فهرست مطالب

مطالعات مدیریت صنعتی - پیاپی 49 (تابستان 1397)

فصلنامه مطالعات مدیریت صنعتی
پیاپی 49 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مینا ریاحی، مصطفی زندیه صفحات 1-36
    خط دمونتاژ قطعات گزینه مناسبی برای برای کاهش مشکلات زیست محیطی ناشی از ضایعات تولیدشده است. هدف مسئله بالانس خط دمونتاژ قطعات، هماهنگ کردن فعالیتهای خط دمونتاژ است به نحوی که کل زمان لازم در هر یک از ایستگاه های کاری تقریبا یکسان باشد. هدف اصلی فرآیند دمونتاژ قطعات استفاده مجدد از اجزا و کاهش اثرهای نامطلوب روی محیط زیست است. این مقاله از رویکردی مبتنی بر مدل کانو، تحلیل سلسله مراتبی فازی، تاپسیس اصلاح شده ، پرومتی استفاده کیرده و همچنین با بکارگیری روابط تقدمی AND/OR توالی وظایف را بدست می آورد. وظیفه ها بر اساس اولویت و روابط تقدمی به ایستگاه ها واگذار میشوند. مورد مطالعه خط بازیافت با استفاده از هر دو روش تاپسیس اصلا شده و پرومتی مورد بررسی قرارگرفته است. هر دو روش نتایج یکسان (کاهش دو ثانیه ای در چرخه) را نشان داده اند. با ایین و جیود روش پرومتی نسبت به روش تاپسیس اصلا شده، رویه آسان تر ولی فرایند طولانی تری دارد.
    کلیدواژگان: بالانس خط دمونتاژ، روابط تقدمی، مدل کانو، تحلیل سلسله مراتبی فازی، تاپسیس اصلاح شده و پرومتی
  • مصطفی ابراهیم پور ازبری، محسن اکبری، فاطمه رفیعی رشت آبادی صفحات 37-66
    امروزه سازمان ها در محیطی که با تغییر روزافزون همراه است، باید به اندازه کافی انعطاف پذیرباشند تا بتوانند هم تهدیدات غیرقابل پیش بینی و فرصت های موجود در آینده نامطمئن را مدیریت کنند و هم منجر به عملکرد بهتر گردند. آن ها همچنین می بایست فرایندهای خود را برای دستیابی به کارایی عملیاتی بهینه سازند. از طرفی، ظرفیت جذب عملیاتی یک قابلیت یادگیری مهم است که ممکن است توضیح دهد چرا برخی از شرکت ها، قادر به ایجاد پاسخ موثرتری به عدم اطمینان محیطی هستند. در این پژوهش تاثیر عدم اطمینان محیطی با میانجیگری انعطاف پذیری تولید و کارایی عملیاتی و تعدیل گری ظرفیت جذب عملیاتی بر عملکرد شرکت های تولیدی و همچنین تاثیر انعطاف پذیری تولید بر کارایی عملیاتی مورد آزمون واقع شده است. ابزار مورداستفاده به منظور گردآوری اطلاعات، پرسشنامه می باشد که توسط مدیران 101 شرکت تولیدی فعال در شهرستان رشت تهیه شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز، از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) با رویکرد حداقل مربعات جزئی (PLS) استفاده شد. یافته ها نشان می دهد که می توان عملکرد شرکت را با افزایش انعطاف پذیری تولید و کارایی عملیاتی بالا برد و همچنین با افزایش انعطاف پذیری، پاسخ موثرتری به تغییرات محیطی داد. نتایج پژوهش تاثیر انعطاف پذیری تولید بر کارایی عملیاتی و همچنین تعدیل گری ظرفیت جذب عملیاتی را تائید می کند.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری تولید، ظرفیت جذب عملیاتی، کارایی عملیاتی، عدم اطمینان محیطی، عملکرد
  • محمد محمدی، کامران فرقانی صفحات 67-104
    دو مسئله مهم در طراحی یک سیستم تولید سلولی، مسائل تشکیل سلول و چیدمان گروهی می باشیند مسئله تشکیل سلول شامل گروه بندی قطعات در قالب خانواده قطعات و گیروه بندی ماشین ها در قالب سلول های تولیدی می شود مسئله چیدمان گروهی نیز شامل تعیین چیدمان ماشین ها درون سلول ها و تعیین چیدمان خیود سلول ها می گردد در این مقاله یک رویکرد یکپارچه برای حل مسائل تشکیل سلول، چیدمان گروهی و مسیریابی ارائه می گردد در این رویکرد، با درنظر گرفت ابعاد ماشین آلات، پهنای راهروها و حداکثر طول مجاز برای قرارگرفت ماشین ها بصورت