فهرست مطالب

مطالعات مدیریت صنعتی - پیاپی 32 (بهار 1393)

فصلنامه مطالعات مدیریت صنعتی
پیاپی 32 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدمحمود زنجیرچی، علی مروتی شریف آبادی، مهدی خاکی اردکانی* صفحات 1-19
    در محیط آشفته ای (نامطمئن و متغیر) که سازمان ها در آن مشغول فعالیت هستند، یکی از مهمترین عوامل بقاء و پیشرفت، چابکی آنها است. ویژگی اساسی این محیط تغییر و عدماطمینان است. سازمان ها در این محیط، چگونه باید عمل کنند تا بتوانند ضمن حفظ موقعیت خود، از تغییرات، بیشترین منفعت را کسب کرده و پیشرفت کنند. سیستم تولیدی چابک، راه حلی جدید برای مقابله با این چالش است. اما از آنجا که اجرای سیستم تولید چابک، کاری بسیار زمان بر و پرهزینه است، یکی از راه های بررسی ابعاد مختلف این سیستم، شبیه سازی است. مقاله حاضر با هدف تحلیل و بهبود رفتار سیستم تولید چابک با استفاده از روش مدل سازی پویایی های سیستم، تدوین شده و در آن ارتباط میان مولفه های موثر بر تولید چابک در یک سیستم پویا بررسی شده است. پس از آن، سناریوهایی بر اساس مدل مورد بررسی قرار گرفتند و رفتار متغیرهای کلیدی مدل، صحت مدل را تایید نمودند.
    کلیدواژگان: سیستم تولید چابک، مولفه های تولید چابک، مدل سازی پویایی های سیستم
  • عباس شفیع خانی*، امیر عباس، سید تقی اخوان نیاکی صفحات 21-47
    برنامه ریزی و زمان بندی پروژه یکی از مباحث بسیار مهمی است که مدیران پروژه با آن مواجه اند و از عوامل کلیدی در موفقیت یا عدم موفقیت پروژه محسوب می شود. تحقیقات انجام گرفته در زمان بندی پروژه نشان می دهد که به طور مرسوم در زمان بندی پروژه برنامه ریزی تجهیزات را نادیده گرفته و یا ابتدا فعالیت های پروژه زمان بندی و سپس تجهیزات بر اساس آن برنامه ریزی می شود. این کار سبب خارج شدن از بهینه زمان بندی می شود. در این مقاله با مد نظر قرار دادن همزمان زمان بندی پروژه و برنامه ریزی تجهیزات، دو الگوریتم ژنتیک و شبیه سازی تبرید برای کمینه کردن هزینه ها، ارائه می شود. برای بررسی کارایی الگوریتم های پیشنهادی، مسائلی با تعداد فعالیت ها و تجهیزات مختلف مورد بررسی قرار گرفته و نتایج با هم مقایسه می شوند. نتایج نشان می دهد که الگوریتم های پیشنهادی قادرند تا مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط موجود را با تعداد گره های بالا و ضریب پیچیدگی های مختلف در زمانی کوتاه حل کنند.
    کلیدواژگان: زمان بندی پروژه، الگوریتم ژنتیک، شبیه سازی تبرید، برنامه ریزی تجهیزات
  • پرهام عظیمی*، محمد علی زارع شوریجه صفحات 49-66
    امروزه یکی از ضروریات رویارویی با تغییرات مستمر در بازار مصرفی، استفاده از طرح جانمایی پویای تسهیلات است. مسئله جانمایی پویای تسهیلات[1] (DFLP)، مسئله ای بهینه سازی است که در جستجوی مناسب ترین موقعیت تسهیلات تولیدی برای افقی چنددوره ای است، به گونه ای که مجموع کل هزینه های طرح جانمایی کمینه گردد. این پژوهش، برای نخستین بار، رویکرد شبیه سازی و الگوریتم فراابتکاری بهینه سازی ازدحام ذرات[2] (PSO) را برای حل DFLP ترکیب کرده و با اعمال اصلاحاتی در الگوریتم ازدحام ذرات در فضای صفر و یک[3] (BPSO)، الگوریتمی جدید به نام الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات گمارش شده[4] (APSOA) را ارائه داده است، که نتیجه آن اثربخشی بیشتر PSO در حل DFLP است. نتایج به دست آمده حاصل از آزمون APSOA روی مسائل مختلف DFLP با اندازه های کوچک، متوسط و بزرگ، حکایت از عملکرد بسیار خوب آن دارد.
