فهرست مطالب

پژوهشنامه حکمت و فلسفه اسلامی - سال سوم شماره 4 (بهار و تابستان 1394)

پژوهشنامه حکمت و فلسفه اسلامی
سال سوم شماره 4 (بهار و تابستان 1394)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/07/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد مهدی گرجیان عربی، زهرا محمدعلی میرزایی صفحات 5-26
    کمال طلبی و میل به سعادت، از اساسی ترین ویژگی های فطری نفس انسانی است و هر فردی متناسب با تصوری که از سعادت دارد، به دنبال تحقق مصداق آن برای خویش است. فیلسوفان، تعاریف متعددی برای سعادت ارائه نموده اند که از مجموع این تعاریف، ارتباط وثیق مفهوم سعادت با مفاهیمی چون خیر، کمال، فضیلت، لذت، وجود و شعور به آن، برداشت می گردد؛ ولی در باب مصداق سعادت نفس، در این نوشتار، نخست دیدگاه برخی از فلاسفه بزرگ یونان و مسلمان مطرح شده تا با توجه به سیر تکاملی این مسئله در مباحث فلسفی، در نهایت، تحلیل عمیق تری از ماهیت سعادت حقیقی در علم النفس فلسفی، بدست آید. بر این اساس، با بررسی اقوال بزرگانی چون سقراط، افلاطون، ارسطو، فارابی، بوعلی، شیخ اشراق و صدرا، به نظر می رسد در برتر بودن سعادت و لذت عقلی، در نگرش فلسفی، اتفاق نظر وجود دارد؛ اگرچه اوج سعادت انسانی، جامعیت و کمال وی در تمامی ابعاد وجودی اش اعم از نظر و عمل است. به علاوه، به نظر می آید اصول و مبانی محکم صدرا در حکمت متعالیه، موجب استحکام بیشتر نظریه وی در باب سعادت حقیقی نفس نسبت به دیدگاه دیگر فلاسفه شده است.
    کلیدواژگان: سعادت حقیقی، علم النفس فلسفی، خیر، کمال، لذت، سعادت عقلی
  • مصطفی عزیزی علویجه صفحات 27-46
    درباره تبیین ملازمه «معرفت نفس» و «معرفت رب» که در حدیث «من عرف نفسه فقد عرف ربه» بیان شده، دیدگاه ها و تقریرهای گوناگونی در آثار اهل معرفت مطرح شده است. پرسش بنیادین در این باره آن است که چه ملازمه و پیوندی میان معرفت نفس و معرفت پروردگار وجود دارد؟ در آثار ابن عربی و پیروان مکتب او، به طور کلی چهار تقریر و تفسیر در بیان ملازمه این دو معرفت ذکر کرده اند: تقریر «مظهریت»، «عینیت»، «مشابهت»، «اوصاف و خصلت ها». ملاصدرا نخست برای حدیث «من عرف نفسه فقد عرف ربه» چهار تفسیر ذکر می کند، سپس سه تقریر «مشابهت»، «افتقار» و «اوصاف و خصلت ها» را برای تبیین ملازمه معرفت نفس و معرفت رب برمی شمرد. در این مقاله میان دیدگاه محی الدین بن عربی و صدرالمتالهین، مقایسه ای صورت گرفته است. نخست دیدگاه هر دو اندیشمند درباره تبیین رابطه معرفت نفس و معرفت رب تشریح شده، سپس در مقایسه ای، نقاط اشتراک و امتیاز هر دو دیدگاه برجسته شده است.
    کلیدواژگان: معرفت نفس، معرفت رب، مظهریت، ملاصدرا، ابن عربی
  • نرجس رودگر صفحات 47-60
    «نفس رحمانی» اصطلاحی کاملا عرفانی است که بر تجلی اول، واحد و ساری حق، اطلاق می شود. در تاریخ آثار عرفانی، همواره از نفس رحمانی به عنوان حقیقتی منبسط، کلی و همه شمول یاد شده است که بر هیاکل ماهیات جاری است و باعث ظهور کثرات می گردد. حکمت متعالیه به دلیل قرابت غایت شناختی با عرفان نظری، گاه به طور غیرمستقیم و گاه بی پرده از اصطلاحات عرفا وام گرفته است؛ از جمله این معانی و واژگان، اصطلاح نفس رحمانی است که در آثار صدرالمتالهین بارها بدان اشاره شده است. ملاصدرا در موارد گوناگون، گاه از اصطلاح «نفس رحمانی» و گاه از «وجود منبسط» استفاده کرده است. گرچه در نگاه اول، وجود منبسط صدرایی همان نفس رحمانی عرفانی به نظر می رسد؛ ولی در مواردی تفاوت هایی در کاربرد و احکام ملاحظه می شود که محقق را به احصا و تحقیق در این موارد ملزم می نماید. مطالعه حقیقت نفس رحمانی، جایگاه آن در مباحث عرفانی، گستره و دیگر احکام و اوصاف آن، سپس بررسی این موارد در آثار صدرالمتالهین با لحاظ شاخص اصطلاحی «وجود منبسط»، موضوع کاوش این مقاله است.
