فهرست مطالب

زمین شناسی مهندسی - سال نهم شماره 4 (زمستان 1394)

مجله زمین شناسی مهندسی
سال نهم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علمی پژوهشی
  • رضا احمدی، نادر فتحیانپور، غلامحسین نوروزی صفحه 3069
    رادار نفوذی زمین (GPR) یک تکنیک ژئوفیزیکی غیرمخرب و با قدرت تفکیک بالاست که از بازتاب امواج الکترومغناطیسی با فرکانس بالا برای آشکارسازی و شناسایی اشیاء مدفون و مصنوعات دست ساز بشر استفاده می نماید. در مطالعه حاضر این تکنیک جهت شناسایی مشخصات هندسی اهداف استوانه ای مدفون نظیر انواع ساختارهای تونلی استفاده شده است. دستیابی به چنین مقصودی براساس تعیین روابط پنهان بین پارامترهای هندسی اهداف استوانه ای و پارامترهای هذلولی پاسخ GPR، با استفاده از روش های هوشمند شبکه های عصبی مصنوعی و شناخت الگو، صورت پذیرفته است. برای این منظور پاسخ GPR مدلهای مصنوعی استوانه ای شکل متناظر با اهداف ژئوتکنیکی متداول (نظیر انواع تونلها، کانالها، قناتها و خطوط لوله) با استفاده از مدلسازی پیشرو به روش اختلاف محدود دوبعدی، مدلسازی شده و به عنوان الگو در الگوریتمهای شبکه های عصبی مصنوعی و تطبیق الگوی آماری مورد استفاده قرار گرفته است. ساختار شبکه عصبی مورد استفاده براساس استخراج ویژگی های متمایز و منحصر بفرد (مقادیر ویژه و نرم مقادیر ویژه در راستاهای افقی و قائم) از تصاویر GPR و تعیین تمام پارامترهای هندسی بطور همزمان بنا شده است. عملیات تطبیق الگو نیز از طریق بکارگیری دو روش شباهت مختلف همامیخت حوزه فضایی و همبستگی متقابل نرمالیزه شده در حوزه عدد موج دوبعدی، صورت گرفت و مشخص گردید که بطور معمول رویکرد حوزه عدد موج، نسبت به روش دیگر از سرعت بالاتری (بیش از 23 برابر) برخوردار است.
    نتایج پژوهش نشان می دهد که هر دو روش هوشمند مورد استفاده، قابلیت کاربرد برجا، سریع، دقیق و اتوماتیک را برای اهداف ژئوتکنیکی واقعی، دارا می باشند هرچند درمجموع روش شبکه های عصبی نسبت به روش تطبیق الگو از خطای کمتر و درنتیجه قدرت تخمین بالاتر پارامترهای هندسی اهداف استوانه ای مدفون برخوردار است.
    کلیدواژگان: رادار نفوذی زمین (GPR)، مشخصات هندسی اهداف استوانه ای، شبکه های عصبی مصنوعی، تطبیق الگوی آماری، همبستگی متقابل نرمالیزه شده
  • سیامک بهاروند، سلمان سوری * صفحه 3093

    یکی از انواع فرآیندهای دامنه ای که هرساله در برخی نقاط جهان و ایران رخ داده و خسارت های جانی و مالی فراوانی را باعث می گردد، پدیده زمین لغزش می باشد. به منظور بررسی پایداری دامنه ها در حوضه کاکاشرف ابتدا با استفاده از عکس های هوایی و بازدید های میدانی نقاط لغزشی شناسایی شده و متعاقب آن نقشه پراکنش زمین لغزش حوضه تهیه گردیده است. با تلفیق نقشه عوامل موثر بر لغزش با نقشه پراکنش زمین لغزش ها، تاثیر هر یک از این عوامل از جمله شیب، جهت شیب، ارتفاع، لیتولوژی، کاربری اراضی، فاصله از جاده و آبراهه در محیط نرم افزار Arc GIS سنجیده شده است. سپس با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی این عوامل اولویت بندی گردیدند. در این تحقیق از روش منطق فازی و تراکم سطح به منظور پهنه بندی خطر زمین لغزش در حوضه کاکاشرف استفاده شده است. برای ارزیابی و طبقه بندی نتایج خروجی مدل های مورد استفاده در برآورد خطر لغزش منطقه از شاخص احتمال تجربی استفاده شده است، نتایج بدست آمده نشان می دهد که مدل منطق فازی، روش کار آمدتری نسبت به مدل تراکم سطح استفاده شده برای تهیه نقشه خطر لغزش های حوضه کاکاشرف می باشد.

