فهرست مطالب

Strides in Development of Medical Education - Volume:3 Issue: 2, 2006

Strides in Development of Medical Education
Volume:3 Issue: 2, 2006

  • 80 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1385/08/16
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهدی نعمت بخش، بابک ثابت، پدرام رضایی، علی شکرچی زاده، همایون ناجی صفحات 69-77
    زمینه
    عنایت به ارتقای آموزش پزشکی کشور و بار مالی موجود بر مراکز آموزشی درمانی و سوق دادن آنها به سمت خودکفایی سبب شد تا در سال های گذشته، طرح نظام نوین اداره امور بیمارستان ها (طرح کارانه) در مراکز آموزشی به اجرا در آید تا اولا بار مالی بیمارستان ها کاهش یابد و ثانیا با استفاده بهینه از امکانات موجود و ایجاد انگیزه در کادر آموزشی و درمانی، ارتقای آموزش پزشکی با ارائه بهتر این خدمات مهیا شود.
    هدف
    این مطالعه به منظور تعیین دیدگاه اعضای هیات علمی گروه های بالینی دانشکده پزشکی در مورد تاثیر طرح کارانه بر ارائه خدمات آموزشی در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام گردید.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی 69 نفر از اعضای هیات علمی گروه های مختلف بالینی که از مزایای طرح کارانه استفاده می نمودند، شرکت کردند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای حاوی سؤالات بسته چند گزینه ای که در چهار حیطه تنظیم گردیده بود، استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آگاهی اعضای هیات علمی از مفاد طرح کارانه مناسب نیست. همچنین از دیدگاه بیش از 60 در صد پاسخ دهندگان، اجرای طرح کارانه موجب افزایش حضور استادان در فعالیت های آموزشی موظف نشده است. 65 در صد جمعیت مورد مطالعه نیز بر این دیدگاه تاکید داشتند که اجرای این طرح موجب افزایش فعالیت اساتید بالینی در آموزش کارآموزان، کارورزان و دستیاران نشده است. اولویت های اصلی جهت ارتقای آموزش پزشکی از دیدگاه اساتید به ترتیب افزایش امکانات آموزشی در بخش های بیمارستان ها (5/87 درصد)، کتابخانه ها (2/85 درصد) و سمعی بصری (3/84 درصد) بود.
    نتیجه گیری
    پس از گذشت سال ها از اجرای این طرح، نتایج حاکی از آن است که طرح کارانه در ارتقای آموزش پزشکی ناموفق بوده است. هرچند از نظر تئوری یکی از اهداف عمده و اصلی طرح، ارتقای آموزش بوده است اما در عمل این تئوری، واقعیت نیافته است، لذا با بازنگری در طرح کارانه می توان در جهت ارتقای آموزش پزشکی گام مؤثری برداشت.
    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، طرح کارانه بیمارستان آموزشی، عضو هیات علمی
  • تیمور آقاملایی، شهرام زارع، صدیقه عابدینی صفحات 78-85
    زمینه
    آموزش عالی به سرعت در حال رشد است و هر روز بیشتر با فرآیندهای جهانی شدن مواجه می شود. کیفیت خدمات آموزشی با تاکید بر رضایت دانشجویان اخیرا از اهمیت زیادی برخوردار شده است.
