فهرست مطالب

پژوهش توانبخشی در پرستاری - سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، تابستان 1396)

نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدعلی حسینی، عبدالصالح زر، طاهره عالیشوندی، امیدرضا صالحی صفحات 1-8
    مقدمه
    سالمندی می تواند بر بسیاری از پارامترهای هموستازی، مانند به هم پیوستگی پلاکت ها، زمان فعال شدن پروترومبین و ترومبوپلاستین اثرگذار باشد. هدف از این تحقیق بررسی اثر تمرین هوازی بر پلاکت، حجم متوسط پلاکتی، زمان پروترومبین و زمان ترومبوپلاستین مردان سالمند بود.
    روش کار
    از میان مردان خانه سالمندان فردوس شهر یاسوج تعداد 22 نفر به طور داوطلبانه در مطالعه شرکت کرده و سپس بر اساس توان هوازی به دو گروه همسان تمرین هوازی و کنترل تقسیم شدند. گروه تمرین هوازی به مدت هشت هفته، سه جلسه در هفته و هر جلسه 30 تا 45 دقیقه با شدت 55 تا 70 درصد حداکثر ضربان قلب، تمرینات هوازی را اجرا نمودند. گروه کنترل در این مدت فقط فعالیت های روزانه خود را داشتند. قبل و بعد از دوره تمرینی از آزمودنی های نمونه گیری خونی به عمل آمد. جهت تجزیه و تحلیل یافته ها از آزمون های کالموگروف- اسمیرنوف، t مستقل و وابسته استفاده شد. سطح معنی داری 05/0 ≥p در نظر گرفته شد.
    یافته ها: هشت هفته تمرین هوازی اثر معنی داری بر افزایش زمان پروترومبین (001/0=p) و زمان ترومبوپلاستین (001/0=p) مردان سالمند داشت با این وجود اثر معنی داری بر پلاکت (48/0=p) و حجم متوسط پلاکتی (83/0=p) نداشت.
    نتیجه گیری
    هشت هفته تمرین هوازی احتمالا منجر به بهبود فرایند انعقاد و کاهش حوادث قلبی- عروقی مردان سالمند می گردد.
    کلیدواژگان: زمان ترومبوپلاستین، زمان پروترومبین، پلاکت خون، ورزش، سالمندی
  • محمد ابراهیمی، منوچهر ازخوش، فاطمه شعاعی، مهشید فروغان، بهروز دولتشاهی صفحات 9-20
    مقدمه
    سالمندان به سبب تجربه رنجش های متعدد، نیاز بیشتر و چیزهای بیشتری برای بخشودن در ارتباط با خود، دیگران و شرایط دارند، پاسخ حرفه ایی به این نیاز در گرو ارزیابی و سنجش عینی آن است. تهیه نسخه فارسی مقیاس بخشودگی هارتلند و بررسی ویژگی های روانسنجی آن روی نمونه از سالمندان ایرانی هدف پژوهش حاضر بود.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی - پیمایشی است، نمونه پژوهش تعداد 324 نفر سالمند (زن و مرد) 60 سال و بالاتر ساکن شهر تهران بودند که با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش مقیاس های بخشودگی هارتلند (HFS)، رضایت از زندگی (SWLS)، نشخوار خشم (ARS) و افسردگی سالمندان (GDS) بودند. برای بررسی روایی مقیاس از روش های تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، روایی همگرا - واگرا استفاده شد و بررسی پایایی با دو روش همسانی درونی و ثبات نتایج با فاصله زمانی دو هفته صورت گرفت.
