فهرست مطالب

مطالعات فرهنگ - ارتباطات - پیاپی 39 (پاییز 1396)

فصلنامه مطالعات فرهنگ - ارتباطات
پیاپی 39 (پاییز 1396)

  • 214 صفحه، بهای روی جلد: 120,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رویا معتمدنژاد، مرضیه اسماعیلی فلاح صفحات 7-37
    بحث جنسیت و زن در آگهی های تجاری یکی از مباحث جنجالی است. این موضوع بین منتقدان آگهی ها به ویژه در کشورهای غربی که شیوع استفاده ابزاری از زنان رایج تر است، از جایگاه خاصی برخوردار است. برخوردهای کلیشه ای و برداشت های اجتماعی معین از نقش زنان در جامعه موضوع این مناقشات را شکل می دهد. با توجه به تاثیر گذاری تولیدات رسانه ای و از آن جمله تبلیغات بر فرهنگ، چگونگی بازنمایی زنان در تبلیغات و قوانین حمایتگر جهت تضمین بازنمایی صحیح دارای اهمیت ویژه ای است.
    این مقاله در پی آن است که به شیوه توصیفی و با بهره گیری از روش مطالعه اسنادی و کتابخانه ای به بررسی و ارزیابی حمایت های صورت گرفته از شان و منزلت زن در قوانین و مقررات آگهی های تجاری موجود بپردازد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که در کشور ما هنوز مقررات جامعی در این زمینه وضع نشده است و با وجود زمینه های بسیار مساعد و مناسب در فقه و قانون اساسی، کشور ما بدون حقوق تدوین شده در این زمینه است. از سوی دیگر همین قواعد موجود نیز بعضا از ضمانت اجرای کافی و موثری برخوردار نمی باشند.
    کلیدواژگان: تبلیغات بازرگانی، قوانین حمایتی، منزلت زن، جنسیت، بازنمایی
  • مجتبی امیری، شهرزاد نیری، سارا محمودی صفحات 39-66
    هدف اصلی این پژوهش معرفی الگوی کارکردی رسانه جمعی سیمای جمهوری اسلامی ایران جهت مدیریت خشونت آحاد جامعه است. یافته های این پژوهش با استفاده از روش تئوری مفهوم سازی بنیادی استخراج شده است. تعداد ده نفر از اعضای هیات علمی رشته های مدیریت رفتار سازمانی، مدیریت رسانه، روان شناسی، جامعه شناسی، ارتباطات و مدیرانی که حداقل دارای 10 سال تجربه مدیریت در حوزه رسانه های جمعی بودند به صورت نمونه گیری هدفمند و بر اساس تکنیک گلوله برفی انتخاب شده و مورد مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. داده های حاصل از طریق کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تعبیر و تفسیر قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان می دهد که رسانه ملی در راستای مدیریت خشونت آحاد جامعه ظرفیت ایفای سه کارکرد شکوفایی عقلانیت انتقادی، آموزش پرخاشگری حق مدار و مهارت آموزی غلبه بر خشونت و ایفای پنج کژکارکرد نهادینه سازی خشونت در نگرش و رفتار افراد جامعه، ترویج چارچوب های متعصبانه شخصی و قومی، ترویج خشونت به مثابه ابزار تفریح، انتقال ضد ارزش های مرتبط با خشونت و ایجاد ادراک فقدان عدالت در جامعه و ترویج خشونت به مثابه ابزاری جهت غلبه بر این ادراک را دارد.
