فهرست مطالب

مدیریت فردا - پیاپی 40 (پاییز 1393)

نشریه مدیریت فردا
پیاپی 40 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحات 3-4
  • علیرضا علی احمدی، محمدرضا مشایخ* صفحات 5-18
    زمینه و هدف
    نظریه سیستمی بافلسفه و حکمت سیستم آغاز می شود و مهندسی سیستم با اندیشه و تفکر سیستمی؛ این رویکرد علی رغم شاکله سیستم از اجزای متعامل هدفمند، نگرشی کلی نگرانه است که نحوه ارتباط اجزاء ابر سیستم، با خود سیستم و سیستمهای فرعی را تبیین می نماید.اندیشمندانی چند به نظریه پردازی در خصوص سامانه ها پرداخته اند که کنت بولدینگ میلر (1932)یکی از برجسته ترین تئوری پردازان سامانه ها محسوب می گردد. در این تحقیق به پنج نوع طبقه بندی سیستمها از منظر اساتید فن اجمالا پرداخته شده است. نگرش نظام مند مولانا جلال الدین محمد بلخی شاعر، عارف و نظریه پرداز قرن هفتم هجری قمری به مقولات و پدیده های زمان خود از جمله «نظام هستی» بسیار قابل تامل و تعمق است. در دیدگاه مولانا- که هشتصد سال قبل از بولدینگ میلر می زیسته- نظام هستی، از عدم آغاز و پس از طی طریق از جماد، نبات، حیوان، انسان و ملائک، در نهایت به خداوند متعال که خالق همه نظام هاست می رسد.هدف این پژوهش مطالعه تطبیقی و مرور دیدگاه این دو اندیشمند در خصوص طبقه بندی سیستمها، مقایسه و تجزیه و تحلیل آن می باشد.
    روش شناسی: در این پژوهش از یک سوی، ضمن معرفی طبقه بندی سیستم ها از دیدگاه نظریه پردازان غربی، به تعاریف، ویژگی ها و... در این نگرش پرداخته شده است واز سوئی دیگر نظام هستی در آئینه شعر عرفانی مولوی با نگرش غربی در مورد سیستم ها به مقایسه گذاشته شده است. نوع تحقیق مطالعات تطبیقی با گرداوری اطلاعات بصورت، متن کاوی با روش کتابخانه ای می باشد.
    نتیجه گیری
    در مکتب حکمت محور مولانا، چرخه حیات نظام ها، الگوئی حلقوی دارد که وجود از عدم و سرمنشا هستی از «انا الیه راجعون» آغاز می گردد. در این دیدگاه توحیدی نظام هستی خود گردونه ای است که محور آن خداوند است و قابلیت ارتقاء تا اعلی علیین را داراست؛ حال آنکه در طبقه بندی «صرفا خطی میلر»، سامانه ها از سطح یک شروع و تا سامانه نهم ادامه می یابد و پس از آن دیگر نظامی وجود ندارد. این وجه تفوق، تمایز و تفاوت نگرش یک عارف مسلمان به نظام ها نسبت به نگاه سیستمیک یک متفکر غربی صرفا علمی اثبات گرا می باشد. ای که از دفتر عقل آیت عشق آموزی ترسم این نکته به تحقیق ندانی دانست.