    یافته ها
    تحلیل عاملی اکتشافی روی نسخه فارسی مقیاس به روش تحلیل مولفه های اصلی و چرخش واریماکس به استخراج چهار عامل منجر شد؛ ولی عامل چهارم به دلیل این که گویه های آن روی بیش از یک عامل بار شده بودند نادیده گرفته شد. شاخص های برازش تحلیل عاملی تاییدی وجود عوامل سه گانه نسخه اصلی مقیاس را تایید کرد. ضرایب همبستگی قابل قبول بین نسخه فارسی مقیاس با ابزارهای موازی معتبر دیگر از روایی همگرا و واگرای مقیاس را نشان داد. ضرایب پایایی به روش آلفای کرونباخ و بازآزمایی در حد رضایت بخش به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی مقیاس بخشودگی هارتلند (PVHFS) ابزار خودسنجی روا و پایایی برای ارزیابی بخشش در سالمندان ایرانی است و می توان از آن در فعالیت ها و پژوهش های آتی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: روانسنجی، بخشودگی، نسخه فارسی، سالمندان
  • فرخنده جمشیدی، شهین توحیدی، آرزو شایان صفحات 21-28
    مقدمه
    نقائص در مهارتهای اجتماعی و زندگی بیماران روانی مزمن و عدم رضایتمندی از داروهای موجود، یک دلیل منطقی را برای ایجاد مداخلات جدید بوجود آورده است. برنامه بازگشت به اجتماع یکی از چند برنامه مرتبط با مهارتهای زندگی اجتماعی و مستقل است که اطلاعات و مهارتهایی را به بیماران روانی مزمن آموزش می دهد. هدف از این مطالعه، بررسی مقایسه ای شدت علائم و مهارتهای ارتباطی و تعاملی بیماران روانی مزمن بعد از آموزش برنامه بازگشت به اجتماع و برنامه های روان درمانی سنتی مراکز روزانه شهر همدان انجام گرفت.
    روش کار
    مطالعه حاضر بصورت نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. به این منظور 40 بیمار مبتلا به اختلالات روانی مزمن (اسکیزوفرنیا و اختلال خلقی) مراجعه کننده به مراکز توانبخشی سرپایی شهر همدان بصورت در دسترس انتخاب شدند و با استفاده از وش تصادفی ساده در دو گروه آموزش برنامه بازگشت به اجتماع (20 مورد) و برنامه های روان درمانی سنتی (20 مورد) قرار گرفتند. گروه آزمون برنامه بازگشت اجتماع را در 16 جلسه آموزشی 60-90 دقیقه ای، بصورت 2 روز در هفته به مدت دو ماه دریافت کردند و گروه روان درمانی سنتی هم در طی این مدت از خدمات کاردرمانی و مشاوره معمول مرکز استفاده می کردند. بیماران در هردو گروه قبل و بعداز اجرای برنامه آموزشی توسط پرسشنامه مهارتهای ارتباطی و تعاملی (ACIS: Assessment of Communication and Interaction Skill) و مجموعه مقیاس علائم مثبت و منفی (PANSS: Positive And Negative Syndrome Scale) مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت تحلیل اختلاف میانگین ها در دو گروه از آزمون من- ویتنی استفاده شد.
    یافته ها
    بیماران گروه برنامه بازگشت به اجتماع در مقایسه با گروه روان درمانی سنتی پس از اجرای برنامه ها در ابعاد مبادله اطلاعات (001/0 = P)، روابط و مناسبات (0001/0 = P) و نمره کل (0001/0 = P) از پرسشنامه مهارتهای ارتباطی و تعاملی و در بعد علائم مثبت (01/0 = P) از پرسشنامه مجموعه مقیاس علائم مثبت و منفی، تغییر معناداری را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های پژوهش، اجرای برنامه بازگشت به اجتماع در مقایسه با برنامه های روان درمانی معمول مراکز روزانه، نقش مهمی را در بهبود مهارتهای ارتباطی، تعاملی و نیز کاهش علائم مثبت بیماران روانی مزمن در جامعه ی مورد مطالعه ایفا می کند، البته برای بررسی نتایج درازمدت برنامه در این بیماران نیاز به مطالعات پیگیری می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه بازگشت به اجتماع، مهارت های ارتباطی و تعاملی، شدت علائم، بیماران روانی مزمن
  • نیلوفر میرزایی، فرحناز محمدی شاهبلاغی، کیان نوروزی، اکبر بیگلریان صفحات 29-34
    مقدمه
