فهرست مطالب

نشریه مدیریت فردا
پیاپی 51 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/12
  • تعداد عناوین: 15
|
  • ارائه مدل مفهومی جهت بررسی تاثیر کارآفرینی استراتژیک بر نوآوری استراتژیک در شرکتهای دانش بنیان شهرستان بوشهر
    فخریه حمیدیان پور، محبوبه شفیعی، مریم دهقانی صفحات 1-10

    شرایط بازار متغیر است و همین شرایط کسب و کارها را وادار می کند که با شرایط موجود انطباق یابند و کسب و کار خود را متناسب با فناوری های جدید و گزاره های ارزشی منحصر بفرد بازنویسی کنند. در محیط رقابتی امروزه، سازمان ها تلاش می کنند که نوآوری های رقبای خود را تقلید کنند در نتیجه نوآوری و بهبود مستمر برای موفقیت کسب و کار بسیار ضروری است و بنابراین برای حل این مسئله نوآوری استراتژیک در دستور کار سازمان ها قرار می گیرد. نوآوری استراتژیک، نوآوری ایجاد بازارهای جدید است و باعث ایجاد ارزش برای مشتری می شود و بازارهای موجود را به منظور ایجاد ارزش برای مشتری تغییر شکل می دهد. از طرفی دیگر کارآفرینی استراتژیک که نقشی مهم در محیط های بسیار آشفته دارد، فعالیت های استراتژیک را با فعالیت های کارآفرینی ادغام می کند. هدف از کارآفرینی استراتژیک ایجاد مزایای رقابتی مستمری است که منجر به حداکثر خلق ارزش می شود. در این مقاله ضمن معرفی مفهوم نوآوری استراتژیک و کارآفرینی استراتژیک و بررسی پیشینه ها و ادبیات موجود، مدل مفهومی تاثیر کارآفرینی استراتژیک بر نوآوری استراتژیک، طراحی و شرح داده شده که جامعه آماری این پژوهش شرکت های دانش بنیان فعال در پارک علم و فن آوری بوشهر می باشد. با توجه به نتایج به دست آمده از آزمون این مدل، فرضیه اصلی پژوهشی تایید می شود که نشان می دهد کارآفرینی استراتژیک رابطه مثبت و معناداری با نوآوری استراتژیک در سازمان دارد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی استراتژیک، نوآوری استراتژیک، فرهنگ، رهبری
  • تاثیر چابکی تولید بر بهبود بهره وری سازمانی
    غلامرضا هاشم زاده، محمدرضا بهرامی صفحات 1-10
    امروزه افزایش بی ثباتی و آشفتگی ها محیط های سازمانی باعث شده که سازمان ها برای پاسخگویی به نیازهای مشتریان در شرایط غیرقابل پیش بینی، به سطحی از چابکی در تولید دست یابند؛ زیرا آن عامل اصلی موفقیت و بقای بنگاه ها تلقی می شود. درصورتی که شرکت های تولیدی توجه چندانی به این مسایل ندارند. هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر تولید چابک برافزایش بهره وری سازمان می باشد. بدین منظور تعدادی از کارکنان شرکت سیم و کابل مغان به عنوان مورد مطالعه انتخاب شدند. پژوهش مذکور از نوع کاربردی با رویکرد پیمایشی می باشد که به صورت مقطعی بر روی نمونه 134 نفری از مدیران ،کارشناسان و کارکنان مطلع از موضوع موردمطالعه از شرکت مذکور که به صورت تصادفی ساده انتخاب شده بودند، انجام پذیرفت. پس از شناسایی شاخص های مربوط به بهره وری و تولید چابک پرسشنامه طراحی گردید که روایی آن توسط اساتید و جمعی از خبرگان کارخانه مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن نیز با روش آلفای کرونباخ محاسبه گردید که 0.90 به دست آمد. تجزیه وتحلیل داده ها نیز با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی به منظور بررسی رابطه ی بین متغیرها به کمک نرم افزارهای آماری SPSS20 و SmartPLS2 صورت گرفت. نتایج به دست آمده از پژوهش نشان داد که بالا بودن سطح تولید چابک تاثیر بسزایی برافزایش بهره وری در شرکت مذکور دارد.
    کلیدواژگان: تولید چابک، بهره وری سازمانی، مشتری محوری، مدیریت هزینه
  • تدوین ره نگاشت جانشین پروری در سطح سازمان (مطالعه موردی: شرکت انتقال گاز- منطقه 3 عملیات انتقال گاز)
    علی اکبر حسنی، مصطفی نجفی، شرف الدین محمد عرازی صفحات 1-10
    تدوین ره نگاشت برای سازمان، زمینه ساز مسیری روشن به سمت زنجیره ای از اهداف و چشم اندازها در آینده است. سازمان ها از ابزار ره نگاشت برای اهداف استراتژیک مختلفی بهره می‏گیرند و دلیل این موضوع تنوع رویکردها و تکنیک های موجود در این بحث است. ره نگاشت به شرکت ها، صنایع، سازمان ها کمک می کند تا نقشه آنچه را که لازم است انجام دهند تا در محیط آینده موفق شوند، به خوبی ترسیم کنند. ازجمله تصمیمات کلیدی و استراتژیک سازمان ها، برنامه ریزی برای تامین نیروی انسانی مناسب برای آینده سازمان است. به طورکلی، هدف از برنامه جانشینپروری، آماده سازی نیروهای مستعد داخل سازمان برای تصدی مشاغل کلیدی، حساس و راهبردی است. پس در هر سازمانی لزوم برنامه ریزی برای ایجاد یک مدل یکپارچه جهت جایگزینی نیروهای قدیمی اجتناب ناپذیر است. ازاین رو در مقاله حاضر سعی شده است که به ترسیم یک ره نگاشت جامع برای اجرای برنامه جانشین پروری که به مثابه نقشه راه برای ادامه حیات سازمان است، پرداخته شود. مطالعه موردی در این مقاله شرکت ملی انتقال گاز، منطقه سه عملیات انتقال است و با توجه به اهمیت استراتژیک این شرکت برای کشور از منظرهای مختلف تاثیرگذار بر رشد پایدار، تدوین ره نگاشت برای نیروهای آینده این سازمان برای نخستین بار در دستور کار قرارگرفته است. جمع آوری داده ها مبتنی بر نظرات خبرگان و با استفاده از فرایند دلفی انجام شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که ره نگاشت تدوین شده با توجه به اعتبارسنجی انجام شده توسط خبرگان، به خوبی توانسته است نیازهای آشکار و پنهان شرکت گاز ایران را برای جانشین پروری نیروها با توجه به اهداف مدنظر سازمان تامین نماید.