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین شکاف کیفیت خدمات آموزشی از دیدگاه دانشجویان در دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان صورت گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، نمونه پژوهش 300 نفر از دانشجویان بودند که به صورت تصادفی انتخاب شدند. جمع آوری داده ها توسط پرسشنامه صورت گرفت. این پرسشنامه دارای پنج بعد کیفیت خدمت شامل تضمین، پاسخگویی، همدلی، اطمینان و ملموس است. با استفاده از این پرسشنامه درک دانشجویان از وضع موجود و انتظار آنها از وضع مطلوب کیفیت خدمات آموزشی تعیین شد و با تفاضل نمرات درک و انتظار دانشجویان، شکاف کیفیت خدمات آموزشی در ابعاد مختلف به دست آمد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که براساس نظرات دانشجویان در هر پنج بعد خدمت و تمام عبارات مربوط به هر بعد شکاف کیفیت وجود دارد. بیشترین شکاف کیفیت در بعد پاسخگویی(14/1-) مشاهده شد و بعد از آن به ترتیب ابعاد همدلی(95/0-)، تضمین(89/0-)، ملموس(84/0-) و اطمینان(71/0-) قرار داشتند. تفاوت مشاهده شده بین شکاف کیفیت در ابعاد مختلف خدمات آموزشی از نظر آماری معنی دار بود (0001/0=p).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج، انتظارات دانشجویان فراتر از درک آنها از وضعیت موجود است و در هیچکدام از ابعاد، خدمت انتظارات آنها برآورده نشده است. لذا در برنامه ریزی جهت ارتقای کیفیت خدمات آموزشی باید در راستای برآورده نمودن انتظارات دانشجویان تلاش نمود و ابعادی که بیشترین شکاف را دارند در اولویت قرار گیرند.
    کلیدواژگان: کیفیت، خدمات آموزشی، دانشجو، دانشگاه علوم پزشکی
  • آیین محمدی، ریتا مجتهدزاده، حسین کشاورز صفحات 86-94
    زمینه
    بررسی وضعیت ارائه خدمات آموزشی در رشته های علوم پزشکی می تواند با شناسایی نقاط قوت و ضعف، برنامه ریزان را در جهت ارتقای آنها یاری نماید.
    هدف
    این مطالعه به منظور طراحی معیارهای آموزشی برای رتبه بندی آموزشی رشته های کاردانی علوم پیراپزشکی شامل علوم آزمایشگاهی، اتاق عمل، تکنولوژی پرتوشناسی، هوشبری، تکنولوژی پرتودرمانی، طب هسته ای و فوریت های پزشکی در مقطع کاردانی در ایران، صورت گرفت.
    روش کار
    با تشکیل کمیته تخصصی و با بررسی استانداردهای آموزش پزشکی و معیارهای طرح های رتبه بندی در جهان، معیارها و شاخص های هماهنگ با وضعیت آموزشی رشته های فوق در ایران، طراحی شد. وزن معیارها با روش گروه-اسمی تعیین شد. از هر دانشکده نماینده ای معرفی شد تا اطلاعات مورد نیاز را جمع آوری کند. اطلاعات جمع آوری شده با بازدید از دانشکده ها تکمیل گردید. سپس امتیاز هر دانشکده در هر معیار محاسبه شد.
    یافته ها
    مجموع 42 معیار و شاخص در قالب یک نمودار شاخه درختی مرتب شدند. وزن سرشاخه های اصلی این نمودار شامل معیارهای کنکور سراسری (2 درصد)، اعضای هیات علمی (18 درصد) و امکانات و تجهیزات (20 درصد) در زیر مجموعه درون دادها؛ معیارهای مدیریت با وزن 5/40 درصد و سیستم حمایتی و مشاوره ای با وزن 5/4 درصد در زیر مجموعه فرآیند و معیارهای دانشجویان و تالیفات اعضای هیات علمی به ترتیب با وزن 9 و 6 درصد در زیر مجموعه برون دادها قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    با انجام این طرح، نقاط قوت و ضعف ارائه خدمات آموزشی در رشته های علوم پیراپزشکی مشخص شده و به عنوان الگویی عملی برای اصلاح و ارتقای کمی و کیفی، در اختیار برنامه ریزان و مسؤولان قرار گرفت.
    کلیدواژگان: آموزش، پیراپزشکی، رتبه بندی، سطح بندی، دانشکده، مقطع کاردانی
  • سعادت ترابیان، عباس وثوق مقدم، مجتبی صداقت سیاهکل صفحات 95-101
    زمینه