    کلیدواژگان: خشونت، تلویزیون، الگوی کارکردگرایی ساختاری، تئوری مفهوم سازی بنیادی چندگانه
  • رضا پیشقدم، آیدا فیروزیان پوراصفهانی، سحر طباطبایی فارانی صفحات 67-96
    پژوهش پیش رو سعی بر آن دارد تا در پرتوی مفهوم هیجامد (هیجان+ بسامد) و با بهره گیری از مدل هایمز (1967)، به بررسی موشکافانه قطعه زبانی «ناز کردن» در زبان فارسی بپردازد. یافته های این پژوهش نمایانگر آن است که قطعه زبانی «ناز کردن» و ترکیب های حاصل از آن، همواره در فرهنگ سنتی و جمع گرای ایرانی جاری و ساری است و واژگان مرتبط با آن، چه بسا درباره گذشته، دارای گستردگی بیشتری می باشد. تعدد کاربرد این زباهنگ (زبان+ فرهنگ) بر پایه رویکردهای مبتنی بر هیجانات، حاکی از آن است که مردم ایران به این مفهوم دارای درجه بالایی از حس عاطفی بوده و در نتیجه، سطح هیجامد آنان از این زباهنگ در سطح بالایی (هیجامد درونی و هیجامد کلی) قرار دارد. برخورداری از هیجامد بالا به این زباهنگ، منجر به درک کامل و عمیق آن توسط ایرانی ها و در نتیجه افزایش شمار واژگان مرتبط با این مفهوم در زبان فارسی شده است. علاوه بر این، نتایج حاصل از بررسی دقیق این قطعه زبانی با در نظر گرفتن الگوی هایمز (1967)، حاکی از آن است که این زباهنگ اغلب در موقعیت های غیررسمی در گفتار توسط شرکت کنندگانی که رابطه میانشان ممکن است از نوع هم تراز یا غیرهم تراز باشد، عمدتا با هدف حفظ معیارهای ادب با لحن های مختلفی نظیر لحن های ملتمسانه، تحسین آمیز، توهین آمیز، کنایه آمیز و... در مکالمات شفاهی مورد کاربرد قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، هیجامد، زباهنگ، مدل SPEAKING هایمز، ناز کردن
  • علی قنبری برزیان صفحات 97-120
    هدف پژوهش پیش رو، مطالعه تاثیر محتوی، میزان و مدت زمان استفاده از فضای مجازی بر هویت دینی نوجوانان است. این پژوهش حاصل پیمایشی است که در میان 3800 نفر از دانش آموزان دبیرستانی دختر و پسر 15تا 17سال تهران، اصفهان، تبریز، اهواز، مشهد، شیراز، کرج، رشت در سال 1395 انجام شده است. اعتبار ابزار تحقیق، از نوع اعتبار صوری بوده، که اساتید خبره در این حوزه، آن را تایید کردند. پایایی آن هم با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ به صورت میانگین، برای گویه های ابعاد هویت دینی میزان (ɑ˃0/82) محاسبه شد. بر اساس یافته های توصیفی این تحقیق، دانش آموزان تهرانی بیشترین میانگین میزان استفاده از فضای مجازی (128دقیقه در روز) و دانش آموزان اصفهانی کمترین (64 دقیقه) میزان استفاده را انجام داده اند. یافته های تبیینی این پژوهش، نشان می دهد که آزمون تا-کندال c رابطه بین محتوی مصرف فضای مجازی با هویت دینی نوجوانان را تایید نموده است. همچنین رابطه بین میزان ساعات مصرف فضای مجازی با هویت دینی نوجوانان با استفاده از آزمون تا-کندال b با سطح اطمینان 99/0 تایید گردید. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که میانگین استفاده دختران نوجوان از فضای مجازی بیشتر از پسران نوجوان است. بر اساس نتایج تحلیل رگرسیونی، سه متغیر میزان ساعات استفاده از فضای مجازی، محتوی فضای مجازی و جنسیت، 87/0 از هویت دینی نوجوانان در مواجه با فضای مجازی برای نوجوانانرا تبیین می کنند. پیشنهاد این پژوهش برای سیاستگذاران حوزه فرهنگی، طراحی، تقویت و دسترسی پذیری آسان و ارزان برنامه ها و بازی های رایانه ای متناسب با ساختار فرهنگی اجتماعی جامعه ایرانی اسلامی در فضای مجازی برای نوجوانان است.
