فهرست مطالب

پایش - سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 80، امرداد و شهریور 1397)

مجله پایش
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 80، امرداد و شهریور 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • راضیه اختیاری امیری، کیومرث فرحبخش، آتوسا کلانتر هرمزی، حسین سلیمی بجستانی صفحه 349
    مقدمه
    ازدواج مهمترین و عالی ترین رسم اجتماعی است. هدف این مطالعه تدوین و ارائه الگوی مطلوب مشاوره پیش از ازدواج، متناسب با بستر فرهنگی و نظام ارزشی حاکم بر ایران اجتماعی بود.
    مواد و روش کار
    این مطالعه دارای دوبخش بود. در بخش اول، 25 نفر از مشاوران و متخصصان در حیطه ازدواج، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و مورد مصاحبه قرار گرفتند و نمونه گیری تا زمان رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. در بخش دوم، محقق متون و منابع اسلامی در حوزه ازدواج را مورد بررسی قرار داد. از روش نظریه زمینه ای و روش تحلیل مضمونی استفاده شد.
    یافته ها
    مولفه ها و ملاک های ازدواج در الگوهای مشاوران بعنوان نمونه ارزیابی فردی، ارزیابی خانوادگی بود. در بخش دوم، مهمترین مضامین و ملاک های مربوط به ازدواج از دیدگاه اسلامی عبارت بود از: ایمان، تقوا و اخلاق نیکو. در نهایت با استفاده از یافته های دوبخش، الگوی مطلوب مشاوره پیش از ازدواج تدوین گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    مقوله کفویت بعنوان مقوله هسته ای و اصلی در الگوی مطلوب مشاوره پیش از ازدواج در نظر گرفته شد. با توجه به اهمیت و ضرورت مشاوره پیش از ازدواج، پیشنهاد می شود از این الگو برای تهیه بسته ی آموزشی در جهت آگاهی و توانمندسازی مشاوران ازدواج و خانواده، و همچنین جهت آگاه سازی زوجین از معیارهای ازدواج موفق استفاده شود.
    کلیدواژگان: الگوی مطلوب، مشاوره پیش از ازدواج، فرهنگ اسلامی، ایرانی
  • فرزانه مفتون، مژگان شریفان، فاطمه نقی زاده موغاری صفحه 361
    مقدمه
    خودمراقبتی جایگزین مراقبت تخصصی و سازمانی نیست بلکه مکمل آن و یکی از عوامل تعیین کننده میزان و چگونگی استفاده از آن است. در یک رویکرد چهار نوع از فعالیتها شامل خودمراقبتی تنظیمی، خودمراقبتی پیشگیرانه، خودمراقبتی واکنشی و خودمراقبتی بازتوانی بعنوان انواع اصلی خودمراقبتی ذکر شده اند. مقاله حاضر بر آن است تا محورهای اصلی خودمراقبتی را در سطوح پیشگیری بررسی کرده و ابعاد مدیریتی برنامه های خودمراقبتی در نظام ارائه خدمات سلامت را تبیین نماید.
    مواد و روش کار
    این مطالعه به روش کیفی انجام شد. پس از جستجو و مطالعه متون موجود، گروه تحقیق محورهای اصلی خودمراقبتی در سطوح مختلف پیشگیری و ابعاد مدیریتی برنامه های خودمراقبتی را تدوین نموده و سپس در طی نشست تخصصی با صاحبنظران حوزه های بهداشتی و بالینی به تبیین آن پرداخته است.
    یافته ها
    محورهای اصلی خودمراقبتی در سطح اول پیشگیری (پیشگیری ابتدایی و اولیه) شامل موارد حفظ و ارتقای سلامت ، اصلاح شیوه زندگی و پیشگیری از بیماری ها؛ در سطح دوم پیشگیری شامل موارد تشخیص زودرس، درمان و کنترل بیماری پنهان ، سازگاری بیمار با تشخیص احتمالی بیماری ، تبعیت از شروع به موقع درمان مناسب و در سطح سوم پیشگیری شامل تشخیص بیماری، درمان و کنترل بیماری، سازگاری بیمار با بیماری یا ناتوانی، ارزیابی علایم و مصرف داروی مناسب، مراقبت تسکینی و توان بخشی است. هم چنین ابعاد مدیریتی برنامه های خودمراقبتی در نظام ارائه خدمت شامل سه جنبه آماده سازی سیستم سلامت، آماده سازی افراد جامعه و بیماران و ساز و کارهای پرداخت هستند.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، خودمراقبتی جزیی از حیطه های مراقبت است؛ اجرای ساختارمند و مبتنی بر شواهد نظام جامع حمایت از خودمراقبتی در ابتدای راه بوده و ایجاد یک نظام ارایه دهنده خدمت که تسهیل گر اجرای رفتار خودمراقبتی باشد بایستی محور مطالعات اجرایی و مدیریتی آتی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: خودمراقبتی، سطوح پیشگیری، مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، نظام ارائه خدمت
  • زهرا فرقدانی، زهرا طاهری خرامه، علیرضا امیری مهرا، علی منتظری صفحه 371
    مقدمه
