فهرست مطالب

مطالعات فرهنگ - ارتباطات - پیاپی 40 (زمستان 1396)

فصلنامه مطالعات فرهنگ - ارتباطات
پیاپی 40 (زمستان 1396)

  • 234 صفحه، بهای روی جلد: 120,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/12/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد حیدرپورکلیدسر *، منصور وثوقی، باقر ساروخانی، مصطفی ازکیا صفحه 1
    پژوهش پیش رو در صدد واکاوی و پاسخگویی به این سوال اساسی بر آمده است که موانع عمده فرهنگی که در دوره پهلوی دوم سبب عدم دستیابی جامعه ایران به توسعه سیاسی گردید، چه بوده است؟ و مهم ترین آنها کدام اند؟ این پژوهش با الهام از رویکرد وبری در اهمیت فرهنگ و همچنین رویکرد نوسازی بازنگری شده اینگلهارت و با به کارگیری روش تحقیق تاریخی و اسنادی، با مراجعه به کتابخانه های حقیقی و مجازی و بررسی کتب و اسناد معتبر مرتبط با موضوع تحقیق از طریق فیش برداری به جمع آوری و تحلیل و فراتحلیل اطلاعات تاریخی و پژوهش های جامعه شناسی مرتبط با موضوع تحقیق اقدام شده است.
    یافته های این تحقیق نشان می دهد که فرهنگ استبدادی حاکم بر جامعه و نظام سیاسی حاکم وقت و مدیریت اقتدارگرایانه پهلوی دوم بر نهادهای مختلف جامعه و سرکوب جامعه مدنی و انحلال احزاب سیاسی و تشکل های اجتماعی و فرهنگی منتقد وابسته به طبقه متوسط و قطع جریان روشنفکری پویا و آزاد به عنوان مهم ترین موانع فرهنگی توسعه سیاسی در آن دوره محسوب می شود و همچنین فقدان نگرش علمی و عقلانی، روحیه پرسشگری و نقد در جامعه، ضعف جامعه مدنی، حضور قوی باورهای خرافی سنتی در متن جامعه، فقدان فرهنگ گفت و گو، نبود یک جریان روشنفکری اصیل، آزادی خواه ملی و فقدان مطبوعات منتقد و اعمال سانسور شدید بر سایر مطبوعات و وسایل ارتباط جمعی، باعث ناکامی جامعه ایران در دستیابی به توسعه سیاسی در دوره پهلوی دوم گردید.
    کلیدواژگان: موانع فرهنگی، توسعه سیاسی، فرهنگ استبدادی، نگرش علمی و عقلانی، رویکرد انتقادی و پرسشگرانه
  • حسین حسنی *، عبدالحسین کلانتری صفحه 33
    هدف این مقاله، مطالعه تجربه زیسته کاربران ایرانی اینستاگرام است. ویژگی های خاص این شبکه اجتماعی سبب شده است تا نوع خاصی از تعاملات به واسطه آن شکل بگیرد. این ویژگی ها تجربیات نوینی را در روال های هر روزه کاربران فعال جایگیر کرده است. بنابراین، محققان بر کاربرانی متمرکز شدند که تجربه حضور کافی در اینستاگرام را داشتند. در این مقاله، برای فهم معنای عمیق این تجربیات از رویکرد پدیدارشناسی تفسیری و روش مصاحبه نیمه ساخت یافته استفاده شده است. در مجموع با شانزده نفر مرد و زن مصاحبه شد که مدت میانگین عضویت آنها در اینستاگرام دو سال بوده است. در نهایت، بر اساس تحلیل مصاحبه ها مضامین مختلفی در رابطه با نقش اینستاگرام در زندگی روزمره کاربران شناسایی شد که مهم ترین آنها عبارتند از: لایک به منزله تحسین و نیز ایجاد رابطه اجتماعی؛ کامنت به منزله میدان گفت وگو؛ ارزشمند بودن تعداد زیاد فالوئرها؛ و نیز عدم شکل گیری دوستی واقعی در میان فالوئرها. در کل، باید اشاره کرد که تجربیات زندگی در شبکه های اجتماعی همانند طرد و پذیرش اجتماعی با توجه به محو شدن فزاینده تمایز زندگی واقعی از زندگی مجازی، از نظر پیامدهایی که برای زندگی واقعی دارد نباید مورد غفلت قرار بگیرد. از سوی دیگر، هر نوع اختلال در کردارهای هر روزه کاربران اینستاگرام، می تواند به برخی پیامدهای منفی روان شناختی و اجتماعی منجر شود.
