فهرست مطالب

نشریه مدیریت فردا
پیاپی 46 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ایمان صادق زاده، علیرضا علی احمدی صفحات 3-17
    توسعه سازمان های شبکه ای معمولا با تولیت یک بنگاه مرکزی (مادر) پی گرفته می شود، بدین منظور بنگاه مادر علاوه بر تعریف راهبرد، ماهیت و سازوکارهای شبکه باید با تبیین یک مدل کسب وکاری استراتژی های خود را در سطح شبکه به اجرا درآورد اهمیت مدل کسب وکار در شبکه تا آنجا مهم است که بسیاری از صاحب نظران نظیر زوت و آمیت مدل کسب وکار را موتور استراتژی های مبتنی بر شبکه می دانند. در پژوهش حاضر، با نگاه به موضوع شبکه های همکاری، اقدام به طراحی مدل کسب وکار سازمان مادر در شبکه های همکاری به عنوان نماد شبکه شده است. در این راستا با بررسی ادبیات موضوع، مدل ارائه شده توسط استروالدر (2004) به عنوان مدل پایه انتخاب گردید و پس از افزودن چندین فاکتور مستخرج از ادبیات در بخش الزامات طراحی و شکل گیری شبکه ها، مدل کسب و کار شبکه ای در سه لایه تحت عنوان های «لایه اول-ستون های اصلی مدل کسب و کار شبکه ای»، «لایه دوم- بخش بندی ستون های اصلی» و «لایه سوم- مصادیق» طراحی و طی روش دلفی و در سه دور مورد قضاوت خبرگان قرار گرفت. پس از تائید مدل نهایی توسط خبرگان به منظور اعتبارسنجی مدل پرسشنامه ای جهت سنجش مدل طراحی شده در اختیار خبرگان دانشگاهی و مدیران دو شبکه همکاری قرار گرفت. که نتایج به کاربردی و عملیاتی بودن مدل تدوین شده صحه می گذارد.
    کلیدواژگان: شبکه، مدل کسب و کار، اقتصاد مقاومتی، مدل کسب و کار شبکه ای، سازمان های شبکه ای، همکاری های بلندمدت
  • پیمان اخوان، محمدرضا زاهدی* صفحات 19-37
    چالش های محیطی سازمانها را مجبور به استفاده از مدیریت دانش و سرمایه فکری کرده است. به نظر می رسد که دانش برای سازمانها بسیار حیاتی می باشد. اقتصاد کنونی مزیت رقابتی شرکتها بر پایه دارایی نامشهود و سرمایه فکری است که با برقراری ارتباطات مناسب با مشتریان و کسب تجربه لازم در این مسیر و با اتکا به دانش و تکنیکهای سازمانی و مهارتهای تخصصی این امر را محقق ساخته اند زمانی که شرکتها از اقتصاد صنعتی به سمت اقتصاد دانشی حرکت می کنند با چالش های بزرگی مانند پویایی و عدم اطمینان و پیچیدگی رو به رو هستند لذا دراین شرایط نیاز به آگاهی بیشتر در مورد سرمایه فکری و کنترل آنی آن فزونی می یابدو لذا این موضوع باعث شده است که شرکتها دارایی نا مشهود خود را شناسایی و مدیریت کنند. در این تحقیق ما تاثیر فرآیندهای مدیریت دانش را بر سرمایه فکری را در یک مرکز دانش بنیان سنجیدیم و پی بردیم که فرآیندهای مدیریت دانش تاثیر معناداری بر سرمایه فکری دارند لذا جهت بارور کردن سرمایه فکری می توان از فرآیندهای دانش و تغییر در ابعاد آن استفاده نمود.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سرمایه فکری، فرآیندهای مدیریت دانش
  • عمران محمدی* صفحات 39-48