    خود مراقبتی یکی از راه های جلوگیری از بستری شدن مکرر و ارتقای سلامت در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی است. هدف از این مطالعه تعیین وضعیت خود مراقبتی و عوامل مرتبط با آن در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی بود.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه مقطعی، 100 بیمار مبتلا به نارسایی قلبی مراجعه کننده به بیمارستان های آموزشی شهر قم به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و شاخص خود مراقبتی نارسایی قلبی و مقیاس اروپایی رفتار خود مراقبتی نارسایی قلبی بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه در محیط نرم افزار آماریSPSS 16 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سن بیماران 13/76±55/13 بود و 59 درصد از ایشان را مردان تشکیل می دادند. بیش از نیمی از بیماران وضعیت خودمراقبتی متوسط داشتند. بیشترین و کمترین نمره خودمراقبتی به ترتیب مربوط به اعتماد به خود در زمینه خودمراقبتی با میانگین و انحراف معیار 17/47± 58 و مدیریت خودمراقبتی با میانگین و انحراف معیار 15/41±53/94 بود. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد از بین متغیرهای مورد بررسی، مدت بیماری و کسر تخلیه با خودمراقبتی ارتباط معنی دار داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد وضعیت خودمراقبتی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی، در سطح متوسط است. تمرکز و توجه بیشتر در مراقبت های درمانی و پرستاری، جهت ارتقاء و بهبود وضعیت خودمراقبتی خصوصا مدیریت خودمراقبتی در این بیماران ضروری به نظر می رسد. توصیه می شود برای انجام مطالعات بیشتر بر روی موانع و عوامل تسهیل کننده رفتارهای خود مراقبتی انجام شود.
    کلیدواژگان: خودمراقبتی، نارسایی قلبی، عوامل مرتبط
  • آذر یحیایی، نورالسادات کریمان، مهرزاد کیانی، حمیدرضا دانش پرور، سوده شهسواری صفحه 381
    مقدمه
    اهدای جنین از فناوری های نوینی است که در دهه های اخیر برای درمان زوج های نابارور به کار گرفته شده است. کاربرد این فناوری همچون دیگر امکانات زیستی جدید، پاره ای دغدغه های اخلاقی پدید آورده است و از آنجا که ضرورت تضمین سازگاری چنین پیشرفت هایی با معیارهای اخلاقی ناظر بر حمایت افراد در برابر استفاده نادرست از فناوری های نوین وجود دارد، پژوهشی با هدف تعیین میزان رعایت اصول اخلاقی در اهدای جنین طراحی و اجرا گردید که در این مقاله بر مبنای پژوهش فوق، میزان رعایت حقوق متولدین از روش اهدای جنین بر مبنای اصول اخلاقی مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر، مطالعه ای توصیفی است که از مهر ماه 1392 تا تیر ماه 1393 از طریق مصاحبه با 100 زوج متقاضی دریافت جنین اهدایی در واحد پزشکی قانونی منطقه مرکزی تهران، پیرامون نحوه خدمات رسانی مراکز درمان ناباروری فعال در حوزه اهدای جنین انجام شده است. ضمن اینکه، دستورالعمل این مراکز درمان ناباروری پیرامون نحوه اهدای جنین نیز اخذ گردیده است. ابزار پژوهش دو پرسشنامه محقق ساخته بود. که عملکرد مراکز درمان ناباروری را در پروسه اهدای جنین بر مبنای اصول اخلاقی مورد ارزیابی قرار می دهد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از شاخص های آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد، در اغلب مراکز درمان ناباروری در خصوص رعایت حقوق متولدین از روش اهدای جنین در مسائلی چون شناخت هویت و زمینه های ژنتیکی، تضمین امکان پرورش در خانواده ای با حداکثر شباهت فرهنگی، اجتماعی و اعتقادی به خانواده بیولوژیک، تضمین سلامت جنین اهدایی؛ همچنین تضمین منافع فرد در مواردی چون ارث، جلوگیری از ازدواج با محارم و مسائلی از قبیل خرید و فروش جنین و منابع تامین جنین اهدایی، تمهیدات موثری اندیشیده نشده است.
    بحث و نتیجه گیری
    اصول اخلاقی احترام به استقلال فردی و عدالت در مورد متولدین از روش اهدای جنین به ندرت رعایت می شود؛ همچنین اصول سود رسانی و عدم زیانباری در مورد ایشان گاهی رعایت می شود.
    کلیدواژگان: اصول اخلاقی، اهدای جنین، ناباروری
  • رامین مظفری کرمانی، احمد احمدی، ژیلا صدیقی، محمود طاووسی، علی اصغر حائری مهریزی، راحله رستمی، فاطمه نعیمی صفحه 399
    مقدمه
    کم کاری مادرزادی تیروئید شایع ترین اختلال تکاملی قابل پیشگیری و درمان در نوزادان و کودکان است که در صورت عدم درمان به موقع منجر به عقب افتادگی ذهنی و اختلالات تکاملی می شود . پیش اگهی بیماری با انجام غربالگری کم کاری مادرزادی در نوزادان و تجویز لووتیروکسین در مبتلایان، بطور چشمگیری تکامل و رشد کودکان بهبود می یابد. به رغم غربالگری تشخیصی و شروع درمان زودرس نوزادان مبتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید، گزارشاتی مبنی بر فراوانی قایل توجه اختلالات تکامل عصبی در این دسته از کودکان دیده میشود. با توجه به بروزاختلالات تکاملی در شیرخواران مبتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید، بررسی میزان متداول تجویز داروی لووتیروکسین در درمان نوزادان ایرانی و تاکید بر تشخیص زودتر اختلال فوق، انجام مطالعه حاضر ضروری به نظر می رسید.
