فهرست مطالب

مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا - سال بیست و ششم شماره 6 (پیاپی 66، بهمن و اسفند 1397)

مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا
سال بیست و ششم شماره 6 (پیاپی 66، بهمن و اسفند 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلا نوری، یوسف دهقانی* صفحات 349-356
    مقدمه
    یکی از عوامل مهم هنگام جذب کارکنان و ارتقای شغلی افراد در سازمان، هوش آن ها است. رعایت اخلاق حرفه ای کارکنان، بهبود جایگاه سازمان را در حوزه کسب و کار به دنبال دارد. شناخت ارتباط میان ویژگی های شخصیتی افراد و رعایت اصول و موازین اخلاقی در محیط کار، در بهره وری و اثربخشی سازمان موثر است؛ بنابراین هدف از انجام این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش هوش هیجانی بر اخلاق کاری پرستاران است.
    روش کار
    این پژوهش از نوع نیمه تجربی است و جامعه پژوهش کلیه پرستاران شاغل بیمارستان امام رضا(ع) کبودرآهنگ بوده اند. حجم نمونه شامل 30 نفر از پرستاران بیمارستان است که به طور تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفته اند. ابتدا با آزمون اخلاق کاری، مرحله پیش آزمون برای هر دو گروه آزمایش و کنترل اجرا شد. سپس برای گروه آزمایش برنامه مداخله ای آموزش هوش هیجانی به مدت 10 جلسه (هفته ای یک بار به مدت 2 ساعت) برگزار شد. در انتها برای هر دو گروه آزمایش و کنترل مرحله پس آزمون به اجرا درآمد و نتایج با استفاده از آزمون تی مستقل تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل عملکرد بهتری در پس آزمون اخلاق کاری داشته اند ( 0/05 ≤ P) و اختلاف نمرات پیش آزمون و پس آزمون در دو گروه آزمون و کنترل از نظر آماری معنی دار بوده است( 0/05 ≤ P).
    نتیجه گیری
    می توان ادعا کرد سازمان ها با اهمیت دادن به تقویت هوش هیجانی کارکنان خود، می توانند شاهد افزایش اخلاق کاری آن ها باشند.
    کلیدواژگان: اخلاق کاری، آموزش هوش هیجانی، پرستاران
  • فاطمه کرباسی، مهناز خطیبان*، علیرضا سلطانیان صفحات 357-365
    مقدمه
    آموزش مهارت های ارتباط حرفه ای می تواند در توسعه خودکارآمدی فراگیران موثر باشد. در آموزش ارتباط با بیمار بر استراتژی های فعال و دانشجو محور مانند ایفای نقش، تاکید بیشتری شده است. ازاین رو مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش ارتباط با بیمار به روش ایفای نقش، بر خودکارآمدی دانشجویان پرستاری انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه نیمه تجربی دوگروهی، با طرح قبل و بعد انجام شده است. از بین 15 گروه از دانشجویانی که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند، به صورت تصادفی، چهار گروه به روش ایفای نقش (32 نفر) و چهار گروه به روش آموزش روتین (32 نفر) انتخاب شدند. دانشجویان، پرسش نامه خودکارآمدی Sherer را در ابتدا و انتهای مطالعه کامل کردند. مداخله شامل برنامه آموزشی ارتباط با بیمار بود که به روش ایفای نقش در دوره کارآموزی فراگیران اجرا شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 و با سطح معنی داری 95% تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    دانشجویان گروه ایفای نقش و گروه کنترل از نظر ویژگی های فردی با یکدیگر مشابه بودند. اگرچه نمرات خودکارآمدی دانشجویان گروه کنترل در ابتدای ورود به مطالعه از گروه ایفای نقش بیشتر (0/05>P) بود، پس از تعدیل نمرات بدو ورود، آزمون واریانس مشترک، پیشرفت قابل ملاحظه ای در نمره خودکارآمدی دانشجویان گروه ایفای نقش نشان داد (0/001>P).
