فهرست مطالب

نشریه مدیریت فردا
پیاپی 33 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میثم جعفری*، حامد نوذری، محمد ابراهیم صادقی، سید سعید منجم زاده صفحه 4
    اهمیت توسعه منطقه ای و جایگاه مهم آن در ارتقاء توانمندی نوآوری و رقابتپذیری ملی، موجب توجه ویژه به توسعه نوآوری در سطح منطقه و شکلگیری مفهوم «نظام منطقه ای نوآوری» در سال های اخیر شده و در این زمینه مطالعات قابل توجهی توسط محققین و مراکز تحقیقاتی و سیاستگذاری در سطح جهان صورت پذیرفته است. با این حال این موضوع چندان که شایسته است در کشور ما مورد بررسی قرار نگرفته است. با توجه به خلا مطالعاتی موجود و در عین حال نیاز کشور در این زمینه، در این مقاله تلاش نموده ایم تا با بررسی ادبیات مربوط به این حوزه و مطالعه تحقیقات کاربردی صورت گرفته، مولفه های اصلی شکلگیری و ارتقاء نظام های منطقه ای نوآوری را استخراج نماییم. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات و ارائه نظریه نهایی، از روش رویش نظریه ها استفاده شده است. در مدل نهایی ارائه شده، شرایط علی، شرایط مداخله گر، شرایط زمینه ای، و تعاملات، فرایندها و استراتژی های توسعه نظام های منطقه ای نوآوری و نیز پیامدهای آن تشریح و تبیین شده است.
    کلیدواژگان: نظام منطقه ای نوآوری، توسعه منطقه ای، رویش نظریه ها یا روش گراندد
  • فاطمه ثقفی*، کلثوم عباسی شاهکوه، نسرین دسترنج صفحه 17
    موفقیت در پیاده سازی دولت الکترونیکی در هر کشور نیازمند مدلی است که به اهداف، مقتضیات و شرایط ان کشور وابسته است. لذا عدم برنامه ریزی صحیح و اقتباس از دیگران باعث نادیده گرفتن ضرورتها و شکست در پیاده سازی خواهد شد. از آنجا که ابعاد مختلف دولت به مثابه ظروف مرتبط به هم می باشد، ایجاد و توسعه پایدار دولتی الکترونیک تنها با توسعه متوازن در همه ابعاد میسر است. مرمرو ادبیات این حوزه حاکی از آن است که مدلهای بلوغ دولت الکترونیکی، مدلهای توسعه و مدلهای راهبردی موجود، همه بر تکامل دولت الکترونیکی از یک بعد نگریسته اند و در حوزه ذینفعان دولت الکترونیکی تنها بر بعد ذینفعان طرف عرضه خدمات تمرکز داشته اند. در این مقاله با مرور مدلهای موجود و نظریه ذینفعان، با یک رویکرد سیستمی که از دیدگاه مدل معماری زکمن اقتباس می شود، چارچوبی سیتمی برای پیاده سازی دولت الکترونیکی یکپارچه ارائه خواهد شد. این مدل سیستمی، پنج بعد اصلی را به همراه مولفه های آنها در 5 مرحله تکاملی، برای پیاده سازی دولت الکترونیک ارائه کرده است. این ابعاد عبارتند از: 1)استراتژی ها، ارزشها و برنامه ها،(چرا و چه وقت)، 2)مشارکت و توسعه ذینفعان(چه کسی)، 3) داده ها و اطلاعات لازم(چه چیزی) و 4)زیرساختها(چه مکانی، چه بخشی یا کجا) 5)فرآیند(چگونه). در انتها ابعاد مدل با استفاده از پرسشنامه و نظر سنجی از خبرگان و آزمونهای آماری مناسب تحلیل شده اند.