    کلیدواژگان: نظریه سامانه ها، مولانا جلال الدین محمد بلخی، کنت بولدینگ میلر
  • محمد دوستار*، محمد اسماعیل زاده هانیه حسینی صفحات 19-36
    محققان بطور نظری کاهش تعهد عاطفی در کارکنان را به عنوان یکی از پیامدهای سکوت سازمانی مطرح نموده اند. در این مقاله ابتدا به تشریح عدالت سازمانی و سکوت سازمانی و ابعاد آن ها پرداختیم سپس رابطه سکوت سازمانی و تعهد عاطفی مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه فرضیه های استخراج شده از ادبیات موضوع ارایه شد. به منظور بررسی فرضیه ها تعداد 257 نمونه از کارمندان هیئت علمی و غیر هیئت علمی دانشگاه گیلان استخراج گردید. برای تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی به کمک نرم افزارهای SPSS و AMOS استفاده شد. با توجه به تحلیل های سه بعد شامل عدالت توزیعی، رویه ای و مراوده ای برای عدالت سازمانی و چهار بعد سکوت مطیع، سکوت دفاعی، سکوت نوع دوستانه و سکوت فرصت طلبانه برای سکوت سازمانی شناسایی گردید. سپس فرضیه های فرعی بر اساس فرضیه های اصلی طرح گردید. نتایج نشان دهنده تاثیرگذاری هر یک از ابعاد عدالت سازمانی بر برخی از ابعاد سکوت سازمانی است. همچنین نتایج نشان می دهد که سه بعد از سکوت سازمانی بر تعهد عاطفی تاثیرگذار است و سکوت دفاعی در بین این سه نوع سکوت بیشترین تاثیرگذاری را بر روی تعهد عاطفی دارد.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، تعهد عاطفی، سکوت سازمانی، تحلیل عامل، AMOS
  • علیرضا لاری*، جابر مهرکار، میر سامان پیشوایی صفحات 37-62
    دریاچه ی ارومیه بزرگ ترین دریاچه ی ایران و دومین دریاچه ی شور جهان به شمار می رود. این زیست بوم دربرگیرنده ی تعداد زیادی از گونه های گیاهی و جانوری می باشد. دریاچه ی ارومیه در شمال غربی ایران واقع شده و از اهمیت اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی بسزایی برای ساکنین منطقه برخوردار است. متاسفانه در سال های اخیر به علت مشکلات مختلف و پیچیده، تراز آب دریاچه به شدت کاهش یافته و ادامه ی حیات دریاچه به مخاطره افتاده است چنانچه طی 10 سال اخیر حدود نیمی از مساحت دریاچه به دشت های نمک تبدیل شده است. پژوهش های بسیاری در حوضه ی آبریز ارومیه انجام شده ولی اکثر آن ها از مدل سازی پویایی حوضه ی آبریز به عنوان یک سیستم، در افق درازمدت عاجز می باشند. در این مقاله در راستای تبیین بحران دریاچه ارومیه به تبیین عوامل موثر در کاهش تراز آب دریاچه ی ارومیه پرداخته شده است. علاوه بر این، مدل شبیه سازی حوضه ی آبریز دریاچه با استفاده از رویکرد پویایی شناسی سیستم ها توسعه داده شده است. مدل توسعه داده شده از طریق مقایسه با داده های تاریخی اعتبارسنجی شده و نتایج شبیه سازی نشان دهنده ی دقت بالای مدل (حدود 97%) می باشد. سه سیاست برای افزایش دبی ورودی و تراز آبی دریاچه پیشنهاد و مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان دهنده ی آن است که سیاست ترکیبی اثربخشی بیشتری نسبت به دو سیاست دیگر دارد. همچنین پس از اعمال سیاست های پیشنهادی، پیش بینی برای حجم دریاچه تا سال 1405 براساس مدل پیشنهادی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: دریاچه ارومیه، مدیریت حوضه آبریز، شبیه سازی منابع آب، پویایی شناسی سیستم
  • فاطمه قاسمی*، غلامرضا بردباری صفحات 63-76
    با ورود مفهوم توسعه پایدار به محیط کسب و کار و سیاست، ماهیت ناپایدار الگوی های موجود توسعه و مصرف آشکار شد. بازاریابی اجتماعی حوزه و قلمرو علم جدیدی است که می کوشد با استفاده از فنون بازاریابی تجاری، اهداف و مقاصد اجتماعی را تحقق بخشد. مروری بر تحقیقات گذشته نشان می دهد که اگرچه بیشترین کاربرد بازاریابی اجتماعی در بخش سلامت دیده می شود، اما پتانسیل بالقوه ای نیز در بخش هایی مانند حفاظت از منابع، انرژی و محیط طبیعی، فرهنگ سازی و تاثیرگذاری بر اعمال و رفتار در اجتماع دارد. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر آمیخته بازاریابی اجتماعی بر اثربخشی تبلیغات شهری با هدف افزایش رفتار شهروندی می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه شهروندان اصفهانی بوده که تعداد 171 نفر از آنها به شیوه تصادفی در دسترس انتخاب شد. نتیجه این پژوهش حاکی از تاثیر مستقیم آمیخته بازاریابی اجتماعی بر اثربخشی تبلیغات بود.
