فهرست مطالب

پژوهش نامه قرآن و حدیث - پیاپی 21 (پاییز و زمستان 1396)

پژوهش نامه قرآن و حدیث
پیاپی 21 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید رضامودب، محسن قربانیان صفحات 7-30
    «پیوستگی سوره» شاخه ای پراهمیت از دانش مناسبت در قرآن است که به لحاظ نقش منحصربه فرد آن در تفسیر، بسیار مورد توجه مفسران و قرآن پژوهان -به ویژه در نیم قرن اخیر- قرار گرفته است. بر اساس این نظریه، هر سوره بر یک غرض یا محور اصلی استوار است، به گونه ای که تمامی موضوعات سوره حول آن غرض، وحدت فراگیر سوره را رقم می زنند. پژوهش حاضر قصد دارد نقش و تاثیر این نظریه را در تفسیر، با مطالعه تطبیقی میان دو تفسیر المیزان علامه طباطبایی و فی ظلال القرآن سیدقطب مورد واکاوی قرار دهد و به معرفی و دسته بندی کارکردهای آن در تفسیر بپردازد. این کارکردها را می توان به انواع ساختاری، زمینه ای، شناختی، اثباتی، تبیینی و سنجشی تقسیم نمود. بر اساس نتایج به دست آمده، علامه طباطبایی با رویکرد ویژه تبیینی-انتقادی در تفسیر المیزان، از کارکردهای تبیینی و سنجشی اعتقاد به پیوستگی سوره، به شایستگی بهره برده است. سیدقطب نیز با نگرش غالب اثباتی در تفسیر خود، اهتمام شایانی در راستای اثبات وحدت موضوعی سوره ها و به تصویر کشیدن ارتباط و پیوستگی میان آیات سوره مبذول داشته است.
    کلیدواژگان: کارکرد، پیوستگی سوره، تفسیر، علامه طباطبایی، سیدقطب، المیزان، ظلال القرآن
  • روشنعلی شکاری، سید حمیدرضا ملیحی، محمد سعید ممتازنیا صفحات 31-46
    یکی از قواعد فقهی مشهور که تحقق آن در جامعه اسلامی می تواند منجر به نتایج مهمی شود، «قاعده ی نفی سبیل» است. از جمله این نتایج می توان به اجازه ی قرار گرفتن غیر شیعیان در مناصب انتخابی در حکومت اشاره کرد. این مقاله در پی توصیف دقیق این قاعده از حیث مفهومی، بررسی شمول آن نسبت به مصادیق مشکوک، تدقیق در جواز یا عدم جواز تعمیم آن به مناصب انتخابی در دولت های مدرن است. ادله ی فقها و مفسرین در مورد این قاعده؛ یا لفظی است یا لبی. آیه 141 سوره ی نساء و حدیث «الاسلام یعلو و لایعلی علیه» از جمله ادله لفظی اند که می توان آنها را حمل بر عدم تسلط کفار بر مسلمین در روز قیامت کرد. دلیل لبی اولی که فقها برای این قاعده مطرح کرده اند اجماع است که مدرکی بودن آن توجیه دارد. اما دومین دلیل لبی که فقها مطرح کرده اند آن است که شرافت اسلام اقتضای نفی سبیل کفار بر مسلمین را دارد. نظراخیر معتبرترین دلیل بر قاعده نفی سبیل است. اما در اینکه بتوان مواردی که در ادله ی فقهی به آنها اشاره می شود را به تمام مناصب در دولت های مدرن تعمیم داد تردید وجود دارد. چرا که این مناصب هرکدام تعریف و کارویژه ی مخصوص خود را دارند و از آنجا که مطابق نظر منتخب در ادله ی عقلی، عموم و اطلاقی وجود ندارد که شامل موارد مشکوک شود نمی توان با این همانی کردن این مناصب با مفاهیم سنتی آنها را ذیل قاعده ی نفی سبیل آورد و غیر شیعیان را از قرار گرفتن در این مناصب منع کرد.
    کلیدواژگان: نفی سبیل، حکومت اسلامی، نمایندگی، دولت مدرن
  • حمیدرضا صفاکیش صفحات 47-64
    اعداد در فرهنگ های مختلف، جایگاه خاصی دارند. در هر فرهنگی عدد یا اعداد خاصی نماد چیزهای خوب با بد می شوند. عدد اربعین/ چهل از جمله عددهایی است که در فرهنگ عرب، جایگاه خاصی دارد. مساله ای که در این زمینه در این نوشتار به آن پرداخته می شود، این است که پیامبر(ع) و ائمه(ع) به چه شیوه هایی از ظرفیت موجود در این عدد استفاده کرده و برای پیشبرد اهداف اسلام از آن استفاده کردند. به شیوه توصیفی- تحلیلی به این مساله در این نوشتار پاسخ داده شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که عدد اربعین/چهل در فرهنگ عرب قبل از اسلام بیشتر به عنوان سن رشد و کمال شناخته شده بود. پیامبر(ع) اما همه تلاش خود را جهت از بین بردن چنین تفکری انجام داد. از یک طرف مشورت و واگذاری مسولیت به جوانان و از طرف دیگر ذکر مصادیق متعدد همچون حفظ چهل حدیث، چهل ثواب برای یک عمل، خوردن یک غذا به مدت چهل روز و... توسط پیامبر(ع) موجب کم رنگ شدن آن تفکر مرسوم شد. ائمه(ع) به شیوه دیگری از ظرفیت موجود در اربعین/ چهل استفاده کردند. آن ها از این عدد برای جهت دادن عزاداری امام حسین(ع) استفاده کرده و زیارت اربعین را به عنوان نماد شیعه در یک بازه 200 ساله طراحی کردند.
