فهرست مطالب

مطالعات ایرانی - پیاپی 31 (بهار و تابستان 1396)

مجله مطالعات ایرانی
پیاپی 31 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فردوس آقاگل زاده، حسین داوری صفحات 1-20
    بررسی دامنه نفوذ و گسترش واژه های فارسی در زبان های دیگر و از آن جمله زبان های اروپایی و به طور خاص زبان انگلیسی از جمله موضوعات درخور توجهی است که با وجود اهمیت انکارناپذیرش از منظر زبان شناختی و نیز فرهنگی و تاریخی کماکان ابعاد مختلف آن در مطالعات ریشه شناختی مغفول مانده است. در این بین، بررسی واژه های انگلیسی با ریشه فارسی بیانگر آن است که بخش قابل توجهی از این مجموعه به نام های گیاهان اختصاص دارد؛ نام هایی که در دوره های مختلف زمانی و به شکل غیرمستقیم به این زبان راه یافته اند و در روند انتقال با تغییرات متعددی از جمله تغییرات آوایی و دگرگونی های معنایی (گسترش، کاهش، تغییر) همراه شده اند. در این نوشتارکه مبتنی بر مطالعه ای گسترده و جامع درخصوص وام واژه های فارسی در زبان های اروپایی و به طور خاص زبان انگلیسی تدوین شده است، بیست و چهار واژه از مجموع بیش از چهل واژه شناسایی شده برگرفته از نام های فارسی گیاهان در زبان انگلیسی، با تکیه بر فرهنگ ها و مطالعات معتبر ریشه شناختی به شیوه ای توصیفی- تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته اند. در این بررسی، سعی بر آن بوده تا اطلاعات مرتبط با ریشه واژه در زبان فارسی، معنا و دامنه کاربرد، روند انتقال، زبان های واسط، تغییرات آوایی و دگرگونی های معنایی به نحوی نظام مند ارائه گردد. به علاوه برای آشنایی بیشتر با نوع کاربرد این واژه ها در زبان مبدا، تا حد امکان در مورد تعدادی از مدخل ها، داده هایی از نحوه کاربردشان در متون قدیم فارسی ارائه شده است. در مواردی نیز که این واژه ها به دیگر زبانهای اروپایی راه یافته اند، تلاش برآن بوده تا آنها نیز معرفی گردند.
    کلیدواژگان: زبان انگلیسی، زبان فارسی، گیاه، دگرگونی معنایی، وام واژه
  • شهرام جلیلیان، نجم الدین گیلانی صفحات 21-34
    شکوفایی فرهنگ و تمدن یک سرزمین پیوند تنگاتنگی با خردمندی و فرهیختگی فرمانروایان آن دارد و اگر این ویژگی ها با بردباری و آزاداندیشی یک فرمانروا همراه شود، نخبگان و اندیشمندان به سوی او روی خواهند آورد. خسرو انوشیروان (531-579 م.) پادشاه فرهیخته و خردمند ساسانیان، چنان که منابع تاریخی ایرانی و ناایرانی گواه اند، هم دانش دوست بود و هم آکنده از بردباری دینی و آزاداندیشی. ازاین رو، در دوره فرمانروایی او دانشمندانی از دیگر سرزمین ها به ایران آمدند که یک نمونه آن، ورود فیلسوفان و پزشکان بیگانه به شهر جندی شاپور در خوزستان بود. خسرو انوشیروان که شیفته دانش و فلسفه بود و همیشه با فیلسوفان و اندیشمندان گفت وگوها و هم اندیشی داشت، تلاش زیادی هم برای گردآوری کتاب های علمی هندی و یونانی و ترجمه ی آنها به زبان پهلوی (= فارسی میانه) انجام داد. همچنین خسرو انوشیروان برای گستراندن امنیت در ایران، نهادینه کردن فرهنگ کار و کوشش و ایجاد همدلی و یکپارچگی در کشور، که همگی از زمینه های پیدایش و شکوفایی فرهنگ و تمدن ها بوده اند، فعالیت های زیادی کرد. در این پژوهش، کوشش خواهد شد با سودجستن از منابع تاریخی و به روش توصیفی تحلیلی، به اقدامات خسرو انوشیروان برای شکوفایی فرهنگ و تمدن ایرانی پرداخته شود.