    مواد و روش کار
    در یک مطالعه همگروهی تاریخی وضعیت تکامل عصبی تعداد 122 کودک مبتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید تحت درمان با لووتیروکسین از بدو تولد و 122 کودک سالم (گروه شاهد) در سنین بین یک تا سه سالگی توسط پرسشنامه سنین و مراحل Ages and Stages Questionnaire-ASQ) (مورد ارزیابی قرار گرفت. کودکان گروه مواجهه و کودکان سالم (گروه شاهد) از مراجعان معاینات دوره ای درمانگاه غدد کودکان یک بیمارستان دانشگاهی، انتخاب شدند. نمونه گیری به صورت غیرتصادفی انجام شد و سئوالات پرسشنامه ها به صورت تلفنی یا حضوری از والدین کودکان پرسیده شد یا برای حداقل یک نوبت ارزیابی و تکمیل پرسشنامه ها به درمانگاه دعوت شدند.
    یافته ها
    در ارزیابی کلی تکامل عصبی، 17/2 % از کودکان مبتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید تحت درمان با لووتیروکسین و 12/3 %ازکودکان سالم در آزمون تکاملی امتیاز حد نصاب را نیاوردند و خطر نسبی اختلالات تکامل عصبی 4/1 برآورد شد ولی این میزان خطر در سطح اطمینان 95 درصد معنی دار نبود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه نشان داد شاخص های تکامل عصبی در کودکان مبتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید تحت درمان با لووتیروکسین با کودکان سالم تفاوتی ندارند، و پژوهش های بیشتری در این زمینه مورد نیاز است. به نظر می رسد مقدار داروی تجویز شده 10میکروگرم به ازای هر کیلوگرم وزن نوزاد در ابتدای شروع درمان و تعدیل دوز دارو متناسب با سن و وزن کودک و ادامه آن تا سن سه سالگی می تواند منجر به تکامل طبیعی عصبی در کودکان شود.
    کلیدواژگان: کودکان، کم کاری مادرزادی تیروئید، تکامل عصبی، پرسشنامه سنین و مراحل
  • علی منتظری، محمود طاووسی، علی اصغر حائری مهریزی، رامین مظفری کرمانی، فاطمه نقی زاده موغاری، مهدی عنبری، اکرم هاشمی صفحه 409
    مقدمه
    طیف گسترده ای از مطالعات نشان دهنده ارتباط بین شادی و سلامت، فراتر از تفاوت های جمعیت شناختی وشرایط زندگی هستند. روند رو به رشد تحقیقات نشان می دهد که احساس شادی و رضایت از زندگی می تواند در واقع سلامتی فرد را بهبود بخشد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه جمعیتی به صورت مقطعی (توصیفی- تحلیلی) شادکامی کلیه زنان و مردان 20 تا 40 سال ساکن شهرها و روستاهای کشور با استفاده از پرسشنامه استاندارد شادکامی آکسفورد مورد سنجش قرارگرفت.
    یافته ها
    مجموعا 14239 نفر در این پژوهش شرکت کردند (46 درصد مرد و 54 درصد زن). میانگین (انحراف معیار) سن شرکت کنندگان (5/2) 32/1 سال بود. نتایج نشان داد میانگین (انحراف معیار) نمره شادکامی شرکت کنندگان (57/0)4/09 در زنان (0/56) 4/08 و در مردان (0/59) 4/10 است که در طیف نسبتا شاد طبقه بندی می شود. در تحلیل رگرسیون لجستیک بین شادکامی و متغیرهای سن، جنسیت، تعداد سال های تحصیل و محل سکونت ارتباط معنی دار وجود نداشت ولی افرادی که سطح درآمد خود را بد/خیلی بد گزارش کرده بودند، میزان شادکامی کمتری نسبت به افرادی داشتند که سطح درآمد خود را خیلی خوب/خوب گزارش کرده بودند. همچنین شادکامی افراد بیکار کمتر از افراد شاغل بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به رابطه معنادار وضعیت شغلی (بیکار یا شاغل بودن) و نیز سطح درآمد با شادکامی، می توان این چنین نتیجه گرفت که نابرابری در درآمد و اشتغال می تواند منجر به نابرابری در شادکامی افراد شود. به نظر می رسد یکی از راه های موثر در افزایش شادکامی افراد 20 تا 40 ساله رسیدگی به معیشت و اشتغال آنان باشد.
