فهرست مطالب

دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی - سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، پاییز 1396)

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهارک بیاتی، غلامعلی افروز*، آنیتا باغداساریانس، سوگند قاسم زاده، اسدالله رجب صفحات 196-208
    زمینه و هدف
    خانواده های دارای فرزند مبتلا به دیابت با مشکلات و چالش های مختلفی از جمله کاهش کیفیت زندگی و مشکلات رفتاری و آشفتگی های روانی فرزند مبتلا مواجه هستند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر ارتقای کیفیت زندگی والدین دارای فرزند مبتلا به دیابت بر نشانه های بالینی فرزندشان صورت گرفته است.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی و با بهره گیری از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است . نمونه آماری بالغ بر 32 کودک مبتلا به دیابت و والدین آنها بود که طی دو مرحله و به روش نمونه گیری در دسترس از انجمن دیابت ایران انتخاب شده و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش طی 10 جلسه 2 ساعته تحت آموزش برنامه ارتقای کیفیت زندگی قرار گرفتند.
    به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه نشانه های بالینی کودک( Child Symptom Inventory-CSI-4) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و به روش تحلیل کواریانس چندمتغیره صورت پذیرفت.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که میانگین پس آزمون نمرات در نشانه های عاطفی-رفتاری در دو گروه آزمایش و کنترل با یکدیگر تفاوت معنی دار داشته (01/0>p و 53/20=، F19/23، F=01/21F=) و میانگین نمرات گروه آزمایش به صورت معنی داری کمتر از گروه کنترل بوده که این امر حاکی از تاثیر مثبت برنامه جامع ارتقای کیفیت زندگی بر نشانه های عاطفی-رفتاری در فرزندان بوده است.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد آموزش برنامه ارتقای کیفیت زندگی بطور معنی داری بر نشانه های بالینی کودکان مبتلا به دیابت تاثیر داشته و آن ها را کاهش داده است و لذا به منظور ارتقای کیفیت زندگی و کاهش آشفتگی های روانی در خانواده های دارای فرزند مبتلا به دیابت توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، نشانه های رفتاری، نشانه های عاطفی، دیابت نوع یک
  • قاسم کشاورز گرامی *، افضل اکبری بلوطبنگان، خدیجه باباخانی صفحات 209-224
    زمینه و هدف
    هدف از مقاله حاضر بررسی ویژگی های روانسنجی مقیاس افسردگی نوجوانان براساس نظریه سوال- پاسخ و مقایسه نتایج به دست آمده با نظریه کلاسیک آزمون سازی می باشد.
    روش بررسی
    مقیاس محقق ساخته شامل 46 سوال در بین 750 دانش آموز راهنمایی و دبیرستان شهر زنجان (364 پسر و 386 دختر) که به صورت خوشه ایچندمرحله ای (طبقه ای متناسب با حجم) و تصادفی برگزیده شده بودند، اجرا شد.
    نتایج
    نتایج تحلیل عاملی و ساختار سوالات نشان داد پیش فرض های مهم نظریه سوال- پاسخ یعنی تک بعدی بودن و استقلال موضعی در مقیاس سنجش افسردگی نوجوانان برقرار است. در مقایسه ویژگی های روانسنجی سوالات براساس دو نظریه نتایج مشابهی مشاهده شد با این تفاوت که در نظریه سوال- پاسخ توانایی برآورد پارامتر های معتبرتری برای ارزیابی سوالات وجود داشت. ویژگی های روانسنجی آزمون حاصل از دو نظریه نیز مقادیر نزدیکی برای همسانی درونی نشان دادند، به طوری که مقدار آلفای کرونباخ 933/0 و اعتبار حاشیه ای 947/0 به دست آمد. نمرات هنجاری براساس تتا در نظریه سوال-پاسخ و نمرات تی در نظریه کلاسیک محاسبه شد. در رتبه بندی افراد توسط دو نظریه روی پیوستار نمرات افسردگی تفاوت های قابل توجه ای مشاهده شد که می توان به تفاوت های 93، 92 و 86 نفری در رتبه ها اشاره کرد.