    نتیجه گیری
    به کارگیری روش آموزشی ایفای نقش در مقایسه با روش آموزش سنتی، می تواند به ارتقای خودکارآمدی دانشجویان پرستاری کارشناسی منجر شود.
    کلیدواژگان: آموزش به روش ایفای نقش، ارتباط با بیمار، خودکارآمدی، دانشجویان پرستاری
  • هلیا رحیمی، عبدالرحیم کسایی، اسماعیل اسدپور* صفحات 366-376
    مقدمه
    امروزه بسیاری از پرستاران با چالش متعادل سازی نقش های شغلی و خانوادگی خود مواجه هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش اشتیاق و خودکارآمدی شغلی پرستاران زن، در پیش بینی تعارض کار - خانواده انجام شده است.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی است و جامعه آماری آن کلیه پرستاران زن بیمارستان های دولتی شهر تهران، در سه ماهه دوم سال 1396 را در بر می گیرد که جمعیتی معادل 12000نفر بوده اند. حجم نمونه 381 نفر بود که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب و با پرسش نامه های تعارض کار خانواده، اشتیاق شغلی و خودکارآمدی ارزیابی شدند. داده های آماری با آزمون های توصیفی و استنباطی مانند همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام و نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه وتحلیل شد. سطح معنی داری در این مطالعه 0/05 است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین نمره کلی اشتیاق شغلی و مولفه های آن با تعارض شغل - خانواده و تعارض خانواده - شغل ارتباط منفی معناداری وجود دارد (0/39- B=، 0/05>P). همچنین بین مولفه های خودکارآمدی شغلی و نمره کلی خودکارآمدی با تعارض شغل - خانواده و تعارض خانواده - شغل ارتباط منفی معناداری دیده شد (0/16-B=، 0/05>P).
    نتیجه گیری
    اشتیاق و خودکارآمدی شغلی موجب کاهش تعارض شغل - خانواده می شود و می توان از نتایج حاصل از پژوهش در طراحی برنامه های آموزشی پرستاران برای کاهش تعارضات کار و خانواده استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، خودکارآمدی شغلی، تعارض کار خانواده، پرستاران
  • بتول خداکرمی، فاطمه شبیری*، بیان مفاخری، علیرضا سلطانیان، حسین محققی صفحات 377-388
    مقدمه
    سقط خودبه خودی شایع ترین عارضه بارداری است که به اختلالات روانی مانند اضطراب منجر می شود. با توجه به شیوع بالا و پیامدهای اضطراب و نقش موثر ماماها در حمایت روحی زنان، پس از سقط خودبه خودی، استفاده از درمان های مکمل مانند مشاوره اهمیت شایانی دارد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مشاوره براساس الگوی شادکامی فوردایس بر اضطراب زنان مبتلا به سقط خودبه خودی انجام شده است.
    روش کار
    سقط خودبه خودی شایع ترین عارضه بارداری است که به اختلالات روانی مانند اضطراب منجر می شود. با توجه به شیوع بالا و پیامدهای اضطراب و نقش موثر ماماها در حمایت روحی زنان، پس از سقط خودبه خودی، استفاده از درمان های مکمل مانند مشاوره اهمیت شایانی دارد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مشاوره براساس الگوی شادکامی فوردایس بر اضطراب زنان مبتلا به سقط خودبه خودی انجام شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد قبل از مداخله، تفاوت معنی داری از نظر میانگین نمره اضطراب در دو گروه کنترل و مداخله وجود نداشت؛ اما در زمان های بلافاصله و یک ماه پس از مداخله، تفاوت معناداری در میانگین نمره اضطراب به وجود آمد.
