فهرست مطالب

قضاوت - پیاپی 87 (پاییز 1395)

نشریه قضاوت
پیاپی 87 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا پاسبان، سیاوش اسکندرزاد صفحات 1-25
    در دهه 1970 میلادی، جنبشی در ایالات متحده و سپس در سایر نواحی جهان شکل گرفت که به موجب آن، مدیران شرکت تجاری نه تنها باید در جهت کسب حداکثر سود و آورده برای صاحبان آورده ها بکوشند بلکه منافع سایر عناصر درگیر در روند فعالیت شرکت (از قبیل تولیدکنندگان و... ) را نیز باید ملحوظ نظر قرار دهند. دیری نپایید که مشخص شد چنین دیدگاه ذی نفع محورانه ای غیر عملی بوده و هزینه های نمایندگی را بیش از حد بالا می برد. چنانچه وظیفه رکن اداره کننده را محدود به افزایش آورده سهامداران بدانیم این پرسش سزاوار طرح است که آیا در صورت عدم تحقق این هدف از سوی رکن اداره کننده، دادگاه می تواند در حیطه مدیریت شرکت مداخله نماید و تصمیم مدیران را در جهت رعایت هرچه بیشتر غبطه سهامداران تصحیح کند؟ و اگر پاسخ مثبت است حدود و ثغور این مداخله چه خواهد بود؟ همچنین در خصوص این که آیا این مداخله با مبنا و هدف حقوق شرکت ها سازگاری دارد یا خیر ملاحظاتی به تقریر در خواهد آمد.
    کلیدواژگان: حقوق شرکت ها، هیات مدیره، راهبری شرکت ها، مدیران مستقل، مداخله قضایی
  • محمود باقری، مهرداد صادقیان ندوشن صفحات 27-58
    حقوق شرکت های ایران صرفا سهامدار را به رسمیت می شناسد؛ اما توجه به چگونگی پیدایش شخصیت حقوقی شرکت و ماهیت اجتماعی آن، نشان از آمیختگی این ماهیت با ثالث دارد. این ثالثان، در حقوق شرکت های نوین «ذی نفعان» نام گرفته اند که به اشخاص تاثیر گذار بر شرکت یا تاثیر پذیر از آن اطلاق می گردد. در یک شرکت اصولا خود سهامداران، کارکنان، مشتریان و تامین کنندگان مالی، به عنوان گروه های ثابت ذی نفعان به حساب می آیند و شمول برخی گروه ها نیز بستگی به موضوع فعالیت شرکت دارد. در حال حاضر، تمایل بسیاری نسبت به شناسایی گسترده ذی نفعان وجود دارد، هرچند برای نظام های حقوقی همچون ایران (که به تازگی به شناخت ذی نفعان روی آورده است) این شناسایی به صورت محدود خواهد بود. شناسایی ذی نفعان و ضرورت آن بر کسی پوشیده نیست اما این که چرا باید از ذی نفع در شرکتی با سرمایه شخصی، حمایت کرد محل بررسی است. مبانی اقتصادی، اخلاقی و حقوقی، بنیان های تئوری ذی نفعان را تشکیل می دهند. حل بحران نمایندگی، جلوگیری از تعارض منافع و حداکثرسازی ارزش اقتصادی نهایی، بنیاد های اقتصادی این تئوری می باشند. بنیان های حقوقی و اخلاقی آن نیز بیان می دارند که ذی نفعان دارای ارزش ذاتی هستند؛ لذا می بایست حقوق آنها رعایت شود و محدودیت های مالکیت برای مالکان و مدیران یک ماهیت اجتماعی یعنی شرکت، اعمال گردد.
