فهرست مطالب

پژوهشنامه حکمت و فلسفه اسلامی
سال چهارم شماره 6 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی کریمی* صفحات 5-26
    نوع نگرش به باورها و مدعیات دینی و نسبتی که آنها با انسان و جهان واقع دارند، ازجمله تاملات فیلسوفانه عصر حاضر درباب دین است. در بسیاری از آثار این تحلیل ها، به مفهوم واقع و نقشی که زبان و زمینه های اجتماعی در آن ایفا می کند، معطوف گشته و اختلافات نظری خاصی را سبب شده است. برخی فیلسوفان دین با پیوستن به طیف «ناواقع گرایان» و با تاثیرپذیری از آرای ویتگنشتاین، به گمان خود با این رویکرد، به دفاع از ایمان دینی در برابر انتقادات برخاسته اند. در این نگرش با تاکید بر ساحت عملی دین و نقش زبان در فهم پذیری آن، باورهای دینی اموری مربوط به ساحت درونی انسان دانسته شد که فقط در زندگی مومنانه مفید، مطلوب و معنادارند. این دیدگاه اگرچه در ظاهر تاییدکننده حیات ایمانی است، ناگزیر مستلزم انکار حقانیت دین می باشد و به همین دلیل به نام الحاد نقابدار نیز خوانده شده است. مقاله حاضر به توصیف و نقد مدعیات طرفداران این نظریه پرداخته است.
    کلیدواژگان: ناواقع گرایی، رئالیسم دینی، زبان دین، ویتگنشتاینی ها، دین و شیوه زندگی
  • علی محمد احمدی*، محمد مهدی گرجیان صفحات 27-42
    ادراک یکی از مباحث مهم فلسفی است که به رغم اهمیت، متاسفانه کمتر بدان پر داخته شده است؛ ازاین رو مقاله حاضر، ادراک کلیات و جزئیات را از دیدگاه ابن سینا و ملاصدرا بررسی کرده است؛ بدین شکل که نخست به تعریف و مراحل ادراک از دیدگاه ابن سینا پرداخته، به این نتیجه رسیده است که ابن سینا ادراک را چهارمرحله ای می داند و آن را امری مادی دانسته، در تفسیر کلی، تئوری «تجرید» را ارائه می دهد. سپس به تعریف و مراحل ادراک از دیدگاه ملاصدرا همت گماشته، به این نتیجه دست یازیده است که صدرالمتالهین حقیقت ادراک را امر «وجودی» می داند و ادراک را سه مرحله ای دانسته، در تفسر کلی، تئوری «تعالی» را ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: ادراک کلیات، تئوری تجرید، تئوری تعالی، مراحل ادراک، ابن سینا، ملاصدرا
  • علی اکبر عبادی نیک*، علی عباسی صفحات 43-64
    دین در زندگی انسان، کارکردهای گوناگون معرفتی، عملی، معنوی، مادی، اخروی و دنیایی دارد. توجه به این کارکردها در شناخت، تبیین و تبلیغ دین، فوایدی می تواند داشته باشد؛ مانند تسهیل پذیرش دین، بالارفتن کیفیت اعمال، روشن شدن پیوند مسائل دینی با زندگی و بیان عدم تنافی میان دین و علم. ازسویی، توجه افراطی و خارج از ضابطه به کارکردها و اثرات دین، به خصوص کارکردهای عملی و دنیایی دین و به عبارت دیگر، «عمل زدگی» در توجه به آثار دین، آفات جدی در مسیر دین داری افراد و ترویج دین می تواند ایجاد کند؛ آفاتی همچون نگاه ابزاری به دین، جایگزین پذیری در تکالیف دینی، تفسیرها و تاویل های ذوقی و بدون مدرک از دستورهای دینی، ایجاد دل زدگی نسبت به تکالیف دینی با تامین نشدن انتظارات مادی، غفلت از کارکردهای اصلی دین، تضعیف روحیه تعبد در افراد نسبت به دستورها و... . برخی روشنفکران معاصر مانند دکتر شریعتی و دکتر پاک نژاد به دلیل توجه افراطی به آثار عملی و دنیایی دین، در ورطه عمل زدگی در تبیین دین افتاده اند.
    کلیدواژگان: عمل، ابزارانگاری، کارکرد، کارکردگرایی، عمل زدگی
  • مصطفی عزیزی علویجه* صفحات 65-78
    یکی از مباحث بنیادین در گستره عرفان عملی، معرفت شهودی نفس است. در فرآیند معرفت نفس، سالک به لایه های باطنی و ژرف خویش، معرفتی حضوری می یابد و «من» خویش را از «تن» خویش بازمی شناسد و مظهر اسماء و صفات حسنای پروردگار می شود و با ذکر و فکر و مراقبت از خویش، به پرورش و بالندگی آن می پردازد. دراین میان، حکیم ابونصر فارابی در پرتو مبانی فلسفی خود مانند اصالت وجود، تشکیک وجود، تجرد نفس، حرکت جوهری، تطابق آفاق و انفس، به تبیین معرفت شهودی نفس و مراتب آن و راهکارهای دستیابی به آن پرداخته است. حکیم فارابی درباره کمال و غایت نفس، دو دیدگاه بدوی و نهایی دارد. در نوشتار حاضر، نخست دیدگاه ابتدایی ایشان بیان می شود که مبتنی بر روش مشاء است و سپس نظریه نهایی ایشان که بر شیوه عرفانی استوار شده است، تبیین خواهد شد. به طور کلی از منظر فارابی، کمال نفس انسانی در پرتو تجرد و پیراسته شدن آن از ماده و مادیات محقق می گردد.