    کلیدواژگان: خسرو انوشیروان، فرهنگ و تمدن، دانش دوستی، کار و کوشش، جندی شاپور
  • خدیجه حاجیان، لیلا احمدی صفحات 35-52
    درباره حافظ، اندیشه، مقام و هنر او در ادب فارسی در قالب کتاب و مقاله، بررسی ها و تحقیقاتی فراوان انجام شده است. با توجه به حجم آثار و تداوم سیر این گونه تحقیقات به ویژه در امرنگارش مقالات لازم است آثار منتشر شده بررسی شوند تا با آشنایی به نقاط قوت و ضعف این دسته از پژوهش ها بتوان از نتایج آن در پر کردن خلاهای موجود در این بخش بهره برد. در این تحقیق به بررسی سیر تاریخی، هم چنین سیر موضوعی مقالات حافظ پژوهی پرداخته شده است. از آغاز سیر حافظ پژوهی1298 تا سال1390، حدود 2082 مقاله تالیف شده است. در این پژوهش ضمن بررسی سیر تاریخی حافظ پژوهی در قالب مقالات فارسی و تحقیق در علل و زمینه های اوج و فرود تعداد(کمیت)آنها، مقالات در پنج دوره تاریخی و در هشت موضوع شرح ابیات، نقد کتاب و مقالات حافظ پژوهی، معرفی انواع تصحیحات دیوان، نسخه شناسی و معرفی نسخه های جدید، تحلیل شخصیت، زندگی و اندیشه حافظ، حافظ و دیگران، زیبایی شناسی (جمال شناسی شعر حافظ) و مقالات متفرقه بررسی شده‏اند. این بررسی نشان می دهد سیر مقالات تا دوره سوم به دلیل برگزاری دو کنگره ی بزرگداشت حافظ سیر صعودی داشته و در دوره چهارم از کمیت آن کاسته شده، اما بر محتوا و کیفیت آن افزوده شده است تا اینکه در دوره پنجم به دلیل ورود مباحث جدید ادبی و گسترش حوزه ی نقد، مقالات هم از نظر کمیت و هم از نظر کیفیت تحول یافته اند.
    کلیدواژگان: مقالات حافظ پژوهی، سیر تاریخی، سیر موضوعی، محتوا، دوره های زمانی
  • زینب خسروی صفحات 53-64
    پردیس واژه ایرانی باستان است که به زبان فارسی رسیده و از زبان های ایرانی وارد تمام زبان های دنیا شده است. مفاهیم مینوی پردیس بر اندیشه اسلامی تاثیر نهاده؛ هرچند مفهوم پردیس در این جهان بینی دگرگون شده است، اما ساخت پردیس که در ایران از قدمت بسیاری برخوردار است، در دوران اسلامی ادامه یافته و بازآرایی آن در قالب نقش و نگارهای پردیسی، در هنر فرش رخ نشان داده است. واژه پردیس و ساخت مکان هایی با این نام، برای نخستین بار در دوران هخامنشی آشکارشد و بعدها مورد تقلید شاهان سلوکی و رومی قرار گرفت. در پژوهش پیش رو، کوشیده ایم تا علت ساخت مکان هایی با نام پردیس، در دوره هخامنشی بیابیم. در فرضیه مطرح شده، پردیس بازنمایی کهن الگوی قومی یعنی بهشت ازلی ایرانی، ایران ویج می باشد که در ساخت این مکان، جغرافیای ایران، تغییر نظام اقتصادی آریایی های تازه وارد به فلات ایران از دامداری به کشاورزی و اندیشه سیاسی نضج گرفته و در دوره مادی ها از اثرگذاری بسزایی برخودارند.
    کلیدواژگان: پردیس، آرمان شهر، ایران ویج، هگمتانه، پردیس های هخامنشی
  • مهدی دهرامی، مجتبی فهیمی پور صفحات 65-80
    آفرین و نفرین(دعا و لعن) از بن مایه های دینی، فرهنگی، اسطوره ای و ادبی است که از دیرباز، همگام با هم، از ادبیات قبل از اسلام تا شریطه های قصاید مدحی و انواع مختلف ادبی استمرار یافته است. هدف این مقاله که با روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته، بررسی وجوه مختلف آفرین و نفرین در آثار دوران پیش از اسلام(باستان و میانه) است. از همین منظر، با توجه به آثار ایرانی باستان(اوستا و کتیبه های هخامنشی) و آثار اشکانی و پهلوی دوران میانه(کتیبه های شاهان و رجال ساسانی، کتاب های کارنامه اردشیر بابکان، یادگار زریران و...)، انواع دعا و نفرین استخراج و از جنبه هایی مانند نقش آن در پیشبرد کارها، اهداف، درخواست کنندگان، بلا یا نعمت های درخواست شده، کارکردها و جنبه های بلاغی آن بررسی شده است. در اوستا این دو مقوله به خصوص آفرین و دعا در بخش های نیایشی آن بسامد گسترده ای یافته که بیشتر در راستای اهداف، تعالیم، اندیشه ها و آموزه های مذهبی قرار گرفته و موجودات اهریمنی نفرین و موجودات اهورایی مورد دعا واقع شده اند. در کتیبه های هخامنشی دعا و نفرین، از یکسو هدف ترغیبی و گاه تحذیری در خصوص پاسداشت کتیبه ها دارد و از سویی دیگر حس وطن دوستی پادشاهان را با بسامد فراوان دعاهای نیک نسبت به کشور نشان می دهد. در کتیبه های دوره میانه نفرین دیده نمی شود، اما دعا همچنان استمرار یافته که بیشتر متضمن طلب عمر طولانی و پیرورزی بر دشمنان است. در کتاب های این دوره دعا و نفرین بیشتر کارکردی ادبی داشته و نشان گر حالات عاطفی شخصیت ها در موقعیت های مختلف روایی است.