    استوآرتریت زانو به علت سیر پیشرونده، اغلب ناتوان کننده بوده و زندگی افراد سالمند را متاثر می سازد. برای مدیریت مشکلات حاصل از این بیماری باید خودکارآمد بود. این مطالعه به منظوربررسی تاثیربرنامه آموزش خودمدیریتی بر خودکارآمدی بیماران سالمندمبتلا به استوآرتریت زانو انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است که در سال 1393 در درمانگاه ارتوپدی شهر خرم آباد بر روی 88 مددجوی سالمند مبتلا به استوآرتریت زانو انجام شده است. نمونه هابراساس بلوکهای تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. در ابتدا میزان خودکارآمدی بیماران از طریق پرسشنامه خودکارآمدی بیماران مبتلا به استوآرتریت (RASE: Rheumatoid Arthritis self-Efficacy) اندازه گیری شد. سپس گروه مداخله برای مدت 4 هفته تحت برنامه آموزشی خودمدیریتی قرار گرفتند. بعد از آموزش به گروه آزمون 4 هفته فرصت جهت اجرای برنامه آموزشی در منزل داده شد. بعد از مداخله بیماران به وسیله تماس تلفنی در منزل پیگیری شدند. نهایتا تغییرات خودکارآمدی مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از نسخه 18 نرم افزار SPSS و آزمون کای اسکوئر و آزمون تی مستقل وکو واریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    دو گروه از نظر متغیرهای زمینه ای اختلاف معنی داری نداشتند. دو گروه از نظر خودکارآمدی قبل از مداخله اختلاف معناداری نداشتند با توجه به آزمون تی مستقل، میانگین خودکارآمدی قبل (28/7 ± 2/84) و بعد (08/10 ± 08/94) از مداخله بیماران گروه مداخله را نشان داد (05/0 > P) اما تفاوت میانگین خودکارآمدی قبل (44/6 ± 8/84) وبعد (68/8 ± 7/83) از مداخله در گروه کنترل معنی دار نبود (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد اجرای برنامه خودمدیریتی در بهبود خودکارآمدی بیماران مبتلا به استوآرتریت زانو مراجعه کننده به درمانگاه ارتوپدی شهر خرم آباد موثر می باشد. آموزش روش های کاهش درد، تمرینات ورزشی و رژیم غذایی، سبب بهبود خودکارآمدی سالمندان گردیده است.
    کلیدواژگان: خودمدیریتی، خودکارآمدی، استوآرتریت زانو
  • زهرا رحمانی، حیدر صادقی صفحات 35-42
    مقدمه
    بیماری مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری مزمن وپیشرونده سیستم عصبی مرکزی است که باعث ایجاد اختلال حسی می شود. هدف از انجام این مطالعه مقایسه وضعیت حس عمقی مفصل زانو و مچ پای اندام مسلط و غیر مسلط در بیماران مولتیپل اسکلروزیس با تاکید برجنس بود.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی مقایسه ای تعداد 60 بیمار مبتلا به ام اس عضو انجمن مولتیپل اسکلروزیس ایران در شهر تهران بر اساس نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیده و بر اساس جنس در دو گروه (زن و مرد) قرار گرفته اند. اندازه گیری حس وضعیت مفصل به وسیله دستگاه الکتروگونیامتر دیجیتالی در سه زاویه مختلف در زانو و مچ هر دو پای راست و چپ انجام شد. داده ها با استفاده از نسخه 16 نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های تی زوجی و آزمون تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که حس وضعیت مفصل در اندام مسلط در ناحیه زانو تنها در 25 درجه اکستنشن بین دو گروه تفاوت معنادار وجود دارد (01/0 = P)، و در ناحیه مچ پا نیز نتایج نشان داد که در 10 درجه دورسی فلکشن و 20 درجه پلانتار فلکشن بین دو گروه اختلاف معناداری وجود دارد (01/0 = P). و در اندام غیرمسلط اختلاف معناداری دیده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته پژوهش حاضر نشان می دهد که این بیماران دچار اختلال در حس عمقی به ویژه مچ پا هستند. بنابراین توجه به این مفصل در توانبخشی این بیماران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: حس عمقی، تعادل، مولتیپل اسکلروزیس، مچ پا، زانو، جنس
  • معصومه رضایی ایوریق، فاطمه محمدی، جلیل عظیمیان، سیده آمنه مطلبی صفحات 43-49
