فهرست مطالب

انجمن مهندسی صوتیات ایران - سال چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1395)

مجله انجمن مهندسی صوتیات ایران
سال چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نسترن برجیان *، احسان الله کبیر، ساناز سیدین، الیپس مسیحی صفحات 1-20
    هدف یک سامانه بازیابی اطلاعات موسیقی با دریافت یک نمونه، بازیابی آهنگ متناظر با نمونه پرس وجوی کاربر از یک دادگان خاص است. این نمونه می تواند یک قطعه چند ثانیه ای ضبط شده از هر منبع پخش کننده موسیقی مانند تلویزیون یا حتی یک محیط نوفه ای، مانند ورزشگاه باشد. در این مقاله، یک سامانه بازیابی اطلاعات موسیقی مبتنی بر نمونه با کاربرد تشخیص ژانر پیشنهاد شده است، که هدف آن، نشان دادن اثر کاربرد تشخیص ژانر موسیقی برای دستیابی به عملکرد دقیق و سریع در چنین سامانه هایی حتی در حضور نوفه پس زمینه است. این سامانه شامل دو بلوک تشخیص ژانر و تطبیق- بازیابی است. در تشخیص ژانر از یک درخت تصمیم دودویی و در تطبیق- بازیابی از دو فاصله اقلیدسی و واگرایی کول بک- لیبلر (کی ال) به همراه یک روش ترکیب تصمیم مبتنی بر امتیازدهی استفاده شده است. سامانه پیشنهادی بر روی دادگان شناخته شده جی تی زان (ارائه شده توسط جرج زانتاکیس) و با دو دسته تصادفی از علامت های پرس وجوی خالص و نوفه ای ارزیابی شد. نتایج، دستیابی به صحت 97% و 86% را به ترتیب برای دو حالت خالص و نوفه ای در زمان بازیابی 525 میلی ثانیه با فاصله اقلیدسی نشان می دهند. این مقادیر برای فاصله کی ال به 97% و 82% با زمان بازیابی 380 میلی ثانیه می رسند.
    کلیدواژگان: بازیابی اطلاعات موسیقی، پرس وجو با دریافت نمونه، تشخیص ژانر، ترکیب تصمیم، نوفه
  • علی خوانین *، مهدی صادقی مالواجردی، رمضان میرزایی، علی صفری صفحات 21-28
    تقریبا در تمام صنایع، نوفه صوتی یکی از عوامل زیان آور برای نیروی انسانی است. جهت مهار نوفه شیوه های متفاوتی به کار گرفته شده اند. جذب صوتی غیرعامل، یکی از این شیوه ها می باشد. البته، برای جذب امواج صوتی می توان از جاذب های متفاوتی استفاده نمود. در سال های اخیر، استفاده از ورق های سوراخ دار به منظور جذب صدا در صنایع و هم چنین در ساختمان سازی مورد توجه قرار گرفته است. معمولا ورق های سوراخ دار به همراه یک ماده جاذب متخلخل و یا الیافی مانند پشم سنگ به کار می روند. متغیرهای اثر گذار بر میزان جذب صدا در یک ورق مسطح عبارتند از: ضخامت ورق، قطر سوراخ، نسبت سوراخ به سطح و فاصله ورق از مانع صلب پشتی. در هندسه هرمی، پارامتر جدیدی تحت عنوان زاویه راس مطرح می شود. در این راستا، یکی از اهداف این مطالعه، بررسی تاثیر متغیر فوق بر مقدار ضریب جذب صوتی در این دسته از جاذب ها می باشد. در این تحقیق، هندسه هرمی از ورق های سوراخ دار ساخته شده و میزان ضریب جذب صوتی آن بدون حضور ماده جاذب ثانوی مورد مطالعه قرار می گیرد. نمونه های ساخته شده در سه زاویه راس 36، 29 و 24 درجه، با استفاده از لوله مقاومت ظاهری صوتی دو میکروفون بی اس دبلیوای با تفکیک پذیری 10 هرتز و براساس استاندارد ایزو 10534-2 مورد آزمون قرار گرفتند. مقایسه نتایج در بازه بسآمدی 400 تا 2500 هرتز و آزمون های آماری توصیفی با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس16 انجام شد. بالاترین میانه جذب در زاویه راس 36 درجه، در بسآمد 1000 هرتز و به میزان 5/89 درصد، در زاویه راس 29 درجه، در بسآمد 900 هرتز، 92 درصد و در زاویه راس 24 درجه، در بسآمد 800 هرتز، 93 درصد بود. نتایج نشان دادند که با کاهش زاویه راس هرم و البته با مساحت قاعده ثابت و هم چنین ضخامت و نسبت سوراخ به سطح ثابت، ضریب جذب در بسآمد های باند اکتاو به ویژه در بسآمد های کم تر از 1000 هرتز افزایش می یابد. علاوه بر این، قله جذب به سمت بسآمد های پایین تغییر مکان می دهد. با توجه به نتایج به دست آمده، می توان از این هندسه (بدون وجود مواد جاذب ثانوی)، جذب قابل توجهی را در یک بسآمد خاص و به ویژه بسآمد های کم تر از 1000 هرتز ایجاد نمود.
