فهرست مطالب

مطالعات فرهنگ - ارتباطات - پیاپی 43 (پاییز 1397)

فصلنامه مطالعات فرهنگ - ارتباطات
پیاپی 43 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نعمت الله فاضلی صفحات 1-36
    ین مقاله ارائه دیدگاهی درباره تغییر عواطف یا احساسات در ایران معاصر است. در بخش مقدمه مسئله را صورت بندی می کنم و دیدگاه کلی برای تحلیل احساسات در ایران معاصر را
    این مقاله، ارائه دیدگاهی درباره تغییر عواطف یا احساسات در ایران معاصر است. در بخش مقدمه، مسئله را صورت بندی می کنم و دیدگاه کلی را برای تحلیل احساسات در ایران معاصر شرح می دهم. در بخش دوم، مباحث نظری و مفهومی را درباره «انگاره فرهنگی» ، «ساختار احساسات» و الگوهای سه گانه عواطف و نظریه پیچیدگی تشریح و با الهام و اقتباس از نظریه های ریموند ویلیامز، آلن تورن، سی رایت میلز و ادگار مورن، چارچوبی تحلیلی برای تحلیل مسئله احساسات در ایران تدوین می کنم. بخش اصلی مقاله به تشریح و بیان تفصیلی ساختار احساسات در ایران اختصاص دارد. در اینجا سه الگوی ساختار احساسات در ایران شامل «الگوی رسوب یافته» ، «الگوی امروزی شده و مسلط» و «الگوی درحال ظهور» را از یکدیگر تفکیک کرده ام.
    درونمایه اصلی تحلیل و توصیفی که در اینجا از ساختار احساسات در ایران معاصر ارائه کرده ام این است که احساسات، «برساخت اجتماعی» است که با تحولات تاریخی و اجتماعی در هر جامعه ازجمله جامعه ایران دگرگون می شود. این دیدگاه در مقابل «رویکرد ذات پندارانه» ای است که ایرانیان را براساس الگوی احساسات ازلی و تغییرناپذیر تحلیل می کند. هچنین این مقاله از نظر روش شناسی، تحلیل مفهومی و فرهنگی است.

    کلیدواژگان: ساختار احساسات، انگاره فرهنگی، مسئله مندسازی، ساختار احساسات رسوب یافته، ساختار احساسات مسلط (امروزی شده)، ساختار احساسات درحال ظهور
  • محمدقلی میناوند صفحات 37-59
    ایران دهمین کشور دنیا از لحاظ میراث فرهنگی، تمدن بشری و جاذبه های گردشگری است، اما از نظر جذب گردشگر در رتبه های پایین قرار دارد. گردشگری در دنیای کنونی یکی از مهم ترین راه های جذب درآمد و توسعه محسوب می شود و کشورهای مستعد گردشگری با بهره گیری از روش های مختلف و ازجمله راه اندازی شبکه های تلویزیونی گردشگری تلاش می کنند سهمی از صنعت گردشگری را به خود اختصاص دهند. روش این تحقیق تحلیلی توصیفی است و با بهره گیری از تکنیک مصاحبه عمیق و استفاده از دیدگاه های برخی کارشناسان رسانه، ارتباطات و گردشگری، به موضوع چالش ها و راهکارهای تاسیس تلویزیون گردشگری در ایران پرداخته است. در این بررسی با رعایت اصل اشباع، با 14 نفر از کارشناسان آشنا با موضوع مصاحبه شده است. از دو پرسش اصلی این پژوهش، در یکی به چالش ها و مشکلات راه اندازی این شبکه پرداخته شده و در دیگری شناسایی الگوی اولیه تلویزیون گردشگری داخلی موردتوجه بوده است. نتایج پژوهش حاکی است که بیشتر صاحبنظران مشکلات راه اندازی شبکه گردشگری را شامل مشکلات قانونی، سیاسی، اقتصادی و حرفه ای دانسته اند. مشکل قانونی، تنها به انحصاری بودن رادیو و تلویزیون مربوط می شود. از نگاه کارشناسان، مشکلات حرفه ای شامل پنج مشکل مدیریتی، فنی، نیروی انسانی، جذب مخاطبان و همچنین رقابت با تلویزیون دولتی اند. همچنین چالش های مالی و اقتصادی در راه اندازی شبکه گردشگری، شامل گران بودن تولیدات رسانه ای و پرهزینه بودن ماهیت کار رسانه عنوان شده اند. الگوی این شبکه گردشگری از نگاه کارشناسان، الگوی رسانه خدمت عمومی است؛ رسانه ای که باید مخاطب محور باشد و برنامه های آن با توجه به نیاز مخاطب تولید و پخش شوند.