    کلیدواژگان: جانمایی تسهیلات، مسئله جانمایی پویای تسهیلات (DFLP)، الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات گمارش شده (APSOA)، شبیه سازی
  • محمدعلی خاتمی فیروزآبادی*، جهانیار بامداد صوفی، حسین محبی، محسن رحیمی مزرعه شاهی صفحات 67-97
    مسئله یافتن یک ترکیب بهینه از دانشجویان ورودی به دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی به یکی از چالش های مهم موسسات آموزشی تبدیل شده است و به عنوان یک مسئله بهینه سازی پیچیده مطرح است. مقاله حاضر بر آن است تا با نگرش سیستمی و ارائه یک مدل ریاضی، تعداد مطلوب دانشجویان ورودی به دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه علامه طباطبایی را پیشنهاد نماید.
    در طراحی مدل از اطلاعات مربوط به واحدهای آموزشی، رفاهی وخدماتی دانشگاه از جمله ظرفیت آموزشی دانشکده، ظرفیت های سایت کامپیوتر، غذاخوری دانشجویان، تعداد دانشجویان فعلی و فارغ التحصیل در سال جاری در مقاطع گوناگون تحصیلی استفاده شد و به جهت تطابق بیشتر مدل پیشنهادی با واقعیت های عینی، از محدودیت های فازی استفاده گردید. در این مقاله تلاش شده است تا با تجزیه و تحلیل روابط متغیرها و پارامترهای موجود در سیستم دانشکده و اولویت بندی آن ها به کمک تکنیک تحلیل سلسله مراتبی، مدل مناسبی برای تعیین تعداد مطلوب دانشجویان رشته های مختلف در هر سال را برای سال بعد بدست آورد و همچنین کمبودها و فاصله با سطح مطلوبیت مرجع واحدهای رفاهی و خدماتی را ارزیابی و جهت رفع آن ها برنامه ریزی نمود. نتایج حاصل از حل مدل ارائه شده در این مقاله به کمک نرم افزار LINGO نشان می دهد در دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه علامه طباطبائی بین میزان پذیرش سالیانه دانشجویان با امکانات آموزشی و رفاهی در برخی از رشته– مقطع ها تناسب مناسبی وجود ندارد و نیازمند بازبینی برنامه جذب دانشجو است. همچنین ارزیابی کمی اولیه ای در خصوص کمبودهای واحدهای خدماتی و رفاهی دانشکده صورت گرفت که می توان از آن ها جهت تدوین برنامه توسعه و گسترش دانشکده مذکور استفاده نمود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی خطی فازی، ترکیب بهینه دانشجویان ورودی، برنامه ریزی، دانشگاه علامه طباطبائی
  • لعیا الفت، سیما صدیقی گاریز* صفحات 99-121
    امروز مدیریت زنجیره تامین بر پایه دو اصل هماهنگی و همکاری، سازمان های یک زنجیره را از طریق به اشتراک گذاری و شفاف سازی اطلاعاتی با یکدیگر هماهنگ تر نموده و به همکاری در یک رقابت برای کسب مزایای رقابتی بیشتر دعوت می نماید. از جمله مزایای تسهیم اطلاعات در زنجیره تامین می توان به کاهش هزینه موجودی، بهبود بخش سفارش دهی، بهبود روابط شرکا و بهبود اعتماد در میان آن ها، افزایش یکپارچگی فعالیت ها، افزایش هماهنگی موجود در زنجیره تامین، کاهش هزینه های انتقال اطلاعات و غیره اشاره نمود. عوامل متعددی از قبیل زیر ساخت های تکنولوژی اطلاعات، حمایت مدیران ارشد، میزان دقت در ارائه اطلاعات و غیره بر فرآیند تسهیم اطلاعات در زنجیره تامین تاثیر می گذارند. لذا با توجه به اهمیت تسهیم اطلاعات به منظور ایجاد هماهنگی و یکپارچگی بیشتر در زنجیره تامین، این مقاله به شناسایی و رتبه بندی مهمترین عوامل موثر بر تسهیم اطلاعات در زنجیره تامین صنعت پالایش و پخش فرآورده های نفتی کشور بر اساس نظر خبرگان صنعت می پردازد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزارها و آزمون های آماری مربوطه و تکنیک ANP فازی استفاده گردیده است.
    نتایج حاصله از تجزیه و تحلیل اطلاعات گردآوری شده گویای آن است که از میان مهم ترین عوامل موثر بر تسهیم اطلاعات در زنجیره تامین صنعت پالایش و پخش فرآورده های نفتی کشور، عامل مسئولیت پذیری و تعهد در بین اعضای زنجیره تامین نسبت به سایر عوامل در بالاترین اولویت و عامل منافع اعضای زنجیره تامین در پایین ترین اولویت قرار دارد.
