فهرست مطالب

پایش - سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، تابستان 1382)

مجله پایش
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، تابستان 1382)

  • 78 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1382/05/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم قاسمپور، کبری کشوری صفحات 47-53

    شایع ترین نقص ارثی تکاملی در ناحیه دهانی- صورتی شکاف ها هستند که نیاز به توجه خاص دارند. فراوانی این ناهنجاری در جوامع مختلف، متفاوت است. هدف از این تحقیق بررسی فراوانی شکاف لب و کام در متولدین سال های 78-1274 بیمارستان یحیی نژاد بابل بود تا با داشتن اطلاعات کافی بتوان برنامه ریزی های مناسب جهت درمان اینگونه بیماران ارایه نمود. مطالعه حاضر از نوع توصیفی بوده و طی آن پرونده 14036 مورد از کودکان متولد شده در بیمارستان یحیی نژاد بابل در سال های 78-1374 تحت مطالعه قرار گرفت.
    تعداد یازده نوزاد با شکاف لب و کام متولد شده بودند که فراوانی ناهنجاری 0.78 مورد در هر هزار تولد یا به عبارت دیگر از هر 1276 زایمان یک نوزاد مبتلا به شکاف بوده است. نتایج نشانگر آن است که تفاوت آماری معنی داری از نظر جنس نوزاد، سن مادر، سن حاملگی، نوع شکاف (غیر از شکاف کام منفرد) وجود نداشته است(p>0.05). با توجه به یافته های مطالعه حاضر جامعه مورد مطالعه از نظر شکاف لب و کام جزو جوامع با فراوانی پایین محسوب می شود.

    کلیدواژگان: شکاف لب، شکاف کام، شکاف لب و کام
  • سید علی آذین*، سید مهدی نورایی، زهرا سادات مشکانی صفحات 169-177

    با توجه به شواهدی که نشان می دهد تقاضای بیماران برای دسترسی به خدمات طب تکمیلی و روی آوردن پزشکان به استفاده از این روش ها در سطح جهان و از جمله ایران روبه افزایش بوده است، جهت ساماندهی به این فعالیت ها داشتن اطلاعاتی در مورد میزان آشنایی، چگونگی نگرش و عملکرد پزشکان عمومی در خصوص این روش ها یک اولویت به نظر می رسید. به این منظور مطالعه ای با حضور 339 نفر از پزشکان عمومی در تهران و با استفاده از پرسشنامه طراحی و اجرا شد. بررسی انجام شده نشان می دهد 9/84 درصد پزشکان معتقدند که این روش ها در سال های اخیر بیش از گذشته مورد توجه و به کارگیری قرار گرفته و به ترتیب طب گیاهی، حجامت و طب سوزنی رایج ترین شیوه های متداول در کشور است. در مجموع پزشکان نسبت به اثرات مفید پاره ای از این مکاتب و لزوم وجود دوره های آموزشی نظر مساعد دارند و ضمن تاکید بر لزوم وجود نظارت کافی بر استفاده از این روش ها با انجام آنها توسط افراد غیر پزشک به شدت مخالفند. حداقل 9/9 درصد پزشکان در عمل از یک یا بیش از یک روش طب تکمیلی استفاده می کردند و 24 درصد آنها طی 6 ماه گذشته بیمارانی را برای درمان به این درمان گران ارجاع نموده بودند. با این وجود میزان اطلاعات اکثر پزشکان در مورد اغلب روش های رایج موجود بسیار محدود است.

    کلیدواژگان: پزشک عمومی، پزشکی جایگزین، پزشکی تکمیلی، عملکرد، نگرش، آگاهی
  • آزیتا گشتاسبی*، علی منتظری، مریم سادات وحدانی نیا، عباس رحیمی فروشانی، کاظم محمد صفحات 187-193