طولی، از یک چیدمان مارپیچی جدید برای طراحی سیستم تولید سلولی استفاده می شود برای کاربردی تر ساخت مسئله، پارامترهایی نظیر تقاضای قطعات، توالی عملیات، زمانهای پردازش و ظرفیت ماشین آلات، در مدلسازی مسئله مد نظر قرار می گیرند مسئله بصورت یک مدل برنامه ریزی عدد صحیح، با دو هدف کمینه سازی هزینه های حمل و نقل، و بیشینه سازی تشابهات میان ماشین ها فرموله می شود بدلیل پیچیدگی محاسباتی مسئله، سه الگوریتم فرا ابتکاری مبتنی بر الگوریتم های ژنتیک و شبیه سازی تبرید، برای حل آن پیشنهاد می گردد در این الگوریتم ها از برنامه رییزی پویا برای حل قسمتی ازمسئله بهره برده می شود با حل چند مثال عددی از ادبیات موضوع، کارایی الگوریتم ها مورد ارزیابی قرار می گیرد در نهایت، مقایسه ای بین چیدمان مارپیچی ارائه شده در این تحقیق و چیدمانی خطی چند سطری که - اخیرا در ادبیات موضوع ارائه شده بود، صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: سیستم تولید سلولی، چیدمان تسهیلات، برنامه ریزی پویا، الگوریتم ژنتیک، شبیه سازی تبرید
  • فرزانه ادبی، جواد بهنامیان صفحات 105-138
    مساله مسیریابی تولید به تلفیق دو مساله مسیریابی خودرو و برنامه ریزی تولید می پردازد. عموما در مسئله فوق فرض بر این است که نوعی انحصار در محیط وجود دارد و توجهی به تاثیر رقبا در این مسائل در نظر گرفته نشده است. پر واضح است که در دنیای واقعی دیگر نمی توان به داشتن بازار انحصاری امید بست. در فضای رقابتی مشتریان متناسب با قیمت و کیفیت تامین کننده را انتخاب می کنند. بنابراین در این مقاله به عنوان تعریفی از کیفیت، تامین سریع نیاز مشتری و در دستری بودن الزام فضای رقابتی تبیین شده است و به همین جهت، مساله مسیریابی تولید رقابتی با فرض دانستن زودترین و دیرترین زمان تامین تقاضا توسط رقیب مدل بندی شده است. به این ترتیب در صورت تاخیر در تامین تقاضای مشتری به نسبت میزان تاخیر سهمی از بازار از دست می رود. همچنین مدل سازی انجام شده به وسیله نرم افزار گمز حل شده است. علاوه بر این به دلیل استفاده موفق الگوریتم بهینه سازی گروه ذرات در حل مسائل بهینه سازی، در اینجا نیز الگوریتم بهینه سازی گروه ذرات برای حل مساله مسیریابی تولید در ابعاد بزرگ توسعه داده می شود. برای بررسی عملکرد الگوریتم ارائه شده جواب های حاصل در ابعاد کوچک با جواب های حاصل از حل با نرم افزار گمز مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: مساله مسیریابی تولید، شرایط رقابتی، بهینه سازی گروه ذرات
  • حسین صفری*، عالیه کاظمی، احمد مهرپور لایقی صفحات 139-171

    ارزیابی عملکرد یکی از موضوعات شناخته شده در ادبیات مدیریت می باشد. در این مقاله تلاش شده است که مدلی ترکیبی به منظور ارزیابی عملکرد مناطق عملیاتی شرکت انتقال گاز ارائه شود. در این مدل ابتدا شاخص های ورودی و خروجی (20 شاخص) شناسایی می شود. پس از غربالگری اولیه شاخص ها، با توجه به اینکه تعداد واحدهای تصمیم گیرنده (مناطق عملیاتی) کم است، ترکیب های مختلف دو ورودی و یک خروجی تعریف شد. این ترکیب ها 22 مورد هستند. لازم به ذکر است که در غربالگری انجام شده، شش شاخص ورودی و چهار شاخص خروجی انتخاب شدند. بر اساس نظرسنجی از خبرگان، وزن یا اهمیت ترکیب های مختلف ورودی و خروجی با کمک سوآرا (SWARA) استخراج شد. در ادامه بر اساس ترکیب های 22 گانه، کارایی مناطق عملیاتی با استفاده از تحلیل پوششی داده ها در قالب مدل های CCR و BCC محاسبه گردید. در حقیقت به ازای هر ترکیب دو ورودی و یک خروجی، کارایی هر منطقه عملیاتی محاسبه گردید. در نهایت ماتریس تصمیمی شکل گرفت که معیارهای آن معادل ترکیب های مختلف شاخص های ورودی و خروجی بوده و وزن آنها با کمک سوآرا محاسبه شده و امتیازات داخل ماتریس نیز معادل کارایی حاصل شده از تحلیل پوششی داده ها می باشد. برای محاسبه کارایی نهایی و رتبه بندی هر منطقه عملیاتی از تکنیک واسپاس (WASPAS) کمک گرفته شد. به منظور اعتبارسنجی نیز رتبه بندی به دست آمده از شاخص کاپای کوهن استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان می دهد که مناطق هفت، ده و شش با بیشترین کارایی می توانند الگوی مناسبی برای سایر مناطق جهت صرفه جویی در مصرف منابع باشند.