    نتیجه گیری
    بررسی و مقایسه نتایج نشان داد مدل های نظریه سوال- پاسخ پارامترها و شاخص های بیشتر و دقیقتری برای قضاوت و تصمیم گیری در مورد سوالات، آزمون و افراد ارائه می دهند. بر این اساس کاربرد بیشتر نظریه سوال-پاسخ در سنجش دیگر سازه های روانشناسی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: نظریه سوال-پاسخ، افسردگی، نوجوانی، نظریه کلاسیک آزمون
  • ابراهیم جعفری پویان، ابوالقاسم پوررضا، فاطمه خیرالهی * صفحات 225-238
    زمینه و هدف
    به دنبال استقرار طرح تحول سلامت در بیشتر بیمارستان های دولتی روابط و فعالیت های سازمان های بیمه گر و بیمارستان ها دچار تغییراتی شده است. هدف از این پژوهش شناسایی موانع و چالش های پیش روی بیمارستانها و سازمان های بیمه ای و ارائه راهکارهایی جهت رفع آنها می باشد.
    روش کار
    جامعه مورد پژوهش در مجموع 74 نفر از پرسنل بیمارستان های دولتی، خصوصی و نظامی شهر تهران (مدیران، مترون، کارشناسان مالی و رئیس حسابداری) و همچنین پرسنل سازمان های بیمه گر پایه و تکمیلی (نمایندگان بیمه مقیم در بیمارستان ها، کارشناسان سازمان های بیمه گر و مدیران بیمه) می باشند. روش گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته و تحلیل داده ها به روش تحلیل موضوعی صورت پذیرفته است.
    نتایج
    مهمترین چالش های شناسایی شده عبارت بودند از کسورات، تاخیر در پرداخت هزینه های بیمارستان، سلیقه ای عمل نمودن، عدم حضور و تعداد کم نماینده بعضی سازمان های بیمه ای در بیمارستان ها، عدم وجود تعامل کافی بین دو سازمان، عدم مسوولیت پذیری پرسنل بیمارستان در مدیریت هزینه ها و عدم عقد قرارداد بیمارستان دولتی با بیمه تکمیلی و بیمارستان خصوصی با بیمه پایه مطرح گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به حساسیت و اهمیت ارتباط بین سازمان های ارائه دهنده و خریدار خدمات سلامت و همچنین پیچیده تر و چالشی تر شدن این ارتباط بعد از اجرای طرح تحول سلامت و اعتباربخشی بیمارستان ها، علم به چالش های فوق الذکر می تواند راهکارهای مناسب و موثری در جهت بهبود روابط دو سازمان در اختیار مدیران قرار دهد.
    کلیدواژگان: چالش ها، ارتباطات، بیمارستان، سازمان های بیمه ای
  • بهزاد شالچی، سید قاسم سیدهاشمی * صفحات 239-251
    زمینه و هدف
    اختلال فزون کنشی جنسی به تلاش های ناموفق متعدد افراد در کنترل یا کاهش مدت زمان صرف شده برای درگیر شدن در تخیلات، تمایلات و رفتارهای جنسی تعریف می شود. هدف از انجام این پژوهش، بررسی روایی، پایایی و ساختار عاملی پرسشنامه رفتار فزون کنشی جنسی در دانشجویان بود که توسط رید و همکاران ساخته شده است.
    روش کار
    در این پژوهش توصیفی، 300 نفر از دانشجویان مرد دانشگاه شهید مدنی آذربایجان به شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای بر اساس دانشکده و رشته گروه انتخاب شده و پرسشنامه رفتار فزون کنشی جنسی بین آن ها اجرا شد. جهت تعیین روایی و پایایی پرسشنامه، تحلیل عامل تاییدی و آزمون آلفای کرونباخ به کار رفت.
    نتایج
    پایایی به دست آمده برای مولفه های کنترل، پیامدها، مقابله ای و کل مقیاس به ترتیب 82/0، 80/0، 86/0 و 90/0 قرار گرفتند که حاکی از پایایی مطلوب مقیاس می باشد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نیز رابطه معناداری بین متغیرهای آشکار (سوالات) و سازهای نهفته (عامل ها) را تایید و نشان داد که ساختار 3 عاملی از برازش مطلوبی در نمونه ها برخوردارند (91/0 GFI=، 88/0 AGFI=، 98/0 =CFI، 057/0 =RMSEA).
