فهرست مطالب

قضاوت - پیاپی 86 (تابستان 1395)

نشریه قضاوت
پیاپی 86 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منصور امینی، میرحسین عابدیان، محمد عبدالصالح شاهنوش فروشانی* صفحات 1-26
    «حق حبس» به معنای حق امتناع یکی از طرفین، از اجرای مفاد قرارداد به استناد امتناع طرف دیگر از ایفای تعهد می باشد و در قانون مدنی نسبت به برخی عقود خاص پذیرفته شده است؛ اما قانون مدنی بیان ننموده که آیا این حق، به نحو قاعده ای عام، نسبت به موارد دیگری غیر از آنچه که در قانون تصریح شده هم جاری است یا خیر؟! برخی از فقها و حقوقدانان، این حق را استثنا و خلاف قاعده دانسته اند. در این مقاله با تحلیل مبنای حق حبس در عقود معاوضی تملیکی، نشان خواهیم داد که حق حبس، یک قاعده عام است و موضوع آن هر عقدی است که مفاد آن دو تعهد متقابل باشد. در نتیجه، حق حبس علاوه بر عقود معاوضی تملیکی، در عقودی که معاوضه و مبادله هم نیستند می تواند محقق شود؛ مانند عقد نکاح که عقد معاوضی نیست اما چون عقدی دو تعهدی است حق حبس با شرایطی در آن وجود دارد و این نوشتار، مبتنی بر یک مطالعه تطبیقی بر اساس فقه شیعه، حقوق آلمان، حقوق فرانسه و حقوق کامن لا، به بررسی موضوع می پردازد.
    کلیدواژگان: حق حبس، عقد معاوضی، عقد دو تعهدی
  • مهدی شریفی *، سید پدرام خندانی صفحات 27-49
    حقوق مالکیت های فکری، شاخه ای از علم حقوق است که علی رغم برخورداری از استقلال، ارتباط تنگاتنگی نیز با دیگر شاخه های حقوق دارد. حقوق اموال، حقوق قراردادها و مسوولیت مدنی، برخی از شاخه های سنتی حقوق خصوصی هستند که در رابطه با حقوق مالکیت های فکری، بحث های اختصاصی و ویژه ای دارند. نقض حقوق مالکیت فکری و آثار ناشی از این نقض معمولا در پرتو بحث های مسوولیت مدنی مطرح می شود. نقض حقوق مالکیت فکری، در ابعاد داخلی و بین المللی قابل تحقق است. در فرضی که اختلافی ناشی از نقض یک حق مالکیت فکری در عرصه بین المللی باشد، بدون شک یکی از موضوعات مهمی که مطرح می شود تعارض دو یا چند قانون با یکدیگر و لزوم تعیین قانون حاکم بر نقض واقع شده است. در این زمینه، دو دیدگاه کلی بین حقوقدانان حاکم است: بر اساس دیدگاه نخست، نقض حقوق مالکیت فکری، نوعی خطای موجب مسوولیت مدنی محسوب می شود؛ بنابراین طبق قواعد سنتی حل تعارض در قوانین، قانون محل وقوع خطا بر آن حاکم می شود. اما بر اساس دیدگاه دوم، حقوق مالکیت فکری از چند جنبه دارای خصایص ویژه ای است که بر روند تعیین قانون حاکم تاثیرگذار است. در این راستا، بعد داخلی حقوق مالکیت فکری، بعد بین المللی و نیز خصوصیت سرزمینی بودن این حقوق مطرح می شود که در این مقاله، پس از بررسی و تحلیل این خصایص، به این نتیجه خواهیم رسید که خصیصه سرزمینی بودن حقوق مالکیت های فکری باعث می شود که قواعد حل تعارض آن متفاوت از قواعد سنتی باشد؛ به عبارت دیگر، خصیصه سرزمینی بودن این حقوق ایجاب می کند که از بین قوانین متعدد مطرح (از جمله قانون مقر، قانون محل وقوع خطا و قانون محل حمایت)، قانون محل حمایت به عنوان مناسب ترین قانون حاکم بر نقض حقوق مالکیت های فکری قابل اعمال باشد.