    کلیدواژگان: نفس رحمانی، وجود منبسط، عرفان نظری، حکمت متعالیه، تشکیک خاصی
  • سید محمد قادری، سیدرضی قادری صفحات 61-80
    برهان صدیقین به وسیله معلم ثانی فارابی وارد حوزه مباحث فلسفی شد. پس از ایشان تقریرهای گوناگونی از برهان صدیقین ارائه شده است. در برخی از این تقریرها، مقدمات کمتری وجود دارد و در برخی دیگر برای وصول به مطلوب، نیاز به تمهیدات و مقدمات بیشتری است. حال می توان این پرسش را مطرح کرد که چه برهانی را می توان «برهان صدیقین» نامید؟ ملاک و معیار آن چیست؟ و کدام یک از این برهان ها بر دیگری ترجیح دارد؟ صدرالمتالهین شیرازی و علامه طباطبایی هریک تقریری متفاوت از برهان صدیقین ارائه داده اند. در این مقاله به تطبیق و سنجش این دو تقریر می پردازیم و برای این مسئله دو ملاک «شبه لم بودن» و «یکی بودن راه و هدف» و نیز چهار مزیت و امتیاز «عدم استفاده از امتناع دور و تسلسل»، «اخصربودن»، «قرابت معنایی و محتوایی با متن دینی» و «استشهاد بر صفات حق تعالی پس از اثبات آن» را مبنا قرار داده، در پایان اثبات خواهیم کرد که حقیقت برهان صدیقین از سنخ مفاهیم نیست، بلکه طریق شهود را می طلبد؛ ولی در میان دو تقریر حصولی و مفهومی مذکور، تقریر علامه طباطبایی تقریری دقیق و کامل تر است.
    کلیدواژگان: برهان صدیقین، علامه طباطبایی، صدرالمتالهین، برهان لمی، اثبات خدا
  • احمد سلحشوری، رضا حق ویردی صفحات 81-102
    هدف این نوشتار، تحلیل ونقد رویکرد ریزوماتیک براساس فلسفه اشراق است. روش این پژوهش، توصیفی تحلیلی می باشد. مفهوم ریزوم، محور فلسفه دلوزاست. رویکرد ریزوماتیک به عنوان جریانی پساساختارگرا، بر مفاهیمی چون «شدن»، نفی فراروایت ها، تفاوت، روابط افقی، اندیشه کوچ گر، تکثرگرایی و قلمروزدایی تاکید دارد. اساس رویکرد اشراقی، حرکت از ظلمات و تاریکی به سمت نور و روشنایی می باشد. اشراق همواره شهود و مشاهده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که رویکرد ریزومی، روابط افقی را جایگزین روابط عمودی می کند. در این حالت هیچ عنصری برتر از دیگری نیست. هردو رویکرد به دنبال این مسئله اند که معرفت را به صورت امری درونی ارائه دهند و از ساختارهای رسمی و انعطاف ناپذیر انتقاد می کنند و عقل را ناکافی می دانند؛ ولی رویکرد ریزوماتیک با رد واقعیت کلان، عقل را که عامل شناسایی واقعیت خارجی است، غیرضروری می داند. رویکرد اشراقی، غایت گراست و رویکرد ریزوماتیک را به چالش می کشد.
    کلیدواژگان: ریزوماتیک، فلسفه اشراق، دلوز، سهروردی، پساساختارگرایی
  • ابوالفضل کیاشمشکی، حیات الله ناطقی صفحات 103-124
    اغلب متکلمان، عصمت را موهبت الهی دانسته اند که به معصوم افاضه شده است و دیگران توان بهره گیری از این موهبت را ندارند. برخی آن را ناشی از علم روشن و تردیدناپذیر دانسته، برخی دیگر ملکه ای دانسته اند که از ارتکاب گناه بازمی دارد. به این دسته برداشت ها از عصمت، ایراد ها و انتقادهای جدی وارد است؛ مسائلی چون ارتباط عصمت و اختیار، ارزشمندی مقام عصمت و تفاوت معصومان با مردم دیگر، پرسش هایی را به دنبال دارد که هیچ یک از دیدگاه های رایج توان پاسخ گویی آنها را ندارد. از دید این مقاله، عصمت از گناه امری اختیاری است و هرکس توان رسیدن به این مقام را دارد؛ اما عصمت از خطا و اشتباه، امری غیراختیاری و لازمه مقام نبوت یا امامت است. خداوند پس از انتخاب پیامبر یا امام، او را از خطا نیز مصون می دارد تا در بیان دین الهی دچار اشتباه نشود. به نظر نگارنده، این دیدگاه تنها دیدگاهی است که به اشکالات مطرح شده پاسخ شفاف دارد.
