فهرست مطالب

مطالعات مدیریت صنعتی - پیاپی 46 (پاییز 1396)

فصلنامه مطالعات مدیریت صنعتی
پیاپی 46 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عادل آذر *، علی رجب زاده قطری، عطیه اخوان صفحات 1-26
    اندازه گیری شاخصهای تولید پایدار به علت دستورات دولت و افزایش آگاهی افراد برای حفاظت از محیط زیست و کاهش ضایعات، در حال تبدیل شدن به یک فعالیت مهم زیست محیطی است. شاخصهای تولید پایدار میتواند برای ارزیابی اثر فعالیتهای مختلف مدیریت و تولید استفاده شود و در نتیجه یک سازوکار مناسب برای نظارت بر عملکرد تولید پایدار به منظور حرکت به سمت پایداری شرکت فراهم کند.هدف از انجام این پژوهش، ارتقاء سطح پایداری در پالایشگاه نفت اصفهان از طریق شناسایی شاخصهای تولید پایدار و تعیین روابط میان این شاخصها به منظور تدوین مدل تولید پایدار و همچنین تعیین شدت اثر شاخصها بر یکدیگر میباشد.بدین منظور با استفاده از مرور گسترده ادبیات موضوع و همچنین نظرات خبرگان، 12 شاخص تولید پایدار در پالایشگاه شناسایی شدند. سپس با استفاده از تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری روابط میان این شاخصها و اثرگذار یا اثرپذیر بودن آنها تعیین گردید. به منظور تعیین شدت این روابط از تکنیک دیمتل فازی بهره گرفته شد. نتایج تحقیق نشان داد که انجام نظارت وکنترل، استفاده از منابع با بهره وری بالا، استفاده از فن آوری با بهره وری بالا، بهینه سازی برنامه تولید برای بهبود بهرهوری شاخصهای اساسی دستیابیبه تولید پایدار در پالایشگاهمی باشند.
    کلیدواژگان: پایداری، تولید پایدار، مدل سازی ساختاری تفسیری، تکنیک دیمتل فازی
  • مهدی اجلی *، عزت الله اصغری زاده، حسین صفری، ایمن قاسمیان صاحبی صفحات 27-55
    با افزایش رقابت پذیری ناشی از جهانی سازی، رقابت سازمان های امروزی در میان زنجیره ی تامین افزایش یافته و تمام کانال های زنجیره و سازمان های خارجی را شامل شده است. دیدگاه های درون سازمانی مرتبط با کیفیت دارای محدودیت هایی می باشد، بنابراین تولیدکنندگان باید توجه خود را به رویکرد های میان سازمانی کیفیت نظیر مدیریت کیفیت زنجیره ی تامین 0 معطوف نمایند. چراکه بکارگیری مدیریت کیفیت زنجیره ی تامین، شرکت های تولیدی را در نیل به نیازهای مشتریان در بازار رقابتی توانمند خواهد ساخت.برای این منظور در این تحقیق پس از شناسایی ساختار مدیریت زنجیره تامین و عملیات مدیریت کیفیت از طریق مرور مفهومی ادبیات، تعریفی مفهومی و جامع از مدیریت کیفیت زنجیره ی تامین ارائه شده و در نهایت با بررسی ابعاد آن، چارچوبی مفهومی شامل 2عامل اصلی ارائه شد. ارتباط و توالی این عوامل با مدل سازی ساختاری تفسیری فازی مشخص گردید. در این راستا پس از ارزیابی، این عوامل در پنج سطح قرار گرفتند. در ادامه مدل ساختاری بدست آمده، با روش تحلیل مسیرتایید شد.به این ترتیب مدل ارائه شده می تواند چراغ راه صنعت گاز در پیاده سازی مدیریت کیفیت در زنجیره تامین شان و دستیابی به مزایای رقابتی و ارضای هر چه بیشتر نیازهای مشتریان باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت فراگیر، مدیریت کیفیت زنجیره تامین، مدل سازی ساختاری تفسیری فازی، صنعت گاز
  • محمود سعید کمپانی، پرهام عظیمی * صفحات 57-71