    کلیدواژگان: نفرین، دعا، اوستا، کتیبه های هخامنشی، آثار دوره میانه
  • جمشید روستا صفحات 81-99
    همزمان با حاکمیت سلاجقه کرمان (583-433ه.ق) به مانند سلاجقه بزرگ، دیوان هایی مانند دیوان وزارت، دیوان استیفا، دیوان انشا و مناصب دیگری همچون اتابکی و دادبگی وجود داشت. اتابک علاءالدین بوزقش و پسرش اتابک قطب الدین محمد، دوتن از اتابکان سلجوقی کرمان هستند که به رغم نقش بسیار موثر و کارآمدشان در برهه هایی از تاریخ کرمان، کمتر مورد عنایت محققان قرار گرفته و بسیاری از زوایای زندگی آنان در هاله ای از ابهام قرار دارد. از همین رو نوشتار حاضر بر آن است تا با روش تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و تحقیق میدانی(بررسی مقبرهء خواجه اتابک)، در گام نخست به معرفی این دو اتابک و خدمات سیاسی- فرهنگی آنها پرداخته، در دومین گام، وضعیت امروزی مقبره آنان را یادآور شود. نتیجه آنکه اگرچه این دو اتابک، روزگاری اقتدار داشته و منشا خدمات فراوانی در کرمان دیروز بوده اند اما در میان کرمانیان امروز نه تنها نامی از آنان برده نمی شود، بلکه مقبره آنان نیز با بی مهری تمام در گوشه یکی از محله های قدیمی کرمان، رها شده است.
    کلیدواژگان: کرمان، سلاجقه، اتابک علاءالدین بوزقش، اتابک قطب الدین محمد، مقبره خواجه اتابک
  • علی اصغر سلحشور، سامر نظری، مرضیه شعرباف صفحات 101-125
    هنر هخامنشی، هنری ترکیبی است که در نهایت ظرافت و زیبایی جلوه گری می کند. یکی از ظریف ترین مصنوعات هنرمندان قلمرو هخامنشی، ظروف فلزی به ویژه کاسه ها هستند. کاسه های هخامنشی یکی از مدارک مهمی است که از مناطق مختلف شاهنشاهی به دست آمده است. برخی از این کاسه ها دارای کتیبه سلطنتی می باشند که حاکی از اهمیت این گونه از ظروفدر دربار هخامنشی است. این کاسه ها اطلاعات ارزشمندی در زمینه فلزکاری، شیوه تزئینات، تکنیک ساخت، ارتباطات تجاری، اجتماعی، اقتصادی و هنری در اختیار افراد صاحب فن قرار می دهد. پژوهش پیش رو سعی بر آن دارد با نگاهی توصیفی- تحلیلی و بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای و تجزیه و تحلیل نقوش، تزئینات و شکل کاسه ها، اهمیت و جایگاه کاسه های فلزی را در جامعه هخامنشی مورد مطالعه قرار دهد؛ همچنین تلاش می شود بر اساس مطالعات تطبیقی میان کاسه ها و پیاله ها و بررسی حوزه پراکندگی آنها، منشا اقتباس شکلی و تزئینی در ساخت کاسه های فلزی هخامنشی مشخص و تحلیل گردد. نتایج حاصل از این بررسی حاکی از گستردگی کاسه ها و پیاله های فلزی هخامنشی به ویژه نوع زورقی آن، در سرتاسر شاهنشاهی است. وجود آرایه های گیاهی هم چون گل نیلوفر، روزت و تزئینات بادامی شکلی که در سایر هنرهای هخامنشی مانند نقوش برجسته مشاهده می شود، بر کاسه ها نیز شناسایی شد. به علاوه تا مدت ها پس از سقوط هخامنشیان، سنت ساخت کاسه ها و پیاله های فلزی به سبک آن ها در مناطق مختلف رواج داشت.