    نتیجه گیری
    پرسشنامه رفتار فزون کنشی جنسی در بین دانشجویان از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار است و استفاده از این ابزار در تحقیقات آینده مورد حمایت و قایل اعتماد است.
    کلیدواژگان: رفتار فزون کنشی جنسی، همسانی درونی، تحلیل عاملی تاییدی، دانشجویان
  • مهناز مایل افشار، مهدی معمارپور، لیلا ریاحی * صفحات 252-266
    زمینه وهدف
    دارو رایج ترین کالای درمانی مصرفی در واحدهای ارائه کننده خدمات سلامت و اجرای صحیح دستورات دارویی، بخش مهمی از فرآیند درمان و مراقبت است. بروز اشتباهات دارویی می تواند باعث بروز مشکلات جدی در سلامت بیماران وحتی در برخی موارد منجربه مرگ آنها شود. هدف از مطالعه بررسی رابطه استقرار استاندارهای ایمنی بیمار بانوع خطای دارویی گزارش شده در یک بیمارستان دولتی شهر تهران به منظور کاهش بروز خطاهای دارویی و بهبود کیفیت درمان می باشد.
    روش کار
    این مطالعه به بررسی استقرار استانداردهای ایمنی دارو در30 بخش یک بیمارستان دولتی در شهرتهران پرداخته و ارتباط آن با نوع خطای دارویی گزارش شده توسط کادردرمانی را طی سال های 1391تا1395بررسی نموده است. بدین منظور از دو چک لیست مجزا با عناوین«بررسی استقرار ایمنی دارو»و«کیفیت خطای دارویی گزارش شده» استفاده گردید. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزارآماریspss و آزمون های آمار استنباطی شامل مربع کای(کای دو)و ضریب همسبتگی کرامروفی تجزیه وتحلیل گردید.
    نتایج
    نتایج مطالعه نشان داد، استانداردهای ایمنی دارو، بجز مولفه بیمارصحیح در پنج مولفه ازشش مولفه موجود این بیمارستان مستقر گردیده و استقرار ایمنی بیمار با نوع خطای دارویی گزارش شده در بخش های بیمارستان رابطه معنی داری دارد.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که فرایند دارودرمانی یکی از اقدامات رایج پرستاری در بخش های مراقبت ویژه قلبی محسوب می شود، افزایش شناخت و آگاهی درخصوص علل خطاهای دارویی در بخش ها، به منظور پیشگیری و کاهش بروز این گونه خطاها، از سوی پرستاران لازم و ضروری قلمداد می گردد. براین اساس، پیشنهاداتی نیز به منظور کاهش میزان خطاهای دارویی در بیمارستان موردمطالعه ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، خطاهای دارویی، بیمارستان دولتی شهر تهران، بخش های مراقبت ویژه
  • معصومه مجدپور، محسن شمس*، سعادت پرهیزکار، علی موسوی زاده، زهرا رحیمی صفحات 267-279
    زمینه و هدف
    آموزش مسایل جنسی یکی از نیازهای آموزشی نوجوانان است و مادران می توانند نقش کلیدی در آموزش این مسایل به دختران خود داشته باشند. این مطالعه با هدف طراحی، اجرا و ارزیابی یک برنامه مهارت آموزی برای مادران با هدف آموزش مسایل جنسی به دختران نوجوان خود در شهر ماهشهر انجام شده است.
    روش کار
    این کارآزمایی میدانی از شهریور تا اسفند 1393 بر روی 140 نفر مادر دارای دختر نوجوان 12 تا 18 ساله انجام شد. برای جمع آوری داده های مورد نیاز از دو پرسشنامه محقق ساخته روا و پایا شده استفاده شد. پرسشنامه اول با پرسش از دختران نوجوان مهارت های ارتباطی مادران را می سنجید و پرسشنامه دوم با پرسش از مادران سطح آگاهی و نگرش آنان درباره مسایل جنسی و مهارت های ارتباطی آنها را ارزیابی می کرد. براساس نتایج حاصل از تحلیل داده ها، مداخله آموزشی برای مادران به صورت سه جلسه آموزش حضوری طراحی و اجرا شد و داده های قبل و سه ماه بعد از مداخله با هم مقایسه گردید.
