فهرست مطالب

فصلنامه زیست شناسی تکوینی
سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آپوپتوز، ایسکمی، اپرپیتانت، نوروپروتکتیو صفحات 1-8
    ایسکمی /رپرفیوژن (I/R) مغزی یک عامل بحرانی است که منجر به پیش آگهی ضعیف بیماران مبتلا به سکته مغزی ایسکمیک می شود. التهاب ناشی از ماده P بعنوان عامل تضعیف کننده ای بر اثر نوروپروتکتیوPeroxisome proliferator-activated receptor gamma (PPAR-γ) گزارش شده است. این مطالعه، به بررسی اثر اپرپیتانت، آنتاگونیست گیرنده نوروکینین 1 در آسیب (I/R) مغزی ناشی از انسداد دوطرفه شریان های مشترک کاروتید پرداخته است. 24 راس موش صحرایی نر نژاد ویستار به 4 گروه کنترل، ایسکمی، حامل و آزمایشی تقسیم شدند. القاء ایسکمی توسط بستن دو طرفه شریان کاروتید مشترک صورت گرفت. تزریق داروی اپرپیتانت (40 میلی گرم/ کیلوگرم) 2 بار، 1 ساعت پیش ویک ساعت بعد از رپرفیوژن انجام شد. 72 ساعت بعد از القائ ایسکمی، مغز موش ها خارج و جهت رنگ آمیزی نیسل آماده گردید. نتایج نشان داد که تعداد سلول های هرمی زنده ناحیه CA1 هیپوکامپ گروه ایسکمی تفاوت معنی داری با گروه کنترل دارد در صورتی که این تفاوت بین گروه های آزمایشی و کنترل معنی دار نبود. می توان چنین نتیجه گرفت که اپرپیتانت می تواند موجب کاهش ضایعات بافتی متعاقب ایسکمی گردد بنابراین می تواند جزء درمان های آسیب (I/R) مغزی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آپوپتوز، ایسکمی، اپرپیتانت، نوروپروتکتیو
  • زهرا زارع *، علیرضا ایران بخش، مصطفی عبادی صفحات 9-22
    گیاه سیب زمینی (Solanum tuberosum L.) ، گیاه زراعی و بسیار مهم دنیا است. روش تکثیر این گیاه عمدتا از طریق غیرجنسی است. روش های مرسوم و سنتی در تکثیر غیر جنسی گیاه با مشکلات مهمی مواجه است. اما ریزغده های سیب زمینی حاصل از کشت بافت جایگزین مناسبی برای غده های بذری است. هدف از این پژوهش بررسی اثر غلظت های مختلف CaCl2 و MgSO4 در محیط های کشت در شیشه بر تغییرات سلولی تکوینی ریز غده های حاصل از کشت بافت این گیاه است. در این پژوهش از محیط های کشت آزمایشگاهی جامد و مایع برای تهیه گیاهچه استریل والقای ریزغده زایی استفاده شد. در محیط های ریزغده زایی غلظت هر یک از ترکیبات حاوی کلسیم و منیزیوم 0، 5/0، 1، 5/1 و 2 برابر حد تعیین شده در محیط کشت استاندارد MS در نظر گرفته شد. ریزغده زایی درتناوب نوری صورت گرفت. به منظور بررسی های تکوینی و تشریحی ریز غده ها، پس از تشکیل ریزغده ها، ابعاد طولی و عرضی آنها، تغییرات تعداد و ابعاد سلول ها و محتوای نشاسته در سلول های بافت پارانشیم پوست و مغز سنجیده شد. نتایج آماری معنی دار نشان داد در غلظت های مختلف CaCL2 بیشترین تعداد ردیف های سلولی متعلق به محیط کشت با غلظت نیم تا یک برابر غلظت این ترکیب در محیط کشت استاندارد بود و از نظر تعداد دانه های نشاسته ریزغده های تکوین یافته در محیطی با غلظت برابر با غلظت استاندارد این ترکیب درمحیط کشت، بیشترین مقدار را نشان دادند. در گروه های MgSO4 هر چند حضور حداقل مقدار منیزیوم برای تشکیل ریز غده ضروری است اما بر تغییرات سلولی بافتی ریزغده ها و میزان نشاسته اثر آماری معنی داری ندارد. بنابراین غلظت های استاندارد محیط کشت از این دو ترکیب تا نیمی از مقدار آن ها، بهترین محیط در کیفیت ریزغده ها می باشد.