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، تحلیل پوششی داده ها، تصمیم گیری چند معیاره، مناطق عملیاتی انتقال گاز
  • مهدی سیف برقی، شیما زنگنه صفحات 173-198
    در مدل های کلاسیک مکانیابی تسهیلات به طور ضمنی فرض می شود که تسهیلات انتخاب شده همواره طبق برنامه کار خواهند کرد، در حالی که، در دنیای واقعی تسهیلات همواره در معرض ریسک اختلال هستند و گاهی این اختلالات اثر بلند مدت روی شبکه زنجیره تامین گذاشته و آن را با بحران مواجه می کند. در این مقاله، یک مدل برنامه ریزی عدد صحیح مختلط جهت تعیین نحوه خدمت رسانی به مشتریان در زمان اختلال مراکز توزیع در یک زنجیره تامین دو سطحی شامل توزیع کنندگان و مشتریان ارائه شده است. این مدل مکان هایی را برای توزیع کننده ها انتخاب می کند که علاوه بر حداقل نمودن هزینه های معمول زنجیره تامین، هزینه های حمل و نقل بعد از مختل شدن توزیع کننده ها نیز حداقل شوند. در واقع سعی می شود انتخاب محل
    توزیع کنندگان با کم ترین هزینه و بیشترین قابلیت اطمینان صورت گرفته و ضمنا تخصیص مشتریان به آنها انجام شود. با استفاده از رویکرد لاگرانژ مساله آزاد سازی شده و به دو زیر مسئله تقسیم می شود. با بررسی شرایط بهینگی زیر مسئله ها، حل ابتکاری برای زیر مساله اول و الگوریتم ژنتیک برای زیر مساله دوم به منظور حل مسائل با ابعاد بزرگ استفاده شده است. در پایان، عملکرد و کارایی مدل و روش پیشنهادی در قالب مثال های عددی مورد بررسی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: مکانیابی تخصیص، مدیریت زنجیره تامین، اختلال، الگوریتم ژنتیک، آزاد سازی لاگرانژ
  • سیامک خیبری، مصطفی کاظمی صفحات 199-219
    تاپسیس که در گروه جبرانی روش های تصمیم گیری قراردارد، بر این مفهوم که گزینه انتخابی باید کمترین فاصله را با راه حل ایده آل مثبت و بیشترین فاصله را با راه حل ایده آل منفی داشته باشد، استوار است. وجود روند یکنواخت افزایشی و کاهشی در شاخصهای مثبت و منفی از جمله ویژگی های تاپسیس در تعیین نقاط ایده آل مثبت و منفی است. این درحالی است که میزان مطلوبیت اختصاص یافته به تصمیم گیرنده بعد از یک سطح مشخصی در هر شاخص چندان ملموس نخواهد بود. بنابراین در رتبه بندی گزینه ها علاوه بر مقدار هر گزینه در هر شاخص، مقدار توازن بین شاخص های هر گزینه باید درنظر گرفته شود تا یک گزینه که در یک شاخص مهم دارای جایگاه مناسب است ولی در سایر شاخص ها جایگاه مناسبی ندارد، شانس اول انتخاب نباشد. برای این منظور در این مقاله سعی شد با اضافه کردن بعد مجازی به ماتریس تصمیم که از انحرافات میان شاخص های هر گزینه حاصل میشود، ضعف ذکر شده تا حد ممکن جبران شود. به- منظور ارزیابی روش ارائه شده، از سه مثال متفاوت استفاده شد. بدین ترتیب که ابتدا توسط روش پیشنهادی ، تاپسیس، VIKOR ، Deng و SAW هریک از سه مثال ارائه شده حل و سپس با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن تعداد همبستگی های معنی دار میان روش پیشنهادی و تاپسیس با سه روش دیگر مقایسه شد. در ادامه درصد مشابهت رتبه بندی روش پیشنهادی و تاپسیس با VIKOR ، Deng و SAW مقایسه شد.
