فهرست مطالب

نشریه مدیریت فردا
پیاپی 30 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا علی احمدی، فاطمه شخصیان*، سید محمد صادق خاکسار صفحه 5
    یکی از عوامل موفقیت در مدیریت زنجیره تامین، کنترل و هماهنگی روابط میان سازمانی است. بررسی ادبیات حاکی از کمبود تئوری های پایه ای مناسب جهت تشریح تعاملات میان سازمانی است. یکی از راه حل های برطرف کردن این مشکل بکارگیری تئوری های مطرح در حوزه تعاملات بین سازمانی است. در این تحقیق چهار تئوری اصلی روابط سازمانی تحت عناوین«تئوری کارفرما- کارگزار»، «تئوری تحلیل هزینه مبادله»، «تئوری شبکه»، و «تئوری مبتنی بر منابع» بر اساس بررسی پیشینه موضوع انتخاب شده و میزان اهمیت و اولویت آنها بر پایه معیارهای ارزیابی تئوری مناسب جهت توسعه پایه های نظری مدیریت زنجیره تامین از جنبه روابط میان سازمانی مورد بررسی قرار گرفته است. تحقیق به روش توصیفی- پیمایشی با نظرخواهی از خبرگان و استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی انجام شد. که در نتیجه معیارهای «واقعیت گرایی» و «سازگاری منطقی» دارای بالاترین اوزان برای تئوری های مورد بررسی شناخته شدند. طی ارزیابی تئوری ها دو تئوری تحلیل«هزینه مبادله» وتئوری مبتنی بر منابع«مرتبه بالاتری جهت بکارگیری برای ارتقای موفقیت مدیریت زنجیره تامین نسبت به دو تئوری دیگر کسب نمودند.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، تئوری های روابط سازمانی، معیارهای تئوری مناسب، تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • حسن فارسیجانی، سیمه کشاورز دستک* صفحه 19
    شرکت های موفق دراقتصاد رقابتی امروز،آنهایی هستند که قادرند به طور کارا طراحی کنند، توسعه دهند و محصولاتی را تولید نمایند که به وسیله مشتریان نسبت به رقبایشان ترجیح داده شوند.این ایده بیان می کند که نیاز به ارائه طراحی هایی است که نیازهای مشتری را تامین کرده و طراحی ها قابلیت تولید با هزینه و کیفیت رقابتی راداشته باشند. شرکت سایپا نیز به عنوان یکی از بزرگ ترین خودروسازان ایرانی، می بایستی همراه با صنعت کشور در مسیر رقابتی شدن تولیدات به تلاش و تکاپو بپردازد و از طریق بهبود طراحی خودروهای تولیدی خود، به موقعیت رقابتی برتر دستیابد. لذا به منظور رسیدن به اهداف ذکر شده،دراین پژوهش ازادغام ابزارهای گسترش عملکرد کیفیت(QFD)وتحلیل ارزش(VA) استفاده می شود. بنابراین هدف اصلی چگونگی استفاده توام از ابزارهای QFD و VA به صورت نظری و موردی است که خودرو پراید از بین تولیدات سایپا به علت مشکلات کیفیتی که دارا می باشد، انتخاب شده و فرایند ترکیبی QFDVA برای طراحی نمای خارجی خودرو پراید اجرا گردیده است. سرانجام در پایان تحقیق به تحلیل یک فرضیه اصلی و سه فرضیه فرعی مطرح شده در تحقیق پرداخته می شود که بدین منظور از توزیع پرسشنامه بین گروه نمونه و انجام تحلیل های آماری با نرم افزار SPSS بهره گرفته شده است. با بکارگیری ابزار ترکیبی QFDVA، یکی از مشکلات اجرایی تکنیک QFD که عدم شناسایی کلیه نیازهای مشتری می باشد، با ادغام با تکنیک VA برطرف گردیده و همچنین می توان از طریق این ابزار، ارزش بهینه مشخصه های طراحی محصول را محاسبه و درباره تخصیص بهینه منابع به کارکردهای شناسایی شده و انجام سرمایه گذاری مربوطه اقدام نمود.