    کلیدواژگان: درشیشه، ریزغده زایی، سولفات منیزیوم، سیب زمینی، کلرید کلسیم
  • فرشته عباسی، احمد مجد* ، فرهاد فرح وش، طاهر نژاد ستاری، علیرضا تاری نژاد صفحات 23-34

    گیاه مارچوبه با نام علمی Asparagus officinalis L. از تیره Asparagaceae گیاهی تک لپه است. گونه های مختلف این گیاه، دارای خاصیت ضد سرطانی، ضد قارچی و ضد التهابی بوده و برای مصارف دارویی، تزئینی و خوراکی کشت می شوند. هدف از این پژوهش مطالعه ساختار تشریحی اندام های رویشی و بررسی بعضی از مراحل تکوین گل در گیاهان مارچوبه جمع آوری شده از شهرستان دزفول است. به منظور بررسی اندامهای رویشی شامل ریشه، ساقه و برگ و اندامهای زایشی، نمونه اندام های رویشی و زایشی در مراحل متفاوتی از تکوین انتخاب و با استفاده از روش های متداول سلول- بافت شناسی و با به کار گیری میکروسکوپ نوری در آزمایشگاه زیست گیاهی دانشگاه علوم تحقیقات، در سال 1395 بررسی شدند. مشاهده ساختار اندام های رویشی نشان داد که استوانه مرکزی ریشه شامل دایره محیطیه،
    دسته های آوندی (چوب، آبکش) و مغز است، استوانه مرکزی ساقه یک نوع اتکتواستل است که در آن دسته های آوندی به طور نامرتب پراکنده شده اند و از نوع یک سویه می باشند. تخمک ها در این گیاه از نوع، واژگون بوده و کیسه رویانی آنها از نوع پلی گونوم است. دانه ی گرده در این گیاه تک شیاری است و تزئینات اگزین آن از نوع مشبک منفذدار می باشد. بر اساس این یافته ها ساختار تشریحی اندام های رویشی و مراحل تکوین دانه ی گرده و مادگی این گیاه با ساختار عمومی تشریحی و تکوینی گیاهان تک لپه مشابه است.
    کلیدواژگان: استوانه مرکزی، تخمک، تک لپه، دانه گرده
  • مریم تیموری *، فریبا خسروی نژاد صفحات 35-44
    بیماری التهابی روده (IBD) وضعیتی از درگیری مزمن روده با عوامل ناشناخته می باشد. هر چند که عوامل ایمونولوژیک، ژنتیکی و فاکتورهای محیطی به عنوان زمینه ساز مطرح شده اند. هدف این مطالعه ، بررسی اثرات عصاره متانولی گیاه Lippia citriodora به عنوان یک گیاه دارویی موثر در پیشگیری و کنترل القاء شده توسط استیک اسید در موش نژاد Balb/C بود. عصاره گیاه Lippia citriodora با غلظت ، و به موش های نژاد Balb/C مبتلا به داده شد. (با استفاده از اسیداستیک ایجاد شد). پردنیزولون نیز به عنوان استانداردآزمایش و بررسی های ماکروسکوپیک و میکروسکوپیک و بیوشیمیایی روی بافت کولون انجام شد. مطالعات بیوشیمیایی از بافت ملتهب شده کولون به وسیله اندازه گیری فعالیت آنزیم میلوپراکسید از و تعیین غلظت مواد واکنش دهنده باتیوباربیتوریک به عنوان مارکر فعالیت رادیکال های آزاد و پراکسیداسیون لیپیدی در سلول ها انجام شد. نتایج نسان داد که میزان فعالیت آنزیم میلوپراکسیداز و تیوباربیتوریک اسید در موش های دریافت کننده اسیداستیک افزایش یافت درحالی که در موش های تحت درمان با دوزهای و عصاره Lippia citriodora و پردنیزولون مقادیر و کاهش نشان داد. همچنین موش های تحت درمان با عصاره متانولی Lippia citriodora و پردنیزولون مقادیر کمتری را برای ویژگی های ماکروسکوپیک و میکروسکوپیک برطبق خراشیدگی های صورت گرفته، در مقایسه با گروه دریافت کننده اسیداستیک نشان دادند. موترترین دوز ، عصاره Lippia citriodora بود که تاثیری مشابه با پردنیزولون داشت. فعالیت آنتی اکسیدانی، ضدمیکروبی و ضدالتهابی Lippia citriodora اثرات درمانی در داشت. ولی مطالعات بالینی بیش تری جهت بررسی اثرات این گیاه در درمان در انسان مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: بیماری التهابی روده، پراکسیداسیون لیپیدی، موش، Lippia citriodora