    نتیجه گیری
    مشاوره براساس الگوی شادکامی می تواند اضطراب زنان مبتلا به سقط خودبه خودی را کنترل کند؛ بنابراین به عنوان مداخله ای اثربخش و غیر تهاجمی در کنترل مشکلات روان شناختی زنان، پس از سقط خودبه خودی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سقط خود به خودی، اضطراب ناشی از سقط، مشاوره گروهی، الگوی شادکامی فوردایس
  • سودابه بساک نژاد*، پریا عباده اهوازی، مهناز مهرابی زاده هنر مند صفحات 389-396
    مقدمه
    یائسگی یکی از مراحل زندگی زنان است که با تغییرات جسمی و روانی همراه است. هدف پژوهش حاضر مقایسه صمیمیت جنسی، رضایت از زندگی و راهبردهای مقابله ای در زنان یائسه و غیریائسه مراجعه کننده به مراکز بهداشتی صنعت نفت اهواز بوده است.
    روش کار
    روش این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی است و نمونه آن 200 نفر از زنان یائسه و غیریائسه ای بوده اند که به روش نمونه گیری در دسترس، در سال 95 و از بین مراجعان به مراکز بهداشتی صنعت نفت اهواز انتخاب شده اند. این گروه از مراجعان به روش جور کردن از نظر سن، تاهل، وضعیت اقتصادی اجتماعی و سلامت جسمی همتا شده اند. ابزارهای خود گزارشی شامل پرسش نامه نیازهای صیمیت باگاروزی، پرسش نامه رضایت از زندگی و پرسش نامه راهبردهای مقابله ای لازاروس بود. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 18 و با سطح معنی داری 0/05 تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    بین میانگین نمره صمیمت جنسی (0/001=P)، رضایت از زندگی (0/004=P)، راهبرد مقابله ای هیجان مدار (0/4=P)، و مقابله ای مسئله مدار (0/01=P)، در دو گروه تفاوت معنی داری به دست آمد.
    نتیجه گیری
    پس از شروع دوران یائسگی، صمیمیت جنسی و رضایت از زندگی کاهش می یابد و زنان یائسه، متناسب با تغییرات روانی و جسمی خود و برای مقابله با وضعیت استرس زا، از راهبردهای هیجان مدار استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: صمیمیت جنسی، رضایت از زندگی، زنان یائسه، زنان غیریائسه
  • ناهید محمدی، میثم هوشیان، افسر امیدی*، علیرضا سلطانیان صفحات 397-406
    مقدمه
    نوجوانان بیش از هر گروه دیگری به آموختن اصول و شیوه تغذیه سالم نیاز دارند. در مطالعه حاضر، تاثیر آموزش براساس مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای تغذیه ای دانش آموزان پسر بررسی شده است.
    روش کار
    این مطالعه نیمه تجربی، با روش طرح قبل و بعد، روی 120 دانش آموز پسر دوره اول متوسطه شهر همدان در سال 1396 انجام شد. روش نمونه گیری دومرحله ای، در مرحله اول به صورت تصادفی خوشه ایو در مرحله دوم به صورت تصادفی نسبتی بود. قبل از مداخله، هر دو گروه پرسش نامه رفتار تغذیه ای مبتنی بر سازه های مدل اعتقاد بهداشتی را کامل کردند. سپس برای گروه مداخله طی سه جلسه 45 دقیقه ای، جلسه آموزشی انجام شد. بعد از مداخله، مجددا در دو نوبت (بلافاصله و دو ماه بعد) داده ها جمع آوری و با نرم افزار SPSS نسخه 23 و آزمون آنالیز واریانس با اندازه های تکراری، تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    دو گروه از نظر مشخصات دموگرافیک و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی، در آغاز مطالعه همگن بودند. بعد از مداخله، میانگین نمرات براساس سازه ها، به جز حیطه موانع درک شده، به طور متوسط در گروه آزمون بیشتر از گروه کنترل بود. براساس نتیجه آزمون آنالیز واریانس با اندازه های تکراری، میانگین نمره تمام سازه ها پس از مداخله، به جز شدت و تهدید درک شده، اختلاف معناداری داشت (05 / 0>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر مدل اعتقاد بهداشتی، از آنجا که در تمام سازه های مدل (به جز موانع)، میانگین نمرات رفتار تغذیه ای دانش آموزان افزایش یافت، پیشنهاد می شود در برنامه های آموزشی و برای تغییر رفتار، از این مدل استفاده شود.