    کلیدواژگان: اینستاگرام، پدیدارشناسی، زندگی روزمره، فالوئینگ، لایک
  • سید امیر آذرشین، سمیه تاجیک اسماعیلی * صفحه 65
    با وجود رسانه های اجتماعی مجازی چون تلگرام پدیده شایعه رواج بسیاری پیدا کرده است. از طرفی دیگر وقتی مخاطب از اطلاع رسانی شبکه های رسمی، مانند تلویزیون قانع نشود و حس کند در جریان کل پدیده یا رخداد قرار نگرفته است، ضمن کم شدن اعتماد به جریان اطلاع رسانی رسمی، سعی در کسب اطلاع از طرق دیگر مانند پیام رسان های موبایلی می کند. به مرور زمان و در نتیجه منطقی این اتفاق، اخبار منتشر شده در پیام رسان های موبایلی که همواره ممکن است آمیخته با شایعات باشد به عنوان منبع مورد مراجعه مخاطبان قرار می گیرد. در این پژوهش با هدف بررسی میزان باورپذیری پدیده «شایعه» در پیام رسان های موبایلی بین مردم شهرستان اهواز با تاکید بر نقش «رسانه ملی» به انجام رسیده است. روش پژوهش، پیمایشی و ابزار اندازه گیری، مصاحبه و پرسشنامه است. جامعه آماری کلیه افراد 15 تا 60 سال ساکن شهر اهواز هستند که بر اساس آمارنامه کلان شهر اهواز در سال 1390، 728955 نفر بوده اند. روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای است. نتایج نشان داد 8/48 درصد پاسخ افراد اعتماد خود را به مطالب ارائه شده از رسانه ملی را زیاد و خیلی زیاد دانسته و 2/51 درصد افراد اعتماد زیادی به مطالب ارائه شده از رسانه ملی ندارند. همچنین 62 درصد افراد اظهار داشته اند که در صورت مواجهه با اخبار متناقض رسانه ملی را جهت آگاهی از اخبار واقعی انتخاب می کنند. همچنین در حدود 80 درصد افراد رسانه ملی را قابل اطمینان تر از پیام رسان های موبایلی می دانند.
    کلیدواژگان: رسانه ملی، باورپذیری، شایعه، پیام رسانهای موبایلی
  • ساره امیری *، احسان آقابابایی صفحه 95
    هدف مقاله پیش رو پاسخ به این پرسش است که تصویر زن روشنفکر در سینمای پس از انقلاب اسلامی چگونه برساخته شده است؟ برای نیل به این هدف از مفهوم «روشنفکر خاص» «میشل فوکو» و روش «تحلیل روایت» استفاده شد. حجم نمونه شامل 13 فیلم تولیدشده بین سال‏های 1360-1390 است که به شیوه هدفمند گزینش شده است. یافته ها نشان می‏دهد که در سینمای پس از انقلاب، زن روشنفکر، زنی مستقل، شاغل، تحصیلکرده با پوششی مدرن است که در تقابل با مناسبات خانوادگی قرار ‏گرفته است؛ ازاین رو، در سینمای پس از انقلاب «خانواده» حوزه اصلی فعالیت زنان روشنفکر بازنمایی شده است و روایت سینما از تحول شخصیت این زنان، روایت تغییر شکل برساخت «تقابل روشنفکر بومی و روشنفکر غربی» در سال های پایانی دهه شصت، به برساخت «روشنفکر مدرن ایستاده و مقاوم» در دهه هفتاد و «روشنفکر مدرن شکست خورده» دهه هشتاد است؛ همچنین برساخت سینمایی این مفاهیم در راستای بازتولید گفتمان های سیاسی اجتماعی مسلط در هر دهه عمل می‏کند.
