فهرست مطالب

مجله مطالعات ایرانی
پیاپی 33 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمیدرضا اردستانی رستمی * صفحات 1-22
    چنان که بسیاری از پژوهندگان کیش مانی اشاره داشته اند، مانی از اندیشه های گنوسی متاثر بوده است و مطالعه متن ها و باورهای گنوسی مانوی، ویژگی هایی همانند را میان مانویان و گنوسیان آشکار می کند. در پژوهش پیش رو، یکی از همین همانندی ها، یعنی شباهت جایگاه مریم مجدلیه را در متن های گنوسی (انجیل های توماس، حقیقت، فیلیپ، مریم و...) و متن های مانوی، با تکیه بر متن پارتی M6281? بررسی می کنیم. در پایان درخواهیم یافت همان گونه که گنوسیان مریم را بزرگ می دارند و او را جانشین حقیقی و نخست دیدارکننده با عیسی در پس از رستاخیز می دانند، در متن مانوی نیز مریم نخستین کسی است که پس از برخاستن از گور با عیسی دیدار می کند و بر حواریون و ازجمله پطرس که در مسیحیت رسمی جانشین عیسی است، راز جهان را آشکار می کند. در این متن مریم را آموزگار حواریون و جانشین عیسی می یابیم.
    کلیدواژگان: گنوس، مریم مجدلیه، عیسی، مانی، سرود تصلیب مانوی پارتی
  • فاطمه امینی زاده *، زهره زرشناس صفحات 23-51
    قصه بازتاب دهنده بخش مهمی از فرهنگ و تمدن یک قوم و از جنبه های مختلف قابل توجه و بررسی است. بیش از دویست سال است که مطالعات علمی در حوزه قصه آغاز شده است. برادران گریم اولین کسانی بودند که قصه ها را با نگاهی علمی گردآوری کردند. صد سال بعد در 1910م آنتی آرنه با اثر فهرست تیپ های قصه، زمینه مطالعه جهانی بر روی قصه ها را فراهم کرد. پنجاه سال بعد استیث تامسون تحریری جدید از اثر آرنه ارائه داد که این تحریر به فهرست آرنه/ تامسون شهرت و مقبولیت یافت. در زمینه قصه های ایرانی اولین و جدی ترین کار در حوزه طبقه بندی علمی قصه ها توسط اولریش مارزلف در 1984م انجام گرفت. پس از این با وجود مطالعات گسترده پژوهشگران و دانشجویان ایرانی در این حوزه، در بخش طبقه بندی قصه ها، فعالیت چشمگیری انجام نشده است. پژوهش حاضر به طبقه بندی قصه های عامه در چندین متن تاریخی معاصر کرمان می پردازد و از این حیث نمونه ای پیشین ندارد. این پژوهش هفت اثر باستانی پاریزی (1393-1304) و یک اثر محمود متدین مشهور به همت کرمانی (1374-1298) را بر پایه ی الگوی آرنه/ تامسون و مارزلف مورد مطالعه قرار داده است.
    کلیدواژگان: ادبیات عامه، قصه، طبقه بندی، باستانی پاریزی، مورخان کرمان
  • علی بیننده * صفحات 53-74
    حوضه دریاچه ارومیه با ویژگی های خاص جغرافیایی و طبیعی همواره مورد توجه گروه های مختلف جمعیتی در دوران پیش از تاریخ تا به حال بوده‏است. امکان ارتباط حوضه دریاچه ارومیه از طریق کرویدورهای چون کیل شین و حاج عمران با شمال بین‏النهرین بسیار آسانتر از برقراری ارتباط با سایر مناطق خصوصا زاگرس مرکزی است. برخی شکل‏گیری را نتیجه مهاجرت مردمان شمال بین‏النهرین می‏دانند که به دنبال یافتن چراگاه های مناسب و وضعیت بهتر از طریق دره هایی که امروزه یخش غربی حوضه دراچه ارومیه را به شمال عراق وصل می‏کند، به این منطقه آمده‏اند. بر اساس شواهد باستان شناسی در دوره مس‏و‏سنگ ارتباط میان شمال غرب ایران و شرق اناتولی از طریق ارز روم، شرق رود ارس و حوالی دریاچه اورمیه صورت می‏گرفته است. اگرچه در بحث تشابهات فرهنگی باید روند تکامل جوامع را نیز در نظر داشت اما با توجه به مدارک و شواهد به نظر می‏رسد این فرهنگ نیز بیشتر متاثر از بین‏النهرین است و از طریق دره های میان کوهی زاگرس منتقل شده است.