    کلیدواژگان: زمین لغزش، حوضه کاکاشرف، منطق فازی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، تراکم سطح
  • سمانه پورمحمدی، محمدرضا اختصاصی، محمدحسن رحیمیان صفحه 3113
    کوهستان ها عموما منشاء تشکیل بسیاری از عوارض طبیعی سطح زمین از جمله دشت های دامنه ای مجاور خود می باشند. به همین دلیل از نظر ژنز یا ماهیت سنگ شناسی در بسیاری از مناطق کوهستانی و دشت های مجاور به هم، تداخل طیفی قابل ملاحظه می باشد. به نحوی که بارزسازی واحدهای سنگ شناسی مناطق کوهستانی که هدف اصلی تهیه نقشه های زمین شناسی است را دشوار و یا با خطای فاحش همراه می نماید. معمولا خطای ناشی از انتشار یا پخشیدگی مواد تخریبی ساخت های اولیه کوهستانی در دشت های مجاور موجب بروز خطا در روش های تفکیک و نسبت گیری طیفی می گردد. معمولا سطح وسیعی از دشت ها توسط مواد تخریبی کوهستان های مجاور خود پوشانده می شوند که می تواند در بازتاب های طیفی رفتاری مشابه سنگ های متصل و توده ای در مناطق کوهستانی داشته باشند. در حالی که از منظر زمین شناسی دشت ها غالبا در محدوده واحد های زمان چینه شناسی کواترنری قرار می گیرند. در تحقیق حاضر در نظر است تا با تلفیق دو علم ژئومورفولوژی و دور سنجی ابتدا واحدهای زمین ریخت شناسی کوهستانی و دشتی تفکیک گردیده و سپس واحدهای سنگ شناسی آهکی اعم از توده ای و آواری با دقت مناسب شناسایی شوند. بدین طریق می توان ضریب کاپای مربوط به نقشه سازندهای زمین شناسی محدوده مطالعاتی را به بالاترین سطح ممکن ارتقاء داد. با انجام تحقیق حاضر ابتدا به کمک داده های ماهواره ای لندست و تکنیک های مختلف پردازش تصویری نظیر نسبت گیری باندها، تجزیه مولفه های اصلی و تجزیه عاملی مناسبترین شاخص های تفکیک کننده انتخاب و نقشه واحدهای سنگی شناسایی با ضریب کاپای 51/0 بدست آمد. نهایتا با همپوشانی نقشه حاصل با نقشه واحدهای ژئومورفولوژی و تفکیک مرز واحدهای سنگی آواری در دشت ها با غیرآواری درکوه ها دقت نقشه سنگ شناسی به 73% افزایش یافت. نتیجه اخیر نقش و اهمیت تلفیق علوم دورسنجی و ژئومورفولوژی را در افزایش دقت نقشه های سنگ شناسی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سازندهای آهکی، واحدهای ژئومورفولوژی، واحدهای سنگ شناسی، دشت، کوه، دورسنجی، لندست
  • مقاله استخراج شده از پایان نامه
  • حسن طاهرخانی، مهران جوانمرد صفحه 3131
    یکی از مشکلات مربوط به خاکهای رسی تورم آنها در اثر جذب رطوبت است، که باعث وارد کردن فشار به سازه فوقانی شده و می تواند باعث شکست و یا تغییر شکل سازه های سبک شود. یکی از روش های برخورد با مشکل تورم خاکهای رسی، تثبیت آنها با مواد افزودنی می باشد. این مقاله به بررسی تاثیرسه نوع ماده افزودنی بر روی تورم دو نوع خاک رس می پردازد. افزودنی های مورد استفاده شامل دو نوع تثبیت کننده متعارف آهک و سیمان، و یک نوع تثبیت کننده غیر متعارف نانوپلیمر CBR PLUS می باشد. این مواد در درصدهای مختلف به دو نوع خاک رس، که یکی از آنها دارای دامنه خمیری کم و دیگری دارای دامنه خمیری بالاست، افزوده شده و حدود اتربرگ، و تورم خاک در زمانهای مختلف از 2 تا 96 ساعت اندازه گیری شده است. نتایج نشان می دهد که ماده CBR PLUS تاثیر بیشتری در کاهش تورم خاکهای با دامنه خمیری بالا دارد و تورم را تا 15 برابر کاهش می دهد، اما آهک و سیمان آن را 10 برابر کاهش می دهند. در خاک رس با دامنه خمیری پایین تاثیر سیمان در کاهش تورم بیش از آهک و CBR PLUS است. افزودن 7% سیمان تورم را 14برابر کاهش داده و همین مقدار آهک آن را تا 6برابر کاهش می دهد. همچنین، در خاکهای رسی با دامنه خمیری پایین و بالا، به ترتیب، سیمان و CBR PLUSدامنه خمیری را بیش از دو ماده دیگر کاهش می دهند.