    کلیدواژگان: گسترش عملکرد کیفیت، مهندسی ارزش، تحلیل ارزش، ابزار ترکیبی QFDVA
  • سعید حسین رفیعی*، سمانه همایونی، حبیب الله طاهرپور کلانتری صفحه 39
    با توسعه ادبیات مدیریت، راه کارهای متعددی جهت ارتقاء اثربخشی سازمان ها معرفی گردیده است. مدیریت دانش به عنوان یکی از این راه کارها مدیریت دانش، به طور گسترده مورد توجه قرار گرفته به کارگیری آن به عنوان یک روش نوین، از ضروریات مدیریت سازمان ها محسوب می شود. اما به نظر می رسد اولا علی رغم نوین بودن ادبیات مدیریت دانش، گونه ای از آن سال ها به طور سنتی در سازمان ها به کار گرفته شده است و به شکلی در روال های کلیدی سازمان تنیده شده است که هرگونه توسعه ای در مدیریت دانش نوین سازمان، متاثر از این روال ها خواهد بود. ثانیا، مشاهده شده است که در برخی موارد، راه کارهای نوین مدیریت دانش، فارغ از رابطه آن با اثربخشی سازمان به طور مستقل دارای ارزش شده اند و توسعه نظام های جامع مدیریت دانش توسط مشاوران مدیریت به عنوان یک راه کار قطعی ارتقاء اثربخشی توصیه می شوند. این مقاله نتایج پژوهشی را منعکس می نماید که با دو هدف در سازمان هایی با اندازه کوچک و سطح فناوری پایین انجام شده است. هدف اول بررسی سطح مدیریت دانش، به شکل سنتی آن، در این سازمان ها بوده و هدف دوم بررسی رابطه میان اثربخشی این بنگاه ها و چرخه کامل مدیریت دانش است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، بنگاه های کوچک و متوسط، فناوری، اثربخشی
  • پیمان اخوان*، محمدرضا زاهدی، تکتم ژیان صفحه 53
    با توجه به اهمیت حفظ حضور در بازارهای جهانی و صحنه رقابتی دنیای حاضر، خلاقیت و نوآوری و کارآفرینی در سازمانها بطور عام و در سازمان های مالی همچون بانک ها بطور خاص می تواند نقش بسزایی در نیل به اهداف اقتصادی داشته باشد. بنابراین ضروری به نظر می رسد که هر سازمان به بررسی و شناخت ویژگی های کارآفرینی کارکنان بپردازد تا از این طریق بتواند با آموزش این نیروها و ارائه راه کارهای مناسب به سوی فرآیند کارآفرینی گام بردارد. در این راستا این تحقیق به ارزیابی خصیصه های کارآفرینی (استقلال طلبی، توفیق طلبی،خلاقیت،ریسک پذیری، عزم و اراده) کارکنان بانک سامان از لحاظ میزان دارا بودن این خصیصه ها می پردازد و تاثیر جنسیت و وضعیت تاهل و سابقه کار و محل خدمت کارکنان بر کارآفرینی آنها از دیگر اهداف این تحقیق می باشد. این تحقیق از نظر هدف،کاربردی و از نظر روش، توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل 110 نفر از کارکنان بانک سامان است وحجم نمونه آماری تحقیق 85 نفر می باشد که از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه «تست جامع کارآفرینی» استفاده شده است که مشتمل بر 54 سوال در خصوص خصیصه های کارآفرینی می باشد. ضریب اعتبار و پایایی پرسشنامه مذکور 71 درصد برآورد شده است. تجریه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی و با استفاده از نرم افزار spss انجام می پذیرد. در این تحقیق محقق به دنبال این سوال بوده است که کارکنان بانک سامان چه میزان از ویژگی های شخصیتی کارآفرینی برخوردار هستند تا این امر مقدمه ای برای سوق دادن سازمان به سوی فعالیت های کارآفرینانه باشد. نتایج حاصل از تحقیق نشان میدهد اگر چه کارکنان بانک سامان حداقل های لازم برای کارآفرین بودن را دارا نیستند ولی 22 درصد از آنها واجد شرایط کارآفرینی می باشند. از سوی دیگر براساس تحلیل های صورت پذیرفته خصیصه عزم و اراده از اهمیت بیشتری در بین کارکنان بانک برخوردار بوده و در مقابل خصیصه استقلال طلبی دارای اولویت آخر می باشد. همچنین کارکنان بانک سامان از میانگین خصیصه های استقلال طلبی، توفیق طلبی، خلاقیت، ریسک پذیری، عزم و اراده برخوردار نیستند. همچنین تعداد کارکنان زن از لحاظ دارا بودن خصیصه استقلال طلبی نسبت به مردان کارمند بیشتر بوده و مردانی که دارای شرایط خصیصه های عزم واراده، ریسک پذیری و توفیق طلبی می باشند نسبت به زنان بیشتر هستند و در مورد خصیصه خلاقیت تعداد هر دو گروه یکسان است. بعلاوه نتایج نشان میدهند که جنسیت و وضعیت تاهل و محل خدمت کارکنان بر کارآفرینی تاثیر نداشته ولی بین سابقه کاری کارکنان و کارآفرینی آنها رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرین، استقلال طلبی، توفیق طلبی، خلاقیت، ریسک پذیری، عزم و اراده، بانک سامان
  • علی اصغر توفیق، منیره سادات محمودی* صفحه 69