    مقدمه
    سقوط یکی از مشکلات مهم و شایع دوره سالمندی است که می تواند تاثیرات منفی بر روی وضعیت فیزیکی، اجتماعی، روانی و اقتصادی آنها گذاشته و در کاهش کیفیت زندگیشان بسیار موثر باشد. هدف از تحقیق حاضر به منظور تعیین تاثیر تمرینات تعادلی ساده بر کاهش خطر سقوط در میان زنان سالمند مبتلا به اسکیزوفرنی مزمن بستری در مرکز روانپزشکی رازی انجام پذیرفته است.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی کنترل شده تصادفی می باشد. تعداد 60 نفر از زنان سالمند مبتلا به اسکیزوفرنی بستری در بیمارستان روانپزشکی رازی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با استفاده از تخصیص تصادفی در دو گروه 30 نفره شاهد و مداخله قرار گرفتند.. هر دو گروه ابتدا پرسشنامه جمعیت شناختی را توسط پژوهشگر تکمیل نمودند. سپس گروه مداخله تحت تمرینات ساده ورزشی به مدت 12 هفته، هفته ای سه مرتبه به مدت 30 دقیقه با نظارت یک کارشناس کار درمانی و پژوهشگر قرار گرفت. در این دوره، هیچ مداخله خاصی در مورد گروه شاهد صورت نپذیرفت. داده ها با استفاده از نسخه 19 نرم افزار SPSS و آزمون تی مستقل و زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 12 هفته تمرینات تعادلی ساده بر کنترل تعادل سالمندان شرکت کننده و در نتیجه کاهش خطر زمین خوردن تاثیر معنادار داشت (001/0 > P). قبل از شروع مداخله، میانگین سرعت نشستن برخاستن در بین آزمودنی های دو گروه اختلاف معناداری را نشان نداد. اما بعد از انجام مداخله تفاوت معناداری در کاهش زمان کامل کردن آزمون نشستن برخاستن زماندار در گروه شاهد و گروه مداخله وجود داشت (001/0 > P). بعلاوه، نتایج آزمون تی وابسته، اختلاف معناداری بین پیش و پس آزمون گروه مداخله در آزمون نشستن برخاستن زماندار نشان داد (05/0 > P) در حالی که بین پیش و پس آزمون گروه کنترل تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    استفاده از تمرینات تعادلی ساده می تواند باعث بهبود تعادل و کاهش خطر سقوط در میان زنان سالمند گردد. نظر به سادگی و کم هزینه بودن تمرینات تعادلی، می توان این روش را به عنوان راهکاری مناسب در کنار سایر مداخلات موثر بر افزایش تعادل در آنان دانست.
    کلیدواژگان: تمرینات تعادلی، نشستن برخاستن زماندار، خطر سقوط، زنان سالمند
  • میلاد برجی، مینو متقی صفحات 50-57
    مقدمه
    از عوامل موثر بر کیفیت زندگی می توان به فعالیت بدنی، حمایت اجتماعی و خستگی اشاره کرد، به همین دلیل پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط فعالیت فیزیکی، حمایت اجتماعی و خستگی سالمندان سالم شهر ایلام انجام شد.
    روش کار
    در مطالعه توصیفی-تحلیلی، 280 نفر از سالمندان شهر ایلام، به روش نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای وارد پژوهش شدند. پرسشنامه مورد استفاده شامل پرسشنامه فعالیت فیزیکی، حمایت اجتماعی درک شده و مقیاس شدت خستگی بود. داده ها با استفاده از نسخه 20 نرم افزار SPSS و آزمون های آماری تی مستقل، آنووا و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بیشتر سالمندان دارای فعالیت فیزیکی متوسط، خستگی زیاد و حمایت اجتماعی پایین بودند. همچنین یافته ها نشان داد که بین فعالیت فیزیکی، حمایت اجتماعی و خستگی ارتباط آماری معنی داری وجود داشت و با افزایش حمایت اجتماعی درک شده سالمندان بر میزان فعالیت فیزیکی آنها افزوده و از میزان خستگی آنها کم می شد (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    با توجه به این که یکی از نقش های پرستاران سلامت جامعه، ارتقاء وضعیت سلامت بیماران می باشد لازم است پرستاران سلامت جامعه در آموزش های خود به این گروه از افراد، تمرکز ویژه ای را در جهت افزایش فعالیت بدنی و حمایت اجتماعی سالمندان و کاهش خستگی آنها داشته باشند.