    کلیدواژگان: شادکامی، ایرانیان، مطالعه ملی
  • نضال آژ، فاطمه سمیعی راد، مهری کلهر، کبری حسن پور، محمود علیپور، علی منتظری صفحه 421
    مقدمه
    مشکلات جنسی از شایع ترین مشکلات زنان در طی زندگی باروری است. کیفیت زندگی جنسی تحت تاثیر عوامل مختلف جسمی، روحی و روانی است و در این میان حاملگی با تغییرات فیزیولوژیک خود درتمامی ابعاد کیفیت زندگی از جمله عملکرد جنسی تغییراتی ایجاد می کند. زن باردار در نیز طی دوران بارداری و طی سه ماهه اول ودوم و سوم بحران های روحی و روانی متعددی را پشت سر می گذارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفیت زندگی جنسی زنان درطول حاملگی، انجام شد.
    مواد و روش کار
    مطالعه حاضر به صورت توصیفی- طولی بر روی نمونه ای از زنان باردار مراجعه کننده به یک بیمارستان دانشگاهی شهر قزوین از مهر 1391 تا تیر1392 انجام شد. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه زندگی جنسی زنان(SQOL-F) جمع آوری شد. وضعیت زنان شرکت کننده در طول 9 ماه در سه دوره 3 ماهه پیگیری شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای آماری تحلیلی(کای دو، تی تست و تحلیل واریانس) استفاده شد.
    یافته ها
    در مجموع 300 زن با میانگین سنی 4/31 ± 22/29 در مطالعه شرکت کردند. نتایج مطالعه نشان داد که با پیشرفت بارداری مجموع امتیازات کیفیت زندگی جنسی، به صورت معنادار کاهش می یابد (0/03=P).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد با افزایش سن بارداری، کیفیت زندگی جنسی کاهش میابد.با توجه به اینکه کیفیت زندگی جنسی سهم منحصر به فرد در روابط زوجین دارد، مشاوره صحیح جهت تطابق بهتر جسمی و روانی با تغییرات دوران بارداری ضروری است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی جنسی، اختلالات جنسی، بارداری
  • امیر رستگار، باقر ساروخانی، شهناز هاشمی، اصحاب حبیب زاده صفحه 431
    مقدمه
    گردشگری سلامت به دلیل ظرفیت بالای آن برای ایجاد درآمدهای ارزی و اشتغال زایی از طریق جذب گردشگران و صادرات خدمات درمانی و سلامت و کمک به کشور برای تعامل سازنده با منطقه و جهان و ترویج همگرایی داخلی از اهمیت راهبردی بالایی برای اقتصاد کشور برخوردار است. گردشگری سلامت در ایران با وجود کیفیت بالای خدمات درمانی و قیمت ارزان، به علت نبود اطلاع رسانی مناسب و تبلیغات شایسته هنوز جایگاه خود را در بازار جهانی نیافته است و گام های نخست خود را طی می کند. لذا، برای نائل شدن به اهداف گردشگری سلامت، ما نیازمند بهره بردن از ظرفیت دیپلماسی رسانه ای در عرصه بین الملل می باشیم.
    مواد و روش کار
    دراین پژوهش، 25 مصاحبه عمیق و نیم ساختار یافته از 25 مشارکت کننده انجام و از داده های آن برای تجزیه و تحلیل استفاده شد. در این مطالعه از طرح نظریه زمینه ای نسخه کوربین و استراوس 2008 جهت جمع آوری و تحلیل داده ها استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها در چهار مرحله تحلیل داده ها برای مفاهیم، تحلیل داده ها برای زمینه، لحاظ کردن فرایند در تحلیل داده ها و یکپارچه سازی طبقه ها صورت پذیرفت.
    یافته ها
    حدودا 940 کد سطح اول (کد باز) بدون محاسبه همپوشانی داده ها استخراج شد. این کدها براساس تشابه ها و تفاوتهای موجود با هم مقایسه شد و 26 زیر طبقه (شامل مفاهیم و زمینه) به دست آمد. از این دسته بندی ، 11 طبقه فرعی تولید و نهایتا 4 طبقه اصلی برای مفهوم و یک طبقه اصلی برای زمینه بوجود آمد. متغیر مرکزی این پژوهش، «مدیریت همه جانبه» در دیپلماسی رسانه ای در مراکز روابط عمومی سازمان های متولی گردشگری سلامت به دست آمد.
    بحث و نتیجه گیری
    دیپلماسی رسانه ای در مراکز روابط عمومی سازمان های متولی گردشگری سلامت در واقع مجرای اعلام مواضع سازمان در عرصه بین المللی، ارسال اطلاعات و قانع کردن یک مخاطب خارجی برای حمایت از مواضع سازمان است. با داشتن دیپلماسی رسانه ای، سازمان های گردشگری می توانند سهمی از بازار جهانی را داشته باشند.
    کلیدواژگان: دیپلماسی رسانه ای، ارتباطات، مراکز روابط عمومی، سازمان، گردشگری سلامت
  • ندا نیک خصال، رقیه نوری زاده، سعید دستگردی، عصمت مهرابی صفحه 443
    مقدمه
    بارداری های ناخواسته و مشکلات بهداشت جنسی و به دنبال آن ها سقط های غیر قانونی و بیماری های منتقل شونده جنسی ممکن است در میان زنان جوان و حتی نوجوانان نیز اتفاق بیافتد. لذا در مطالعه حاضر به روش مرور نظام مند به بررسی انواع راهبرد های بکار گرفته شده به منظور پیشگیری از بارداری ناخواسته در میان نوجوانان پرداخته شد.