    کلیدواژگان: حوضه دریاچه ارومیه، پیش از تاریخ، بین النهرین، آناتولی
  • احسان چنگیزی* صفحات 75-95
    زبان به مانند موجودی زنده در طی زمان، دستخوش تغییر و تحولات می گردد و بررسی ویژگی های آن در صورت کنونی بدون در نظر گرفتن تغییرات درزمانی، پژوهشی ناقص و نارساست. در این مقاله، نقش های معنایی حرف اضافه «از» در زبان های اوستایی، فارسی باستان، فارسی میانه، پارتی، فارسی دری و فارسی امروز، با استفاده از داده های دستور این زبان ها و نیز واژه نامه های هر یک بررسی شده است. «از» در زبان اوستایی و فارسی باستان به صورت ha?a/ha?? آمده و از ریشه hak- به معنی «همراهی کردن» است. در فارسی میانه به صورت az و در پارتی به صورت a? باقی مانده است. در زبان سنسکریت ودایی، این حرف اضافه به صورت sa?? برای دلالت بر نقش معنایی همراهی به کار رفته است، اما در زبان های ایرانی دوره باستان، نشانه ای از کدگذاری نقش معنایی همراهی با ha?a/ha?? در دست نیست. در زبان های اوستایی و فارسی باستان ha?a/ha?? بر نقش های معنایی مختلفی از جمله خاستگاه، جدایی، سبب، روش دلالت داشته است. az و a? در فارسی میانه و پارتی نیز این کارکردها را حفظ کرده و افزون بر آن، نقش های معنایی دیگری مانند ابزار، جنس، مقایسه، و جزء و کل را کدگذاری کرده اند. افزون بر کارکردهای ادوار پیشین، در فارسی دری و فارسی امروز، «از» کدگذاری نقش های معنایی دیگری را بر عهده دارد و در کدگذاری برخی از نقش های معنایی، مانند ابزار و جنس می توان حرف اضافه «با» را جایگزین آن ساخت.
    کلیدواژگان: حرف اضافه، از، با، نقش معنایی
  • مهدی حیدری*، عباس مترجم صفحات 97-113
    الشتر نام بخش مرکزی دشتی کوچک است که در شمال لرستان جای دارد. چند دهه پیش در ناحیه شمالی دشت الشتر بنایی موسوم به امامزاده محمدی، پس از قرن ها مدفون بودن در زیر خاک، شناسایی شد. امامزاده محمدی نامی جدید است که کمتر از نیم سده پیش، از سوی اهالی الشتر به این بنا داده شد. این نام گذاری به سبب یافتن سنگ قبریست که از داخل این بنا به دست آمد. براساس یک رسم دیرینه، ایرانیان معمولا این گونه بناها که هویت صاحب آن نامعلوم بوده، «امامزاده» نام می نهاده اند. بررسی های صورت گرفته از بنای امامزاده محمدی، نشان داد که این بنا احتمالا متعلق به دوره سلجوقیان بوده است. با تامل بیشتر در این بنا، طرح اولیه آن که نوعی چهارتاقی از دوران پیش از اسلام را نشان می داد، مشخص گردید. بر این اساس، این بنا دو دوره آبادانی از دوران پیش و پس از اسلام را نشان می دهد. از سویی، گزارش های تاریخی و جفرافیایی در متون اسلامی، از شهری آباد با نام «الیشتر» و آتشکده «اروخش» در این ناحیه یاد می کنند. به نظر می رسد، بین بنای امامزاده محمدی و آتشکده اروخش ارتباطی وجود داشته باشد. مطالعه حول این موضوعات وجه همت نگارندگان در این پژوهش قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: الشتر، بنای امامزاده محمدی، آتشکده اروخش، جغرافیای تاریخی
  • آسیه ذبح نیا عمران*، فخرالسادات احمدی گوهری صفحات 115-131
