فهرست مطالب

علوم اعصاب شفای خاتم - سال ششم شماره 1 (پیاپی 31، زمستان 1396)

فصلنامه علوم اعصاب شفای خاتم
سال ششم شماره 1 (پیاپی 31، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید دامون صدوقی*، جینا خیاط زاده صفحات 1-9
    مقدمه
    بیماری آلزایمر یک بیماری تحلیل برنده پیش رونده سیستم اعصاب مرکزی است. آسیب نورونی و استرس اکسیداتیو در بیماری آلزایمر سطح سایتوکین های التهابی را افزایش می دهد. کورکومین خواص آنتی اکسیدانی و حفاظت عصبی دارد. هدف از این مطالعه تعیین اثر کورکومین بر سطح هیپوکامپی فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز و سطح سرمی سایتوکین های التهابی در مدل آزمایشگاهی بیماری آلزایمر بود.
    مواد و روش ها
    28 موش صحرایی نر به 4 گروه: شاهد (30 روز، تزریق داخل صفاقی DMSO)، گروه شاهد آلزایمری (30 روز، تزریق داخل صفاقی DMSO، پس از القاء آلزایمر) و دو گروه آلزایمری تحت تیمار با دوز 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم کورکومین (30 روز، تزریق داخل صفاقی کورکومین، پس از القاء آلزایمر) تقسیم شدند. بیماری آلزایمر توسط تزریق داخل صفاقی 8 میلی گرم بر کیلوگرم تری متیل تین کلراید القاء شد. در پایان دوره درمان، سطح هیپوکامپی فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز و سطح سرمی سایتوکین های مختلف (IL-6 ،IL-1β ،TNF-α) توسط روش الایزا سنجش شد.
    یافته ها
    در مقایسه با گروه شاهد آلزایمری، تجویز کورکومین با دوز 100 میلی گرم بر کیلوگرم افزایش معنی داری در سطح هیپوکامپی فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز (0/002=P) و کاهش سطح سرمی TNF-αو، IL-1β و IL-6و(P=0/001) داشت.
    نتیجه گیری
    تجویز کورکومین ممکن است با کاهش سطح سرمی سایتوکین های التهابی در بیماری آلزایمر، موجب افزایش سطح هیپوکامپی فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز شود. این مطالعه اثر محافظتی کورکومین علیه آسیب های نورونی و استرس اکسیداتیو در بیماری آلزایمر را پیشنهاد می دهد.
    کلیدواژگان: کورکومین، موش صحرایی، فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز
  • ماندانا سادات غفوریان*، مینوچهر باشی زاده فخار، امین نوری صفحات 10-18
    مقدمه
    اختلالات اضطرابی شایع ترین وضعیت سلامت روانی است. از طریق تنظیم پاسخ به استرس می توان اضطراب را کنترل کرد. استرس به طور واضح بر سیستم اعصاب خودمختار اثر می گذارد و منجر به تعریق شدید و افزایش ضربان قلب می شود. روش های نوینی جهت شناسایی و کنترل استرس هنوز مورد نیاز است.
    مواد و روش ها
    در این مقاله اضطراب از طریق یادگیری تقویتی کنترل شده است. برای اندازه گیری سطح استرس، مقاومت الکتریکی پوست و ضربان قلب اندازه گیری شد. مقاومت الکتریکی پوست و ضربان قلب در 15 نفر (8 زن و 7 مرد)، رنج سنی بین 22 تا 30 سال، در طی پخش آهنگ و عکس اندازه گیری شد. با وصل کردن سنسورهای الکتریکی به دست، سیگنال های مقاومت الکتریکی پوست را می توان آزمایش کرد. سطح اضطراب از طریق سیگنال های زیستی (بیوفیدبک) از طریق پخش آهنگ و نشان دادن تصاویر اندازه گیری شد. اول، مقاومت الکتریکی پوست و سیگنال های ضربان قلب اندازه گیری شد (حالت های یادگیری تقویتی). سپس پخش آهنگ (عامل) و نمایش عکس (اقدامات) استفاده شد. پس از یک دوره زمانی، مقاومت الکتریکی پوست و ضربان قلب دوباره اندازه گیری شد. بر اساس تفاوت های میان مقادیر اولیه و ثانویه پاداش، تغییرات استرس محاسبه شد. بر اساس دریافت پاداش، عامل یاد گرفت سطح استرس را کنترل کند.