    مواد و روش کار
    جستجوی گسترده مقالات و بررسی شواهد با استفاده از جستجوی پایگاه های الکترونیکی Google Scholar، Cochran Library، SID، Magiran، Web of Science، Scopus، Pubmed، از نظر وجود کارآزمایی های بالینی بین سالهای 1990 تا 2018 انجام شد. برای ارزیابی کیفیت مطالعات از ابزار کوکران ویژه مقالات کارآزمایی استفاده شد و در نهایت 15 مطالعه جهت مرور نظام مند انتخاب شدند.
    یافته ها
    در مجموع بر اساس یافته های گزارش شده در مرور مقالات مرتبط، مداخلات به منظور کاهش بارداری های برنامه ریزی نشده در گروه سنی نوجوانان بدین صورت طبقه بندی شدند: مداخلات صرفا متمرکز بر روش های پیشگیری از بارداری، مداخلات با توجه به تاثیر آموزش های پیشگیرانه شامل آموزش سلامت، مشاوره های فردی و گروهی و آموزش والدین، مداخلات چندگانه شامل ترکیبی از مداخلات با تمرکز بر ارتقای استفاده از روش های پیشگیری از بارداری و آموزش های پیشگیرانه.
    بحث و نتیجه گیری
    شواهد موجود در این مرور نظام مند بر استفاده همزمان از مداخلات آموزشی و پیشگیرانه در قالب مداخلات چندگانه در کاهش بارداری نوجوانان حمایت کرد، اما وجود بستر مناسب، زیرساخت ها و منابع برای موفقیت این مداخلات لازم است.
    کلیدواژگان: بارداری برنامه ریزی نشده، بارداری ناخواسته، نوجوان، مداخلات آموزشی
  • مهری شمس قهفرخی صفحه 455
    مقدمه
    ازدواج های خویشاوندی در ایران رایج هستند، این امر به میزان بالای ناهنجاری های مادرزادی و بیماری های ژنتیکی و همچنین به سقط جنین و مرده زایی منجر می شود. هدف از این مقاله، ارزیابی رابطه بین ازدواج های خویشاوندی و سقط جنین ناخواسته و مرده زایی در شهر اصفهان است.
    مواد و روش کار
    روش تحقیق کمی و داده ها به صورت پیمایشی و با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته گردآوری شد. جامعه آماری در این پژوهش، تمامی زنان شاغل ازدواج کرده 15 تا 50 ساله عضو خانوارهای ساکن شهر اصفهان در سال 1393 بودند که در داخل خانوار شناسایی و با آنها مصاحبه شد، روش نمونه گیری در این پژوهش، روش خوشه ایچند مرحله ای بر مبنای فهرست حوزه های سرشماری نفوس و مسکن 1390 شهر اصفهان (مرکز آمار ایران) بود. بر این اساس، حداقل تعداد نمونه برابر با 587 خانوار محاسبه گردید که در نهایت از 608 زن، مصاحبه به عمل آمد. روش آماری مورد استفاده در این تحقیق آزمون t و رگرسیون لوجستیک بود، که با استفاده از نرم افزار STATA انجام شد.
    یافته ها
    میزان سقط جنین ناخواسته و مرده زایی در ازدواج های خویشاوندی، بیشتر از ازدواج های غیرخویشاوندی مشاهده گردید. از 484 ازدواج غیرخویشاوند، 50 زن و از 124 ازدواج خویشاوندی، 22 زن سقط جنین ناخواسته یا مرده زایی داشتند. ازدواج خویشاوندی با سقط جنین ناخواسته و مرده زایی رابطه مثبت معنادار داشت و نسبت برتری مربوطه، بیانگر آن بود که زنانی که ازدواج غیرخویشاوندی داشته اند، 94/3 درصد کمتر دچار سقط جنین ناخواسته یا مرده زایی شده اند. سن نیز رابطه مثبت معنادار با سقط جنین ناخواسته و مرده زایی داشت و نسبت برتری، نشان داد که با افزایش یک سال سن، سقط جنین ناخواسته و مرده زایی نیز 18/7 درصد افزایش پیدا می کند. رابطه تعداد فرزندان با سقط جنین ناخواسته و مرده زایی، منفی و معنادار بود و با افزایش تعداد فرزندان، سقط جنین ناخواسته و مرده زایی 76/7 درصد کاهش یافت. رابطه تحصیلات با سقط جنین ناخواسته و مرده زایی اگرچه منفی بود اما معنادار نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    وفق نتایج ازدواج خویشاوندی در سقط جنین ناخواسته و مرده زایی موثر است. همچنین عوامل غیرژنتیکی مانند سن و تعداد فرزندان اگرچه تاثیر کمتری نسبت در سقط جنین ناخواسته و مرده زایی به نوع ازدواج دارند اما باز هم تاثیرشان قابل توجه است.