    کلیدواژگان: ورق سوراخ دار هرمی، ضریب جذب، نوفه، زاویه راس هرم
  • سمیه آرزومندان، علی خوانین *، جواد میرنجفی زاده صفحات 29-36
    این تحقیق، با هدف بررسی اثرات کوتاه و بلند مدت نوفه سفید بر حافظه فضایی و فعالیت حرکتی موش صحرایی نر انجام پذیرفته است. در این مطالعه، 15 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار بصورت تصادفی که به دو گروه مهار و گروه در معرض تقسیم شدند. گروه در معرض مواجهه به مدت 21 روز (پنج روز در هفته، روزانه شش ساعت، با شدت 100 دسی بل) در معرض نوفه سفید قرار گرفتند. گروه مهار نیز در شرایط آرام قرار داده شدند. دو روز پس از پایان مواجهه، حافظه فضایی از طریق ماز «وای» و فعالیت حرکتی از طریق آزمون میدان باز ارزیابی شدند. به منظور بررسی اثرات طولانی مدت نوفه، آزمون های مذکور سه هفته بعد از اتمام مواجهات نیز تکرار شده اند. نتایج نشان می دهند که دو روز پس از اتمام مواجهات، مسافت طی شده و درصد تناوب خودبه خودی در گروه مورد به طور معناداری پایین تر بود. هم چنین، پس از گذشت سه هفته از اتمام مواجهات فعالیت حرکتی و درصد تناوب خودبه خودی به طور معناداری در گروه مورد پایین تر بود. براساس نتایج، مواجهه با نوفه می تواند به عنوان یک عامل موثر در تغییر فعالیت حرکتی و اختلال حافظه فضایی در موش صحرایی عمل نماید.
    کلیدواژگان: نوفه، حافظه فضایی، فعالیت حرکتی
  • آزیتا سلطانی، رمضان میرزایی *، سمیه ایوبی آواز، فاطمه رحیمی، مهناز شهرکی پور صفحات 37-42
    نوفه، یکی از عوامل ناخواسته و مضر در محیط های بیمارستانی به شمار می آید. این پژوهش، با هدف ارزیابی تراز فشار صدا در بخش های مختلف یک بیمارستان آموزشی و ارزیابی میزان آگاهی و نگرش کارکنان نسبت به آن انجام شده است. در این تحقیق مقطعی، میزان آگاهی و نگرش 29 پزشک، 63 پرستار، 58 کارمند اداری و 25 خدمه مورد بررسی قرار گرفت. پرسش نامه ها پس از تعیین اعتبار و قابلیت اعتماد، به طورتصادفی ساده بین کارکنان توزیع شد. تراز فشار صدا با استفاده از صداسنج سل450 انگلستان، در ارتفاع 150 سانتی متر اندازه گیری شده است، و داده های پرسش نامه ها با استفاده از آزمون «کای دو» در نرم افزار اس پی اس اس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان دادند که بین رده شغلی و نمره آگاهی از صدا ارتباط معنا داری وجود دارد؛ اما بین رده شغلی و نمره «نگرش از صدا» چنین ارتباطی ملاحظه نشد. نتایج اندازه گیری ها بعد از تجزیه داده ها نشان دادند که تراز فشار صدا و تراز تداخل در همه بخش های اندازه گیری شده بالاتر از حدود توصیه شده در بیمارستان ها می باشند. هم چنین، میانگین تراز صدای بیمارستان در بخش های مختلف 3/56 دسی بل بود. آگاهی بیش تر از اثرات صدا، ارتقاء نگرش کارکنان و رعایت مقررات می توانند در بهبود سلامت محیط کار موثر باشند.
