فهرست مطالب

پژوهش نامه قرآن و حدیث
پیاپی 18 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید معارف، عبدالهادی فقهی زاده، سید سعید عزیزنژاد صفحات 7-23
    سلفیه تکفیری با تکیه بر مبانی استنباطی خود ، یعنی بدعت شماری هر آنچه سلف ترک کرده اند و نیز پرهیز افراطی از تاویل آیات قرآن ، به نتایجی دست یافته اند که به نوعی آنان را به صدور فتاوای تکفیری خاصی سوق داده است . ابن تیمیه در برخی از کتابهای خود، انجام ندادن یک کار از سوی سلف را به معنای بدعت و حرمت آن کار محسوب کرده و تخطی از این حریم را بدعت نامیده است. مثلا در مورد حکم شرعی برگزاری مراسم مولودی خوانی در ولادت پیامبر اکرم (ص) ، معتقد است که این مراسم از جمله کارهایی است که سلف وپیشینیان انجام نداده اند با آنکه مقتضی آن وجود داشته و مانعی نیز بر انجام آن نبوده است واگر این کار خیر محض یا راجح بود، سلف از ما به انجام آن سزاوارتر بودند؛ زیرا آنان بیشتر از ما به رسول خدا (ص) محبت داشتند و از ما بیشتر به پیامبر (ص) احترام می گذاشتند و بر کارهای خیر حریص تر بودند. او فقهای مذاهب اسلامی را جاهل نامید و قرار دادن موسمی جدا از موسم های شرعی ، همچون برخی از شب های ماه ربیع الاول (شب مولد رسول الله ) ، برخی از شب های ماه رجب(مبعث) و مانند اینها را بدعت دانست زیرا سلف آنها را مستحب ندانسته است. در دوران معاصر نیز برخی از علمی وهابی به تبعیت از ابن تیمیه ، برپایی مراسم برای ولادت پیامبر (ص) و غیر او را غیر مجاز برشمرد. و بر این باوراند که این عمل از جمله بدعت هایی است که در دین حادث شده است؛ زیرا رسول خدا (ص) وخلفای راشدین وغیر آنان از صحابه و تابعین ، این عمل را انجام نداده اند. مبانی متخذ از قرآن کریم و سنت قطعی معصومان(ع) نشان دهنده این حقیقت است که بسیاری از ادعاهای سلفیه در این زمینه، اصل و ریشه ای در دین ندارد و از این رو نمی توان به آنها اعتقاد یافت.
    کلیدواژگان: بدعت، فعل سلف، سلفیه، فتاوای تکفیری، ابن تیمیه
  • عباس همامی، رحمت شایسته فرد صفحات 25-40
    در مقاله ی حاضر، ضمن معرفی اجمالی یوسف دره حداد (19131979م)، نویسنده و اسقف مسیحی لبنانی و سوری الاصل، و مهم ترین آثار وی، مهم ترین استدلال های وی مبنی بر نصرانیت دعوت قرآن که عبارتند از: «حصر خطاب قرآن درباره ی اهل کتاب به بنی اسرائیل»، «معنای «نصاری» در اصطلاح قرآن»، «یکی بودن انجیل»، «انحصار رسالت مسیح(ع) در قلمرو تورات» و «انحصار دعوت مسیح(ع) به توحید توراتی» که غالبا براساس تفسیر آیات قرآن صورت گرفته، بیان گردیده و در پایان نظرات وی بررسی و مطابق روش های علمی معناشناسانه استدلال های وی ارزیابی علمی و نقاط لغزش وی بیان شده است. مهم ترین نقدهای وارد بر نظر یوسف دره حداد عبارت است از: «عدم توجه به تمام آیات مرتبط با موضوع»، «عدم توجه کافی به علم لغت و شیوه ی استعمال واژگان نزد عرب زبانان»، «عدم توجه به مباحث تاریخی» و «نداشتن دلیل معتبر علمی».
