فهرست مطالب

مطالعات ایرانی - پیاپی 12 (پاییز 1386)

مجله مطالعات ایرانی
پیاپی 12 (پاییز 1386)

  • 240 صفحه، بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/12/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سخن سردبیر
    صفحه 0
  • یدالله آقا عباسی صفحه 1
    بخش بزرگی از نمایش های آیینی ایرانی، به دلیل شرایط آب و هوایی، به آب و باران مربوط می شود. ایرانیان از دیرباز برای آب، باران و خشکسالی اساطیری نیرومند آفریدند. در نبرد کی هانی تیشتر ایزد باران را به مقابله ی اپوش دیو خشکی واداشتند، آب را به ناهید منتسب کردند و خود در این میان با برگزاری آیین ها به کمک ایزدان خود شتافتند. در این مطلب زمینه های اسطوره ای و آیین های نمایشی و نمونه هایی از تحول آن ها در پدید آمدن برخی از نمایش های ایرانی بررسی شده است.
    کلیدواژگان: باران خواهی، اساطیر ایرانی، آیین های نمایشی، نمایش ایرانی
  • آرش اکبری مفاخر صفحه 21
    شناخت دیوان به دلیل نقش گسترده ی آنها در ادبیات ایران از جمله متون پهلوی و حماسه های ملی، از اهمیت ویژه ای برخورداراست. برای این موجودات می توان چهار دوره ی آفرینش پنداری، وجودی، هستی مند و انتزاعی درنظرگرفت. یکی از بارزترین دوره های نمود دیوان و حضور گسترده ی آن ها در برابر انسان ها، دوران اساطیری شاهنامه است. در این دوران، دیوان، موجوداتی انسان گونه اند که بر دو پای خود ایستاده و از دستان خود بهره می گیرند. آنها دارای جامعه، فرهنگ و تمدنی پیشرفته تر از انسان ها هستند. این پیشرفت باعث شده تا آنها از سرشت نیک زندگی ابتدایی دور شده و به همسایگان خود تجاوز کنند؛ بنابراین، دیوان در دوران اساطیری شاهنامه، اقوام مهاجم و همسایگان ایران هستند که به این سرزمین تاخته اند.
    کلیدواژگان: اهریمن، دیو، شاهنامه، تمدن، کیومرث، آدم
  • محمدرضا پهلوان نژاد، هیوا اسدپور صفحه 35
    در این پژوهش تلاش شده است تا برخی از ویژگی های دستوری و نحوی گویش سورانی (گونه ی شهر سردشت) توصیف و تبیین شود. سورانی یکی از گویش های اصلی زبان کردی است که در بیشتر مناطق کردنشین ایران از جمله استان کردستان و جنوب استان آذربایجان غربی (سردشت، مهاباد، پیرانشهر، بوکان، اشنویه، و غیره...) و همچنین، در نیمه ی شمالی کردستان عراق به آن صحبت می شود. در این مقاله ابتدا ساخت آوایی گویش به صورت اجمالی توصیف شده و سپس، به ساخت نحوی و مشخصه های دستوری از جمله: جنس دستوری، تکواژ نکره ساز، تکواژ معرفه ساز، تغییر صورت شناسه های ششگانه ی فعل های متعدی در زمان گذشته، پسوند های مالکیت، ساخت مجهول، حروف اضافه ی گسسته (circumposition)، ساخت ارگتیو (ergative) و وجه (mood) اشاره شده است. شایان ذکر است که جهت نشان دادن تغییرات آوایی، قواعد واجی و نوشتن واژگان از حروف IPA استفاده شده است. این پژوهش در کلیت خود جنبه هایی منحصر به فرد و شایان توجه از گویش سورانی را در اختیار دیگر پژوهشگران قرار می دهد.