    کلیدواژگان: گردشگری، رسانه، الگوی تاسیس، میراث فرهنگی، شبکه تلویزیونی
  • محمدباقر خرمشاد، قادر آشنا صفحات 61-82
    یکی از مباحث مهم و اساسی درباره داعش این است که به رغم مخالفت های جهانی و حملات نظامی همه جانبه تحت ائتلاف‏های دو، سه یا چندگانه علیه داعش، چگونه این گروه تروریستی تا سال 2017 میلادی همچنان ماندگار بوده است. در پاسخ، این مقاله مجموعه مولفه‏های متعددی را در ماندگاری این گروه دخیل می‏داند که در دو سطح درونی و بیرونی تقسیم‏بندی شده اند. در سطح درونی عوامل «عامل گفتمانی موثر در ماندگاری داعش» ، «بهره برداری از نارضایتی های سیاسی اجتماعی» ، «توانمندی های اقتصادی مالی» ، «ترس و وحشت» و «تبلیغات» قابل ذکرند و در سطح بیرونی نیز «حمایت قدرت های بین‏المللی» ، «تلاش برای توازن قدرت در منطقه» ، «امنیت اسرائیل و درگیرسازی جبهه مقاومت» ، به عنوان شاخص های موثر در ماندگاری این گروه برآورد می شوند. این متغیرها به صورتی بسیار پیچیده و موزون باعث شده اند تا داعش به ‏رغم تمام تلاش قدرت های همسو که برای سرکوب آن می کوشیدند، سال ها دوام بیاورد و خسارت های غیرقابل جبرانی را بر کشورهای عراق و سوریه تحمیل کند و به عنوان یک تهدید بین المللی همچنان موجود باشد. چارچوب نظری این پژوهش، اسلام سیاسی و روش تحقیق، توصیفی و تحلیلی است. روش گردآوری مطالب، کتابخانه ای و اسنادی است.
    کلیدواژگان: داعش، مانايي، اسلام سياسي، خلافت اسلامي
  • حسن خجسته باقرزاده، ملیکا بردبار، سید وحید عقیلی صفحات 83-106
    امروزه مصرف رسانه ها در سراسر جهان بسیار بالاست و با پیشرفت فناوری، فرصت های بیشتری برای انتخاب مخاطبان در موقعیت ها، مکان ها و با رفتارهای مختلف در سراسر جهان ایجاد شده است. این فرصت، سپهر رسانه ای را گسترده ترکرده و شیوه ای را که مخاطبان در آن تعامل و استفاده می کنند، تغییر داده است. در دهه های اخیر، با توجه به تغییرات چشمگیر فناوری، اقتصاد، سیاست و جامعه، نگرش و نقش مخاطبان رسانه در سراسر جهان به طور چشمگیری تغییر کرده و این امر به نوبه خود بر استراتژی های رسانه ای، تولید محتوا و همچنین تغییر مدل های تجاری تاثیر گذاشته است. در پژوهش پیش رو، با استفاده از روش تحقیق آینده پژوهی دلفی و با بررسی دیدگاه های 15 متخصص حوزه رسانه، عوامل موثر بر چگونگی مصرف مخاطبان آینده رسانه بررسی شده است. یافته ها حاکی از آنند که در آینده مخاطبان هیچ گونه محدودیتی در نحوه مصرف، ابزار ارتباطی، زمان و مکان استفاده از رسانه ندارند و تحت هر شرایطی می توانند رسانه را مصرف کنند و از سوی دیگر نقش آنها می تواند بین فرستنده و گیرنده مدام در حال جابه جایی باشد (مدل ارتباطی تعاملی). این مخاطبان قدرت انتخاب در میان طیف گسترده ای از محتوا و خدمات از پلتفرم های مختلف دارند و در نهایت آنها خود می توانند محتوا را تولید کنند و به مصرف کنندگانی هوشمند، تولید مصرف کننده و تولیدکننده طراح خدمت تبدیل می شوند که همه اینها بر اثر تقسیم بندی مخاطبان در محیط همگرایی رسانه ای است.