    کلیدواژگان: نقض حقوق مالکیت های فکری، تعارض قوانین، قانون حاکم، قانون محل حمایت
  • محمدرضا زندی، صالح اوجاقلو* صفحات 51-79
    اسیدپاشی، یکی از فجیع ترین جرایم علیه اشخاص می باشد که ممکن است با انگیزه های انتقام جویانه، عشقی، سرقت و... همراه باشد. لایحه قانونی مربوط به پاشیدن اسید مصوب 1337/12/16، این فعل را جرم انگاری نموده است. در خصوص نسخ یا عدم نسخ این قانون، برخی تصویب قانون مجازات اسلامی را ناسخ این قانون محسوب نموده و برخی به دلیل خاص مقدم بودن این قانون همچنان آن را لازم الاجرا می دانند. این جرم می تواند قصاص، دیه، تعزیر و حد افساد فی الارض را به دنبال داشته باشد؛ ولی طبق قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، عنوان بغی یا محاربه را نمی توان بر آن متصور بود. در مورد شروع به جرم این فعل مجرمانه نیز به دلیل خاص مقدم بودن این قانون، می بایست همان میزان را مطمح نظر قرار داد؛ در عین حال، در کنار جرم انگاری این فعل مجرمانه، می بایست از تدابیر و تمهیدات پیشگیرانه ای همچون پیشگیری وضعی و اجتماعی استفاده کرد که به نظر می رسد کشور ما در این زمینه با توجه به آمارهای منتشر شده، فقیر می باشد.
    کلیدواژگان: اسیدپاشی، شروع به اسیدپاشی، افساد فی الارض، بازداشت موقت
  • محمدعلی مهدوی ثابت، محمد کیانی*، زهرا سلیمان آبادی صفحات 81-103
    بزه به عنوان یک پدیده اجتماعی، همواره در طول تاریخ بشر وجود داشته است. بعد از شکل گیری جوامع و اجتماعات بشری، قدرت های حاکم به منظور تضمین ارزش های مشترک و برای پاسداری از نظم و ادامه حیات خود، قواعدی را در قالب قانون وضع کردند. باید گفت که وضع قانون همواره با جاذبه ها و دافعه های فراوانی همراه بوده است؛ بدین معنا که گروهی منافع خود را در رعایت قانون و گروهی در نقض آن می بینند که به نقض این قواعد بعضا جرم گفته می شود. وقوع جرم دارای یک فرآیندی است که عوامل و انگیزه های مختلفی در تکمیل و از قوه به فعل درآوردن عملی آن نقش دارند؛ آنچنان که می توان گفت که به تعداد جرایم، انگیزه و داعی وجود دارد. در بحث عوامل موثر بر وقوع جرم (عوامل جرم زا) نیز باید گفت که غالبا مجموعه ای از عوامل دست به دست هم می دهند و منجر به وقوع جرم می شوند که شخصیت و وضعیت روانی، محیط و اجتماع فرد، وضعیت جسمانی و... از آن جمله اند. این مقاله درصدد آن است که تاثیر عوامل اقتصادی را (که از محیط های اجتماعی عمومی می باشد) بر وقوع جرایم تشریح نماید و بعد از ذکر مقدمه ای در این رابطه، به بیان نظریات اقتصادی و تاثیر مفاهیم و عوامل اقتصادی بر وقوع جرم بپردازد.