    کلیدواژگان: مشخصه های دستوری، قاعده های آوایی، مطابقه، حروف اضافه ی گسسته، ساخت ارگتیو
  • محمدعلی صادقیان، الهه عظیمی یانچشمه صفحه 57
    مقاله ی حاضر به منظور بررسی و شناسایی عناصر دینی و تعالیم مذهبی کیش باستانی زرتشت در منظومه ی «ویس و رامین» «فخرالدین اسعد گرگانی» فراهم گردیده است و سعی نگارنده، این است که با تبیین و معرفی این عناصر و مفاهیم، نشان دهد این داستان کهن که یکی از یادگارهای ایران عهد باستان است، متضمن بسیاری از آداب، عقاید دینی و باورهای ایرانیان باستان است. مضامین و مفاهیم شعری این منظومه ی غنایی، مشحون از تعالیم و آداب دینی اوستا و افکار و عقاید یک زرتشتی مؤمن است. باورها و مقدساتی از قبیل تقدس امشاسپندان، عناصر طبیعی نظیر آتش، اجرام سماوی؛ و هم چنین دربرگیرنده ی آداب و رسومی همچون رسم آزمون «ور»، رسم کستی بستن و دخمه ساختن و موقعیت و کیفیت پاداش و کیفر در آیین زرتشت و... است.
    این پژوهش که به شیوه ی کتابخانه ای انجام گرفته است، از این نظر حایز اهمیت است که میزان تاثیر ادیان و باورهای بشر را بر میراث فکری، هنری و شکل گیری ادبیات آن به اثبات و تایید می رساند.
    کلیدواژگان: ویس و رامین، فخرالدین اسعد گرگانی، کیش زرتشت، اهورامزدا، اهریمن، امشاسپندان
  • رضا فرشچیان صفحه 75
    ایران در سال های پایانی سده نخست هجری شاهد حضور خاندانی شیعی در خود بود، این مهاجران که به اشعریون نامبردار بودند، مناطق مرکزی ایران را مامن خویش ساخته و قم را بنیاد نهادند و آن شهر را مرکزی برای نشر دانش و علم اهل بیت قرار دادند، اشعریان جز این، دو خدمت اساسی دیگر به تشیع نمودند، نخست مبارزه با آنان که به ضوابط نقل حدیث پایبند نبوده و دیگری برخورد شدید با غالیان.
    کلیدواژگان: اشعریان، ایران، تشیع، غلو، قم
  • حمید جعفری قریه علی صفحه 85
    در آثار ادبی ما رازها و نکته هایی نهفته است که شناخت و دریافت آن ها میسر نخواهد بود مگر با ژرف نگری و عبور از پوسته ی بیرونی آن ها. نگاه سطحی و گذرا به این آثار ما را از دریافت ارزش های فرهنگی و دانش نهفته در آن ها بی بهره می سازد. از آنجا که بیش تر شعرای ما، خردورز و آشنا به فرهنگ و تاریخ ایران بوده و به سرگذشت ملت خود عشق می ورزیده اند، بسیاری از آداب و سنن اقوام ایرانی از جمله عناصر و باورهای کیش مهر را گردآورده اند.
    اسطوره ی کشف آتش که در بسیاری از نسخه های شاهنامه آمده است، با اسطوره ی زایش «مهر» قابل مقایسه است. به بیانی دیگر، می توان گفت که این اسطوره را در قالبی زیبا شرح می دهد. پیدایش آتش از میان سنگ با زایش مهر از صخره همخوانی دارد و هر دو این ها با برآمدن «ایزدمهر» از کوه البرز و سرزدن خورشید از این کوه پیوند دارند. در این جستار برآنیم تا شواهدی که این دو اسطوره را به هم می پیوندد، بررسی کنیم.
    کلیدواژگان: زایش مهر، البرزکوه، کشف آتش، زال و سیمرغ، معجزه ی تکوین و تجدید حیات
  • گلنار قلعه خانی صفحه 105
    زبان فارسی، بازمانده ی فارسی میانه یا پهلوی و آن، بازمانده ی زبان فارسی باستان است. فارسی میانه زبان رسمی دربار ساسانی بود. فارسی میانه ی ترفانی گونه ای از زبان های دوره ی میانه است. هم زبان پهلوی در اواخر دوره ی ساسانی و هم زبان فارسی دری در اوایل دوره ی اسلامی، واژه های بسیاری را از پهلوی اشکانی به وام گرفته اند.
    به گونه ای از پهلوی اشکانی که متون مانوی بدان نوشته شده است، پهلوی اشکانی ترفانی گویند. عنوان ترفانی منسوب به جایی است که متون مانوی در آنجا یافت شده اند.