    کلیدواژگان: مستشرقان، یوسف دره حداد، نقد اندیشه ها، نفی نصرانیت قرآن
  • غلامحسین اعرابی، اسمر جعفری صفحات 41-61
    مسئله زبان قرآن در دهه های اخیر مورد توجه اندیشمندان و قرآن پژوهان قرار گرفته است و مبحثی است نوپدید که در گذشته هم برخی ابعاد آن در قالب عناوین دیگری طرح شده،اما امروزه به دنبال مباحث فلسفه دین و به تبع آن «زبان دین» این بحث مورد کاوشهای متعددی قرار گرفته است. مراد از زبان در این مبحث شیوه تفهیم وتفاهم داست ،عنوان «زبان قرآن » نحوه خطابات قران را بیان می کند که در چگونگی این خطابات ،اندیشمندان مسلمان هر کدام به سویی رفته اند . چند لایه بودن زبان قرآن نتیجه ای است که از بررسی مباحث مذکور بدست می آید که البته در میان اندیشمندان مسلمان نیز قائلینی را به خود اختصاص داده است . مراد واقعی «زبان قرآن»،«نقش آن در فهم قرآن»، «پیشینه این بحث» «نقد و بررسی دیدگاه های مشهور در این حوزه (عرف عام و عرف خاص) و نیز ارائه یک دیدگاه مناسب از جمله اهداف این نوشتار است.
    کلیدواژگان: زبان قرآن، زبان دین، عرف عام، عرف خاص، زبان ترکیبی و چند لایه ای، ظاهر و باطن
  • عزیزالله افشار کرمانی صفحات 63-77
    اسلام که به معنای تسلیم در برابر اوامر و نواهی خداوند است دارای درجات و مراتب مختلفی است و چون وجود آدمی به تدریج تحول می یابد، مراتب مختلف اسلام نیز به مرور در آدمی پدید می آید. در مقابل این تسلیم، خداوند آرامش و جمعیت خاطر را به مرور به قلب آدمیان اعطاء می کند و میان آن تسلیم و این آرامش رابطه متقابل وجود دارد، علامه طباطبایی برای اسلام چهار مرتبه قائل است که در پی هر کدام، مرتبه ای از ایمان پدید می آید. بنابراین حیات مادی و معنوی آدمی دارای درجات و مراتبی است و وظیفه صاحب هر مرتبه ارتقاء مرتبه خود به کمک صاحبان مرتبه بالاتر و لطف و مراقبت نسبت به صاحب مرتبه پایین تر است تا وی نیز به مدارج بالاتر نائل شود. بنابراین مسلمانان در فهم حقایق دینی و تحقق آن حقایق در خود مراتب و درجاتی دارند و اصل در رابطه اهل اسلام گفتگو، مفاهمه و همکاری و همیاری است.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، مراتب اسلام، مراتب ایمان، قلب، اندیشه، عمل
  • احسان پور اسماعیل صفحات 79-98
    عبدالله بن مسعود از شخصیت های به نام تاریخ صدر اسلام، قاری و دارای مصحف است که ارزیابی شخصیت او از آن رو دارای اهمیت است که مکاتب اسلامی از نظر آشنایی وی با علوم قرآن و حدیث، قرائت و تفسیر، بیشتر زبان به تاییدش گشوده اند. عملکرد او قبل از شهادت پیامبر(صلی الله علیه وآله) با عنوان شاگرد مکتب وحی و بعد از فقدان ایشان به عنوان مدافع اسلام اصیل قابل تامل است. ابن مسعود از جمله صحابه ای است که در طی حیات خود حتی اگر پیروی از مکتب حق به ظاهر موجب صدمه دیدن جایگاه اجتماعی او شد، موضع خود را کاملا به صورت روشن بارها و بارها اعلام کرد؛ همین صراحت است که از اندیشه عبدالله بن مسعود مکتبی مستقل می سازد و این مکتب پایه فعالیت های امام علی (علیه السلام) در زمان حکومت ظاهری ایشان در کوفه است. همکاری او در زمان خلیفه دوم که بیشتر در حوزه فعالیت های فرهنگی است از یک سو و موضع گیری های صریح او در برابر عملکرد خلفای سه گانه بعد از پیامبر(صلی الله علیه وآله) به ویژه عثمان، نظرات متفاوتی را پیرامون وی رقم زده است که با توجیه اذن امام علی(علیه السلام) به وی در جهت همکاری با دستگاه خلافت می توان کلیات عملکرد او رامثبت ارزیابی کرد؛ چه این که تنها نقد جدی اهل بیت(علیهم السلام) در منابع مختلف مربوط به حذف معوذتین ازمصحف اش می شود از این رو می توان سایر تهمت ها را به سبب دفاع او از امام علی(علیه السلام) ترسیم کرد.