    کلیدواژگان: ذی نفع، تئوری ذی نفعان، شرکت، حق مالکیت
  • محسن ایزانلو، حسن مکرمی صفحات 59-74
    در کنار شرط وجه التزام و خیار شرط در قراردادها، شرط دیگری در معاملات درج می شود که می توان از آن با نام شرط وجه عدم التزام تعبیر کرد. شرط وجه عدم التزام، از یک سو با شروط مربوط به تعیین خسارت نظیر شرط وجه التزام، شرط تحدید مسوولیت و شرط عدم مسوولیت قرابت دارد و از سوی دیگر با شروط مربوط به فسخ. به موجب این شرط، متعهد می تواند از اجرای تعهد امتناع کند و قرارداد را فسخ کند، اما در مقابل باید مبلغی حسب مورد، پیش یا پس از فسخ به عنوان خسارت به طرف مقابل بپردازد. این شرط، از آن جهت با شرط وجه التزام متفاوت است که بر خلاف وجه التزام، هدف از درج آن ایجاد حق امتناع از اجرای تعهد و در واقع حق فسخ قرارداد است. به این ترتیب، شرط وجه عدم التزام حاوی نوعی خیار شرط هم می باشد و به همین علت، مدت آن باید مشخص باشد؛ البته تعیین مدت می تواند صریح باشد یا ضمنی. در این نوشتار، ابعاد مختلف چنین شرطی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: عدم التزام، قرارداد، شرط
  • محمدعلی مهدوی ثابت، محمد کیانی، زهرا سلیمان آبادی صفحات 75-98
    گسترش قلمرو اصل تفرید تصمیم به تمامی مراحل دادرسی کیفری بالاخص مرحله تحقیقات مقدماتی، یکی از مهمترین دستاوردهای جرم شناسی نوین و یکی از مبانی تغییر نگرش قانونگذار در قانون آیین دادرسی کیفری جدید بوده است. حتی می توان گفت که پذیرش اصل مقتضی بودن تعقیب و سیستم افتراقی بودن دادرسی (درخصوص اطفال و نوجوانان و نظامیان)، در صورتی که سبب اعمال و زاویه نگرش این مباحث، شخصیت متهم باشد در واقع، متجلی کننده تفرید تصمیم نیز می باشند. مرحله قبل از صدور حکم به لحاظ آن که هنوز برچسب بزهکار بر متهم الصاق نگردیده از اهمیت شایانی برخوردار است، تا با بکارگیری سیاست جنایی کارآمد و صحیح و متناسب نمودن تعقیب و رسیدگی با شخصیت مرتکب، از توالی فاسد برچسب زنی بر شخص و درگیر نمودن وی در سیستم عدالت کیفری جلوگیری گردد. امروزه با توجه به پیشرفت های جرم شناسی، مخصوصا مطرح شدن جرم شناسی بالینی، هدف فرآیند کیفری، از سزادهی صرف فراتر رفته و به اصلاح و بازپذیری مجرم توجه شایانی شده است (هرچند برخی از حقوقدانان به دلیل عدم کارایی جرم شناسی بالینی با آن مخالفت نموده اند)؛ حتی در بعضی از موارد درگیر نکردن فرد در فرآیند کیفری، آثار بهتری برای جامعه و خود شخص خواهد داشت. پس نباید به صورت خشک و غیرقابل انعطاف به مواد قوانین کیفری بنگریم؛ بدین معنا که مجریان قانون باید قانون و نهادهای قانونی را برای اجرای عدالت بکار گیرند نه آن که همچون دستگاه های حک کننده شماره بر روی اجناس، مواد قانونی را بر پیشانی مجرمین حک نمایند.
    کلیدواژگان: تفرید تصمیم، انصاف، پرونده شخصیت، عدالت کیفری، فرآیند کیفری
  • مهدی فتاحی صفحات 99-118
    پیرامون صلاحیت رسیدگی به اعتراض های راجع به اجرای اسناد رسمی، میان مراجع قضایی اختلاف نظر وجود دارد؛ زیرا در قوانین، مرز تفکیک صلاحیت به روشنی مشخص نشده است. از یک سو، رسیدگی به شکایت از عملیات اجرایی که توسط مراجع ثبتی به انجام می رسد تا زمانی که عملیات اجرایی خاتمه نیافته بر عهده این مراجع قرار داده شده است و مشخص نیست که آیا پس از اتمام این عملیات، شکایت از کسی پذیرفته می شود یا خیر و در صورت استماع شکایت، رسیدگی به عهده مراجع ثبتی است یا مراجع قضایی؟! همچنین تفکیک شکایت نسبت به عملیات اجرایی از دعوای ابطال اجرائیه نیز به روشنی قابل تمیز نیست و موضوع، محتاج بررسی دقیق موضوعات فوق و قوانین حاکم است. بررسی مسائل فوق، با نگرش به رویه قضایی و آرای شورای عالی ثبت، در راستای تعیین حدود دقیق صلاحیت مراجع قضایی و ثبتی موضوع این نوشتار است.