    در این مقاله ساختار دستوری مصدر و اسم مصدر و افعال کمکی در فارسی میانه ی ترفانی و پهلوی اشکانی ترفانی، بررسی می گردد.
    کلیدواژگان: فارسی میانه ی ترفانی، پهلوی اشکانی ترفانی، مصدر، اسم مصدر، افعال کمکی
  • عبدالرضا محمدحسین زاده، احمد امیری خراسانی صفحه 121
    همواره این سؤال مطرح بوده است که اسلام گرایی ایرانیان به طور کلی دارای چگونه ماهیتی بوده است؟ آیا امری اصیل، ریشه دار و از روی حقیقت و تمایل قلبی بوده یا موضوعی از سر تدبیر مصلحت جویانه و غیر اصیل؟
    پژوهش همه جانبه ی این موضوع حکایت از این دارد که علی رغم گرایش های اسلامی برخی ایرانیان که از روی فطانت و به جهت جلب منافع دنیایی و در مسیر حفظ اعتقادات قبلی بوده و جنبه ی مصلحت جویانه داشته است، اما حقیقت ایمان اسلامی اکثریت ایرانیان بر بنیادهایی اصیل و بر فرزانگی و فرهیختگی این قوم استوار گردیده و در نهایت از حسن انتخاب ایشان ناشی شده است، و بر این امر شواهد و قراین فراوان تاریخی و اجتماعی دلالت می کند، اما گواهی منابع دینی اسلام بر این موضوع جایگاه ویژه و ارزشمند دیگری دارد که دریچه ای نو را بر اندیشه ی هر حقیقت جویی می گشاید. منابع مذکور به روشنی از اصالت ایمان اسلامی ایرانیان حکایت می کند، در این پژوهش سعی بر آنست که تنها به استناد منابع اصیل دینی یعنی قرآن و روایات این حقیقت به مرحله اثبات برسد.
    کلیدواژگان: اصالت ایمان، اسلام گرایی، قرآن، روایات
  • خداکرم مظاهری صفحه 133
    متون کهن بین النهرین از ربع دوم هزاره ی سوم پ.م. اشارات فراوانی به وجود تجارب و مبادلات بازرگانی گسترده بین این منطقه و نواحی شرق بین النهرین و واردات کالاهای به صورت خام یا پرداخت شده ی فراوان و متنوع از نواحی شرقی می نمایند که مطالعات و پژوهش های باستان شناسی، بسیاری از این گفته ها را به تایید رسانده است. در این نوشتار ضمن بررسی یک متن سومری که به قلع و ارت اشاره نموده است، این موضوع را با متون متاخر نیز مقایسه نموده و یافته های باستان شناسی و زمین شناسی را در این زمینه مورد بررسی قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: متون کهن بین النهرین، متون جدید، منابع قلع، ارت و قلع، مفرغ های قلعی، مطالعات زمین شناسی
  • حمیرا مفتی صفحه 149
    شاهنامه ی فردوسی بدون شک یکی از شاهکار های ادبی جهان است، که طی سالیان دراز به بسیاری از زبان های زنده ی دنیا و از جمله زبان کردی برگردانیده شده است. شاهنامه های کردی موجود را به دو گروه اصلی می توان تقسیم کرد: 1- ترجمه ی بخش هایی از شاهنامه ی فردوسی با حفظ چهار چوب کلی. 2- شاهنامه هایی که در ساختار با شاهنامه ی فردوسی متفاوت هستند، و تشابه بین دو اثر در فضای حماسی و وجود شهریاران و پهلوانان یکسان است. از جمله منظومه های تحت عنوان شاهنامه ی کردی که ترجمه ی بخشی از شاهنامه ی فردوسی است، منظومه ای است با عنوان بیژن و منیژه (قرن 12) از شاعری نا شناخته که در این مقاله به مقایسه ی این منظومه با داستان بیژن و منیژه ی شاهنامه و بررسی تشابهات و تفاوت های موجود پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: شاهنامه ی فردوسی، شاهنامه ی کردی، منظومه ی بیژن و منیژه، ترجمه، تشابه، تفاوت
  • شمس الدین نجمی صفحه 163
    یکی از موضوعات بسیار مهم و جالب در تحقیقات فرهنگی و جغرافیای تاریخی ریشه یابی و علت نامگذاری شهرها و آبادی های ایران در دوره ی باستان است. در این مقاله ضمن تبیین جایگاه و مقام ایزد «مهر» در ایران باستان و چگونگی پرستش او، شهرها و آبادی هایی که نام آنها با واژه ی مهر ترکیب شده اند، بازشناسی و معرفی می شود.