  • میرزا حسن حسینی، محسن رضایی صفحه 37
    فعالیت در زمینه بازاریابی الکترونیکی نیازمند بررسی دقیق و ارزیابی های فنی و اقتصادی است. استفاده از مدل های بازاریابی و اصلاح آنها و یا ارائه مدل های جدید بازاریابی می تواند به هدفمند شدن و ساختار یافتگی فعالیت های سازمان در این زمینه کمک کند. در این مطالعه چهار مدل مختلف برای بازاریابی الکترونیکی مطرح شده و با استفاده از روش تصمیم گیری با معیارهای چندگانه کیفی (یاگر) و نظرات خبرگان مدل بازاریابی شبکه ای (4Ss) برای استفاده در صنایع پائین دستی پتروشیمی مناسب تشخیص داده شد و بر این اساس ایجاد یک پورتال جامع به منظور افزایش سهم بازار و سهم مشتری صنایع پائین دستی داخلی و جذب آمار و اطلاعات بازار پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: مدل بازاریابی الکترونیکی، آمیخته بازاریابی شبکه ای، صنایع پائین دستی پتروشیمی، روش یاگر
  • غلامرضا طالقانی*، نوروز محمد زاده قنبرزاده، صابر علیزاده صفحه 49
    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت و پیش بینی منظرهای عملکرد سازمانی بر اساس مدل کارت امتیازی متوازن (BSC) از طریق مولفه های سرمایه فکری در دانشگاه ارومیه انجام شده است. 57 نفر عضو هیات علمی این دانشگاه با روش نمونه گیری تادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. روش تحقیق، تویفی و از نوع همبستگی می باشد. برای گردآوری داده های پژوهش از دو پرسشنامه سرمایه فکری براساس مدل بونیتس و پرسش نامه ارزیابی عملکرد سازمانی (BSC) بر اساس مدل کاپلان و نورتون استفاده شد. داده های تحقیق پس از جمع آوری بر اساس فرضیه های پژوهش و با استفاده از آزمون t تک متغیری و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. نتایج به دست آمده گویای آن است: 1- نامطلوب بودن میزان کاربست سرمایه ساختاری، مشتری و منظرهای مالی و فرآیندهای داخلی در دانشگاه ارومیه. 2- سرمایه انسانی و سرمایه رابطه ای می توانند منظرهای مالی و مشتری را به طور مثبت و معنی دار پیش بینی کنند. 3- همچنین سرمایه ساختاری و سرمایه رابطه ای می توانند منظرهای فرآیندهای داخلی و منظر یادگیری و رشد را به طور مثبت و معنی دار پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، ارزیابی عملکر، کارت امتیازی متوازن (BSC)
  • فرناز برزین پور، سمیه علیزاده، غلامرضا جالالی نایینی، بنت الهدی علی احمدی صفحه 65
    تحلیل شبکه اجتماعی (SNA) به نگاشت و سنجش ارتباطات میان افراد، گروه ها، سازمانها،... می پردازد. شاخص های مرکزیت در این حوزه به منظور تعیین مهمترین کنشگران درون شبکه اجتماعی تعریف شده اند. یکی از اصلی ترین شاخصهای مرکزیت، مرکزیت نزدیکی می باشد، در این شاخص، مرکزی ترین گره، گره ای است که از سایر گره ها به بقیه نزدیکتر باشد. در این کار تحقیقاتی به ارائه یک چارچوب مفهومی برای تعریف شاخص های مرکزیت نزدیکی در شبکه های پیچیده خواهیم پرداخت. با توجه به اینکه یکی از بزرگترین محدودیتهای تعیین شاخصهای مرکزیت آنست که این شاخصها صرفا براساس موقعیت افراد در شبکه و ساختار رابطه شان با سایر اعضای شبکه معین می شوند و تاثیر ویژگی های فردی در آنها نادیده انگاشته می شود، چارچوب پیشنهادی این پژوهش مبتنی بر ترکیب دو رویکرد است: رویکرد سنتی علوم اجتماعی و رویکرد تحلیل شبکه های اجتماعی؛ یعنی به طور همزمان به ویژگی های فردی وساختار روابط توجه شود. از سوی دیگر کشف اجتماعات و ساختار خوشه ایدر شبکه های پیچیده از اهمیت قابل توجهی برخوردار است به دلیل آنکه به فهم ساختار و عملکرد شبکه ها کمک می کند و برای تفسیر برخی انواع شاخص های مرکزیت نیز الزامی است. لذا ما خوشه بندی طیفی)با تعیین قبلی تعداد خوشه های بهینه(را به عنوان مرحله پیش نیاز یافتن این نوع شاخص های مرکزیت پیشنهاد می کنیم. بر اساس چارچوب مذکور الگوریتمی برای محاسبه مرکزیت نزدیکی در شبکه های پیچیده ارائه خواهیم داد. سپس این الگوریتم برروی شبکه باشگاه کاراته زاخاری اعمال شد که تاکنون بطور وسیعی بعنوان ترازیابی برای کشف اجتماعات در ادبیات موضوع بکاررفته است. نتایج نشانگر این امر است که الگوریتم جدید ما هم در تعیین تعداد مناسب (بهینه) خوشه ها کاراست و هم در تعیین مرکزیت نزدیکی درون خوشه ای.