    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، رفتار تغذیه ای، دانش آموزان
  • سهیلا خدری، شهناز رستمی*، بهمن دشت بزرگ، محمدحسین حقیقی زاده صفحات 407-415
    مقدمه
    توجه به ابعاد مختلف بهداشت دوران بلوغ نقش مهمی در سلامت دختران دارد. هدف این مطالعه تعیین مقایسه تاثیر دو روش آموزش ترکیبی و سخنرانی در زمینه سلامت بلوغ بر آگاهی دختران دبیرستانی شهر مسجد سلیمان در سال 1395 است.
    روش کار
    این مطالعه نیمه تجربی به روش تصادفی، درباره 84 نفر از دانش آموزان مدارس دوره دوم متوسطه شهر مسجد سلیمان در سال 1395 انجام شده که مربی بهداشت نداشته اند. شرکت کنندگان به 2 گروه 42 نفره تقسیم شدند. برای گروه سخنرانی مداخله آموزشی به روش سخنرانی و برای گروه ترکیبی، مداخله آموزشی به روش سخنرانی و نمایش کلیپ طی 3 جلسه 1 ساعته برگزار شد. پس از یک ماه، مجددا هر دو گروه پرسش نامه را کامل کردند و داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    مقایسه میانگین قبل و بعد در دو گروه نشان داد هم در گروه سخنرانی و هم در گروه ترکیبی اختلاف آماری معناداری مشاهده شده است (00/01>P).
    نتیجه گیری
    مقایسه نمره دانش آموزان، قبل و بعد از مداخله، در هر دو گروه شرکت کننده نشان داد میانگین دانش در ابتدای مطالعه بین دو گروه اختلاف معناداری ندارد (0/4P =)، اما بعد از مداخله اختلاف معناداری بین دو گروه دیده شد (0/001>P). این موضوع بیانگر موثر بودن آموزش ترکیبی در ارتقای دانش دانش آموزان دختر در زمینه بهداشت بلوغ است.
    کلیدواژگان: آموزش به روش ترکیبی، آموزش به روش سخنرانی، سلامت بلوغ، آگاهی دانش آموزان دختر
  • عظیم عزیزی، خدایار عشوندی، مریم فرهادیان، عاطفه لشنی* صفحات 416-427
    مقدمه
    درد یکی از مشکلات شایع بیماران سوختگی است. آروماتراپی استنشاقی یکی از روش های پرستاران برای مدیریت درد است، اما از تاثیر این روش بر درد بیماران سوختگی اطلاعات زیادی در دست نیست. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر رایحه درمانی استنشاقی با اسانس اسطوخودوس بر شدت درد بیماران سوختگی انجام شد.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی سه گروهی یک سوکور، و جامعه پژوهش آن شامل بیماران دچار سوختگی بستری در یکی از بیمارستان های شهر همدان است. برای این منظور، 120 بیمار با روش دردسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده در سه گروه 40 نفره اسطوخودوس، پلاسبو و کنترل قرار گرفتند. مداخله شامل استنشاق 10 قطره اسانس اسطوخودوس در گروه آزمون و 10 قطره آب مقطر در گروه پلاسبو، به مدت یک ساعت قبل از پانسمان و مراقبت روتین در گروه کنترل بود. درد بیماران، قبل، بلافاصله پس از مداخله (پیش از پانسمان) و پس از پانسمان با استفاده از مقیاس آنالوگ چشمی ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از SPSS نسخه 21، آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و اندازه های مکرر با سطح معنا داری 0/05 > P صورت گرفت.
    یافته ها
    سه گروه از نظر متغیرهای دموگرافیک هم سان بودند. در میان آن ها بین میانگین شدت درد بعد از مداخله، تفاوت آماری معنا داری مشاهده شد (0/05 > P) که این تفاوت بین گروه اسطوخودوس با گروه پلاسبو و کنترل (0/05 > P) معنا دار بود، اما بین گروه کنترل و پلاسبو اختلاف آماری مشاهده نشد (0/443 = P).