    کلیدواژگان: ایران، نام گذاری، مهر، شهرها، آبادی ها، نام های جغرافیایی
  • مریم نعمت طاوسی صفحه 181
    درمیان شاهزادگان شاهنامه که بی گناه کشته می شوند و پسر یا نوه ی آنان به کین خواهیشان برمی خیزند،سیاوش تنها قهرمانی است که زندگی و مرگش چنان تاثیر گذار بوده که آیین های سوگواری هرساله برای مرگ وی برپا می شده است.این آیین ها ابتدا در فرارود شکل گرفت و سپس، در بخش هایی از شاهنشاهی ایران رواج پیدا کرد و تاثیراتی شگرف بر نمایش سنتی ایران گذاشت. دلیل شکل گیری این آیین ها را می توان در همانندی کار ویژه ی سیاوش و ایزد میرنده و بازآینده ی گیاهی دانست. در پژوهش حاضربرای اثبات این نظر، اجزای آیین سوگ سیاوش بر اساس مستندات برجای مانده بازجسته شد که عبارت بودند از: دسته روی و سوگواری گروهی، ساختن شبیه قهرمان،خواندن سوگسرود(به دوگونه:کین سیاوش و گریستن مغان)،اعطای قربانی(خروس) و شادی (جشن کیخسرو و پدیدار شدن مردان رقصان سیاه).از این رهگذر روشن شد که کلیه ی اجزایی که در این آیین وجود دارد، همانند دسته بندی کلی اجزای آیینی کیش برزگری است که الیاده آنها را برشمرده است. از سوی دیگر، همخوانی آیین های سوگ (ورستاخیز) سیاوش با تقویم برزگری، این نظریه را که آیین های یاد شده در اصل آیین های کیش برزگری رایج در منطقه ی فرارود بوده اند،مورد تایید قرار داد.
    کلیدواژگان: سوگواری، دسته روی، کیش برزگری، ایزد گیاهی، جشن، سیاوش، رستاخیز، قربانی، سوگسرود، کیخسرو
  • مهوش واحددوست، فاطمه ربیعی صفحه 197
    بررسی نقش جانوران در شاهنامه و جایگاه آنها در روند داستان ها، چندان شورانگیز است که خواننده ی شاهنامه از مطالعه ی آن در می یابد برخی از این حیوانات در روند حماسه ی ملی کارکرد و نقشی بنیادین دارند و از ارتباط آنها با پهلوانان این نکته دریافته می شود که فردوسی به اساطیر ملل باستان و اقوام گذشته که در آن بشر با حیوانات و طیور، پیوند و همبستگی داشت، بی اعتنا نبوده و داشتن مهر و عاطفه را در جانداران نیز به تصویر کشیده است.در این مقاله برآنیم به بارزترین حیواناتی که در شاهنامه از لحاظ عاطفی نقش اساسی دارند، بپردازیم. از جمله رخش، سیمرغ، گاوبرمایه، شبرنگ بهزاد.
    کلیدواژگان: حیوان، انسان، عاطفه، توتم
  • صفحه 215
|
  • Yadolah Aqa Abasi Page 1
    A great part of Iranian ritual plays are related to water and rain, which is due to weather conditions in this country. From the ancient time, Iranian had created powerful myths for water, rain and drought. In a celestial combat they sent Tishtar- the god of rain- to fight with Apush- the demon of drought. They related water to Venus and then themselves tried to help gods to overcome demons by holding different rituals.This article examines mythical grounds, ritual plays and their evolution in the formation of some of the Iranian plays.