    کلیدواژگان: اربعین، چهل، فرهنگ سازی، نمادسازی، فرهنگ جاهلی
  • زهرا طاهری پور صفحات 65-82
    معاد از موضوعات مهمی است که بخش قابل توجهی از آیات قرآن به آن اختصاص یافته است. اقناع یا متقاعد سازی به معنای انتقال پیام به مخاطب، تغییر نگرش و در نتیجه تغییر رفتار او می باشد. سوالی که این مقاله در پاسخ به آن سامان یافته است این است که روش اقناعی قرآن برای انتقال مفهوم معاد به انسان ها چگونه می باشد؟ با جستجو در منابع مرتبط با دانش ارتباطات و آیات نازل شده پیرامون موضوع معاد و روز قیامت این نتایج به دست آمد: پیام های قرآنی ابتدا به وسیله پیامبر(ص) به اطلاع و آگاهی مردم رسید . پس از آن توجه مخاطب جلب می شد. در مرحله بعد خداوند با بیانات مختلف چنان به طراحی پیام پرداخت که گیرنده پیام آن را درک نماید ، نتیجه را بپذیرد ، نگرش جدید را فراموش نکند و در نهایت منجر به رفتار مناسب با معاد در مخاطب ایجاد شود.
    کلیدواژگان: قرآن، معاد، روز قیامت، اقناع، متقاعد سازی، تغییر نگرش
  • الهه عرب زاده، سید علیرضا صدر حسینی، سیدحمیدرضا میرعظیمی صفحات 83-106
    دستاوردهای جامعه علمی که بر شیوه های اندیشیدن و زیستن ما تاثیر دارد، متاثر از نگرش آن است. نگرش و یا بینش به معنای ورود به میدان معرفت با اتکا به نوعی چهارچوب از پیش تعیین شده است. اولین رکن هر عمل معرفت است و چون نفس آدمی بطور طبیعی به قوای جسمی گرایش دارد، حفظ اعتدال آن در گرو ملازمت عقل با چهار چوب آموزه های وحیانی است. چنین عقلی همه علوم بشری با محوریت توحید را که از دیگر عوامل نگرش صحیح است، ثمر می دهد. عمل به چنین اعتقاد و بینشی، با ایجاد و تقویت حالتی راسخ در نفس، تحت عنوان تقوای الهی تحقق می یابد.
    کلیدواژگان: نفس، عقل، علم، آموزه های وحیانی، تقوا
  • حمیدرضا یونسی، نیکو دیالمه صفحات 107-120
    پژوهش حاضر با تاکید بر واژه انذار در قرآن کریم و ارائه تبیینی از معنای لغوی و احصای خصوصیات معنایی این واژه در کاربرد قرآنی تعریفی جامع از این واژه ارائه داده تا جایگاه این مفهوم در کاربرد تربیتی آن را از قواره یک «روش تربیتی» به میزان یک «اصل تربیتی» ارتقاء دهد.
    کلیدواژگان: انذار، اصل، روش، تربیت، مربی، متربی
|
  • Seyyed Reza Moaddab Dr, Mohsen Qorbaniyan Pages 7-30
    ‘Surah coherence’ is an important aspect of the Quranic language, which, due to its unique role in interpretation, has been highly regarded by commentators and Quranic scholars, especially over the last half a century. According to this theory, each surah is centered around a main issue in such a way that all the topics of the surah create an all-encompassing unity. The present study intends to examine the role and effect of this theory in interpretation through a comparative study of two works of interpretation, i.e. Allameh Tabatabai’s al-Mizan and Sayyid Qutb’s Fi Zilal al-Quran, and to introduce and categorize its functions in the field of interpretation. These functions can be divided into structural, contextual, cognitive, positive, explanatory, and evaluative types. Based on the obtained results, Allameh Tabatabai has properly utilized the explanatory and evaluative functions of belief in ‘surah coherence’ in al-Mizan following a special explanatory-critical approach. Adopting a dominant positive attitude in his commentary, Sayyid Qutb has made serious attempts to prove the subject unity of surahs and illustrate the coherence and unity between their verses.