    کلیدواژگان: آینده مخاطب، سپهر رسانه، مصرف مخاطب، تقسیم بندی مخاطب، همگرایی رسانه‎ای
  • محمد حیدرپورکلیدسر، منصور وثوقی، باقر ساروخانی، مصطفی ازکیا صفحات 107-144
    تحقیق پیش رو در صدد پاسخگویی به این پرسش اساسی برآمده که مهم ترین مانع فرهنگی که در دوره پهلوی دوم سبب عدم دستیابی جامعه ایران به توسعه سیاسی شد چه بوده است؟ دیگر اینکه پهلوی دوم به کمک چه اقدامات اساسی ای جامعه ایران را از دستیابی به توسعه سیاسی محروم کرد؟ این پژوهش با الهام از رویکرد وبری در اهمیت فرهنگ و همچنین رویکرد نوسازی بازنگری شده اینگلهارت و با به کارگیری روش تحقیق تاریخی و اسنادی، با مراجعه به کتابخانه های حقیقی و مجازی و بررسی نقادانه و فیش برداری از کتاب ها و اسناد معتبر مرتبط با موضوع این تحقیق و تحلیل و فراتحلیل آنها انجام شده است.
    نتایج این تحقیق نشان می دهند که فرهنگ اقتدارگرا و استبدادی حاکم و نظام سیاسی و مدیریت اقتدارگرایانه و استبدادی محمدرضاشاه بر نهادهای مختلف جامعه، باعث تضعیف جامعه مدنی، اعمال سانسور شدید در نشر کتاب ها و مطبوعات، انحلال تشکل های اجتماعی و فرهنگی مستقل و احزاب سیاسی منتقد وابسته به طبقه متوسط جدید و قطع جریان روشنفکری پویا، آزاد، نقاد و پرسشگر در جامعه شد و به عنوان مهم ترین مانع فرهنگی توسعه سیاسی، مسبب ناکامی جامعه ایران در دستیابی به توسعه سیاسی در دوره پهلوی دوم بود.

    کلیدواژگان: مانع فرهنگی، فرهنگ اقتدارگرایانه، توسعه فرهنگی، پرسشگری و نقد، طبقه متوسط، توسعه سیاسی
  • سید علیرضا افشانی، علی محمد مزیدی شرف آبادی، منیره صدری صفحات 145-163
    سواد رسانه ای موضوعی است که قدرت درک مخاطبان از نحوه کارکرد رسانه ها و شیوه های معنی سازی در آنها را مورد توجه قرار می دهد و می کوشد این واکاوی را برای مخاطبان به یک عادت و وظیفه تبدیل کند. بر این اساس، پژوهش پیش رو به بررسی رابطه سرمایه فرهنگی و سواد رسانه ای جوانان شهر بافق پرداخته است. روش مطالعه از نوع پیمایشی و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بود. جامعه آماری تحقیق، 10696 نفر از جوانان شهر بافق بودند که 384 نفر از آنها با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای آماری اس پی اس اس و اموس استفاده شد. یافته های تحقیق نشان دادند که بین سرمایه فرهنگی و سواد رسانه ای رابطه مستقیم و معنی داری وجود داشت. بین ابعاد سرمایه فرهنگی، بعد عینی قوی ترین رابطه را با سواد رسانه ای داشت. تحلیل مدل معادله ساختاری نیز نشان داد سرمایه فرهنگی با ضریب تاثیر 57 درصد، تاثیر مستقیم و معنی داری بر سواد رسانه ای دارد.