    از آنجایی که الگوریتم های دقیق قادر به یافتن جواب بهینه به صورت دقیق هستند، در مورد مسائل بهینه سازی سخت کارایی ندارند و زمان حل آنها در این مسائل به صورت نمایی افزایش می یابد. به علاوه الگوریتم های تقریبی قادر به یافتن جواب های خوب (نزدیک به بهینه) در زمان حل کوتاه برای مسائل بهینه سازی سخت هستند. یکی از مسائل برنامه ریزی غیر خطی، مسئله ی حداقل سازی حجم بیضی ای به مرکز O که مجموعه ای متناهی از نقاط فضا را پوشش می دهد، می باشد. این مسئله تنها در فضای دو بعدی و آن هم با راه حل های ابتکاری به سختی قابل حل است. اما در سه بعد و بالاتر به علت افزایش بی رویه ی حجم محاسبات، حل صریح این مسئله بسیار سخت و دشوار می شود. در حل این مسئله از الگوریتم SA استفاده شده و مسئله ی موردنظر در دو حالت فضای دو بعدی و سه بعدی حل شده و در فضای n بعدی نیز قابل تعمیم است.
    کلیدواژگان: مسئله حداقل سازی حجم بیضی، الگوریتم آنیلینگ شبیه سازی شده
  • غلامرضا عنایتی، مسعود طاهری لاری، حامد ژیان رضایی، حمیدرضا وجدی، حسن غفاری صفحه 83
    در این پژوهش عملکرد دانشگاه آزاد مشهد در حوزه های پنج گانه (پژوهشی، مالی، رشد و یادگیری، مشتریان و فرآیند داخلی) مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور عملکرد دانشکده های دانشگاه در این پنج حوزه در نیمه اول سال 1389 نسبت به نیمه اول سال 1388 مقایسه شد. در هر حوزه با توجه به شاخص های تدوین شده، دانشکده برتر انتخاب و عملکرد دانشکده های دیگر نسبت به عملکرد دانشکده برتر مقایسه گردید از آنجا که مدل کارت امتیاز متوازن، به اعتقاد اکثر محققین و نویسندگان، یکی از مدل های نوین، جامع و کارا در زمینه ارزیابی عملکرد می باشد، لذا برای ارزیابی عملکرد دانشگاه، از این مدل استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها، به دلیل ماهیت مقایسه ای پژوهش، از مدل تاپسیس که یکی از بهترین مدل های تصمیم گیری چند شاخصه می باشد، استفاده شد. نتیجه پژوهش نشان می دهد که در نیمه اول سال 88، در مقایسه با نیمه اول سال 89، عملکرد دانشگاه در حوزه مالی و فرآیند داخلی بهتر بوده است، و در سایر حوزه ها عملکرد ضعیفی داشته است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کارت امتیاز متوازن، مدل تاپسیس
  • محمدرضا حمیدی زاده*، فرید ترهنده صفحه 107
    هدف این تحقیق شناخت و تبیین استراتژی های موقعیت بنگاه ها و نیز ارایه ی مدل ارزیابی موقعیت یابی استراتژیک بنگاه های اقتصادی است.این تحقیق از نوع توصیفی پیمایشی است که مدلی دو بعدی را در ابعاد استراتژی عمومی و موقعیت یابی طراحی و ارزیابی می کند. نمونه تحقیق 67 نفری از جامعه آماری 130 نفر از کارکنان و فروشندگان شرکت پارت برق ایرانیان انتخاب گردید و در نهایت 56 پرسشنامه تکمیل و جمع آوری گردید. پرسشنامه میان افراد آگاه از مسایل درون و بیرونی سازمان توزیع گردید. در نهایت فرضیه اصلی تحقیق یعنی وجود رابطه ی معنادار میان مدل استراتژی های عمومی پورتر با مدل موقعیت یابی استراتژیک و فرضیات فرعی شامل رابطه ی معنادار میان رهبری هزینه با موقعیت یابی استراتژیک محصول و بنگاه، رابطه ی معنادار میان رهبری تمایز و موقعیت یابی استراتژیک محصول و بنگاه، رابطه ی معنادار میان تمرکز و موقعیت یابی استراتژیک محصول و بنگاه، مورد تایید قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: موقعیت یابی، رهبری هزینه، استراتژی تمایز، استراتژی تمرکز
  • محسن مردانی*، جابر کریمی جشنی، حسین مردانی صفحه 121
    پیشرفت و گسترش روز افزون فناوری های نوین در دهه های اخیر باعث افزایش در رقابت سازمان ها شده است. بنابراین، توجه و شناسایی عوامل موثر بر پذیرش فناوری نوین برای سازمان ها یک ضرورت است. در این پژوهش که از نوع توصیفی-پیمایشی است، به شناسایی عوامل موثر بر پذیرش فناوری نوین توسط کارکنان سازمان آموزش و پرورش شهرستان های استان تهران پرداخته شده است. برای جمع آوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد تهیه شده و نظرسنجی از سه گروه کارشناس، رئیس اداره و مدیر واحد صورت گرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. جهت تحلیل فرضیه های پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون دومتغیری و برای مقایسه عوامل در بین رده های تحصیلی و پست سازمانی از روش تحلیل واریانس استفاده شده است که نتایج حاصل از این پژوهش نشاندهنده این است که تمامی فرضیه های پژوهش مورد پذیرش قرار گرفته است و در نتیجه برخی عوامل موثر بر پذیرش فناوری نوین توسط کارکنان سازمان آموزش پرورش استان تهران، مواردی چون: سهولت و سودمندی ادراک شده استفاده از فناوری، هنجارهای ذهنی کاربران، آموزش و تشویق کاربران، خودباوری رایانه ای در استفاده از فناوری و... جهت ترغیب کارکنان به استفاده از فناوری می باشد.
    کلیدواژگان: ترغیب، فناوری نوین، پذیرش فناوری، سهولت ادراک شده، سودمندی ادراک شده، سازمان آموزش و پرورش
|
  • Page 5