    کلیدواژگان: خاک رس٬ تثبیت، تورم، دامنه خمیری
  • علی کمک پناه، مریم یزدی صفحه 3151
    از آنجاکه استفاده از سازه های خاک مسلح در مناطق لرزه خیز روز به روز در حال افزایش است، بررسی رفتار لرزه ای این سازه ها اهمیت می یابد. در این تحقیق، به بررسی رفتار لرزه ای دیوارهای حایل خاک مسلح شده با تسمه های پلیمری پرداخته شده است. جهت تحلیل حساسیت، تاثیر پارامترهای طول مسلح کننده ها، نحوه اجرای مسلح کننده ها، بیشینه شتاب موج ورودی و فرکانس موج ورودی که می توانند اثر قابل توجهی بر تغییر شکلها داشته باشند مورد بررسی قرار گرفته است. مشکل عمده تحلیل های دینامیکی زمان بر بودن آنها با استفاده از نرم افزارهای عددی می باشد. از این رو مناسب ترین و ساده ترین راه حل، تعیین ضرایبی معادل است که به واسطه آن بتوان تغییر مکانهای دیوار را از دو روش شبه استاتیکی و دینامیکی به یکدیگر همگرا نمود تا با استفاده از تحلیل های شبه استاتیکی که زمان بسیار کمتری نسبت به تحلیل های دینامیکی می گیرند، به طراحی نسبتا دقیقی دست یافت. به این منظور با در نظر گرفتن تغییر مکان افقی دیوار به عنوان مبنای مقایسه، ضریب شتاب افقی معادل زلزله برای مدل ارائه شده است.
    کلیدواژگان: دیوار حایل، خاک مسلح، تسمه پلیمری، تحلیل دینامیکی، ضریب شتاب افقی معادل زلزله
  • سعید نورایی نژاد، محمد صدقی اصل، منصور پرویزی، اردشیر شکرالهی صفحه 3175
    ازمهمترین چالش هادرپروژه های عمرانی،علاوه بر طراحی و اجرای آنها،کنترل ایمنی وپایداری اجزای مختلف آن در طول دوران ساختمان و بهره-برداری است. هدف این تحقیق تدقیق سطح ایستابی آب یا همان فشار پیزومتریک در بدنه و تکیه گاه های سد خاکی شاه قاسم واقع در نزدیکی شهر یاسوج با استفاده از داده های ثبت شده می باشد.میان یابی بوسیله روش های زمین آماری کریجینگ ساده، کریجینگ معمولی و میانگینمتحرکوزنی برای مدل های کروی، نمایی و گوسی انجام گرفت.برای مقایسه آماری مدل ها از شاخص های آماری MBE،MAE، RMSEوGSDاستفاده گردید.نتایج نشان داد که روش کریجینگ ساده با مدل گوسی بهترین روش میان یابی سطح ایستابی آب سد خاکی شاه قاسم است. روش های کریجینگ معمولی با مدل گوسیو کریجینگ معمولی با مدل کروی در اولویت های بعدی قرار دارند.روش میانگین متحرک وزنی با توان های مختلف دارای خطای بیشتری نسبت به روش-های کریجینگ است. با بررسی نقشه ها، احتمال وجود یک حفره در این قسمت از سد دور از انتظار نیست. وجود حفره احتمالی سبب می شود که به مرور زمان آب مخزن سد تخلیه می گردد و سرانجام می تواند باعث بروز پدیده زیرشوئی شود که در مجموع برای پایداری سد خطرناک می باشد.