    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، سرمایه فرهنگی، مخاطب، پیام، جوانان
  • سید حسین شرف الدین، نعمت الله کرم الهی، علی وحیدی فردوسی صفحات 165-194
    این پژوهش بر آن است تا با تبیین یک دستگاه نقد دینی به منظور تحلیل آثار نمایشی اقتباسی، از منظری انتقادی و با روش تحلیل مضمون، نحوه نمایش پیامبران در سریال یوسف پیامبر را تحلیل کند. برای دستیابی به این هدف، از چارچوب مفهومی روایت شناسی و از مباحث مطرح شده در حوزه شخصیت پردازی استفاده شده است. با بهره گیری از «قرآن» به عنوان یک متن مرجع دینی، الگوی مفهومی اسوه پردازی یعقوب نبی (ع) و یوسف نبی (ع) که مشتمل بر نحوه روایت آنها در قرآن است تبیین و بر مبنای الگوی مفهومی تولید شده، نحوه شخصیت پردازی یوسف و یعقوب در سریال یوسف پیامبر، به عنوان یکی از آثار دراماتیک اقتباسی پربیننده تحلیل شده است. درخصوص شخصیت پردازی یعقوب سریال می توانیم بگوییم که نحوه پرداختن به مضامین صبر و توکل به عنوان مضامین محوری در اسوه پردازی یعقوب در روایت قرآنی، در سریال به درستی انجام نشده و به این دلیل، یعقوب سریال را نمی توانیم در نهایت اسوه صبر و توکل بدانیم. همچنین مضمون تقوا که یکی از مضامین اصلی در الگوی اسوه پردازی یوسف در قرآن است، در یوسف سریال به درستی نمایش داده نشده است. اما نحوه پرداختن به مضمون صبر در یوسف سریال، همسو با این مضمون در روایت قرآنی یوسف (ع) است و این، یکی از نقاط قوت در شخصیت پردازی یوسف سریال به شمار می رود.

    کلیدواژگان: اسوه پردازی دینی، شخصیت پردازی، سریال یوسف پیامبر، صبر یعقوب، تقوای یوسف
  • زینب رجبی، خشایار قاضی زاده صفحات 195-227
    تاثیرپذیری هنرمند از تحولات اجتماعی موجب تحول در هنر اوست. یکی از دوره های تاریخی اجتماعی خاص ایران که هنر و هنرمندان تحت تاثیر آن قرار گرفتند، زمان وقوع جنگ های جهانی اول و دوم است. همزمانی قحطی و فقر ناشی از این جنگ ها با کودکی و نوجوانی حسین بهزاد، نگارگر معاصر، سبب شد این هنرمند از اوضاع اجتماعی زمان خود به شدت متاثر شود. این مقاله با هدف شناخت چگونگی بازتاب وقایع اجتماعی در آثار بهزاد، به شیوه توصیفی -تحلیلی و با مطالعات کتابخانه ای، ضمن تحلیل و تفسیر مضمون و ساختار بصری آثار هنرمند، این پرسش را دارد که تحولات اجتماعی موثر بر زندگی بهزاد چگونه در آثار وی بازتاب یافته است؟ در این مقاله سعی شده زندگی و آثار وی در مضمون و ساختار بر مبنای رویکرد بازتاب تحلیل شود. یافته ها نشان دادند که وقایع اجتماعی در مضمون و با نوآوری فنی هنرمند در ساختار بصری آثار، به روشنی بازتاب یافته اند.

    کلیدواژگان: تحولات اجتماعی، بازتاب، حسین بهزاد، نگارگری
|
  • Nematollah Fazeli Pages 1-36
    This paper presents and formulates an approach on emotion or feeling changes in contemporary Iran. In the Introductory, I formulate a problematic approach to analyze emotions and feelings in Iran. In the second part, I introduce and explain the key theoretical concepts including Sociological Imagination, the Complexity theory, the Cultural paradigm, the Structure of feelings, and Triple emotional patterns consisting of the Residual, Dominant, and the Emergent patterns. I draw these concepts from works of Raymond Williams, Edgar Morin, Alain Touraine and C. Right Mills. In the last part and the main body of the paper, I examine the Iranian contemporary structure of feelings according to the tripartite patterns and in each pattern I differentiate the main elements and features of the pattern explained.
