فهرست مطالب

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 57، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید رحمت الله موسوی مقدم، طیبه نوری*، طاهره خدادای، اسد احمدی، غلامرضا قیاسی صفحات 1-8
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه اعتیاد به اینترنت و خودکنترلی با سلامت روان در دانشجویان دانشگاه علمی-کاربردی شهرستان ایلام صورت گرفته است.
    روش کار
    ابزار گردآوری داده ها شامل مقیاس سلامت روان گلدنبرگMental Health Goldenberg) )، پرسشنامه خود کنترلی تانجی (Self- Control Tanji) و پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ (Internet Addiction Young) بود. نمونه آماری شامل 101 از دانشجویان دانشگاه علمی- کاربردی شهرستان ایلام که پرسشنامه ها بین آنها توزیع شد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که بین خودکنترلی با سلامت روان در دانشجویان دختر و پسر رابطه مثبت معنی داری وجود دارد و همچنین بین اعتیاد به اینترنت و سلامت روان رابطه منفی معنی دار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    هر چه میزان استفاده از اینترنت بیشتر باشد، سلامت روان کاهش می یابد و هر چه میزان خود کنترلی بیشتر باشد، سلامت روان نیز بیشتر می شود. استفاده از اینترنت در بین نسل جدید جامعه در حال گسترش است و بخش مهمی از زندگی افراد را تشکیل میدهد و اعلام شده که نوجوانان در معرض خطر زیادی قرار دارند. از این رو توجه به سلامت روان افراد به عنوان عامل بازدارنده در رفتار افراطی می تواند مورد توجه مسوولان محترم قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، خودکنترلی، اعتیاد به اینترنت
  • الهام رشیدیان، غلامرضا گرمارودی*، آرش رشیدیان، مهدی یاسری صفحات 9-22
    زمینه و هدف
    مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک موجب شده که مقاومت به آنتی بیوتیک ها یکی از معضلات بهداشتی محسوب گردد. مطالعه حاضر با هدف تاثیر آموزش بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی به منظور پیشگیری از مصرف خود سرانه آنتی بیوتیک ها در زنان مراجعه کننده به واحدهای بهداشتی درمانی مرکز بهداشت جنوب تهران انجام گرفت.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی شاهددار تصادفی بود که بر روی 396 نفر انجام شد. 10 مرکز با تخصیص تصادفی در گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. مداخلات آموزشی با برگزاری کلاس آموزشی، توزیع پمفلت، نصب تراکت و ارسال اس ام اس انجام گردید. آموزش بر اساس سازه های الگوی بهداشتی در خصوص عوارض مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک انجام شد. قبل و پس از انجام مداخله، پرسشنامه تکمیل و داده ها آنالیز شدند. تمامی آنالیز ها توسط نرم افزار آمار SPSS و با آزمون های آماری مناسب انجام شد.
    نتایج
    آنالیزها نشان داد که مقایسه بین میانگین نمره اجزای الگوی اعتقاد بهداشتی(آگاهی، حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده) و عملکرد در دو گروه مداخله و شاهد در قبل و بعد از مداخله آموزشی اختلاف معنی دار آماری وجود دارد)99/0
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش آگاهی و کاهش عملکرد خود گزارش شده در گروه مداخله، به نظر می رسد الگوی اعتقاد بهداشتی، الگوی مناسبی برای کاهش میزان مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها می باشد.
    کلیدواژگان: الگوی اعتقاد بهداشتی، خود درمانی، آنتی بیوتیک
  • ابوالفضل فراهانی، معصومه حسینی، راضیه مرادی* صفحات 23-34
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی و از شاخه تحقیقات میدانی بوده است. جامعه آماری تحقیق را کلیه زنان شاغل استان البرز تشکیل می دهند که به صورت تقریبی 100000 نفر می باشد. نمونه تحقیق بصورت تصادفی و با استفاده از جدول مورگان 384 نفر بدست آمد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استانداردی بوده که از طریق 31 گویه 5 ارزشی سنجیده شده و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 90% تعیین گردید. عوامل بازدارنده مشارکت ورزشی در شش حوزه: 1) فرهنگی و اجتماعی، 2) اقتصادی، 3) نیروی متخصص، 4) نگرش خانواده، 5) تجهیزات و امکانات، 6) تبلیغات و رسانه ها بررسی شد. از طریق نرم افزار SPSS در ابتدا اطلاعات جمعیت شناختی آزمودنی ها (سن و رشته تحصیلی) با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و در ادامه به منظور اولویت بندی عوامل پرسشنامه و مقایسه اولویت بندی در گروه های سنی مختلف از آزمون های ناپارامتری فریدمن و کروسکال والیس استفاده شد.