    انتخاب سبدسهام یکی از مهمترین حوزه های تصمیم گیری سرمایه گذاری محسوب می شود؛ سبدی از سهام که قادر باشد هم زمان بهترین نرخ بازده و ریسک سرمایه گذاری را در پی داشته باشد. البته از دید سرمایه گذاران ممکن است عوامل مختلف دیگری بر تشکیل سبد سهام اثرگذار باشند که باید بکارگرفته شوند. این تعدد عوامل ضرورت استفاده از ابزارهای نوین تصمیم گیری را نشان می دهد. تحلیل پوششی داده ها یکی از این ابزارهاست که امروزه با گسترش علم پژوهش عملیاتی دارای رویکردهای متنوعی می باشد. هدف اصلی از پژوهش جاری، مقایسه ی رویکردهای سنتی تحلیل پوششی داده ها در انتخاب سبد سهام می باشد که نتایج با یک الگوریتم پیشنهادی مقایسه شده است. در مدل های سنتی به طور متعارف نوع بازده به مقیاس با یک فرض ساده کننده به صورت ثابت یا متغیر در نظر گرفته می شود. این امر ممکن است نتایج را با خطاهای مهمی همراه کند. در الگوریتم پیشنهادی ابتدا نوع رفتار بازده به مقیاس با تحلیل های لازمه تعیین شده و سپس مدل مناسب جهت تشخیص کارایی، مورد استفاده قرار می گیرد. در این مقاله از داده های واقعی متعلق به سازمان بورس اوراق بهادار تهران در قالب یک مطالعه موردی استفاده شده و نتایج آن تجزیه و تحلیل شده اند.
    کلیدواژگان: انتخاب سبدسهام، تحلیل پوششی داده ها، مدیریت سرمایه گذاری، سازمان بورس اوراق بهادار تهران
  • مجتبی صالحی* صفحات 49-72
    پروژه ها بر اساس مقادیر تخمین هایی که ناشی از در دست داشتن اطلاعات اندکی در مورد وضعیت آتی است، برنامه ریزی می شوند که با توجه به غیرقطعی بودن برنامه ریزی های انجام شده، ایجاد تاخیرات زمانی و تحمیل هزینه های ناشی از عدم قطعیت ها امری اجتناب ناپذیر می باشد. هدف اصلی پژوهش ارائه یک رویکرد نوین مبتنی بر تجزیه تحلیل آنالیز خطا و منطق فازی به منظور شناسایی ریسک های موثر بر مدت زمان انجام پروژه ها و رتبه بندی آنها با استفاده از روش تکنیک کپ لند می باشد. علاوه بر آن در این تحقیق از آنتروپی شانون به منظور محاسبه وزن شاخص ها استفاده شده است. بنابراین پس از مطالعه پژوهش های مرتبط و همچنین از طریق مصاحبه و بکارگیری تکنیک دلفی، تعدادی ریسک شناسایی شد. سپس بر اساس شاخص های سه گانه رسیک در FMEA (شدت اثر، احتمال وقوع، احتمال تشخیص)، سه پرسشنامه تهیه گردید که روایی آن ها از طریق مشورت با خبرگان تائید گردید و پایایی آنها از طریق ضریب آلفای کرونباخ توسط نرم افزار SPSS محاسبه شد. جامعه آماری این پژوهش 22 نفر از سرپرستان و کارشناسان شاغل در معاونت طرح و برنامه شرکت کشت و صنعت نیشکر دعبل خزاعی بود. با استفاده از اعداد فازی مثلثی، واژه های کلامی پرسشنامه ها به اعداد فازی تبدیل شد. سپس به روش آنتروپی شانن وزن هر کدام از شاخص ها محاسبه شده و با استفاده از روش های تصمیم گیری SAW، TOPSIS، ELECTRE و TAXONOMY نسبت به رتبه بندی ریسک ها اقدام گردید و در نهایت به دلیل تفاوت نسبی رتبه ها در روش های مختلف از تکنیک کپ لند برای ترکیب نتایج استفاده شد. در انتها برای کمک به تدوین استراتژی های پاسخ به ریسک ها، پیشنهاداتی ارائه شده است. نوآوری این تحقیق استفاده همزمان از FMEA و تکنیک آنتروپی شانون به منظور تحلیل ریسکها اهمیت ریسک ها و اعمال رتبه بندی آنها با استفاده تکنیک کپ لند می باشد.