    کلیدواژگان: تدوین ره نگاشت، مدیریت منابع انسانی، جانشین پروری، مشاغل کلیدی
  • عناصر سازمانی موثر و نتایج همکاری رقابتی میان ویژه کاری ها در صنایع کوچک و متوسط
    حسین رحمان سرشت، بهرام جبارزاده کرباسی صفحات 1-10
    با توجه به شرایط متغیر و ناپایدار محیطی، شرکت ها برای ادامه حیات خود و داشتن موقعیت رقابتی مناسب همواره نیازمند بهره گیری مناسب از دانش موجود در سازمان هستند. استفاده از این منبع بدون داشتن ساختار و رهبری مناسب امکان پذیر نیست. وجود ساختار و رهبری مناسب می تواند ضمن ایجاد رقابت برای خلق دانش جدید، با فراهم کردن فضای مناسب همکاری، شرایط تسهیم دانش خلق شده را نیز ایجاد کند. بر این اساس در این مطالعه به بررسی عناصر سازمانی موثر و همچنین نتایج همکاری رقابتی میان ویژه کاری ها در صنایع کوچک و متوسط پرداخته شد. نوع تحقیق علی است و نمونه ی آماری این پژوهش، 165 نفر از کارکنان و مدیران شاغل در شرکت های مستقر در نواحی صنعتی شهر کرمان و ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه است. پایایی پرسشنامه برای متغیرهای رهبری ملاحظه کارانه، رهبری مشارکتی، رسمیت، تمرکز، همکاری رقابتی میان ویژه کاری و سازوکارهای ترکیب دانش به ترتیب، 81/0، 70/0، 72/0، 70/0، 91/0 و 84/0 به دست آمد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که رهبری ملاحظه کارانه و رسمیت بر همکاری رقابتی میان ویژه کاری اثرگذارند. اما رهبری مشارکتی و تمرکز اثری بر همکاری رقابتی میان ویژه کاری ندارند. همچنین نتایج نشان دادند که همکاری رقابتی میان ویژه کاری اثری مثبت و معنادار بر سازوکارهای ترکیب دانش دارند.
    کلیدواژگان: شیوه رهبری، ساختار سازمانی، همکاری رقابتی میان ویژه کاری، سازوکارهای ترکیب دانش
  • شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر موفقیت رهنگاری فناوری با استفاده از تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری
    افسانه احمدی، سیدسپهر قاضی نوری، فاطمه ثقفی صفحات 1-10
    رشد سریع فناوری، افزایش هزینه، پیچیدگی و جهانی شدن رقابت، تطابق سرمایه گذاری های فناورانه با نیازهای سازمان را ضروی نموده است. لذا مدیریت فناوری و نوآوری از طریق رویکردهای ساختار یافته و انعطاف پذیری مانند رهنگاشت فناوری برای تصمیم سازی برای سیاستگذاران ضروری می نماید. استفاده از مزایای اجرای رهنگاری بدون شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر آن غیر ممکن است. هدف از این مقاله بکارگیری روش مدل سازی ساختاری تفسیری برای تحلیل تعاملات و سطح بندی عوامل موثر بر موفقیت رهنگاری فناوری است بدین منظور ابتدا با مرور ادبیات عوامل موثر بر موفقیت رهنگاری فناوری شناسایی گردید سپس جهت سطح بندی این عوامل روش مدل سازی ساختاری تفسیری بکارگرفته شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه و توزیع آن در بین 17 نفر از خبرگان استفاده شد. با تحلیل یافته ها، عوامل موثر در چهار سطح و دو خوشه دسته بندی شدند. بیشترین تاثیرگذاری مربوط به عوامل"تامین منابع مالی"، "حمایت و تعهد مدیریت ارشد"، "پذیرش رهنگاری"، "مشارکت مناسب افراد"، " دسترسی به داده ها، اطلاعات و دانش مورد نیاز " و "وجود تسهیل گر و مشاور"، می باشند. بیشترین تاثیرپذیری را عامل " کیفیت سند رهنگاشت " و " انعطاف پذیری در برابر تغییرات لازم با بروز رسانی رهنگاشت " به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: رهنگاری فناوری، مدل&#172، سازی ساختاری تفسیری، عوامل موفقیت
  • الگوریتم حرکت از EFQM به سمت BSC به منظور اولویت بندی پروژه های حاصل از خودارزیابی (مطالعه ی موردی: معاونت برنامه ریزی و توسعه ی شهرداری یزد)
    محمد صالح اولیا، محمد حسین ابویی، پرستو دمرچی صفحات 1-10
    مدل تعالی EFQM با تعیین جایگاه سازمان در مسیر تعالی، ابزاری عملی برای کمک به سازمان ها است که به درک کمبودها و نواقصشان کمک می نماید. این مدل با ارایه راهکارهایی در قالب پروژه های بهبود، به سازمان کمک می نماید که در مسیر سیستم های مدیریتی مناسب پیش رود. مدل خودارزیابی EFQM به عنوان ابزار مدیریت کیفیت فراگیر به علت کمبود امکانات و محدودیت منابع سازمان ها با مشکل عدم اولویت بندی پروژه های بهبود مواجه است ازاین رو ضرورت اولویت بندی استراتژیک پروژه های حاصل از خودارزیابی در سازمان ها وجود دارد. هدف از پژوهش حاضر ارایه ی گام های حرکت از مدل EFQM به سمت مدل BSC به عنوان ابزار مدیریت استراتژیک با استفاده تکنیک های FANP و FTOPSIS به منظور اولویت بندی استراتژیک است. این تحقیق ازنظر نوع هدف کاربردی و ازنظر روش پیمایشی و ازنظر گردآوری اطلاعات میدانی است. جامعه ی آماری متشکل از 7 نفر از مدیران شهرداری یزد در قالب تیم تعالی سازمان است به علاوه مصاحبه و پرسش نامه ابزار مورد استفاده در تحقیق است. نتایج اولویت بندی پروژه های بهبود منجر به تعیین اهمیت منظر فرآیندهای داخلی در سازمان و اولویت بندی 21 پروژه ی بهبود ازجمله «تهیه و به روزرسانی شناسنامه ی آموزشی الکترونیکی پرسنل»، «جابجایی کارکنان در دسته و رسته های شغلی برحسب آموزش های طی شده» و «ایجاد مرکز اسناد شهرداری» شده است.