  • فرخنده چنبه کار، بابک مختاری، سعادت رستگارزاده، مریم کلاهی * صفحات 45-58
    گیاه وتیور با نام علمی Chrysopogon zizanioides از خانواده گندمیان، سازگاری بالایی در شرایط مختلف از خود نشان می دهد. این گیاه توسط بانک جهانی به عنوان Vetiver Grass Technologyیا VGT معرفی شده و جهت حفاظت از محیط زیست در دنیا ترویج می شود. هدف از این تحقیق شناسایی فیتوشیمیایی ترکیبات تشکیل دهنده ریشه وتیور، سنجش برخی متابولیت های ثانویه و بررسی خواص آنتی اکسیدانی عصاره اتانولی آن بود. به منظور شناسایی ترکیبات شیمیایی موجود در ریشه، از آزمون های فیتوشیمیایی مختلف و دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف نگار جرمی استفاده شد. میزان متابولیت های ثانویه مانند فنل، فلاونوئید و فلاونول ریشه ویتور به روش اسپکتروسکپی سنجیده شد. نتایج آزمایش های فیتوشیمیایی اولیه و طیف سنجی جرمی نشان داد که عصاره ریشه وتیور دارای ترکیبات گیاهی فعال زیستی متعلق به خانواده های مختلف مانند تانن، گلیکوزید، آلکالوئید، فلاونوئید، ترپنوئید، استروئید، ساپونین و غیره می باشد. در آزمایشات انجام شده با افزایش غلظت عصاره ریشه وتیور، میزان فنل، فلاونوئید، فلاونول و ظرفیت آنتی اکسیدانی با اختلاف معنی داری افزایش یافت. میزان بالای ترکیبات فنیل پروپانوییدی با خواص آنتی اکسیدانی بالا در ایجاد سازگاری گیاه تحت شرایط نامساعد کشت بسیار حائز اهمیت است. براساس این نتایج، وتیور می تواند به عنوان یک منبع طبیعی آنتی اکسیدان، در جداسازی ترکیبات فعال و ساخت داروها برای درمان بیماری های ناشی از استرس اکسیداتیو مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، ترکیبات فنلی، فیتوشیمیایی، وتیور، GC-MS
  • فاطمه قاسمیان* ، شهین اسمعیل نژاد، محمد جواد مهدی پور مقدم صفحات 59-68
    آنالیز سیمن از مهمترین روش هایی است که پتانسیل باروری مردان را منعکس می کند. عوامل بسیاری منجر به ناباروری در مردان می شوند، که در میان آنها عفونت های باکتریایی ادراری- تناسلی نقش موثری را ایفا می کنند. بنابراین این مطالعه جهت ارزیابی شیوع عفونت باکتریایی در میان زوج های نابارور متحمل با ناباروری فاکتور مردانه طراحی شده است. سپس اثر باکتریواسپرمی بر پارامترهای پایه ای سیمن و نتایج کمک باروری مطالعه شد. در این مطالعه، 98 نمونه سیمن از مردان نابارور مبتلا به ناباروری با فاکتور مردانه جمع آوری شد. نمونه های سیمن براساس معیارهای سازمان جهانی بهداشت ارزیابی و به چهار گروه ناباروری با فاکتور مردانه تقسیم شدند. حدود 1-5/0 میلی لیتر از نمونه ها آماده و برای تزریق درون تخمک ها استفاده شدند. جهت ارزیابی عفونت باکتریایی، نمونه های باقیمانده در کمتر از یک ساعت به آزمایشگاه میکروبیولوژی انتقال داده شد و با استفاده از تکنیک های استاندارد باکتریولوژی کشت داده شدند. عفونت های باکتریایی مانند اشرشیاکلی (24/12%) و استافیلوکوکوس ساپروفیتکوس (57/28%) در 81/40 درصد از نمونه های کشت داده شده مشاهده شدند. پارامترهای پایه ای سیمن مانند غلظت، حرکت پیشرونده، قابلیت حیات (05/0>p) و مورفولوژی طبیعی (01/0>p) اسپرم در نمونه هایی با عفونت باکتریایی کاهش یافت. حاملگی کلینیکی نیز در گروه هایی با باکتریواسپرمی کاهش یافت (05/0>p). در مجموع،وجود باکتریواسپرمی می تواند پارامترهای پایه ای سیمن و متعاقبا نتایج کمک باروری را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: اسپرم، باکتریواسپرمی، پارامترهای سیمن، تزریق داخل سیتوپلاسمی، حاملگی کلینیکی