    نتایج
    زندگی سازمانی با فشارهای روانی، استرس و خستگی ناشی از کار همراه است. اما زنان در سازمان ها برای مشارکت در بسیاری از زمینه ها به ویژه در برنامه ها و فعالیتهای ورزشی با محدودیت هایی مواجه اند. به عبارت دیگر، عدم تحرک جسمانی دختران و بانوان یعنی محروم شدن بخش مهم جامعه از سلامت و بهداشت جسمانی و روانی، شادابی و کارایی لازم که بی شک لطمه های جبران ناپذیری را برای کل جامعه به دنبال خواهد داشت.
    نتیجه گیری
    نشان داد که عوامل بازدارنده ی اقتصادی و تجهیزات و امکانات جزء مهم ترین عوامل بازدارنده مشارکت در فعالیت های ورزشی زنان شاغل استان البرز می باشد و عامل مربوط به نگرش خانواده در اولویت آخر قرار دارد.
    کلیدواژگان: ورزش، فعالیت ورزشی، ورزش های همگانی
  • سید محمد مجتهدزاده، کورش هلاکویی نایینی*، شهرزاد نعمت الهی، امیر حسین مزارعی صفحات 35-46
    زمینه و هدف
    با توجه به صیانت از نیروی کار و مسولیت در حفظ سلامت کارکنان صنایع، این مطالعه با هدف بررسی شیوع چاقی و افزایش وزن در پالایشگاه آبادان بعنوان بزرگترین پالایشگاه ایران بعمل آمد.
    روش کار
    در این مطالعه 721 نفر از پرسنل پالایشگاه آبادان از فهرست پرونده های معاینات سلامت شغلی سالیانه انتخاب، و پس از تن سنجی و تکمیل پرسشنامه و اخذ نمونه خون، اطلاعات آنها از طریق پرسشنامه سبک زندگی Breslow و پرسشنامه استاندارد فعالیت فیزیکی Global Physical Activity Questionnaire (GPAQ) ثبت و در نهایت تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    متوسط نمایه توده بدنی در مردان و زنان به ترتیب2/28 و 5/27 بود. شاخص توده بدنی و شیوع چاقی در این مرکز صنعتی به ترتیب برابر با 8/29 % و 7/48% بود. شیوع افزایش وزن و چاقی در مردان به ترتیب 6/48% و 24/30% و در زنان به ترتیب50% و 15% بود که با سن، سطح قند خون، چربی خون، و فشارخون بالا دارای ارتباط معنی دار بود ( برای تمام موارد001/0 p < ) .
    نتیجه گیری
    در مجموع شیوع اضافه وزن و چاقی در کارکنان پالایشگاه آبادان بالاتر از میانگین کشوری و صنایع مشابه در نقاط دیگر جهان می باشد. توجه به برنامه های ترویج سبک زندگی سالم در مناطق صنعتی با تاکید بر گروه های پرخطر مانند افراد میانسال، با وضعیت اقتصادی-اجتماعی نامناسب، و شاغل در شیفت های غیر صبحکار می تواند بر بهبود وضعیت جسمانی و سلامتی کارکنان نقش موثری داشته باشد.
    کلیدواژگان: چاقی، نمایه توده بدنی، شیوه زندگی، پالایشگاه آبادان، صنعت نفت
  • بهجت مرزبانی، پروانه تیموری*، بیژن نوری صفحات 47-60
    زمینه و هدف
    بروز سرطان پستان در زنان طی دهه های آتی در کشورما به شدت در حال افزایش است. هدف از این مطالعه تعیین عوامل خطر سرطان پستان در زنان زیر 50 سال در طی سال های 1392 تا 1394 در کرمانشاه می باشد.