    کلیدواژگان: مدل تعالی EFQM، اولویت بندی پروژه&#172، های بهبود، کارت امتیازی متوازن، FTOPSIS، FANP
  • تاثیر تمایز و عملکرد برند بر رقابت پذیری برند با تبیین نقش فرصت-طلبی فناورانه در صادرکنندگان نمونه محصولات صنایع غذایی
    داود فیض، علیرضا موتمنی، اسداللهکردنائیج، عظیم زارعی، مهدی دهقانی سلطانی صفحات 1-10
    در حال حاضر رقابت پذیری برند از آن دسته مباحثی است که طی سال های اخیر به شدت مورد توجه پژوهشگران و محققان اقتصادی قرار گرفته و از آن به عنوان وسیله ای برای دستیابی به رشد اقتصادی مطلوب و توسعه پایدار یاد می شود. در دنیای امروز، گسترش بازار صنایع غذایی از یک سو و افزایش رقابت پذیری بین شرکت ها و توقع مشتریان از سوی دیگر، شرکت های غذایی را ترغیب کرده تا به ایجاد یک برند قوی در بازارهای رقابتی امروز مبادرت ورزند. پژوهش حاضر با هدف مطالعه و بررسی تاثیر تمایز و عملکرد برند بر رقابت پذیری برند از طریق نقش میانجی فرصت طلبی فناورانه در میان شرکت های صادرکننده برتر محصولات صنایع غذایی انجام پذیرفته است. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد بوده که برای روایی آن از روایی صوری و همچنین برای پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، از نوع توصیفی- پیمایشی می باشد. از رویکرد مدلسازی معادلات ساختاری برای بررسی فرضیه ها و تایید مدل مفهومی تحقیق استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد، تمایز و عملکرد برند تاثیر مثبت معناداری بر رقابت پذیری برند دارد، این در حالی است که فرصت طلبی فناورانه در رابطه فوق نقش میانجی دارد.
    کلیدواژگان: تمایز برند، عملکرد برند، رقابت&#172، پذیری برند، فرصت&#172، طلبی فناورانه، برنامه راهبردی صنعت غذایی
  • شناسایی و ارزیابی عوامل موثر بر موفقیت پیاده سازی سیستم ERP در شرکت های کوچک و متوسط با تاکید بر چرخه حیات این سیستم
    مرضیه باباییان پور، مصطفی نیک پور، سید محمد حسن حسینی صفحات 1-10
    اجرای موفق سیستم ERP در یک سازمان، تمام فرایندهای آن سازمان را تحت تاثیر قرار داده و منجر به افزایش راندمان و بهره وری کلی در سازمان می شود. اما سازمان ها در طول فرایند طراحی و پیاده سازی ERP با مشکلات و موانعی مواجه هستند که آنها را از رسیدن به اهداف مطلوب این سیستم باز می دارد. در تحقیق حاضر به شناسایی و رتبه بندی موانع پیاده سازی موفق ERP با درنظر گرفتن چرخه حیات این سیستم پرداخته می شود. از آنجا که بنگاه های کوچک و متوسط یکی از اولویت های اساسی در برنامه های توسعه اقتصادی کشور می باشد لذا در این تحقیق بر صنایع کوچک و متوسط متمرکز شده و به منظور جمع آوری داده های مورد نیاز، شرکت های کوچک و متوسط مستقر در شهرک صنعتی سفیدرود رشت به عنوان جامعه آماری درنظر گرفته شده است. اندازه نمونه مورد نیاز طبق فرمول کوکران تعداد 166 نفر پاسخ دهنده بوده و برای تحلیل و بررسی نتایج از مدل معادلات ساختاری (SEM) استفاده شده است. نتایج به دست آمده گویای تایید عوامل استراتژی شرکت، مدیریت دانش و دقت اطلاعات، ساختار سازمانی، تجربه، دانش و تخصص اعضای تیم پروژه، و پشتیبانی و مشارکت مدیران عالی رتبه در مرحله قبل از پیاده سازی، و تایید تمامی عوامل موثر در حین پیاده سازیERP می باشد. همچنین عوامل مدیریت تغییر، سیستم پذیرش/ مقاومت ERP، همکاری و ارتباط بین بخش ها، مشارکت ذینفعان (کاربران نهایی، سهامداران و...)، و استفاده از یک کمیته راهبری نیز مورد تایید نمونه ی آماری در مرحله بعد از پیاده سازی ERP قرار گرفت.
