فهرست مطالب

مطالعات فرهنگ - ارتباطات - پیاپی 42 (تابستان 1397)

فصلنامه مطالعات فرهنگ - ارتباطات
پیاپی 42 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رویا یزدان پناه، شاپور بهیان، اسماعیل جهانبخش صفحه 1
    قبولیت اجتماعی را می توان نوعی سرمایه نمادین قلمداد نمود که یکی از زمینه های رشد اجتماعی دوران کودکی است و شامل گرایش فرد به ارائه تصویری مطلوب از خویشتن به دیگران است. کسب مقبولیت اجتماعی تمامی شئون زندگی و رفتار اجتماعی ما را در هر دو وضعیت کنش های اجتماعی متقابل (روابط اجتماعی) و ساختارهای بزرگتر نهادهای اجتماعی تحت تاثیر قرار داده است. مقبولیت اجتماعی و کسب آن دارای آثار فراوانی برای افراد جامعه بوده و موجب نشاط اجتماعی می گردد. به همین دلیل مطالعه و بررسی عوامل تاثیرگذار بر مقبولیت اجتماعی می تواند بسیار کاربردی و مهم باشد. در این مقاله با استفاده از نظریه منش و میدان بوردیو به بررسی تاثیر سرمایه فرهنگی و ابعاد آن بر مقبولیت اجتماعی پرداخته شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه افراد نسل های دهه 50، 60 و 70 (18-47 سال) شهر تهران بوده که 400 نفر از آنها به عنوان حجم نمونه تحقیق انتخاب شده اند. همچنین داده های مورد نیاز تحقیق از طریق ابزار پرسشنامه به روش میدانی گردآوری شده است. تحلیل داده نیز به وسیله نرم افزار اس پی اس اس و ایموس انجام گردیده است. نتایج تحقیق نشان داد که بین سرمایه فرهنگی و ابعاد آن با مقبولیت اجتماعی رابطه و تاثیر معناداری وجود دارد. نتایج آزمون مدل ساختاری نشان می دهد که سرمایه فرهنگی تاثیر مستقیم (Beta: 0/62) بر مقبولیت اجتماعی فرد دارد. همچنین سازه سرمایه فرهنگی توانسته 38 درصد از تغییرات سازه مقبولیت اجتماعی را تبیین نماید.
    کلیدواژگان: مقبولیت اجتماعی، سرمایه فرهنگی، منش و میدان
  • ملیحه سودبخش، سمیه تاجیک اسماعیلی صفحه 25
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه میان سریال های فارسی زبان شبکه جم با سرمایه اجتماعی زنان ساکن شهر تهران انجام شده است. روش پژوهش، پیمایشی وابزار اندازه گیری پرسشنامه است. جامعه آماری مشتمل بر زنان ساکن شهر تهران (3452637 نفر) و حجم نمونه 384 نفر است. یافته ها نشان داد 21. 1 درصد از پاسخگویان سرمایه اجتماعی در سطح پایین،61. 2 درصد در سطح متوسط و17. 7درصد در سطح بالایی قرار دارد و (39. 4) درصد از پاسخگویان با انگیزه سرگرمی و پیروی از الگو در تعاملات، سریال های فارسی زبان شبکه جم ماهواره را تماشا می کنند. همچنین نتایج نشان دهنده رابطه معنا دار میان تماشای سریال های فارسی زبان شبکه جم با سرمایه اجتماعی (0. 64-=r) ، سرمایه ساختاری (0. 64-=r) ، سرمایه شناختی (0. 63-=r) و سرمایه ارتباطی (0. 60-=r) زنان شهر تهران و بین انگیزه (0. 44-=r) وبین نگرش به تماشای برنامه های فارسی زبان شبکه جم و سرمایه اجتماعی زنان شهر تهران (0. 40-=(r است. بین وضعیت تاهل، سن، تحصیلات، انگیزه و نوع نگرش و میزان تماشای سریال فارسی زبان شبکه جم رابطه معناداری وجود دارد و زنان متاهل و با تحصیلات دیپلم بیشتر از بقیه گروه ها سریال های فارسی زبان شبکه جم را تماشا می کنند.
    کلیدواژگان: سریال فارسی زبان ماهواره، شبکه جم، نگرش، انگیزه تماشا، سرمایه اجتماعی
  • عبدالله بیچرانلو، محمد ترابی اقدم صفحه 51
    کی از موضوعات مورد تمرکز در مطالعات فرهنگی، بازنمایی های قومی و نژادی است. تبیین رویکردهای سینمای امریکا به برساخت اقلیت سیاهان این کشور در دوره ریاست جمهوری اوباما، هدف مقاله پیش رو است. برای این منظور، 21 فیلم شاخص سیاه پوست محور که در بازه زمانی 2009 تا 2017 تولید شده اند، در دو مرحله نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند، انتخاب و با ترکیبی از دو الگوی نشانه شناسی مطالعه شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد که تصویرپردازی از سیاهان در این دوره، شامل پنج سنخ است: 1) بازخوانی انتقادی تاریخ (14 فیلم): پیشبرد مطالبات سیاهان با کمک سفیدها (10 فیلم) ، شکست سیاهان بدون کمک سفیدها (2 فیلم) ، انتقام جویی سیاه از سفید (2 فیلم). 2) واقع گرایی اجتماعی (7 فیلم): بررسی مسائل جامعه سیاه معاصر (5 فیلم) و طبیعی سازی زندگی سیاه در کنار سفید (2 فیلم). در مجموع بازتعریف مناسبات و منازعات سیاه سفید در گونه های مذکور، نشان از همنوایی سینمای امریکا با روند مساوات طلبی سیاهان با الهام از «فرصت سیاسی» جدید داشته است. همچنین هرچند شاهد طبیعی زدایی از «کلیشه های سنتی» در تصویرسازی از سیاه هستیم ولی نظام های نشانه ای اکثر فیلم ها دلالت بر وجود نگره «دیگری» و «کلیشه های مدرن» دارند.
    کلیدواژگان: سنخ شناسی، سیاه پوستان، باراک اوباما، بازنمایی، سینمای امریکا
  • رضا انتخابی، علی قربانی * صفحه 77