    یافته ها
    عامل باهوش یادگیری تقویتی یاد گرفت چه عکسی برای نمایش و چه آهنگی برای پخش کردن به منظور مدیریت استرس مناسب است. برای هر شخصی آهنگ ها و عکس های متفاوت استرس را کاهش می دهد. این روش یادگیری باید برای هر موضوع دیگری تکرار شود.
    نتیجه گیری
    یک روش جدید بر اساس یادگیری تقویتی برای کنترل اضطراب مطرح شد و مورد بررسی قرار گرفت. دقت تشخیص در یک روش ساده، سریع و کم هزینه بهبود یافت.
    کلیدواژگان: اضطراب، پوست، ضربان قلب
  • سولماز عیسی نژاد بوشهری، زهرا دشت بزرگی* صفحات 19-26
    مقدمه
    اضطراب و افسردگی مشکلات روانی اصلی در دوران پیش یائسگی هستند. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان فعالسازی رفتاری در کاهش اضطراب و افسردگی در دوران پیش یائسگی بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه های آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری از میان زنان شهر اهواز در دوران پیش یائسگی انتخاب شدند. از میان آنان 30 زن با روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه مساوی قرار گرفتند. گروه آزمایش 8 جلسه آموزشی 90 دقیقه ای با روش درمان فعالسازی رفتاری دریافت کرد. گروه ها پرسشنامه های اضطراب (بک و همکاران، 1988) و افسردگی (بک و کلارک، 1988) را تکمیل کردند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که درمان فعالسازی رفتاری به طور معنی داری اضطراب و افسردگی را در دوران پیش یائسگی کاهش داد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که درمان فعالسازی رفتاری به عنوان یک روش موثر برای تسکین اضطراب و افسردگی در زنان در دوران پیش یائسگی است.
    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، زنان
  • آناهیتا خدابخشی کولایی *، فیروزه سلامی، فریما محمدی صفحات 27-33
    مقدمه
    حافظه بینایی و هوش فضایی مهم ترین استعدادهای ورزشکاران کاراته است. از این رو پژوهش حاضر حافظه بینایی و هوش فضایی دختران کاراته کار که با کاتا و کومیته تمرین می کردند را مورد بررسی قرار داد.
    مواد و روش ها
    روش این پژوهش علی –پس رویدادی بود. 170 ورزشکار دختر که کاراته تمرین می کردند زیر نظر فدراسیون کاراته ایران انتخاب شدند. 90 ورزشکار کاتا تمرین می کردند و 80 نفر از آن ها کومیته تمرین می کردند. نمونه ها با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل دو پرسشنامه حافظه بینایی ژان لوییی سلیه و پرسشنامه تجسم فضایی مینه سوتا بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که دختران ورزشکاری که کاتا تمرین کردند به طور معنی داری حافظه بینایی بالاتری نسبت به گروه کومیته داشتند. با این حال در این دو گروه بین هوش فضایی تفاوتی وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    داده های ما نشان داد که حافظه بینایی و هوش فضایی خیلی ضروری هستند و در کاراته نقش کلیدی را ایفاء می کنند. برای رسیدن به نتایج بهتر در رقابت های کاراته، به نظر می رسد تمرین و تقویت این مهارت ها بسیار مهم است.
    کلیدواژگان: حافظه، هوش، ورزشکاران
  • سمیرا صحراییان، محمد امین عدالت منش* صفحات 34-40
    مقدمه
    سکته مغزی ایسکمیک سومین علت مرگ و میر در سراسر جهان و یکی از علل اصلی معلولیت های درازمدت می باشد. مهارکننده های هیستون داستیلازی در بهبود اختلالات مغزی تاثیر دارند. هدف از این مطالعه بررسی اثر سدیم بوتیرات به عنوان یک مهارکننده هیستون داستیلازی بر حافظه کوتاه مدت کاری و بیان سرمی پروتئین Bcl2 در مدل ایسکمی هایپوکسیک مغزی موش صحرایی بود.