    روش کار
    این مطالعه مورد- شاهدی در بیمارستان امام رضا و مطب خصوصی پزشکان فوق تخصص آنکولوژی کرمانشاه (سه مطب) و با شرکت 202 بیمار مبتلا به سرطان پستان و 398 خانم غیر مبتلا به این بیماری انجام شد. گروه مورد از طریق بخش های آنکولوژی، پرتودرمانی، شیمی درمانی بیمارستان امام رضا و گروه شاهد از بین مراجعین سرپایی در درمانگاه های تخصصی و فوق تخصصی(سونوگرافی، درمانگاه سرپایی چشم و زنان، ENT و نازایی) همین مرکز و مطب ها انتخاب شدند. گروه ها از نظر متغیر سن همسان سازی شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد گیل و از طریق مصاحبه حضوری و اطلاعات موجود در پرونده بیماران انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Stataنسخه 12 و با بکارگیری نسبت شانس و حدود اطمینان 95% و نیز مدل رگرسیون لجستیک شرطی انجام گرفت.
    نتایج
    متغیرهای سابقه فامیلی سرطان پستان در بستگان درجه دو، سن اولین زایمان 18 تا 35 سالگی و سابقه توده خوش خیم در پستان به عنوان عوامل خطر مهم برای ابتلای به سرطان پستان در زنان زیر 50 سال شناخته شدند.
    نتیجه گیری
    لزوم انجام مطالعات مشابه با در نظر گرفتن سایر عوامل خطر تاثیرگذار بر سرطان پستان همچنین آموزش در مورد خودآزمایی پستان و اهمیت انجام معاینات دوره ای در زنان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، عوامل خطر، زنان زیر 50 سال
  • داریوش یاراحمدی، منصور حلیمی*، زهرا زارعی چقابلکی، حسن جمس صفحات 61-72
    زمینه و هدف
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر الگوی پیوند از دور النینو/نوسان جنوبی(انسو)، بر رخدادهای سالانه بیماری لیشمانیوز جلدی در ایران می باشد.
    روش کار
    در این راستا داده های مربوط به الگوی نوسان جنوبی از سایت مرکز پیش بینی اقلیمی NOAA برای دوره آماری 1356 تا 1390 اخذ گردید. داده های مربوط به رخداد بیماری نیز از گزارش سازمان بهداشت جهانی برگرفته، فراهم گردید. برای ارزیابی تاثیرپذیری میزان رخدادهای سالانه بیماری لیشمانیوز جلدی کشور، از تغییرپذیری اقلیمی ناشی از الگوی پیوند از دور انسو، ابتدا فازهای مختلف این شاخص پیوند از دور تفکیک گردید و سپس به تحلیل فراوانی رخداد بیماری در این فازها، اقدام شد. در نهایت به مقایسه رخدادهای بیماری در فازهای مختلف انسو با استفاده از آزمون پارامتریک تی-استیودنت مستقل پرداخته شد.
    نتایج
    نتایج گویای آن بود که به طور متوسط در سال هایی که شاخص انسو در حالت خنثی قرار داشته، رخدادهای کمتری نسبت به سال های همراه با حاکمیت النینو یا لانینا ثبت شده است. بیشترین رخدادها در سال هایی مشاهده گردید که در آن سال ها یک لانینای متوسط حاکم بوده است. در سال های با حاکمیت لانینا میزان رخدادهای جدید لیشمانیوز جلدی در ایران، به طور متوسط 15 تا 20درصد(میانگین رخداد سالانه کل دوره آماری) بیشتر از سال های خنثی بوده است در حالی که میزان رخدادهای بیماری در سال های همراه با النینو تفاوت معنی داری با سال های خنثی نداشته است.