    کلیدواژگان: هخامنشیان، فلزگری، کاسه زورقی، حوزه پراکندگی
  • اسماعیل سنگاری، علیرضا کرباسی صفحات 125-139
    بسیاری از واژه هایی که در متون پهلوی به کار رفته است، فارغ از معانی انتزاعی و نظری شان، کارکردی عمل گرایانه در صحنه اجتماعی ایران باستان داشته اند. از مهم ترین این واژه ها، «فره» و «خویشکاری» می باشند که ارتباط نزدیکی با یکدیگر داشته و در معنای عملی خود، از کارکردی یکسان برخوردارند؛ متون پهلوی با تاکید بر دینکرد نشان می دهند که این دو واژه نسبت مستقیمی با یکدیگر دارند. درواقع، خویشکاری در هر فرد ظرفیتی از فروغ ایزدی و روشنایی مطلق می باشد که همان فره یزدانی است و به هر آفریده ای به اندازه تاب و توان و انجام خویشکاری آفرینشی او، اعطا می گردد. این نور یا روشنایی، از بهترین نوع خویشکاری از سوی هر فردی حاصل می شود که فرد در جایگاه خویش و در ساختار طبقاتی اش از بهترین کارکردها در جهت نیرومند ساختن عوامل حیات و زندگی بهره می برد و به موجودات مینوی مانندتر می شود و بدین ترتیب، شایسته لقب «فره مند» می گردد. شیوه پژوهش، توصیفی-تحلیلی است و هدف آن که با بررسی منابع دست اول پهلوی و مطابقت آن با ساختار اجتماعی ایران باستان انجام شده، نشان دادن پیوند این دو مفهوم است که در حقیقت، آمیزه ای میان نظر و عمل در نزد فرزانگان ایران باستان بوده است تا از این طریق بتوان بیشترین بازده و نتایج عینی را از فعالیت های مردم در جهت پایداری و ثبات بنیان قدرت به دست آورد.
    کلیدواژگان: فره، خویشکاری، طبقه اجتماعی، نور ایزدی، آفرینش
  • آرمیتا فرهمند صفحات 141-165
    زبان نشانگر هویت و گذشته هر مردمی است، ولی شاهدیم که بسیاری از زبانهای اقلیت تحت نفوذ زبانهای رسمی از بین رفته اند یا شانسی برای بقا ندارند. زبان زرتشتیان، دریdari))،گورونیgavruni)) یا بهدینی نامیده می شود که خود دارای دو لهجه اصلی بهدینی یزدی و کرمانی است. امروزه تنها شمار بسیار کمی از سالمندان زرتشتی را یارای سخن گفتن با گویش بهدینی کرمانی است. هدف از این نوشتار افزون برگامی برای دوباره زنده کردن این گویش، بهره گیری از دستاوردهای آن برای نگهداری دیگر لهجه های گویش بهدینی است. این نوشتار به بررسی جایگاه گویش بهدینی کرمانی از گذشته تا امروز، شماری از تفاوت های بین این گویش و گویش بهدینی یزدی، چگونگی جای گرفتن این گویش کهن در زمره زبانهای «رو به نابودی» و پروژه هایی که برای نجات این گویش در دست انجام است می پردازد. این پژوهش نشان می دهد که همان گونه که زرتشتیان کرمان بنا به دگرگونی های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، دگرگونی شیوه زندگی، گسترش رسانه های گروهی، کاهش ارزش و پایگاه اجتماعی گویش و کم شدن کاربرد آن در جامعه و خانواده زبان مادری خود را کنار گذاشته اند، باید امروز نیز همگی با دگرگونی در احساسات، نگرش ها و باورها نسبت به نقش، کاربرد و اهمیت پایگاه زبان مادری گام بردارند و مدرسه های زرتشتیان، کلاس های دینی، رسانه های گروهی، انجمن ها و سازمان های زرتشتی، سیاستمداران و بزرگان جامعه و سازمان های نگهبان میراث زبانی نقش بزرگی را در زنده کردن این گویش دارند.
    کلیدواژگان: حفظ زبان، زبان های در معرض خطر، زرتشتیان، دری زرتشتی، گویش بهدینان کرمان
  • بهمن فیروزمندی شیره جینی، محمدحسین طاهری، نغمه رفیعی صفحات 167-184
    مطالعه در مورد مردمان هندواروپایی آغازی و هندوایرانی آغازی همواره از موضوعات پرچالش در باستان شناسی خاور نزدیک و آسیای مرکزی بوده است. مسئله موطن اولیه آنان، همین طور مسیرهایی که برای مهاجرت در پیش گرفتند از موضوعاتی بوده است که دانشمندان نظرهای متفاوتی درباره آن مطرح کرده اند. هدف این مقاله بررسی نظریات دانشمندان مختلف درباره سرزمین اصلی و زمان مهاجرت آنها از سرزمین اولیه تا هنگام ورود به ایران بر پایه داده های باستان شناختی است. عمده اطلاعات مورداستفاده ی ما از کتب و مقالاتی هستند که درزمینه باستان شناسی اروپای شرقی، آسیای مرکزی، ایران و افغانستان نوشته شده است. علاوه بر این اشاراتی هم به مطالعات زبان شناسان در این زمینه داشته ایم. بر اساس این پژوهش هندواروپاییان آغازی در هزاره پنجم و چهارم پ.م در استپ های کاسپی – پونتی زندگی می کردند، سپس هندوایرانیان در حدود اواخر هزاره سوم شروع به مهاجرت به سمت شرق و غرب یعنی آسیای مرکزی و اروپا کردند و سرانجام در نیمه دوم هزاره ی دوم پ.م هندوایرانیان آغازی از آسیای مرکزی به سوی ایران و هند حرکت کردند.