    سلامت انسان ها با عوامل اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، اداری و محیطی در ارتباط نزدیک است، بنابراین علم پزشکی به علوم زیست پزشکی محدود نمی شود بلکه علوم اجتماعی و روانشناختی را نیز شامل می شود. این فلسفه و نگرش منجر به پیدایش دیدگاهی در عالم طب گردید که می توان آن را (Community-Oriented Medicine) نامید. در کشور ما به دنبال ادغام نظام درمانی با آموزش پزشکی، زمینه آموزش پزشکی در قالب جامعه نگر مهیا گردید و گروه بهداشت و پزشکی اجتماعی در دانشگاه های فاقد دانشکده بهداشت و گروه پزشکی اجتماعی در دانشگاه های دارای دانشکده بهداشت شکل گرفت. علی رغم تلاش های فراوان و صرف هزینه و وقت بسیار، شواهدی که نتایج و پیامدهای فعالیت های جامعه نگر گروه های پزشکی اجتماعی را در نظام آموزش عالی کشور بررسی نماید در دسترس نیست.
    هدف
    تحقیق حاضر به منظور بررسی وضعیت موجود امکانات و منابع گروه های پزشکی اجتماعی کل دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی کشور صورت گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه که از نوع توصیفی و مقطعی بود دروندادهای پشتیبان فرآیند آموزشی و پژوهشی و برونداد فرآیند پژوهشی کلیه گروه های پزشکی اجتماعی دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی تحت پوشش وزارت بهداشت بررسی شد.
    یافته ها
    وسایل کمک آموزشی و امکانات آموزشی موجود در گروه های پزشکی اجتماعی دانشگاه های تیپ یک در وضعیت نسبتا مطلوب و در دانشگاه های تیپ دو و سه، نامطلوب بود. از نظر معیارهای پژوهشی، گروه های پزشکی اجتماعی هر سه تیپ دانشگاهی در تدوین پایان نامه های دانشجویی مشارکت داشتند ولی در انجام طرح های پژوهشی دانشگاه، تالیف و ترجمه کتاب و انتشار مقاله در مجلات داخلی و خارجی فعالیت قابل توجهی نداشتند.
    نتیجه گیری
    به منظور ایجاد تغییر در وضعیت موجود آموزش پزشکی وحرکت به سمت آموزش پزشکی جامعه نگر باید با برنامه ریزی های کوتاه مدت و بلند مدت برای ارتقای این گروه های آموزشی همت گماشت و با رفع نواقص و کمبودها، این گروه ها را هر چه بیشتر به استاندارد لازم نزدیک کرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی آموزشی، پزشکی اجتماعی، منابع آموزشی، آموزش پزشکی جامعه نگر
  • زهرا حسینی نژاد، سید علی محمد عرب زاده، نعمت الله موسی پور صفحات 102-110
    زمینه
    ارزیابی جامع نظام آموزشی، متضمن به قضاوت کشیدن برنامه ها و عملکردهای مجموعه سیستم های اداری به همراه دانشکده و گروه های آموزشی آن است. درالگوی اعتبار بخشی که اخیرا با عنایت به کاربردهای آن و عملکرد برخی از مؤسسات اعتباربخشی بین المللی در کشور ما نیز مطرح شده است، از رویکرد ارزیابی درونی، به عنوان گام اول اعتباربخشی و تضمین کیفیت درونی دانشگاه ها یاد می شود.
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور تعیین وضعیت آموزشی گروه های آموزشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در ورودی های سال های 73 تا 77 به عنوان اولین مرحله از فرآیند اعتبار سنجی صورت گرفت.
    روش کار
    دراین مطالعه توصیفی، شاخص کارکرد تحصیلی شامل نرخ ترک تحصیل، میزان اتلاف، نرخ ماندگاری، متوسط طول تحصیل و نرخ مردودی دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با استفاده از کارنامه دانشجویان ورودی سال های 1373 تا 1377 (شامل 486 نفر) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    براساس یافته های پژوهش 250 نفر از دانشجویان، مؤنث و 239 نفر مذکر بود. میزان اتلاف در کل دانشجویان مورد بررسی 7/3 درصد، نرخ مردودی 5/3 درصد، متوسط طول تحصیل 25/15 نیم سال، نرخ ترک تحصیل 