    کلیدواژگان: سدخاکی، فشارپیزومتریک، کریجینگ، میان یابی
  • مقاله مستقل
  • علی یداللهی، علی محمد آجرلو، احمد رضا ذوالفقاری صفحه 3193
    امروزه استفاده از بتنهای سنگین به عنوان سپر محافظ در مقابل پرتوهای پر انرژی گاما بسیار متداول است. در تولید بتنهای سنگین می توان از سرباره سرب به عنوان مصالح اولیه استفاده نمود. کاربرد سرباره سرب در تولید بلوک های بتنی موجب صرفه جویی در استفاده از منابع طبیعی و همچنین کاهش مشکلات زیست محیطی ناشی از ذخیره سازی این ضایعات صنعتی می شود. در عین حال بتن تولیدی نیز به دلیل وجود عناصر فلزی سنگین با عدد اتمی بالا می تواند به عنوان یک حفاظ موثر در مقابل تابش پرتوهای گاما مورد استفاده قرار بگیرد. تحقیق حاضر به بررسی امکان استفاده از سرباره سرب تولیدی در فرآیند بازیافت باتری های سربی به عنوان سنگدانه در تولید بتن می پردازد. برای این منظور مقاومت مکانیکی و ضریب تضعیف پرتو گاما برای نمونه های سیمانی تهیه شده با جایگزینی 40 تا 60 درصد سرباره سرب به جای سنگدانه طبیعی اندازه گیری شده است. همچنین تاثیر1 تا 5 درصد پودر سرب در زمان گیرش نمونه های سیمانی اندازه گیری گردید. نتایج آزمایشها نشان می دهد که با افزایش میزان سرباره سرب، چگالی، مقاومت مکانیکی و ضریب تضعیف پرتو گاما برای نمونه های سیمانی افزایش قابل توجه پیدا می کند، ولی افزودن پودر سرب به خمیر سیمان زمان گیرش آن را شبیه سیمانهای دیر گیر به تاخیر می اندازد. به طور کلی، ساخت بتن سرباره سرب مناسب با کمترین ضخامت، هزینه ساخت حفاظ را کاهش داده و بیشترین میزان تضعیف را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: بتن سنگین، سرباره سرب، پرتو گاما، مقاومت مکانیکی، ضریب تضعیف
  • علمی پژوهشی
  • روزبه یزدانفر، ناصر حافظی مقدس، محمدرضا قائمیان صفحه 3207
    متوسط سرعت موج برشی در سی متر بالایی علی رغم ضعفهای متعدد در بیان دقیق ویژگی های دینامیکی ساختگاه همچنان یکی از پارامترهای مورد اعتماد در طبقه بندی لرزه ای زمین از نظر آیین نامه های مختلف می باشد. در مطالعه حاضر نتایج ارزیابی سرعت موج برشی در 79 نقطه از شهر مشهد مورد بررسی قرار گرفته و روابط تجربی بین میانگین سرعت موج برشی در 30 متر فوقانی خاک با عمق های کمتر بدست آمده است. همچنین با توجه به اطلاعات پروفیل سرعت در 79 گمانه مزبور و نیز داده های پریود تشدید موجود از شهر مشهد عمق مناسب جهت تحلیل دینامیکی اثر آبرفت در محدوده شهر مشهد پیشنهاد گردیده است. براین اساس پروفیل سرعت مورد نیاز جهت مطالعات تحلیل اثر آبرفت در شهر مشهد بجز نواحی جنوبی و شمالی که در حاشیه ارتفاعات قرار دارد بیش از 30 متر می باشد. برای بخش های مرکزی، شرق و شمال شرق شهر که پریود تشدید بیش از 7 /0 ثانیه دارند به 80 متر نیز می رسد. لذا عمق کاوش 30 متر در شهر مشهد تنها برای طبقه بندی زمین از نظر آیین نامه مناسب است و برای تحلیل های تئوری نیازمند مطالعات عمیق تر می باشیم.