    کلیدواژگان: هندوایرانیان، هندواروپاییان، مهاجرت، آریایی
  • وحید مبارک صفحات 185-201
    تاریخ مسعودی یا بیهقی در بردارنده دوره حکومت یک دهه ای مسعود غزنوی و شرح به پادشاهی رسیدن مسعود و ضبط سرزمین های تحت حکم وسپس ظهورو بروز اختلاف ها وکشته شدن مسعود است. بیهقی ضمن نقد مسعود وکارکردش، از دیدگاه ویژه خودش که پادشاهی را به عنوان حاکمیت چیره، مستولی و درست می بیند، به گزارش اعمال مسعود می پردازد و در لابه لای تاریخی که در برگیرنده جهان بینی اوست، نظریه حکومتی خودش را که بنیاد دینی- سیاسی دارد و مبتنی بر حاکمیت الهی پادشاه (ظل الله فی الارض) است، ارائه می کند. در این دیدگاه، تقدیر و اراده و مشیت الهی، غالب بر همه چیز است و کارهای سلطان در جهت همسویی با تقدیر روی می دهد؛ وی کارگزار اراده الهی است (تعز من تشاء و تذل...) و به نمایندگی از خلفا یا جانشینان پیامبر بر روی زمین، مطابقت عملش با فرمان های خداوند را کسب می کند و از اسباب مادی چون مشورت های وزیر و یاری سپاهیان و حمایت مردمان بهره می گیرد تا با عدالت و با غزوهایش، به گسترش دین و اهداف دینی بر کره ارض و بخصوص هندوستان کمک کند. این پژوهش با مطالعه کتابخانه ای و به روش تحلیل محتوا، در پاسخ به چگونگی نظریه حکومت در تاریخ بیهقی، به این نتیجه می رسد که اندیشه بیهقی، مدیریتی سنتی و تفکر ایرانی- اسلامی شده حکومت از دیدگاه افلاطون است.
    کلیدواژگان: تاریخ بیهقی، نظریه حکومت، افلاطون، دین و سیاست، فر، تقدیر
  • محمود مدبری، زکیه تیموری رابر صفحات 203-217
    عدد سه در اغلب مذاهب، فرهنگ ها و اساطیر ملل با مفهوم نمادین خود یعنی کمال، اتمام و بسیاری و برای نشان دادن نهایت نیکی و یا بدی به کاررفته است. وجود سه گانه ها یکی از مصادیق کارکرد این عدد در شاهنامه است و اسطوره ضحاک یکی از بهترین نمونه های آن به شمار می رود. نتایج حاصل از این مقاله که به شیوه کتابخانه ای و با هدف بررسی سه گانه های نمادین داستان ضحاک و تقابل آن ها نوشته شده است، نشان می دهد که در این داستان، سه گانه ها نماینده مفهوم اساطیری عدد سه بوده و تقابل خیر و شر را نشان می دهند. ظهور سه باره اهریمن بر ضحاک او را به اوج ظلم و ستمگری می رساند. همچنین از هم گسیختگی سه گانه جمشید توسط ضحاک و سپس از بین رفتن سه گانه ضحاک توسط فریدون نشان می دهد که سه گانه ها گاهی در تقابل با یکدیگر قرار می گیرند و در این تقابل اگرچه سه گانه ها زوال قطعی ندارند اما غالب و مغلوب یکدیگر هستند؛ چنانکه در این اسطوره، فریدون به عنوان نماد کمال خیر و نشان اهورایی در پی براندازی سه گانه ضحاک (نهایت بدی) است و با قرار گرفتن در کنار برادران خود و خواهران جمشید به تقابل سه گانه اهریمنی (ضحاک) می پردازد و درنهایت اگرچه ضحاک مغلوب می شود، اما به طور کامل از بین نمی رود.