  • Marash Akbari Mafakher Page 21
    Studying about demons is of great importance due to their widespread role in the literature of Iran such as the Middle Persian texts and the national epics. One of the most obvious periods of the representation of demons and their pervasive presence against human beings is the mythical period of Shahname. In this period, demons are considered as humanlike creatures, standing on their feet and using their hands. They possessed a society, culture and civilization which are more modern than that of human beings. This progress has made them detach themselves from their internal pure nature and invade their neighbors.Therefore, in the mythical period of Shahname demons are aggressive tribes who have attacked Iran.
  • Mohammad Reza Pahlevannezhad Page 35
    This study tries to describe some prominent phonological, morphological and syntactic aspects of Surani dialect spoken in Sardasht city in the province of Western Azarbayjan. Surani is one of the main branches of Kurdish dialects and is spoken in provinces such as Kurdistan, Western Azarbayjan (Sardasht, Mahabad, Oshnaviye, Bukan, etc) and also in the northern part of Iraq. The article will first offer a brief explanation regarding the phonological aspects of this dialect and then it will consider the syntactic features including gender, indefinite markers, definite markers, variations in paradigms of transitive verbs, possessive suffixes, passive constructions, traces of ergativity, prepositions, circumpositions and mood of verbs in different tenses. It should be mentioned that in order to show phonological changes, morphological rules and transcribing words the article has used the standard generative phonology known as IPA model. This article will provide researchers with some unique facts regarding this dialect.
  • Mohammad Ali Sadeqiyan , Elahe Azimi Yanchashme Page 57
    The present article tries to consider and recognize the religious elements and instructions in the old creed of Zoroastrian, represented in the mythology of “Veys and Ramin” written by Farkhr A`din As`ad Gorgani. The researcher tries to prove the fact that this old story includes most of the traditions and religious beliefs of Iranians in ancient time. This work of mythology is teemed with religious traditions and beliefs of Avesta and presents the beliefs of a typical faithful Zoroastrian. These religious beliefs varies from the sanctity of Amshaspandan (angels in Zoroastrian), natural elements such as fire, heavenly bodies, the custom of wearing special sashes which differentiate Zoroastrian from other religious groups, building underground tombs, and retribution and remuneration in this religion.This article is carried out in the form of a library research methodology and is of great importance since in determines the degree of the impact of religious beliefs on the artistic and intellectual heritages of a country as well as the creation of its literature.
  • Reza Farshchiyan Page 75
    In the last years of the First century A.H, Iran experienced the presence of a Shiite clan. These migrants were called Asha`riyun and settled in the central parts of Iran and established the city of Qom. They used that city as a center for spreading the knowledge of the family of the prophet (S.A). In addition to this, they had two other fundamental roles for Shiite. First is their campaign against those who did not observe the rules of citing traditions and second is showing a severe reaction against those who cited traditions exaggeratedly.
  • Hamid Jafari Qarye Ali Page 85
    Our literary works are full of mysteries and points, the recognition of which is impossible unless one applies a deep thought and passes from their external covers into the internal ones. Adopting a superficial and temporary view toward this literary works prevent us from understanding their cultural values and hidden knowledge. Since the majority of our poets had been intellectual men who were familiar with and fond of the history and culture of Iran, they have reflected most of the Iranian customs such as the elements and beliefs regarding the creed of “Mehr” in their works.The myth regarding the discovery of fire mentioned in most of the editions of Shahname is comparable with that of the birth of Mehr. In other words, it can be claimed that the myth of the creation of fire elaborates the myth of the birth of Mehr in a beautiful manner. The existence of fire from among stone is in concordance with the birth of Mehr from rock, and both of these phenomena are related to the presentation of “Isad Mehr” and the rising of sun from mount Alborz. This article tries to study the evidences which relate these two myths together.
  • Golnar Qalekhani Page 105
    Persian language is derived from Middle Persian or Pahlavi which itself is derived from Old Persian. Middle Persain was the language of Pras province during the Sassanid era. The Torfanian Middle Persian is a type of Western middle Iranian languages. Both Pahlavi language (at the end of Sassanid era) and Persian Dari language (at the beginning of Islamic era) have borrowed a large number of words from Parthian language.Parthian by which Manichean manuscripts have been written is called Manichean Parthian (Torfanian Parthian). The term Torfani refers to the place where these Manichean texts have been found.This article will explain the grammatical structure of infinitives, verbal nouns, and auxiliary verbs of middle Persian and Manichean Parthian.