    نتیجه گیری
    در این تحقیق مشاهده گردید، که به طور کلی درسال های با فاز خنثی شاخص انسو، میانگین تعداد رکوردهای لشمانیوز جلدی کمتر از سال های همراه با حاکمیت النینو یا لانینا ثبت شده است منتها تفاوت بین تعداد رخدادهای سال های خنثی با سال های با حاکمیت النینو، مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: شاخص نوسان جنوبی، لیشمانیوز جلدی، شاخص ONI، ایران
  • اسماعیل فتاحی*، ناصر استوار، حامی کابوسی صفحات 73-82
    زمینه و هدف
    کلروپیریفوس یک سم ارگانوفسفره است که در کشاورزی برای مبارزه با آفات مورد استفاده قرار می گیرد. کلروپیریفوس سمی نسبتا پایدار و یک آلاینده محیطی است و اثرات مخربی بر سلامت انسان می گذارد. لذا این مطالعه به منظور جداسازی و شناسایی باکتری های تجزیه کننده کلروپیریفوس در خاک انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه آزمایشگاهی، از خاک مزارع برنج با سابقه آلودگی سم نمونه برداری شد. سپس برای جداسازی باکتری های تجزیه کننده سم از محیط کشت حداقل نمکی(Msb) حاوی 100 میلی گرم بر لیتر کلروپیریفوس به عنوان منبع کربن و انرژی استفاده شد. کلنی ها با رنگ آمیزی گرم، و آزمایش های بیوشیمیایی و با روش PCR، تعیین توالی و شناسایی گردیدند.
    نتایج
    در این مطالعه 4 سویه باکتریایی تجزیه کننده سم کلروپیریفوس در خاک جداسازی شدند. این 4 سویه شامل Bacillus licheniformis strain IARI-M-12، strain MS42 Bacillus pumilus ، Bacillus cereus strain ESB15 و strain SJ113 Delftia tsuruhatensis بودند. در ادامه اثر دما و pH بررسی شد. باکتری های باسیلوس جدا شده در دمای 35 درجه و pH 7 بیشترین رشد را در محیط کشت Msb حاوی سم کلروپیریفوس نشان دادند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که باکتری های موجود در خاک مزارع قادر به تجزیه سم آلی کلروپیریفوس هستند. لذا استفاده از این باکتری ها می تواند مشکلات زیست محیطی ناشی از سم کلروپیریفوس را در اکوسیستم کاهش دهد.
    کلیدواژگان: باسیلوس، کلروپیریفوس، باکتری تجزیه کننده، کشاورزی
  • محمد عظیمی*، یوسف ادیب، حسین مطلبی صفحات 83-96
    زمینه و هدف
    برنامه درسی آموزش بهداشت و ارتقای سلامت در ارتقای آگاهی و توسعه فرهنگ بهداشتی دانش آموزان اهمیت بسیاری دارد. هدف تحقیق این است تا یک برنامه آموزشی را که بتواند کلیه نیازهای ضروری آموزش بهداشت را در خود جای دهد تدوین نماید.
    روش کار
    در این تحقیق از روش تحلیل محتوا «آنتروپی شانون» می باشد که پردازش داده ها را در بحث تحلیل محتوا با نگاه جدید و به صورت کمی و کیفی مطرح می کند. آنتروپی در نظریه اطلاعات، شاخصی است برای اندازه گیری عدم اطمینان که به وسیله، یک توزیع احتمال بیان می شود. محتوای طرح از نظر پاسخگو (متن کلیه کتب دوره ششم ابتدایی) و دوازده مولفه اصلی و 58 مولفه فرعی آموزش بهداشت و ارتقای سلامت مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج تحلیل محتوای آنتروپی شانون نشان داد که بررسی کل 8 کتاب پایه ششم ابتدایی مولفه ی مربوط به سلامت روانی با 732 و تحرک بدنی 735 مورد بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده و کمترین مقدار مربوط به کنترل و پیشگیری از بیماری ها با 6فراوانی است.