    مواد و روش ها
    حیوانات به 5 گروه: کنترل، HI+Saline ،HI+SB 0/1 ،HI+SB 0/3 و HI+SB 0/6 تقسیم شدند. ایسکمی توسط انسداد شریان کاروتید چپ القاء شد و سپس موش های صحرایی در محفظه هایپوکسی حاوی 8 درصد اکسیژن به مدت 5 دقیقه قرار گرفتند. سدیم بوتیرات در دوزهای 0/1، 0/3 و 0/6 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن حیوان در هر روز به صورت داخل صفاقی به مدت 14 روز متوالی در سه گروه درمان تزریق شد. حافظه کوتاه مدت کاری در 3 گروه توسط آزمون ماز Y تجزیه و تحلیل شد. پس از انجام آزمون، سطح سرمی پروتئین Bcl2 توسط الایزا اندازه گیری شد.
    یافته ها
    روش وابسته به دوز، درصد تناوب حرکتی در گروه های درمان را نسبت به گروه HI+Saline افزایش داد. به علاوه، به کارگیری سدیم بوتیرات، سطوح سرمی Bcl2 در گروه های درمان را کاهش داد.
    نتیجه گیری
    سدیم بوتیرات سبب بهبود حافظه کوتاه مدت و کاهش سطح Bcl2 به عنوان یک نشانگر آپوپتوز در ایسکمی هایپوکسیک مغزی می گردد.
    کلیدواژگان: ایسکمی مغزی، حافظه کوتاه مدت، موش های صحرایی
  • منصوره اسلامی *، لیلا علیزاده، محمد سیاح صفحات 41-48
    مقدمه
    آسیب مغزی پس از ضربه یک وضعیت جدی پزشکی است که سالانه بیش از 2 میلیون نفر در جهان را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این مطالعه بررسی اثر لیپو پلی ساکارید بر تعداد نورون های تیره ناشی از آسیب مغزی پس از ضربه در قشر آهیانه ای –گیجگاهی بود.
    مواد و روش ها
    لیپو پلی ساکارید (0/1 و 0/5 میلی گرم بر کیلوگرم) 5 روز قبل از اعمال به موش های صحرایی تزریق شد. با استفاده از رنگ آمیزی تولوئیدن بلو تعداد نورون های تیره در هیپوکامپ در موش های صحرایی گروه شاهد و پیش درمانی شده با لیپو پلی ساکارید 4 و 12 ساعت بعد از تروما مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نورون های تیره 4 ساعت بعد از تروما در مقایسه با 12 ساعت بعد از آسیب مغزی پس از ضربه به طور معنی داری بیشتر بود. تعداد نورون های تیره در هیپوکامپ در گروه پیش درمانی شده با لیپو پلی ساکارید به طور معنی داری کاهش یافت. در موش های صحرایی پیش درمانی شده با لیپو پلی ساکارید تعداد نورون های تیره 4 ساعت پس از تروما در مقایسه با 12 ساعت بعد از آسیب مغزی پس از ضربه به طور معنی داری بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    داده ها نشان داد که آسیب سلولی هیپوکامپ در ساعات اولیه بعد از اعمال آسیب مغزی پس از ضربه ایجاد می شود. به کارگیری لیپو پلی ساکارید می تواند از آسیب سلولی جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: نورون ها، هیپوکامپ، موش های صحرایی
  • علی شاهینی، ذبیح الله خاکسار، سجاد سحاب نگاه* صفحات 49-60
    مقدمه
    اختلال اضطرابی پس از ضربه یک نوع از اختلالات اضطرابی است. اختلال اضطرابی پس از ضربه معمولا به دنبال مواجه با یک استرس شدید ایجاد می شود. این اختلال با علایم بالینی خاصی از جمله تجربه مجدد علایم و تغییرات در تحریک، اجتناب، شناخت و شرایط خلقی مشخص می گردد. شواهد اخیر پیشنهاد می دهد که micro-RNAها نقش مهمی در اپی ژنتیک اختلالات روانی دارند. نشان داده شده است که micro-RNA ها به عنوان نشانگرهای زیستی غیر تهاجمی برای اختلالات سلامت روانی متعدد نویدبخش هستند. گزارش شده است که سطوح micro-RNA ها در بیماری های روانی از قبیل بیماری آلزایمر و اختلال اضطرابی پس از ضربه تغییراتی داشته است.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد micro-RNA ها در پاتوفیزیولوژی بیماری های روانی نقش دارند. در این مطالعه ما در مورد یافته های جدید ارتباط بین micro-RNA ها و اختلال اضطرابی پس از ضربه و همچنین نقش احتمالی micro-RNA ها در تشخیص و درمان اختلالات روانی بحث می کنیم.