    کلیدواژگان: ازدواج خویشاوندی، سقط جنین ناخواسته، مرده زایی
|
  • Raziyeh Ekhtiari Amiri, Kiiumars Farahbakhsh, Atousa Kalantari Hormozi, Hossein Salimi Bejestani Page 349
    bjective (s): Marriage is the most important and most excellent social coustom. The aim of this paper was to compile and develop a model for pre-marital counseling proportionate to the cultural ground and social values In Iran.
    Methods
    The study was consisted of two stages. In stage I a sample of experts in pre-marriage counseling were interviewed. Interviews continued until data saturation. Then, thematic analysis was performed to explore the data. In stage II Islamic resources were reviewed to formulate a pre-marriage counseling pattern.
    Results
    Stage I: In all 25 experts were interviewed and several themes including personal and family assessment emerged. Stage II: from the Islamic viewpoint faith was found to be the most important issue in marital relationship. was developed using the two parts’ findings.
    Conclusion
    A desirable pre-marriage counseling model should focus on similarities in all aspects between couples. Perhaps using such criteria could help both counselor and couples to establish an stable family.
    Keywords: Pre, marital counseling, Islamic, Iranian culture, Family
  • Farzaneh Maftoon, Mojgan Sharifan, Fatemeh Naghizadeh Moghari Page 361
    Objective(s)
    Self-care is the conscious, acquired, and purposeful activities that people take to preserve their lives and provide, maintain and enhance their own health and their families. In self-care, people use their knowledge, skills, and power as a source to take care of their health responsibly. Every human being inherently has the power and ability to take care of himself, and this is the gem that God has given to him. Self-care is not a substitute for professional and organizational care, but a complement to it and one of the determinants of using it. From this perspective, self-care is more about interacting with a health care system, and as a result of self-care, we will have a more efficient health care system. Regarding the main dimensions of self-care, various sources have addressed this issue with different approaches.Some researchers have classified self-care into health SC and medical SC. In another approach, four types of activities include regulatory self-care, preventive self-care; reactive self-care and restorative self-care are the main types of self-care.
    This study includes the main aspects of self-care in prevention levels and outlines the dimensions of self-care management in the health service delivery system.
    Methods
    In this qualitative study, after a literature review, the research group developed the draft of the main dimensions of self-care, based on levels of prevention, and self-care management. Then findings shared with an expert panel. The expert panel included experts on epidemiology and public health, health education, health management, family health and clinical experts. The panel finalized the different levels of prevention and management dimensions of self-care in health delivery system.
    Results
    The main dimensions of self-care were determined as follows: for first level of prevention, the main dimensions of self-care were: health maintenance and promotion, Lifestyle modification, Disease prevention; for the second level of prevention (secondary prevention), the main areas of self-care included the following three areas: early diagnosis, treatment and control of latent diseases; patient compatibility with the diagnosis of a disease (coping); compliance with the onset of timely treatment; for the third level of prevention (tertiary prevention), the following five dimensions were identified: diagnosis of diseases, treatment and control, patient compatibility with illness or disability, evaluation of symptoms and proper drug use, Palliative and rehabilitation care. Regarding implementation of self-care in health delivery system, at least three aspects should be considered: preparation of the system, preparation of patients, and payment mechanisms.
    Conclusion
    According to the findings of this study, self-care is an integral part of all areas of care, and therefore health plans should be designed with a self-care reinforcement approach. Structured and evidence-based implementation of a comprehensive self-care support system is the first priority. The establishment of a health care provider that promotes and facilitates self-care behaviors should be the focus of future executive and management studies.
    Keywords: Self, care, prevention levels, health service management, service delivery system
  • Zahra Farghadani, Zahra Taheri-Kharameh, Alireza Airi-Mehra, Ali Montazeri Page 371
    Objective(s)
    Self-care could prevent frequent admission and promote health in patients with heart failure. The purpose of this study was to evaluate the self-care and its related factors in patients with heart failure.
    Methods
    In this cross-sectional study, 100 patients with heart failure who were referred to teaching hospitals in Qom, Iran were selected through convenience sampling. The data were collected using a demographic questionnaire and the Self-care of Heart Failure Index (SCHFI) and the European Heart Failure Self-care Behaviour Scale (EHFSCBS). Data were analyzed using descriptive statistics, and multiple regression analysis.
    Results
    The mean age of patients was 55.13 ± 13.76 years and 59% were men. More than half of the patients had moderate self-care status. The highest and lowest self-care scores were related to self-confidence in self-care with mean and standard deviation of 58.82 ± 17.47 and self-care management with mean and standard deviation of 53.94 ± 15.41. The results of regression analysis showed that there was a significant relationship between the variables studied, duration of illness and discharge fraction with self-care (P
    Conclusion
    The findings showed that self-care status of patients with heart failure was moderate. The focus and attention in nursing care and medical care, in order to improve and promote the self-care status, especially management of self-care in these patients, seems necessary. Further studies on the barriers and facilitators of self-care behaviors are recommended.
    Keywords: self, care, heart failure, related factors
  • Azar Yahyaei, Noora Kariman, Mehrzad Kiani, Hamid Reza Daneshparvar, Soodeh Shahsavari Page 381
    Objective(s)
    Embryo donation is one of new technologies, which in recent decades has been used for the treatment of infertile couples. However, its usage, like other new biotechnology methods raised some ethical concerns. Since compatibility of such improvements with ethical standards in order to protect individuals against the misuse of new technologies should be guaranteed, the present study was designed to determine the ethics of embryo donation.