    کلیدواژگان: بازاریابی اجتماعی، آمیخته بازاریابی اجتماعی، اثربخشی تبلیغات، مدل آیدا
  • مریم حسن نژاد*، ناصر شاهنوشی، حجت هریوندی صفحات 77-90
    امروزه سازمان های تولیدی یا خدماتی، میزان رضایت مشتری را به عنوان معیاری مهم برای سنجش کیفیت کار خود قلمداد می کنند و این روند همچنان در حال افزایش است، به طوریکه رضایت مشتری یکی از اصلی ترین ابعاد نظام های مدیریت کیفیت و مدل های تعالی سازمان می باشد. در این میان شرکتهای دولتی نظیر شرکتهای آب منطقه ای از این قاعده مستثنی نیستند. در مطالعه حاضر ضمن بررسی میزان رضایت مشتریان شرکت آب منطقه-ای خراسان رضوی با رویکرد حفاظت از منابع آب و با استفاده از شاخص رضایتمندی مشتریان (CSI)، به ارائه راهکارهای ایجاد و افزایش رضایت مشتریان پرداخته شده است. براساس نتایج حاصل از مطالعه، میزان رضایتمندی کلی مشتریان از شرکت حدود 60 درصد بوده که در این میان بالاترین میزان رضایت مربوط به مولفه پاسخگویی به شکایات و مشکلات می باشد. هم چنین با استفاده از ماتریس تجزیه و تحلیل عملکرد اهمیت، نقاط قوت و ضعف شرکت در این زمینه شناسایی شد. نتایج نشان داده که شرکت در اکثر مولفه های رضایتمندی طراحی شده در مطالعه دارای ضعف نسبی است. در ادامه براساس نقاط ضعف شناسایی شده در شرکت، راهکارهای مدیریتی جهت ایجاد و افزایش رضایتمندی مشتریان ارائه گردید.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، مشتری، شرکت آب منطقه ای، خراسان رضوی
  • وجیهه هوشیار*، محمد لگزیان، مهسا بذرگری صفحات 91-106
    شغل سپاری روندی است که طی آن سازمانها نیروی کار داخلی را مستقیما با نیروی کار خارجی جایگزین کرده و فعالیت ها از مبدا واگذار میشوند. در این هنگام است که نیاز سازمان به انتقال دانش از واحد داخلی به واحد شغل سپاری شده آشکار میشود. در فرایند انتقال، دانش، از منبع به گیرنده یا کاربر، انتقال می یابد که در طی این فرایند فاکتورهای اثرگذاری به چشم میخورند. هدف تحقیق حاضر، شناسایی فاکتورهای تاثیر گذار بر انتقال دانش در سازمان های شغل سپار میباشد. روش تحقیق مورد استفاده تحلیل محتوا است. پس از تحلیل محتوای بیش از 60 مطالعه، مدل چهارسطحی عوامل تاثیرگذار در انتقال دانش شناسایی شد. در سطح اول مدل، سه بعد محتوا، فرد و زمینه به عنوان ابعاد اثرگذار بر فرایند انتقال دانش، شناسایی گردید. در سطح دوم مدل، برای هر بعد مولفه هایی استخراج شد که در انتقال دانش، علی الخصوص در شرکت های شغل سپار تاثیرگذارند. دانش، مولفه ای تاثیرگذار در بخش محتوا، اعتماد، انگیزه و ظرفیت جذب مولفه های تاثیرگذار در بخش فرد و فرهنگ نیز مولفه ای تاثیرگذار در بخش زمینه شناسایی شد. در سطح سوم و چهارم مدل نیز اجزاء تشکیل دهنده ی برخی از مولفه ها و همچنین روش های انتقال دانش ارائه گردید. در نهایت نیز برای سنجش اعتبار مدل استخراج شده، مدل مذکور به تعدادی از خبرگان و اساتیدی که پیرامون این حوزه اطلاعات کافی داشته، داده شد و تمامی ابعاد، مولفه ها، اجزاء تشکیل دهنده ی برخی از مولفه ها و همچنین روش های انتقال دانش مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: انتقال دانش، شغل سپاری، ابعاد انتقال دانش، مولفه های انتقال دانش
  • امیرحسین اصلانی*، احمد نورنگ، سید علیرضا میر محمد صادقی، حسام الدین اصلانی صفحات 107-122
    تدارکات به عنوان یکی از حوزه های مدیریت پروژه که دربرگیرنده ریسک و عدم قطعیت می باشد، نقش قابل توجهی در تحقق اهداف سازمان های پروژه محور دارد. در این مقاله ابتدا الگوهای موجود در زمینه مدیریت ریسک تدارکات از ادبیات استخراج و اجزای آنها تحلیل شد. در ادامه الگوهای مذکور براساس پرسشنامه تدوین شده بر مبنای شاخص های بدست آمده ارزیابی شد و با تلفیق الگوهایی که امتیاز بالاتری از نظر معیارهای مورد نظر داشتند و افزودن سایر ارکان، الگویی جهت پیاده سازی مدیریت ریسک در فرایند تدارکات سازمان های پروژه محور پیشنهاد شده است. در این الگو برای دسته بندی کالاهای مورد نیاز از تصمیم گیری گروهی بهره گرفته شده است که این امر خود از نقاط قوت الگو به حساب می-آید. این الگو علاوه بر بسط و بهبود فرایند تدارکات سازمان، اقدامات مدیریت ریسک را در مرحله برنامه ریزی تدارکات مورد توجه قرار می دهد. به منظور بررسی کارکرد الگوی توسعه یافته، آن را در سازمان مورد مطالعه اجرا و نتایج حاکی از ارتقای سطح عملکرد مدیریت ریسک در فرایند تدارکات بود.
    کلیدواژگان: الگوی مدیریت ریسک تدارکات، تصمیم گیری گروهی، مدیریت تدارکات، مدیریت ریسک
|
  • Pages 5-18