    کلیدواژگان: اختلالات اضطرابی پس از ضربه، آمیگدالا، هیپوکامپ، قشر پیش پیشانی
  • مریم عظیمی، پرستو براتی دوم، خدیجه ابدال، مرضیه درویشی* صفحات 61-72
    مقدمه
    سیستم لیمبیک نقش مهمی در مکانیسم های عصبی وابسته به احساسات و حافظه بازی می کند. داروهای توهم زا یکی از عوامل موثر بر این سیستم و تداخل در تنظیم سیستم عصبی آن است. مطالعات اخیر در نوجوانان مصرف کننده داروهای توهم زا همچون ماری جوانا درجاتی از اختلالات رفتاری و عاطفی را نشان داده است. ترکیبات تشکیل دهنده ماری جوانا کانابینوئیدها می باشند که از طریق گیرنده هایشان در سراسر مغز عمل می کنند.
    نتیجه گیری
    این لیگاندها به گیرنده های خود در بخش هایی از سیستم لیمبیک (آمیگدال، قشر جلوی مغز، هیپوکامپ، تالاموس و هیپوتالاموس) متصل می شوند و منجر به تغییرات در بیان انتقال دهنده های عصبی و مسیرهای عصبی در مغز می شوند. این تغییرات بر رفتارهای عاطفی تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: قشر جلوی مغز، هیپوکامپ، تالاموس
|
  • Damoon Sadoughi Seyed*, Jina Khayatzadeh Pages 1-9
    Introduction
    Alzheimer's disease (AD) is a progressive neurodegenerative disease of the central nervous system. Neuronal injury and oxidative stress in AD increases the level of inflammatory cytokines. Curcumin has antioxidant and neuroprotective properties. The aim of this study was to determine the effect of curcumin on hippocampal levels of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and serum levels of inflammatory cytokines in an experimental model of AD.
    Materials And Methods
    28 male rats divided into 4 groups: Control group (30 days, intraperitoneal injection of DMSO), AD control group (30 days, intraperitoneal injection of DMSO, after induction of AD) and two AD treatment groups with application of 50 and 100 mg/kg of curcumin (30 days, intraperitoneal injection of curcumin, after induction of AD). AD was induced by intraperitoneal injection of 8 mg/kg trimethyltin chloride. At the end of the treatment period, the hippocampal levels of BDNF and serum levels of different cytokines (TNF-α, IL-1β and IL-6) were measured by ELISA method.
    Results
    Compared to AD control group, administration of curcumin with dose of 100 mg/kg significantly increased the hippocampal levels of BDNF (P=0.002) and decreased the serum levels of TNF-α, IL-1β and IL-6 (P=0.001).
    Conclusion
    Administration of curcumin may decrease the serum levels of inflammatory cytokines in AD, possibly via enhancement of the hippocampal levels of BDNF. This study suggests the protective effect of curcumin against neuronal damages and oxidative stress in AD.