    دهستان دشت خاک در فاصله 30 کیلومتری از شهرستان زرند، 105 کیلومتری مرکز استان کرمان و در جهت جغرافیایی شمال شرقی آن قرار دارد. یکی از اهم مشکلات منطقه کویری دهستان دشت خاک، خشک سالی و بی آبی است. مراسم باران خواهی که خاستگاه آن مناطق کم باران و خشک است، بیانگر نوعی ناتوانی انسان در مقابل قوای طبیعی است. با توجه به این که خشک سالی و کم بارانی در اکثر مناطق ایران حاکم بوده و مردم در تغییر شرایط موفقیت چندانی نداشته اند، نمایش های آیینی باران خواهی پا به عرصه های اجتماعی گذاشته، نوعی تسکین روحی و اجتماعی را در جامعه حاکم ساخت. مراسم باران خواهی دهستان دشت خاک با تفاوت های قابل توجه نسبت به مراسم مشابه و سیر تکاملی منحصربه فرد و خاص خود، با تمام رسوم باران خواهی در ظاهر متفاوت است، اما در باطن یک هدف و حقیقت را دنبال می کند که همانا نزول باران است. مقاله حاضر تلاش دارد تا به شکل توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر ابزار کتابخانه ای، به سیر تکاملی مراسم باران خواهی و نمادهای مرتبط با آن در منطقه دشت خاک زرند کرمان بپردازد.
    کلیدواژگان: باران خواهی، دشت خاک، تالو، نماد، آیین های نمایشی
  • شاهرخ راعی * صفحات 133-153
    دو اثر جاماسب نامه و یادگار جاماسبی در برگیرنده پیش گویی های منسوب به جاماسب هستند. این دو متن همراه با متن زند بهمن یسن اصلی ترین منابع موجود در زمینه فرجام شناسی زرتشتی را تشکیل می دهند. متون جاماسب نامه و یادگار جاماسبی دارای بخش های مختلفی به فارسی میانه، پازند و فارسی بوده و در طول تاریخ دستخوش تغییر و تحولات زیادی شده اند. در این مقاله پس از بررسی ساختار کلی و محتوای بخش های گوناگون این دو متن، تحلیل هایی در راستای شناخت دقیق تر و روشن کردن سیر تحولات تاریخی و چگونگی گسترش این متون ارائه خواهد شد. تاثیر آمدن اعراب بر تکوین و شکل گیری برخی مطالب موجود در جاماسب نامه و یادگارجاماسبی، مقایسه برخی مطالب این دو متن با دیگر متن آخرت شناسانه فارسی میانه یعنی زند بهمن یسن و بررسی برخی مطالب اساطیری و رویدادهای تاریخی موجود در این متون و همچنین احتمال وجود نوعی وزن در جاماسب نامه از دیگر مواردی است که در این مقاله به آنها پرداخته خواهدشد.
    کلیدواژگان: فرجام شناسی زرتشتی، متون پهلوی، متون رستاخیزی، جاماسب نامه، یادگار جاماسبی
  • محمد رحیمی* صفحات 155-176
    شهر را باید آیینه تمام نمایی دانست که هر نوع تغییرات در آن ارتباط بسیار نزدیکی با نظامهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جوامع مختلف دارد. درواقع اداره شهر در هر دوره ای نشان دهنده مناسبات و روابط نظامهای مختلف حاکم بر شهر است. برای بررسی این تغییرات نیازمند مطالعه روابط و مناسبات حاکم بر جوامع شهری هستیم. آنچه در این بین شهر را ببیشتر تحت تاثیر قرارداده است ساخت قدرت در شهر است که درحقیقت ساخت قدرت و نظام حکومتی مینیاتوری از کل روابط جامع هستند که در ارتباط نزدیکی با ساختارهای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و حقوقی قرار دارند. مسئله اساسی این است که شهرها به شدت از قدرت و عناصر آن تاثیر می پذیرند و چگونگی تاثیرپذیری مورد مطالعه برای این مقاله است. هدف تحقیق شناسایی عناصر قدرت و چگونگی تاثیرگذاری آنها بر شهرهای ایران در ادوار مختلف تاریخی می باشد. ازاین رو برای شناخت ویژگی های عمومی چگونگی اداره شهرها در ایران، بررسی خصوصیات و ساختار عمده سیاسی، اجتماعی ایران در ادوار تاریخی ضروری است. در این مقاله با روش توصیفی و اسنادی به بررسی و تحلیل نوع الگوی حاکم بر شهرهای کشور ایران در دوره های تاریخی مختلف پرداخته شده است. نتیجه تحقیق نشان می دهد با بررسی عناصر قدرت شهری در اداور گذشته و حال، هرچه به جلو قدم می گذاریم شهر و عناصر قدرت شهری دچار یک سری تغییر وتحولات می گردد که در مواقعی این تحولات به نفع شهر بوده و در مواقعی نیز شهر دچار یک نوع سردرگمی و بحران گردیده است.