    نتایج
    مقایسه قبل و سه ماه بعد از مداخله نشان داد که تفاوت معناداری در میانگین امتیازات آگاهی و (01/0>p) و نگرش (01/0>p) مادران ایجاد شد ولی مهارت های ارتباطی تفاوت معناداری نداشت (37/0=p).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که مداخله آموزشی طراحی شده بر بهبود آگاهی و نگرش موثر بود، ولی ارتقاء مهارت های ارتباطی به عنوان عامل مهم در مهارت آموزی مادران برای آموزش مسایل جنسی به دختران خود، نیاز به جلسات آموزشی پیوسته، منظم و همراه با تجربه و تمرین دارد.
    کلیدواژگان: مهارت آموزی، مادران، آموزش مسایل جنسی، دختران نوجوان
  • فیروز محمودی*، فرزانه صادقی، معصومه جمال امیدی صفحات 280-290
    زمینه و هدف
    هوش معنوی یکی از ابعاد روان شناختی می باشد که در تنظیم هیجان نقش اساسی دارد. در این پژوهش نقش نگرش معنوی در پیش بینی راهبردهای تنظیم شناختی هیجانی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز بررسی شد.
    روش کار
    روش این پژوهش از نوع توصیفی مقطعی بود و در سال 1393 از بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز، 250 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. پرسشنامه ی راهبردهای شناختی تنظیم هیجان و هوش معنوی، روی گروه نمونه اجرا شد. یافته های پژوهش با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و همبستگی کانونی تحلیل گردید.
    نتایج
    نتایج نشان داد که بین ابعاد نگرش معنوی و تنظیم شناختی هیجانی رابطه ی مثبت و معنی دار وجود دارد و نتایج تحلیل کانونی نشان داد که از 2 ریشه کانونی، ریشه کانونی 1 از لحاظ آماری معنی دار (90/0=f ،03/0=p) بوده و 7% از تغییرات تنظیم شناختی هیجانی را تبیین می کند، ولی ریشه دوم رابطه معنی داری با تنظیم شناختی هیجانی ندارد.
    نتیجه گیری
    هر اندازه فرد دارای باورهای مذهبی بیشتری باشد، به تبع آن معنایی که به خود و جهان اطرافش می دهد، توام با احساس ارزشمندی و هدفمندی است که می تواند هیجانات و شناخت های شخص را کنترل و تنظیم نماید.
    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجانی، نگرش معنوی، دانشجویان علوم پزشکی
  • فرزانه سادات محمدی، فاطمه نوربخش*، سحر هنرمند جهرمی صفحات 291-302
    زمینه و هدف
    در چند دهه اخیر از داروی کوتریموکسازول که ترکیب دارویی سولفومتوکسازول و تری متوپریم است در درمان عفونت های مختلف باکتریایی استفاده می شود، ولی بدلیل استفاده گسترده از این داروها سویه های مقاوم به آنتی بیوتیک در سراسر دنیا به وجود آمده است. یکی از دلایل مقاومت به کوتریموکسازول مربوط به ژن های drf است که موجب مقاومت به تری متوپریم می گردد درحالی که مقاومت به سولفومتوکسازول مربوط به وجود ژن های Sulمی باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی مقاومت دارویی و وجود ژن های کد کننده مقاومت در باکتری های گرم منفی مقاوم به کوتریموکسازول جدا شده از نمونه های بالینی انجام گرفت.
    روش کار
    نمونه های بالینی از بیماران بستری در بیمارستان پارس جمع آوری شد و باکتری های گرم منفی توسط آزمایش های بیوشیمیایی تایید شدند، سپس تست تعیین حساسیت نسبت به 5 آنتی بیوتیک انجام شد. ازباکتری های مقاوم به کوتریموکسازول DNA استخراج شد و PCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی برای ژن هایSul1، Sul2، Sul3، drf7 انجام گردید.
    نتایج
    در باکتری های مقاوم به کوتریموکسازول، 26درصد از ایزوله ها دارای ژن sul1،74 درصد دارای ژن sul2 ،2 درصد دارای ژن Sul3 و 16% دارای ژن drf7 بودند. همچنین این ایزوله ها نسبت به آنتی بیوتیک های جنتامیسین، سفتریاکسون، سیپروفلوکساسین و کلیستین به ترتیب 51، 74، 65 و 3% مقاومت داشتند.