    کلیدواژگان: پیاده سازی ERP، چرخه حیات، شرکت های کوچک و متوسط، عوامل موفقیت
  • تدوین استراتژی منابع انسانی بر مبنای گروه بندی مشاغل در دانشگاه جامع علمی کاربردی تهران
    مجتبی کاتب، رضا رسولی، فرشته امین، سیدعلی اکبر احمدی صفحات 1-10
    در سال های اخیر، منابع انسانی در سازمان ها جایگاه محوری پیدا کرده و عاملی استراتژیک برای اداره سازمان به شمار می رود..پژوهش حاضر، با هدف تدوین استراتژی های منابع انسانی در دانشگاه جامع علمی کاربردیبا استفاده از مدل بامبرگر و مشولم به تفکیک گروه بندی مشاغل در این دانشگاهانجام شده است.جامعه آماری این پژوهش را مدیران و کارشناسان ارشد دانشگاه تشکیل داده اند وداده های پژوهش از طریق پرسش نامه، سندکاوی و مصاحبه با مدیران و کارشناسان سازمان استخراج گردیده است. در این تحقیق پس از پردازش داده ها ،مختصات استراتژیک مشاغل تعیین و استراتژی منابع انسانی مناسب برای هر دسته از مشاغل شناسایی شد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که استراتژی منابع انسانی غالب در وضعیت موجود دانشگاه جامع علمی کاربردی طبق نظر خبرگان، استراتژی پدرانه است. در این تحقیق همچنین استراتژی های منابع انسانی به تفکیک گروه بندی مشاغل در دانشگاه جامع علمی و کاربردی نیز ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: گروه بندی مشاغل، استراتژی منابع انسانی، مدل بامبرگر و مشولم، دانشگاه جامع علمی کاربردی
  • شناسایی و اولویت بندی شاخص های فناوری های نرم دانش بنیان-صنعت موردی :بازیهای رایانه ای
    طاهره باریده، علیرضا علی احمدی صفحات 1-10
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی واولویت بندی شاخص های فناوری های نرم دانش بنیان در صنعت موردی بازی های رایانه ای انجام شد. صنعت موردی به عنوان زیر مجموعه ای از صنایع خلاق، می تواند در شکل بخشیدن به اقتصاد مقاومتی و توسعه پر شتاب آن ایفا نقش نماید.زیرا صنایع خلاق به عنوان زیر مجموعه ی فناوری های نرم دانشی، به خودی خود معمولا نیازی به مواد اولیه طبیعی و مصنوعی و یا ماشین آلات و صنایعی که می تواند مشمول تحریم قرار گیرند ،ندارند و مواد اولیه آنها به تمامی از معادن نرم کشور،همچون معدن فرهنگ گرفته می شود. در این تحقیق دردو مرحله ی کتابخانه ای و اجرای روش دلفی و با مراجعه به 22 نفر ازخبرگان دانشگاهی و کارشناسان خبره در این حوزه برای شناسایی شاخص ها و اولویت بندی مهمترین شاخصهای بومی و خاص صنعت موردی (بازی های رایانه ای) به عنوان صنعتی از فناوری های نرم دانش بنیان انجام شده است. که با رویکرد اکتشافی تطبیقی و مطالعه ادبیات و مصاحبه ، مفهوم فناوری از نوع نرم و مفهوم دانش بنیانی،همچنین مهمترین شاخصهای بومی و خاص صنعت موردی به عنوان صنعتی از فناوری های نرم دانش بنیان احصاء شدند. سپس با بهره گیری از نظریه سه شاخگی هر کدام از مولفه ها براساس ویژگی هایشان در سه دسته عوامل زمینه ای(فناوری)، محتوایی(نرم بودن) و ساختاری (دانش بنیانی) طبقه بندی شدند. با ترکیب متغیرها و ایجاد سه بعد مذکور چارچوب مفهومی تحقیق ارایه شده و سپس، با استفاده از روش تحقیق کیفی و مراجعه به خبرگان و کسب نظر آنها در طی سه دور دلفی اعتبارسنجی و مدل نهایی تحقیق طراحی شد. براساس یافته های این بخش از پژوهش، صنعت بازی های رایانه ای به عنوان یک صنعت با فناوری نرم دانشی شناسایی شده است که 14 مولفه در بخش زمینه ای(فناوری)،20 مولفه در بخش ساختاری(دانش بنیانی)و14 مولفه در بخش محتوایی(نرم بودن) ،دارا می باشد.همچنین توسط آزمون فریمن با توجه به نظرات خبرگان درباره عوامل سه گانه ساختاری ،زمینه ای و محتوایی نشان داد در مورد صنعت بازی های رایانه ای ،عوامل محتوایی(نرم بودن) با رتبه اول و عوامل ساختاری-فرایندی (دانش بنیانی) در رتبه ی دوم و عوامل زمینه ای(فناوری)در رتبه سوم میزان اهمیت قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: فناوری نرم-صنایع دانش بنیان-اقتصاد مقاومتی-صنایع فرهنگی-بازی های رایانه ای
  • تبیین الگوهای برتری در سرآمدی برای سازمان های تلاشگر
    مریم قلی زاده، محمد رضا حمیدی زاده صفحات 1-10
    با وجود کاربرد گسترده مدل های تعالی در سازمان های امروزی هنوز به روشنی مشخص نشده است، که کدامیک از الگوهای سرآمدی موجود، مناسب تراند. هدف این مقاله انتخاب الگوهای سرآمدی مناسب جهت تحقق هر چه سریع تر سرآمدی در سازمان های تلاشگر می باشد.
    برای انجام این پژوهش علاوه بر مطالعه ادبیات پژوهش از فن دلفی فازی جهت پالایش و انتخاب الگوهای برتری سرآمدی بهره گرفته شده است، ایده سنجی بعمل آمده در دو مرحله و با استفاده از رویکرد چنگ و لین مورد پالایش قرار گرفته است. جامعه پژوهش را 30 نفر از خبرگان صنعت و دانشگاه تشکیل دادند.