    کلیدواژگان: ریسک پروژه، فازی، آنتروپی شانون، مدیریت پرژه، تجزیه و تحلیل آنالیز خطا
  • محمد احسانی فر، کیومرث عباسی صفحات 73-86
    این پژوهش با هدف ارائه یک رویکرد تلفیقی فازی به منظور ارزیابی عملکرد با استفاده از کارت امتیازی متوازن انجام گرفت است. بدین منظور ابتدابا توجه به اطلاعات حاصل شده از تجزیه و تحلیل اجزای مدیریت استراتژیک،اهداف کلان، عوامل کلیدی موفقیت و شاخص های ارزیابی عملکرد، شناسایی شدند، سپس این شاخص ها از طریق روش تاپسیس فازی اولویت بندی گردیده تا تاثیرگذارترین شاخص ها در ارزیابی عملکرداستخراج و در قالب کارت امتیازی متوازن دسته بندی شوند.جهت دستیابی به هدف پژوهش پرسشنامه در بین 29 نفر از خبرگان، روئسا و کارشناسان کلیدی تکمیل گشت. روایی پرسشنامه از طریق نظر اساتید و خبرگان و پایایی آنتوسط ضریب آلفای کرونباخ که مقدار آن برابر با 89/0 بدست آمد.در نهایت مدل ارائه شده در یکی از شعب بانک ملی تهران پیاده سازی شد.تقریبا در تمامی شاخص های تعریف شده با توجه به ابتکاراتی که اعمال شد، بهبود ایجاد شده است، به طوریکه شاخص کارآیی کل سازمان برای دوره برنامه ریزی شده در اول سال 94، برگرفته از نتایج سه ماه پایانی سال 93، برابر با 72.38 % بود، که پس از گذشتن سه ماه از پیاده سازی و اجرای این مدل این رقم در انتهای سه ماهه اول 94، به 79.16 % افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کارت امتیازی متوازن، تاپسیس فازی
  • احمد کریم پور کلو، محمدرضا آراستی، محمدرضا اکبری جوکار صفحات 87-108
    علاوه بر زنجیره تامین به معنای عام، که به تامین عناصر و مولفه های یک محصول اقدام می نماید. زنجیره تامین دیگری نیز وجود دارد که به تامین انواع تکنولوژی های مورد نیاز محصولات و فرآیندهای یک بنگاه می پردازد. این زنجیره تامین در ادبیات جدید مدیریت تکنولوژی، زنجیره تامین تکنولوژی نامیده می شود. امروزه طراحی و تکوین محصول، فرآیند و تامین تکنولوژی های آنها، بصورت یکپارچه و از طریق طراحی زنجیره تامین تکنولوژی صورت می پذیرد. در این زنجیره تامین، تکنولوژی ها، بصورت یکپارچه و سلسله مراتبی از منابع متعدد عرضه تکنولوژی شناسایی و تامین می گردند. هدف مقاله توسعه مدلی برای یکپارچه سازی تکنولوژی ها با منابع تامین آنها در یک بنگاه مادر، به منظور طراحی زنجیره تامین تکنولوژی مهندسی شده می باشد. در این مقاله، معماری محصول بعنوان یک بستر و ابزاری یکپارچه کننده برای طرحریزی گروه های تکنولوژی و طراحی زنجیره تامین استفاده شده است. داده های تحقیق با انجام مصاحبه های عمیق اکتشافی با کارشناسان بنگاه های خودروساز ایرانی و تامین کنندگان آنها جمع آوری و از طریق روش های متن کاوی و تم کاوی مورد تحلیل قرار گرفته است. با استفاده از روش تم کاوی، مدل مورد نظر طراحی و اعتبار آن با اجرای گروه های کانونی متعدد تصدیق، و در یک مطالعه موردی توصیفی صحه گذاری شده است. این مقاله مدعی است که بینش جدیدی برای طراحی و مهندسی زنجیره تامین تکنولوژی در سطح یک بنگاه مادر ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین تکنولوژی، معماری محصول، توسعه محصول جدید، گروه های تکنولوژی هموسته، ساخت پذیری، صنعت خودروسازی
  • سید محمد آقا میری* صفحات 109-122