    کلیدواژگان: زن روشنفکر، روشنفکر خاص، تحلیل روایت، میشل فوکو، جامعه شناسی فیلم
  • محمد مهدی فرزبد *، حیدر جانعلیزاده چوب بستی صفحه 123
    حافظه نسلی از جنگ ایران و عراق به معنای حافظه به اشتراک گذاشته شده توسط افرادی است که تجربه مشترک آنها از جنگ در دوره تاریخی مشابه به دیدگاه هایشان شکل داده است. واقعیت اساسی حافظه نسلی آن است که نسل های مختلف، رویدادهای گذشته را به گونه ای متفاوت تفسیر و یاد می کنند. بدین نحو، واقعه اثرگذاری چون جنگ ایران و عراق می تواند به عنوان نقطه ای کانونی در بازتولید بازنمایی های جمعی از گذشته عمل کند و ذهنیت نسلی را حول درک و معنای مشترک از آن در شرایط کنونی جامعه صورت بندی نماید. برای مفهوم پردازی از حافظه نسلی از جنگ، پس از مرور بر مدل های فردگرایانه و جمع گرایانه از حافظه جمعی و بیان کاستی های روش شناختی آنها، از مدل جدید شناختی برای بررسی مکانیسم های شکل دهنده به حافظه نسلی از جنگ استفاده شد. در این مدل، حافظه جمعی به عنوان یک ساخت معرفتی و به صورت طرحواره های حافظه ای موجود در سطح فرافردی از زندگی اجتماعی، محصول شناختی تعامل اجتماعی افراد مرتبط باهم به لحاظ فرهنگی، در میان ابژه های فرهنگی است. روش شناسی غالب تحقیق، روش کیفی بوده، برای گردآوری داده ها از تکنیک مصاحبه عمیق و نیمه ساختار یافته و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل موضوعی استفاده شده است. کاربست روش تحلیل به ما این امکان را داد تا سنخ شناسی ای از ساخت های معرفتی مشترکی که افراد در هر گروه نسلی برای فهم و معنای وقایع و پدیده های مرتبط با جنگ استفاده می کنند، به دست آید. این ساخت های معرفتی مشترک به عنوان طرحواره های حافظه نسلی از جنگ، نمایان گر نحوه بازنمایی جنگ ایران و عراق در میان دو نسل دارای حافظه اتوبیوگرافیک و حافظه تاریخی از جنگ هستند.
    کلیدواژگان: حافظه نسلی، حافظه اتوبیوگرافیک، حافظه تاریخی، طرحواره های حافظه، جنگ ایران و عراق
  • ابوتراب طالبی *، محمد رمضانی صفحه 157
    مواجهه جامعه ایرانی با مدرنیته، با پیامدهایی همراه بوده و ارزش های متفاوتی را در ساحت های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی موجب شده است. گسترش این ارزش ها، با تغییر نگرش و به تبع آن، تغییر در کنش های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی از جمله مصرف گرایی همراه بوده است. پرسش این است که آیا دینداری، ارزش ها، سنت ها، هویت و پایگاه اقتصادی و اجتماعی می تواند به مثابه بازدارنده هایی در فرایند مصرف گرایی آن جوامع نقش ایفا نماید؟ در این مقاله با رویکرد جامعه شناختی و روش پیمایش و با استفاده از پرسش نامه صورت پذیرفته است. داده های مورد نیاز از نمونه 506 نفری از افراد هیجده سال به بالای ساکنان شهر کاشان، به شیوه تصادفی ساده جمع آوری شده است. یافته های آماری نشان می دهد که بین دینداری، سنت گرایی، هویت انقلابی، هویت جنسیتی، ارزش های دینی و پایگاه اقتصادی و اجتماعی با مصرف گرایی، رابطه معناداری وجود دارد. نتایج معادله رگرسیون چند متغیره نشان می دهد که دینداری بیشترین قدرت تبیین کنندگی را در رابطه با مصرف گرایی دارد، به گونه ای که با افزایش دینداری میل به مصرف گرایی کاهش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: مصرفگرایی، دینداری، هویت، پایگاه اقتصادی و اجتماعی، کاشان
  • عزت شیرانی بیدآبادی *، شاپور بهیان، سیدعلی هاشمیان فر صفحه 185