    جهت بررسی و تحلیل در ابتدا 12 الگوی سرآمدی در حوزه های منابع انسانی، آموزش، اخلاق و مدیریت دانش انتخاب گردید، که پس از پالایش نظرات خبرگان دانشگاه و صنعت، 5 مدل تایید و 7 مدل سرآمدی دیگر حذف گردید. تا بدینوسیله مسیر سرآمدی برای سازمان ها روشن گردد و بتوانند هر چه سریع تر به تحقق سرآمدی در سازمان اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: تعالی سازمانی، جایزه جهانی MAKE، مدل تعالی آموزش و توسعه، مدل شهاب، مدل تعالی اخلاقی، مدل منابع انسانی، مدل تعالی EFQM
  • استراتژی مسیریابی و زمان بندی بهینه وسایل امدادی برای تخلیه افراد سالم در شرایط بحران
    مهدی حیدری، فاطمه صبوحی، علی بزرگی امیری صفحات 1-10
    هر ساله وقوع بلایای طبیعی مانند زلزله، سونامی، طوفان و .. سبب بی خانمان شدن هزاران نفر، ایجاد خسارت های قابل توجه اجتماعی، اقتصادی و حتی باعث مرگ تعداد زیادی از افراد می شود. پس از وقوع فاجعه یکی از مهم ترین اقدامات حیاتی، تخلیه ی افراد سالم از مناطق حادثه دیده به پناهگاه ها است. در این مقاله یک مدل برنامه ریزی ریاضی خطی عدد صحیح مختلط برای مسیریابی و زمان بندی وسایل امدادی ارایه شده است. که امکان خدمت دهی به افراد سالم در هر منطقه ی حادثه دیده توسط چندین وسیله، امکان خدمت گرفتن از هر پناهگاه توسط چندین وسیله، وجود چندین مرکز بحران، محدودیت تعداد و ظرفیت وسایل، محدودیت ظرفیت پناهگاه ها و محدودیت پنجره های زمانی برای رسیدن وسایل به هر نقطه ی حادثه دیده و به هر پناهگاه در نظر گرفته شده است. در این مدل ریاضی، هدف کمینه سازی کل زمان رسیدن وسایل امدادی به نقاط حادثه دیده و پناهگاه ها است.
    کلیدواژگان: مسیریابی، زمان بندی، پناهگاه، فاجعه، امدادرسانی
  • تبیین مدل توسعه منابع انسانی مبتنی بر الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت
    وحید ناصحی فر، سعید عسکری ماسوله صفحات 1-10
    این تحقیق با هدف تبیین مدل توسعه منابع انسانی مبتنی بر الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در راستای استخراج مدل تعمیم یافته در وزارتخانه های منتخب ایران انجام شد. روش تحقیق از نوع توصیفی پیمایشی و برگرفته از داده های مقطعی است. سوالات تحقیق توصیفی و فرضیات آن از نوع رابطی است. سوال اصلی تحقیق در برگیرنده چگونگی الگوی یکپارچه توسعه منابع انسانی مبتنی بر الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در وزارتخانه های جمهوری اسلامی ایران است. برای آزمون فرضیات از آزمون میانگین جامعه و برای اولویت بندی متغیرها از آزمون فریدمن استفاده شد. سیزده فرضیه بر اساس مدل های تحقیقات گذشته تعریف شد. جامعه آماری در تحقیق در برگیرنده کلیه معاونان و مدیران توسعه منابع انسانی وزارتخانه های دولتی منتخب که در سال منتهی به 1395 در حال اشتغال هستند را شامل می شود. نتایج آزمون فرضیات تحقیق نشانگر تایید تمام متغیرهای موثر بر مدل تحقیق بود. با توجه به نتایج تحلیل عاملی تاییدی از دیدگاه سازمانی فاکتورهای عدالت سازمانی، عوامل فراسازمانی، آموزش، عوامل سخت افزاری محیط کاری، بومی بودن مدل، مدیریت دانش، عوامل ملی و عوامل نرم افزاری محیط کاری، و از دیدگاه فردی دین محوری و تعهد کارکنان در توسعه منابع انسانی با رویکرد اسلامی ایرانی پیشرفت موثراند. در نهایت، با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مدل نهایی تحقیق استخراج و برازش آن مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، تحلیل عاملی تاییدی
  • رابطه کیفیت زندگی کاری با عملکرد سازمانی با استفاده از شاخص های کارت ارزیابی متوازن (مورد مطالعه: دانشگاه علم و صنعت ایران)
    سعید خادمیان، حامد دهقانان صفحات 1-10
    عملکرد سازمانی مستلزم توجه به عوامل انگیزشی کارکنان و بهبود مستمر این عوامل می باشد. بنابراین، کیفیت زندگی کاری از مقوله هایی است که بر روی مباحث مختلف سازمان از جمله بهره وری افراد و عملکرد سازمان، تاثیرگذار است. کارت امتیازی متوازن از روش های نوین ارزیابی عملکرد سازمان است که در این روش سازمان یا شرکت در چهار وجه یادگیری و آموزش، فرآیندهای داخلی، مالی و مشتری مورد ارزیابی قرار می گیرد .لذا با توجه به کارکنان شاغل در دانشگاه علم و صنعت ایران و نقش موثر آنها در عملکرد سازمان، در پژوهش حاضر بدنبال پاسخ این سوال هستیم که آیا بین کیفیت زندگی کاری با عملکرد سازمانی با استفاده از شاخص های کارت امتیازی متوازن در دانشگاه علم و صنعت ایران رابطه معنی داری وجود دارد؟
    روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی-پیمایشی-همبستگی و از نظر هدف تحقیق کاربردی محسوب می شود. جامعه آماری تحقیق کارکنان دیپلم و بالاتر دانشگاه علم و صنعت ایران می باشد. حجم نمونه با استفاده از مدل کوکران 270 نفر محاسبه شد. روش نمونه گیری در این تحقیق، روش تصادفی طبقه ای می باشد. داده های تحقیق در دو بخش کتابخانه ای و میدانی گرداوری شده است، از دو پرسش نامه کیفیت زندگی کاری مدل والتون و ارزیابی عملکرد سازمان با طراحی محقق استفاده شده است. پایایی پرشنامه ها با استفاده از روش کرونباخ به تر تیب 907/0 و 890/0بدست آمد و همچنین روایی آنها با روش استفاده از نظرات افراد خبره مورد تایید قرار گرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده های آزمون همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار لیزرل استفاده شده است.