    کلیدواژگان: نظریات اقتصادی، عوامل اقتصادی، مجرمین یقه آبی، مجرمین یقه سفید، عوامل جرم زا
  • عباس شیخ الاسلامی، طاهره محمودسلطانی* صفحات 105-124
    جرایم همراه با خشونت یا جرایم خشن، از جمله رفتارهایی می باشند که معمولا توسط کنش گران فردی یا جمعی، علیه خود یا علیه دیگری اعمال می شوند. با توجه به بررسی های میدانی به عمل آمده در این نوشتار، مشخص خواهد شد که خشونت، ماهیتی اجتماعی دارد و بیشتر در تعاملات بین شخصی و بین گروهی صورت می گیرد، اما به صورت های متفاوت فیزیکی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی نظیر قتل، ضرب و جرح، ترور و... نمود پیدا می کند و امنیت اجتماعی و گروهی افراد را مورد تهدید قرار می دهد. آنچه که امروزه نگرانی جوامع را موجب شده است، وسعت و دامنه خشونت است؛ لذا می توان با فراهم کردن زمینه ازدواج جوانان، آموزش شیوه های تربیتی صحیح به والدین، نظارت درست والدین بر فرزندان ، اعمال دقت نظر و کنترل خشم و فراهم کردن فضای آموزشی مطلوب و کاهش تورم اقتصادی و ایجاد شرایط زندگی ایده آل، در جهت پیشگیری از وقوع جرایم خشونت آمیزی همچون قتل و ضرب و جرح قدم برداشت. این مقاله سعی دارد که با بررسی میدانی در ده حوزه قضایی حومه شرق تهران، مفهوم جرایم و مجرمان خشن و خطرناک و شرایط شکل گیری این وضعیت و اثرات اقدامات انجام شده کیفری و غیر کیفری در مقابله با آن و رسیدن به راهکارهای بومی را مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: جرم خشن، حومه شرق تهران، پیشگیری
  • رسول مظاهری کوهانستانی، عباس نیازی* صفحات 125-151
    پرسش مطرح در این نوشتار آن است که آیا افعال و کردار آدمی بدون این که شارع درباره آنها اظهارنظری کند، فی ذاته دارای ارزش و متصف به خوب و بد است یا خوبی و بدی آنها بستگی به نظر شارع دارد؟ آیا ملازمه ای بین حکم عقل و حکم شرع وجود دارد؟ اگر عقل به حسن یا قبح کاری حکم داد، آیا همان عقل حکم می کند به این که لازمه این حکم آن است که شرع هم بر طبق آن حکم کند یا خیر؟ به تعبیر دیگر، آیا «کل ما حکم به العقل حکم به الشرع» صادق است؟ علمای خاصه و عامه درباره حسن و قبح افعال در این که حکم کننده به حسن و قبح، عقل است یا شرع، اختلاف نظر دارند. در بررسی مقارن سعی شد که قاعده ای با کاربرد کلامی، اصولی و فقهی که در سکوت حقوق و قوانین امروزه نیز کارایی دو چندانی یافته است و در مناطق فراغ می تواند مورد استفاده باشد، تفقه شود. در این مقاله برآن هستیم که به این پرسش ها پاسخ دهیم و کارایی قاعده را در علوم مختلف بیان کنیم. به طور مختصر می توان گفت: همان گونه که عقل، حسن و قبح فعلی را درک می کند، این امر را نیز درمی یابد که آن فعل نزد شارع همان حکم را دارد؛ زیرا در صورت جایز دانستن مخالفت شارع با عقل، یا باید خطا و اشتباه را به خداوند نسبت دهیم یا به عقل، حال آن که هر دوی اینها غیرممکن است و با اثبات ملازمه بین حکم شرع با عقل سلیم، به بیان وجود مصادیقی از اعمال این قاعده در قوانین پرداختیم. این قاعده علاوه بر مباحث اخلاقی و کلامی، در علم حقوق امروز نیز کارایی دارد.
    کلیدواژگان: عقل، قبح، حسن، تلازم عقل و شرع، امامیه، اشاعره، معتزله
  • عبدالرضا اصغری، حسین اسدزاده بنابی*، یاسر ملک پور شلمزاری صفحات 153-182
    از آنجا که موجبات حد، منحصر به موارد مشخصی می باشد، لذا مجازات آنها نیز به طور دقیق معین شده است؛ لکن موجبات تعزیر، متعددند و شارع، مجازات آنها را به طور غیر دقیق، در چارچوبی معین و کلی و با حفظ شرایط خاصی تعیین کرده و اختیار تعیین دقیق مجازات را به حاکم تفویض نموده است. این نوشتار سعی دارد ابتدا راهکارهایی (که عمدتا تحت عنوان تشکیل پرونده شخصیت می باشند) ارائه کند تا از طرفی عدالت کیفری در مرحله اثبات، تا حد امکان اجرا شود و از طرف دیگر، تعزیرات (که بنا بر مقدر نبودن هستند) به حدود (که بنا بر مقدر بودن هستند) ملحق نشوند. از جمله این راهکارها می توان توجه به فلسفه تعزیرات و شخصیت مجرم، توجه به عرف و مقتضیات زمان و مکان، ملاحظه کردن شان و مرتبه اجتماعی افراد، رعایت جهات تخفیف در تعیین نوع و میزان مجازات تعزیری و موارد دیگر را ذکر کرد که لحاظ مجموع آنها در خصوص هر فرد، می تواند ما را به اهدف فوق الذکر برساند. در ادامه، امکان اعمال تعزیر، در جریان بازجویی و تحقیقات مقدماتی بررسی می گردد و نتیجه گرفته می شود که تعزیر دارای دو نوع کاربری است؛ یکی تحت عنوان «مجازات» و دیگری در مرحله «تحقیقات مقدماتی» اجرا می شود که هر دو مورد آن توسط حاکم شرع و طبق آنچه مصلحت می بیند، صورت می پذیرد.