    This article draws a comparison between Mollana and Miller’s opinion on the classification of systems. Miller’s classification has 9 levels under three main classifications of physical systems, living systems and social human and ultra social systems that are as follows: Structural systems like charts, simple moving systems like galaxy, self-disciplined system like themostat. Open system like cells, multiplying systems like plants, perception systems like animals with the ability of perception, thinking system like humans, social systems like supernatural that are out of mind and calculatin. Each level has some supriority on their preceding and lower levels and those features enable them to influence and chenge the lower levels. Analysis on Mollana’s poams reveals that he believes in these level and he has mentioned them all in his poams many centuries ago, but he has brought about an other system stiil more powerful and more complete that the ultra social system and that is the system of God. In miller’s classification of the universe’s systems, after the ultra social system, there is no other system but mollana states that after reachingthe stage of angles there is the stage of God which is the most powerful system and has created the other systems, and it is he who can influence bring about change in the other systems, this shows Mollana’s Islamic views in his poems and beliefs. In Mollana’s view nothingness is the beginning of life and life is the begining of the nothingness, he goes from nothingnesses towards everything and that is towards God. He expresses the view that life is like a circle that starts from nothingness and ends in reaching God.
    Keywords: Systems Theory, Mollavi, Kenneth BouldingMiller
  • Pages 19-36
    researchers theoretically have raised affective commitment as a result of organizational silence. In this paper, we first described organizational justice and organizational silence and their dimensions and then examined the relationship between organizational silence and affective commitment. Then, the hypothesis derived from the literature were presented. Then, to verify the hypothesis of this study, 257 samples were extracted from the employees and faculties of Guilan university. For analyzing data, exploratory and confirmatory factor analysis using SPSS and AMOS software were used. According to analysis, three dimensions including distributive, procedural and interactional justice for organizational justice and four dimensions including Acquiescent, defensive prosocial and Opportunistic silence for organizational silence were identified. Then, secondary hypothesis based on original hypothesis were presented. The results shows the influences of organizational justice dimensions on some of the organizational silence dimensions. Also, the results shows that three dimensions of organizational silence affects affective commitment and defensive silence has the greatest influence on affective commitment.
    Keywords: organizational justice, affective commitment, organizational silence
  • Pages 37-62
    The Urmia Lake is the greatest lake in Iran and the second saline lake in the world. This ecosystem contains a wide numbers of animals and plants. Urmia Lake has placed in the northwest of Iran and has economical, social and environmental importance for local people. Unfortunately, in recent years, various and complex problems have decreased the level of water in Urmia Lake strongly and deteriorate the future life of this lake significantly. However, in the last decade, more than half of the lake area has changed to the salt plains. Many researches address the Urmia Lake crises in recent years; however, most of them are unable to model the dynamism of Urmia basin as a whole system in long-term period. In this paper, the critical factors affecting the reduction of Urmia Lake water level are defined. In addition, a system dynamics model, which is able to illustrate the behavior of the whole system of Urmia Lake, is proposed. The developed model is validated through comparison analysis and the derived results show the high accuracy (around 97%) of the proposed model. Three policies are proposed and evaluated to increase the water inflow and Lake level. The simulation results show that the hybrid policy has more efficiency than the other ones. Also, a prediction of Urmia Lake volume is proposed based on model till 1405.