    Methods
    This was a descriptive study of quality of services provided in 11 embryo donation infertility centers from Oct 2013 to July 2014 by interviewing 100 couples seeking embryo donation in the Tehran Central Forensic Center. The embryo donation instructions of these centers were collected. The research instrument was two questionnaires that assess ethics of embryo donation processes in infertility centers. The findings were analyzed using descriptive statistics.
    Results
    In more than 50% of cases, brief information on different aspects of embryo donation process had been given to applicants and in 80% of cases; the necessity of legal or jurisprudence expert advices had not been provided. In 56% of cases, applicants’ mental health was not determined and in 64% of cases, the applicants’- embryo compatibility issues had not been studied. In 76% of cases, the embryo donation process had been described strictly confidential and in 28%, there was a conflict of interests between doctor and patient in infertility centers selection. There were no restrictions or priority in service provided and in most cases the donated embryo health was not guaranteed. There were no constitutional arrangement to guarantee child interests such as heritage, incest and etc.
    Conclusion
    The findings indicated that ethics of offspring of embryo donation such as autonomy, justice, beneficence and efficiency rarely were discussed with donors.
    Keywords: Ethical principles, Embryo Donation, Infertility
  • Ramin Mozafari Kermani, Ahmad Ahmadi, Jila Sedighi, Mahmoud Tavoussi, Aliasghar Haeri Mehrizi, Rahele Rostami, Fatemeh Naiimi Page 399
    Objective(s)
    To assess the incidence of neurodevelopmental disorders in children aged 1 to 3 years with congenital hypothyroidism treated with Levothyroxine.
    Methods
    In a historical cohort study, 122 neonates with congenital hypothyroidism under treatment with levothyroxine and 122 healthy children aged between one and three years were evaluated by the ASQ questionnaire for their neurodevelopmental status. Sampling was done non-randomly. In the exposure group, questionnaires were asked by telephone or they were invited to the clinic for an assessment period after contact with them. In the healthy children group (control group), children who were referred to the clinic for periodic examinations were selected.
    Results
    Overall 17.2% of children with congenital hypothyroidism and 12.3% of health children failed to obtain tershold score for developmental test giving a relative risk of 1.4, but the risk was was not significant.
    Conclusion
    The study showed that children with congenital hypothyroidism would develop normally if diagnosis and initiation of treatment starts at age under one month. The prescribed dose of 10 micrograms per kilogram of baby weight at the start of treatment and adjusting the dosage of the drug correlate with the age and weight of the child and continuing until the age of three, will lead to normal development in children.
    Keywords: Children, Congenital Hypothyroidism, Neurodevelopment, Ages, Stages Questionnaire (ASQ)
  • Ali Montazeri, Mahmoud Tavousi, Aliasghar Haeri, Ramin Mozaffari, Fatemeh Naghizadeh Moghari, Mahdi Anbari, Akram Hashemi Page 409
    Objective(s)
    To assess happiness and its correlates among young adults in Iran.
    Methods
    This was a national cross sectional study among a representative sample of young adults in Iran, in 2017. Happiness was measured using the Oxford Happiness Questionnaire. Logistic regression analysis was performed in order to examine association between happiness and independent variables.
    Results
    In all 14292 young adults were studied. The mean (SD) happiness score for the study sample was 4.09 (0.57) which was suggestive of ‘rather happy; pretty happy’ condition. Proportional to mean score 51.1% (n = 7306) of the respondents were ‘happy’ and the remaining 48.9% (n = 6986) were ‘unhappy’. In multivariate logistic regression analysis no significant association was observed between happiness, age, gender, and education. However, the association between happiness and income [OR for poor/very poor= 1.69, 95% CI: 1.51-1.90] and employment status [OR for unemployed = 1.88, 95% CI: 1.53-2.32] was evident.
    Conclusion
    The findings suggest that overall young adults in Iran feel ‘rather happy’. To improve happiness at individual level equal distribution of opportunities and wealth seems essential.
    Keywords: Happiness, Young adults, Iran
  • Nezal Aj, Fatemi Samii Rad, Mehri Kalhor, Kobra Hasanpour, Mahmood Alipour, Ali Montazeri Page 421
    Objective(s)
    Sexual dysfunctions are the most common problem in women during reproductive life and pregnancy is associated with physiological changes in sexual function.. This study aimed to evaluate the sexual quality of life of women during pregnancy.
    Methods
    This cross-sectional study conducted on a sample of pregnant women referred to a teaching hospital affiliated to Qazvin University of Medical Sciences from October 2012 to July 2014. The data from these participants were obtained by a questionnaire consisting of three parts: demographic, history of obstetric information and sexual quality of life for women (SQOL-F). Women were followed-up during the 9-month in three trimester quarter. Data were analyzed by statistical tests (chi-square, t-test, and analysis of variance).
    Results
    A total of 300 women participated in the study with an average age of 2 .29 ± 4.13 years. The results showed that as pregnancy progressed, sexual quality of life decreased significantly (P=0.03).