    فرضیه اصلی تحقیق یعنی رابطه بین کیفیت زندگی کاری و عملکرد سازمان بر اساس نتایج بدست آمده در این پژوهش اثبات گردید. بر اساس یافته ها، تاثیر کیفیت زندگی کاری در سازمان به ترتیب بر روی لایه های مالی، رشد و یادگیری، فرایندهای داخلی و مشتری از لایه های عملکردی سازمان بیشترین میزان تاثیرگذاری را داشته است و بر اساس این نتایج باید در سازمان با برنامه ریزی بر روی مباحث مالی و رشد و یادگیری ازپارامترهای کیفیت زندگی کاری یعنی پرداخت منصفانه وکافی و فرصت رشد و امنیت مداوم شرایط بهبود بهره وری کارکنان و عملکرد سازمان را فراهم نماید.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری - عملکرد سازمان - کارت امتیازی متوازن
  • بررسی رابطه بین قاطعیت و همدلی اعضای هیات علمی دارای پست های مدیریتی (مطالعه موردی:دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان)
    مرضیه کهنوجی صفحات 147-156
    هدف
    هدف اصلی این تحقیق بررسی رابطه بین قاطعیت و همدلی اعضای هیات علمی دارای پستهای مدیریتی بوده است.
    روش
    پژوهش حاضر تحقیق همبستگی از نوع تحقیقات کاربردی می باشد.جامعه آماری پژوهش شامل کلیه اعضای هیات علمی دارای پست مدیریتی در سال تحصیلی 95-1394 در دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان می باشندکه تعدادآنها 61 نفر بودند و کلیه جامعه آماری به عنوان نمونه مورد بررسی قرار گرفتند. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه های استاندارد قاطعیت(گمبریل و ریکی) وهمدلی(دیویس)انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها در سطح توصیفی و استنباطی انجام گرفته است
    یافته ها
    از نتایج تحلیل داده ها چنین دریافت می شود که بین قاطعیت مدیران و اتخاذ دیدگاه، میزان تخیل وتوجه همدلانه رابطه معناداری مشاهده نمی شود و بین قاطعیت مدیران و پریشانی شخصی رابطه وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج کلی پژوهش حاکی از آن است که بین میزان قاطعیت اعضای هیات علمی دارای پستهای مدیریتی با ابعاد همدلی رابطه ای وجود ندارد .این رهیافت لزوم توجه جدی به تقویت توام این ابعاد در رفتار مدیران را ضروری می نمایاند.لذا توصیه می گرددبا برگزاری دوره های آموزشی ، کارگاه های مرتبط و انجام گزینش های علمی تر در انتخاب مدیران دقت بیشتری به عمل آید.
    کلیدواژگان: قاطعیت، همدلی، اعضای هیات علمی، مدیران
|
  • Design and offering conceptual model of investigation impact of strategic entrepreneurship on strategic innovation in knowledge-based firms of Bushehr provience
    Pages 1-10

    Market's condition is changeable and this condition force businesses to adopt themselves with new situation, technology and value propositions. In the today competitive environment, organizations try to imitate innovation from competitors, so innovation and continuous improvement is necessary for success of organizations, therefore strategic innovation is an important issue. Strategic innovation is about creation of new markets and leaps in customer value and reshaping the existing markets to achieve value improvements for customers. On the other hand, strategic entrepreneurship results from the integration of entrepreneurship and strategic management knowledge. Objective of strategic entrepreneurship is making continuous competitive advantages that lead to wealth creation. In this paper, first we introduce the concept of strategic innovation and strategic entrepreneurship, then explain the conceptual model of strategic entrepreneurship impact on strategic innovation. Statistical society of this research, is knowledge-based companies of Science and technology park of Boushehr. According to the results obtained from testing this model, the main hypothesis of this study confirm that the result shows a positive and significant relationship between strategic entrepreneurship and strategic innovation in the organization.

  • The Role of Agile Manufacturing in Improving Organizational Productivity
    Pages 1-10
    Today, the increase in instability and turbulence in organizational environments has made organizations achieve certain levels of agile manufacturing to meet the needs of their customers in unpredictable conditions, as agile manufacturing is considered the major contributor to the success and survival of firms. However, many manufacturing firms do not pay much attention to such issues. This paper was mainly aimed at investigating the role of agile manufacturing in improving organizational productivity. To this end, a number of employees at Moghan Wire & Cable Company were selected as the study sample. The research was an applied cross-sectional survey. Simple random sampling was used to select 134 managers, specialists and employees familiar with agile manufacturing at Moghan Wire & Cable Company. After identifying productivity and agile manufacturing indicators, a questionnaire was designed. The questionnaire’s validity was confirmed by professors and a group of experts at Moghan Wire & Cable Company. Cronbach’s alpha was used to evaluate the questionnaire’s reliability. The questionnaire’s Cronbach’s alpha was 0.90. Descriptive and inferential statistics were applied to analyze the collected data and find the relationships between the variables. The analyses were performed using SPSS 20 and SmartPLS 2. The results showed that high levels of agile manufacturing had a significant influence on productivity at Moghan Wire & Cable Company.
  • Developing the Roadmap of Succession Planning in the Organization (Case study: Iranian Gas Transmission Company, district 3)
    Pages 1-10
    Developing a roadmap for an organization creates a clear path to a series of goals and visions for the future. Organizations use roadmap as a tool for variety of strategic objectives and the reason of this, is the diversity of approaches and techniques in this field. Roadmap helps companies, industries and organizations to map what they need to do to succeed in the future. Planning for supply appropriate human resources for the organization's future is one of the key and strategic decisions making for the organizations. In general, the purpose of succession planning is the preparation of talented individuals within the organization, to fill key, delicate and strategic jobs. Therefore, planning to build an integrated model to replace the old forces in any organization is inevitable. Therefore, in this paper we have tried to draw a comprehensive roadmap for the implementation of the succession planning as a roadmap for the survival of the organization, as well. A case study in this paper is the Iranian Gas Transmission Company, district 3 and with respect to the company's strategic importance to the country from different aspects affecting the sustainable growth, the development of roadmap for the future of this organization has been on the agenda. Data collection based on experts' comments and by using the Delphi process was conducted. The findings show that the roadmap developed according to the validation conducted by experts, has been well managed the visible and invisible Gas company needs to provide succession of forces according to the goals.