    هدف از این پژوهش، بررسی نقش رسانه در کاهش تصادفات به وسیله فرایند پذیرش تبلیغات می باشد. برای بررسی میزان تاثیر رسانه در کاهش تصادفات از مدل فرایند پذیرش AIDA استفاده شده و تبلیغات تلویزیونی به عنوان رسانه انتخاب شده است. روش تحقیق کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی پیمایشی می باشد. جامعه آماری 6000 نفر از رانندگان مسافری و نمونه آماری 361 نفر می باشد. از کل نمونه مورد بررسی، 8/25 درصد مجرد و 2/74 درصد متاهل، تحصیلات 15 درصد زیردیپلم، 1/21 درصد دیپلم، 1/24 درصد فوق دیپلم، 8/33 درصد لیسانس و 1/6 درصد فوق لیسانس و بالاتر است. میانگین سن برابر 33/37، کمترین مقدار برابر 25 و بیشترین مقدار برابر 61 سال است. میانگین سابقه کار برابر 27/8، کمترین مقدار برابر 1 و بیشترین مقدار برابر 27 سال است. برای بررسی میزان تاثیر تلویزیون در کاهش تصادفات از مدل AIDA و فرایند پذیرش آن استفاده شده که در نتیجه همه ابعاد آن تاثیرگذار در کاهش تصادفات جاده ای می باشد. پیشنهادهای کاربردی اجرای برنامه های آموزشی، استفاده از بیلبوردهای تبلیغاتی در جاده ها، کنترل ورود رانندگان صلاحیت دار، تشویق رانندگان غیرحادثه ساز و از پیشنهادهای پژوهشی بررسی رابطه تیپ های شخصیتی، بررسی تاثیر اخلاق حرفه ای در رعایت قوانین می باشند.