    Keywords: Curcumin, Rats, Brain-Derived Neurotrophic Factor
  • Mandana Sadat Ghafourian*, Minoochehr Bashizade Fakhar, Amin Noori Pages 10-18
    Introduction
    The anxiety disorders are the most common mental health condition. Through modulation of stress responses, the anxiety can be controlled. Stress clearly affects the autonomic nervous system and leads to excessive sweating and tachycardia. New methods to identify and manage stress are still needed.
    Materials And Methods
    In this paper, anxiety is controlled by reinforcement learning (RL). For stress level measurement, galvanic skin resistance (GSR) and heart rate were measured. Skin electrical resistance and heart rates are measured in 15 subjects (8 females and 7 males), ages between 22 to 30 years, during exposure to melodies and pictures. By connecting bioelectric sensors to the hand, GSR signal can be tested. Anxiety level was measured by biological signals (biofeedback) through playing melodies and showing pictures. First, GSR and heart rate signals were measured (states of RL). Then, the application plays a melody (agent) and shows a picture (actions). After a period of time, GSR and heart rate were measured again. Based on the differences between initial and secondary values, the reward, indicating stress variations were calculated. Based on the received reward, the agent learns to control the stress level.
    Results
    The intelligent agent of RL, learns which picture to show and what melody to play in order to manage the stress. For each person, different melodies and pictures reduce the stress. This learning procedure should be repeated for each subject.
    Conclusion
    A novel method is proposed and investigated based on RL for anxiety control. The accuracy of diagnosis is improved in a simple, rapid, and low-cost way.
    Keywords: Anxiety, Skin, Heart Rate
  • Soolmaz Eisanezhad Boshehri, Zahra Dasht Bozorgi* Pages 19-26
    Introduction
    Anxiety and depression are the main psychological problems during premenopause. The present study was aimed to investigate the effectiveness of behavioral activation treatment in reduction of anxiety and depression during premenopausal state.
    Materials And Methods
    This research was a queasy-experimental with a pre-test and post-test design in experimental and control groups. The statistical population were selected among women in Ahvaz city during premenopausal period. From them, 30 women were selected by voluntary sampling method and randomly assigned to two equal groups. The experimental group was received 8 sessions of 90 minutes training with behavioral activation treatment. The groups completed the questionnaire of anxiety (Beck & et al, 1988) and depression (Beck & Clarck, 1988).
    Results
    The results showed that behavioral activation treatment significantly reduced anxiety and depression during premenopausal state.
    Conclusion
    These study indicates that behavioral activation treatment as an effective method for alleviation of anxiety and depression in premenopausal women.
    Keywords: Anxiety, Depression, Women
  • Anahita Khodabakhshi Koolaee*, Firoozeh Salami, Farima Mohamadi Pages 27-33
    Introduction
    Visual memory and space intelligence are the most important talents for karate athletes. Therefore, the present study investigated the visual memory and space intelligence of female Karate students who practiced Kata and Kumite.
    Materials And Methods
    The method of this research was Ex post facto design. One hundred seventy selected female athletes who were practicing in Karate under the supervision of Iran Karate Federation were selected. Ninety of athletes practiced in Kata, and eighty of them practiced Kumite. The sample was selected by targeting method. The instruments of this study were two questionnaires included; John Luis Selier visual memory test, and Minnesota space visualization test.
    Results
    The results showed that female athletes who practiced Kata had significantly higher visual memory than Kumite group. However, there was no differences between space intelligence in these two groups.
    Conclusion
    Our data revealed that the visual memory and space intelligence are very vital and play a key role in karate. To achieve a better result in karate competitions, practice and reinforcement of these skills seems to be crucial.
    Keywords: Memory, Intelligence, Athletes
  • Samira Sahraeian, Mohammad Amin Edalatmanesh* Pages 34-40
    Introduction
    Cerebral ischemic stroke is the third cause of death worldwide and is one of the main causes of long-term disabilities. Histone deacetylase inhibitors have effects on amelioration of brain disorders. The purpose of this study was to investigate the effects of sodium butyrate (SB) as a histone deacetylase inhibitor on short-term working memory and serum level of B-cell lymphoma 2 (Bcl2) protein in a rat cerebral hypoxic ischemia (HI) model.