    کلیدواژگان: عصمت، عدالت، اختیار، معصوم، لطف، موهبت، علم
  • امیر جوان آراسته، سجاد واعظی صفحات 125-148
    ملاک ارزیابی کشف و رویای صادقه در عرفان چکیده کشف، مکاشفه و رویای صالح از جمله کلمات کلیدی عرفان محسوب می گردند و در تمام مکاتب تصوف و عرفان اسلامی این اصطلاحات مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته اند. این واژگان از لحاظ معنایی به یکدیگر نزدیک اند. رویای صادقه را می توان مرتبه و مصداقی از کشف دانست (کشف صوری)؛ یعنی اطلاع بر ماوراء حجاب. وحی نیز بالاترین مرتبه کشف است؛ ولی این آغاز کلام می باشد. مسئله مهم تر، ملاک صحت و تشخیص خواطر شیطانی از رحمانی است. کدام مکاشفات و واردات صادق و کدام یک رهزن و کاذب اند؟ در این مقاله با استناد به گفتار و آرای فیلسوفان و عارفان مسلمان از مکاتب گوناگون عرفانی همچون ابن عربی، داود قیصری، سیدحیدر آملی، نجم الدین رازی، ابن سینا، شیخ اشراق، ملاصدرا و... تلاش شده، ضمن تعریف و دسته بندی انواع مکاشفات و منامات، به تحلیل آرای عارفان در خصوص مکاشفه و رویا و تشخیص کشف، القائات و خواطر رحمانی از شیطانی و تفاوت رویای صالحه با اضغاث احلام پرداخته شود. در پایان این بررسی به این نتیجه می رسیم که مهم ترین ملاک از دیدگاه عرفا، کتاب و سنت و سپس نظر و نظارت مرشد و پیر معنوی و استاد و مربی الهی است که خود مراحل سیر و سلوک را طی کرده و با منازل و مقامات عرفانی آشناست. همچنین، دوری سالک از محرمات و گناهان، انجام فرایض و ترک دنیا و اتصال وی به معصومان چهارده گانه محمدی توفیق مکاشفات صادق را برای وی به همراه دارد. رهرو همواره باید کشف خود را با کشف انبیا و اولیا (به ویژه کشف تام محمدی)، که کشفی معصوم است، بسنجد و ارزیابی کند.
    کلیدواژگان: کشف، مکاشفه، شهود، منامات، رویای صادق، خواطر و القائات
|
  • Mustafa Azizi Alivijeh Pages 27-46
    On explaining the concomitance of “self-knowledge” and “knowledge of God” stated in the hadith “one who knows himself verily has known his Lord” there are different views and statements in the works of people of gnosis. On answering the fundamental question of connection between self-knowledge and knowledge of the Lord there are interpretations and statements in the works of Ibn Arabi and his followers: “manifestation’’, “identity”, “affinity” and “attributes and characters”. Having offered these four interpretations for the hadith, Mulla Sadra has given three statements to explain the relation between self-knowledge and knowledge of the Lord through “affinity” “poverty” and “attributes and characters”. The present article is to make a comparison between views of Ibn Arabi and Mulla Sadra, explaining their similarities and dissimilarities.
    Keywords: self, knowledge, knowledge of the Lord, Mulla Sadra, Ibn Arabi, manifestation
  • Narjes Roudgar Pages 47-60
    “Breath of Clemency” is an utterly mystical term which refers to the first, single and immanent manifestation of the Reality. In mystical works the breath of clemency is always referred to as a universal all-embracing reality that is flowing in temples of quiddities and gives rise to appearance of multiplicity. Due to its teleological convergence with theoretical mysticism the transcendent philosophy of Mulla Sadra implicitly or explicitly adopts mystical terms. Of these terms and terminology is the breath of clemency used frequently by the Foremost among theosophers in his works. Mulla Sadra on many occasions uses both terms of Breath of Clemency and expansive existence. At first glance they seem to be the same but there are some differences in usage and implications which require more consideration and investigation. The present article is to study the nature of Breath of Clemency, its status and extent as well as its implications and properties. It continues with the study of “expansive existence” as subject to be explored in Sadra’s works.