    کلیدواژگان: سالمند، فعالیت فیزیکی، حمایت اجتماعی، خستگی
  • پرهام محبی، مسعود فلاحی خشکناب، ابوالفضل ره گوی، کیان نوروزی تبریزی، محمدرضا خدایی صفحات 58-65
    مقدمه
    تبعیت دارویی دربین بیماران با اختلال دوقطبی ضعیف می باشد و عدم تبعیت دارویی یکی از علت های مکرر بازگشت بیماری و بستری مجدد در آنها می باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه توانبخشی بازگشت به اجتماع بر تبعیت دارویی بیماران با اختلال دوقطبی نوع یک انجام شده است.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده می باشد که جامعه آماری آن کلیه بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی نوع یک بیمارستان روانپزشکی ایران در 6 ماه اول سال 1395 بود. از طریق روش نمونه گیری مبتنی بر هدف و بر اساس معیارهای ورود 40 بیمار انتخاب و به صورت تصادفی با استفاده از اعداد تصادفی در دو گروه مداخله و شاهد قرار گرفتند. گروه مداخله گروه مداخله در طی 16 جلسه فشرده (سه بار در هفته) تحت آموزش نظری و عملی برنامه بازگشت به اجتماع قرار گرفتند. بیماران گروه کنترل در طول اجرای پژوهش، فقط درمان های رایج در مرکز (دارویی، کاردرمانی، رواندرمانی) را دریافت نمودند. بیماران قبل وسه ماه بعد از مداخله، مقیاس ارزیابی تبعیت دارویی (MARS) را تکمیل کردند. داده ها با نرم افزار آماری SPSS19 و با استفاده از آزمون های آماری کای اسکوئر، تی مستقل، تی زوجی و تحلیل واریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین دو گروه مداخله و شاهد از نظر توزیع متغیرهای زمینه ای تفاوتی وجود نداشت. میانگین نمرات میزان تبعیت دارویی بیماران قبل از مداخله درگروه مداخله (05/1 ± 05/4) و در گروه شاهد (59/1 ± 35/4) بود که بعد از مداخله در گروه مداخله به (92/0 ± 31/8) و در گروه شاهد به (56/1 ± 65/4) رسید. و این اختلاف در گروه مداخله معنی دار بود (001/0 ≥ P).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که انجام برنامه توانبخشی بازگشت به اجتماع باعث افرایش تبعیت دارویی در بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی نوع یک می شود.
    کلیدواژگان: اختلال دوقطبی، برنامه بازگشت به اجتماع، توانبخشی روانی- اجتماعی، پرستاری، تبعیت دارویی
|
  • Seyed Ali Hosseini, Abdassaleh Zar, Tahereh Alishvandi, Omid Reza Salehi Pages 1-8
    Introduction
    Aging can be effective on many homeostasis parameters, such as integration of platelets and activated prothrombin and thromboplastin time. Aim of this study was review the effect of aerobic training on platelets, mean platelet volume, prothrombin time and thromboplastin time of elderly male.
    Methods
    From elderly male of yasuj city ferdows nursing home, 22 persons contribute on study and base on their aerobic power divided in two equal groups of aerobic training and control. Aerobic training group trained aerobic exercise 8 weeks, 3 sessions per week and 30- 45 minutes with intensity of 55- 75 percent of maximum heart rate per session. During 8 weeks control group had just daily activity. Before and after training period blood samples were gathered. For statistical analysis of data used K-S, dependent and independent t tests. Significant level was p≤0.05.
    Result
    Eight weeks aerobic training has significant effect on increase the prothrombin time (p=0.001) and thromboplastin time (p=0.001) of elderly male nevertheless has no significant effect on platelets (p=0.48) and mean platelet volume (p=0.83).