    نتیجه گیری
    در محتوای کتاب های درسی رسمی به برخی مولفه های آموزش سلامت کمتر و یا اصلا توجهی نشده است، در حالی که سلامت مهم ترین عامل پیشرفت و ضامن بقای جامعه است. به طوری که طراحی، اجرا و اداره برنامه های توسعه در بعد بهداشت، بیش از هر عامل دیگری زیربنای مفاهیم پایه ای چون سلامت است.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، تحلیل محتوا، کتب دوره ششم ابتدایی، مفروضه های نظام سلامت
|
  • Seyed Rahmat Allah Mousavomoghadam, Tayebeh Nouri*, Tahereh Khodadadi, Asad Ahmadi, Gholamreza Ghiasi Pages 1-8
    Background And Aim
    This study aimed to investigate the association of Internet addiction and self-control with mental health among students of the University of Applied Sciences and Technology (UAST) in Ilam city, Iran.
    Materials And Methods
    Data collection tools included the Mental Health Goldenberg scale, Tanji Self-control Inventory and Young Internet Addiction questionnaires. The sample consisted of 101 UAST students in Ilam City, Iran.
    Results
    Analysis of the data showed a statistically significant negative relationship between internet addiction and mental health and a positive association between self-control and mental health in male- and female-students.
    Conclusion
    It can be concluded that he more a student uses the Internet, the more likely he/she is to be less healthy mentally, while if a student has more self-control, he/she is more likely to be healthier mentally.The use of the Internet among the new generation in the society is spreading, becoming an important part of life. It has been said that teenagers are at a high risk. Hence the responsible authorities should consider mental health as a factor preventing extreme behavior of young people.
    Keywords: Mental Health, Self-Control, Internet Addiction
  • Elham Rashidian, Gholamreza Garmaroudi*, Arash Rashidian, Mehdi Yaseri Pages 9-22
    Background And Aim
    Arbitrary use of antibiotics has caused resistance to antibiotics to become a major health problem. This study was carried out to investigate the effect of educational intervention based on the health belief model on reduction of arbitrary use of antibiotics in women referred to health units under coverage of South Tehran Health Center
    Materials And Methods
    This study was a randomized controlled trial including 396 patients, conducted in 10 randomly health centers allocated as intervention or control groups. The data were collected using questionnaires. The educational intervention included holding educational classes, distribution of pamphlets, hanging posters/flyers, and sending SMSes. The content of education was based on health pattern constructs as regards effects of arbitrary use of antibiotics. Before and after the intervention, the questionnaires were completed by the subjects and the resulting data analyzed using the SPSS software and appropriate statistical tests.
    Results
    Analysis of the data showed statistically significant differences between mean scores of the health belief model components (knowledge, perceived susceptibility, perceived severity, perceived benefits, perceived barriers) and practice in both the intervention and control groups before and after the educational intervention (p
    Conclusion
    Considering the self-reported increased awareness and decreased practice in the intervention group, it seems that the health belief model is an appropriate model for reducing arbitrary use of antibiotics.
    Keywords: Health Belief Model, Self-Medication, Antibiotics
  • Abolfazl Moradi, Masoumeh Hosseini, Razieh Moradi Pages 23-34
    Background And Aim
    This study was conducted to identify deterrents to women's participation in sport activities in Alborz Province, Iran.
    Materials And Methods
    This was a descriptive field study. The statistical population was all the working women in Alborz province, Iran, approximately 100000, from among whom a random sample of 384 was drawn based on Morgan table. A standard questionnaire designed with 31 5-choice items, whose reliability had been determined (Cronbach Alpha coefficient 90%), was used for gathering data. The deterrent factors for participation of the women in sports were determined in six areas, namely, cultural and social; economic; specialist manpower; family attitude; equipment and facilities; media and advertisement. The descriptive demographic data on the subjects (age, educational field, etc.) were first analyzed using the SPSS software, followed by nonparametric analysis using the Friedman and Kruskal- Wallis tests to prioritize questionnaire items as well as compare priorities in various age groups.
    Results
    Organizational life creates mental pressure, stress and tiredness in the work environment. Furthermore, women working in an organization are faced with restrictions in many areas, especially as regards participation in sport activities and programs. The resulting immobility among girls and women would mean physical and mental health deprivation, as well as unhappiness and low work efficiency, of an important segment of the society, which would lead to irreparable damage to the whole society.