    کلیدواژگان: فارابی، معرفت نفس، تجرد نفس، روح قدسی، عقل فعال، فناء فی الله
  • محمد سالم قاسمی* صفحات 79-96
    عارفان برای تبیین دیدگاه خود درباره اسفار اربعه، به آیات و روایات متعددی استناد جسته اند. با کاوش در آیات و روایات می توان مستندات قابل توجهی دراین باره یافت. پژوهش حاضر به بررسی اسفار اربعه در آیات و روایات پرداخته است تا با گردآوری آیات و روایات مرتبط، چشم انداز اسفار اربعه را در عرفان تبیین کند. هرچند آیات و روایات به روشنی عنوان اسفار اربعه را مطرح نکرده اند، ولی وجود سفری معنوی را تاکید فراوان کرده اند. موارد اندکی از آیات، مبین هر چهار سفر است و بیشتر آیات و روایات فقط بخشی از سفرها را توجیه می کنند. بااین حال، طرح مباحثی همچون «حجاب های نورانی و ظلمانی»، «مقامات و حالات سالکان» و «لوازم و نتایج هر سفر»، گویای آن است که اسفار اربعه دارای بن مایه های دینی است. تاثیر فراوان آموزه های دینی در رویکرد عرفای مسلمان به موضوع اسفار اربعه از یک سو و لزوم تبیین و شناخت مبانی فکری ایشان دراین باره ازسوی دیگر، چنین ایجاب می کند که این مسئله در پژوهش مستقلی کاویده شود.
    کلیدواژگان: اسفار اربعه، عرفان اسلامی، آیات و روایات، حالات عرفانی، مقامات عرفانی
  • رضا طاهری*، مجتبی زروانی صفحات 97-114
    تخالف و توافق میان عقل و شرع، موضوع معارضه ابن رشد و غزالی است. در مقاله پیش رو، اختلافات و مشابهت های فکری غزالی و ابن رشد ترسیم شده است تا درجه اعتبار آرای هریک روشن شود و کوشش های آن دو در ابطال یا اقبال به فلسفه در عرصه دین به محک نقد گذاشته شود. ازسویی به بررسی علل ساختاری و معده به وجودآورنده مناظره ابن رشد و غزالی نیز پرداخته شده است. از علل ساختاری می توان به جریان نوگرایی معتزله اشاره کرد که تکامل آن به وسیله رشد فلسفه مشاء به واسطه ابن سینا صورت گرفت. ابن سینا فلسفه مشاء را با مشرب افلاطونی درآمیخت که این علت ساختاری، خود علتی معده محسوب می گردد تا ابن رشد به معارضه با غزالی برخیزد. علت معده ایجاد این معارضه نیز شرایط سیاسی اجتماعی عصر ابن رشد بوده است که با فلسفه سر مخالفت داشته اند؛ بنابراین ابن رشد مورد ایذای ابنای زمان شد و به نوعی با انتقاد از آرای غزالی، به دفع اتهام از خود مجبور شد. درحقیقت منازعه غزالی و ابن رشد، هم منشا سیاسی اجتماعی داشت و هم منشا عقیدتی که ناشی از دو ساختار و بنیاد ایمان گرایی و عقل گرایی است که در جهان اسلام به عنوان دو طیف دامنه دار، حیات یافته بودند.
    کلیدواژگان: عقل و دین، غزالی، ابن رشد، فلسفه، دیانت، برهان، تصوف
|
  • Mahdi Karimi* Pages 5-26
    The typical approach to religious doctrines and their relation to the world and man is among modern intellectual contemplations on religion. In many of those works, such analyses refer to the concept of fact and the role played by the language and social grounds in it, bringing about special theoretical controversies. Having joined the school of irrealism and being influenced by Wittgenstein's ideas, some philosophers of religion came to supposedly defend the religious faith against criticisms through that approach. Highlighting the practical sphere of religion and the role of language in course of understanding religion, this approach has driven religious beliefs into the interior sphere of man's life, which can only bear meaning in the personal life of the faithful. This approach apparently confirms the faithful life; nonetheless, it denies the whole validity of religion; this is why it can be recognized as the masked atheism. In his effort, the author has gone to examine the claims of the followers of this theory.