    نابرابری بهداشتی همواره در بهداشت عمومی مقوله ای مطرح و مورد توجه بوده و در این زمینه تاکنون مطالعات متعددی انجام شده است. براساس نتایج مطالعات عوامل اقتصادی- اجتماعی از مهم ترین عوامل موثر بر نابرابری های بهداشتی در جوامع هستند. مطالعه حاضر بر آن است تا به بررسی ارتباط بین جنس، تحصیلات و منطقه محل سکونت با میزان سلامت در جمعیت بالاتر از 15 سال شهر تهران بپردازد. مطالعه از نوع مقطعی بوده و نمونه حاضر که شامل 4163 نفر از افراد بالای 15 سال ساکن مناطق 22 گانه شهر تهران بود به روش خوشه ایتصادفی چند مرحله ای انتخاب شده است. میزان سلامت با استفاده از پرسشنامه استاندارد Short Form 36 (SF-36) و سایر اطلاعات مربوط به مشخصات جمعیتی در مصاحبه حضوری افراد سنین بالاتر از 15 سال جمع آوری شد.
    میانگین سنی نمونه مورد مطالعه (SD=16) 35.1 و میانگین سال های تحصیل رسمی (SD=4.5) 10 به دست آمد. بر اساس نتایج مطالعه بانوان به طور کلی سطح سلامت خود را نسبت به مردان به میزان پایین تری برآورد کردند (x2=60, p<0.001) همچنین بین سطح تحصیلات و منطقه محل سکونت در برآورد از سطح سلامتی نمونه مورد مطالعه ارتباط معنی داری به دست آمد(p<0.001). به این مفهوم که افراد در سطوح بالاتر تحصیلی نسبت به سطوح پایین تر تحصیلی سطح بالاتری از سلامتی را گزارش کرده اند. سکونت در مناطق مختلف جغرافیایی شهر تهران نیز بر ارزیابی افراد از سطح سلامتشان اثر گذار بوده است(p<0.001). به طور کلی یافته های مطالعه حاضر نشان دهنده آن است که ارزیابی سطح سلامتی در جمعیت به میزان زیادی تحت تاثیر عوامل جمعیتی و اقتصادی- اجتماعی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: سطح سلامتی، بهداشت عمومی، مطالعه جمعیتی، ایران
  • محمدعلی صاحبی*، حمیدرضا پور اعتماد، محمدرضا محمدی صفحات 195-202

    هدف این مطالعه بررسی تاثیر مشکلات خلقی در کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال دو قطبی، بر ابعاد ترسیم و به کارگیری رنگ در آزمون ترسیم آدمک رنگی بوده است. گروه مورد مطالعه شامل 30 کودک و نوجوان 12 تا 17 ساله بوده که از آذرماه 1380 تا آذر ماه 1381 در بخش های روانپزشکی کودک و نوجوان بیمارستان های روزبه و امام حسین (ع) بستری شده اند. این نمونه با روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. تمام آزمودنی ها واجد ملاک های تشخیصی Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder-IV (DSM-IV) برای اختلال دو قطبی بودند. آزمودنی هایی که شواهد آشکاری دال بر عقب ماندگی ذهنی داشتند نیز از مطالعه حذف شدند. سپس آزمون ترسیم آدمک به صورت انفرادی روی افراد گروه نمونه اجرا شد.
    میانگین شاخص های طول و سطح ترسیم آدمک در گروه نمونه نسبت به هنجارهای موجود و در پسران نسبت به دختران به طور قابل ملاحظه ای بزرگتر بود. اما این تفاوت ها از لحاظ آماری معنادار نبودند. در شاخص رنگ، فقط 11 نفر (6/36 درصد) از رنگ استفاده کردند که 50 درصد دختران (7 مورد) و 25 درصد پسران (4 مورد) از مواد رنگی استفاده کردند. پس نسبت دختر به پسر در این شاخص تقریبا دو برابر بوده هر چند که این تفاوت از نظر آماری معنادار نبوده است. همچنین 80 درصد افرادی که از رنگ سبز استفاده کردند، در زمان ترسیم دارای احساسات و عقاید مذهبی بودند.
    بر پایه این تحقیق به نظر می رسد که در بیماران مبتلابه اختلال دو قطبی ارتباط متقن و قوی بین کیفیت خلق و اندازه ترسیم یا رنگ آمیزی آن وجود ندارد.