    نتیجه گیری
    با استفاده از رایحه درمانی استنشاقی اسطوخودوس می توان درد بیماران سوختگی را در کوتاه مدت کاهش داد؛ بنابراین توصیه می شود کادر درمان و پرستاران در دردهای کوتاه مدت بیماران از این گیاه استفاده کنند.
    کلیدواژگان: اسطوخودوس، بخش مراقبت های ویژه، بیماران سوختگی، درد، رایحه درمانی، طب مکمل
|
  • Leila Nouri, Yousef Dehghani* Pages 349-356
    Introduction
    Intelligence is one of the main factors to consider while recruiting new employees. Work ethic improves a company’s position in the market. Acknowledging the relationship between the employees’ characteristics and respecting the work ethics at work, is affective for the company’s efficiency; therefore this study aims to determine the effectiveness of education of emotional intelligence on work ethic belief of nurses.  
    Methods
    This was a quasi-experimental study. The statistical population was the whole nursing staff of Emam Reza Hospital in Kaboodarahang. 30 nurses were randomly chosen and assigned to two groups of test and control. First the pre-test was done evaluating the professional manners in both groups. Then the test group experienced an intervention program for 10 sessions (once a week for 2 hours). At the end the post-test was conducted and the results were analyzed using independent t-test.
    Results
    The results showed that the function of test group was better comparing to the control group in post-test (P≤0.05). The results of pre-test and post-test were significantly different (P≤0.05).  
    Conclusion
    It can be said that companies can improve the work ethic belief by reinforcing the emotional intelligence of their employees.
    Keywords: Ethics, Nursing, Education, Emotional Intelligence, Nurses
  • Fatemeh Karbasi, Mahnaz Khatiban*, Alireza Soltanian Pages 357-365
    Introduction
    Teaching the professional communication skills can be effective in developing the learners’ self-efficacy. In the patients' training with communication skills, the active and student-centered learning methods, such as role-playing, are emphasized. Therefore, this study was run to determine the effects of applying the role-playing method to communication education on the self-efficacy and communication skills of nursing students.  
    Methods
    This controlled before-after quasi-experimental study was conducted in Hamadan University of Medical Sciences in 2015. Out of 15 student groups, four groups were randomly assigned to the role-playing (n=32) and four groups to the routine (n=32). Sherer's self-efficacy questionnaire was completed by students at the beginning and end of clinical education. Patient-nurse communication program training through role-playing method was implemented during the interval period. Data analysis was run using SPSS16 by statistical tests at 95% confidence level.  
    Results
    Students in the role-playing group were compared to the conventional group in terms of the individual characteristics (P >0.05). At the baseline, the control group had higher self-efficacy than those in the role-playing group (P<0.05). But after the intervention, analysis of covariance showed that the significant progress was only made in the role-playing students' self-efficacy compared to the control group when baseline score differences were controlled (P<0.001).  
    Conclusion
    Using an active role-playing method can lead to self-efficacy of undergraduate nursing students in comparison with the traditional method.
    Keywords: Education, Role-Play, Nurse-Patient relationship, Self-Efficacy, Nursing students
  • Helia Rahimi, Abdolrahim Kasaee, Esmail Asadpour* Pages 366-376
    Introduction
    Many nurses face to challenge of balancing their job and family roles.The purpose of this study was to Investigating the Role of Job engagement and Job Self-efficacy in predicting job-family conflict in female nurses.
    Methods
    In this study that was descriptive–correlational, the statistical population was all female nurses of Tehran state hospitals in the second three months of 2016 in 1200 people. Out of this, 381 subjects were selected by cluster sampling method, and were evaluated by family-job and self-efficacy  questionnaires. For statistical analysis of data the SPSS software(version 22) and the descriptive and inferential statistics methods such as Pearson correlation coefficient and multiple stepwise regression was used.