    The general postulation of this study is that human feelings are social contractions and therefore all feelings are social and cultural. Accordingly, to examine and defamiliarize feeling we need to consider socio-historical contexts that would construct and change the feelings. This view is against “essentialist approach” which analyzes Iranians Based on a pattern of eternal and immutable emotions which is quite pervasive among the masses and ordinary people. Methodologically, this paper is a conceptual and cultural analysis to defamiliarize and problematize the Iranian contemporary feelings and emotions.
    Keywords: Structure of feelings, Cultural paradigm, Problematization, Iranian contemporary culture, The emergent structure of feelings, The modern structure of feelings, The residual structure of feelings
  • mohammad gholi minavand Pages 37-59
    Iran is the tenth country in the world in terms of cultural heritage, human civilization and tourist attractions, but in terms of the number of tourists visiting the country, it is in the lower ranks. This research has used the depth interview technique to find out views of media, communication and tourism experts to address the obstacles and strategies for the establishment of tourism television in Iran. Fourteen experts, who are familiar with the subject, were interviewed in accordance with the principle of saturation. In one of the two important questions of this research, interviewees have been interviewed about the challenges and problems of launching a TV network and In another, the identification of the primary model of a tourism TV has been considered. The most important results are: The majority of the experts have identified the problems as legal, political, economic and professional. The legal problem relates solely to the exclusivity of radio and television. From the experts' point of view, professional issues include five categories of managerial, technical, human resources, audience engagement, and competition with state-owned television. The interviewees also pointed out that the financial and economic challenges including costliness of media production and the costly nature of the work of the media can cause economic problems in setting up a tourism network. From the perspective of experts, the pattern of this network of tourism is public media model; a media that needs to be focused on the audience and its programs should be produced and distributed according to the audience's needs.
    Keywords: Tourism, Television, Media, Establishment model, Cultural heritage
  • mohammadbagher khoramshad , ghader ashna Pages 61-82
    One of the major issues about ISIL is that, despite global opposition and all-out military strikes under two, three, or multilateral coalitions against ISIS, how ISIS continues to remain until 2017. In response, this paper introduces a set of components for the sustainability of this group which is divided into two levels: internal and external. At the internal level, “effective discursive factor in ISIS's survival”, “utilization of Social political dissatisfaction”, “economic-financial abilities", "fear and panic" and "propaganda" can be mentioned. At the external level, "the support of international powers", "Efforts to balance the power in the region", "Israel's security and engagement of the resistance front" are estimated as effective indicators for the survival of this group. These variables in a very complex and rational manner have led ISIS to be persevered for many years, in spite of all the efforts of the sovereign powers that tried to suppress it, and impose irreparable damages on the countries of Iraq and Syria and continue to be an international threat. The theoretical framework of this research is political Islam and research methodology is descriptive and analytical. The method of compilation of materials is libraries and documents.
    Keywords: ISIL survivor, ISIL discourse, Fear, terror, America, Israeli security, Balance of power
  • hasan khojasteh , melika bordbar , Seyed vahid Aghili Pages 83-106
    Today, the use of media around the world is very high and with the advent of technology, more opportunities have been created for audiences around the world in different situations, places, and with different behaviors. This opportunity has expanded the media sphere and has changed the means in which audience interacts and uses media. In recent decades, due to the dramatic changes in technology, economics, politics and society, the attitude and role of media audiences around the world has changed dramatically, which in turn has affected media strategies, content production as well as changes in business models of media. In the present study, Delphi futures study method is used and the views of 15 media professionals have been studied and analyzed regarding factors affecting consumption of future media audiences. The findings suggest that in the future audiences will not have any restrictions on the means, communication tools, time, and place of consumption of media and they can use the medium under any conditions. Furthermore their role will be constantly changing between the sender and the recipient (interactive communication model). These audiences have the power to choose from a wide range of content and services from different platforms and ultimately, they can generate content and become smart consumers, prosumers and producers, all of which are due to the audience segmentation in the media convergence environment.