    کلیدواژگان: نوجوانان، فراغت مجازی، دینداری، هویت دینی، فضای مجازی
  • رحمان سعیدی، سید رضانقیب سادات، علیرضا حسینی پاکدهی، رحیم نریمانی صفحات 121-152
    پژوهش پیش رو درصدد تدوین مدل مطلوب روابط عمومی ایرانی اسلامی بوده است. از این منظر از روش تحقیق آمیخته کیفی و کمی استفاده شد. در بخش کیفی با استفاده از مصاحبه نیمه استاندارد و روش نمونه گیری هدفمند با 15 نفر از خبرگان و نیز تحلیل مضمون و از نوع روش شبکه مضامین مدل مفهومی مطلوب روابط عمومی ایرانی اسلامی تدوینشد. جهت احتساب اعتبار و پایایی مضامین و نیز مدل احصاء شده به ترتیب از روش ارزیابی به شیوه ارتباطی و نیز ضریب توافق پایایی استفاده شده است. در بخش کمی به منظور برازش مدل، داده های پژوهش از روی 66 نفر از کارکنان و مدیران چهار روابط عمومی نهادهای انقلابی که با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و نیز روش نمونه گیری طبق هایی نسبتی انتخاب شده بودند؛ گردآوری گردید. یافته های کیفی پژوهش نشان داد که مدل مطلوب روابط عمومی ایرانی اسلامی از 4 مضمون فراگیر مدیریتی، محتوایی، الکترونیکی و سرمایه اجتماعی به اشباع نظری رسیده است و آنگاه نگاره شبکه مضامین ترسیم شد. یافته های پژوهش کمی در بخش تحلیل توصیفی نشان داد که میزان شاخص کل روابط عمومی مطلوب ایرانی اسلامی در میان چهار نهاد انقلابی در سطح نسبتا مطلوبی قرار دارد. دوما یافته های پژوهش کمی در بخش تحلیل استنباطی و از نوع تحلیل عاملی تاییدی نشان دادند که مدل آزمون شده (بازتولید شده) روابط عمومی مطلوب ایرانی اسلامی از همانندی و برازش مطلوبی با مدل مفهومی برخوردار است.
    کلیدواژگان: روابط عمومی، نهادهای انقلابی، مدیریتی، سرمایه اجتماعی سازمانی، الکترونیکی و محتوایی
  • زهرا شاکری، وحید موسی پور، سهیلا نورعلی صفحات 153-181
    اجراکنندگان آثار ادبی و هنری (ازجمله بازیگران و خوانندگان)، مانند هر مالک فکری دیگری حق بهره برداری از اجرای هنری خود را دارند. آنها می توانند شخصا از این حق بهره برداری کنند یا از طریق قرارداد، اجازه بهره برداری آن را به دیگری اعطا نمایند یا اساسا حقوق خود را به دیگری انتقال دهند. قراردادهای مذکور معمولا با مسائل حقوقی مانند مشخص نبودن ماهیت عقد، موضوع انتقال حقوق اجراکننده به تولیدکنندگان و قید مباشرت اجراکننده روبرو هستند و بنابراین، روشن نبودن این امور در بسیاری قراردادها می تواند بهره برداری از اجرای اثر ادبی و هنری را در هاله ای از ابهام قرار دهد. افزون بر اینکه مطالعات نشان می دهد اجراکنندگان آشنایی چندانی با حقوق خود ندارند. خلاقانه بودن اجراهای هنری و مبتنی بودن اجراها بر شخصیت مجری خود از عناصری هستند که قراردادهای اجرا را از سطح قراردادهای کارگر و کارفرمایی ارتقا می دهند و با مانع حقوقی برای تحقق عقد بیع یا اجاره مواجه می شود. مسئله پژوهش پیش رو آن است که آیا قراردادهای اجراکنندگان، ماهیت و مقررات ویژه ای می طلبند؟ این قراردادها چه ویژگی هایی باید داشته باشند؟ پژوهش کنونی با رویکرد تحلیلی توصیفی و از طریق ابزار کتابخانه ای و میدانی به گردآوری اطلاعات می پردازد و تلاش می کند ضمن بررسی حقوق هنرمندان اجراکننده و یافته های به دست آمده از طریق پرسشنامه و مصاحبه با اجراکنندگان شهر تهران، به ارزیابی و تحلیل این قراردادها بپردازد و سرانجام نتیجه گیری می نماید که قراردادهای هنرمندان اجراکننده اگرچه در بسیاری موارد تابع قواعد عمومی است اما در پاره ای موارد نیاز به مقررات ویژه ای دارد که هدف از آن، تعدیل روابط میان هنرمندان اجراکننده و تولیدکنندگان و نهایتا رفاه بیشتر عموم مردم است.