    کلیدواژگان: اختلال دو قطبی، آزمون ترسیم آدمک، کودکان و نوجوانان، ابعاد ترسیم، رنگ
  • عصمت سادات هاشمی*، علی منتظری، احمد کاویانی، معصومه نجفی، ماندانا ابراهیمی صفحات 201-205

    سرطان پستان شایع ترین سرطان بانوان است و جراحی، مهم ترین نقش را در درمان این بیماران ایفا می کند. سروما یکی از شایع ترین عوارض پس از جراحی سرطان پستان است. این مطالعه یک بررسی توصیفی- تحلیلی بوده و با هدف برآورد نسبی از میزان بروز سروما و عوامل موثر بر بروز آن در این بیماران انجام پذیرفته است.
    اطلاعات به دست آمده از 135 بیمار مبتلا به سرطان پستان، از مرکز بیماری های پستان جهاد دانشگاهی و بیمارستان امام خمینی در پرسشنامه ای جمع آوری شده و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفته است.
    نتایج بررسی حاکی از آن است که میزان بروز سروما در این بیماران 39 درصد بوده و این میزان به طور معنی داری در بیماران با آسیب شناسی نوع داکتال نسبت به غیر داکتال بیشتر بوده است (Odds ratio: 17.7, p=0.01) همچنین این مطالعه نشان می دهد که بروز سروما رابطه ای با مرحله بیماری، سن بیماران، بانداژ محل عمل، شیمی درمانی قبل از عمل، زمان خروج درن ها، نوع عمل جراحی و... ندارد و نوع آسیب شناسی یک عامل مستقل برای بروز سروما است.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، عوارض درمانی، سروما
  • کتایون جهانگیری*، سید جمال الدین طبیبی صفحات 205-214

    بیوتروریسم یکی از تهدیدهای جدی جامعه بین الملل محسوب می گردد. از آنجا که چاره اندیشی برای مقابله با این پدیده نیازمند اعمال شیوه های مدیریتی نوین است، مدیریت بلایا به عنوان یکی از وجوه مدیریت بحران می تواند برای مقابله با این خطر کارساز باشد.
    هدف از این مطالعه معرفی نقش مدیران بلایا و ضرورت تعریف و ایجاد یک سیستم مدیریت به منظور برنامه ریزی، هدایت و نظارت بر روند پاسخگویی در برابر بلایا به هنگام بروز حوادث بیوتروریستی است. گرچه سازمان های نظامی در مقوله بیوتروریسم ابتکار عمل را در دست دارند، اما به دلیل ماهیت فراگیر و ویژگی پاتوژن های مورد استفاده و پیامدهای حاصل از حملات بیوتروریستی، نقش نظام سلامت در پاسخ و کنترل این فرآیندها غیر قابل انکار است.
    در این مقاله کوشش بر آن است تا ضمن معرفی بیوتروریسم به عنوان یکی از انواع بلایای ساخته دست بشر (Man Made) با ارایه الگویی برای برنامه ریزی اثربخش توسط مدیریت بلایا، راهکار های مناسبی جهت مقابله با بیوتروریسم پیشنهاد گردد.

    کلیدواژگان: بیوتروریسم، مدیریت بلایا، برنامه ریزی
  • فریدون عزیزی*، لیلا آزاد بخت، پروین میرمیران، نفیسه سعادتی صفحات 221-229