    کلیدواژگان: صدا، آگاهی، نگرش، بیمارستان، تراز تداخل صدا، تراز فشار صدا
  • حسین محمدی، مهدی رمضانی زاده * صفحات 43-53
    در این تحقیق، صدای تولید شده در اثر اندرکنش های گردابه های ناشی از جریان حول سه صفحه تخت دارای هندسه های متفاوت در لبه های حمله و فرار در حالت ناپایا با استفاده از روی کرد شبیه سازی گردابه های بزرگ مورد مطالعه قرار گرفته است. اثبات درستی شبیه سازی سرعت بی- بعد با استفاده از مقادیر نتایج تجربی مربوطه در عدد ماخ 0/088 و عدد رینولدز 105×4 بررسی شده که مطابقت خوبی را نشان می دهد. هم چنین از لحاظ صوتی، چگالی طیف توان شبیه سازی شده با استفاده از صدای دریافتی از میکروفون های ای اند بی که در فاصله 583 میلی متری بالا و پایین لبه فرار صفحه قرار گرفته اند، تطابق خوبی را با نتایج تجربی نشان می دهد. براساس نتایج به دست آمده، مقادیر چگالی طیف توان صدا در صفحه های اول، دوم و سوم در بازه بسآمدی 200 تا 4000 هرتز، به ترتیب بین 26 تا 28، 27 تا 32 و 28 تا 57 دسی بل می باشند.
    کلیدواژگان: هواصوتی، صفحه تخت، ریزش گردابه های لبه فرار، روی کرد شبیه سازی گردابه های بزرگ، چگالی طیف صدا
  • عباس بحرینی، علی علیزاده * صفحات 54-60
    رفتار جذب صدای فوم های آلومینیوم 5083 یاخته- باز (سلول- باز) تولیدشده با استفاده از روش فضاساز مطالعه شد. ضریب جذب صدای نمونه ها در محدوده 500-10.000 هرتز بوسیله روش تابع انتقال بررسی گردید. جذب صدای فوم های آلومینیوم 5083 با دو اندازه یاخته (سلول) کمتر از 106 و 106-250 بررسی شد. ضمن اینکه اثر افزودنی کاربید سیلسیم با 10 درصد حجمی مورد مطالعه قرار گرفت. اثر شکاف هوایی بر ضریب جذب صدا نیز بررسی شد. نتایج نشان داد که رفتار جذب صدای فوم های آلومینیوم 5083 با اندازه یاخته ای (سلولی) کم تر از 106 میکرون و 106-250 میکرون در اکثر بسامدها بسیار ضعیف است. افزودن 10 درصد حجمی کاربید سیلسیم به فوم آلومینیوم 5083 با اندازه یاخته ای (سلولی) 106-250 میکرون خواص جذب صدای فوم را بهبود داد. نتایج این تحقیق هم چنین نشان داد که ایجاد شکاف هوایی در فوم آلومینیوم 5083 با اندازه یاخته ای (سلولی) کم تر از 106 میکرون تاثیری در جذب صدا ندارد. در فوم آلومینیوم 5083 با اندازه یاخته ای (سلولی) 106-250 میکرون و شکاف هوایی 20 میلی متر در اکثر بسامدها جذب صدای بسیار خوبی نسبت به نمونه بدون شکاف هوایی و نمونه با شکاف هوایی 10 میلی متر مشاهده شد.