8/0 درصد و نرخ ارتقاء 5/96 درصد، بود. نرخ مردودی در دانشجویان بدون سهمیه 9/2درصد و در دانشجویان با سهمیه 7/7 درصد، نرخ مردودی در دانشجویان از حداقل 3 درصد، درسال 75 تا حداکثر 9/3 درصد، در سال 73 بود. بیشترین نرخ مردودی مربوط به نیم سال دوم سال اول در ورودی های سال های 74 (3/16درصد)، 75 (12درصد)، و 77 (4/10درصد) بود. بیشترین نرخ شکست گروه های درسی مربوط به گروه پایه و تخصصی (7/6 درصد)، در کل دانشجویان مورد مطالعه بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که بیشترین نرخ مردودی در سه ورودی مربوط به نیم سال دوم سال اول و نیز بیشترین نرخ شکست مربوط به دروس پایه و تخصصی می باشد، لازم است مسئولین آموزشی دانشگاه درمورد آرایش دروس و نیز برنامه ریزان آموزشی درمورد محتوای این دروس تجدید نظر لازم را به عمل آورند.
    کلیدواژگان: ارزیابی درونی، عملکرد، آموزش پزشکی، دانشجوی پزشکی
  • سید سعید مظلومی محمودآباد، علی مهری، محمدعلی مروتی شریف آباد صفحات 111-117
    زمینه
    رفتارهای بهداشتی فعالیت هایی هستند که صرف نظر از وضعیت سلامت واقعی یا مشاهده شده توسط فرد با هدف حفظ، حمایت و ارتقاء سلامت انجام می شود. شواهدی مبنی بر ارتباط مستقیم بین سطح انجام رفتارهای بهداشتی و انگیزش تحصیلی و نیز پیشرفت تحصیلی دانشجویان و دانش آموزان وجود دارد.
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین ارتباط رفتارهای بهداشتی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی و ارتباط آن با اعتماد به نفس و خود کارآمدی آنان انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه همبستگی، نمونه پژوهش 309 نفر دانشجو بود که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از مقاطع مختلف انتخاب شدند. داده ها توسط پرسشنامه ای که روایی آن از طریق نظر سنجی از متخصصین و پایایی ثبات درونی آن با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ (در بخش اعتماد به نفس 78/0، خودکارآمدی 87/0 و رفتارهای مربوط به سلامت 74/0) مورد تایید قرار گرفته بود، جمع آوری گردید.
    یافته ها
    طبق نتایج پژوهش، دانشجویان در مجموع 7/60 درصد نمره اعتماد به نفس، 3/62 درصد نمره خودکارآمدی و 8/74 درصد نمره رفتارهای بهداشتی را کسب کردند. بین رفتارهای بهداشتی با اعتماد به نفس و خودکارآمدی ارتباط معنی دار آماری وجود داشت) به ترتیب 013/0=P، 14/0= rو0001/0=P، 31/0=r). در آنالیز رگرسیون مشخص شد که سن، جنس، بعد خانوار، اعتماد به نفس، خودکارآمدی و تحصیلات والدین در مجموع 9/15 درصد واریانس رفتارهای بهداشتی را توضیح می دهد که در بین این متغیرها اثر خودکارآمدی بر روی رفتارهای بهداشتی بیش از سایر متغیرها بود.
    نتیجه گیری
    به طور کلی، رفتارهای بهداشتی دانشجویان نسبتا مطلوب اما رفتارهای بهداشتی مربوط به تحرک وفعالیت فیزیکی، ضعیف بود. نتایج این بررسی رابطه بین اعتماد به نفس وخودکارآمدی با رفتارهای بهداشتی را تایید می کند. با توجه به همبستگی اعتماد به نفس و خودکارآمدی با رفتارهای بهداشتی دانشجویان و نقش این متغیرها در پیشرفت تحصیلی دانشجویان باید با برنامه ریزی، ارتقاء اعتماد به نفس و خودکارآمدی و رفتارهای بهداشتی دانشجویان مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اعتماد به نفس، خودکارآمدی، رفتارهای بهداشتی، دانشجو
  • نوید امیدی فر، نیکو یمانی *، علیرضا یوسفی صفحات 118-125
    زمینه