    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، کنشگران کلیدی، شاخص مرکزیت، خوشه بندی، تحلیل شبکه ای، شبکه های پیچیده
  • مهرداد آقا محمد علی کرمانی، ایرج توتونچیان، حمیدرضا نویدی، رمضانعلی مروی صفحه 95
    مساله ی سهم بری عوامل تولید یکی از ارکان تعیین کننده ی میزان تامین عدالت در هر نظام اقتصادی می باشد. یکی از مهمترین عوامل تولید که تمامی نظام های اقتصادی بر وجود آن به عنوان یک عامل اساسی در پروسه ی تولید تاکید دارند، نیروی انسانی می باشد. لذا این مقاله در تلاش است که مدلهایی متناسب با آموزه های اسلامی جهت تعیین دستمزد نیروی کار در بنگاه ارائه نماید. بر این اساس، ابتدا تفاوت دیدگاه های غربی و اسلامی در مورد مساله سهم بری عوامل تولید در یک بنگاه اقتصادی مطرح شده و سپس مدلهایی جدید جهت تعیین سهم عوامل که با دیدگاه اسلامی سازگارتر هستند، توسعه داده شده اند. به عبارت دیگر در این مدلها سعی شده است که نظر شهید صدر در مورد تعیین دستمزد نیروی انسانی در فرآیند تولید تامین گردد. این مدلها، علیرغم مدل نئوکلاسیک، روش پرداخت مبتنی بر میانگین بهره وری و مشارکت در سود (به جای بهره وری حاشیه ای) برای تعیین دستمزد را مبنا قرار داده اند.
    کلیدواژگان: سهم بری عوامل تولید، توزیع کارکردی، نیروی انسانی، کارایی بنگاه اقتصادی، اقتصاد کار
  • مصطفی کاظمی*، سعیده فنودی صفحه 115
    مزیت رقابتی برای هر سازمان خدماتی در دنیای کنونی کسب و کار، شناخت نیازها و خواسته های مشتریان و جستجو برای تغییراتی که در آنان رخ می دهد، است. سازمان ها با شناخت درست و آگاهی از آنچه مشتریان می خواهند، می توانند خواسته ها و انتظارات را بر آورده سازند و ارزش بیشتری برای آنان ایجاد کنند، این تلاش ارزش ادراک شده از طرف مشتریان را افزایش می دهد و تاثیر مثبتی بر موفقیت سازمان خواهد داشت.