    Keywords: Audience's future, Media sphere, Audience consumption, Audience segmentation, Media convergence
  • mohammad heydarpourklidsar , Mansoor Vossoughi , Baghar saroukhani , mostefa azkia Pages 107-144
    This research aims to answer this basic question that what was the most important cultural barrier in second Pahlavi era that impeded the Iran society in reaching political development? Also what were second Pahlavi´s main actions in depriving Iran society from achieving political development? This article inspired by Weber´s approach in importance of culture and also by Engelhardt´s revised renewal approach by using historical and documentary research methods. To do this research, we have referred actual and virtual libraries and we have done analytical inspection and taking notes from books and original documents related to the subject of this research and conducting analysis accompanied with Meta-analysis.
    Findings showed that dictatorship and authoritarian culture governing over society and political system and autocratic and dictatorship management of Mohammad Reza Shah toward  different institutions in society, suppression of civil society, sever censorship over publishing books and newspapers, dissolution of independent cultural and social associations and critical political parties which dependent on new middle class, and also interrupting free dynamic, critical intellectual flow, were among the most important cultural barrier of political development and failure of Iran´s society in reaching political development in second Pahlavi’s era.
    Keywords: Culture barrier, Authoritarian culture, Cultural development, Questioning, critique, Middle class, Political development
  • SeyedAlireza Afshani , SeyedAlimohamad Mazidi sharafabadi , Monire Sadri Pages 145-163
    Media literacy is a topic that takes into account the power of the audience to understand how the media works and how it works, and wants to turn this analysis into an habit and task for the audience. Accordingly, the present study has examined the relationship between cultural capital and media literacy among young people in Bafgh city. This research has been carried out using survey method and multi-stage cluster sampling on 384 individuals among youth in the city of Bafgh. Data were collected using researcher made questionnaires of cultural capital and media literacy. Data analysis was performed using SPSS and Amos software. Findings showed that between cultural capital and media literacy there was direct and significant relationship (p <0. 001). Among the dimensions of cultural capital, the objective dimension had the strongest relationship with media literacy. Analysing the structural equations model, showed that the impact of cultural capital on media literacy is %0. 57, which indicates the direct relationship between these two variables.
    Keywords: Cultural capital, Media literacy, Youth, Message, Audience
  • Seyyed Hossein Sharafoddin , Nematollah Karamokllahi , ali vahidi ferdowsi Pages 165-194
    This research is trying to make a religious critical means for criticizing dramatic religious programs by using thematic analysis method and then, on the basis of this means, the study tries to criticize one of the religious Iranian serial made in Iran by the name of “Yousef”. In this study, we have used narration studies and especially characterization studies and as a result, it can be said that Yousef and Yaqub characters in Yousef serial have not been characterized on the basis of the themes of prophets that they represent in Quran. In the case of Yaqub, it can be said that “patience and trust in God” are the core themes in the Qur’anic narration, but in characterizing Yaqub in the serial, the character has not been characterized thoroughly. Also In the case of Yusef, it can be said that “patience and virtue” are the core themes in the Qur’anic narration, but in characterizing Yusef in the serial, the character has not been characterized thoroughly as far as "virtue" is concerned, although characterizing “patience” is a proper one in the serial of Yousef.
    Keywords: Religious Osweh Making, Characterization, Yousef Serial, Yaqub Patience, Yousef Virtue
  • zeinab rajabi , Khashayar Ghazizadeh Pages 195-227
    The transformation of art in every period of artist’s life is affected by the social evolutions. One of the special historical periods associated with the specific social conditions in Iran that influenced on the art and artists, was the occurrence of the First and Second World War. The coincidence of famine and poverty caused by these wars and the events of the horrible condition of Hussein Behzad’s life, in the childhood and adolescence, made him affected a lot by the social conditions.
    This paper, which aims at understanding the reflection of social events in Behzad's artworks, has been performed by descriptive-analytical methods and with library studies. In addition, it analyzes the content and visual structures of the works of the artist, and tries to answer this question: how do the social evolutions and the reflection of them affect the life and the artworks of Hossein Behzad? In this article, his life and artworks on the theme and visual structure that based on the reflection approach have been analyzed. The findings showed that social evolutions were clearly reflected in the theme and with the technical innovation of the artist in the visual structure of the works.
    Keywords: Artistic evolution, Reflection, Hossein Behzad, Persian painting