    اهمیت آموزش صحیح خواندن و تفسیر الکتروکاردیوگرافی ((ECG برای دانشجویان پزشکی واضح و روشن است و مطالعات مختلفی در زمینه ارائه روش های جدید آموزشی، انجام شده است.

    هدف

    این مطالعه، با هدف تعیین تاثیر آموزش خواندن و تفسیر ECG به روش کارگاهی به دانشجویان پزشکی و مقایسه آن با سیستم آموزشی موجود صورت گرفت تا با بهره گیری از روش های نوین آموزشی بتوان گامی در جهت بهبود آموزش ECG برداشت.

    روش کار

    این مطالعه تجربی بر روی دو گروه با انجام پیش آزمون و پس آزمون به اجرا در آمد. دانشجویان یک ترم (88 نفر) به طور تصادفی به دو گروه تجربی (آموزش به شیوه کارگاهی) و کنترل (آموزش به شیوه رایج) تقسیم و در بخش داخلی تحت آموزش قرار گرفتند.

    یافته ها

    از 88 دانشجوی شرکت کننده در مطالعه، 45 نفر در گروه تجربی و 43 نفر در گروه شاهد قرار گرفتند. مقایسه میانگین (انحراف معیار±) نمرات گروه تجربی در پیش آزمون 6 (1/1±) و پس آزمون 17 (7/0±)، اختلاف معنی داری را نشان داد (0001/0=P). همچنین میانگین تفاوت نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه تجربی به طور معنی داری از گروه شاهد بیشتر بود (0001/0=P). 85 درصد گروه شاهد معتقد به ناکارآمدی و ناکفایتی سیستم موجود آموزشی در بخش داخلی، خصوصا بخش قلب در مورد آموزش مبانی ECG بودند. 8/83 درصد از شرکت کنندگان در شیوه جدید آموزشی از نحوه اجرای آن کاملا راضی بودند.

    نتیجه گیری

    به کارگیری روش های جدید برای برطرف کردن محدودیت های سیستم فعلی آموزشی و دستیابی دانشجویان به فرصت های یادگیری و همچنین دستیابی به تفکر نقادانه و یادگیری کارآمدتر ضروری هستند. نتایج به طور واضحی نمایانگر کارایی بیشتر شیوه پیشنهادی نسبت به شیوه رایج موجود در بخش داخلی بود.