    Keywords: Urmia Lake, Basin management, Simulation of water resources, System Dynamics
  • Pages 63-76
    With the advent of the concept of sustainable development in the business and politic environment the nature of unsustainable existing patterns of development and consumption is appeared. Social marketing is a domain of new science that tries to achieve the goals of social by using business marketing techniques. A review of past research shows that although the most usage of social marketing is in in the health section but it has a potential in the other sectors too such as protection of resources, energy and natural environment, culture improvement and effectiveness on the actions and behaviors in the society The object of present research is studying of the mixed impact of social marketing on the effectiveness of urban advertising in Isfahan municipality. The statistical population for this research is all the citizens of Isfahan which 171 of them is chosen by random accessible method. The result of this research shows that the mixed impact of social marketing has direct effect on the effectiveness of advertising.
    Keywords: social marketing, social marketing mix, advertising efectivness, aida model
  • Pages 77-90
    Today, in manufacturing or service organizations, customer satisfaction is considered as an important criterion for measuring the quality of their work, and this trend is rising, so that customer satisfaction is one of the main dimensions of quality management systems and models of excellence. The state-owned companies such as regional water companies are no exception. the present study, in addition to measuring customer satisfaction in regional water company of Razavi Khorasan, Approach to water conservation and the use of the customer satisfaction index, Strategies to create and increase customer satisfaction provided. The results show that overall customer satisfaction rate from company is about 60 percent, that In the meantime highest levels of satisfaction is for component of responding to complaints and problems. In addition, using a matrix of performance analysis, company's strengths and weaknesses were identified. The results show that company in most components of satisfaction has the relative weakness. Then, based on weaknesses identified in the company were presented management strategies to create and increase customer satisfaction.
    Keywords: Satisfaction, customer, Regional Water Company, Khorasan Razavi
  • Pages 91-106
    Offshoring is a trend during which organizatios directly replaced Internal labor with foreign labor and the activities are transferred from the source. At this time organization’s need to transfer knowledge of the local unit of offshoring jobs has become evident. In the process of transferring, knowledge from the source to the recipient or user, is transmitted via factors that affect the process.The aim of the present study was to identify factors influencing knowledge transfer in offshoring organizations. Content analysis is a research method used in this study. After the content analysis of more than 60 studies, a model in four levels of factors impacting knowledge transfer were identified. At the first level, three dimensions of content, the individual and the context were identifid as the effective factors in knowledge transfer process. At the second level, the following components were extracted from each dimension which affected knowledge transfer, especially in offshoring firms. Knowledge is a vital component in the content level. Confidence,‌ motivation and capacity are effective in individual level and culture was identified to influence the context level. At the third and fourth level of the model, elements of these components as well as methods of knowledge transfer were presented. To assess the validity of this model, all aspects, components, parts and materials were confirmed by a number of experts who were aware of the model.
    Keywords: Knowledge transfer, Offshoring, Knowledge transfer dimensions, Knowledge transfer components
  • Pages 107-122
    The procurement plays a critical role in achieving the goals of project-based organizations, as it is one of the project management fields which include risk and uncertainty. In this article, different models which are existed in the field of procurement risk management gathered and analyzed. Then the models are examined based on the questionnaire and according to the concluded index. Through integrating some models which have higher scores in assessing the criteria and through adding other factors, a model for implementing risk management in the procurement process of project-based organizations is suggested. The researcher uses the group decision making for considered goods and this factor is the strength points of the suggested model. In this model besides developing and optimizing organization procurement process, risk management affairs in planning for procurement are considered. In order to examine the operation of the developed model, it is implemented in the considered organization and the results of this implementation shows that the level of risk management operation in procurement process improved.
    Keywords: risk management model of procurement, Group Decision Making, procurement management, risk management