    با توجه به اینکه امروزه بازی های رایانه ای گستره وسیعی از فرهنگ فراغتی نوجوانان را در بر گرفته اند و تاثیرات رفتاری زیادی بر آنها گذاشته اند، هدف از بررسی پیش رو مطالعه نقش انواع بازی های رایانه ای به عنوان بخشی از خرده فرهنگ نوجوانان در رفتارهای اجتماعی جامعه ستیز آنها در شهر اصفهان بود. به ویژه که خرده فرهنگ های نوجوانی تاثیر زیادی در الگوپذیری رفتاری نوجوانان دارند و هدایت کننده رفتارهای اجتماعی آنها در جهت مثبت و منفی هستند. به همین دلیل برای دستیابی به هدف از بین 127817نوجوان 18-12ساله در کلیه نواحی شش گانه آموزشی شهر اصفهان، نمونه ای 666 نفری به روش سهمیه ای انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته با 38 سوال بسته بود. همچنین پاسخگوئی به سوالات بر اساس طیف لیکرت پنج درجه ای انجام شد. سوالات پژوهش در مورد ویژگی های شخصی پاسخگویان مانند سن، جنس و وضعیت تحصیلی آنها و نیز متغیرهای مورد بررسی تحقیق همچون رفتارهای جامعه ستیز نوجوانان (میزان ناسزاگوئی، وندالیسم و بی توجهی به حقوق دیگران) بود. تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام شد و از برخی آزمون ها نظیر درصد، میانگین، فراوانی و نیز ضرایب همبستگی پیرسون، کای دو، t و رگرسیون برای بررسی متغیرها استفاده شد. یافته ها نشان داد که رابطه معنی داری بین متغیر رفتارهای جامعه ستیز (ناسزاگوئی، وندالیسم و بی توجهی به حقوق دیگران) با نوع بازی های رایانه ای به عنوان بخشی از خرده فرهنگ نوجوانان وجود دارد. همچنین نتایج مشخص نمود که جنسیت در میزان استفاده از اغلب انواع بازی ها توسط نوجوانان موثر است. متغیر سن تفاوت معنی داری در سه گروه سنی نوجوانان از نظر انواع بازی های کامپیوتری نداشت.
|
  • Mohammad Heydarpourklidsar *, Mansoor Vossoughi, Baghar Saroukhani, Mostefa Azkia Page 1
    This study with the title of “analysis of cultural barriers for political development of Iran: Second Pahlavi era” aims to respond to this important question that what are the most significant cultural barriers of Second Pahlavi era that impede Iran’s society in pursuit of reaching political development? Hence in order to gather relevant data and analyze historical evidences, historical and Analytical study methods were undertaken, by referring to actual and virtual libraries accompanied with scrutinizing valid documents, books and other relevant references.
    The findings of this study indicate that the governing dictatorship culture across the society and kingdom structure, absence of scientific and logical mentality, lack of questioning and criticizing attitude in society, weakness of civil society, strong presence of superstitious and traditional believes in context of society, dearth of affability and tolerance culture, lack of an original national liberal intellectual movement and authoritarianism management of Mohammad Reza Shah over various organizations and repressing civil society, political parties and critic sociological constitutions dependent to middle age traditional and contemporary class, closing critical journals and imposing heavy censorship on journals and other mass media beside suppressing dynamic intellectual movements, inhibit Iran’s society in reaching political development during Second Pahlavi era.