    کلیدواژگان: عناصر قدرت شهری، حاکمیت شهری، ساختار شهری، ادوار تاریخی
  • بهمن زینلی *، علی اکبر جعفری، طیبه رستمی صفحات 178-195
    خلیج فارس در طول تاریخ پرفرازونشیب خود همواره به عنوان یکی از مناطق مهم و استراتژیک موردتوجه کشور های منطقه ای و فرا منطقه ای قرار داشته است. این کشورها همواره سعی داشته اند جایگاه سیاسی و اقتصادی خویش را در این منطقه ارتقاء بخشند. در سال های 1820 تا 1907 م، خلیج فارس صحنه رقابت بین المللی گردید. رقابت انگلستان و روسیه به عنوان دو قدرت جهانی در سده نوزدهم و اوایل سده بیستم در خلیج فارس بخش مهمی از تاریخ تحولات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی این منطقه است. هدف این پژوهش پرداختن به این مسئله است که چه عواملی سبب شد خلیج فارس در طی سال های 1820 تا 1907 م. صحنه رقابت سیاسی و اقتصادی انگلستان و روسیه گردد. در راستای پاسخ به این سوال تلاش می شود که با استناد به منابع اصلی و پژوهشی و به شیوه توصیفی و تحلیلی موضوع مورد بررسی قرار گیرد و به نظر می رسد که با توجه به موقعیت ژئوپلیتیک خلیج فارس و نزدیکی آن به هند، باعث گردید که انگلستان در راستای حفظ منافع سیاسی و نظامی خود در این منطقه و روس ها در راستای دست یابی به منافع جدید، به رقابت جدی پرداخته، که نهایتا با تسلط کامل انگلیس بر این منطقه و خروج روس ها از آن در سال 1907 م به پایان آمد.
    کلیدواژگان: رقابت، استعمار انگلیس، روسیه، خلیج فارس
  • فاطمه غلامی *، افسون حمیدی صفحات 197-215
    بخش قابل توجهی از متون حماسی و داستان های قهرمانی، آکنده از شیوه ها و شگردهای عیاری است. عیاران شخصیت هایی والا هستند که هنگام ناکارآمدی جنگ و ستیز وارد داستان شده، با روش های ویژه خود بر کشش داستان می افزایند. در این جستار، شیوه های عملکرد عیاران در چند متن حماسی و عیاری بررسی شده است. این پژوهش با هدف تبیین دقیق تر کارویژه ها و تحلیل ساز و کارهایی صورت یافته است که در بسیاری از داستان ها موجب گره افکنی و یا برون رفت از بحران می شود. بدین منظور پس از عنوان هر شگرد، نمونه هایی به دست داده می شود. متن های بررسی شده عبارتند از: شاهنامه فردوسی، سمک عیار، داراب نامه ترسوسی، داراب نامه بیغمی، برزونامه و اسکندرنامه. پژوهش به روش تحلیل محتوا بر پایه منابع کتابخانه ای سامان یافته است. براساس نتایج، روش هایی که عیاران بدان وسیله به مقصود خود می رسند بدین شرح است: تعویض لباس، تغییر دادن چهره، آراستن خود به شیوه های مختلف، استفاده از داروی بی هوشانه، انگشتر، کمند، صندوق، پنهان کردن وسیله دفاعی در ساق موزه، ناشناس رفتن به سپاه دشمن، شناسایی مکان با بوییدن خاک و سخن گفتن به زبان های دیگر. این شیوه ها نشان می دهد چگونه در داستان های حماسی- عیاری یک نواختی ماجراها بر هم می خورد و توجه خواننده به عناصر تاثیرگذار و مهمی که گاه فراتر از جنگ و ستیز هستند، جلب می شود.