    کلیدواژگان: آموزش، الکتروکاردیوگرافی، دانشجوی پزشکی، روش کارگاهی
  • سید محمد مهدی هزاوه ئی، محمدحسین تقدیسی، مهندس حمیدرضا محدث حکاک، مهندس اکبر حسن زاده صفحات 126-133
    زمینه
    تغذیه صحیح یکی از مهم ترین مباحث در همه دوران های زندگی به خصوص دوران بلوغ دختران است. یکی از اولویت های آموزش پزشکی، بهبود و اثربخش بودن آموزش تغذیه در دوران بلوغ در مقطع راهنمایی دختران می باشد.
    هدف
    این تحقیق با هدف شناسایی مؤثرترین روش آموزش، از بین روش های سخنرانی، بازی و ایفای نقش جهت آموزش تغذیه در دوران بلوغ انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی، به طور تصادفی 6 کلاس اول راهنمایی دختران (جمعا 174 دانش آموز) از 4 ناحیه آموزش و پرورش شهر مشهد شرکت کردند. این شش کلاس به صورت تصادفی به سه گروه آموزشی شامل سخنرانی، بازی و ایفای نقش اختصاص یافتند و هر گروه در دو جلسه آموزشی مربوط به خود شرکت کردند. آگاهی و عملکرد دانش آموزان قبل، بلافاصله و یک ماه پس از آموزش به وسیله پرسشنامه و چک لیستی که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته بود، سنجیده شدند.
    یافته ها
    بر اساس یافته ها، میانگین (انحراف معیار±) نمره آگاهی بلافاصله بعد از آموزش در گروه سخنرانی 9/49 (5/11±)، در گروه بازی 57 (9/8±) و در گروه ایفای نقش 61 (12±) به دست آمد که به ترتیب 1/20 (6/11±)، 29 (11±) و 5/30 (5/11±) نمره نسبت به قبل از آموزش، افزایش معنی داری داشته است. میانگین نمره آگاهی بلافاصله و یک ماه بعد از مداخله در هر سه گروه، تفاوت معنی داری را نشان داد (0001/0=P). میزان آگاهی در دو گروه ایفای نقش و گروه بازی افزایش بیشتری نسبت به گروه سخنرانی داشته است. همچنین ماندگاری عملکرد در گروه ایفای نقش به طور معنی داری بیش از سخنرانی و بازی بود (0001/0=P).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش توصیه می گردد در برنامه آموزش بهداشت مدارس، خصوصا آموزش تغذیه دوران بلوغ از روش های پویاتر و مؤثرتری همچون بازی و به ویژه ایفای نقش، متناسب با اهداف رفتاری آموزشی که مشارکت فعال فراگیران را در فرآیند آموزش فراهم می کند استفاده شود، تا علاوه بر افزایش بازده آموزشی، موجب ماندگاری بیشتر اثرات آموزش بر آگاهی و عملکرد دانش آموزان گردد.
    کلیدواژگان: روش آموزش، بازی، سخنرانی، ایفای نقش، تغذیه، بلوغ، دانش آموز
|
  • Mehdi Nematbakhsh, Babak Sabet, Pedram Rezaee, Ali Shekarchizadeh, Homayoon Naji Pages 69-77
    Background
    Special attention to medical education and hospital expense were the main reasons to develop a new fee-for service program (CARANEH) in educational hospitals. The main objectives of this program were to improve medical education via encouraging faculty members, and to support the educational hospitals financially.
    Objective
    The objective of this study was to evaluate the opinions of clinical faculty members of Isfahan University of Medical Science about the efficacy of CARANEH program in providing educational services.
    Methods
    In this cross-sectional study, 69 clinical faculty members who were directly involved in medical education and CARANEH program were asked to fill out a questionnaire designed in four domains.
    Results
    According to the results, faculty members did not have enough information about the content of CARANEH program. Moreover, 60% of the respondents believed that CARANEH had not increased attendance of clinical faculty members in their due educational activities. In addition, more than 65% believed that CARANEH had not improved undergraduate and postgraduate education. According to the respondents, major priorities in improving medical education are respectively improving educational facilities in hospital wards (87.5%), libraries (85.2%) and audio-visual section (84.3%)
    Conclusion
    According to these results, it seems that CARANEH program has been an unsuccessful program in improving medical education in educational hospitals. Even though the theoretical concept of CARANEH had been based on improving medical education, but practically the idea has not worked successfully. Therefore, its precise revision can increase its efficacy in this regard.
  • Teamur Aghamolaei, Shahram Zare, Sadigheh Abedini Pages 78-85
    Background
    Higher education is growing fast and every day it is more and more exposed to the globalization processes. The quality of educational Services, with emphasis on students’ satisfaction, is a newly emerging field of concern.
    Objective
    This study was carried out to determine the quality gap of educational services based on students’ perceptions and expectations in Hormozgan University of Medical Sciences.
    Methods
    In this cross-sectional study, 300 students were selected randomly and asked to fill out a questionnaire designed according to SERVQUAL method. This questionnaire measures students’ perceptions and expectations in five dimensions of educational services including assurance, responsiveness, empathy, reliability and tangibles. Quality gap of educational services was determined by calculating the difference between students’ perceptions and expectations.
    Results
    According to the results, there were negative quality gaps in all of the five dimensions. The greatest gap (-1.14) was in responsiveness dimension followed respectively by empathy (-0.95), assurance (-0.89), tangibles (-0.84) and reliability (-0.71). There were significant differences among the means of quality gap in all of the five domains (p=0.0001).
    Conclusion
    Negative quality gap of educational services indicates that students’ expectations are more than their perceptions and in none of the studied dimensions; students’ perceptions have met their expectations. Thus, in planning for the improvement of educational services quality, students’ expectations, especially in the dimensions with higher negative gaps should be considered as priority
  • Aeen Mohammadi, Rita Mojtahedzadeh, Hossein Keshavarz Pages 86-94
    Background
    Assessing the statue of educational services in schools of Paramedical Sciences can help authorities to plan for further promotion through identifying school's strengths and weaknesses.
    Objective
    To design criteria and indices for educational ranking of associate programs of Paramedical Sciences including Laboratory Sciences, Operating Room Nursing, Technology of Radiology, Anesthesiology, Nuclear Medicine, Technology of Radiotherapy and Medical Emergencies in Iran.
    Methods
    In an expert committee, criteria used in worldwide rankings and medical education standards were reviewed. Then a set of criteria and indices which were compatible to Iran educational system was devised and their weights were defined through consensus developing methods. Each school was asked to introduce a representative to collect schools’ information and schools were visited to verify the gathered data. Then school's scores for each criterion were calculated.