    Keywords: Analyses, Culture barriers, Political development, dictatorship culture, Scientific, Logical attitude, questioning, critizing approach
  • Hossein Hassani *, Abdolhossein Kalantari Page 33
    The objective of the paper is to study lived experience of Iranian Instagram users. The forming of specific kind of interactions has established by special features of the social media. The features embedded new experiences in the everyday routines of the active users; so the authors concentrated who are since long time active in this social media. Interpretive phenomenology approach and semi-structured interview has been used to understanding the deep meanings of their experiences. Concentrating on experienced users with at least two years of membership, totally, sixteen participants have been interviewed. Thematic analysis has been used for analyzing participants’ answers. Analysis of the data identified different themes such as like as appreciation and creation of social relationship; comment as dialogue field; the importance of affluence of users; and lack of formation of real friendships. In sum, regarding increasing blurring of real and cyber life differences, one must not ignore consequences of cyber experiences such as inclusion and exclusion on real life. Furthermore, any interruption in the everyday practices of Instagram users could lead to negative social and psychological consequences.
    Keywords: Instagram, phenomenology, everyday life, following, like
  • Seyyed Amir Azarshin, Somaye Tajik * Page 65
    Rumors are unofficial and invalid statements that create in several steps within communication systems, since information transmitted from a person to another, so there is huge chance for mutilate information.
    (Gloria 2015). Today rumors in social messengers, for example Telegram, are very rampant and on the other side, Telegram users and people believed this rumors easily and even retransmit that rumors.
    One of the main reasons that users interests in diffusing rumors on social messengers is that they are not adhere to Gothenburg - Written communication principles and so they go from first Oral communication to second one. On the other side when audience does not convinced by official media (like national TV) and feels the event whole or partly doesn’t expose to him (by TV policy officers or reporter). So they lose trust in official news agencies and therefore try to get information from other ways like social messengers, resulting that audiences use news and rumors (planned or unplanned) that diffuse in social messengers as a source of information.
    In this thesis researcher wants to investigate if national (government or state) media inform audiences truly, can we still observe rumor transmission and retransmission on society? How much of the national media is effective in the growth of this phenomenon? In fact researcher wants to investigate the Relation between Trust to the National Media and the Reliable Predictability of the Rumors that spread in Telegram (social messenger) in Ahvaz (city).
    In this research observed that 37.8 percent of audiences admitted Islamic Republic of Iran Broadcasting(national media) in the field of fast transfer of relevant news,53.6 of audiences admitted Islamic Republic of Iran Broadcasting in using of reliable sources for news, 57.8 audiences admitted that The dependence of the national media on the political system in too strong, 50.3 of audiences admitted too strong and strong censorship in Islamic Republic of Iran Broadcasting(national media), and 37.5 percent of audiences describe the performance of national media in Comprehensiveness of news and programs as suitable, also observed that fast transfer of news, The dependence of the national media on the current political system(government) and censorship are effective factors in the tendency to believe in the rumor on social messenger.
    Keywords: Rumor, messenger, national media
  • Sareh Amiri *, Ehsan Aqababaee Page 95
    this study aims to answer the question that how the image of the intellectual woman is constructed in the Iranian movies? In order to achieve the purpose, 13 movies, which have been selected by purposive sampling method, have been analyzed through the «narrative analysis« method and considering the «specific intellectual« theory of Michel Foucault. Results show that in the Iranian movies specific intellectual woman is an independent, employed, educated woman who stands against the family rules. Hence, «family« is the main functional zone of intellectual women; and the narrative of these women in the cinema is the construction of «the conflict between inside and outside intellectual« in the 1980’s, construction of «the rebellious modern intellectual« in 1990’s and construction of «defeated modern intellectual« in 2000’s. Finally, construction of these concepts are related to dominant political discourses.