    کلیدواژگان: متون حماسی، متون عیاری، عملکرد عیاران
  • یوسف فاریابی *، معصومه برسم، محجوبه امیرانیپور صفحات 215-233
    در جهان اسلام قدمگاه های زیادی با عناوین مختلف وجود دارد که همواره مورد احترام عامه مردم هستند و معمولا جهت نیایش، حاجت خواهی و یا تدفین مردگان به این اماکن می روند. قدمگاه ها در باورهای اعتقادی و اساطیری ساکنان حوزه جیرفت جایگاه ویژه ای دارند. پلان قدمگاه ها به شکل مربع یا دایره و سقف آنها گنبدی و درب ورودی آن ها کوتاه و رو به آفتاب است. هدف از این مقاله بررسی روند شکل گیری قدمگاه ها و ریشه یابی باورها و عقاید اساطیری در جیرفت است. پرسش اصلی این است که کارکرد اساطیری و آیینی قدمگاه ها و زمینه شکل گیری آنها در حوزه تمدنی جیرفت چگونه است؟ روش گردآوری اطلاعات «اسنادی و میدانی» و روش پژوهش «توصیفی و تحلیلی» است. این تحقیق نشان می دهد که ساختار آیینی و اساطیری قدمگاه ها در این حوزه برگرفته از باورهای پرستش و احترام به عناصر طبیعت نظیر آب، آتش و خاک، درخت، سنگ و... است.
    کلیدواژگان: قدمگاه، ساختار آیینی و اساطیری، جیرفت
  • راضیه فولادی سپهر * صفحات 233-250
    شعر کوتاه درکمترین زمان بیشترین معانی را به مخاطب متفکر و جدی امروز انتقال می دهد و به دلیل آزادی از قیود زبانی، زمانی و وزنی، نوعی بی پروایی، رهایی و ابراز وجود در برابر قالب و اندیشه های کهنه گراست. اگرچه شعر کوتاه از میراث های اصیل ادبی ماست اما گاه با دو قالب هایکو و سن ریو که اصالت ژاپنی دارند نیز قابل ارزیابی است؛ می توان گفت که دلیل توجه روز افزون به این نوع شعری، همگامی و هم نوایی آن با سرعت جامعه مدرنیته است. شعرهای کوتاه سه دفتر مورد نظر، با وجود پایبندی به ساختار هایکو و سن ریو، در درون مایه و محتوا، فراتر رفته، بر مبنای شعر جوششی، فردیت یافته و از قید تکرار و تقلید رها است. ردپای فرهنگ ملی، آیینی و سایر شاخصه های روزگار و جامعه شاعر در محتوای اشعار او بارز است.
    کلیدواژگان: درون مایه، سهیل محمودی، هایکو، سن ریو
|
  • Hamidreza Ardestani Rostami * Pages 1-22
    As most of Manichean researchers have asserted, Mani has been influenced by Gnostic thoughts, and the study of Manichean and Gnostic texts and beliefs reveals the common characteristics between the Manicheans and the Gnostics. In the present Study, one of these common characteristic, i.e., the similar position of Mary Magdalene in Gnostic texts (the Gospels of Thomas, Philip, Truth, Mary, etc.) and Manichean texts, has been investigated relying on the Parthian Text M6281+M6246. Finally, it has been found that that as Gnostics glorify Mary and know her as the true successor of Jesus Christ and his first visitor after the resurrection. Likewise, in Manichean text, Mary is the first person who meets Jesus after her rising from the dead, and she unfolds the mystery of the world for the Apostles, especially for the saint Peter, who is considered as the successor of Jesus Christ in Orthodox sect. In this text Mary is found as the master of the Apostles as well as the successor of Jesus Christ
    Keywords: Gnosticism, Mary Magdalene, Jesus Christ, Mani, The Parthian Manichean hymn of the Crucifixion
  • Fatemeh Aminizadeh*, Zohreh Zarshenas Pages 23-51
    Stories reflect a significant part of a people’s culture, and they can be considered and studied from different aspects. Scientific studies in the field of story have begun for more than two centuries. The Grimm brothers were the first ones who collected tales using a scientific approach. About a century later, in 1910, Antti Aarne prepared the grounds for universal study of stories by composing his Index of Folktale Types. Aarne’s index was later revised by the American folklorist, Stith Thompson. This revision is known as the Aarne-Thomson tale type index. In the field of Iranian tales, the first and the most serious work for the scientific classification of stories was done by Ulrich Marzolph in 1984. Although Iranian researchers and students have undertaken considerable studies in this field, no significant work has been conducted in the classification of tales. The present study seeks to classify folktales in many contemporary historical texts of Kerman, which makes this study unique. This study has investigated seven works by Bastani Parizi (1924-2014) and one work by Mahmoud Motadayyen, also known as Hemmat Kermani (1918-1995), based on the the Aarne-Thomson and Marzolph indices.