    هدف از این پژوهش بررسی نااطمینانی سیاست های مدیریت تقاضا بر بازدهی بورس اوراق بهادار تهران است. تحقیق حاضر به بررسی نااطمینانی در متغیرهای عرضه ی پول و مخارج دولت بر بازدهی بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1392-1387 با استفاده از داده های ماهانه پرداخته است. بر اساس نتایج تحقیق مشخص گردید که متغیر عرضه پول با مشکل نااطمینانی روبرو بوده؛ اما متغیر مخارج دولت با چنین وضعیتی مواجه نیست. بر اساس نتایج مدل MSEGARCH نااطمینانی در متغیر عرضه ی پول هم در نوسانات بالا و هم در نوسانات پایین تاثیر منفی بر بازدهی بورس دارد. همچنین بر اساس نتایج مدل VAR- MSمخارج دولت در دو رژیم رونق و رکود شاخص بورس تاثیر معناداری بر این شاخص دارد. بر این اساس مشاهده می شود نااطمینانی در سیاست های مدیریت تقاضا بر بازدهی سهام اثرگذار بوده و این تاثیرات با یکدیگر متضاد هستند، در نتیجه پیشنهاد می گردد سیاست گذاران دولتی (مخارج دولت) و بانک مرکزی (عرضه پول) هماهنگی بیش تری در اجرای سیاست ها داشته باشند؛ تا میزان این تاثیرات متضاد کاهش یابد.
    کلیدواژگان: نااطمینانی، سیاست های مدیریت تقاضا، مخارج دولت، عرضه ی پول، GARCH MSE
  • سید مرتضی غیور، امیر غفوریان *، یحیی کاتب صفحات 123-142
    نوآوری در دنیای رقابتی و محیط متغیر امروز، نه تنها برای رشد سازمان ها، بلکه برای بقای آن ها نیز ضروری است. شرکت های فناوری اطلاعات، به دلیل سرعت بالای تغییرات در این حوزه، بیش از سایرین به نوآوری مستمر نیاز دارند و اگر نوآور نباشند، در صنعت پررقابت فناوری اطلاعات، به سرعت از گردونه خارج می شوند. کلید نوآوری نیز در رفتار نوآورانه کارکنان سازمان است. عوامل مختلفی بر رفتار نوآورانه تاثیر دارند. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر سبک حل مساله شهودی بر رفتار نوآورانه و نقش تعدیلگر رفتار تسهیم دانش پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش، کارشناسان و متخصصان فناوری اطلاعات شرکت های عضو سازمان نظام صنفی رایانه ای استان خراسان رضوی می باشند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از سه مقیاس سبک حل مساله جبری، رفتار تسهیم دانش مورا و رفتار نوآورانه جانسن ، با طیف 5 گزینه ای لیکرت (جمعا شامل 26 سوال)، استفاده گردید. نمونه گیری به روش خوشه ایصورت پذیرفت و شامل 290 نفر از کارشناسان فناوری اطلاعات استان خراسان رضوی بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون سلسله مراتبی استفاده شده است. این تحقیق نشان داد سبک حل مساله شهودی بر تولید ایده، ترویج ایده و پیاده سازی ایده (ابعاد رفتار نوآورانه)، دارای تاثیر مثبت و معنادار می باشد و نیز رفتار اشتراک دانش رابطه میان سبک حل مساله شهودی و رفتار نوآورانه را در سه بعد تولید ایده، ترویج ایده، پیاده سازی ایده تعدیل می کند
    کلیدواژگان: سبک حل مساله شهودی، فناوری اطلاعات، رفتار نوآورانه، رفتار تسهیم دانش
|
  • E. Sadeghzade, Ar Aliahmadi Pages 3-17
    According to Environmental challenges organizations have to use knowledge management and intellectual capital. It seems knowledge is crucial for organizations. Intellectual capital and intangible asset are the base of economic competitive advantage, that provided knowledge and organizational techniques and skills with proper communication with customers and business experience along the way and relied on the. They move towards the knowledge economy with major challenges such as dynamics and uncertainty and complexity faced. In this condition necessary to learn more about intellectual capital and its immediate control. It has increased identify and manage intangible assets companies. In this study, the impact of processes of knowledge management on intellectual capital in a knowledge-based center moderated. Founds showed knowledge management processes have a significant effect on intellectual capital. In order to fertilize intellectual capital could be used knowledge process dimensions change.