    Conclusion
    The results showed that the sexual quality of life in pregnancy in the first, second and third trimesters varied and as pregnancy progressed sexual quality of life declined. Since sexual quality of life is an important issue in couple’s relationships, consultation for better adaptation to the physical and psychological changes during pregnancy seems essential.
    Keywords: Sexual quality of life, Sexual dysfunctions, Pregnancy
  • Amir Rastegar, Bagher Sarokhani, Shahnaz Hashemi, Shahnaz Hashemi Page 431
    Objective(s)
    Health tourism has a high strategic importance for the economy of the country due to its high capacity to create foreign currency earning and job creation through attracting tourists and exporting healthcare and helping the country to engage constructive interaction with the countries of the region and the world and promoting internal convergence. Health tourism in Iran, despite the high quality of healthcare services and low prices, has not yet reached its proper position in the global market and it is taking its first steps due to lack of proper information-dissemination and advertising among other factors. In order to reach health tourism goals, a study was conducted to take advantage of the capacity of media diplomacy at international level.
    Methods
    25 in-depth and semi-structured interviews were conducted from 25 participants. In this study, grounded theory of Corbin and Strauss (version 2008) was used to collect and analyze data. Data analysis was carried out in four stages including: data analyzing for concept, data analysis for context, process analysis, data and integrating categories, which resulted in the following findings.
    Results
    Overall about 940 first-level codes (open code) were extracted without their overlap calculation. Then, these codes were compared based on existing similarities and differences and 26 sub-subcategories (including concepts and contexts) were obtained. Consequently 11 sub-categories were produced and then four main categories for concept and one main category for context were created. Finally, one core variable was emerged. The core variable was ‘integrated management in media diplomacy in public relations centers of organizations responsible for health tourism’.
    Conclusion
    Media diplomacy in public relations centers of the organizations responsible for health tourism is in fact a channel for announcing the position of the organization at international level, sending information and convincing a foreign audience to support the organization positions. With having media diplomacy, tourism organizations can have a share in the global market.
    Keywords: Media diplomacy, Communication, Public relations centers, Health tourism, Organizations
  • Neda Nik Khesa, Roghayieh Nourizadeh, Saeed Dastgiri, Esmat Mehrabi Page 443
    Objective(s)
    Unwanted pregnancies and sexual health problems, and consequently illicit abortions and sexually transmitted diseases, may also occur among adolescents. Therefore, in the present study, we investigated various interventions that were used in studies to prevent unwanted pregnancy among adolescents through a systematic review.
    Methods
    An extensive literature search was conducted using the Google Scholar, Cochran Library, SID, Magiran, Web of Science, Scopus, Pubmed, e-learning databases on clinical trials conducted during 1990 and 2018. To evaluate the quality of the studies, the Cochran tools for RCT were used. Finally, 15 studies were selected for systematic review.
    Results
    Overall, based on findings from the review of related articles, interventions to reduce unplanned pregnancies in adolescents were categorized as follows: (i) interventions focusing on contraceptive methods, (ii) interventions focusing on the impact of preventive training including health education, individual and group counseling and parent education, (iii) multiple interventions that included a combination of interventions focusing on promoting contraceptive methods and preventive training.
    Conclusion
    Evidence provided by this ystematic reiew supports the use of educational and preventive interventions focusing on multiple interventions to reduce adolescent pregnancies, but there is a need for a proper framework, infrastructure, and resources for the success of these interventions.
    Keywords: adolescent, training interventions, unplanned pregnancy, unwanted pregnancy
  • Mehri Shams Ghahfarokhi Page 455
    Objective(s)
    spontaneous abortion and stillbirth has always been a devastating experience for the mother and of concern in clinical practice. Since consanguineous marriage is common in Iran, high rates of congenital malformations and genetic diseases result in high abortion and stillbirth. The aim of this paper was to assess relationship between consanguineous marriage and abortion in Isfahan, Iran.
    Methods
    A cross sectional study using a designed questionnaire was conducted. The study population was all married women aged 15 to 50 years. As such a member of households living in Isfahan were identified and interviewed. The sampling method was a multi-stage cluster sampling based on the list of population and household census in 2011 in Isfahan, Iran. Accordingly, the minimum number of samples of 587 households was estimated. However, we interviewed 608 women. The statistical method used in this research is t-test and logistic regression, which is done using STATA software.
    Results
    The spontaneous abortion and stillbirth rates in consanguineous marriages were higher than non-consanguineous marriages. Of the 484 non-consanguineous marriages, 50 women (10.33%) and of the 124 consanguineous marriages, 22 women (17.74%) had spontaneous abortion and stillbirth. Consanguineous marriage with an spontaneous abortion and stillbirth had a significant positive correlation (P =0.023), and the odd ratio indicated that women who had a non-consanguineous marriage had 94.3% less spontaneous abortion and stillbirth. Also there was a significant positive correlation between age and spontaneous abortion and stillbirth (P
    Conclusion
    The findings suggest that consanguineous marriage seems associated with spontaneous abortion and stillbirth. Also, the study results indicated that non-genetic factors such as age and number of children also could have a significant impact on spontaneous abortion and stillbirth.
    Keywords: consanguineous marriages, Spontaneous Abortion, stillbirth