    Keywords: Folk literature, Tale, Classification, Bastani Parizi, Historians of Kerman
  • Ali Binandeh* Pages 53-74
    Urmia Lake Basin with its special natural and geographical conditions has always attracted the attention of different groups of people from prehistory to the present. The connection of Urmia Lake basin with North Mesopotamia by corridors like Kel-e Shin and Haj Omran is much easier than the its connection with other regions, specially with central Zagros. Some see the formation of this connection a result of the migration of people in North Mesopotamia to this region, seeking better pastures and conditions through the valleys connecting the western part of Urmia Lake basin to North Iraq. According to archaeological evidences, during the Chalcolithic period, the connection between North-West Iran and East Anatolia had been formed by Erzurum, the east of Aras river, and the periphery of Urmia Lake. Although in the discussion of cultural similarities, the evolution process of societies must be also taken into account, the evidences and records suggest that this culture is much more influenced by Mesopotamia and has been transferred through Zagros valleys.
    Keywords: Urmia Lake basin, Prehistory, Mesopotamia, Anatoli
  • Ehsan Changizi * Pages 75-95
    Language, like a living being, changes through time and studying of its characteristics in its present form without considering diachronic changes is incomplete and insufficient. In this article, the semantic roles of the preposition “’az” in Avestan, Old Persian, Middle Persian, Parthian, Dari Persian and New Persian languages have been studied by using grammatical data in these languages and their glossaries. In Avestan and Old Persian “’az” has appeared in the form of hača/hačā and is derived from the root “hak-”, i.e., “to accompany?”. In Middle Persian and Parthian, it has remained as “az” and “až” respectively. In Vedic Sanskrit, this preposition has been used in the form of “sačā ” to refer to the semantic role of accompaniment. But, in ancient Persian languages, there is no evidence of encoding the semantic role of accompaniment with “hača/hačā”. In Avestan and Old Persian languages, “hača/hačā” has implied different semantic roles like source, separation, cause, method. Also, in Middle Persian and Parthian languages, the functions of “az” and “až” have been preserved while some other semantic roles like instrument, nature, comparison, and part-whole relationship have been encoded. In addition to its functions in previous periods, in Dari and New Persian, “az” has the role of encoding other semantic roles, and in the encoding of some semantic roles like instrument and nature, it could be substituted with the preposition “bâ”
    Keywords: Preposition, ?az, bâ, semantic role
  • Mehdi Heidari*, Abbas Motarjem Pages 97-113
    Alishtar is the name of the central part of a small plain located in North Lorestan province. Some decades ago, in the northern part of Alishtar plain, a building known as Imamzadeh Mohammadi was discovered after centuries being buried under dust. Imamzadeh Mohammadi is a new name given to this building by the inhabitants of Alishtar less than half a century. This name was chosen after the discovery of a tombstone inside the building. According to an ancient custom, Iranians named these buildings, the owners of which were unknown, as Imamzadeh. Investigations of Imamzadeh Mohammadi revealed that probably this building belonged to the Seljuk era. Reflecting more on this building, it was found that its plan layout showed a kind of chartaqi (four-arched structure) in the pre-Islamic era. This building, thus, shows two pre-Islamic and post-Islamic periods of prosperity. Also, historical and geographical reports in Islamic texts contain the names of the prosperous city of “Alishtar” and the fire-temple of “Arakhash” in this region. There seems to be a connection between the building of Imamzadeh Mohammadi and the fire-temple of Arakhash. The researchers have attempted to study these topics in the present research.