    شاخص تغذیه سالم جهت ارزیابی کیفیت رژیم غذایی در جوامع مختلف طراحی شده است. هدف از این بررسی تعیین امتیاز شاخص تغذیه سالم در بزرگسالان ساکن منطقه 13 تهران و ارتباط آن با دریافت مواد مغذی، گروه های غذایی و مقدار واحد مصرفی از آنها در سال های 80- 1378 بود. از 1287 نفر که به طور تصادفی از مطالعه قند و لیپید تهران برای بررسی های تغذیه ای انتخاب شده بودند، یافته های 819 فرد بزرگسال 19 سال و بالاتر در این گزارش آورده شده است. بررسی وضعیت تغذیه ای به روش تکمیل دو روز یادآمد غذایی صورت گرفت. شاخص تغذیه سالم بر اساس 9 جز (گروه های هرم راهنمای غذایی: اجزا 5-1، مقدار درصد چربی از کل کالری، درصد چربی های اشباع دریافتی و کلسترول: اجزا 8-6 و تنوع غذایی: جز 9) محاسبه گردید. دامنه امتیاز هر جز از این شاخص 10-0 بود. بنابراین مجموع حداکثر امتیاز این شاخص 90 محسوب می شد. روش محاسبه شاخص مذکور با توجه به اطلاعات موجود در زمینه داده های تغذیه ای نسبت به شاخص تغذیه سالم طراحی شده در مطالعات قبلی تعدیل گردید. امتیاز تنوع نیز با توجه به تعداد غذاهای مصرفی در جامعه نوجوان مورد بررسی تعیین شد. امتیاز شاخص تغذیه به سه گروه کمتر از 45 (ضعیف)، مابین 72-45 (نیاز به تغییر و اصلاح) و بیشتر از 72 (خوب) تقسیم بندی شد. به منظور تعیین ارتباط شاخص تغذیه سالم با مواد مغذی دریافتی و تعداد واحدهای مصرفی گروه های هرم راهنمای غذایی از آزمون همبستگی نسبی استفاده شد. امتیاز هر جز از شاخص تغذیه سالم نیز محاسبه و در سه گروه بالاتر از 8، مابین 8-5 و کمتر از 5 تقسیم بندی شد. میانگین امتیاز شاخص تغذیه سالم در زنان 8/8±9/64 و در مردان 8/9±1/65 بود. تعداد واحدهای مصرفی از گروه های مختلف هرم راهنمای غذایی و تمامی مواد مغذی به جز سلنیوم در افرادی که امتیاز این شاخص آنها خوب بود، به میزان معنی داری بیشتر از گروه با امتیاز ضعیف بود (P<0.05). در مقابل کل چربی و میزان چربی اشباع دریافتی در گروه خوب نسبت به دو گروه دیگر کمتر بود (P<0.001). کلسترول مصرفی در گروه با امتیاز بیشتر از 72 نسبت به گروه با امتیاز 72-45 کمتر بود (P<0.05). تعداد اقلام غذایی مصرفی در گروه با امتیاز شاخص تغذیه خوب به میزان معنی داری بالاتر از دو گروه دیگر بود (P<0.001). همبستگی مثبت و معنی داری نیز میان تعداد واحدهای دریافتی از گروه های نان و غلات P<0.001) و (r=0.2، گروه سبزی ها P<0.001) و (r=0.4، میوه ها P<0.001) و (r=0.4، لبنیات P<0.001) و (r=0.3، گوشت ها P<0.001) و (r=0.1 و همبستگی منفی و معنی داری میان چربی کل دریافتی، درصد چربی اشباع و کلسترول مصرفی P<0.001) و (r=-0.1 با شاخص تغذیه سالم مشاهده شد.
    رژیم غذایی 3/73 درصد از بزرگسالان مورد بررسی نیازمند به تغییر و اصلاح و برنامه غذایی 4/24 درصد از آنها، خوب بود. 2/2 درصد از بزرگسالان نیز از الگوی غذایی ضعیف پیروی می کردند. با توجه به این که برنامه غذایی اکثر بزرگسالان جامعه نیازمند اصلاح و تغییر است، لزوم آموزش های صحیح تغذیه ای در این گروه سنی احساس می شود.

    کلیدواژگان: شاخص تغذیه سالم، کفایت رژیم غذایی، هرم راهنمای غذایی، تهران، بزرگسال
  • ویدا فیضی*، حسین مرتضوی صفحات 229-234

    استفاده درمانی از آب معدنی چشمه ها و دریاهایی که املاح زیاد دارند، بالنئوتراپی نامیده می شود. در این مقاله کاربردهای درماتولوژیک و عمومی این روش درمانی شرح داده می شود و علاوه بر اشاره ای به منابع آن در ایران، راهکارهایی جهت بهره بردن از این ثروت ملی ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: بالنئوتراپی، پسوریازیس، امراض پوستی، آب های معدنی ایران
|
  • Pages 47-53
    Objective(s)

    To determine the prevalence of cleft lip and palate in newborns of Yahyanejad Hospital in Babol during 1996- 2000. Material &

    Methods

    This was a retrospective study on newborns case records.