    Conclusion
    Eight weeks aerobic training probably induces improvement in coagulation process and reduction of cardiovascular events in elderly male.
    Keywords: Thromboplastin Time, Prothrombin Time, Blood Platelets, Exercise, Elderly
  • Mohammad Ebrahimi, Manoochr Azkhosh, Fatima Shoaai, Mahshid Froughan, Behrouz Dolatshahi Pages 9-20
    Introduction
    Elderly people experience more resentments, thus they have more need & more things for forgiving associated with self, others and their situation. Professional response to this need is measure it’s objectively. As such, the aim of this study was preparing of Persian Version of Heartland Forgiveness Scale and determination of psychometric properties it in Sample of Iranian elderly.
    Methods
    This study was descriptive –survey. The sample included 324 elderly people (male and female) of 60 years and older from Tehran city which were selected through cluster random sampling method. Measuring instruments were Heartland Forgiveness Scale (HFS), Satisfaction with Life Scale (SWLS), Anger rumination scale (ARS) & Geriatric Depression Scale (GDS). In order to provide evidence of validity was used exploratory factor analysis (EFA), Confirmatory factor analysis (CFA), convergent & divergent validity. Reliability was calculated using internal consistency &Test–retest in 2 weeks’ interval.
    Results
    The results of the exploratory factor analysis by principal component and varimax rotation revealed four factors in Persian version of Heartland Forgiveness Scale (PVHFS), But fourth factor was ignored, because of their items were loaded on more than one factor. Confirmative factor analysis approved the three-factor model. Correlation coefficient between PVHFS & parallel instruments showed enough support for convergent and divergent validity of the scale. Additionally, showed suitable internal consistency & test-retest coefficient.
    Conclusions
    Persian Version of Heartland Forgiveness Scale has appropriate reliability and validity for the measurement of Forgiveness among Iranian elderly & thus can be used in future research.
    Keywords: Psychometric, Forgiveness, Persian Version, Elderly
  • Farkhondeh Jamshidi, Shahin Tohidi, Arezoo Shayan Pages 21-28
    Introduction
    Deficits in social and living skills of chronic mental patients and the unsatisfactoriness of current drug, provide a strong rationale for developing new interventions. Community Re-Entry Program is one of the programs related to social and independent living skills that provides patients with chronic mental disorders with some information and skills. The aim of the present study was to compared symptoms severity and communication and interaction skills of outpatients with severe mental disorders after the Community Re-entry and conventional Psychotherapy programs.
    Methods
    This study was a quasi-experimental design with pre-test, post-test. To this end, 40 patients with severe mental disorders (schizophrenia and mood disorder) referring to daily rehabilitation centers of Hamadan and using simple randomization divided into an Community Re-entry Program (N = 20) and a Conventional Psychotherapy Programs (N = 20) group. The community rehabilitation program group received in 16 60-90-minute educational sessions held twice a week for two months. The conventional Psychotherapy group were used from psychotherapy and occupational therapy. Both groups were evaluated using Assessment of Communication and Interaction Skills (ACIS) questionnaire and positive and negative symptom scales (PANSS) before and after the intervention. To analyze of Mean difference in the two groups, were used from U Mann-Witny test.
    Results
    The results showed that the two groups were the same in terms of age, marital status and employment levels. Patients who received Community Re-entry Program showed a significant change in information exchange (P = 0.001), relations (P = 0.0001) and total score of ACIS questionnaire (P = 0.0001) and in the positive symptoms (P = 0.01) of PANSS questionnaire compared to the conventional psychotherapy group.
    Conclusions
    The results showed that Community Re-Entry Program in compared with conventional psychotherapy daily centers played an important role in improving communication and interaction skills among patients with severe mental disorders in the study population. Yet, future studies are required to assess the long-term clinical effects of this program.
    Keywords: Community Re-entry Program, Communication, Interaction Skills, Symptoms Severity, Patients with Chronic Mental Disorders
  • Nloufar Mirzaei, Farahnaz Mohammadi, Kian Nourozi, Akbar Biglarian Pages 29-34
    Introduction
    Knee osteoarthritis, owing to its progressive route, is often debilitating and affects the elderly’s life. We should be self-efficient to manage the disease problems. This study was conducted to investigate the effect of self-management training on the self-efficacy of elderly patients with knee osteoarthritis.