    نتیجه گیری
    در باکتری های گرم منفی مقاوم به کوتریموکسازول نقش ژن Sul2 در ایجاد مقاومت به سولفونامید بیشتر مشاهده شد. در این تحقیق برای مقاومت به تری متوپریم فقط ژن drf7 مورد مطالعه قرار گرفت که مطالعات دیگری باید بر روی سایر ژن های drf انجام شود تا اهمیت هر یک از ژنها در میزان مقاومت به کوتریموکسازول مشخص گردد.
    کلیدواژگان: کوتریموکسازول، باسیل گرم منفی، مقاومت آنتی بیوتیکی، ژن های Sul1، Sul2، Sul3، drf7
|
  • Baharak Bayati, Gholam Ali Afrooz *, Anita Baghdasarians, Sogand Ghasemzadeh, Asadollah Rajab Pages 196-208
    Background And Aim
    Families with diabetic children face various problems and challenges such as child psychological problems, behavioral problems and a low quality of life. The aim of this study was to investigate the effects of promoting the quality of life of parents of diabetic children on clinical symptoms in their children.
    Materials And Methods
    This was a pre-test and post-test semi-experimental research with a control group. The statistical sample included 32 diabetic children and their parents, selected in 2 stages using the convenience random sampling method from among Tehran Diabetes Association members, randomly assigned to either an experimental or a control group. The experimental group received education about quality of life promotion in ten 2-hour sessions. Data were collected using the child clinical symptoms questionnaire (CSI-4-Child Symptom Inventory) and analyzed by multi-variate analysis of covariance using SPSS 20.
    Results
    The average post-test scores of emotional-behavioral symptoms in the experimental and control groups were significantly different (F=19.20, F=24.53, F=21.01, P
    Conclusion
    Education about promoting the quality of life imparted to parents of diabetic children can significantly affect clinical symptoms in the diabetic children, decreasing the symptoms. Therefore, such education is recommended in order to promote the quality of life and reduce psychological distress in families of children with diabetes.
    Keywords: Quality of Life, Behavioral Symptoms, Emotional Symptoms, Type-I Diabetes
  • Ghasem Keshavarz Gerami *, Afzal Akbari Balootbangan, Khadijeh Babakhani Pages 209-224
    Background And Aim
    The objective of this study was to assess the psychometric properties of the Adolescent Depression Scale (ADS) based on the item-response theory and compare the results with those based on the classic test theory.
    Materials And Methods
    A total of 750 students (364 males and 386 females) were selected through multistage random clustering (levels proportional to size) and completed a questionnaire comprising 46 questions developed by the investigators.
    Results
    Results of factor analysis and questions structure showed that the important item-response theory presumptions, namely, unidimensionality and local independence, are contained in ADS. As regards the psychometric characteristics of the questions, results from the two theories were similar, except that the item-response theory provided more valid indices for assessing the questions. Further analysis of the data indicated that the two theories showed close values for internal consistency with regard to psychometric characteristics, such that values of 0.933 and 0.947 were obtained for Alpha Cronbach and marginal validity, respectively. Finally, the normality scores were calculated based on the Item Response Theory with those based on the Classic Test Theory. Ranking the individuals by the two theories showed considerable differences as regards the depression construct continuum, such as a difference of 86, 92, or 93 individuals.
    Conclusions
    Based on the findings, it can be concluded that the item-response theory models provides a higher number of more exact indices for judgment and making decisions about questions, tests and individual ranking. Therefore, application of the item-response theory for assessment of other educational and psychological constructs is recommended.
    Keywords: Item-Response Theory, Depression, Adolescence, Classic Test Theory
  • Ebrahim Jaafaripooyan, Abolghasem Pourreza, Fatemeh Kheirollahi * Pages 225-238
    Background And Aim
    Following the deployment of the Health Transformation Plan (HTP) in most of the public hospitals, various changes occurred in the relationships between insurance organizations and hospitals. The purpose of this study was to find the obstacles and challenges facing the two types of organizations and suggest solutions.
    Materials And Methods
    This was an exploratory study. The research population was a total of 74 participants from Tehran public, private and military hospitals (managers, senior nursing officers, financial officers, and chiefs of accounting) and basic and complementary insuring organizations (insurance agents in hospitals, insurance officers from insuring organizations, and insurance managers). Data were gathered through semi-structured interviews and analyzed using thematic analysis.