    Results
    A set of 42 criteria sorted as a tree diagram was devised. Main branches of this tree included input branch consisting of National Entrance Examination (Weight: 2%), faculty members (weight: 18%), and facilities and equipment (weight: 20%), process branch consisting of administrations (weight: 40.5%) and support and counseling systems (weight: 4.5%) and output branch consisting of student's output (weight: 9%) and faculty member's output (weight: 6%).
    Conclusion
    This study provided the educational strengths and weaknesses of Paramedical Sciences programs in Iran. The results can be used in devising practical strategies for qualitative and quantitative improvement.
  • Saadat Torabian, Abbas Vosugh Mogadam, Mojtaba Sedaghat Syahkal Pages 95-101
    Background
    Human health is strongly related to economic, political, cultural, administrative and environmental conditions. Therefore, Medical sciences are not limited to biomedical sciences but also include social and psychological sciences. This viewpoint has led to an outlook named Community-Oriented Medicine. After integration of Health System with Medical Education in Iran, conditions for Community- oriented Medical Education were provided and the departments of "Community Medicine" in universities with Faculty of Health and departments of "Health and Community Medicine" in universities without "Faculty of Health" were established. In spite of various attempts, there is still no evidence showing the outputs and outcomes of Community-oriented activities in Community Medicine Departments of our universities.
    Objective
    This study was performed to determine the statue of Community Medicine Departments of all Medical Sciences schools and Universities of Iran in regard to their facilities and resources.
    Methods
    In this descriptive cross- sectional study some inputs and outputs of educational and research processes of departments of Community Medicine in all Medical Sciences Universities affiliated to the Ministry of Health, Treatment and Medical Education were analyzed.
    Results
    Educational facilities and learning aids of first class universities were to some extent adequate but inadequate in the two other classes. Community Medicine Departments in all three classes of universities were active in conducting students’ theses but they were not very active in publishing books and articles and conducting research projects.
    Conclusion
    Transition from traditional Medical Education to the community-oriented Medical Education requires short-term and long-term programs for improving Community Medicine Departments and making them closer to standard goals.
  • Zahra Hosseini Nejad, Seyed Ali Mohammad Arabzadeh, Nematollah Mousapour Pages 102-110
    Background
    Comprehensive evaluation of educational systems involves the evaluation of programs and performances of the whole administrative system as well as schools and educational departments. In accreditation model, a recently emerged model, internal evaluation is the first step and it ensures the internal quality of universities.
    Objective
    To determine the educational statue of educational groups in Kerman School of Medicine from 1994-1998 through internal evaluation as the first step of accreditation.
    Method
    In this descriptive study, educational performance indicator including drop out rate, waste rate, survival rate, average of study duration and rejection rate of Kerman Medical students admitted from 1994-98 (n= 486) were determined by using Report Cards of Students.
    Results
    From all studied subjects, 250 students were female and 239 were male. The waste rate of the total examined students was 3.7%, the rejection rate was 3.5%, Average of study duration was 15.25 semesters, drop out rate was 0.8% and promotion rate was 96.5%. The rejection rates of the non-quota and quota students were respectively 2.5%, 7.7%. The minimum rejection rate (3%) was in year 1996 and the maximum rejection rate (3.9%) was in year 1994. The maximum rejection rates were related to the second semester of the first year in admitted students of 1995(16.3%), 1996(12%) and 1998(10.4%). In all academic years, the maximum failure rates were for basic sciences and specialized courses (6.7%).
    Conclusion
    Since the maximum rejection rate in all three studied years is related to the second semester of first year and the maximum failure rate was found for basic sciences and specialized courses, it is necessary that educational authorities as well as the educational programmers review the lesson arrangement and contents of these courses.
  • Seid Saeed Mazloomy Mahmoodabad, Ali Mehri, Mohammad Ali Morowatisharifabad Pages 111-117
    Background
    Health behaviors refer to activities done for maintaining, supporting and improving individual health status regardless of actual or present health status. There are some evidences showing direct relationship between health behavior and educational success.
    Objective
    This study was done to determine the relationship between self-esteem and self-efficacy with health behaviors among students of Yazd Shahid Sadooghi University of Medical Sciences.
    Methods
    This correlational study was performed on 309 students selected by stratified random sampling. Data gathering was done by using a questionnaire that its validity and reliability had been approved respectively by experts and calculating kronbachs-alpha coefficient (0.78 for self-esteem, 87% for self-efficacy and 0.74 for health behavior).
    Results
    According to the results, students got 60.7% of the self-esteem score, 62.3% of the self-efficacy score and 74.8% of the health behavior score. Health behavior showed significant relationship with self-esteem (r= 0.14, P=0.013) and self-efficacy (r= 0.31, P=0.0001). Regression analysis showed that age, sex, family size, self-esteem and self-efficacy all together explain 15.9% of health behaviors variance and among them, self-efficacy was the most important predicting factor.
    Conclusion
    Health behavior in studied students was favorable in general, but it was poor in regard to physical activity. Since the results of this study showed the relationship of self-esteem and self- efficacy with health behaviors and role of these factors on educational success, planning for improving self-esteem, self- efficacy and consequently health behaviors are recommended.
  • Navid Omidifar, Nikoo Yamani, Alireza Yousefi Pages 118-125
    Background