    کلیدواژگان: اثر ادبی و هنری، هنرمند اجراکننده، تولیدکننده، قرارداد
  • فرهاد سراجی، سعید شریفی رهنمو، اصحاب حبیب زاده صفحات 183-205
    هدف این پژوهش، شناسایی انگیزه های دانش آموزان پسر دوره متوسطه دوم شهر همدان در استفاده از شبکه های مجازی اجتماعی بود. این پژوهش با استفاده از رویکرد ترکیبی و طرح اکتشافی انجام شد. در بخش کیفی با استفاده از روش پدیدارشناسی با بیست نفر از دانش آموزان که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده بودند، مصاحبه عمیق صورت گرفت. سوالات مصاحبه حول انگیزه های استفاده نوجوانان از شبکه های اجتماعی بود که با استفاده روش پنج مرحله ای اسمیت تحلیل شد. سپس به منظور بسط دامنه یافته ها با استفاده از روش توصیفی و پیمایشی، پرسشنامه محقق ساخته 23 سوالی بین 300 نفر از دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه توزیع شد. روایی پرسشنامه با استفاده از نظرات هفت نفر از متخصصان شبکه های اجتماعی مجازی و پایایی آن از طریق محاسبه آلفای کرانباخ به میزان 88/0r= محاسبه گردید. یافته ها نشان می دهد، دانش آموزان برای کسب اطلاعات جدید، سرگرمی و تفریح، ارتباط و تعامل با دیگران و خود ابرازی از شبکه های اجتماعی مجازی استفاده می کنند. همچنین انگیزه های دانش آموزان در استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی به ترتیب اولویت کسب اطلاعات، سرگرمی، ارتباط و تعامل و خود ابرازی است.
    کلیدواژگان: انگیزه، شبکه های اجتماعی مجازی، دانش آموزان متوسطه، فضای مجازی
|
  • Roya Motamed Nejhad, Marzieh Esmaeeli Fallah Pages 7-37
    Question of gender and woman in advertising is a controversial discourse. This subject among critics of advertising especially in western countries which misuse of woman is prevalent is very important. Stereotypical contacts and determind social conception from role of woman in society make this controversy. Regarding the influence of media productions especially advertising on culture, it is very important How to represent women in advertising and protective laws aiming to guarantee correct representation.
    In this this paper we tried to examine and evaluate the support of dignity of woman in the rules and regulations of existing commercial advertisements in a descriptive way and using the documentary and library study method.
    Purpose of this study is analyzing and evaluating of protections from woman statute in current advertising rules and regulations. The results indicate that in Iran does not enact a comprehensive law in this regard yet and despite suitable grounds in our jurisprudence and constitution, our country have no compiled rule in this regard. In the other hand current law also have no any effective and adequate executive guarantee. In existing study the situation of woman in rules regarding advertising analyzed.
    Keywords: Advertising, protecting rules, woman statute, gender, representation
  • Mojtaba Amiri, Shahrzad Nayyeri, Sara Mahmoodi Pages 39-66
    The main objective of this research is to provide a functional model of Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB) mass media for society sections’ anger management on the basis of rational approach. The findings of this research have been extracted using the multiple grounded theory. Ten faculty members in the fields of organizational behavior management, media management, psychology, sociology, communications, and managers who have at least 10 years of management experience in the field of mass media have been selected through targeted sampling and based on a snowball method and have been interviewed in-depth Semi structured. The data obtained through open, axial and selective coding were interpreted. The findings of the research show that television in the managing of violence has the capacity to perform three functions of critical accountability, education of legitimate aggression and learning to overcome violence, and to play five disfunctions in institutionalizing violence in people's attitudes and behavior, promoting personal and ethnic fanatical frameworks, promoting violence As a means of recreation, the transfer of anti-values ​​related to violence and the perception of the lack of justice in society and the promotion of violence as a tool to overcome this perception.
    Keywords: Violence, Television, Structural Functionalism Model, Multiple Grounded Theory
  • Reza Pishghadam, Aida Firooziyan Pour Esfahani, Sahar Tabatabaee Farani Pages 67-96
    Considering the new concept of emotioncy (emotion纷ꪹ), the present study intends to examine the lingua-cultural concept of [nāz] in Persian language using Hymes’(1967) SPEAKING model. The outcomes of this study revealed that the concept of [nāz] has been mostly prevalent inthe collective culture of Iran, and the expressions related to [nāz] are even more widely used in comparison to the past. The high frequency and variety of this lingua-cultural concept is due to fact that Iranians have mostly positive and mixed emotions toward this concept, and as a result, their level of emotioncy toward [nāz] is higher (Inner-emo and Arch-emo).Overall, the results suggest that this lingua-cultural element is more commonly used in informal situations with participants of equal or unequal power relationships. It was also concluded that the main aim behind the use of this lingua-cultural item is to use it as a politeness strategy. Considering the oral mode of language, the tones that are accompanied with [nāz] are usually begging, admiring, offensive, and sardonic.