    کلیدواژگان: فوم آلومینیوم 5083، کامپوزیت، کاربید سیلسیم، ضریب جذب صدا، شکاف هوایی
  • مرتضی باقری * صفحات 61-69
    در این مقاله، با استفاده از الگوریتم ژنتیک و توسعه روش راسس، بهینه سازی افت تراگسیل صدا در یک ورق مرکب متقارن مستطیلی با سپرصوتی نامتناهی و تکیه گاه ساده مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور جلوگیری از کاهش سفتی ورق در حین فرآیند بهینه سازی، قید کمانش اعمال گردیده و از بسآمد های گسسته بر مبنای افت تراگسیل صدا با ثابت وزنی استفاده شده است. لایه چینی براساس مواد مرسوم مرکب صورت گرفته و نتایج به دست آمده نشان می دهند که در ناحیه جرم مهار، چیدمان لایه ها اثر چندانی در بهبود افت تراگسیل صدا به دلیل نزدیک بودن چگالی مواد مرکب ندارند. از طرف دیگر، افزایش افت تراگسیل صدا در ناحیه سفتی مهار صورت گرفته و مواد با سفتی بالاتر رفتار مناسب تری را در این زمینه نشان می دهند. براساس نتایج این تحقیق، بهینه سازی ضخامت ورق، اثر زیادی روی بهبود افت تراگسیل صدا دارد، اما ضروری است که امتیاز وزن کم ماده مرکب تحت تاثیر این فرآیند قرار نگیرد. هم چنین، نتایج نشان می دهند که استفاده از مواد مرکب چند ماده، تنها به منظور افت تراگسیلی بیش تر صدا، در مقایسه با مواد یک ماده مقرون به صرفه نمی باشد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، افت تراگسیل، سپرصوتی، ورق مرکب
|
  • N. Borjian *, E. Kabir, S. Seyedin, E. Masehian Pages 1-20
    The goal of a query-by-example music information retrieval system is retrieval of the target song corresponding to user-provided example from a particular dataset. The example can be a few second piece recorded from any music source such as TV or even a noisy environment e.g. gym. In this paper, a query-by-example system for music retrieval using genre recognition is proposed whose goal is to show the effect of genre recognition to achieve the accurate and rapid performance in such systems even in presence the background noise. This system includes two basic blocks: genre recognition and matching-retrieval. A binary decision tree performs the genre recognition and matching-retrieval uses two Euclidean and Kullback-Leibler (KL) distances along with a score level based decision fusion. The proposed system is evaluated on the well-known GTZAN dataset (prepared by George Tzanetakis) and by two random groups of pure and noisy queries. The results show the accuracy of 97% and 86% for two pure and noisy query groups, respectively, in retrieval time of 525 ms with Euclidean distance. These values are 97% and 82% in retrieval time of 380 ms with KL distance.
    Keywords: Music information retrieval, Query by example, Genre recognition, Decision fusion, Noise
  • A. Khavanin *, M. Sadeghi, R. Mirzaei, A. Safary Pages 21-28
    Almost, in all industries, acoustic noise is one of the harmful physical agents for human. In order to control noise, different methods are applied and acoustic absorption is one of the passive methods. For sound absorption wide range of absorbers are used. In recent year, perforated sheets are considered for sound absorption in industries and constructions. Usually perforated sheet are used with one of porous or fibrous materials, like rock fibers. Effective parameters on a flat perforated sheet are as follows; thickness, hole diameter, perforation ratio, and clearance of perforated plat from the solid back plate. In pyramidal perforated sheet a new parameter is defined, apex angle. Aim of this study was evaluation of apex angle effect on acoustic absorption coefficient. The first step of this study was construction of pyramidal geometry. Then, acoustic absorption coefficient measurments were carried out for apex angles of 24, 29, and 36 degree without any absorbing material.