    کلیدواژگان: اسطوره، ضحاک، شاهنامه، نماد، تقابل سه گانه
|
  • Ferdows Aghagolzadeh, Hossein Davari Pages 1-20
    The study of the penetration and spread of Persian words in other languages such as English is known as one of the notable issues. Despite its inevitable linguistic as well as cultural and historical significance, its various dimensions have been neglected in etymological studies. The etymological analysis and study of English words borrowed from Persian language represents that a considerable number of such words are related to the names of plants which were borrowed indirectly from Persian in different periods of time and in this process have undergone various changes such as phonetic and semantic ones including expansion, narrowing and change. Therefore, this study, which has been developed based on a comprehensive and systematic study of English words borrowed from Persian, aims at analyzing and describing twenty four words from at least forty words in this category which have been found on the basis of authentic materials and lexicons in the field of etymology. For each entry, some information about the origin, meaning, process of borrowing, intermediate languages, phonetic as well as semantic changes, and so forth have been systematically presented. In addition, to be more familiar with their use in Persian old texts and references, in some cases for some of the entries some data and examples have been provided. In cases that the words had entered other European languages, they are introduced as well.
    Keywords: English language, Persian language, plant, semantic change, loanword
  • Shahram Jalilian, Najmedin Guilani Pages 21-34
    Flourishing of the culture and civilization of a country is closely linked to wisdom and sophistication of its rulers, and if these features are combined with a ruler’s tolerance and open-mindedness, make elites and intellectuals be inclined to him. According to Iranian and non-Iranian historical sources, Khosrow Anoushiravan, as an educated and wise king of the Sassanid, was a lover of knowledge and also had great religious tolerance and openness. Therefore, during his reign, scientists from other lands came to Iran; arrival of foreign philosopher and physician to Jundishapur city in Khuzestan is an example. Khosrow Anoushiravan who was fascinated with science and philosophy and always talked to and had conversations with philosophers, did a lot of effort to collect scientific books from Hindi and Greek and their translation into Pahlavi (Middle Persian). Khosrow Anoushiravan also carried out many activities to spread the security in Iran, and institutionalize the culture of work and effort, and create empathy and integrity in the country all of which prepared the ground for the emergence and flourishing of Iranian culture and civilization. This study, by using the historical sources and through a descriptive-analytic method, tries to examine Khosrow Anushiravan’s deeds for the flourishing of Iranian culture and civilization.
    Keywords: Khosrow Anushiravan, Culture, Civilization, Lover of Knowledge, Work, Efforts, Jundishapur
  • Khadijeh Hajian, Leila Ahmadi Pages 35-52
    A bunch of studies have been published in various form of books and papers on Hafiz, and his thoughts, status and art in the field of Persian literature. Due to the large amount and the continuous process of such studies, and to recognize their strengths and weaknesses, it is necessary for them to be reviewed to address the lacks and shortages in this field. This study examines the historical process of Hafiz studies and their subjects. Since the beginning of the process of Hafiz studies (1919) up to 2010 about 2068 studies have been done. This study reviews the historical trend of Hafiz studies in the form of papers, and checks the reasons of the ups and downs in their quantity and quality. The studies are categorized under five historical periods and eight subjects of description of verses, critical review of books and studies about Hafiz, introduction of various Divan corrections, introduction of new versions, character analysis, Hafiz’s life and thoughts, Hafiz and the others, aesthetics, and other studies. The results show the rising process of production of studies since the beginning up to the third historical period due to the holding of two Hafiz’s memorial conferences. In the fourth period, this process quantitatively falls down but qualitatively rises till the fifth period when both quantity and quality of the papers escalate due to the introduction of new literary topics and the advance of criticisms.
    Keywords: Studies on Hafiz, Historical Review, Thematic Review, Content, Chronological periods
  • Zeinab Khosravi Pages 53-64
    Paradise is a word from ancient Iran which has entered Persian language and then from Iranian languages into all other languages in the world. The concept of paradise affected Islamic thought; though its concept has been altered in this outlook, establishing paradise, which has a long history in Iran, has continued in the Islamic period and its rearrangement have appeared in the carpet art in the form of paradisiac designs and ornaments. The word “paradise” and building places with this name appeared for first time in Achaemenid era and later it was imitated by Seleucids and Roman kings. In this study, it is tried to explore why places have been built with the name of paradise in Achaemenian period. In the proposed hypothesis, paradise is the manifestation of the ancient archetype of schema, i.e. the everlasting heaven, or Iranvij, in whose construction many factors play important roles; factors such as Iran’s geography, change in economic system of newcomer Aryans to the Iranian plateau from ranching to agriculture, and the political thought developed in Mede era.