    در این مطالعه، کاربرد شبیه سازی در بهینه سازی دو هدفه ی یک مسئله ی بالانس خط مونتاژ تشریح گردیده است که در آن هدف، تعیین مقادیر بهینه تخصیص نیروی انسانی و تجهیزات موازی به ایستگاه ها می باشد، به طوری که با حداقل هزینه های افزایش تجهیزات و نیروی انسانی در ایستگاه ها، خروجی خط تولید به بیشترین مقدار خود افزایش یابد. به عبارت دیگر با استفاده بهینه از منابع موجود خروجی تولید حداکثر شده و بهرهوری به حداکثر میزان ممکن ارتقاء یابد. بدین منظور، به کمک بهینه سازی ازطریق شبیه سازی، فرایند خط تولید، تحت یک مدل شبیه سازی در نرم افزار ED شبیه سازی شده است. پس از اعتبارسنجی مدل با استفاده از طرح آزمایش سناریوهای متنوعی طراحی و در مدل شبیه سازی اجرا شد، مقادیر ممکن برای دو متغیر تعداد نیروی انسانی و تعداد تجهیزات موازی با استفاده از الگوریتم ژنتیک به دست آمده و در یک نمودار پارتو نشان داده شده است و نتایج با وضعیت فعلی خط تولیدمقایسه گردیده است.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، شبیه سازی، الگوریتم ژنتیک، بالانس خط تولید
  • مسلم نیلچی *، محمد اسماعیل فدایی نژاد، سید حسین رضوی حاجی آقا، احمد بدری صفحات 73-96
    با نگاهی به تعریف اقتصادی کارایی به معنای مصرف بهینه منابع برای تولید حداکثر خروجی ممکن می توان اهمیت این مفهوم را در نظام های مدیریتی درک نمود. مدیران اصولا تلاش دارند با بهره برداری بهینه از منابع خود در راستای تولید خروجی ها، رضایت تمامی ذینفعان خود را برآورده سازند. این نکته در صنعت بانکداری ایران از اهمیت مضاعفی برخوردار است که به هزینه های بالای نگهداری پول باز می گردد. در مقاله حاضر با نگاهی به ساختار فعالیت بانک ها در ایران، مدلی متشکل از پنج بخش مختلف ارائه شده که جریان امور را در بانک ها به تصویر می کشد. بر این اساس یک مدل ریاضی مبتنی بر تحلیل پوششی داده ها برای ارزیابی کارایی این ساختار پنج بخشی ارائه و با بهره گیری از رویکرد فازی، روشی برای حل آن پیشنهاد شده است. کاربرد مدل پیشنهادی در 032 شعبه یکی از بانک های کشور گویای آن است که با وجود کارایی نسبتا قابل قبول در زمینه جذب منابع و مدیریت، کارایی بخش های خدمات، تخصیص منابع و سودآوری با مشکل جدی مواجه است.
    کلیدواژگان: کارایی نسبی، تحلیل پوششی داده ها، مدل چند بخشی، الگوریتم فازی
  • پرویز فتاحی *، ملیحه معصومی، جواد بهنامیان صفحات 97-134
    مسئله مکانیابی مسیریابی با وجود سیستمهای فرابارانداز به عنوان یک زمینه تحقیقاتی جدید برای شبکه های - توزیع در زنجیره تامین محسوب میشود. هدف از این مسئله طراحی همزمان یک مکان برای مرکز فرابارانداز و مسیریابی وسایل نقلیه با توجه به حداقلسازی هزینه های سیستم میباشد، که به عنوان یک مسئله NP-hard شناخته شده است. در تحقیق حاضر، یک مدل برنامهریزی عدد صحیح مختلط ) MIP ( دو مرحلهای برای مسئله مکانیابی مسیریابی چند کالایی با درنظر گرفتن مراکز فرابارانداز با توجه به کاربردهای بالقوه آن در - شبکه های توزیع ارائه شده است. نوآوری اصلی این مقاله در چند کالایی بودن مدل پیشنهادی و همچنین روش حل آن به صورت یک الگوریتم ترکیبی بر مبنای دو الگوریتم فراابتکاری سیستم ایمنی مصنوعی بدن و ازدحام ماهی های مصنوعی میباشد، فرضیاتی نیز در مدل پیشنهادی ارایه شده است که آن را از مدلهای ارائه شده در این حوزه متمایز میسازد. برای بررسی کارایی الگوریتم پیشنهادی، ابتدا مسائل نمونهای با اندازه کوچک و بزرگ به صورت تصادفی تولید شده و مدل MIP توسط الگوریتمهای دقیق، سیستم ایمنی مصنوعی بدن، ازدحام ماهی های مصنوعی و یک الگوریتم نمونه، حل و سپس با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج محاسباتی نشان میدهد که الگوریتم پیشنهاد شده در این پژوهش، جوابهای بهتری نسبت به سایر الگوریتم-های بیان شده ارائه میدهد و همگرایی مناسبی به راه حلهای مطلوب دارد.