    کلیدواژگان: کلمات کلیدی: متوسط سرعت موج برشی، عمق کاوش، مشهد، استاندارد 2800
|
  • Reza Ahmadi, Nader Fathianpour, Gholam, Hossain Norouzi Page 3069
    Ground- Penetrating Radar (GPR) is a non-destructive and high-resolution geophysical method that uses high frequency reflected EM waves to detect buried objects and manmade structures. In current study this method has been used to identify geometrical characteristics of buried cylindrical targets such as tunnel structures. This aim has been obtained through determination of relationships between physical and geometrical characteristics of cylindrical targets with the parameters of GPR hyperbolic response using two intelligent pattern recognition methods known as artificial neural network and template matching. To this goal GPR responses of synthetic cylindrical objects corresponding to common geotechnical targets (such as tunnels, canals, qanats and pipes) have been simulated using forward modeling by 2D Finite Difference and have been used as templates in the neural network and template matching algorithms. The structure of applied neural network was designed based on extracting discriminant and unique features (eigen values and the norm of eigen values in the horizontal and vertical directions) from the GPR images and predicting all geometrical parameters of the objects simultaneously. The template matching operation also carried out by two different similarity approaches named spatial domain convolution and normalized cross correlation in 2D wave number domain. Afterward it was delineated that the wave number domain approach is generally faster (more than 23 times) than the other approach. The results of the research show that both two employed intelligent methods having in situ, real-time, accurate and automatic application capabilities can be applied for real geotechnical applications, however in general the neural network method has led to less error and as a result higher estimation power for the geometrical parameters of the cylindrical targets than template matching method.
    Keywords: Ground, Penetrating Radar (GPR), Geometrical characteristics of cylindrical targets, Artificial neural network, Template Matching, Normalized cross correlation
  • Salman Soori Page 3093

    Landslide is one of the mass movement processes that occur in Iran and parts of the world every year. It causes huge human loss and economical damages. In order to check the stability of slopes in Kakasheraf basin, in the first step sliding areas were identified using the aerial photography and field surveys and then distribution map of landslide is provided. Impact of each of these factors which are included: dip, aspect, altitude, lithology, landuse and distance from the Road and Drainage is assessed in Arc GIS software environment merging the effective factors on landslide with the landslide distribution map. Then these factors were prioritized using AHP model. In this study, the fuzzy logic and density area method in order to landslide hazard zonation has been used in the kakasheraf watershed. The used for assessment and classification of models outputs in Empirical probability index of landslide risk. Results show that, the fuzzy logic, is an applicable method than Density area model for mapping the landslide risk in Kakasheraf watershed.

    Keywords: Landslide, Kakasheraf basin, fuzzy logic, AHP, density area
  • Samaneh Poormohammadi Page 3113
    Mountains are usually formation origin of their neighbor land surface features such as hillsides and plains. In these situations and due to spectral fusion of different land attributes, remote sensing (RS) technique cannot separate lithology units of mountainous regions from their neighbor areas. Therefore, some problems and errors may occur in application of RS technique for generation of geology maps and in separation of these units from other similar units. These errors almost arise from carrying and propagation of primary clastic materials from mountain ranges to hillsides and their surrounding land surfaces. These regions almost have similar spectral signatures and therefore, as an example, identification of massive from debris lime stones through RS technique becomes a challenge. Main objective of this study is to integrate RS and geomorphology approaches for identification of different geomorphology units and finally separation of debris lime stones from massive lime stones in Bahadoran region, Yazd province. For this purpose, a Landsat ETM+ image was acquired together with band ratios, principal component analysis and factor analysis approaches to generate lime stone distribution map. Additionally a knowledge-based image interpretation approach was used for recognition of lithology units and generation of a new limestone distribution map. The first map then was compared with the second one by Kappa statistics. Results of this study show that the second approach (integration of RS and geomorphology sciences) can better generate the lime stone distribution map compared with the first one. Kappa statistics of the two approaches were 0.73 and 0.51, respectively.
    Keywords: lime stone formation, geomorphology unit, lithology unit, plain, mountain, RS, Landsat
  • Page 3131
    one of the major problems associated with the clay soils is their swelling due to moisture attraction, which results in imposing high pressure on the super structures, and may cause failure or deformation of light structures. One of solutions to mitigate the swelling problem of clay soils is their stabilization using additives. This paper, describes the evaluation of three types of additives on the swelling of two types of clay soils, one with low plasticity index and the other with a high plasticity index. The additives used in this research include two traditional additives, namely cement and lime, and one type of nontraditional stabilizer, namely CBR PLUS nano polymer. These additives were added to the soils in different contents, and the Atterburg limits, and swelling of the soils at different times from 2 to 96 hours after addition of additives were measured. The results show that, the CBR PLUS is more effective in decreasing the swelling of the soil with high plasticity index, with a 15 times reduction in swelling, against 1o times for the lime and cement. For the soil with low plasticity index, he cement is found to be more effective than the lime and CBR PLUS in reducing the swelling. The addition of 7% of cement resulted in 14 times reduction in swelling, against 6 times reduction for the addition of the same content of lime. In addition, it is found that, the CBR PLUS and cement, are, respectively, more effective in reducing the plasticity index of the soil with high and plasticity index.