    Keywords: Paradise, Iranvij
  • Mehdi Dehrami, Mojtaba Fahimipour, Mojtaba Fahimipour, Mojtaba Fahimipour, Mojtaba Fahimipoor Pages 65-80
    Blessing and imprecation (prayer and curse) are of the main themes in religion, culture, mythology, and literature, which have appeared historically, along with each other, in pre-Islamic literature, panegyric odes, and various literary types. This descriptive-analytic study aims at studying different aspects of blessing and imprecation in pre-Islamic (ancient and middle) works. In this regard, considering the ancient Iranian works (Avesta and Achaemenid engravings), Parthian and middle Pahlavi works (Sassanid emperors and statesmen engravings, the book of Deeds of Ardeshir, Son of Papak, the book of The Memorial of Zarriran, etc.), different types of prayer and curse have been found and their roles in advancement of affairs, goals, the requesters, the requested prayer or curse, functions and their rhetorical aspects have been studied. In Avesta, these two categories, especially blessing and prayer, can be seen more in benedictory parts that are in line with religious goals, teachings, and thoughts based on which demonic creatures are cursed and the divine creatures are blessed. In Achaemenid engravings, prayers and curses aim at encouraging and sometimes deterring in terms of protection of the engravings on the one hand, and indicate the kings’ sense of patriotism due to their prayers for the land, on the other hand. There can be found no curse in the Middle era engravings but prayers have survived. The prayers, in this era, request for long life and victory over enemies. The literary functions of prayer and curse are more prevalent in this era, indicating people's emotional states in different narrative situations.
    Keywords: Curse, Prayer, Avesta, Achaemenid engravings, Middle era works
  • Jamshid Rousta Pages 81-99
    During the reign of Seljuks of Kerman (433 -583-A.H) like that of the Great Seljuks, there were Divans like Divan of Ministry, Divan of letters, Divan of Justice and other offices such as Atabaki and Dadbegy. Despite their very effective role at this stage of the history of Kerman, Ala’addin Boozghosh and his son Qutbaddin Muhammad, two of the Seljuks of Atabakan of Kerman, have been less regarded by researchers and many aspects of their lives are ambiguous. Therefore, the present study, through an analytical method and using library resources and field research (investigating the mausoleum of Khajeh Atabak), the first step, is to introduce these two Atabaks and their political-cultural services, and in the second step mentions the condition of their mausoleum today. The results show that although the two Atabaks were once were of authority and did great service in Kerman of the past, today they are not remembered by the public and their mausoleums are also abandoned and ignored in one of the old quarters of Kerma
    Keywords: Kerman, Seljuks, Alaaddin Boozghosh, Qutbaddin Muhammad, Mausoleum of Khajeh Atabak
  • Ali Asghar Salahshoor, Samer Nazari, Marziyeh Sherbaaf Pages 101-125
    The Achaemenid art is a combinatorial art with its elegance and beauty. One of the most elegant artifacts by Achaemenian artists is metal wares, especially bowls. The Achaemenid bowls are one of the most important documents discovered in different parts of the Empire. Some of these bowls have royal inscriptions which represent the importance of these types of wares in the Achaemenid court. These bowls give us significant information about metalwork, decorating style, techniques of production, and commercial, social, economic, and artistic communications. Based on a descriptive-analytical view, the aim of this study is to examine the status and importance of metal bowls in the Achaemenid society. Also, it tries to determine the forms and decorations of bowls and Phials, as well as their dispersion domain, similarities and the main workshops to produce them. This study is based on the library method with comparing and analyzing bowl's patterns. It shows the spread of Achaemenid metal bowls and phials, especially the carina form, throughout the empire. Plant decorations such as lotus, rosette, etc. can be seen on the bowls, like on other Achaemenid artifacts (e.g. reliefs). The tradition of making metal bowls in Achaemenid style continued in different regions even after the fall of the Empire.
    Keywords: Achaemenid, Metallurgy, Carina bowls, Distribution domain
  • Esmail Sangari, Alireza Karbasi Pages 125-139
    In social and political scene of ancient Iran, many words used in Middle Persian (Pahlavi) texts, have had a pragmatic function apart from their theoretical and abstract foundations. The two words "Splendor: xwarrah" and "dutifulness: xwēškārīh" are the most important words which have close relationship and have the same functions. Middle Persian texts emphasizing on Dinkard show that these two words are in direct proportion to one another. It means that dutifulness in every one is a capacity of divine light and absolute brightness which is the same as divine splendor. This divine splendor is granted to every creature depending on the level of his might and performing his creation dutifulness. This glory is the result of the best performance of dutifulness by the person who has benefited the best functions for fortifying life factors. This capacity is made in every person by performing the best kind of dutifulness in order to be similar to supernal creatures. Therefore, he will be worthy of the title "splendid: xwarrah-omand" and stands in "Farhangiān" position. In this study, through examining primary Pahlavid sources and conforming them to social structure in ancient Iran, it is aimed to show the link between these two concepts as a combination of theory and practice in ancient Iranian sage's point of view, so that they could gain the most efficiency and concrete results from people's activity in order to obtain stable might.