    کلیدواژگان: تاپسیس، نقطه ایده آل مثبت و منفی، پراکندگی بین شاخص ها، مطلوبیت
|
  • Mina Riahee, Mostafa Zandieh Pages 1-36
    Recovering, recycling, and remanufacturing end-of-life products (disassembly line) are appropriate methods of reducing the environmental impact associated with wastes. A disassembly line is a viable option for doing so. The objective of the disassembly line balancing problem (DLBP) is to coordinate disassembly line activities so that total operating times of workstations are nearly equal. The disassembly process mainly aims to reuse components in end-of-life products and thus reduce adverse environmental effects. This paper employs an approach based on the Kano model, Fuzzy AHP, M-TOPSIS, and PROMETHEE. Furthermore, using AND/OR precedence relationships, the optimal sequence of disassembly is obtained. Tasks are assigned to workstations according to priority and precedence relationships. An illustrative example of the proposed method is solved using both M-TOPSIS and PROMETHEE. Both methods lead to a decrease of two seconds in total cycle time. Despite yielding equal results, PROMETHEE is superior to M-TOPSIS in terms of complexity and ease of use. However, it takes longer to complete.
    Keywords: Disassembly Line Balancing, Precedence Relations, Kano Model, Fuzzy-AHP, M-TOPSIS, PROMETHEE
  • Mostafa Ebrahimpour Azbari, Mohsen Akbari, Fatemeh Rafiei Rashtababdi Pages 37-66
    Today, organizations in an environment with growing changes, should be flexible enough to manage unpredictable threats and opportunities in an uncertain future and lead to better performance. Also, they should optimize their business processes to achieve operational efficiency. Besides, Operational absorptive Capacity is a significant learning capabilities that may explain why some companies are enable to create a more effective response to environmental uncertainties. In this study, the impact of environmental uncertainty mediated by manufacturing flexibility and operational efficiency and moderating role of operational absorptive capacity on the performance of manufacturing firms has been tested. Also, the effect of manufacturing flexibility on the operational efficiency has been tested. A questionnaire is used as an instrument to collect data that is provided by experts and managers of 101 manufacturing companies in Rasht province. For the data analysis, structural equation modeling techniques (SEM) with the approach of Partial Least Squares (PLS) has been used. The results show that the company's performance can be improved by increasing manufacturing flexibility and operational efficiency. Also, with increasing flexibility, can provide more effective responses to environmental changes. The results confirmed the effect of manufacturing flexibility on the operational efficiency, as well as moderating role of operational absorptive capacity.
    Keywords: Manufacturing Flexibility, Operational Absorptive Capacity, Operational Efficiency, Environmental Uncertainty, Performance
  • Mohammad Mohammadi, Kamran Forghani Pages 67-104
    The cell formation problem and the group layout problem, both are two important problems in designing a cellular manufacturing system. The cell formation problem is consist of grouping parts into part families and machines into production cells. In addition, the group layout problem is to find the arrangement of machines within the cells as well as the layout of cells.
    In this paper, an integrated approach is presented to solve the cell formation, group layout and routing problems. By Considering the dimension of machines, the width of the aisles, and the maximum permissible length of the plant site, a new framework, called spiral layout, is suggested for the layout of cellular manufacturing systems. To extend the applicability of the problem, parameters such as part demands, operation sequences, processing times and machine capacities are considered in the problem formulation. The problem is formulated as a bi-objective integer programming model, in which the first objective is to minimize the total material handling cost and the second one is to maximize the total similarity between machines. As the problem is NP-hard, three metaheuristic algorithms, based on Genetic Algorithm and Simulated Annealing are proposed to solve it. To enhance the performance of the algorithms, a Dynamic Programming algorithm is embedded within them. The performance of the algorithms is evaluated by solving numerical examples from the related literature. Finally, a comparison is carried out between the proposed spiral layout and the linear multi-row layout which has recently presented in the literature.