    Conclusion
    Based on the findings it can be concluded that the most important deterrent factors for participation of working women in sport activities in Alborz Province are economic factors and equipment and facilities. Family attitude was found to be the least important deterrent.
    Keywords: Sport, Sport Activities, Public Sport
  • Seyed Mohammad Mojtahedzadeh, Kourosh Holakouie-Naieni*, Shahrzad Nematollahi, Amir Hossein Mazarei Pages 35-46
    Background And Aim
    Considering the protection of, and safeguarding, the health of industrial workforce, this study was conducted to determine the prevalence of overweight and obesity in the personnel of Abadan oil refinery in the south-west of Iran and factors related to it.
    Materials And Methods
    The study included 721 oil refinery staff members randomly selected based on the yearly occupational health examination records. The information recorded included anthropometric measurements and blood test results; in addition, Breslow lifestyle and Global Physical Activity (GPAQ) questionnaires were completed for each subject.
    Results
    The mean body mass index (BMI) was 28.2 for men and 27.5 for women. The prevalence of obesity and overweight were 29.8% and 48.7%, respectively. Further analysis of the data showed that the prevalence rates were different between men and women; while 48.6% and 30.24% of the men suffered from overweight and obesity, respectively, the corresponding proportions among women were 50% and 15%. Overweight and obesity were associated with age, fasting blood glucose level, lipid profile and hypertension (in all cases p
    Conclusion
    The prevalence of overweight and obesity among Abadan oil refinery staff is higher as compared to the mean values in the general population in Iran or to personnel of other industries globally. Development and implementation of public educational programs with particular emphasis on high-risk individuals, such as middle-aged people and those with a low socioeconomic status, and focusing on healthy lifestyle and rotation shift workers can be effective, resulting in improvements in physical and general health of the personnel.
    Keywords: Obesity, Body Mass Index, Lifestyle, Abadan Refinery, Oil Industry
  • Behjat Marzbani, Parvaneh Taymoori*, Bijan Nouri Pages 47-60
    Background And Aim
    The incidence of breast cancer in women is expected to rise sharply over the coming decades in Iran. The aim of this study was to determine risk factors for breast cancer in under-50-year-old women during the period 2013-2015 in Kermanshah, Iran.
    Materials And Methods
    This case-control study was carried out in Imam Reza Hospital and private clinics of oncologists (three clinics) in Kermanshah, Iran. The participants were 202 patients with breast cancer and 398 without breast cancer. Subjects of the experiment group were selected from among patients in the Departments of Oncology, Radiation Therapy, and Chemotherapy of the hospital, while the control group subjects were selected from among outpatients referred to specialty and subspecialty departments and private clinics of the hospital (outpatient, oncology, gynecology, ophthalmology, sonography, ENT, infertility). The two groups were matched for age. Data were collected by interviewing the subjects, the Gill standard questionnaire and the patients’ files and analyzed using the STATA software (version 12) ─ Odds Ratio (OR), 95% Confidence Interval (CI) and the Conditional logistic regression model.
    Result
    The following variables were found to be the most important risk factors for breast cancer among under-50-Year-old women: a family history of breast cancer in second degree relatives, an age of 18-35 years at the first childbirth, and a history of a benign breast lump.
    Conclusion
    It is recommended to conduct further studies on the subject with due consideration of other risk factors for breast cancer, as well as education of women about breast self-examination and importance of periodic clinical examinations.
    Keywords: Risk Factors, Breast Cancer, Under-50-Year-Old Women
  • Daryoush Yarahmadi, Mansour Halimi*, Zahra Zarei Chaghabalki, Hasan Jems Pages 61-72
    Background And Aims
    Cutaneous leishmaniosis (CL) is a neglected tropical vector-borne disease. As other vector-transmitted diseases, its transmission is sensitive to the physical environment. The purpose of this study was to investigate the relationship between El Niño-Southern Oscillation (ENSO) and annual incidence of CL in Iran.