    کلیدواژگان: عبدالله بن مسعود، قرآن، صحابه، روش های تفسیری، مصحف، مدرسه کوفه
  • امید حسینی نژاد، رقیه سادات شجاعی صفحات 99-114
    زبان قرآن یکی از بحث برانگیزترین مسائلی است که در قرون متمادی اسلامی از دید صاحب نظران این حوزه دور نمانده است. با نگاهی دقیق به این مسئله و تطورات تاریخی آن می توان دریافت که نظرات علمای اسلامی در این حوزه در یک خط سیر خاص نبوده و بر اساس گفتمان های غالب و خاص هر دوره، نظراتی متناسب با آن ارائه شده است. در قرن دوم بحث های جدی پیرامون خلق قرآن در بین فرق اسلامی درگرفت به همین سبب هر یک از گروه ها درصدد بودند تا با اقامه برهان و دلایل درون دینی عقیده خود را به کرسی بنشانند. جریان خلق قرآن و درگیری های کلامی که به ویژه در اواخر دوران حکومت مامون عباسی به عنوان منشوری حکومتی تلقی گردید؛ تنها حربه ای سیاسی بر علیه مخالفان این نظریه نبود بلکه با نگاهی موشکافانه به این وقایع می توان دریافت که این مساله مقدمه ای برای مظریات پیرامون زبان قرآن و برداشت های تفسیری مفسران هرکدام از فرق اسلامی بوده است. در این مقال برآنیم تا به شواهد و قرائن این مسئله با تکیه بر نظرات متکلمان و مفسران معتزله و اشاعره و دیگر فرق بپردازیم.
    کلیدواژگان: کلام الهی، حدوث، قدم، زبان قرآن، معتزله، اشاعره، اهل حدیث
|
  • Doctor Majid Maaref, Doctor Abdul Hadi Feqhizadeh, Seyyed Saeed Aziznezhad Pages 7-23
    Relying on their inferential principles, i.e. considering everything quitted by the predecessors heresy and also the immoderate avoidance of the esoteric interpretation of the Quranic verses, Takfiri Salafists have come up with some conclusions which have led them into issuing peculiar tacfiri fatwas. In some of his books, ibn Taymiyyah has remarked that practicing something which was avoided by the predecessors is heresy and violating this principle is a blamable innovation. For instance, with regard to the Sariah rule of celebrating the Prophet’s (p.b.u.h.) birthday, he believes such celebrations were not hold by the predecessors although they could be hold and there was no obstacle to holding them. He adds that if holding such celebrations were a pious act, it would be worthier of the predecessors as they had more affection for the Prophet (p.b.u.h.), were more respectful toward him, and were greedier for good deeds. Ibn Taymiyyah consider scholars of the Islamic sects ignorant and believes that such legal Islamic celebrations as the Prophet’s (p.b.u.h.) birthday are blamable innovations since the predecessors did not approve of them. In modern times, following ibn Taymiyyah, some Wahhabi scholars have declared holding celebrations on the Prophet’s (p.b.u.h.) birthday illegal. They believe that this practice is one of the blamable innovations in Islam, because the Prophet (p.b.u.h.), the orthodox Califs, the Companions and the Successors did not do it. The principles drawn from the Quran and the definitive sunna of Imams disclose the fact that many of the claims of Salafism in this context are not rooted in Islam and, hence, they cannot be accepted.
    Keywords: heresy, the practice of the predecessor, Salafism, takfiri fatwas, ibn Taymiyyah
  • Doctor Abbas Hemami, Rahamt Shayestehfard Pages 25-40
    Introducing Yousef D. Haddad (1913 – 1979), the Lebanese and Syrian-born writer and Christian bishop, and his most important works briefly, the present paper reviews his most important arguments on the Christian nature of the Quran. These arguments, which have been developed mainly on the basis of interpreting the Quranic verses, are as follows: "the Quran’s exclusive addressing ‘the children of Israel’ as ‘People of the Book’”; “the meaning of ‘Christianity’ in the Quran”; “the unity of the Bible”; “limitation of Christ’s mission to the scope of the Torah”; and “limitation of Christ’s da’wah (calling people unto God) to the meaning of the Oneness of God in the Torah”. Then, Haddad’s ideas and arguments are evaluated on the basis of semantic methods and his mistakes are pointed out. The most important criticisms leveled against Yousef D. Haddad’s theory are "lack of attention to all the verses related to the topic", "lack of sufficient attention to philology and the way Arabic speakers use words", "lack of attention to historical issues", and "lack of valid scientific reasons".