    Results

    In all 14036 case records have been studied. There were! I infants with cleft lip and/or palate. The frequency of clefts were 0. 78: I 000. There was not any significant relationship between sexes of the children, age of mothers, age of pregnancy and different kinds of cleft (P>0.05).

    Conclusion

    According to the results, Babol could be consider as a low prevalence of cleft lip and palate area.

    Keywords: Cleft lip, Cleft palate, palate
  • Pages 169-177
    Objective(s)

    To investigate about knowledge, attitudes and practice among general practitioners m Tehran, Iran. Material &

    Methods

    Using a short questionnaire 339 physicians were entered into the study. The subjects were approached during the 13 compulsatory postgraduate courses.

    Results

    The study findings indicate that 84.9% of general practitioners believe that the use of alternative therapies is mounting yearly and herbal medicine, cupping and acupuncture (respectively) are the most common methods being used. There were at least 9.9% of physicians using one or more methods of complementary medicine in practice and 24% of them had referred their patients to alternative therapist during the last 6 months. The knowledge of the majority of general practitioners about the most of the common procedures was very limited. Physicians besides having emphasis on supervision of such activities, disagree strongly with these methods being performed by non-physicians.

    Conclusion

    Overall physicians had positive attitudes toward usefulness of complementary methods. However, there is need to improve their knowledge on the topic.

    Keywords: Complementary medicine, Alternative medicine, General practitioners, knowledge, attitude, practice
  • Pages 187-193
    Objective(s)

    To investigate the relation between social class and self-reported health among the general population in Tehran. Material &

    Methods

    Using a multi-stage cluster sampling method in all, 4163 healthy individuals aged 15 years and over were interviewed. Social class was measured using two indicators: Area of residence and years of formal education. Health status was measured using Short Form Health Survey Questionnaire (SF-36).

    Results

    The mean age of the respondents was 35.1 (sd: 16) years. 52% were female, mostly married (58%) and the mean years of formal education for whole population was I O (SD: 4.5). Overall, women reported poorer health (P<0/001). The results showed that there was a significant difference between educational level, area of residence and self-reported health. In other words: those with higher education rated their health better than those with lower education (P<0/00 I) and living in different areas affect the people perception of health (p<0/00 I).

    Conclusion

    The study findings suggest that perception of health is highly associated with people socioeconomic background.

    Keywords: Health status, Population study, Iran
  • Pages 195-202
    Objectives)

    The aim of this study was to explore the effects of mood problems seen in bipolar disorder on size and coloring of the Draw-A-Person (OAP) Test.

    Material & Methods

    The sample consists of 30 children and adolescents (16 male II 4 female, with mean age 15.4) admitted to the Child and Adolescent Wards of the Roozbeh Psychiatric Hospital and Imam Hussein Hospital in Tehran, Iran. All subjects were inpatients and fulfilled Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder-IV (DSM-IV) criteria for bipolar disorder at the time of study. Subjects with a documented mental retardation were excluded from the study. Then OAP was administered individually. Symptoms of elevated mood, euphoria and irritability were observed in 90% of subjects; and symptoms of dysphoria were seen in I 0%.

    Results

    The size of the figure was remarkably increased in the sample group as compared with the standard data ; and was increased in male compared with female patients. But the differences did not reach significant level. Of 30 patients, I 1 subjects (4 male and 7 female) used colors, while the majority (63.4%) preferred not to use color. Among the patients who used green color in their drawings, 80% had religious believes and feelings.

    Conclusion

    The results suggest that mood problems in children and adolescents with bipolar mood disorder have not a significant effect on size and coloring of the figure on the OAP.

    Keywords: Bipolar disorder, OAP, Size of drawing, Color, Children, Adolescents
  • Pages 201-205
    Objective(s)

    To investigate about seroma formation in breast cancer patients after definitive surgery. Material &

    Methods

    A convenience sample of breast cancer patients was entered into the study. Eligible patients were those who underwent surgical therapy (modified radical mastectomy or breast preservation and axillary lymph node dissection). The demographic data and clinical information were extracted from case records. Seroma formation was studied in relation to age, type of surgery, tumor size, nodal involvement, pathological type, preoperative chemotherapy, surgical instrument (electrocautery or scalpel), use of pressure garment, duration of drainage and arm activity. In all, 135 breast cancer patients were studied. The mean age of the patients was 46.2 (SD= 11.8) year and mostly presented with the stage II disease (59%). Seventy-two percent underwent modified radical mastectomy and the remaining 28% received breast preservation surgery.