    Keywords: function, surah coherence, interpretation, Allameh Tabatabai, Sayyid Qutb, al-Mizan, Zilal al-Quran
  • Roshan-Ali Shekari Dr, Seyyed Hamid-Reza Malihi, Mohammad-Saeed Momtazniya Pages 31-46
    One of the most well-known jurisprudential rules whose enforcement in the Islamic community can lead to significant results is ‘the nafy-e sabil rule’. Among these results, we can point out the permission for non-Shiites to take elective positions in modern Islamic states. This article seeks to deliver an accurate, conceptual description of this rule, scrutinize its coverage in relation to the doubtful cases, and scrutinize the authorization or lack of authorization to extend it to elective positions in modern states. The proofs of the Islamic jurists and commentators on this rule are either verbal or non-verbal. Verse 141 of the Surah al-Nisaa and the hadith ‘Nothing equals Islam in significance.’ are among the verbal arguments signifying that unbelievers do not dominate Muslims on the Day of Judgment. The first non-verbal argument of the jurists in favor of this rule is the jurists’ consensus of opinion whose being documentary can be verified. The second non-verbal argument raised by the jurists is that the dignity of Islam requires the denial of the domination of unbelievers over Muslims. The latter is the most authoritative argument for the nafy-e sabil rule. However, it is doubtful whether the jurisprudential arguments in favor of this rule can be extended to all positions in modern states as each one of these positions has its own specific definition and function, and since, according to the chosen opinion in rational demonstrations, no rule can be extended to all doubtful cases, it is not possible to associate these positions with the traditional concepts using the nafy-e sabil rule and prevent non-Shiites from holding these positions.
    Keywords: nafy-e sabil (denial of the domination of unbelievers over Muslims), Islamic state, representation, modern state
  • Hamid-Reza Safakish Dr Pages 47-64
    Numbers have a special place in different cultures. In each culture, a number or certain numbers symbolize good things or bad ones. The number forty / arba’een is one of the numbers that has a special place in Arabic culture. The issue addressed in this paper is how the Prophet (p.b.u.h.) and the Imams (a.s.) used the capacity of this number to promote the goals of Islam. Using the descriptive-analytic research method, this issue is dealt with in this paper. The obtained results revealed that the number forty / arba’een was more often known as the age of growth and perfection in Arabic culture before Islam. The Prophet (p.b.u.h.), however, made every attempt to eliminate such a belief. By counseling with the youth and giving responsibility to them, on the one hand, and mentioning such numerous examples as saving forty hadiths, forty rewards for one act, eating a food for forty days, etc., on the other, the Prophet (p.b.u.h.) caused this conventional belief to be diminished. The Imams (a.s.) utilized the capacity of the number forty / arba’een in another way. They used this number to give direction to the mourning of Imam Hussein (a.s.) and framed the pilgrimage of arba’een as a symbol of Shia over a span of 200 years.
    Keywords: arbaeen, forty, culture development, symbolization, culture of ignorance
  • Zahra Taheripour Dr Pages 65-82
    The Resurrection is one of the important issues to which a significant portion of Quranic verses are devoted. Persuasion denotes transmitting the message to the audience, changing his / her attitude and, consequently, changing his / her behavior. The question the present article seeks to answer is: ‘What is the Quran's persuasion method for transferring the concept of resurrection to humans?’ The following results were obtained by searching the resources related to the communications science and the verses related to the Resurrection and the Day of Judgment: first, the Quranic messages were delivered to the people by the Prophet (p.b.u.h.). Then, the attention of the audience was caught. Next, using various statements, God formulated the messages in such a way that the receiver could understand them, accept the result, not to forget the new attitude, and eventually adopt some kind of behavior compatible with the Resurrection.
    Keywords: the Quran, the Resurrection, the Day of Judgement, persuasion, change of attitude
  • Elaheh Arabzadeh, Seyyed Ali-Reza Sadr Hosseini, Seyyed Hamid-Reza Mirazimi Dr Pages 83-106
    The achievements of the scientific community that impact on our ways of thinking and living are influenced by its attitude. Attitude and insight denote entering the field of gnosis by relying on a kind of predetermined framework. The first pillar of each action is gnostic knowledge, and since the human soul is naturally inclined towards corporeal faculties, for it to act moderately, it has to be under the care of human intellect with a framework of revelatory teachings. Such an intellect produces all the human sciences based on monotheism, which are other factors of correct attitude. The practice of such a belief and insight is realized under the Divine virtue through the creation and strengthening of a firm state in human soul.
    Keywords: soul, intellect, science, revelatory teachings, virtue
  • Hamid-Reza Younesi, Niku Diyalmeh Dr Pages 107-120
    Underlining the word enzar in the Holy Quran, providing an explanation of the lexical meaning of this term, and exploring its semantic features in Quranic applications, the present research work presents a comprehensive definition of this term to promote the status of this concept in its training application from a ‘training method’ to a ‘training principle’.
    Keywords: enzar (warning), principle, method, training, trainer, trainee