    Results
    The most important challenges were as follows: acting on one’s own preferences, deductions, delays in the payments of hospital expenditures, an insufficient number of insurance agents in some hospitals, insufficient accountability of hospital personnel in expenditure management, lack of sufficient interaction between the two organizations, and lack of contracts between complementary insurance companies and public hospitals and between private hospitals and basic insurance organizations.
    Conclusion
    Given the importance and sensitivity of the relations between the health service providers and receivers and considering further the complexity and challenges that appeared after HTP and hospital accreditations, a knowledge of the challenges identified in this research can help policy-makers and managers to find suitable, effective strategies for enhancing relations and communication between insurance companies and hospitals.
    Keywords: Challenges, Communication, Hospitals, Insurance Organizations
  • Behzad Shalchi, Seyed Ghasem Seyed Hashemi * Pages 239-251
    Background And Aim
    The hypersexual disorder is described as multiple unsuccessful attempts to control or diminish the amount of time spent on engaging in sexual fantasies, urges, and behaviors in response to dysphoric mood states or stressful life events. The purpose of the present research was to determine the validity, reliability and factor structure of the Hypersexual Behavior Inventory (HBI) for use for students, developed by Reid and colleagues.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, 300 male students of Azarbaijan Shahid Madani University were selected by cluster random sampling on the basis of school and field of study. Data were collected using the HBI, and its reliability and validity were determined using Cronbach’s alpha and confirmatory factor analysis (CFA).
    Results
    The reliability coefficients obtained for control, consequences, coping components and total scale were 0.82, 0.80, 0.86 and 0.90, respectively, which showed good reliability. In addition, the results of factor analysis showed a statistically significant association between observed variables (questions) and the latent structures (factors), indicating an appropriate/desirable fitness for the three-factor structure in the sample (GFI = 0.91, AGFI= 0.88, CFI= 098, RMSEA= 0.057).
    Conclusion
    The Hypersexual Behavior Inventory is a valid and reliable tool to be used for the students, and, therefore, the use of this tool in future research is recommended.
    Keywords: Hypersexual Behavior, Internal Consistency, Confirmatory Factor Analysis, Students
  • Mahnaz Mayelafshar, Mehdi Memarpour, Leyla Riahi * Pages 252-266
    Background And Aim
    Medication is a very important part of care and therapeutic services in health service delivery units. Therefore, medication errors in hospitals may cause serious problems in patient care and, even, death. This study aimed to determine the relationship between the type of medication errors reported and patient safety standards in a public hospital in Tehran, Iran.
    Materials And Methods
    In this study, the establishment of safety standards in 30 departments of Rajaee Hospital in Tehran, Iran and its relation to quality reporting medication errors by the hospital medical staff during the period 1391-1395 were investigated. Data were collected using two separate checklists, namely, "The establishment of medication safety” using the model 6R" and "The quality of reporting medication errors" and analyzed using the SPSS software, the statistical tests being inferential statistical tests including chi-square, phi coefficient and Cramer’s V.

    Results
    The data showed that the drug safety standards were established as regards five of the six components in this hospital (the sixth was safe patient positioning). The patient safety establishment was statistically significantly associated with the type of medication errors reported in the hospitals.
    Conclusion
    Since the process of drug therapy is a common practice in nursing services in the cardiac intensive care units, increased knowledge of nurses about the causes of medication errors, in order to prevent and reduce the occurrence of these errors, is considered quite necessary. Recommendations were made to reduce medication errors in hospitals.
    Keywords: Patient Safety, Medication Errors, Tehran Public Hospital, Intensive Care Unit
  • Masoumeh Majdpour, Mohsen Shams *, Saadat Parhizkar, Ali Mousavizadeh, Zahra Rahimi Pages 267-279
    Background And Aim
    Sexuality education is one of the most important educational needs of adolescents, and mothers can have a key role in sex education of their daughters. This study aimed at developing, implementing and evaluating a skill-based training program for mothers for sexuality education of adolescent girls in Mahshahr, Iran.