    Results
    The results showed a significant negative correlation between the overall job engagement score and its components (P≤ 0.01,F=28/127). In addition, there is a negative significant correlation between components of job self-efficacy and overall score of self-efficacy with job-family conflict and family-job conflict(P≤ 0.05,F=126/93).
    Conclusion
     Job engagement and job self-efficacy reduces job-family conflict that the obtained results from research can be used in nurses’ curriculum designing to reduce job-family conflict. Keywords: Job engagement, Job self- efficacy , Job-family Conflict, Nurses
    Keywords: Job engagement, Job self- efficacy, Job-Family conflict, Nurses
  • Batool Khodakarami, Fatemeh Shobeiri*, Bayan Mefakheri, Alireza Soltanian, Hossein Mohagheghi Pages 377-388
    Introduction
    Spontaneous abortion is the most common complication of pregnancy that leads to mental disorders such as anxiety. Considering the high prevalence and the consequences of anxiety and the effective role of midwives in women's mental support following abortion, complementary therapies such as counseling are important. The aim of this study was to determine the effect of counseling based on Fordyce's pattern of Happiness on the anxiety of women with spontaneous abortion.
    Methods
    This randomized clinical trial recruited 72 women with spontaneous abortion referred to Fatemiyeh hospital in Hamadan based on inclusion criteria and they were randomly assigned to intervention (n=36) and control (n=36) groups. Data were collected through a demographic questionnaire and HADS. The intervention group was consulted for a total 8 sessions of 60 minutes during the first 72 hours after the abortion. The sessions were held twice a week which lasted4 weeks. Both groups were followed immediately after and one months after the intervention. Data were analyzed via descriptive and analytical statistic with SPSS16.
    Results
    The findings showed that before the intervention, no significant difference was observed in the mean score of anxiety between intervention and control groups (P>0.05). After the intervention and one months later, the results showed a significant difference between the two groups on anxiety (P<0.001).
    Conclusion
    Counseling based on the pattern of happiness can control anxiety in women with spontaneous abortion; therefore, it is recommended that this pattern be used as an effective and noninvasive intervention to control psychological problems of women with spontaneous abortion.
    Keywords: Spontaneous abortion, Abortion anxiety, Group counseling, Fordes Happiness Model
  • Soodabeh Bassak Nejad*, Paryaa Ebadeh Avazi, Mahnaz Mehrabizadeh Honarmand Pages 389-396
    Introduction
    Menopause is one of the stages of women's lives associated with physical and mental changes. The purpose of this study was to compare sexual intimacy, life satisfaction and coping strategies with postmenopausal and non-menopausal women referring to health centers of Ahvaz Oil Industry.  
    Methods
    The research method was a descriptive-analytical one. The sample of this study was 200 postmenopausal and non-menopausal women who were selected via available sampling method in 2016. These groups were from the visitors to the petrochemical treatment centers who were matched by age, marital, economic and social status as well as physical health. The tools consisted of self-report questionnaire such as Bagarrozi intimacy needs questionnaire, life satisfaction questionnaire, and a Lazarus coping strategies questionnaire. SPSS18 was used for data analysis and the significance level was 0.05.  
    Results
    The mean of sex intimacy score (P=0.001), life satisfaction (P=0.004), emotional coping strategies (P=0.04), and problem-oriented coping strategies (P=0.01) were significantly different in two groups.  
    Conclusion
    After the onset of menopause, sexual intimacy and life satisfaction are reduced and preferably, according to psychological and physical changes, postmenopausal women use emotional-focused strategies to cope with stressful conditions.
    Keywords: Sexual intimacy, Life satisfaction, Postmenopausal women, Non-Menopausal women
  • Nahid Mohammadi, Meysam Hooshian, Afsar Omidi*, Aliraza Soltanian Pages 397-406
    Introduction
    The Adolescents need healthy nutrition education more than any other groups. In present study, the effect of Health Belief Model education on nutrition behavior of secondary boy students was investigated.  