    Keywords: Cellular Manufacturing System, Facility Layout, Dynamic Programming, Genetic Algorithm, Simulated Annealing
  • Farzaneh Adabi, Javad Behnamian Pages 105-138
    The production routing problem (PRP) integrates vehicle routing and production planning problems. Generally, in PRPs, the impact of competitors has not been considered. Clearly, in the real world, it is no longer possible to have a monopoly market. In competitive environment, customers choose a supplier based on price and quality. So in this article as a definition of quality, providing quick access to customer needs and availability are determined as the requirements of a competitive environment. Therefore, the production routing problem has been modeled with knowing the earliest and latest time of competitor demand meeting. In this way, In case of delay in supplying customers demand, the market share is lost relative to the amount of delay. The problem is modeled and it has been solved by the GAMS software. Since particle swarm optimization has been successfully applied to a variety of problems, here, to solve the problem for the large-sized instances a particle swarm optimization algorithm is also presented. To evaluate the performance of the proposed algorithm, the results with small-sized instances were compared with solutions of GAMS.
    Keywords: Production Routing Problem, Competitive Environment, Particle Swarm Optimization
  • Hossein Safari, Aliyeh Kazemi, Ahmad Mehrpoor Layeghi Pages 139-171

    One of the most known subjects in management literature is performance assessment. In this paper, we have tried to provide a hybrid model in order to evaluate the performance of Iranian gas Transmission Company's operational zones. After an initial screening, due to the low number of Decision making units, different combination of two input and one output are defined. 6 inputs and 4 output criteria have been chosen in initial screening. Based on the experts' judgments, weights or importance of different combinations of input and output extracted using SWARA technique. Then, based on the 22 different combinations, we calculated operational zones efficiency using DEA in the form of CCR and BCC models. In fact for each combination of two input and one output, efficiency for each operational zone has been calculated. Finally, there has been a decision matrix which its’ criteria were equal to different combinations of input and output criteria and their weights gained by SWARA and scores within the matrix were equal to taken efficiency from DEA. In order to calculate final efficiency and prioritizing each operational zone WASPAS technique is used. We use Cohen's kappa coefficient in order to prioritizing validation. The results show that zones 10, 7 and 6 with the highest efficiencies can be appropriate pattern for other zones in resource saving.

    Keywords: Performance Assessment, Data Envelopment Analysis, Multi attribute Decision Making, Iranian Gas Transmission Company’s Operational Zones
  • Mehdi Seifbarghy, Shima Zangeneh Pages 173-198

    In the classic models of facility location, it is assumed that the selected facilities always work based on the schedule while, in the real world, facilities are always exposed to disruption risk and sometimes these disruptions have long-term effects on the supply chain network and cause a lot of problems. In this paper, a mixed integer programing (MIP) model presented in order to determine how to serve the customers at the time of disruption in distribution centers in a two-echelon supply chain, including distribution centers and customers. This model selects potential places that minimize traditionally supply chain costs and also the transportation cost after distribution centers disruptions. In fact, the model tries to choose the distribution centers facilities with lowest cost and highest reliability and also allocate them to customers. The problem divided into two sub-problems using Lagrangian relaxation approach. By examining sub-problems optimal conditions, a heuristic solution is used for the first sub-problem and a genetic algorithm is used for the second sub-problem to solve large-scale problems. Finally, numerical examples are presented to examine the performance and efficiency of the proposed model and approach.
    Keywords: Location-Allocation, Supply Chain Management, Disruptions, Genetic Algorithm, Lagrangian Relaxation
  • Siamak Kheybari, Mostafa Kazemi Pages 199-219
    TOPSIS is located in compensatory decision-making methods. The basic principle is that the chosen alternative should have the shortest distance from the positive ideal solution and the longest distance from the negative ideal solution. The existence of incremental and decreasing uniform trend in positive and negative criteria is one of the TOPSIS characteristics in determining positive and negative ideal points. While the utility assigned to the decision maker after a certain level in each criterion will be less tangible. Therefore, in the ranking of alternatives in addition to the value of each alternative in each indicator, the balance among criteria of each alternative should be considered so the alternative that has an appropriate place in an important indicator, but does not have an appropriate place in other criteria, not to be the first chance for selecting. For this purpose, in this paper by adding virtual dimension to the decision matrix that comes from the deviations among criteria of each alternative, we have tried to compensate the mentioned weakness. To evaluate the proposed method, three different examples are presented. Thus, each of the three provided examples, solved by proposed method, TOPSIS, VIKOR, Deng and SAW and then by using the Spearman correlation coefficient the number of significant correlation relationships between the proposed method and TOPSIS with the other three methods were compared. Then, the rating similarity percentage of the proposed method and TOPSIS were compared with VIKOR, Deng and SAW.
    Keywords: TOPSIS, Positive, Negative-Ideal Point, Dispersion among Criteria, Utility