    Materials And Methods
    The data of ENSO were obtained from the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) Climate Prediction Center for the period 1977-2011(34 years), and the annual data on CL incidence in Iran from WHO. To determine the association between the ENSO annual fluctuations and annual CL incidence we used crosstab analysis and tow-tailed independent t-test to find any possible differences among the annual CL incidence according to different phases of the Southern Oscillation Index (SOI: El Niño, warming phase; La Niña, cooling phase; neutral phase).
    Results
    Analysis of the data showed that, as compared with the years when El Niño and La Niña were dominant, the annual incidence of CL in Iran was lower in the years when neutral phases of SOI were dominant. The highest incidence was found to have occurred during the years with an intermediate La Niña dominance. During the years when La Nina was dominant the incidence of CL was, on the average, 15-20% higher than that in the years with a neutral phase, while the difference between the annual CL incidence in neutral years and El Niño years was not statistically significant.
    Conclusion
    The findings reveal that in general the mean incidence of cutaneous leishmaniosis during the years with a neutral ENSO index is lower than that during the years with dominant El Nino or La Nina, although there is no difference between incidence in the neutral years and the El Nino-dominant years.
    Keywords: ENSO, Cutaneous Leishmaniosis, El Niño, La Niña, SOI, Iran
  • Esmaeil Fattahi*, Naser Ostovar, Hami Kaboosi Pages 73-82
    Background And Aim
    Chlorpyrifos is an organophosphate pesticide used in agriculture for pest control. It is a relatively persistent poison and an environmental pollutant with adverse effects on human health. This study was conducted to isolate and characterize chlorpyrifos-degrading bacteria from rice field soils in Amol City, Iran.
    Materials And Methods
    In this experimental study, soil samples were collected from rice fields with a history of toxic pollution. A minimal salt broth (Msb) medium containing 100 mg/l chlorpyrifos as the carbon and energy source was used for isolating pesticide-degrading bacteria. The colonies were characterized by Gram staining and biochemical tests and sequencing was done using the PCR method.
    Results
    Four chlorpyrifos-degrading bacterial strains were isolated from the soils. They included Bacillus licheniformis strain IARI-M-12, Bacillus pumilus strain MS42, Bacillus cereus strain ESB15, and Delftia tsuruhatensis strain SJ113. The effects of temperature and pH on the bacterial strains were investigated. The Bacillus strains showed the fastest growth at a temperature of 35o C and a pH=7 in a Msb medium containing chlorpyrifos.
    Conclusion
    The results of this study demonstrate that bacteria in the farmland can degrade the chlorpyrifos poison. Thus, these bacteria can be used to reduce the environmental problems resulting from soil contamination with chlorpyrifos in the ecosystem.
    Keywords: Bacillus, Chlorpyrifos, Biodegradation, Agriculture
  • Mohammad Azimi, Yousef Adib, Hossein Matlabi Pages 83-96
    Background And Aim
    The content of the hygiene education and health promotion course in schools is crucial for raising the awareness of, and development of hygiene culture in, pupils. In this study we aimed to develop a hygiene education course with a fully suitable content.
    Materials And Methods
    In this research the content analysis technic using the "Shannon Entropy" method was used, in which data processing in discussing the content analysis is done with a new approach both quantitatively and qualitatively. In the information theory entropy is an index to measure the uncertainty which is expressed by a likelihood distribution. The content was investigated considering the respondents’ perspectives (all textbooks of elementary school sixth grade) and 12 main elements and 58 sub-elements related to hygiene education and health promotion.
    Results
    The results of content analysis based on the Shannon Entropy showed that the element of mental health with 732 items and physical activity with 735 items had the maximum frequencies, while the control and prevention of diseases with 6 items had the minimum frequency.
    Conclusion
    In the official textbooks some elements of health education are treated insufficiently or not at all, despite the fact that health is the most important factor in the progress of the society and a guarantee for survival. Thus, designing, implementation and management of the health component of national development plans are extremely vital.
    Keywords: Hygiene Education, Health Promotion, Content Analysis, Text Books of Sixth Grade of Elementary School, Goals of Health System