    The importance of adequate training of Medical students in regard to the reading and interpretation of ECG is obvious and there are various studies about new methods of teaching ECG interpretation.

    Objective

    This study was aimed to determine the effect of teaching ECG interpretation in workshops and to compare it with current method of ECG training in Isfahan University of Medical Sciences.

    Methods

    This experimental study was done on two groups of students using pre-test/ post-test design. For this purpose, 88 Medical students of an academic semester admitted to the university in the same year were selected and randomly divided into two groups of experimental group (taught in the workshop), and control group (taught by the current method) during Internal Medicine Ward.

    Results

    In whole, 88 students participated in the study of whom 45 were in the experimental group and 43 ones in the control group. In the experimental group mean (±SD) scores of the pre-test (6±1.1) and post-test test (17±.7) showed a significant difference (p=0.0001). Mean difference of pre- and post-test scores in experimental group was significantly higher than that in the control group (P=0.0001). Eighty five percent of students in the control group believed on the inefficacy of ECG training in the current educational system, while, 83.80% of participants in the experimental group believed on the efficacy of ECG workshop on their learning.

    Conclusion

    Using new educational methods to improve the quality of educational system and to provide some new opportunities for students to learn by more initiative ways are highly necessary. The obtained results showed clearly the efficacy of the new method comparing to the current one.

  • Seied Mohammad Mehdi Hazavehei, Mohammad Hosein Taghdisi, Hamid Reza Mohaddes, Akbar Hasanzadeh Pages 126-133
    Background
    Suitable nutrition is an important aspect in every stage of life, particularly in puberty stage of females. One of the important priorities of medical education is improving the quality of educational programs in regard to the puberty nutrition in middle school girls.
    Objective
    The aim of this study was to determine and compare the effects of three teaching methods of lecture, training games and role playing on knowledge and practice of middle school girls in regard to puberty nutrition.
    Methods
    In this quasi-experimental research, six first grade classes from girls’ middle schools of four distracts in Mashhad were selected randomly. The students of these classes (n=174) were randomly divided into three groups of lecture (taught by giving lecture), game (taught by playing games) and role playing (taught by role playing). Each group participated in two 45-minute training sessions about puberty nutrition. The student's knowledge and practice were evaluated by acceptable valid and reliable questionnaire and checklist before, immediately after and one month after the training sessions.
    Results
    According to the results, mean (±standard deviation) knowledge scores of students immediately after intervention were 49.9 (±11.5) in lecture group, 57 (±8.9) in game group and 61 (±12) in role playing group that showed significant increase [respectively 20.1 (±11.6), 29 (±11) and 30.5 (±11.5)] compared to before the intervention. Mean knowledge score immediately after and one month after holding training sessions were significantly different in all three groups (P<0.0001). In role playing and game group knowledge increase was more significant comparing to the lecture group. Also, the consistency of practice in role playing group was significantly more than that in the other groups (P<0.001).
    Conclusion
    It is recommended that in programs of health education in schools, especially those related to the nutrition in puberty period, more effective and dynamic methods adjusted to the educational objectives are used. Methods such as training games and role playing cause active participation of learners and not only increase the output of educational programs, but also lead to more consistency of the acquired knowledge and practice.