  • پونه رحیمی نیا، شیوا نصیرایی مقدم *، مهناز اذرنیا، زهرا حاج ابراهیمی صفحات 69-78

    بی وزنی تاثیرات زیادی بر سیستم های فیزیولوژی بدن می گذارد که مطالعه آن هم برای کمک به فضانوردان و هم برای بهبود زندگی بشر بر روی زمین و پاسخ به سوالات زیست شناسی مفید است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات بی وزنی بر روی تکوین سیاهرگ مرکزی کبدی و مطالعه اثر دوز درمانگر اسید فولیک در جنین رت بود. رتها پس از بارداری به 5 گروه شامل گروه کنترل، گروه تجربی 1: اعمال بی وزنی در روزهای تکوین کبد (10 تا 15 بارداری) ، گروه تجربی2: دریافت خوراکی اسیدفولیک در روزهای تکوین کبد، گروه تجربی 3: اعمال بی وزنی در کل دوره بارداری و گروه تجربی 4: اعمال بی وزنی و دریافت اسیدفولیک در روزهای تکوین کبدی تقسیم شدند. مدل بی وزنی پاهای عقبی به منظور شبیه سازی بی وزنی بر روی زمین اجرا شد. تمامی گروه ها در روز 20 بارداری جراحی و نمونه های بافتی با روش هماتوکسلین – ائوزین رنگ آمیزی و توسط میکروسکوپ نوری بررسی شدند. داده ها توسط نرم افزار SPSS و آنالیز واریانس یک طرفه و تست Tukey ارزیابی شدند.
    نتایج این مطالعه نشان داد که اعمال شرایط بی وزنی موجب غیرطبیعی و کشیده شدن شکل ظاهری سیاهرگ مرکزی می گردد، در حالی که مصرف اسید فولیک همزمان با اعمال بی وزنی اثر بهبودبخش چشمگیری را نشان می دهد. اما اسید فولیک به صورت پارامتری تنها و بدون اعمال شرایط بی وزنی موجب بهم ریختگی شکل ظاهری سیاهرگ مرکزی می گردد که نشان دهنده عدم نیاز استفاده از اسید فولیک در شرایط طبیعی می باشد.
    کلیدواژگان: بی وزنی، جنین، سیاهرگ مرکزی، کبد، موش صحرایی
|
  • Shervin Eftekhari, Shabnam Movassaghi, Amir Ghasemi, Zahra Nadia Sharifi* Pages 1-8
    Cerebral ischemia/reperfusion (I/R) injury is a critical factor leading to a poor prognosis for ischemic stroke patients. Substance P-mediated inflammation is reported to attenuate the neuroprotective PPAR-γ. In This study, we determined the effects of aprepitant, a substance P-NK1 receptor antagonist in bilateral common carotid arteries occlusion (BCCAO) induced I/R brain injury. 24 male Wistar rats were divided into4 groups ( Control- Ischemia - Vehicle and experimental). Ischemia model was induced by ligation of bilateral common carotid arteries. Aprepitant (40mg/kg) was administered twice, one hour beforethe ischemia and one hour after the reperfusion. After 72 hours, Brains were removed and prepared for Nissl staining.Data depicted that significant differences were seen in the number of viable Pyramidal cells in CA1 region between control and ischemia groups whereas there are no significant deference between experimental and control groups.It may be concluded that aprepitant can reduce post-ischemic tissue lesions, so may candidate for the treatment of I/R brain damage.