    کلیدواژگان: تعزیر، حاکم، تعزیر مجازاتی، تعزیر اطلاعاتی
|
  • Mansour Amini, Mir Hossein Abedian, Mohammad Abdolsaleh Shahnoush Foroushani * Pages 1-26
    The right of lien means the right to refuse by one of the parties from the performance of contract by relying on refusing the other party from performance of the obligation. This right has been accepted in relation to several special contracts. It has not been made clear by Iranian Civil Code if this right may be extended to other cases not specoifed by this law. Some lawyers and Islamic jurists regard this right as an exception. In this article, well show the lien is a general rule. It is the right of each party in every synallagmatic contract. This right is based on reciprocity of the contractual obligations and interconnection of the reciprocal obligations. This paper is based on a comparative study: Shiite jurisprudence, German law, French law and Common law.
    Keywords: Right of lien, Reciprocity of the contractual obligations, Synallagmatic contrac
  • Mahdi Sharifi *, Seyyed Pedram Khandani Pages 27-49
    Intellectual property law is a branch of law that, in spite of its independence, has a close relation with other branches of law. Property law, contract law and civil liability law are some traditional branches of private law that in respect of intellectual property law have special discussions. Infringement of intellectual property rights and its consequences are studied in the light of civil liability law rules. Infringement of intellectual property rights may be happen internally or internationally. In the case of international infringement one of the most important matters that may be discussed is the conflict of laws between two or more laws and necessity of determination of applicable law. In this respect two approaches is available: In accordance with the first approach, infringement of intellectual property rights is a wrong that led to civil liability ant then the law of the place of wrong act is applicable. In accordance with the second approach, the intellectual property has some characteristics that from several aspects affects choice of law process. Internal aspect, international aspect and territoriality are three dimensions of intellectual property rights that make it clear for us that territoriality aspect led to a different conflict of laws rule from traditional one. In the other word, the territoriality requires to choose law of place of protection to govern infringement of intellectual property right amongst several laws like law of place of court and law of place of wrong.
    Keywords: Intellectual property rights infringement, Conflict of laws, Applicable Law, Law of place of protection
  • Mohammadreza Zandi, Saleh Ojaghlou * Pages 51-79
    One of the most heinous offences if acid spraying on the persons. It may be committed for different motives. This action has been criminalized by the bill regarding acid sprayibg of 1961. With regard to abrogation of the mentioned law, some believe that Islamic Punishment Law abrogated the legal bill of acid spraying, but some believe that this law is still enforceable because it is a special legislation. The offence of acid spraying may have different punishments like Qisas (blood vengeance), Dia (blood money), Tazir (discretionary punishment awarded by judge) and punishment for corruption on earth, but according to Islamic Punishment Law ratified in 2013, it can not be put under the title of insolence or banditry. For attempt of this offence the legal bill of acid spraying should be considered. Along with criminalization of this action, some preventive measures and arrangements like enacting and social prevention must be implemented which according to the published statistics our country seems to have an undesirable condition in this regard.