    Keywords: Aleshtar, The building of Imamzadeh Mohammadi, The fire-temple of Arakhash, Historical geography
  • Asieh Zbihnia Omran*, Fakhrosadat Ahmadi Gohari Pages 115-131
    Alishtar is the name of the central part of a small plain located in North Lorestan province. Some decades ago, in the northern part of Alishtar plain, a building known as Imamzadeh Mohammadi was discovered after centuries being buried under dust. Imamzadeh Mohammadi is a new name given to this building by the inhabitants of Alishtar less than half a century. This name was chosen after the discovery of a tombstone inside the building. According to an ancient custom, Iranians named these buildings, the owners of which were unknown, as Imamzadeh. Investigations of Imamzadeh Mohammadi revealed that probably this building belonged to the Seljuk era. Reflecting more on this building, it was found that its plan layout showed a kind of chartaqi (four-arched structure) in the pre-Islamic era. This building, thus, shows two pre-Islamic and post-Islamic periods of prosperity. Also, historical and geographical reports in Islamic texts contain the names of the prosperous city of “Alishtar” and the fire-temple of “Arakhash” in this region. There seems to be a connection between the building of Imamzadeh Mohammadi and the fire-temple of Arakhash. The researchers have attempted to study these topics in the present research.
    Keywords: Aleshtar, The building of Imamzadeh Mohammadi, The fire-temple of Arakhash, Historical geography
  • Shahrokh Raei * Pages 133-153
    Jāmāsp Nāmag (Story of Jāmāsp ) and Ayādgār ī Jāmāspīg (Memorial of Jāmāsp) are two works which include prophecies attributed to Jāmāsp. These two texts alongside The Zand ī Wahman Yasn (Commentary on the Vohuman Yasn), are the main available sources on the Zoroastrian apocalypse. Jāmāsp Nāmag and Ayādgār ī Jāmāspīg are composed of different parts in Middle Persian, Pazand, and Persian, and they have undergone several changes throughout history. In this paper, after studying the general structure and the content of different parts of these two texts, analyses will be offered which will contribute to a more accurate understanding and clarify the process of historical changes and the distribution of these texts. The influence of the Arab conquest on the emergence and formation of some topics in Jāmāsp Nāmag and Ayādgār ī Jāmāspīg, the comparison of these texts with the other apocalyptic text in Middle Persian, i.e., Zand ī Wahman Yasn, the investigation of some mythological topics and historical events in these texts, as well as the presence of a kind of rhythmical structure in Jāmāsp Nāmag are other issues which will be addressed in this paper.
    Keywords: Zoroastrian apocalypse, Pahlavi Texts, Eschatological Texts, Jamasp Namag, Ayadgar? Jamasp?g
  • Mohammad Rahimi * Pages 155-176
    City should be regarded as a mirror in which any change is closely associated with the political, economic, social and cultural systems of different societies. In fact, the city administration in each period indicates the relations and connections of the different systems governing the city. To examine these changes, these relations and connections governing urban communities need to be studied. What has most affected the city is power structure in city, that in fact, power structure and government system are a miniature of all comprehensive relations, which are in close connection with social, economic, political, and legal structures. The main issue is that cities are strongly influenced by power and its elements, and the way of being influenced is the case of this study. The purpose of research is to identify the elements of power and how they affect Iranian cities in different historical periods. Therefore, to understand the general characteristics of the way of city administration in Iran, there is a need to examine the political and social characteristics and general structure of Iran in historical periods. In this paper, the type of pattern governing Iranian cities in different historical periods have been investigated and analyzed using a descriptive and documentary method. The results of this study suggest that investigating the elements of urban power in the past and present eras, the more going further, cities and the elements of urban power undergo a series of changes, which are sometimes advantageous to cities, and sometimes cities have faced bewilderment and crisis.