    Keywords: Pyramidal perforated sheet, Acoustic absorption coefficient, Apex angle
  • S. Arezoomandan, A. Khavanin *, J. Mirnajafizade Pages 29-36
    The aim of the present study was to explore the effects of long term and short term of white noise exposure on spatial memory and locomotor activity of rat. For this experimental study, Fifteen Wistar male rats were divided randomly in two groups (case and control). The case group exposed to white noise (100 dB, 6hr/day, 5 day/week) for 3 weeks and the control group was kept in calm conditions. Following 2 days of the cessation of noise exposure, spatial memory and locomotor activity were evaluated by Y maze and open field tests. In order to assess the long term effects of noise, these tests were repeated and compared 21 days following the cessation of the exposure. Data showed, traveled distance and spontaneous alternation were significantly lower in the case groups (P
    Keywords: Noise, Spatial memory, Locomotor activity
  • A. Soltani, R. Mirzaei *, S. Aiobi, F. Rahimi, M. Shahrakipour Pages 37-42
    Noise is an unwelcome harmful factor in hospital environments. This study was conducted aiming at evaluating sound pressure levels in different parts of an educational hospital, the knowledge of that hospital’s personnel over sound pressure level, and their attitude towards it. In this cross-sectional study, the knowledge of 29 doctors, 63 nurses, 58 clerks, and 25 orderlies was checked. All questionnaires were distributed among the personnel through simple random method, after determining the reliability and validity of them. Sound pressure level was measured by Cell 450 sound meter of the UK from the height of 150 cm, and the gathered data were analyzed by Chi-square test and SPSS software. The results of the present study indicated that, there is a meaningful relationship between job rank of an individual and sound knowledge grade of the same person (P
    Keywords: Sound, Knowledge, Attitude, Hospital, Sound interference level, Sound pressure level
  • H. Mohammadi, M. Ramezanizadeh* Pages 43-53
    In this research, the sound produced due to vortices interactions of unsteady flow over three different flat plates having various leading and trailing edges configurations, is investigated applying large eddy simulation approach. Validation of the simulated non-dimensional velocity at Mach number of 0.088 and Reynolds number of 4×105 is performed using available experimental results which showed good agreements. Also, considering the acoustic simulations, power spectral density of the sound received through two microphones (one located at 583 mm directly above and the other one located 583 mm directly below the trailing edge of the plate) showed good agreement with the experimental results. Based on the obtained results, values of sound power spectral density related to the first, second and third plates in the frequency range of 200 to 4000 Hz are approximately, 26 to 28, 27 to 32 and 28 to 57 dB, respectively.
    Keywords: Aeroacoustic, Flat plate, Trailing edge vortex shedding, Large eddy simulation approach, Power spectral density
  • A. Bahreini, A. Alizadeh* Pages 54-60
    Sound absorption behavior of A5083 open-celled foams produced by space holder method was investigated. Sound absorption coefficient of samples was investigated within the range of 500-16000 Hz, by the transfer function method. A5083 foams sound absorption was investigated by two cell sizes less than 106 and 106-250 microns. In addition, the effect of adding silicon carbide was studied with 10 vol.%. The effect of air gap depths on sound absorption coefficient was also investigated. Results indicated that A5083 foams sound absorption behavior with cell sizes less than 106 microns and 106-250 microns is very weak at most frequencies. Adding 10 vol.% of silicon carbide to A5083 foam with 106-250 microns cell sizes, improved the sound absorption properties of foams. The results of this research also indicated that using an air gap in A5083 foam with less than 106 microns cell size has no effect on sound absorption coefficient. In A5083 foam with 106-250 microns cell size and 20 mm air gap depths, at most frequencies, a better sound absorption was observed than the sample without air gap or the sample with 10 mm air gap depths.
    Keywords: A5083 foam, Composite, Silicon Carbide (SiC), Sound absorption coefficient, Air gap
  • M. Bagheri * Pages 61-69
    In this paper, by development of the Roussos’ method and using the generic algorithm, the optimization of sound transmission loss for a finite rectangular simply supported panel with infinite baffle was considered. Appropriate constraints were imposed to prevent softening effect occurrence due to optimization and the discrete frequencies were chosen based upon the sound transmission class with weighting constant for optimization. Several traditional composite materials were employed for the investigation. The results indicate that, in the mass control region, the optimization of stacking sequence and optimal thickness do not effectively contribute to improvement of the transmission loss due to the close densities of composite materials. In other words, composite plate optimization made of a stiffer materials, has better transmission loss characteristics. The results also show that, the lamina thickness optimization has an important effect to improve the transmission loss but the advantage of low weight composite material is compromised by optimization.
    Keywords: Optimization, Transmission loss, Baffle, Composite panel