    Keywords: Acid spraying, Attempt of acid spraying, Corruption on earth, Temporary detention
  • Mohammadali Mahdavi Sabet, Mohammad Kiani *, Zahra Soleiman Abadi Pages 81-103
    Crime is a social phenomenon that have been constantly existed during the human history. After the shaping of societies and human communities, the ruling powers have set rules in the frame of law to secure similar values protect the discipline, and to continue their existence. It should be mentioned that setting rules has always been faced with prone and cons. This means that some people find their benefits in obeying the rules and others in breaking them. Breaking these rules is sometimes called "the crime". The commission of crime has a process which is caused, completed and practically developed by different factors and motivations in a way which can be said for each crime, there is a motivation in the debate of the effective factors of the crime commission. It also should be said that usually different factors such as personality and mental situation, the environment and the personal society, physical situation, etc. will be gathered all together to cause a particular crime. This articlle tries to describe the effect of economical factors (which are part of social public environments) on crime commision. This is why, after expressing an introduction, it will discuse about the economical opinions at first and then the effect of economical impressions and factors.
    Keywords: Economical opinions, Economical factors, Blue collar criminals, White collar criminals, Crime causing factors
  • Abbas Sheikholeslami, Tahereh Mahmoud Soltani * Pages 105-124
    Violent crimes are behaviors usually commited by individuals or group of criminals against themselves (suicide or self-abuse) or others. Considering field investigations performed in this study, it was determined that violence is social in nature, and often occurs in interactions between people or groups of people. Violence occurs in various forms: physical, economic, political, social and cultural such as murder, hitting and hurting, terrorizing, war, threats, damaging, desecration and demeaning, insulting, obscenity and threatens individual and social security. Due to the fact that all societies today face violence, and what today’s societies are concerned with is the scope of violence, and considering that studies regarding violence and the incidence of dangerous crimes in the judicial districts in the vicinity of Tehran have not been performed (studies have mainly been concerned with domestic violence - including violence against women, children, and spouse - killing; on a national level, or specific provinces). Based on the information of this study, it can be claimed that violence has been increasing in the past few decades, especially among young people. This study maintains that by providing the means for young people’s marriages, teaching correct upbringing method to parents, correct supervision of children by their parents, implementing sound judgment, controlling anger, and providing a sound educational environment, steps can be taken toward prevention and reduction of violent crimes such as murder or fights. In this study, the concept of violent and dangerous crimes and criminals, the circumstances that help their formation, the outcome of the criminal and non-criminal measures taken, and approaches for attaining native solutions are analyzed.
    Keywords: Violent crime, Eastern suburbs of Tehran, prevention
  • Rasoul Mazaheri Kouhanestani, Abbas Niazi * Pages 125-151
    The main question in this study is whether the acts and deeds of a human being are of value in itself, and can be described as good and bad by itself, despite the fact whether the shariah has any comments on it. Or the human actions are neither good nor bad, and being good or bad of an action depends on the shariah comments. Is there any agreement between the rules defined by wisdom and those defined by shariah? In brief, it can be said that as the wisdom can understands and defines if an action is being good or bad, the same it can understand that this action is defined correspondingly by the shariah and the legislator (Allah). It is because of this that the disagreement between the wisdom and the shariah is acceptable, then the mistake should be referred to the legislator (Allah) or the wisdom, which both of the statements are impossible and unacceptable. In this paper the agreement between the defined rules by wisdom (common sense) and shariah is demonstrated; and then many examples of this rule in the law were presented. In conclusion, this rule not only is applicable in the theological and ethical issues, but in law as well.
    Keywords: Wisdom, Goodness, Badness, Shariah comments, Imamihe, Ashaere, Mohtazele
  • Abdolreza Asghari, Hossein Asadzadeh Bonabi *, Yaser Malekpour Shalamzari Pages 153-182
    A Comparative Study of the Rule of »Tazir at the Discretion of the Judge« and its Application in Intelligence Activities
    Because the Hudud crimes are limited, their punishment is precisely determined, but since the Tazir punishments, are limitless, their punishment is inaccurately determined in a general framework and delegating to the judge by legislature preserving some conditions. This paper attemptes to provide solutions - often known as personality file - in order that the criminal justice to be implemented as is possible in the proving stages, and on the other hand, Tazirat - which are based on uncertainty - does not join to Hudud - which are based on certainty. Including those guidelines are as follows: attention to the philosophy of Tazirat, criminal character, paying attention to the custom and traditions and requirements of time and place, considering people’s social dignity, observe the mitigating factors in determining the type of punishment in prison and other factors which assist us to achive the mentioned goals.
    Keywords: Tazir, Hudud, Judge, Punishmental Tazir, Intelligental Tazir