    Keywords: Apoptosis Aprepitant, Ischemia, Neuroprotective, Reperfusion
  • zahra zare*, Alireza Iranbakhsh, Mostafa Ebadi Pages 9-22
    The potato (Solanum tuberosum L.) is one of the most important agricultural plants in the world. It is propagated predominantly by asexual methods. The traditional methods for asexual propagation of the plant faced important problems. Therefore, the seed tubers can be replaced by micro tubers produced by tissue culture. The aim of this study is search about effect of different concentrations of CaCL2 and MgSO4 in media culture In vitro in histological - cellular variations of the microtubers. In this study solid and liquid MS media were used to prepare sterilized seedlings and micro tuberization.The concentrations of 0, 1/2, 1, 3/2 and 2 times more than standard concentrations of the mentioned compounds in MS medium were used in separate induction media . Induction was done in the alternating photoperiod. In order to the developmental and anatomical studies cross sections of microtubers was prepared and studied by light microscopy.The number of cell rows, the dimensions of the cells and the starch content of the parenchymal tissues of microtuber were analyzed. the results showed significant variations in histological features of the microtubers developed in media containing different concentrations of macronutrients. CaCL2 with concentrations of 0.5 to 1 time more than standard concentration in MS medium yielded maximum number of cell rows and maximum starch granules content. However, the presence of a minimum amount of magnesium is essential for the formation of the micro tubers. But there is no statistically significant effect on cellular changes of microtubers and starch content.
    Keywords: CaCl2, Histological-Cellular variation, Invitro, Microtuberization, MgSO4
  • fereshteh Abbasi, Ahmad Majd*, farhad farahvash, Taher Nejadsattari, alireza tarinejad Pages 23-34
    Asparagus officinalis L. belongs to the Asparagaceae family and it is monocotyledon. Its different species are used as anticancer, antifunji and anti inflammation. It is cultivated for medicinal, ornamentation, and food purposes. Target of this study focuses on the anatomical structure of the vegetative organs and the flower developmental stage of Asparagus officinalis L. that collected from Dezful City. To study the vegetative organs including root, stem, leaf, and generative organs, vegetative and generative samples collected in different stages of development and investigated by the conventional methods of cellular - histology and the optical microscope in biotechnology laboratory of the University of Science and Researches, in 1395. Observation of vegetative organ structures showed that roots Vascular Cambium include pericycle, vascular bundles (Xylem, phloem) and pith. Central cylinder of stem, is an atactostel, and Vascular Bundles are scattered irregularly and are the uni-strain type. The ovules of this plant are anatropous and its embryo sac is Polygonum type. The pollen of this plant is monosulcate and the ornamentation of its exine is poriferous. The results of this study showed that the anatomical structure of the vegetative organs and the developmental stages of pollen and pistil of this plant is similar to the anatomical and developmental structure of the monocotyledons.
    Keywords: monocotyledon, ovule, pollen, Vascular Cambium
  • maryam teimouri*, Fariba Khosravinejad Pages 35-44
    Inflammatory bowel disease (IBD) is a chronic condition of the intestine with unknown etiology involving multiple immune, genetic and environmental factors. We were interested to examine the effect of extract from Lippia citrodoria, a medicine plant in prevention and control of experimental mouse IBD. L.citrodoria was administered (50, 150.200 mg/kg) through drinking water to IBD mice (induced by intrarectal administration of acid-induced). Prednisolone was used as the standard drug for comparison. Biochemical, macroscopic and microscopic examination of colon were performed. Biochemical evaluation of inflamed colon was done using assay of myeloperoxidase (MPO) activity and thiobarbituric acid reaction substances(TBARS) concentration as indicators of free radical activity and cells lipid peroxidation. Results indicated that the activity of MPO and lipid peroxidation products (TBARS) increased in acetic acid-treated group while recovered by pretreatment of animals with L.citrodoria (50,150,200 mg/kg) and prednisolone. L.citrodoria (50-100mg/kg) and prednisolone. L.citrodoria (50-200 mg/kg) and prednisolone-treated groups showed significantly lower score values of macroscopic and microscopic characters when compared to the acetic acid – treated group. The benefical effect of L.citrodoria ( 200mg/kg) was comparable to that of prednisolone.It is concludes that the antioxidant, antimicrobial, and anti-inflammatory potentials of L.citrodoria might be the mechanisms by which this extract protects animals against experimentally induced IBD. Proper clinical investigation should be carried out to confirm the activity in human