  • Abdolreza Mohammad Hoseynzade , Ahmad Amiri Khorasani Page 121
    The real nature of Iranians` tendency toward Islam has been also a question. Has their belief been something genuine, inveterate and as a result of heartfelt tendency or has it been something fallacious and due to prudent tact?The pervasive researches carried out about this issue reveal that although some of the Iranians` Islamic tendencies were because of gaining worldly interests and had somehow a kind of prudent basis, the reality of the Islamic faith of the majority of the Iranians is based upon genuine principles, sagacity and is the result of their good choice. This fact is proved by many historical and social evidences, but Islamic evidences are much more valuable. These Islamic evidences clearly indicate the genuineness of Iranian`s Islamic faith. This study tries to prove the issue by just focusing on religious evidences such as the Holy Quran and narration.
  • Khodakaram Mazaheri Page 133
    The old texts reached to us from Mesopotamia (the second quarter of the 3rd millennium A.D) indicate the existence of a great deal of experiences and trade exchanges between this region and the eastern part of Mesopotamia. These texts reveal that a great amount of goods were imported from the eastern areas either in the form of raw materials or processed ones. Archaeological studies approve this clam. In this article, in addition to examining a Sumerian text regarding bronze and tin, the aforementioned claim also has been studied by comparing the old texts with the existing recent ones. Furthermore, geological and archaeological findings have been also used to investigate the point.
  • Homeyra Mofti Page 149
    Ferdowsi`s Shahname is undoubtedly one of the masterpieces of the world of literature. In the past decades it has been translated into many languages including Kurdish. The existing Kurdish Shahname can be classified into two groups: 1) in the first group some parts of Ferdowsi`s Shahname are translated keeping the original framework. 2) the second group are those translated versions which have different structures compared with the original Shahname by Ferdowsi. The similarities between the second group and the original Shahname lies on the epic atmosphere, the existence of the same heros and kings.One instance of the first group is a mythology under the name of “Bizhan and Manizhe” translated by an anonymous poet (12th century). This article discusses the similarities and differences between this Kurdish Shahname and Ferdowsi`s Shahname.
  • Shams Addin Najmi Page 163
    One of the most important and interesting discussions in historical, geographical and cultural researches is the etymology of the names of cities and towns in ancient Iran. This article will clarify the place and position of “mehr” the god of ancient Iran, the way that those ancient people worshipped him, as well as introducing the cities and towns whose names are combined with the word “mithra”.
  • Maryam Nemati Tavusi Page 181
    There are several princes in Shahname who have been murdered innocently and their murder is avenged by their son or grandsons. However, among them Siyavash is the only hero whose life and death has been so impressive that annual rituals are held for his death. These rituals originally formed in Transoxiana. Afterwards, they became prevalent in Persian Empire in ancient time. The rituals had an astonishing effect on the Iranian classical plays. The present study has traced features of Siyavash rituals in ancient texts and images. According to the findings of the study the rituals were in the form of annual communal lamentation, procession, singing for Siyavash death, offering sacrifice and holding celebration related to Siyavash rebirth. The rituals implied the cycle of life-death-rebirth of Siyavash in the same way as a vegetation deity. These similarities lead to the recognition of a vegetation god at the very core of the whole rituals. So that is reasonable to take Siyavash for granted as a vegetation god who transformed into an epic hero. Some features of these rituals are still common in parts of Iran.
  • Mahvash Vaheddust , Fateme Rabiei Page 197
    An examination of the role of animals and their place in the process of stories in Shahname is so sensational that reveals the crucial function of animals in the process of the national epics of this book for the readers. The relation of these animals with heroes of Shahname indicates Ferdowsi`s attention to the myths of ancient nations, where human beings have had a kind of relation with animals and birds. Ferdowsi has depicted animals` emotions in his book.This article tries to consider those animals which have a principal impact regarding the emotional matters in Shahname such as: Rakhsh (Rustam`s horse), phoenix, milch cow, Shabrang (Behzad`s horse).