    Keywords: orientalists, Yousef D. Haddad, criticism of ideas, denial of Christian nature of the Quran
  • Doctor Gholam Hossein Arabi, Asmar Jafari Pages 41-61
    The language of the Quran is an issue which has been under the focus of scholars and Quranic researchers both in recent times and the past. However, following the debates on the ‘philosophy of religion’ and ‘body language’, this issue has been investigated more extensively. In this context, ‘language’ refer to ‘making someone understand something and reaching a mutual understanding’ and the phrase ‘the language of the Quran’ denotes how the Quranic sermons are made and this is the issue about which Muslim scholars have various understandings. The debates on the ‘language of the Quran’ have given rise to the conclusion that the language of this holy book is multi-layered and, of course, some Muslim scholars have acknowledged this idea as well. In fact, the present article in intended to deal with ‘the language of the Quran’, ‘its role in understanding the Quran’, ‘the background to this debate’ ‘a review of the prominent views on this issue (common parlance and technical parlance) and presentation of a reasonable outlook on this issue.
    Keywords: the language of the Quran, the language of religion, common parlance, technical parlance, synthetic, multi, layered language, the interior, exterior
  • Doctor Azizullah Afshar Kermani Pages 63-77
    Islam meaning submission to God's commandments and prohibitions is of different ranks and stages and since man’s essence changes gradually, the various ranks of Islam are materialized in man over time. To remunerate this submission, God fills man’s heart with peace and tranquility and there is a reciprocal relationship the submission and peace. Allameh Tabatabaei believes Islam is of four ranks and each rank has a corresponding rank of faith. Therefore, man’s material and spiritual life has certain stages and ranks and the holder of each rank has a duty to uplift his rank with the assistance of those residing in higher ranks and to be vigilant and gracious toward those in lower ranks so that they may rise to higher ranks as well. Thus, Muslims have various ranks in understanding religious truths and their realization in their existence and what is of main concern among Muslims is having dialogue, understanding, cooperation and mutual assistance.
    Keywords: Allameh Tabatabaei, ranks of Islam, ranks of faith, heart, thought, action
  • Doctor Ehsan Pouresmaeil Pages 79-98
    Abdullah bin Masud is one of the prominent figures in the history of early Islam. He is a reciter of the Quran and has his own copy of this holy book. The assessment of his personality is of interest since the Islamic schools of thought confirm his familiarity with the sciences of the Quran, hadith, recitation and interpretation. His performance before the martyrdom of the Prophet (p.b.u.h.) as a follower of the revelation school and after his demise as a defender of Islam is of concern. Bin Masud is among the Companions who clearly expressed his views recurrently during his lifetime even if this practice and following the school of the truth apparently harmed his social position. This outspokenness makes an independent school out of Abdullah bin Masud’s thoughts and this school made a foundation for the activities of Imam Ali (a.s.) during the time of his apparent rule in Kufa. His cooperation, mainly in the field of cultural activities, with the second Caliph, on the one hand, and his outspoken stance against the performance of the three caliphs after the Prophet (p.b.u.h.), especially Osman, on the other, has been evaluated differently by different people. However, as he was permitted by Imam Ali (a.s.) to cooperate with the caliphate, his general performance can be considered positive and the only serious criticism levelled against him from Ahl al-Beyt (a.s.) in different resources is his omission of the last two chapters of the Quran from his copy of this holy book. Hence, other accusations brought against him can be justified on the grounds that he defended Imam Ali (a.s.).
    Keywords: Abdullah bin Masud, the Quran, Companions, interpretive methods, moshaf (a copy of the Quran), the school of Kufa
  • Omid Hosseininejad, Roqayyeh Sadat Shojaei Pages 99-114
    The language of the Quran is among the most controversial issues that has not gone unnoticed by the experts in this field during the many Islamic centuries. A precise look at this issue and its historical evolution may reveal that Muslim scholars have had varied views on it and their views have been influenced by the dominant and exclusive discourse of each period. In the second century, some serious debates were provoked on the temporality of the Quran among various sects of Muslims and every group sought to prove their own ideas by providing intra-school proofs and reasons. The idea of the temporality of the Quran and the theological disputes which were considered a state charter, especially during the rule of Mamun the Abbasid, were not the only political weapon utilized against the opponents of this theory, but a careful look at these developments may reveal that this issue was a prelude to the views on the language of the Quran and the interpretative commentaries of the interpreters of each branch of Muslims. In this paper, we seek to deal with the evidence of this issue relying on the views of theologians and commentators of Mutazilites, Asharites and other Muslim sects.
    Keywords: the Word of God, hodus (contingency), qedam (timeless eternity), the language of the Quran, Mutazilites, Asharites, ahl, e hadith (adherents of hadith)