    Keywords: Elements of urban power, Urban governance, Urban structure, Historical periods
  • Bahman Zeinali*, Aliakbar Jafari, Tayebbeh Rostami Pages 178-195
    The Persian Gulf has been always noticed as one of the strategic and important areas among regional and extra-regional countries during its vicissitudinous history. These countries have always tried to promote their economic and political status in this region. From 1820 to 1907, the Persian Gulf became the field of international rivalry. The rivalry between Britain and Russia as two world powers in the 19th century and early 20th century in the Persian Gulf forms a major part of the history of political, social, and economic changes in this region. This article aims at discussing this question that which factors made the Persian Gulf the field of political and economic rivalry between Britain and Russia From 1820 to 1907? In finding answers to these questions, the researcher tries to investigate the topic by referring to the main research sources and using descriptive and analytical method. It seems that considering the geopolitical situation of the Persian Gulf and its proximity/adjacency to India, the British-Russian rivalry started with Britain attempting to preserve its political and military profits in this region, and Russia trying to attain new interests. This rivalry was finally ended with Britain’s complete dominance over this region and the expulsion of the Russians from there in 1907.
    Keywords: Rivalry, British colonization, Russia, The Persian Gulf
  • Fatemeh Gholami *, Afsoon Hamidi Pages 197-215
    Ayyari (chivalry) techniques and practices form a significant portion of epic texts and heroic stories. Ayyaran are men of noble character that are introduced in the story during the ineffectiveness of war and conflict. They increase suspense in story by using special techniques. In this study, ayyaran’s practices have been investigated in a number of epic and Ayyari texts. This Study has been done with the aim of elaborating on the functions and analyzing the devices which create complication or resolution in many stories. For this purpose, after naming each technique, some examples will be given. The investigated texts include Ferdowsi’s Shahnameh, Samak Ayyar, Tarsusi’s Darabnameh, Beighami’s Darabnameh, Borzoonameh and Eskandarnameh. This study has been organized using content analysis method based on library resources. According to the results, the techniques employed by ayyaran for reaching their goal were as follows: changing clothes, transfiguration, disguise, using anesthetic drugs, ring, lasso and box, hiding a defense instrument in the shaft of the boot, entering the enemy’s territory secretly, sniffing the soil to detect a location, and talking in different languages. These techniques/methods show how in epic-Ayyari stories the uniformity of events are avoided and how the readers’ attention is drawn to the influential and important elements which are sometimes beyond war and conflict.
    Keywords: Epic texts, Ayyari texts, Ayyaran?s practice
  • Yousof Faryabi *, Masoumeh Barsam, Mahjoubeh Amiranipour Pages 215-233
    There are many qadamgahs (the place of holy people’s step) with different titles in the Islamic world, which have been always respected by the public. People usually go to these places for praying, asking their needs, or for the burial of the dead in these places. Qadamgahs hold a special status in the mythological beliefs of Jiroft inhabitants. The plan layout of qadamgahs is in the form of square or circle, and their roofs are dome shaped, also their entrance doors are short and placed in the direction of sunlight. The purpose of this study is to examine the process of qadamgah formation and to find the roots of mythological beliefs in Jiroft. The main question is that how is the mythological and ritualistic function of qadamgahs and the basis of their formation in the region of Jiroft civilization? The method of data collection is “documentary and field study” and the research method is "descriptive and analytical". This study shows that the ritualistic and mythological structure of these qadamgahs in this area is derived from worship beliefs and respect for natural elements, such as water, fire, soil, tree, rock, and so on.
    Keywords: Qadamgah, Ritualistic, mythological structure, Jiroft
  • Raziye Fooladisepehr * Pages 233-250
    Short poems deliver the most meaning in the shortest time to today’s thoughtful and serious audience, and because of being free from language, time, and meter constraints, is a kind of incaution, freedom, and self-assertion against conservative forms and ideas. Although short poem is among our original literary heritages, sometime it is also comparable to the two Japanese forms of haiku and senryu. It can be said that the reason for the increasing attention to this kind of poetry is its synchronization and harmony with the pace of modern society. While being adherent to the structure of haiku and senryu, the short poems in the three studied books have gone further in terms of theme and content, and being based on improvised poetry, they are individuated and free from the shackles of repetition and imitation. The content of his poems reveal traces of national, ritual culture and other properties of the time and the society in which the poet lived in his poem’s them.
    Keywords: Theme, Soheil mahmoudi, Haiku, Senryu