    کلیدواژگان: مدل سروکوآل خدمات، بیمارستان، ارزش ایجادشده مشتری
  • فریبرز رحیم نیا*، ژاله فرزانه حسن زاده صفحه 129
    فرسودگی شغلی را می توان به عنوان یک واکنش در برابر فشارهای مزمن و پاسخ به فشارهای کاری یا سازمان معرفی نمود. هدف پژوهش حاضر بررسی و سنجش تاثیر فرسودگی شغلی بر ابعاد فرهنگ سازمانی دنیسون (درگیر شدن در کار، رسالت، انطباق پذیری و سازگاری) است. زیرا فرسودگی شغلی بر تمام جوانب زندگی سازمانی افراد تاثیر می گذارد و منجر به کاهش کیفیت و عملکرد افراد می گردد. این تحقیق در بین کارکنان و مدیران بانک صادرات مرکزی استان خراسان رضوی انجام شده است برای انتخاب نمونه مورد نیاز از روش نمونه گیری تصادفی ساده و روش های آماری همچون آزمون کولموگروف- اسمیرنف، رگرسیون و ضریب همبستگی استفاده شده است. در پژوهش حاضر از پرسشنامه فرسودگی شغلی مازلاچ و پرسشنامه فرهنگ سازمانی دنیسون استفاده شده است. پایایی این پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد که رضایت بخش و قابل قبول می باشد. نتایج پژوهش نیز نشان می دهدبین فرسودگی شغلی و فرهنگ سازمانی دنیسون رابطه معناداری وجود دارد همچنین فرسودگی شغلی بر روی ابعاد فرهنگ سازمانی دنیسون تاثیر معکوس دارد و می تواند باعث تضعیف فرهنگ سازمانی شود.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، استرس شغلی، فرهنگ سازمانی، فرهنگ سازمانی دنیسون
|
  • Page 4
    Employees are critical factors for organization survival Therefore, empowering of them can play an important role in increasing the competitiveness of organizations. Studies show that five dimensions are effective in empowering which includes: "work meaning", "competence", "self-determination", "impact" and "trust". Knowledge management is one of the issues connected to human resource management and employee empowerment and various tools are used in processes related to knowledge management in organizations. The aim of this study is evaluation of knowledge management tools in employee empowerment. Therefore, seven knowledge management tools were selected by asking experts’ point of views. The statistical population of this study was considered the Knowledge-based companies located in science and technology parks and ultimately 43 questionnaires were studied. In this study Fuzzy AHP were used in order to ranking of seven tools of knowledge management. Results shows that among of seven tools “by asking experts’ point of view” and “In-service training” have greatest effect on employee empowerment and “Job Rotation” and “impact” have minimal effect on employee empowerment.
    Keywords: Knowledge Management, Empowerment, AHP, Fuzzy
  • Page 17
    Successful implementation of e-government in each country requires the model that depends on the objectives, requirements and conditions of the country. The lack of proper planning and adoption will lead to the ignorance of necessities and fail in implementation. Since the different dimensions of government are related to each other, the creation and development of e-government is possible only with balanced development in all aspects. Review of the literature in this area suggests that the e-government maturity models, development models and strategic models, all have seen the evolution of e-government from one dimension; and in the field of stakeholders of e-government services, the focus has been only on the supply side of stakeholders. In this paper by reviewing existing models and stakeholder theories, with a systematic approach that will be adapted from Zachman framework, systematic Framework will be presented for the implementation of integrated e-government system. This systematic framework provides five main dimensions along with its components in five developmental stages for the implementation of e-government. These dimensions are: 1) strategies, values and programs (why and when), 2) partnerships and development of stakeholders (who), 3) data and information (what), and 4) infrastructure (What or where), 5) process (how). Finally, dimensions of the model will be analyzed using a questionnaire, survey of experts and statistical tests.
    Keywords: e-government, zachman framework, stakeholders, maturity models
  • Page 65
    Social Network Analysis (SNA) is associated with the mapping and measuring of relationships and flows between people, groups, organizations, etc. Centrality measures in this context are defined to identify the most important actors in social network. One of the main centrality measures is closeness centrality; in this measure a node is more "central" if it is closer to many more nodes than any other node. In this paper, we develop a conceptual framework for defining centrality measures in complex networks. It is to be noted that one of the major limitations of determining centrality measures is concerning with the structure and effects of relations among people, groups or organizations in principle, and largely ignoring psychological attributes of the individuals. Therefore the proposed framework is based on the combination of two approaches: social network analysis and traditional social science approach by considering both structure of relations and individual characteristics. Detecting communities in complex networks is of considerable importance for understanding both the structure and function of the networks and it is necessary to interpret radial centrality measures. Therefore, we propose spectral clustering by determining the best number of communities as a prerequisite stage before finding closeness measures of centrality. Based on the proposed framework, an algorithm to compute the closeness centrality in complex networks is developed. We test the proposed algorithm on Zachary’s karate club network which is considerably used as a benchmark for community detection in a network. Experimental results indicate that the new algorithm is efficient at detecting both good inter-cluster closeness centrality and the appropriate number of clusters.
    Keywords: social networks, key players
  • Page 115
    Competitive benefit for every service organization in current economic world is cognition of customers, needs and demands and their changes. With good recognition and knowledge of what customers want, organization can meet their expectations and demands and create greater value. this effort increases perceived value behalf of customers and will has positive effect on success organization.
    Keywords: SERVQUAL, service, hospital, customer perceptive value