    کلیدواژگان: شبکه های توزیع، مکانیابی مسیریابی چند کالایی، سیستمهای فرابارانداز، الگوریتم سیستم، ایمنی مصنوعی بدن، الگوریتم ازدحام ماهیهای مصنوعی
  • محمد ولی پور خطیر، زین العابدین اکبرزاده * صفحات 135-155
    راهبردهای تولیدی به عنوان رایجترین توانمندی قابل کنترل درونی شرکتها نقش بسیار کلیدی در کسب مزیت رقابتی پایدار ایفا میکند. شناسایی و توسعه این راهبردها مستلزم درک روشنی از نقش آنها در کسب مزیت رقابتی و نیز تاثیرات متقابلشان بر یک دیگر است. در همین راستا، مقاله حاضر با استفاده از روش های گسترش کارکرد عملکرد کیفیت فازی و مدلسازی ساختاری تفسیری به ارائه رویکردی کاربردی برای ارزیابی راهبردهای تولیدی پرداخته است. نتایج گسترش کارکرد عملکرد کیفیت فازی حاکی از آن است که، شرکت مورد مطالعه در عوامل رقابتی تسهیلات فروش، تنوع محصول و فناوری تولید از وضعیت مطلوب برخودار است و عملکرد آن در بهای تمام شده و سرعت تحویل مطلوب نیست. در ادامه بهمنظور کمک به مدیران در اولویتبندی تخصیص منابع به راهبردهای تولیدی از مدلسازی ساختاری تفسیری استفاده شد؛ که یافته ها نشان میدهد که توانمندسازی منابع انسانی بالاترین اولویت اجرا را در شرکت فذا دارد.
    کلیدواژگان: راهبرد تولید، عوامل رقابتی، تحلیل شکاف، گسترش کارکرد عملکرد کیفیت فازی، مدل، سازی ساختاری تفسیری
  • مریم عزیزی، ابوالفضل کاظمی *، علیرضا علی نژاد صفحات 157-181
    رویکرد و نگرش جدیدی پیرامون موضوع لجستیک تحت عنوان لجستیک معکوس به وجود آمده است که یکی از گرایش های جدید در مدیریت لجستیک، بازیافت1 ، چرخه مجدد 9 و یا استفاده مجدد از محصولات است. طراحی شبکه لجستیک در حالت رو به جلو و معکوس از موضوعات بسیار مهمی است که بعد استراتژیک طراحی زنجیره تامین را تشکیل می دهد. در این مقاله، برای مسئله لجستیک معکوس یک مدل ریاضی برنامه ریزی مختلط عددصحیح (MILP) ارائه شده است. در این مدل هزینه های احداث مراکز، هزینه های حمل و نقل و هزینه های خرید از تامین کننده خارجی کمینه و همچنین اهمیت تامین کنندگان خارجی نیز بیشینه گردیده است. با توجه به اینکه مدل پیشنهادی Np-hard می باشد، لذا جهت حل مدل از الگوریتمهای NSGA-II و NRGA استفاده شده است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، لجستیک معکوس، مدل چندهدفه، شرایط عدم قطعیت، تخفیف
|
  • Adel Azar *, Ali Rajabzadeh Ghatromi, Atieh Akhavan Pages 1-26
    Measuring sustainable production indicators is becoming an important environmental activity due to government directives and increasing awareness among the people to protect the environment and reduce waste. Sustainable production indicators can be used to evaluate the effect of different production and management activities and as a result, a reliable mechanism will be created for monitoring sustainable production performance in achieving company's sustainability. The purpose of this paper is to enhance the level of sustainability in Isfahan oil refinery through identifying sustainable production indicators and determining the relationships between them in order to develop sustainable production model and also determining the indicators effects intensity on each other. After reviewing related literature and interviewing with experts, 12 sustainable production indicators in the refinery are identified. Then, using ISM technique relationship between indicators are determined. Also we used fuzzy DEMATEL to determine the intensities of relationships. The results show that implementation of supervision and control, resources with high productivity, technology with high productivity, and optimizing the production schedule to improve productivity are the main indicators in achieving sustainable production in the refinery.
    Keywords: sustainability, Sustainable Production, Interpretive Structural Modeling, Fuzzy DEMATEL
  • Mehdi Ajalli *, Ezatollah Asgharizadeh, Hossein Safari, Iman Ghasemian Sahebi Pages 27-55
    Competition of today's organizations in the supply chain has increased by growing the level of the competitiveness caused by globalization, and is included all chain members and external organizations. Intra-organizational perspectives about quality have some limitations; therefore, manufacturers should pay attention to inter-organizational approaches of quality such as supply chain quality management (SCQM). SCQM will enable the manufacturing companies to satisfy their customer's needs in a competitive market. In this study, after identifying the structure of supply chain management and quality management operation through comprehensive review of the literature, a comprehensive and conceptual definition about supply chain quality management (SCQM) and finally after studying its dimensions, a conceptual framework with 7 factors are presented. Relationship and sequencing of these factors determined by fuzzy interpretive structural modeling (ISM). In this regard, after the assessment, these factors were placed in five levels. Then the obtained structural model confirmed by using path analysis. The proposed model can help the gas industry in implementation of quality management in their supply chain to achieve competitive advantages and satisfy the customer needs better.