    Keywords: clay, Stabilization, plasticity index, swelling
  • Ali Komak Panah, Maryam Yazdi Page 3151
    Reinforced soil structures are finding increasing applications in seismic active zones. This makes it important to study the dynamic behavior of these structures. Therefore, the present article is an attempt to study the seismic behavior of reinforced soil retaining walls with polymeric strips. The effects of the most important parameters including the length of reinforcement, reinforcement arrangements (zigzag vs. parallel), maximum base input acceleration, and wave frequency on the wall displacement were investigated for sensitivity analyses. The main drawback of dynamic analysis is that numerical methods are time consuming. Therefore, determination of equivalent coefficients is a suitable and simple approach to converge results of pseudo-static and dynamic methods. In this case, a relatively accurate design is achieved by using pseudo static method that requires far less time. To this end, the earthquake equivalent horizontal acceleration coefficient is proposed by considering horizontal displacement of the wall as the basis for comparison.
    Keywords: Retaining wall, reinforced soil, polymeric strips, dynamic analysis, earthquake equivalent horizontal acceleration coefficient
  • Mohammad Sedghi Asl Page 3175
    Stability and safety of the dam is one of the most important challenges during construction and performances. The aim of this study is to make accurate water table and piezometric heads through embankment and its foundation of the shahghasem dam which is located near Yasouj city. Applying geostatistical, Simple Kriging, Ordinary Kriging and Weighted Moving Average, interpolation was done using Gaussian, exponential and spherical models. For comprising the results, we use the statistical index including MAE, MBE, RMSE and GSD. Results indicated that Simple Kriging with Gaussian model is the best one, while Ordinary Kriging with Gaussian model and Ordinary Kriging with spherical model are in the next order. The Weighted Moving Average method with different exponents indicated a significant error comparing to other methods. As a result, the depicted maps show a hole through foundation near right abutment of the dam. Finally, being a hole in foundation could strength piping and internal erosion.
    Keywords: Embankment Dam, Piezometric Head, Kriging, Interpolation
  • Alimohammad Ajorloo Page 3193
    Heavy concrete is an excellent shielding material most widely used for radiation shielding of gamma rays. It is possible to use lead slag as a partial replacement of aggregates to increase the density of concrete shields. From an environmental point of view, substitution of natural aggregate with lead slag can saves our natural resources and land. Also, using lead slag resulted in an increase of the attenuation of gamma radiation.The main goal of the present work is to study the possibility of using lead slag extracted from recycling of the spent batteries as concrete aggregates. The mechanical properties and linear attenuation coefficients of concrete samples fabricated by using lead slag as 40 to 60 percent replacement of fine aggregates were experimentally examined. Also the effects of lead powder on setting time of cement pastes were investigated.Experimental results indicated that the partial replacement of sand by fine lead slag increases the mechanical strength of concrete. Radiation absorption tests showed also a superior absorption of gamma rays with the use of lead slag as concrete aggregate. But, Addition of lead powder significantly delays the setting time of the cement pastes.Consequently, Lead slag concrete could be preferred for construction of shields with lower cost and better capacity of radiation absorption.
    Keywords: Heavy concrete, Lead slag, Gamma radiation, Mechanical strength, Linear attenuation coefficients
  • Mr Ghaemian Page 3207
    Average of the shear wave velocity of the upper 30 meters despite the numerous weaknesses in accurate explanation of the site dynamic characteristics, is one of the reliable parameters in ground seismic classification in the view of different building codes, until now. This study evaluated the results of shear wave velocity in 79 points in Mashhad, and then empirical relationship between average of the shear wave velocity of the upper 30 meters and lower depths is obtained. Based on the velocity profiles information in 79 boreholes and resonance period data of the Mashhad, the proper depths for dynamic analysis of the site effect are recommended. Therefore the velocity profiles required for analysis of the deposits effects in Mashhad, except for the south and north elevations margin is more than 30 m. For central, eastern and northeastern areas which have resonance period more than 0.7 s, this depth is estimated as 80m. Therefore, investigation depth of 30 meters in Mashhad is only adequate for site classification based on the building codes and deeper studies are needed for the theoretical analysis.
    Keywords: Keywords: average of the shear wave velocity, investigation depth, Mashhad, Standard No. 2800