeh Kafaei Atrian, Nahid Sarafraz, Bagheri Azam Page 579
    Objective(s)
    Recent increases in pediatric abdominal obesity suggest that children and adolescents should be assessed anthropometrically as a step toward managing their long-term cardiovascular risk status. This study was conducted to investigate the relationship between waist-to-height ratio and blood pressure in adolescent girls in Kashan, Iran.
    Methods
    This was a cross-sectional study. A sample of 1046 girls aged 11-19 years participated in the study and their height, waist circumference, systolic blood pressure (SBP) and diastolic blood pressure (DBP) were measured. Waist-to-height ratio was calculated by dividing the waist to height. Abdominal obesity was defined WHtR > 0.5. Blood pressure in all girls who had high blood pressure in the first visit, again was measured in second visit and if their blood pressure was high in the second visit, again their blood pressure was measured in other visit (third time) and the average of the three blood pressure was considered as their established blood pressure. Hypertension and prehypertension was defined according to percentiles of age- sex and height presented by the fourth report on the diagnosis, evaluation and treatment of hypertension of children and adolescents. The findings were analyzed using descriptive and analytical statistics by of spss16 software.
    Results
    The prevalence of prehypertension and hypertension were 6.8% and 7.3% respectively and 24.6 percent of participants had waist-to-height ratio greater than 0.5. ANOVA test showed positive relation between the mean of systolic-diastolic blood pressure and waist-to-height ratio (p
    Conclusion
    The results of study showed that there was relationship between the mean of systolic and diastolic blood pressure and waist-to-height ratio among adolescents and abdominal obesity was associated with increasing risk of hypertension.
    Keywords: waist, height, hypertension, adolescent