    Keywords: Culture, Emotioncy, Hyme's SPEAKING model, [nāz
  • Ali Ghanbari Barzain Pages 97-120
    Changes made by leisure styles in Iranian society, and growing tendency of Iranian teenagers towards digital leisure have led to changes in their religious behavior and attitudes. The purpose of this article is to investigate the effect of online computer games on teenager's religiosity, religious identity, and the type of their relationships with their families. Following this aim, Castelle's theory, Sherry Turkle's theory of The Second Self, Thurlow's theory of Johari Window, and Mask of Identity theory of Branda Dunt, Stark, and Shojaei Zand have been used in theoretical bases. This article is the result of a research done on 3800 female high school students and 15-17-year-old male students in Tehran, Isfahan, Tabriz, Ahwaz, Mashhad, Shiraz, Karaj, and Rasht in 2013. The results show that there is a significant positive relationship between online and computer games and the religious identity and level of religiosity of teenage boys and girls.
    Keywords: digital leisure, religiosity, religious identity, virtual leisure
  • Rahman Saidi, Seyed Reza Naghibolsadat, Alireza Hosini, Rahim Narimani Pages 121-152
    The present study tries to compile an appropriate public Relations, model for slamic revolutionary organizations’.From this perspective, the quantitative and qualitative research method was used. In the qualitative section, a Semi- standard inforview has been carried out with 15 experts in public Relations area that were selected by using according to purposive sampling and with using thematic analysis and type of network-based content model were developed. In the quantitative section, in order to fit the model, the research data were collected from 66 employees and managers of four public relations departments of revolutionary institutions that were selected by using a researcher-made questionnaire and a proportional stratified sampling method. The qualitative findings of the research showed that the optimal public relations model of revolutionary institutions came from four broad themes to theoretical saturation, and then a network of themes was depicted. Quantitative findings of the research showed that the test and reproduced models have the same suitability and fitting.
    Keywords: Public Relation, revolutionary organizations, managerial, organizational social capital
  • Zahra Shakeri, Vahid Mosapor, Soheila Nurali Pages 153-181
    Performers of literary and artistic works (including actors and singers), such as any other intellectual owners, have a right to exploit of their own artistic performance. They can exploit of this right personally, or license or assign their rights to other person through contract. These contracts usually face with legal issues such as lack of clarity in the nature of contract, transfer of Performer’ rights to producer and Performers’ stewardship and then lack of clarity of these issues can put up exploitation of literary and artistic works in a halo of ambiguity in many of contracts. In addition, studies show that Performers do not acquaint with their rights. Creativity in artistic performance and dependency of performance on Performer character are elements that promote performance contracts into worker and employer contracts and face to legal problem for realization selling and lease contract. This research question is whether the performers’ contracts require special nature and rules? what features should these contracts have? This study collects informations with analytical-descriptive approach and by means of library and field study and attempts to assess and analyze these contracts Meanwhile the rights of Performers and findings obtained through questionnaires and interview with Performers of Tehran city and finally concludes that although the performers’ contracts are subject to general rules, but require special regulations in some cases that its purpose is adjustment of relations between performers and producers and ultimately greater prosperity of the public.
    Keywords: Literary, artistic work, Performer, Producer, Contract
  • Farhad Seraji, Saeed Sharifi Rahnamo, Ashab Habibzadeh Pages 183-205
    The purpose of this study was to identify the motives of secondary school boy students in Hamadan in using social networking networks. This research was carried out using a hybrid approach and exploratory design. In the qualitative section, a semi-structured interview was conducted using a phenomenological method with twenty students selected using snowball sampling method. The interview questions focused on the motivations and causes of using teenagers from social networks, which was analyzed using the Smith Five-Step Method. Then, in order to extend the scope of the findings through descriptive and survey method, a researcher-made questionnaire of 22 questions was distributed among 300 male secondary school students. Validity of the questionnaire was calculated using the views of seven experts in the field of cyberspace and its reliability was calculated by calculating the Cronbach's alpha of r = 0.88. The findings suggest that students use new social media for new information, entertainment and entertainment, communication and interaction with others, and self-expression. In the meantime, access to new information is the most important motive for adolescent use and self-expression is the lowest.
    Keywords: Motivation, social networking, high school students, cyberspace