    Keywords: knowledge management, intellectual capital, knowledge management processes
  • P. Akhavan, Mr Zahedi* Pages 19-37
    The development of networked organizations usually done by a focal firm (the mother). For this purpose focal firm in addition to defining the strategy of the partner firms and the nature and mechanisms of the network must develop a business model strategy to be implemented at the network. Significance of business model in a network is important as many experts as Zott and Amit realize business model as an engine for network base strategy. In the present study, we look at the issue of collaboration networks business model designed , to reach the goal of this study we consider focal firm as a symbol of collaborative network then we design a business model for focal firm. In this regard, after the literature review, the model presented by Osterwalder (2004) (BMO) was chosen as the Meta model, after that we adding several factors extracted from the literature on design requirements and the formation of networks. Then the model in Delphi process was judged and developed by experts. After confirming the final model by experts to further validate we design questionnaires that given to Academic experts and managers who working in two network, the result of that questionnaires approved the applicability of the model
    Keywords: Network, business model, focal firm, collaborative network
  • E. Mohammadi* Pages 39-48
    Portfolio selection is one of the most important areas in financial decision-making; A portfolio of stocks that could bring the highest rate of return and the lowest risk investment for its owner simultaneously. However in choosing the most prefered portfolio just these factors are not decisive and according to the economic environment, many factors can affect this process which should be employed. Therefore, these diversity of factors, bring to the limelight the importance of multi-criteria decision-making approaches. Data Envelopment Analysis (DEA) is one of this approaches. The main purpose of this paper is comparing the traditional DEA approaches to a new proposed algorithm. In traditional approaches simply assumed that return to scale is constant or variable. This simplification may cause large errors. In the new algorithm by analyzing the behavior of return to scale, appropriate model will be used. As a case study, the models have been solved with real data belonging to Tehran stock exchange and the results have been analyzed.
    Keywords: Portfolio Selection, Data Envelopment Analysis, Investment Management, Tehran Stock Exchange
  • M. Salehi* Pages 49-72
    Projects are planned based on estimated amounts that are the result of having little information about the future plans. According to the uncertainty of planning, time delays and costs of uncertainty are inevitable. The main objective of this study is to present a new approach based on failure mode and effects analysis and fuzzy logic to identify the affecting risks on duration of projects and ranking them using Kepland technique. In addition, in this research Shannon entropy is used for calculation of the weights of indexes. So after the study of related researches as well as through interviews and Delphi technique, some risks were identified. Then, based on three indicators of risk in the FMEA (severity, probability of occurrence, probability of detection), three questionnaire was prepared and their validity was confirmed by experts and reliability was calculated by Cronbach coefficient using SPSS software. The population of the study is 22 managers and experts that work on Debal Khazaei Company. Using triangular fuzzy numbers, the verbal variables of questionnaires became fuzzy numbers. Shannon entropy is used for calculation of weight of each index. Then, using decision making methods, ELECTRE TAXONOMY, TOPSIS and SAW, the risks are ranked. Finally, because of the relative difference of ranking in different techniques, Kapland technique is used to combine the results. TO help for developing the strategies of responding to the risks, some suggestions are presented. The contribution of this research is the simultaneous use of FMEA and Shannon's entropy to analisys the importance of risks and the ranking of them using Kepland technique.