    Results

    Seroma occurred in 39% of patients. In logistic regression analysis an association of postoperative seroma with pathological type was noted (ductal versus non-ductal, odds ratio= 17.7, P = 0.0 I). The seroma formation did not show any significant results by any other variables studied.

    Conclusion

    The findings suggest that breast cancer patients' pathological characteristics are an independent predicting factor for seroma formation.

    Keywords: Breast cancer, Surgical complications, Seroma
  • Pages 205-214

    A biological attack can begin silently and insidiously. Instead of police, fire and emergency medical services rushing to a clearly apparent incident scene, medical facilities may be the first to see victims of a bioterrorism attack. In this study we proposed a surveillance system to detect, and respond to emergency health threats caused by bioterrorism. We recommended new models of disaster management for effective responding plan in bioterrorism.

    Keywords: Bioterrorism, Disaster management, Responding plan
  • Pages 221-229
    Objective(s)

    To determine the Healthy Eating Index (HE!) score and its relation to intake of nutrients and the number of servings from each food group of adolescents residing in district 13 of Tehran.

    Material & Methods

    This study was conducted within the framework of Tehran Lipid and Glucose Study (TLGS), as part of a dietary intake assessment according to the Food Guide pyramid of individuals residing in district 13 of Tehran. In this study 819 adults, aged 19 years and above, was chosen. Dietary intake assessment was undertaken with 2-day 24-hour recalls. HE! was calculated based on 9 components (The groups of Food Guide pyramid: components I to 5, the percent of fat and saturated fatty acid intake, cholesterol consumption: component 6 to 8 and dietary variety score: component 9). The score range for each component was O to I 0. Therefore the sum score of this index was 90. In this study HEI score modified to the previous studies. Dietary variety score was determined according to the number of consumed foods in the sample size of this study. The HEI score was categorized into three groups: less than 45 (poor diet), 45- 72 (needs improvement) and more than 72 (good diet). Partial correlation was used to show the relation between HE! score and intakes of nutrients and the number of servings from each food group. The score for each component was calculated and grouped into three categorize: <5, 5-8 and >8. The percentage of people according to each components of HE! was determined.

    Results

    The mean score of HEI was 65.1±9.8 in men and 64.9±8.8 in women. The results showed that the serving number of food groups and approximately nutrients except selenium in those with good diet was significantly higher than the group with HE! less than 45 (P<0.05). In contrast the percent of total fat and saturated fat intake in those with HE!?:.72 was lower than other groups (P<0.001). The number of food items in individuals with HE! score?:72 was significantly more than others (p<0.001 ). There was a significant positive correlation between the serving number of grains group (r = 0.2, P <0.001 ), vegetable (r = 0.4, P <0.00 I), fruit (r = 0.4, P <0.00 I), dairy (r = 0.3, P <0.00 I), meat (r = 0.1, P <0.00 I) and HE!. There was a significant negative correlation between Total fat intake, percent of saturated fatty acids and cholesterol consumption (r = -0.1, P<0.00 I) and HE! score. The number of food items had a strong significant positive correlation with HE! (r = 0.5, P <0.00 I). There were significant positive correlation between HE! and nutrients intake. The results showed that 73.3% of adult's diet needs improvement.

    Conclusion

    HE! is an appropriate tool for assessment of diet quality in adults. The diet of most adults needs improvement and nutrition education is necessary in this age group.

    Keywords: Healthy Eating Index, Diet quality, Food Guide Pyramid, Tehran, Adult
  • Pages 229-234

    Balneotherapy involves immersion of the patient in mineral water baths or pools. The mechanisms by which broad spectrums of diseases are alleviated by balneotherapy have not been fully elucidated. They probably incorporate chemical, thermal, mechanical and immunomodulatory effects. In this article the dermatologic and the general uses of this mode of treatment is explained. A sketch of its resources in Iran is given and some recommendations about improvements that can be made on the use of this national wealth are also proposed.

    Keywords: Natural resources of lran, Mineral waters oflran, Balneotherapy