    Keywords: irrealism, religious realism, religious language, the Wittgensteinians, religion, life style
  • Ali Muhammad Ahmadi*, Muhammad Mahdi Gorjian Pages 27-42
    Perception is one significant chapter of philosophy unfortunately less dealt with, despite its importance. In what follows, the author has studied Avicenna and Mulla Sadra"s views on perceiving universals and particulars. Thus and first, we have defined perception and its phases in Avicenna's view. He holds that perception is material in nature and passes through a process of four phases. In his interpretation of perceiving universals, Avicenna proposes the theory of abstraction. Then we came to Mulla Sadra who considers perception as something of existence in nature which passes through a process of three phases. In his explanation of universals, Mulla Sadra proposes the theory of transcendence.
    Keywords: perceiving universals, theory of abstraction, theory of transcendence, the phases of perception, Avicenna, Mulla Sadra
  • Ali Akbar Ebadi Nik*, Ali Abbasi Pages 43-64
    Religion plays different epistemological practical spiritual material this-worldly and otherworldly functions in man's life. These functions can be useful in knowing explaining and promoting religion such as easily conversion to religion, higher quality of our actions, clarification of the ties of religious issues to life, and that there is no inconsistency between religion and science. Extreme pragmatism i.e. abnormal concern for religious benefits particularly practical and this-worldly functions may cause serious harms to religiosity and religious promotion. Examples of such harms are: instrumental approach to the religion, that religious duties can be replaceable, ill-founded interpretations of religious duties, feeling bored when our material needs are not met by religious duties, ignoring real functions of religion, discouraging the devout feeling of obedience to religious commandments and the like. Having been influenced by extreme concern for this-worldly and practical benefits of religion, some contemporary intellectuals such as Dr. Ali Shariati and Dr. Paknezhad came to suffer from extreme pragmatism when explaining religion.
    Keywords: practice, function, functionalism, extreme pragmatism
  • Mustafa Azizi Alavijah* Pages 65-78
    The Self-visionary knowledge is one of the most essential issues of practicalmysticism. In the course of knowing the Self, the wayfarer goes to know the deeper and more interior layer of his Self by vision. Thus, he tells apart his "body" from his "I" who is flourished through invocation contemplation and self-vigilance becoming the theophanic form of divine beautiful names. In the light of his philosophical principles such as priority of existence, graded existence, that mind is incorporeal, transubstantial movement, the correspondence of microcosm to macrocosm, Avennasar has gone to explain the Self-visionary knowledge its phases and the strategy to acquire it. Concerning the goal and perfection of the mind, Avennasar has two different primary and final views. In his essay, the author goes to deal with the former view based on peripatetic philosophy and then with the latter view based on mystical method. Generally speaking, Avennasar argues that men's perfection is possible through its incorporeal nature and its purification from the matter and materialities.
    Keywords: Avennasar, knowing the Self, that the mind is incorporeal, holy spirit, the Active Intellect, annihilation in God
  • Muhammad Salim Qasemi* Pages 79-96
    When explaining their views on the four mystical journeys, Muslim mystics are used to refer to the Quran and traditions. They are of the view that they can find considerable references in the Quran and traditions for it. In what follows, the author has enlightened the prospect of those four journeys through the examination of the related verses of the Quran and traditions. Those journeys are not proposed in the Quran and traditions in detail, nonetheless the very spiritual journey is emphasized therein. A few verses have mentioned the four journeys; however, more verses and traditions have only justified some parts of the journeys. Nevertheless, mentioning ideas such as "veils of light and darkness", "stations and states of the wayfarers", and "requirements and products of each journey" all suggests that the four journeys have religious motifs. The immense influence of religious teachings on the Muslim mystic's approach as to the four journeys from one side, and the need for explanation of their principles on the matter from another side, call for the issue to be examined independently.
    Keywords: the four mystical journeys, Islamic mysticism, verses of the Quran, Islamic traditions, mystical states, mystical stations
  • Reza Taheri*, Mujtaba Zarvani Pages 97-114
    Al-Ghazali and Averroe's controversy deals with whether or not religion is compatible with reason. Having illustrated the intellectual differences and similarities of al-Ghazali and Averroes, the author has examined the efforts of the two thinkers in welcoming or rejecting philosophy in the field of religion. He has also dealt with the grounds and reasons for that controversy between them. One of those reasons is the fact that the Mutazelite movement of modernism flourished in Avicenna's peripatetic philosophy. Avicenna mingled peripatetic philosophy with Platonic approach which as some structural ground paved the way for Averroes to oppose al-Ghazali. It can also be said that the socio-political circumstances of Averroe's time opposing philosophy occasioned that conflict. Accordingly, Averroes was being disturbed by the people of his time; therefore, by the criticism of al-Ghazali he tried to defend himself against the raised allegations. As a matter of fact, al-Ghazali and Averroe's controversy was occasioned both by a socio-political cause and religious doctrines in originated from the two structures of fideism and rationalism as two long-lasting opposing schools in the world of Islam.
    Keywords: al-Ghazali, Averroes, philosophy, religiosity, proof, theosophy