    Keywords: Breath of Clemency, expansive existence, theoretical mysticism, particular gradation of being
  • Sayed Muhammad Qaderi, Sayed Razi Qaderi Pages 61-80
    The proof of the Truthful for the existence of God was introduced to philosophical discussion by second Teacher, al-Farabi. Different formulations of the proof were given after him. In some of these versions there are fewer premises while in others more premises and assumptions are needed to obtain the desired conclusion. The question is which argument can be regarded as proof of the Truthful. What is the criterion? Of different versions of the proof which one is more preferred? Mulla Sadra and Allama Tabatabae have offered different versions of the argument. The present argument is to make a comparison of these versions, focusing on two criteria of the proof: that it is “seemingly propterquid” and “identity of the Way and the End”. The article is also considers four preferences “not-based-on vicious circle and absurdity of infinite regress”, “simplicity and briefness” “convergence with scriptural evidences in meaning and content” and “invocation of Divine Attributes after the proof of the Essence”. It authors conclude that this proof of the Truthful is not conceptual but based on unveiling. Of the conceptual versions Allama Tabatabae’s is more precise and perfect.
    Keywords: proof of the Truthful, Allama Tabatabae, Mulla Sadra, propterquid proof, proof of God
  • Ahmad Salahshour, Reza Haqwirdi Pages 81-102
    This investigation is intended to present a critical analysis of rhizomatic approach on the basis of Illuminationism. Our method in this study is descriptive analytic. Rhizomatic is a central concept in Deleuze’s philosophy. Rhizomatic Approach as a post-structuralist current focuses on ‘becoming’, negation of metaworld-versions, horizontal relations, multiplicity, and nomadic thought. By contrast, the basis of Illuminationist approach is the movement from darkness and nightfall to light and illumination. Illumination is but intuition and vision. Unlike rhizomatic approach Illuminationist philosophy understand the world in terms of hierarchical relations rather than purely horizontal ones. In Deleuze philosophy no element is to be regarded as higher than another. Both approaches seek to interiorize knowledge and criticize the formal inflexible constructions and as result regard human reason inadequate. Rhizomatic approach however rejects grand realm of reality and renders reason as a perceptive faculty unnecessary. Illuminationist approach is teleological and calls into question rhizomatic approach.
    Keywords: Rhizomatic, Master of Illuminationism, Gilles Deleuze, Suhrawardi
  • Abulfazl Kiashemshaki, Hayatollah Nateqi Pages 103-124
    Infallibility is most often regarded by Muslim theologians as divine gift bestowed to special men so that others do not enjoy this God-given gift. According to some theologians infallibility is rooted in flawless and indubitable knowledge. Still another group of theologians take it to be a human disposition (habitus) which prevents man from sins. These accounts of infallibility are subject to serious objections and criticisms. Such questions as relation between infallibility and free will, value of this status and distinction of the Infallible Imams with ordinary people cannot be properly answered by any of these views. The author of the article is of the view that infallibility from sins is the matter of freedom and every man can attain this status. As to the infallibility from mistake and error is something different and is deserved for the holy Prophets and Imams. Having chosen some as prophet or Imam, God makes them immune from wrong-doing so much so that they do not make any mistake in proclamation of divine faith. Only this view of infallibility can meet the challenges and provide proper and clear response.
    Keywords: infallibility, justice, free will, grace, bestowal, knowledge, infallible
  • Amir Javan Arasteh, Sajjad Waezi Pages 125-148
    Mystical vision, unveiling and veridical dream-vision are among keywords in mysticism and they are examined and analyzed in all schools of Islamic mysticism and Sufism. The terms are semantically close to each other. Veridical visions can be regarded as an instance and stage of formal unveiling, i.e. awareness of the reality hidden by the veils. Revelation is the highest level of unveiling. The crucial question, however, is how to distinguish the divine unveilings from satanic incoming thoughts. Which unveiling and incoming thoughts are true and which one is false and misleading? With reference to the ideas and doctrines of Muslim philosophers and mystics from various schools such as Ibn Arabi, Dawoud Qasari, Sayed Heidar Amoli, Najmuddin Razi, Ibn Sina, Suhrawardi and Mulla Sadra, the present article attempts to define and categorize all sorts of unveilings and visions and gives an analysis of the views of the mystics on the problem in question and the ways in which true unveilings are to be distinguished from false and Satanic suggestions. How veridical dream visions can be recognized from confused dreams is also examined. The conclusion is that the most important criteria emphasized by mystics are first holy Quran and Tradition and then the view and control of the spiritual adept who successfully experienced stages of spiritual journey and is deeply familiar with the mystical stations and states. To this end it is of high importance for the wayfarer to avoid sins and acts of disobedience and perform his ritual obligations and follow the fourteen Muhammadan Infallibles so that he well attains the true unveilings and visions. The wayfarer should always compare his visions with those of the prophets and saints (particularly those of the perfect Muhammadan vision which is infallible) and thus make sure of their truth.
    Keywords: unveiling, vision, intuition, dream, visions, veridical vision, incoming thoughts, suggestions