    Materials And Methods
    The animals were divided into 5 groups; control, HI䦩抝, HI 0.1, HI 0.3, and HI 0.6. Ischemia was induced by left carotid artery occlusion and then rats were placed in the hypoxic chamber containing 8% oxygen for 5 minute. SB was injected at doses of 0.1, 0.3 and 0.6 (mg/kg/day) intra-peritonealy for 14 consecutive days in three treatment groups. Short-term working memory in these groups was analyzed by Y-maze test. After performing the test, serum value of Bcl2 protein were measured by ELISA.
    Results
    The percent of behavior alteration was higher in treatment groups than HI䦩抝 group in a dose dependent manner. In addition, SB administration reduced serum levels of Bcl2 in treatment groups.
    Conclusion
    SB may cause amelioration of short-term memory and reduction of Bcl2 level, as an apoptosis marker, in cerebral hypoxic ischemia.
    Keywords: Brain Ischemia, Memory, Short-Term, Rats
  • Mansoureh Eslami*, Leila Alizade, Mohammad Sayyah Pages 41-48
    Introduction
    Traumatic brain injury (TBI) is a serious medical condition that affects annually year more than 2 million people worldwide. This study was aimed to evaluate the effect of lipopolysaccharide (LPS) on the number of dark neurons induced by TBI in the parieto-temporal cortex.
    Materials And Methods
    LPS (0.1 and 0.5 mg/kg) was injected i.p. to rats 5 days before induction of TBI in the parieto-temporal cortex. Using toluidine blue staining, we evaluated the number of dark neurons in the hippocampus in sham and LPS preconditioned rats 4 and 12 hours after the trauma.
    Results
    The increase in dark neurons was significantly higher after 4 h of trauma compared to 12 h after TBI. LPS preconditioning significantly decreased the mean number of dark neurons in the hippocampus. In LPS preconditioned rats the mean number of dark neurons was also significantly higher 4 hours after trauma compared to 12 h after TBI.
    Conclusion
    These data indicate that hippocampal cellular damage produced during the first hours after induction of TBI. This cellular damage could be prevented by administration of LPS.
    Keywords: Neurons, Hippocampus, Rats
  • Ali Shahini, Zabihollah Khaksar, Sajad Sahab Negah* Pages 49-60
    Introduction
    Post-traumatic stress disorder (PTSD) is a form of anxiety disorders. PTSD typically follows an exposure to severe stress. It is characterized by a particular clinical syndrome, including re-experiencing symptoms and alterations in arousal, avoidance, cognition, and mood conditions. Recent evidences propose that micro-RNAs are crucial epigenetic players in mental disorders. It has been demonstrated that micro-RNAs are promising non-invasive biomarkers for different mental health disorders. It has been reported that the levels of micro-RNAs have been changed in psychotic diseases, including Alzheimer's disease and PTSD.
    Conclusion
    Micro-RNAs seem to play a role in pathophysiology of psychological diseases. In this article, we discussed the new findings suggesting a relationship between micro-RNAs and PTSD as well as the possible roles of micro-RNAs in diagnosis and treatment of this mental disorder.
    Keywords: Stress Disorders, Post-Traumatic, Amygdala, Hippocampus, Prefrontal Cortex
  • Maryam Azimi, Parastoo Barati Dowom, Khadijeh Abdal, Marzieh Darvishi* Pages 61-72
    Introduction
    The limbic system plays an important role in neural mechanisms related to emotion and memory. Hallucinogenic drugs are a factor affecting the functioning of this system and interfering with its nervous system regulation. Recent studies on adolescent users of hallucinogenic drugs, such as marijuana, have shown some degree of behavioral and emotional disorders. Cannabinoids, compounds forming marijuana, acting via its receptors throughout the brain.
    Conclusion
    These ligands bind to their receptors in parts of the limbic system (the amygdala, prefrontal cortex, hippocampus, thalamus and hypothalamus) and lead to changes in the expression of neurotransmitters and neural pathways in the brain. These alterations influence emotional behavior.
    Keywords: Prefrontal Cortex, Hippocampus, Thalamus