    Keywords: inflammatory bowel disease, lipid peroxidation, Lippia citrodoria, mice
  • maryam kolahi* Pages 45-58

    The Vetiver plant scientifically known as "Chrysopogon zizanoides", belongs to the Poaceae family and shows high adaptability to different environmental conditions. The plant was introduced as Vetiver Grass Technology (VGT) by the World Bank and is being promoted worldwide for the protection of the environment. The aim of this research was to identify the phytochemical constituents present in the root of Vetiver, measurement of secondary metabolites and investigation of the antioxidant properties of its ethanolic extract. In order to identify the chemical compounds present in the root, various phytochemical analyses and gas chromatography/mass spectrometry were utilized. The quantity of secondary metabolites such as phenolics, flavonoids and flavonol of the Vetiver root was determined by spectroscopy methods. The data shows that extracts of Vetiver root contains bioactive compounds belonging to various families such as tannins, glycosides, alkaloids, flavonoids, terpenoids, steroids and saponins. In the tests conducted it was shown that by increasing the density of Vetiver root extracts, the quantity of phenolics, flavonoid, flavonol and antioxidant capacity significantly increased. The high rate of production of phenylpropanoid compounds with high antioxidant capacity is very important in the adaptability of plants under unfavorable cultivation conditions. Based on these results, Vetiver may be used as a source of antioxidants in the isolation of active ingredients and drug manufacturing to treat diseases caused by oxidative stress. Based on these results, the Vetiver can be attention as a natural source of antioxidants in the isolation of active compounds and production drugs to treat diseases caused by oxidative stress
    Keywords: Antioxidant, GC-MS, Phenol compounds, Phytochemical, Vetiver
  • Fatemeh Ghasemian*, Shahin Esmaeilnezhad, Mohammad Javad Mehdipoor Moghaddam Pages 59-68
    Semen analysis is one of the most important methods that reflects the fertility potential of men. Many factors lead to infertility in men, among which urogenital bacterial infections seem to play an effective role. Therefore, this study was planned to evaluate the frequency of bacterial infection in men with different infertility factor. Then, the effect of bacteriospermia was studied on the basic semen parameters and assisted reproductive outcomes.In this study, 98 semen samples from infertile men with male-factor infertility were collected. The semen samples were analyzed based on World Health Organization (WHO) criteria and categorized to four groups with male factor infertility. About 0.5-1 mL samples were prepared and used to inject into oocytes. To evaluate bacterial infection, the remaining samples were transported to microbiological laboratory during 1 hour to culture using standard bacteriological techniques. The bacterial infections such as E. coli (12.24%) and Staphylococcus saprophyticus (28.57%) were detected in 40.81% of the cultured samples. The basic semen parameters such as concentration, progressive motility, viability (p<0.05), and normal morphology (p<0.01) of sperms were decreased in the samples with bacterial infections. The clinical pregnancy was also decreased in the bacteriospermia groups (p<0.05). In conclusion, the presence of bacteriospermia could influence basic semen parameters and assisted reproductive outcomes, subsequently.
    Keywords: Bacteriospermia, Clinical pregnancy, Intracytoplasmiac Sperm Injection, Semen parameters
  • Pooneh Rahimi, nia, Shiva Nasiraei, Moghada*, Mahnaz Azarnia, Zahra Hajebrahimi Pages 69-78
    Microgravity has many effects on the physiological systems. Studying these changes is useful to help astronauts, improve human life and to answer biology questions. The aim of present study was to investigate the impact of microgravity on the development of central vein in rat embryos and therapeatic effect of folic acid. Fertilization animals were randomly divided into five groups: control group, the first experimental group who were exposed to microgravity (days 10-15 of pregnancy), the second experimental group who received an edible daily dose of Folic acid (days 10-15 of pregnancy), the third experimental group who were exposed to microgravity (days 1-19.5 of pregnancy), the fourth experimental group who received Folic acid and exposed to microgravity (days 10-15 of pregnancy). Hindlimb unloading model was used to establish ground-based-model of microgravity. On the 20th day of pregnancy, the embryo was removed, fixed, stained using H&E, and studied under the microscope. Data analyzed using SPSS and One-way ANOVA and Tukey test. The results indicated that exposure to microgravity can produce abnormal central vein. Although folic acid consumption alone does not show a meaningful impact, its consumption combined with microgravity can improve central vein morphology that suggests no need for folic acid in normal condition.
    Keywords: central vein, embryo, Liver, Microgravity, Rat