    Materials And Methods
    This was a field trial conducted on 140 mothers having 12- to18-year-old girls between September and March 2012. Data were collected using two reliable questionnaires developed by the investigators ─ a "Parent-Child Relationship: Mother" questionnaire for assessing the mothers’ communication skills completed by the adolescent girls, and a "Knowledge and attitude about sexuality education of adolescents" questionnaire for assessing the mothers’ knowledge and attitude about sex matters and communication, skills completed by the mothers themselves. Based on the results, an educational intervention for mothers was designed consisting of three training sessions and implemented. The mothers’ knowledge, attitude and communication scores after a period of three months were compared with the respective baseline scores.
    Results
    Three months after the intervention, the mean scores of mothers’ knowledge and attitude about sexuality matters increased significantly (in both cases p
    Conclusion
    Based on the findings it can be concluded that the designed educational program was effective in improving the knowledge and attitudes of the mother about sexuality matters although it did not affect their communication skills. Promoting communication skills of mothers as an important factor for sexuality education of their daughters requires regular, continuous educational sessions, as well as practice and experiences.
    Keywords: Skills Training, Mothers, Sexuality Education, Adolescent Girls
  • Firooz Mahmoodi *, Farzaneh Sadeghi, Masoomeh Jamalomidi Pages 280-290
    Background And Aim
    Emotional intelligence is one of the psychological dimensions which plays an important role in emotional regulation. In this study the role of spiritual orientation in predicting cognitive emotion regulation strategies among the students of Tabriz University of Medical Sciences was investigated.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional study conducted on 250 students of Tabriz University of Medical Sciences selected through simple random sampling in 2015. Data were collected using the cognitive emotion regulation strategies questionnaire (Garnfsky et al., 2002) and the spiritual intelligence questionnaire (Shahidi and Farajnia, 1391) and analyzed using SPSS 23, the statistical tests being the Pearson correlation coefficient and canonical correlation.
    Results. A statistically significant positive association was found between spiritual attitude and emotion regulation. Based on canonical correlation, of the two canonical roots only root 1 was significantly associated with emotion regulation (p= 0.03; f, 0.90), explaining 7% of the emotion regulation variance. The second root had no statistically significant correlation with emotion regulation.
    Conclusion
    The deeper the religious beliefs of a person, the higher he will value himself and the world around. Consequently, he will have more satisfaction in life and, therefore, can better control his emotions and feelings.
    Keywords: Cognitive Emotion Regulation, Spiritual Attitude, Medical Science Students
  • Farzaneh Sadat Mohammadi, Fatemeh Noorbakhsh *, Sahar Honarmand Jahromi Pages 291-302
    Background And Aim
    In the last few decades co-trimoxazole, an antibacterial combination of trimethoprim and sulfamethoxazole, has been used for treatment of bacterial infections, but due to the vast usage of these drugs, resistant strains have appeared throughout the world. One of the reasons for resistance to co-trimoxazole is related to drf genes, which are responsible for trimethoprim resistance, while the sulfamethoxazole resistance is due to sulfonamide sul genes. The aim of this study was to investigate drug resistance and frequencies of resistance genes in gram-negative bacteria isolated from clinical specimens.
    Materials And Methods
    Clinical samples were collected from patients in Pars Hospital, Tehran, Iran, in which presence of gram-negative bacteria was confirmed by biochemical tests. Then antibiotic susceptibility tests were performed for 5 antibiotics by disk diffusion agar technic. DNA was extracted from bacteria resistant to co-trimoxazole, followed by PCR using specific primers for sul1, sul2, sul3, and drf7 genes.
    Results
    In the co-trimoxazole-resistant bacteria, 26%, 74%, 2% and 16% of the isolates contained sul1 gene, sul2 gene, sul3 gene and drf7 gene, respectively. Further analysis of the data showed that 51% of the isolates were resistant to gentamicin, 74% to ceftriaxone, 65% to ciprofloxacin and 3% to colistin. For resistance to trimethoprim only the drf 7 gene was used.
    Conclusion
    The results of this study show that in the isolates of co-trimoxazole-resistant gram-negative bacteria, the sul 2 gene has a major role in development of resistance to sulfonamides. In this study only the drf 7 gene was used to assess the resistance of trimethoprim, so we recommend to conduct studies also on other drf genes, so that the importance of each in resistance to co-trimoxazole can be determined.
    Keywords: Cotrimoxazole, Gram-Negative Bacilli, Antibiotic Resistance, sul1, sul2, sul3, drf7 genes