    Keywords: Splendor (xwarrah), Dutifulness (xwēškārīh), Social class, God, Creation
  • Armita Farahmand Pages 141-165
    Language shows the past and the identity of a people. However, many minority languages have disappeared or do not have a chance to survive under the influence of official languages. The Zoroastrian language is called Dari or Gavruni or Behdini which has two main accents of Behdini Yazdi and Behdini Kermani. Today, only a small number of elderly Zoroastrian people could speak the Zoroastrian Behdini Kermani dialect. This study intends to revive Behdini dialect and to help conserve other Behdini accents. It will investigate the role of the dialect Behdini Kermani from ancient times to date, as well as a number of differences between this dialect and Behdini Yazdi language, how Behdini dialect fell into the category of moribund languages, and the projects are underway to save this dialect.The study shows that the Zoroastrians of Kerman, due to the social, political, cultural, economic, change in lifestyle, expansion of mass media, and devaluation and low social status have abandoned their mother tongues. Nowadays, Zoroastrians must have a change in sentiment, attitudes and beliefs concerning the role, application and importance of their mother tongue and help conserve their language through Zoroastrian schools, religious classes, media, Zoroastrian societies and organizations, politicians, and elderly figures.
    Keywords: Maintaining a language_Endangered languages_Zoroastrians_Zoroastrian Dari_Behdini Kermani dialect
  • Bahman Firouzmandi Shirehjini, Mohammad Hossein Taheri, Naghmeh Rafiee Pages 167-184
    The study of Early Indo-European and Indo-Iranian people is always one of the challenging subjects of study in Near East and Central Asia. The question of their early homeland and also their directions of migration is one of the subject matters about which scholars have differentiated points of view. The goal of this study is the review of these points of view regarding the original homeland and the time of their migration from this homeland to the time of their arrival in Iran. Most of the information comes from books and articles about archaeology of Eastern Europe, Central Asia, Iran and Afghanistan. In addition, there are some discussions on linguistic studies. The study shows that, in the 5th and 4th millennia BC, early Indo-Europeans were living in Caspy-ponti steppes and late in the 3rd millennium BC they started migrating to the east and west (Central Asia and Europe) and, finally, in the second half of the 2nd millennium BC, early Indo-Iranians, began to migrate to Iran.
    Keywords: Indo-Europeans, Indo-Iranians, Migration, Aryans
  • Vahid Mobarak Pages 185-201
    Masoudi (Beyhaghi) History” covers the incidents of the 10-year-reign of Masoud Ghaznavi, and the stories of his downfall, the occupation of his lands, the rise of disagreements, and his murder. Along with a criticism of Masoud and his deeds in his book, Beihaghi expresses his idea of governance which considers the king as the absolute and right power, and he proposes his theory regarding government as having a religious-political foundation and being based on the divine rule of the king on earth (Zel-Allah fi-l-Arz= God’s image on earth). Here, God’s will dominates all, and the king’s deeds are aligned with destiny; the king is the agent of God’s will (ÊõÚöÒøõ ãóäú ÊóÔÇÁ æ ÊõÐöáøõ ....) , and as the representative of the Calipha accords his deeds with God’s ordains; he takes advantage of his consultants’ views, his troops, and his people's support, in order to spread the religion, especially into India. Based on an analytical method, this study is carried out to deal with Beihaghi’s view about governance and concludes that he accepted a traditional management and an Iranian-Islamic concept of Plato’s view of governance.
    Keywords: Beyhaghi's history, Theory of government, Plato, Politics, Religion, Superiority, Fate
  • Mahmoud Modaberi, Zakiyeh Teymoori Rabor Pages 203-217
    Three as a number is used with its symbolic concepts of perfection, accomplishment, and plentitude in most of religions, cultures, and myths. Also this number is used to show the extremity of goodness and evil. The existence of triplets is one of the instances of the functions that the number three plays in Shahnameh and the myth of Zahak. The results of this library study, the aim of which is to investigate symbolic triplets of Zahak story and their opposition, show that triplets are the representative of mythical concepts of the number three and the opposition of goodness and evil. The three-times appearance of demon to Zahak makes him reach the climax of his cruelty and tyranny. Also, Jamshid’s triple undoing by Zahak, and then Zahak’s triple annihilation by Fereydoun show that sometimes triplets are in opposition to each other, and, though these triplets do not perish in this conflict, they are both predominant and conquered; in this myth, for instance, Fereydoun, as a symbol for perfect goodness and a sign of Ahura, is after the overthrow of Zahak (the extreme evil), and with the help of his brothers and Jamshid’s sisters, he fights the triple evil (Zahak); in the end, though Zahak is defeated, he is not destroyed completely.
    Keywords: Myth, Zahhak, Shahnameh, Symbol, Triplet opposition