    Methods
    This pre and post test semi-experimental study with two groups was carried out on 120 boys of secondary schools in Hamadan. A randomized cluster sampling method and relative randomize method were used in the first and second stages respectively. At first both groups completed a questionnaire which was based on Health Belief Model and then instructions were given to intervention group in three sessions (45 minutes) on the basis of HBM model. Two months later, data were collected via questionnaires in two groups again. Statistical analysis of the data was performed by SPSS23, the statistical tests were Repeated Measurement ANOVA analysis.  
    Results
    The two groups were similar in demographic characteristics and structure of the HBMModel at the beginning of the study. After the intervention, the mean scores of Health Belief Model structures excepted for the perceived barriers and the average nutritional behavior in the experimental group were more than that of the control group's. In the area of perceived barriers, the mean scores increased in the control group. Repeated Measurement ANOVA showed significant differences between all the domains of the model except for the perceived severity (P<0.05).  
    Conclusion
    According to the results of this study (Health Belief MODEL on Nutrition Behavior) the mean scores increased on the basis of model structures (except for the barriers) after training. So we suggest that health education programs be applied instead of applying traditional instructions.
    Keywords: Nutrition behavior, Health Belief Model, Boys secondary schools
  • Shila Khedri, Shahnaz Rostami*, Bahman Dasht Bozorg, Mohammad Hossein Haghighizadeh Pages 407-415
    Background and Aims
    it is essential to pay attention to various dimensions of puberty health among girls. This study aimed at comparing effect of two combined training method and lecture on puberty health on awareness level of high school girls in Masjed Soleiman.
    Methods
    This is a quasi-experimental study conducted on 126 students without health educators; cluster sampling method was used to classify participants to 3 42-member groups randomly. Educational intervention of lecture for lecture group and combined educational intervention (giving lecture and displaying clip) for combined group were performed through 3 1-houre sessions; while there was not any intervention for control group. Questionnaires were filled out again by three groups one month later and the obtained data were statistically analyzed through SPSS22 Software.
    Results
    considering the obtained value of P<0.0001, there was a significant mean difference between lecture and combined groups before and after intervention, but there was not any significant mean difference related to awareness in control group before and after intervention. The results obtained from comparison between awareness level of students before and after intervention indicated the more change in awareness average of girls in combined group compared to lecture group.
    Conclusion
    combined education was significantly prior to lecture within promoting awareness of girls in field of puberty health.
    Keywords: : Combined Education, Lecture, Puberty Health, Awareness
  • Azim Azizi, Khodayar Oshvandi, Maryam Farhahian, Atefeh Lashani* Pages 416-427
    Introduction
    Pain is one of the common problems in burn patients. Inhalation aromatherapy is one of the nurses' methods for pain management. However, there is not much information available about the effect of these methods on pain in burn patients. This study aimed to evaluate the effect of inhalation aromatherapy with Lavender essence on the pain intensity in burn patients.  
    Methods
    The present study was a single-blind, three-group clinical trial. The research population consisted of patients with burns in one of Hamadan hospitals. One hundred and twenty patients were selected using convenience sampling and randomly assigned into three groups of lavender, placebo and control groups. The intervention included inhalation of 10 drops of lavender extract in the examiation group, 10 drops of distilled water in the placebo group, for one hour before wound dressing, and routine care in the control group. Pain in patients was evaluated before, immediately after intervention (before dressing), and after dressing using a visual analogue scale. The data were analyzed using SPSS 21 and one-way and repeated measures ANOVA with significant level of P<0.05.  
    Results
    Demographic variables were similar in all three groups. There was a significant difference between the mean pain intensity in the groups after intervention (P<0.05), which was significant between the lavender group with placebo and control group (P<0.05). There was not a statistically significant difference between the control and placebo groups (P=0/443).  
    Conclusion
    The use of lavender aroma can reduce short-term pain of burn patients. Therefore, the use of lavender aroma is recommended in short term pain by medical staff and nurses.
    Keywords: Complementary medicine, Aroma therapy, Lavender, Pain, Intensive Care Unit, Burn patients