    کلیدواژگان: رانندگی تدافعی، فرهنگ رانندگی، تصادف رانندگی، رسانه، رفتار رانندگی
  • فریده آفرین صفحه 97
    هدف پژوهش، پاسخ به این سوال است: آیا می توان ارتباط معناداری بین نوع ادراک هنرمندان و سبک آثار هفت اورنگ ابراهیم میرزا و عوامل زمانه و زمینه مند دوره اول عصر صفوی برقرار کرد؟ با مفروض گرفتن رابطه این سه وجه و کاربست روش جامعه شناسی زیباشناختی؛ سبک مجموعه هفت اورنگ گالری فریر، با توسل به تقابل های دوگانه مضمونی و فرمال اثر دیدار لیلی و مجنون، بررسی می شود. با تمرکز بر ویژگی های فرمال، سبک اثر خطی با تمایلاتی نقاشانه دارای فرم های اغلب بسته و قاطع نامتمایز از پس زمینه، دارای کادرهای ادغامی در زمینه، سطح گرایی با گرایش به عمق نمایی معرفی می شود. با نظر به آثار دیگر و تعمیم نسبی سبک اثر به کل مجموعه، ادراک هنرمندان؛ از نوع بصری با تمایل به لامسه ای معرفی شده است. مهم ترین عوامل موثر در ادراک هنرمندان، قراردادهای هنری، تصورات تاریخی صفویان نسبت به طبیعت (گرایی) ؛ ذوق و خواست ابراهیم میرزا، رقابت داخلی و خارجی در این مقطع خوانده شده است.
    کلیدواژگان: هفت اورنگ، نظام ادراک، ابراهیم میرزا، جامعه شناسی زیباشناختی
  • طاهر روشندل اربطانی، سیدمحمود مولایی صفحه 119
    با عنایت به دیدگاه انتقادی در حوزه ارتباطات و رسانه، رسانه ها از چنان قدرتی برخوردارند که می توانند محتوای منتشره را تحت تاثیر خاستگاه فرهنگی و هویتی خود قرار دهند. این نشانگر قدرت رسانه ها در تغییرات فرهنگی و بخصوص تاثیر بر هویت افراد و جوامع می باشد. پیشرفت فناوری اطلاعات و ارتباطات، ظهور شبکه های اجتماعی و به تبع آن امکان تعامل کاربران با سرعت بالا، سبب تاثیرگذاری دوچندان بر فرهنگ و هویت شده است. در چنین شرایطی آیا می توان از شبکه های اجتماعی به عنوان ابزاری برای تقویت هویت ملی جوانان به عنوان طیفی که بیش از دیگران با فناوری های نوین مانوس می شوند استفاده نمود؟ برای پاسخ به این سئوال تلاش شد برای استفاده از ظرفیت های شبکه های اجتماعی در تقویت هویت ملی جوانان طی مدلی ارائه گردد. برای این منظور و با استفاده از روش نظریه برخاسته از داده ها، تعداد 13 مصاحبه با مطلعان این حوزه شامل صاحب نظران و اساتید دانشگاهی، سیاست گذاران و فعالین در حوزه شبکه اجتماعی و هویت ملی و استفاده کنندگان از شبکه های اجتماعی داخلی ترتیب داده شد و در نهایت 26 مقوله استخراج گردید. محور اصلی پژوهش یکپارچه سازی هویت ملی مجازی و واقعی و شبکه اجتماعی به عنوان ابزار تقویت هویت ملی معرفی گردید. برای این منظور چهار راهبرد ارائه گردید.
    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، هویت، هویت ملی، هویت ملی مجازی، نظریه برخاسته از داده ها
  • سیدحمیدرضا علوی، محمدصادق بصیری، محیا رفیعی، فاطمه عرب نژاد خانوکی * صفحه 145