    کلیدواژگان: اسناد رسمی لازم الاجرا، عملیات اجرای ثبت، اجرائیه ثبتی، صلاحیت، مراجع ثبتی، مراجع قضایی
  • امیرعباس علاءالدینی، مهرزاد شیری صفحات 119-147
    هنگامی که اقتصاد، از تصدی گری دولت ها رها گردد، نقش دولت ها به عنوان ناظر بر رقابت صحیح در بازار و تنظیم کننده رفتار بنگاه ها متجلی خواهد شد تا از رفتارهای ضد رقابتی برخی کنشگران بازار جلوگیری نماید و در این راستا مقررات حقوق رقابت به عنوان ابزار اصلی برای پیش بردن سیاست رقابتی دولت ها در کنار ابزارهای دیگر از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. در ایران نیز سرانجام با تاکید کارشناسان مبنی بر رقابتی کردن حوزه اقتصاد به عنوان اصلی ترین شرط برای کارایی اقتصادی، با تغییر نگرش نسبت به اصل 44 قانون اساسی و ابلاغ سیاست های کلی این اصل، در اجرای بند (ه) ماده 41 قانون برنامه چهارم، قانون «اصلاح موادی از قانون برنامه چهارم توسعه و اجراء سیاست های کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی» تصویب گردید که فصل نهم آن به قواعد حقوق رقابت اختصاص دارد که علی رغم نقاط مثبت آن، دارای نواقصی نیز می باشد. این نوشتار بر آن است تا ضمن تبیین قواعد رقابت در ایران، چه قبل و چه بعد از تحولات ناشی از سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی، با مطالعه تطبیقی این دسته از مقررات در برخی از کشورها، به بیان اجمالی خلاها و نقاط ضعف قواعد رقابت در فصل نهم قانون بپردازد.
    کلیدواژگان: سیاست رقابتی، حقوق رقابت، قانون اصلاح، رویه های ضدرقابتی، رویه های محدودکننده رقابت
  • فردین مرادخانی، امین امینی صفحات 149-167
    ناصرالدین شاه به دلایل متعددی به یک سری از وقایع در راستای تحدید قدرت خود تن داد که اگرچه اغلب به سردی گراییدند اما زمینه ساز تحولات مهمی در آینده و انقلاب مشروطیت شدند. یکی از این وقایع، انحلال مقام صدارت و واگذاری مسوولیت امور کشور به شورای دربار اعظم بود که بعد از زمینه های فراوان منجر به صدور فرمانی شد که سلطان را بر آن داشت تا کپی برداری ناقصی از نمونه انگلیسی را در ایران پیاده سازد و اجرائیات کشور را به فرد یا افراد دیگر بسپارد که به خاطر عللی همچون آماده نبودن ساختار، متناسب بودن با نظام بریتانیا و عدم همراهی کارگزاران، اصلاحات ناصری متوقف شد و ناصرالدین شاه، نهاد صدارت را بار دیگر احیا کرد و مسیر سابق را در پیش گرفت. اصلاحات ناصری که در آن برهه به تشکیل شورای دربار انجامید وسیله ای برای رسیدن به مقصود که همان تحدید قدرت است به حساب می آمد و هرچند که در گسترش حقوق عمومی نقش زیادی ایفا نکرد و همچنان قدرت مطلقه را در دست شاه و نزدیکانش نگاه داشت اما بی شک می توان این حرکت شاه را فصلی نو در حقوق عمومی به حساب آورد و می توان این حادثه را یکی از نخستین تجربه های ایرانیان در خصوص تاسیس یکی از نهادهای مهم حقوق عمومی، یعنی کابینه و هیات دولت تلقی کرد که بعدها در انقلاب مشروطیت به بار نشست.