    Keywords: Intellectual Woman, Specific Intellectual, Narrative Analysis, Michel Foucault, Sociology of Film
  • Mohammadmahdi Farzbod *, Heidar Janalizadeh Choobbasti Page 123
    The generational memory of the Iran-Iraq war is meant to be the memory shared by those whose collective experience of war has shaped their views in the same period of history. The fundamental fact of generational memory is that different generations interpret and remember past events in varied ways. Thus, the incident as effective as the Iran-Iraq war can act as a focal point in the reproduction of collective representations of the past, and in the present conditions of the society can configure the mentality of the generation around the understanding and common sense of war. For a conceptualization of generational memory of war, after an overview of individualistic and collectivist models of collective memory and the expression of deficiency in their methodological strategies, a new model of cognitive sociology was used to examine the mechanisms of generational memory’s production. In this model, collective memory as a knowledge structures and in the form of memory schemata which exists at a supra-individual level of social life, is cognitive by-product of the social interaction of culturally related individuals with each other amongcultural objects. The dominant methodology of research has been qualitative method, the technique of deep and semi-structured interview has been used for data collection, and the method of thematic analysis was used for data analysis. The application of the analysis method allowed us to obtain a typology of common knowledge structures that individuals in each group generation can use to understand the meaning of events and phenomena associated with warfare. These common knowledge structures, as generational memory schemata of the war indicate that how two generations with autobiographical and historical memories of war represent the Iran-Iraq war.
    Keywords: generational memory, autobiographical memory, historical memory, memory schemata, Iran-Iraq war
  • Abutorab Talebi *, Mohammad Ramezani Page 157
    The emergence of modernity has had consequences for the Iranian society and led to different values ​​in the political, social, cultural and economic spheres. Development of these values while changing attitudes has led to changes in social, cultural and economic activities, including consumerism. The question is wether religiosity, values, traditions, identity, economic and social status can play a deterrent role in the process of consumerism or not? The present study was conducted with a sociological approach and a survey method using a questionnaire. Data was randomly collected from a sample of 506 people (residents of Kashan city) aged 18 years and above. Statistical tests have been used to investigate the relationship between variables. Statistical analysis shows that there is a signifisant correlation between religiosity, traditionalism, revolutionary identity, gender identity, religious values, and economic and social base with consumerism. The results of the multivariate regression equation show that religiosity has the most explanatory power in relation to consumerism. The results of the multivariate regression equation show that religiosity has the most explanatory power in relation to consumerism, Therefore by increasing religiosity the desire for consumption decreases.
    Keywords: Consumerism, Religiosity, Identity, Social, Economic Status, Kashan
  • Ezat Shirani Bidabadi *, Shapoor Behyan, Seyedali Hashemianfar Page 185
    Computer games cover a wide range of leisure of adolescents and have had a lot of behavioral effects on them.The aim of this study is to investigat the role of computer games as part of the subculture of adolescents in their antisocial behaviors in Isfahan. Particularl adolescent subcultures have a great influence on adolescent behavioral patterns and direct their social behaviors in a positive and negative way.To achieve this end,from among 127817 teenagers(12-18 years old), across six educational regions of Isfahan, a sample of 666 was selected using quota sampling metod. It is a descriptive survey in which the researcher developed a questionnaire with 38 close- ended questions for data collection. The respondants provided their answers based on Likert five-point scale.The questions were about respondants, demographic characteristics such as age,sex, educational conditions and research variables such as antisocial behaviours (mischief, vandalism and disregarding the rights of others).The data were analayzed by both descriptive and inferential statistics and Some tests such as pearson, and chi-square, corelations ,t test and regression were used for the testing the relationship between variables.The findings showed that there was significant relationship between antisocial behaviours (mischief,vandalism and disregarding the rights of others) and the type of computer games used by adolescents. The results also showed that gender was effective in most of computer games types used by adolescents. Age variable had not significant differences in three age groups of adolescent in using of computer games type.
    Keywords: Teenager, computer games, subculture, social behaviour, antisocial