    کارکرد اصلی رسانه ها، متقاعدسازی و اقناع است. در عین حال دشواری اقناع و تاثیرگذاری بر دیگران، بر کسی پوشیده نیست. در این پژوهش گزیده ای از روش ها و اصول اقناع از متون اسلامی و همچنین متون ادبیات پایداری به شیوه توصیفی تحلیلی استخراج گردیده است؛ اصل زمینه یابی یا توجه به گفتمان، اصل بی طرفی، اصل تدرج و اصل همگامی به عنوان چهار اصل مهم اقناع ذکر گردیده اند. روش های استدلالی، مقایسه ای، سوالی، تمثیلی و تشبیهی، طنز، شکوه، تقدیس و استفاده از اسطوره ها ازجمله شیوه های پیشنهادی در این پژوهش بوده که با توجه به گفتمان غالب در حوزه فردی و اجتماعی به استفاده از آنها توصیه شده است. در نتیجه اقناع موثر، شیوه ای برآمده از گفتمان و در عین حال موثر بر گفتمان خواهد بود. علاوه بر آن در مواردی که استفاده از روش های مذکور ثمربخش نبود، برای جلوگیری از پیشروی گفتمان رقیب، روش هایی چون تقبیح و مجادله پیشنهاد می گردد؛ این روش ها به عنوان متمم و تکمله ای برای شیوه های اقناعی، محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: اقناع، اصول اقناع، روش های اقناع، گفتمان
  • سودابه صالحی، احمد صالحی کاخکی، محمد درویشی * صفحه 165

    قلم های اولیه فارسی که با ملزومات صنعت چاپ به ایران وارد شدند، فرم هایی از حروف را رایج کردند که با ذائقه فرهنگی ایرانیان هماهنگ نبوده ولی ضرورت و مزیتی چون سرعت در چاپ، استفاده از آنها را فراگیر و موجب شده است با اندک تغییراتی تا به امروز مورد استفاده قرار گیرند. هدف از نوشتار پیش رو، استخراج و ارزیابی چالش های فرهنگی ناشی از کمبود قلم های فارسی در ایران بوده و به طور خاص در پی پاسخ گویی به این سوال است که کمبود قلم های فارسی مناسب در ایران چه اثراتی را در پی داشته و دارد.
    روش تحقیق، توصیفی تحلیلی است و اطلاعات موردنیاز به روش اسنادی از منابع چاپی و الکترونیکی گردآوری شده است. در این نوشتار، چالش های اصلی فرهنگی شناسایی شده عبارتند از: عدم تنوع کمی و کیفی و قدیمی بودن اغلب قلم های تایپی پرکاربرد فارسی؛ کمبود قلم های اختصاصی؛ کمبود خانواده کامل اقلام؛ کمبود قلم های تایپی مناسب و کاربردی در رسانه های الکترونیکی و دیجیتالی؛ کمبود قلم فارسی هم آهنگ با قلم های لاتین و عدم آموزش اصولی طراحی قلم فارسی در مراکز آموزش عالی ایران. وجود این چالش ها باعث تغییر زیبایی شناسی استفاده کنندگان از قلم فارسی شده و در درازمدت می تواند موجبات دور شدن جامعه از هویت فرهنگی ایرانی- اسلامی را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: خوشنویسی، طراحی گرافیک، هویت فرهنگی، خط فارسی، قلم فارسی (فونت)
|
  • Roya Yazdanpanah, Shapour Behyan, Esmaeil Jahanbakhsh Page 1
    Social approval can be considered as a type of symbolic capital, which is one of the means for social growth during childhood, and incorporates the individual’s inclination toward presenting an appropriate image of himself to others. Achievement of social approval has influenced and impacted all of the aspects of our lives and social behavior within both social relations and larger structures of social organizations. Social approval and its attainment leaves numerous effects on the members of the community, and leads to social freshness. Thus, study of the impactful factors on social approval can be highly useful and important. This article studies the impact of cultural capital and its aspects on social approval based on Pierre Bourdieu’s manners and field theory. The statistical community of this study is the individuals from the 50s, 60s, and 70s generations (18-47 year olds) in the city of Tehran, out of which 400 individuals have been selected as samples for this research. Furthermore, the data needed for this study have been gathered via presentation of a questionnaire based on the field method. The analysis of data has been carried out based on SPSS and AMOS software. The results of the study manifested that there is a meaningful relationship and impact between cultural capital and its aspects with social approval. The outcomes of the structural model test  show cultural capital leaves a direct impact on social approval (Beta: 0.62). Moreover, the cultural capital structure has managed to explain 38% of the changes of social approval structure.