    کلیدواژگان: شورا، دربار، تحدید، قدرت
|
  • Mohammadreza Pasban, Siavash Eskandarzad Pages 1-25
    In 1970s, a movement was shaped in the United States and later in the other parts of the world according to which board of directors of companies not only try to maximize the interests of shareholders, but also to take into account the interests of the others involving in the activities of the company (including manufacturers…). Soon, it was realized that such a stakeholder - oriented theory would not be practical and also enhances something known as "proxy costs". If we limit the activity of the board to increase the capital of shareholders, then this question needs to be raised whether, in the case of non-realization of this purpose by the board, the court may intervene and modify their decision for the interest of the shareholders. If the answer is yes, what is the scope of this intervention? The article also debate if this intervention is compatible with foundation and aims of the law of company.
    Keywords: Company Law, Board of Directors, Corporate Governance, Dependent Managers, Judicial Intervention
  • Mahmoud Bagheri, Mehrdad Sadeghian Nodoushan Pages 27-58
    The Iranian company law only recognizes shareholders but social nature and legal personality of company indicate the relation of this entity to third parties. These third parties have been called "stakeholders" in modern company law that are considered to affect or be affected by the company's actions. Shareholders, employees, customers and financiers are fixed groups of stakeholders in a company and inclusion of some groups also depends on the subject of company`s activity. Currently, there is a tendency to recognize broad scope of stakeholders; however, for legal regimes like Iran, this recognition may be limited. This recognition of stakeholders and its necessity is obvious but this is questionable whether a stakeholder in a company with private capital should be protected. Economic, moral and legal foundations constitute the the bases of the theory of stakeholders. Solving agency problem, avoiding conflicts of interest and maximizing economic value are the economic foundations. Legal and moral foundations argue that stakeholders have inherent value therefore their rights should be respected and ownership restrictions should be applied to owners and managers of a social entity namely company.
    Keywords: Stakeholder, Stakeholder Theory, Company, Property Rights
  • Mohsen Izanlou, Hassan Mokarrami Pages 59-74
    In addition to option clause and penalty clause in a contract, some other conditions may be included in contracts that can be regarded as non-penalty clause. This clause, from one hand, is related to requirements regarding damages, such as penalty clause, limitation of liability and non-liability requirements and from the other hand to requirements regarding rescission. Under this clause, obligor may refuse to perform the obligation and rescind the contract. However, in exchange, as the case may be, he/she must pay damages to the other party. This clause is different from the penalty clause because it aims to establish the right to fail to perform and in fact the right to termination. Accordingly, non-penalty clause involves some option clause whose duration needs to be specified. This term may be expressed or implied. This article deals with different aspects of such clauses.
    Keywords: Penalty Clause, non, penalty clause, Contract, Obligation, Requirement
  • Mohammad Ali Mahdavi Sabet, Mohammad Kiani, Zahra Soleiman Abadi Pages 75-98
    Extension of the scope of the principle of Individualization of decision to all criminal process, in particular the preliminary investigation stage is one of the most important achievements of modern criminology and one of the foundations of changing in the approach of legislator of the new criminal procedure code. One could even say that the adoption of appropriate tracking systems and differential systems of justice (for children, juveniles and militaries), if is based on the character accused, is embodiment of individualization of decision. The preliminary stage is of high importance because in this stage the judgment on the culpability of the accused is not being delivered. At this stage by using correct and appropriate criminal policies and effective criminal prosecution and trial by taking into account the character of the accused, the unfortunate consequences of the individual labeling and his involvement in the criminal arsenal may be avoided. Today, due to advances in criminology, especially the introduction of clinical criminology, the criminal process, reform and rehabilitation of offenders beyond the mere retribution has been subject to considerable attention (although it has been opposed by some lawyers due to ineffectiveness of clinical criminology). Even in some cases, it is in the interest of the community not to involve the individual in the criminal process. It is also better for the individual himself. Therefore, it is not good to regard criminal laws as rigid inflexible. It means that law enforcement officers need to apply the law and legal institutions for administration of justice. They should not adapt rules of law to offenders such as devices affixing numbers on the goods.