    Keywords: Project Risk, Fuzzy, Shannon's Entropy, Project Management, FMEA, PMBOK
  • M. Ehsanifar, K. Abbasi Pages 73-86
    The present paper aims at presenting an incorporative fuzzy approach towards evaluating of performance using Balanced Scorecard (BSC). To do so, first, based on the data collected from evaluating the components of strategic management, main objectives, key factors of success, and performance evaluation indices are identified. Next, using TOPSIS fuzzy method, the indices are prioritized and ranked so the indices with the highest impact on performance evaluation are identified and classified in the form of balanced scorecards. 29 people from among the elite, chiefs and key experts filled out a questionnaire, in order to achieve the goals of the study. The validity of the questionnaire was confirmed through the experts, and its reliability was defined using Cronbach's alpha (0.89%). At the end, the proposed model was executed in a branch of Saderat Bank in Tehran. The application of the improvisations resulted in the improvement in almost all defined indices, i.e., the Total Performance Index for the studied organization was 72.38% by April, 2015 (based on the last three months prior to that), which was raised to reach 79.16% three months after executing the model (the end of July, same year).
    Keywords: Performance Evaluation, Balanced Scorecard, FTOPSIS
  • A. Karimpuor, Mr Arasti, Mr Akbarijokar Pages 87-108
    Technology Supply Chain plays an important role in identification and supplying of product and process technologies in a corporation. So, during the formation of decisions for product, processes and supply chain technologies architectures have be made simultaneously. This article presents a new model to architecture and design for technology supply chain by using Product architecture technique in the corporation. The approach of this research is qualitative. We have gathered primary data by doing deep interview with experts of Iranian automotive companies. We have analyzed data by content and thematic analysis methods. Then, in the base of analytical data, we designed of final model. The designed model is verified and validated by the several focus groups and descriptive case study research methods.
    Keywords: Product Architecture, Technology Supply Chain, New Product Development, Homogamic Technology Groups, Manufacturability, Integration
  • S. M Aghamiri* Pages 109-122
    The present study aimed to investigate the impact of demand management policies uncertainty on Tehran Stock Exchange output. The uncertainty in money supply and government expenses variables on stock exchange output has been studied using monthly data over the period of 1387-1392. The results indicated that money supply variable has the problem of uncertainty while government expenses dont. The results of MSEGARCH model on money supply variable showed that uncertainty in money supply variable in both high and low volatility has a significant negative impact on stock exchange output. The results of MS-VAR model represent the fact that government expenses have a significant impact on stock exchange index in both upswing and stagnation phases. Accordingly, it is observed that the uncertainty in demand management policies is influencing stock exchange output and these influences are in conflict with each other, so it is suggested that the government managers and policy makers (government expenses) and Central bank (money supply) implement the policies with more coordination in order to decrease the amount of these conflicting impacts.
    Keywords: uncertainty, demand management policies, government expenses, money supply, MSEGARCH
  • M. Ghauri, A. Ghafariyan*, Y. Kateb Pages 123-142
    Innovation in today’s competitive world and changing environment, is necessary not only for the growth of organization, but also for their survival. IT companies need continuous innovation more than other companies ,because of high speed of change in this area and if not innovative, they immediately exclude from competitive IT industry. The key of innovation is in innovative behavior of staff. There are various factors which have impact on the innovative behavior. This study examines the effect of intuitive problem solving style on the experts’ innovative behavior and the moderator role of knowledge sharing behavior. The statistical society of this research is IT experts of companies which are members of computer trade organization of KhorasanRazavi. Three scales of algebraic problem solving , Mora knowledge sharing behavior and Johnson innovative behavior, a 5-choice Likert range(total 26 question) have been used for measuring the research variables. Cluster sampling was performed and sampling included 290 IT experts of KhorasanRazavi province. Pearson‘s correlation and hierarchical regression style is used for data analysis. This research suggested that intuitive problem solving style to generate idea, promotion and implementation of idea (dimensions of innovative behavior) have a significant and positive impact and also the relationship between intuitive problem solving style and innovative behavior moderates knowledge sharing behavior in three dimensions of generating idea, promoting idea and implementation of idea.
    Keywords: intuitive problem solving style, information technology, innovative behavior, knowledge sharing behavior