    Keywords: Social approval, cultural capital, symbolic capital, manners, field theory
  • Maliheh Soodbakhsh, Somayeh Tajik Ismaili Page 25
    This study aimed to investigate the relationship between Persian language serials of GEM TV and social capital of women living in Tehran. The research method is a questionnaire measurement tool. The statistical population consisted of women residing in Tehran (3452637 people) and a sample size of 384 people. The
    results
    showed that there are 21.1% of social capital respondents at low level, 61.2% in the middle level and 17.7% at high levels and 39.4 % of the respondents with entertainment motives and follow patterns in interactions watch the Persian language satellite Channels of the GEM TV. Also, the results indicate that there is a meaningful relationship between watching Persian-language satellite channels of GEM TV with social capital (r = -0.64), structural capital (r = -0.64), cognitive capital (r = -0.63), and Relative capital (r = -0.56) among women in Tehran and between motivation (r = -0.44) and between attitude toward Persian language satellite Channels of GEM TV and social capital of women in Tehran (r = 0.44). There is a significant relationship between marital statuses, age, education, motivation and type of attitude and rate of watching of Persian-language serial of GEM TV and women, with diploma education, are more likely to watch Persian-language satellite channels of GEM TV than other groups.
    Keywords: Persian-language serial satellite channels, GEM TV, Attitude, Watching motivation, Social capital
  • Abdollah Bicheranloo, Mahmood Torabi Aghdam Page 51
    One of the topics focusing on cultural studies is ethnic and racial representation. The purpose of the present article is to explain the Hollywood approaches to representation of black minority in Obama’s presidency. To do this, 21  black-indexed films, produced in the period from 2009 to 2017, were selected in two non-random sampling phases, and were studied using a combination of two semiotics models. The Findings of the research show that the image of black people in this period includes five types: 1) Critical surveying of history (14 films): Advancing the demands of blacks with the help of whites (10 films), Defeat the black without the help of whites (2 films), Black revenge of white (2 films) .2) Social realism (7 films): studying the problems of the contemporary black community (5 films) and Normalization of black life beside white (2 films). It seems that the redefinition of black-and-white relations in these species reflects the convergence of American cinema with the egalitarian process of black people inspired by the new political opportunity. Also we are witnessing the denaturalization of traditional stereotypes in the illustration of black, but the systems of the labels of most films signify the existence of the “other” and “modern stereotypes”.
    Keywords: Typology, Blacks, Barack Obama, Representation, American Cinema
  • Reza Entekhabi, Ali Ghorbani Page 77