    Keywords: Individualization of Decision, Equity, File Character, Criminal Justice, Criminal Process
  • Mahdi Fattahi Pages 99-118
    There are controversies among judicial bodies relating to jurisdiction of dealing with protests to execution of enforceable formal documents, because the boundary of jurisdiction is not clear in relevant laws. On the one hand, hearing the complaints of execution of enforceable official documents is under the jurisdiction of the notarial bodies unless the executive operation has been finished, and on the other hand, claims about execution order is proceeded in courts, and jurisdiction to proceeding is up to the court at place of executing that order. Distinguish between these two issues depends on analysis of procedure of the court and notarial bodies. Do notarial authorities have jurisdiction to hear the action about execution of enforceable official document or this task lies beyond his jurisdiction, and at this stage the court must resolve the problem. This article deals with the above mentioned questions in the light of case law and decisions of notarial high council.
    Keywords: Enforceable Formal Documents, Execution of Official Document, Execution Order, Court, Notarial Authority, Jurisdiction
  • Amirabbas Alaeddini, Mehrzad Shiri Pages 119-147
    Although there is a controversy over the government involvement in the economy, it seems to be inevitable; because, by leaving the economy to the market without any supervision, we will not be able to attain the increase in efficiency, consumer convenience, and balance with the deficits in distribution, allocation, stabilization, and legislation. However, these interferences should not be so much that might lead to the government administration. Therefore, the government tries to regulate the behavior of agencies, and supervise the market. Considering this, the rules of competition law have its own special importance, and act as a main instrument to pursue the competitive policies of government along with the other instruments. The anti-competitive approaches include conspiracy, misuse of economic power, etc., and employing competition restrictive methods, like agreements on price stabilization, selling product or service with reward, and ending the abusing relationships and discriminatory attitudes. In our country, like advanced countries, after a long delay on the implementation of Article 41 of the fourth development program law, modification of some items of the fourth development program code has been ratified. Its ninth chapter is dedicated to the rules of competition law. Despite some positive points, it suffers some defects. Explaining rules on competition in Iran, whether before or after the developments resulting from general policies of article 44, this article through a comparative study of such regulations in some countries, deals with the positive and negative points of competition rules in chapter nine of the code.
    Keywords: Competitive Policy, Competition Law, Modification Law, Anti, Competitive Procedures, Competition Restrictive Procedures
  • Fardin Moradkhani, Amin Amini Pages 149-167
    Public law as a branch of knowledge of law thinking to limitation the power and it can be said that the history of limitation of power is history of public law. The theory of limitation of power expanded from multiple directions in the half-century reign of Naseri. On the one hand many of the fundamental concepts of a public law emerged in this period and on the other hand a germ of some important institutions in this period was concluded. Naseri is several reasons for the limitation of his powers to a series of events that, although often tend to be cold but these actions underlying were important developments in the future Constitutional Revolution. One of these events was dissolution of the chancellery and transition areas of the country to the Court Council, matters during the tenure of nori resulting in king decree that prompted an copy of the model of English in Iran And executive affairs to someone else leave Because of reasons such as not having the structure, relevance to Great Britain and refusal by the authorities, reform of Naseri was stopped and he revived again the chancellor and by turning its decision, took the former rout. Reform of Naser al-Din Shah in that period led to the creation of the Court Council was means to achieve the goal i.e. limitation of power. although it did not play a great role in the development of public law and held absolute power in the hands of the king and his associates but surely it can be said this move of king is a new era of public law and this accident was one of the first Iranian experience regarding the establishment of one of the important institutions of public law the Cabinet that later achieved in the constitutional revolution.
    Keywords: Court, council, limitation, power