    One of the key success factors of supply chain management (SCM) is inter-organizational relations controlling and coordination. Investigation on the literature shows that there is a gap in theoretical foundation for illustrating this kind of interactions. One of its solution is using of theories in other fields which are conformable in SCM. In this research four inter-organizational theories (Principal- Agent Theories, transaction cost analysis; the network theory; and the resource-based view) based on the literature are considered. The aim is determine their importance and preference upon proper theory evaluation criteria for development theoretical foundation of SCM according to this research. The research was descriptive-survey based on the experts’ viewpoint with the use of Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP). As a result, “reality” and “logical consistency” have the upset weight for the theories’ evaluation. In theories evaluation, “transaction cost analysis” and “the resource-based view “were more appropriate than two others.
    Keywords: Supply Chain Management (SCM), Inter-Organizational Theories, Proper Theories Criteria, Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP)
  • Page 19
    Successful companies in todays competitive economy are those which are capable to design efficiently, develop and to produce products which are preferrable by customers. This idea shows that there is a need to draw a plan which can meet the needs of the customers and also the plan should be capable to be produced with a competitive cost and quality. Saypa company as one of the greatest car making companies must try hard to produce competitive products and by improving the design of the cars should struggle to reach the best position in the competition. So in order to reach the above-mentioned aims, in this research a merger of the tools for expanding quality proceeds(QFD) and value analysis has been used. Therefore the main goal is to use both QFD and VA theoretically and occasionally. ‘Pride’ as a car with quality problems was chosen and the combined process of QFDVA has been used for designing the outward appearance of this car. Finally, at the end of this research project, one main hypothesis and three subordinate hypotheses has been analyzed. For analyzing the hypotheses the researcher has used a questionnaire among a sample group. For statistical analyses, SPSS software has been used. One of the main problems of QFD is not having the ability to identify the needs of the customers, and that was solved by combining the use of VA technique. Also by using this technique, we can evaluate the value of product designing and we can take action in allocating the resources to identified operations and investments.
    Keywords: Quality Function Development, Value Engineering, Value Analysis, QFDVA Combined tools
  • Page 39
    Along with development in management literature, several solutions have been introduced to improve the effectiveness of organizations. Knowledge management as one of these solutions has been widely considered and using it, as a new method, is one of the organization’s necessities. But firstly this point should be mentioned that prior to the current development of knowledge management literature, knowledge management existed in organizations in traditional ways for years and should be considered in any new development in this field. Secondly, it has been observed that sometimes knowledge management new solutions are considered independent from their roles in organization effectiveness and KM comprehensive systems are recommended by management consultants as a definite effectiveness promotion solution. This article reflects the results of a research that has been conducted with two main goals, in organizations with small size and low technology level. First, study the level of knowledge management, in its traditional form in these organizations. Second, study the relationship between KM and effectiveness of these organizations.