  • Effective organizational elements and the results of cross-functional coopetition in small and medium size industries
    Pages 1-10
    Due to changing conditions and unstable environment, Companies to survive and have a good competitive position always require proper utilization of the knowledge available in the organization. Without a proper structure and leadership style, using this source is not possible. An appropriate leadership style and structure can not only create competition for the creation of new knowledge but also by providing suitable cooperation condition, can create conditions for sharing created knowledge. Therefore this study, investigates the effective organizational elements as well as the results of cross-functional coopetition, in small and medium size industries. The study was causal and statistical sample is 165 employees and managers working in companies located in the industrial areas of Kerman city and the tool for data collection is questionnaire. Reliability for Conservative leadership, participative leadership, formalization, centralization, cross-functional coopetition and knowledge integration mechanisms is obtained 0/81, 0/70, 0/72, 0/70, 0/91 and 0/84 respectively. The results indicate that the conservative leadership and formalization impact on cross-functional coopetition but participative leadership and centralization have no effect on cross-functional coopetition. Also the results indicate that the cross-functional coopetition has a significant and positive impact on knowledge integration mechanisms.
  • Identification and analysis of the affecting factors on the success of technology road mapping by using interpretive structural modeling technique
    Pages 1-10
    With increasing cost, complexity and speed of technological changes and global competition, to ensure that technological investment is consistent and aligned to present and future needs of the organization, industry and country has become the most important challenges for policy makers and managers. So, technology management and innovation through a structured and flexible approach such as TRM is necessary. However Road mapping projects implementation and use of its advantages is impossible without identifying and prioritizing of success factors of technology road mapping. The aim of this work is using interpretive structural modeling technique to analyze the affecting factors on the success of technology road mapping. This helps improving technology road mapping process and identifying appropriate organizational policies. For this purpose, we firstly focus on literature review to extraction of technology road mapping success factors. Then, interpretive structural modeling technique is used for revealing the relation between those factors. For data gathering, 17 questionnaires are distributed among people with executive background or related working experience. The results show that the effective factors were classified in four levels. the most influencing factors are related to "commitment and support of management", "financial support" and "access to data, information and required knowledge", " appropriate participation of people ", "proper facilator" and " Accepting roadmapping ". The most influenced factors are "quality of roadmap" and "flexibility for reasonable changes by updating of roadmap"'.
  • Motion Algorithm from EFQM toward BSC in order to prioritize improvement projects of self- assessment.
    Pages 1-10
    EFQM excellence model with specifying the position of organization in the path of excellence is a practical tool in order to understand its deficiencies and shortcoming, so that with providing guidelines in the form of improvement projects helps organizations to advance the process of appropriate management systems .EFQM self- assessing model as a tool of Total Quality Management is facing with the problem of the lack of prioritizing improvement projects because of the lack of facilities and limits of resources in enterprises hence there are the necessity of strategic prioritizing of self-assessment projects in the organization. The aim of this study is to provide the steps of moving the EFQM model to BSC model as a strategic management tool by using FTOPSIS and FANP techniques in order to strategic prioritize the improvement projects of the EFQM self-assessment. This study is functional in terms of the objective and in terms of method is a survey research and in terms of the collection of information is a field research. Statistical society consists of 7 persons of Yazd municipal managers in the form of excellence team and interview and questionnaire are tools used in the research. The result of prioritizing improvement projects led to determine importance of internal process perspective in the organization in the organization and prioritize 21 improvement projects including “ provision and updating of educational electronic ID”,” personal relocation in occupational category according to given training”,” create documentation center in municipality”
  • The Effect of Brand distinctiveness and performance on Brand Competitiveness with the Mediating Role of Technological Opportunism
    Pages 1-10
    Today, brand competitiveness is among those issues which has received much attention among researchers and scholars in economy and has been touched upon as a means to achieve desired economic growth and sustained development. In today’s world, the development of food industry market from one hand and increase in competitiveness among firms and customers’ expectations, on the other hand, have persuaded food companies to generate a strong brand in today’s competitive markets. The present research is aimed at studying and examining the effect of brand distinctiveness and performance on brand competitiveness through the mediating role of technological opportunism among super exporter firms of food industry products. Data gathering instrument was a standard questionnaire whose face validity for validity purpose and Cronbach alpha coefficient for its reliability were examined. This study is practical in aim and descriptive-survey in data gathering procedure. To test the research hypotheses and to confirm the conceptual model, structural equation modeling was used. The results show that brand distinctiveness and performance have a significant positive effect on brand competitiveness while technological opportunism has a mediating role in the above relationship.
  • Identifying and evaluation the effective factor on successfully implementation of ERP in Small and Medium-sized Enterprises with emphasis on the life cycle of this system (Case Study: Enterprises located in the industrial town of Rasht Sefidroud)
    Pages 1-10
    ERP system implementation can affect all the functions of the areas in organization and lead to increased efficiency and total productivity in the organization. But usually the organizations face with important problems and barriers such as restrictions on capital, resources, poor management and so on during the process of ERP implementation. One of the priorities of economic development in many of the developed countries is small and medium firms. What is important in these companies is ERP system implementation, so in this research we provide a model for successful ERP implementation by using its critical success factors in ERP life cycle. Therefore, study population in this research is small and medium companies based in the industrial city of Rasht Sefidrud taken into account that the number of respondents included 166 patients and for analysing the results by using structural equation modeling (SEM). The results obtained confirm the factors to company's strategy (transparent goals), accuracy of information and knowledge management, organizational structure (organizational readiness), experience, knowledge and expertise of the members of the project team and the support and participation of senior managers in step pre implementation, and approve all contributing factors is in during ERP implementation. As well as factors of change management, system acceptance / resistance ERP, collaboration and communication between departments, participation of stakeholders (end users, shareholders, etc.) and the Steering Committee also approved sample was in ERP post implementation step.
  • Design human resource strategy according to jobs grouping in Tehran UAST
    Pages 1-10
    Human resource has earned basic position and become a strategic factor in organizations in recent years. This research is fulfilled by using Mesholm & bamberger model for separation of jobs grouping with the goal of design of human resource strategy in the University of Applied Science and Technology (UAST). Managers and experts formed statistical society of this research and the data is extracted through questionnaires, document study and interview with managers and experts. in this research, strategic coordinates were determined and proper human resource strategies were identified for any group of jobs after data processing. Results show that in the existing situation of UAST Paternal strategy is the dominant human resource strategy according to the experts attitudes. In this research, human resource strategies are also presented in order of separation of jobs grouping in UAST.