    The purpose of the present study was to investigate the role of media in reducing accidents through the admission process. In order to investigate the impact of media on reducing accidents, the AIDA admissin process model has  been used and media advertising. The research is applied and descriptive in nature. The statistical population is 6000 passengers and the sample is 361 people. Between the total sample, 25.8% were single and 74.2% were married, 15% were graduates, 21.1% had diplomas, 24.1% had undergraduate degrees, 33.8% had undergraduate degrees and 1.6% had master’s degrees and higher. The mean age is 37.33, the lowest is 25 and the highest value is 61 years. The average work record is 8/8, the lowest is 1 and the highest is 27 years. In order to assess the impact of television on reducing accidents, the AIDA model and its adoption process have been used, which results in “all its dimensions affecting the reduction of road accidents.” Proposals for the implementation of educational programs, the use of billboards on the road, the control of the entry of qualified drivers Encourage non-accident drivers. From
    research suggestions, exploring the relationship between personality bridges, examining the impact of professional ethics on compliance with the rules.

    Keywords: Defensive driving, driving culture, car accident, media, driving behavior
  • Farideh Afarin Page 97
    Most of the resources are unanimous in the formal changes of the haft-orange collection  of Ibrahim Mirza in the Safavid era which is reserved in the Freire complex (Washington). this research is based on the analytical-descriptive way of reading a painting that called visiting Majnoon and Lilly and relying on the method of aesthetic sociology. applying the ideas of R. Whitkin we try to answer to this question:how can we able to provide the perceptual background of artists in the Safavid era? For this purpose, first we concentrate on the binary oppositions of the painting like humans and nature, cold and warm colors, writing (calligraphy) and image, center and margin, and so on. The result of such a focus is the highlighting the formal characteristics and style of this painting. at last, We will relate the formalistic level to the level of social context, along with the introduction of the perception system of the first period of the Safavid era. Some effective reasons stem from Artistic conventions, safavid historical imagination toward nature, Ibrahim mirza`s taste and shah tahmasb convertion. The result of the examination of a variety of binary
    oppositions and some social factors suggest that artists’ perception was moving towards visual-tactile one.
    Keywords: Haft Orang, perception system, Ibrahim Mirza, aesthetic sociology
  • Taher Roshandel Arbatani, Seyyed Mohammad Molaei Page 119
    According to critical theory in communication and media, Medias have the power of influencing on published contents across their own cultural and identical origin. This is to certify the power of Medias in cultural changes and in particular effect on individual and communities identity. Advancement in ICT, social networks emergence and potential of user’s engagement in high speed as a consequence, causes more effect on culture and identity. In this situation can we use social networks as a tool for strengthening youth’s national identity whom uses new technologies more than others? To answer this question we tried to present a model of using social networks potentials for strengthening youth’s national identity. So by using grounded theory approach, we arranged 13 interviews by informants including academic scholars and professors, policy makers and activists in the field of social networking and national identity and users of domestic social networks. We extract 26 categories by result. The research main context are integrating virtual and real national identities and social network as a means of strengthening national  identity. For this purpose four strategies were presented.
    Keywords: Social Media, Identity, National Identity, Virtual National Identity, Grounded Theory
  • Sayed hamid reza Alavi, Mohammad sadegh Basiri, Mahya Rafiee, Fatemeh Arabnejad khanuki Page 145

    The main function of the media is persuasion and obviously, the difficulty of persuading and influencing others cannot be overlooked. In the present research, a selection of methods and principles of persuasion from Islamic texts as well as texts of resistance literature have been extracted in a descriptive-analytical manner; The grounds have been laid according to discourse, the principle of impartiality, the principle of graduality and the principle of synchronicity, that are listed as four essential principles of persuasion. The methods of reasoning, comparison, questioning, allegory and simile, humor, repine, sanctification and the use of myths are among the suggested methods in this research which are recommended to be used according to the dominant discourse in the individual and social domain. Consequently, effective persuasion will be the result of the discourse that also affect the discourse itself. In addition, in cases where the use of these methods were not fruitful, to avoid the advancement of rival discourse, methods such as denunciation and controversy are suggested; these methods are considered complementary to persuasive practices.

    Keywords: persuasion, persuasion principles, persuasion methods, discourse
  • sudabeh salehi, ahmad salehi kakhki, mohammad darvishi Page 165

    Early Farsi fonts that arrived with the requirements of the printing industry to Iran, common letters that had not been coordinated with the Iranian Cultural tastes. But necessity and benefits such as fast printing, caused the use of them has been enriched and to be used with a few changes to this day. The leading article, extract and evaluate cultural challenges caused by the lack of Farsi fonts in Iran. This article aims to answer this question, what is the effect of the shortage of appropriate Farsi fonts in Iran? This study is applied research, and is done in a descriptive-analytical procedure. The required data have been collected in a documentary way from printed and electronic sources. The main cultural challenges identified are: the qualitative and quantitative shortage especially in the modern media of transferring written information, the shortage of the comprehensive family of fonts, the shortage of applied fonts in bilingual or multilingual texts, and finally some deficiencies in teaching designing font in a methodical way in Iranian universities. These challenges can change the aesthetics of the users of the Farsi font and in a long time can  cause the society to move away from the Iranian-Islamic cultural identity.

    Keywords: Calligraphy, Graphic design, Cultural identity, Farsi manuscript, Font