    کلیدواژگان: نجیره تامین، مدیریت زنجیره تامین، تسهیم اطلاعات، تکنیک تصمیم گیری چندمعیاره فازی
  • زین العابدین گنج خانلو، علیرضا علی نژاد* صفحات 123-140
    گمرک جمهوری اسلامی ایران، یکی از سازمان های موثر در حوزه تجارت و اقتصاد است. از طرفی تعدد و پراکندگی واحدهای گمرکی موجب شده تا از سرمایه های فیزیکی و انسانی، به طور مطلوب استفاده نگردد. لذا مطابق ماده 106 قانون برنامه پنجم توسعه،مقرر شد تا پایان سال سوم برنامه، حداقل سی درصد از گمرکات کم فعال کشور کاهش یابد، در این خصوص بحث عملکرد و کارایی واحدهای گمرکی حائز اهمیت است. هدف این تحقیق، تعیین میزان کارایی و تحلیل علت نا کارایی واحدهای گمرکی غیرمرزی است. براین اساس 23واحد گمرکی از میان 142 واحد، از حیث تشابه فعالیت، انتخاب و سه متغیر ورودی و چهار متغیر خروجی تعیین و ابتدا با استفاده از مدل BCC تحلیل پوششی داده ها، کارایی واحدها، اندازه گیری می شود. سپس مدل اصلی تحقیق با در نظر گرفتن دو مو لفه اساسی برای هر گمرک بر مبنای DEA چند مو لفه ای ایجاد و کارایی مو لفه ها برای هر واحد محاسبه و تحلیل می گردد. نتایج نشان می دهد، گمرکات سمنان، شهرکرد و همدان با لاترین رتبه کارایی و گمرکات اهواز، شیراز و زاهدان پایین ترین رتبه را کسب نمودند. همچنین دو متغیر تعداد پروانه های صادره و میزان درآمد وصولی بیشترین تاثیر را بر کارایی واحدهای گمرکی دارند.
    کلیدواژگان: کارایی، گمرکات غیر مرزی، تحلیل پوششی داده ها (DEA)، تحلیل پوششی داده های چند مو لفه ای
  • محمدرحیم رمضانیان، کیخسرو یاکیده، اکرم اویسی عمران* صفحات 141-157
    انتخاب متغیرهای ورودی و خروجی در تحلیل پوششی داده ها از اهمیت به سزایی برخوردار است و نمرات کارایی واحدها به شدت از مجموعه متغیرهای انتخابی تاثیر می پذیرند. در این پژوهش، روشی برای انتخاب متغیرهای ورودی و خروجی، بر اساس آنالیز تشخیصی ارائه شده است. در این روش اهمیت نسبی متغیرها در تعیین عضویت واحدها در دو گروه متغیر وابسته (کارا و ناکارا) یا همان ضرایب تشخیصی استاندارد به عنوان معیار انتخاب متغیرهای اصلی مدل معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، آنالیز تشخیصی، ضرایب استاندارد تشخیصی، تابع تشخیصی
|
  • Saeid Mahmood Zanjirchi, Ali Morovati Sharifabadi, Mahdi Khaki Ardakani* Pages 1-19
    One of the most important factors in the survival and development in today changing environment (uncertain and variable) is agility. Fundamental properties of this environment are change and uncertainty. How should organizations act in this environment to preserve the position, gain maximum benefit and progress? Agile manufacturing system is a new solution to cope with these challenges. But since the implementation of agile manufacturing system is very time consuming and costly, one way to evaluate and promote aspects of this system is simulated. This paper aims to analyze and improve the behavior of agile manufacturing system by using system dynamics modeling. After modeling the agile manufacturing system some scenarios has implemented in the model and behavior of key factors verify the model.
    Keywords: Agile Manufacturing System, Factors of Agile Manufacturing, Modeling of System Dynamics
  • Abbas Shafikhani*, Amir Abbas Najafi, Seyed Taghi Akhavan Niaki Pages 21-47
    Equipment planning and project scheduling are important issues project managers face and are considered key factors in the success or failure of a project. Research carried out on project scheduling indicates that equipment planning is usually disregarded, or the project is first scheduled, and equipment is planned based on the schedule obtained. This leads to a non-optimal project schedule. In this article, project scheduling and equipment planning are simultaneously considered, where genetic algorithm and simulated annealing are utilized to solve the developed mixed-integer-programming model in order to minimize the costs. To examine the efficiency of the proposed algorithms, problems with different number of activities and equipment were solved and compared based on the results obtained. The results show that the proposed algorithms are capable of solving problems with high number of nodes and variable complexities in a short CPU time.