    Keywords: Knowledge management, SME's, Technology, effectiveness
  • Page 53
    Considering the importance of maintaining process in global markets and the today's world competitive field, innovation, creativity and entrepreneurship organizations generally and in financial organizations such as Banks specially, can have a significant role in receiving to the economic goals, therefore it seems necessary that each organization tries to examine and recognize the entrepreneurship qualifications of its employees, so by training this labor and persisting proper approach, can reach to the entrepreneurship process. Therefore, this study gets to through evaluating entrepreneurship qualifications of bank employees in dependency, and creativity will and determination, risk taking, success) in respect of the rate of having these qualification. Other objects of this study is determining the effects of employees sex marital state, record of work and place of work on their entrepreneurship, statistical population includes 110 employees of SAMAN bank and sample size of the research is 85 person who were chosen by casually sampling. For collecting data entrepreneurship comprehensive test questioning has been used which includes 54 questions about entrepreneurship qualifications stability and validity.co-efficient of the above said questioner is 71 percent. Statistics analysis has been done using SPSS software. In this research, we explored the level of the personnel entrepreneurship qualifications of SAMAN bank employees, so that this can be an introduction for the organization to progress through the entrepreneurship activities. The result of this research shows that although SAMAN bank s employees don’t have the necessary minimum for being entrepreneurship, but 22 percent of them are qualified for entrepreneurship. Also SAMAN bank employees, don’t have the average of dependency, creativity, and risk taking. The number of female employees in respect of having the dependency qualifications is more than male employees and, men who have risking (risk taking) and success qualifications are more than woman. In the case of creativity the number of both groups is the same. Furthermore, the results show that the employee's sex, marital status and place of services have no influence on entrepreneurship between records of work of the employees and their entrepreneurship.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneur, dependency, Success, Creativity, Risk taking, Saman Bank
  • Page 69
    Since exact algorithms are able to find the optimal solution exactly, they are not effective for solving the complicated and difficult optimization problem and the time of problem solving is increased exponentially; moreover approximate algorithms are able to find the approximate solution (which is very near to the optimal solution) for very complicated and difficult optimization problem in a short period of time. One of the well-known nonlinear programming problems is finding minimum volume ellipsoid covering a finite set of points problem. This problem is solvable for two dimensional space, however heuristic methods are even used to solve it in two dimensional space are very difficult. It would be difficult to achieve the exact solution for three dimensions or more because of huge volume of calculation. In this paper, SA algorithm is used and the problem is solved in two and three dimensions; in addition it can be used for n dimensions as well.
    Keywords: Minimum Volume Ellipsoid Covering a Finite Set of Points problem_Simulated Annealing Algorithm
  • Page 107
    The aim's paper is to recognition and explanation of firm's position. Thus, this study presents a evaluating model based on two cores for the strategic positioning of firms. The research method is based on descriptive with especial focused on survey and case study one; therefore, its model has two dimensions as: Porter's generic strategies and positioning. This model directs seven research hypotheses. Thus, the population for study is electrical equipments industry; therefore, the sample size is 67 staffs. Questionnaires were distributed among 130 employees and vendors of “Part Bargh Iranian” company and at last 56 questionnaires were collected. Questionnaires were distributed among people with internal and external recognition about company. Finally research hypotheses: significant relationship between the Porter's generic strategy model and strategic positioning model, and secondary hypotheses: relationship between the cost leadership and strategic positioning model (Product and firm), relationship between the differentiation strategy and strategic positioning model (Product and firm), relationship between the focus strategy and strategic positioning model (Product and firm), all confirmed.
    Keywords: Positioning, Cost leadership, Differentiation strategy, Focus strategy
  • Page 121
    The development of modern technology increasing in recent decades has increased the competitiveness of organizations. So, pay attention and identify factors affecting the adoption of new technology is a necessity for organizations. In this study, A descriptive-survey to identify factors affecting the acceptance of new technology by staff education has been the city of Tehran. The survey questionnaire was prepared to collect information and expert groups, Has been director and manager. SPSS software was used to analyze the data. Pearson correlation analysis of the variables of the research hypotheses and to compare the level of education and organizational position analysis of variance was used; The results of this study indicate that all hypotheses are accepted as a result, Some factors affecting the acceptance of new technology by the staff of Tehran Education Organization, Such as: Ease of use and perceived usefulness of technology users, Subjective norms, Teach and encourage users confidence in the use of computer technology and etc to encourage employees to use the technology.
    Keywords: Persuasion, New Technologies, Technology Adoption, Perceived Ease, Perceived Usefulness, Education Organizations