    Keywords: Total Quality Management, Supply Chain Quality Management, Fuzzy Interpretive Structural Modeling, Gas Industry
  • Mohammad Saeed Company, Parham Azimi * Pages 57-71
    In this study, the use of simulation technique in bi-objective optimization of assembly line balancing problem has been studied. The aim of this paper is to determine optimal allocation of human resource and equipment to parallel workstations in order to minimize the cost of adding equipment and manpower among the stations and maximize the production output. In other words, with optimal use of resources, production output is maximized and therefore productivity become maximum. To this end, with optimization via simulation, the production line process is simulated in the form of a simulation model in the ED software. After validating the simulation model using design of experiment, various scenarios designed and run in the simulation model. Possible results for human resource and equipment variables, obtained by genetic algorithm are shown in a Pareto chart and have compared with the production line current situation.
    Keywords: Optimization, Simulation, Genetic Algorithm, Production line balancing
  • Moslem Nilchi *, Mohammadesmaeil Fadaeinejad, Seyyed Hossein Razavi-Hajiagha, Ahmad Badri Pages 73-96
    Looking at the economic definition of efficiency as optimal use of resources to produce possible maximum output, it can be understood the importance of this concept in management systems. Basically, Managers are trying to meet the satisfaction of all their stakeholders by optimally utilize of their resources to produce outputs. Due to high cost of holding money this point has more importance to the banking industry in Iran. In this paper, by looking at the structure of bank activities in Iran, a model with five different parts is provided that depicts the flow of affairs in banks. A mathematical model based on data envelopment analysis is presented to evaluate the efficiency of proposed structure and by using fuzzy approach, a method has been proposed to solve it. The results of applying the proposed model to 210 branches of one bank show that despite relative acceptable efficiency in resource attracting, and management, the efficiency of service, resource allocation and profitability parts are facing with important problem.
    Keywords: Relative Efficiency, Data Envelopment Analysis, Multi, Component Model, Fuzzy Algorithm
  • Parviz Fattahi *, Malihe Masomi, Javad Behnamian Pages 97-134
    Location-Routing problem with Cross-docking is as a New Research Area for Distribution Networks in The supply chains. The purpose of this paper is to simultaneously design a location for cross-docking center and routing vehicles due to the system cost minimization which, is known as an NP-hard problem. This paper presents a two-stage mixed-integer programming (MIP) model for the location-routing multi-commodity problem with cross-docking due to potential applications in the distribution networks. The principal innovation of this paper includes multiple commodities and its solution method as a hybrid algorithm based on the artificial immune system (AIS) and artificial fish swarm (AFS) algorithms. Also, assumptions are given in the proposed model that distinguishes it from the models are presented in this area. Finally, to evaluate the efficiency of the proposed algorithm small and large-scale test problems are randomly generated and the proposed MIP model solved by artificial immune system (AIS) and artificial fish swarm (AFS) and a sample algorithm and then compared with each other. The computational results for different problems show that the proposed hybrid algorithm performs well and converges fast to reasonable solutions.
    Keywords: Distribution Networks, Multi, Commodity location, Routing, Cross, Docking Systems, Artificial Immune System Algorithm, Artificial Fish Swarm Algorithm
  • Mohammad Valipour Khatir, Zeinolabedin Akbarzadeh * Pages 135-155
    Manufacturing strategies as the most common internal controllable capability of companies, play a key role in achieving sustainable competitive advantage. The identification and development of these strategies requires a clear understanding of their role in gaining competitive advantage and their mutual effects on each other. In this regard, this paper has presented practical approach to evaluate manufacturing strategies using fuzzy Quality Function Deployment (QFD) and Interpretive Structure Modeling (ISM) techniques. The results of fuzzy QFD show that the studied company has suitable situation in competitive factors contains facilities for sale, the product variety and production technology, while the cost and delivery speed are not desirable. In the following, the ISM technique was used to prioritize the resource allocation in manufacturing strategies; the findings show that human resource empowerment has the highest implementation priority in the Foladin Zob Amol (FZA) company.
    Keywords: Manufacturing Strategy, Competitive Factors, Gap analysis, Fuzzy Quality Function Deployment, Interpretive Structural Modeling
  • Maryam Azizi, Abolfazl Kazemi *, Alireza Alinezhad Pages 157-181
    Reverse logistics as a new approach and attitude in the area of logistics is one of the new trends in logistics management, recycling, and or reuse of products. Logistics network design in the forward and reverse mode is one of the most important issues that forms the strategic dimension of supply chain design. In this paper we propose a mixed integer linear programming (MILP) model for reverse logistics problem. In the proposed model costs of facilities construction, transportation and procurement from suppliers are minimized and importance of suppliers are maximized. Since the proposed model is NP-hard, we use NSGA-II and NRGA algorithms to solve the problem.
    Keywords: Supply Chain, Reverse Logistic, Multi, Objective Model, Uncertainty Condition, Discount