    Keywords: Project scheduling, Genetic algorithm, Simulated annealing, Equipment planning
  • Parham Azim*, Mohammad Ali Zare Shourijeh Pages 49-66
    Today, one of the requirements to deal with continuous changes in the consumption market is to use dynamic facility layout design. Dynamic facility layout problem (DFLP) is an optimization problem, which searches for the most appropriate location for manufacturing facilities at a multi-period horizon, so that the total cost of the layout should be minimized. This study, for the first time, combined simulation approach and particle swarm optimization (PSO) algorithm to solve DFLP optimally and through imposing some modifications on binary particle swarm optimization (BPSO), provided a new algorithm called Assigned Particle Swarm Optimization (APSOA), which resulted in more effective solutions for DFLP. Results of testing APSOA on various sample sizes (small, medium, large) showed a good performance of this algorithm.
    Keywords: Facility layout, Dynamic facility layout problem (DFLP), Particle swarm optimization (PSO), Assigned particle swarm optimization (APSOA), Simulation
  • Seyed Mohammad Ali Khatami Firouzabadi*, Jahanyar Bamdad Sofi, Hosin Mohebbi, Mohsen Mazraeh Shahi Pages 67-97
    Finding the optimized combination of new student entries into universities is always a great challenge for higher education centers. This problem has known as a complicated optimization problem theoretically. In this paper, a systematic approach is developed using a mathematical model to propose the desirable rate of new entries at Allameh Tabataba’i University Business School (ATUBS). Data was collected from several sources of the ATUBS to form the mathematical model. In order to compatible with the reality, the fuzzy logic was utilized because of existence of some qualitative parameters. The results show the satisfactory level is not in a suitable level not only in educational facilities but also for service units in some area in ATUBS. ATUBS needs to revise the student's entries policy to consist with the reality.
    Keywords: mathematical model, fuzzy logic, Allameh Tabatabai University Business School, University entries
  • Prioritizing the Effective Factors of Sharing Information in Supply Chain / (Case Study: Oil Products Refinery and Distribution Industry of Iran)
    Laya Olfat, Sima Sedighi Gariz* Pages 99-121
    Supply chain management based on two principles of coordination and cooperation has coordinated the organizations of the same chain through sharing and clarifying information and has invited them to a competition to gain more competitive privilegesOil Product Distribution and Refining Industry of Iran also as a national industry include many of organizations within its supply chain. Coordination management in this massive set of organizations on the base of information sharing is one of the most important managerial activities. The present study is an attempt to identify and ranking effective factors on information sharing in supply chain of Oil Product Distribution and Refining Industry of Iran. This research is designed based on the research method of survey-descriptive and rank these factors based on the view of managers and informed experts to subject in Oil Product Distribution and Refining Industry of Iran. In order to analyzing collected data be used of software as SPSS, EXCEL, MATLAB and respective statistical test and fuzzy ANP technique. The results indicate that, of the most important factors,responsibility and commitment among the supply chain partners have the most priority while supply chain partners’ interests have the least importance.
    Keywords: supply chain, supply chain management, information sharing, fuzzy multi, criteria decision, making technique
  • Zienalabedin Ganjkhanlou, Alireza Alinezhad* Pages 123-140
    The Islamic Republic of Iran Customs Administration is one of the most significant organizations in business and economy. However, multiplicity and dispersion of customs units have led to inappropriate use of physical and human resources. Thus, according to the article 106 of the Fifth Development Plan, it was resolved that at least 30% of less active customs units decline by the end of the third year. With regard to this, performance and efficiency of these units seem to be significant. The current study is conducted to determine the amount of efficiency and analyze the causes of inefficiency in non-border customs units. Therefore, 23 customs units from among 142 are selected with respect to similarity of operation. Then three input variables and four output variables are specified and measured utilizing BCC model of Data Envelopment Analysis (DEA). Afterwards, the main research model is analyzed regarding the two components for each customs office based on multiple components DEA and the efficiency of overall factors for each unit. The results reveals that Semnan, Hamedan and Shahrekord customs units enjoy the highest efficiency ranks, but Ahvaz, Shiraz and Zahedan customs rank the lowest. In addition, the number of issued permits and the amount of revenue have the greatest impact on the efficiency of the customs nits.
    Keywords: Efficiency, Non, border customs, Data envelopment analysis (DEA), Multiple component data envelopment analysis (MCDEA)
  • Mohammad Rahim Ramazanian, Keikhosro Yakideh, Akram Oveysi Omran* Pages 141-157
    The selection of input and output variables in DEA is the importance and performance scores of the units is affected from the selected variables. In this study is presented A method for selecting the input and output variables based on the Discriminant Analysis (DA). In this method, the relative importance of the variables in determining the join units in two the dependent variable (efficient and inefficient) or the coefficients of the standard discriminant introduced as the criteria for the selection of the main variables in every model.
    Keywords: Data Envelopment Analysis (DEA), Discriminant Analysis (DA), Standardized Coefficients Discriminant, Discriminating Function