  • Identify and Prioritize indicators Of Knowledge-Based Soft Technologies Case Study:Computer Games
    Pages 1-10
    This paper has aimed to identify and prioritize the indicators or factors of knowledge-based soft technologies in case study .Computer games industry is a subset of the creative industries, wich can be effective in accelerating the development of Resistance Economy.Because the creative industries don’t require material or machinery and they use mining mind so cann’t be sanctioned.This paper probes for a comprehensive conceptual framework with an exploratory study and comparative to identify the most important factors which form the background to achieve knowledge-based soft technologies factors and classification of factors on the basis of the characteristics of each component/factor variable within a Tri-Category conceptual framework.With combination of variables and generation of the three dimensions of context,structure,content,the conceptual framework of this study was developed.The proposed conceptual framework was developed with three rounds of Delphi method by collecting data of 22 experts,and model validation study was presented at the end.Base on the finding,48 indicators that affect on computer games industries were founded.So,14 indicators for contextual part ,20 indicators for structur part and 14 indicators for content part were identified.Also,analysis of expert option with Friman test,Showed that content factors(soft technology),the first and the top rated,structure factor(knowledge-based)and contextual factors (technological industry) were ranked second and third in priorities of panel members.
  • Explaining the Patterns of Excellence in Excellence for Activist Organizations
    Pages 1-10
    Despite the vast application of excellence models in modern organizations, it is not clear that which one is more appropriate. This paper is aimed to choose the most proper Excellence patterns to be employed to realize the excellence goals in progressive organizations. For this study, not only we studied the literature of research, but also we employed Fuzzy Delphi technique to filter and select superior excellence patterns. The conducted idea analysis was filtered during two steps using Cheng & Lin approach.
    The study population was comprised of 30 industry experts and university faculties. In order to study and analyze, 12 excellence patterns were selected from different fields including human resources, training, ethics, and knowledge management from which 5 excellence models were chosen after filtering experts' opinions. It is considered that through this process, the excellence path for organizations will be defined and will make them capable to take actions in order to realize the excellence goals in much shorter period of time
  • Explanation of Human Resource Development Model Based on Islamic-Iranian Model
    Pages 1-10
    This study seeks to explain human resource development models based on Islamic-Iranian model of progress in line with a generalized model in the selective ministries of Iran. The research method is descriptive-survey and is based on cross-sectional data. The questions are descriptive and hypotheses are relational. The main question of the research involves how the integrated model of development of human resources based on Islamic-Iranian model of progress in the ministries of Iran is. The population mean test was used to test the hypotheses and Friedman test was used to prioritize variables. Thirteen hypotheses were defined based on the models of previous studies. The population of the study includes all vice presidents and directors of human resources development who are at service for the year ended in 1395 in the selected governmental ministries. The findings of the hypotheses testing indicate the confirmation of all the variables influencing the research model. According to the results of the confirmatory factor analysis, from the organizational perspective factors like organizational justice, cross-organizational factors, training, hardware factors of the working environment, indigenousness of the model, knowledge management, national factors and software factors of the working environment and from individual perspective factors like faith-centeredness and engagement of the employees are effective on the development of human resources based on Islamic-Iranian approach of progress. Finally, the final version of the research model extracted by using confirmatory factor analysis and its fitting was approved.
  • Work-life quality and organizational performance, using the Balanced Scorecard (Case Study: University of Science and Technology)
    Pages 1-10
    Today, the importance of human resources in organizations is obvious. On the other hand achieving improved organizational performance requires attention to staff motivation and continual improvement of these factors are factors. Therefore, the quality of working life of the factors that on various topics such as productivity of people and organizational performance, impact. Balanced Scorecard is a performance evaluation of new methods In this method, organization or enterprise in the four-way learning, internal processes, financial and customer is assessed. Thus, according to the staff at the University of Science and Technology and their effective role in the performance of the organization, in the present study seeks to answer the question that Does the quality of work life and organizational performance using the Balanced Scorecard at the University of Science and Technology Indicators There is a significant relationship?
    The methodology of this research is descriptive-survey-correlation and it is aimed at applied research. The population of the research staff of the University of Science and Technology is a high school diploma or higher. The sample size was calculated using the Cochran 270. Sampling in this study was stratified random sampling. Library and field research data were collected in two parts, Walton's QWL model and evaluate the performance of two organizations with a research design was used. Prshnamh reliability using Cronbach's methods The more Tyb 907/0 and 890/0, respectively and the validity of the method has been validated using expert opinions To analyze the data, Pearson correlation test using LISREL is used.
    The main hypothesis of this study, the relationship between quality of work life and organizational performance Based on the results obtained in this study was confirmed.Based on the findings, the quality of working life in the layers in order on financial, learning and development, internal processes and client layers organizational performance had the greatest amount of influence Based on these results the organization should plan on financial topics and learning and growth Azparamtrhay quality of work life The payment of fair and sufficient and ongoing growth opportunity and security conditions improve staff productivity and provide organizational performance.
  • Stuyding the relationship between assertiveness and empathy of faculty members who have managerial positions (case study:Valiasr university of Rafsanjan)
    Pages 147-156
    Objective
    the main goal of the present research is to study the relationship between assertiveness and empathy of faculty members who have managerial positions.
    Method
    this is a correlative-applied research. statistical population of the research includes all faculty members with managerial positions in academic year 2015-2016 in Valiasr University of Rafsanjan. The number of them is 61 persons. The statistical population has been studied as the sample. Data were gathered by standard questionnaires of assertiveness (Gambrel & Richy) and empathy (Davis). Data were analyzed by descriptive and infrential statistics.
    Findings
    results of data analysis suggest that there is no significant relationship between managers’ assertiveness and viewpoint and between amount of imagination and empathetic attention and there is relationship between managers’ assertiveness and personal distress.
    Conclusion
    results of the research suggest that there is no relationship between assertiveness of faculty members with managerial positions and dimensions of empathy. Therefore, it is necessary to pay attention strictly to these dimensions in behaviors of managers. It is recommended that managers are chosen more accurately by holding educational periods, related workshops and more scientific selections.