    Methods
    A quasi-experimental study was conducted on 88 elderly with knee osteoarthritis referred to the orthopedic clinic of Khoramabad City, Iran, in 2014. The subjects were allocated into the intervention and control groups based on the random blocks. First, the patients’ self-efficacy level was measured using the rheumatoid arthritis self-efficacy (RASE) questionnaire. Afterwards, the intervention group was trained for four weeks, one 70-minute session per week. After the training, the intervention group was given four weeks to implement the training program at home. Follow-up assessment after the intervention was conducted via telephone. Finally, the changes of the self-efficacy levels were evaluated and compared. The collected data were analyzed using the chi-square, independent t test and ANCOVA with the SPSS software version 18.
    Results
    The two groups showed no significant difference in terms of background variables. Also, the two groups were similar in terms of self-efficacy before the intervention. Moreover, the results showed a significant improvement in the mean of self-efficacy before (84.2 ± 7.28) and after (94.08 ± 10.08) the intervention in the intervention group (P 0.05).
    Conclusions
    The results show that implementation of self-management training is effective in improving the self-efficacy of the elderly with knee osteoarthritis. Educations about pain control techniques, physical exercises, and diet can reduce knee pain in the subjects and improve their self-efficacy.
    Keywords: Self-Management, Self-Efficacy, Knee Osteoarthritis
  • Zahra Rahmani, Heydar Sadeghi Pages 35-42
    Introduction
    Multiple sclerosis (MS) is a chronic and progressive disease of the central nervous system that causes sensory impairment. The aim of this study was to evaluate and compare the proprioception of the knee joint and ankle of dominant and no-dominant extremities in MS patients with an emphasis on sex.
    Methods
    In this descriptive comparative study, 60 patients with MS were selected from the Iran MS Society in Tehran using the convenience sampling method and divided into the two groups (males and females). The joint position sense was measured by a digital electrogoniometer in three different angles in both right and left knees and ankles. Data were analyzed using the paired t test and independent t test with the SPSS software version 16.
    Results
    According to the results of this study, the joint position sense in dominant extremities of the knee showed a significant difference between the two groups only in 25 extension (P = 0.01). Also, the results showed that there was a significant difference between the two groups in 10-degree ankle dorsiflexion and 20 plantar flexion (P = 0.01), but no significant difference was observed in the non-dominant extremities.
    Conclusions
    The results suggest that the MS patients suffer from disorders of proprioception, especially in the ankle joint. Thus, paying attention to this joint is recommended for rehabilitation of these patients.
    Keywords: Proprioception, Balance, Multiple Sclerosis, Ankle, Knee, Sex
  • Masome Rezaei Evrigh, Fateme Mohamadi, Jalil Azimian, Seyer Amene Motalebi Pages 43-49
    Introduction
    Falls are one of the most frequent and serious problems facing the elderly. It has negative impacts on physical, psychosocial and financial situations of elderly people, and can reduce their quality of life. The aim of the present study was to investigate the effect of balance exercises on the risk of falling among elderly women with a chronic schizophrenia diagnosis.
    Methods
    In this randomized controlled trial study, 60 elderly women were selected from the Razi Psychiatric Hospital by convenience sampling and assigned into the control and experimental groups (N = 30 for each group). Demographic questionnaire was completed for all the participants. The Timed up and Go (TUG) test was used to measure the risk of falling before and after the intervention. The intervention group attended a 12-week training program. The sessions were conducted three times per week (30 minutes each session) by supervision of an occupational therapist and researcher. The control group did not receive any intervention. Data were analyzed using independent and paired t tests with the SPSS 19 software.
    Results
    Results showed that a 12-week simple balance training program increased balance ability and reduced the falling risk significantly among the elderly women (P 0.05). However, the results showed significant improvement in completing the TUG test in the intervention group compared with the control group (P
    Conclusions
    It can be concluded that using simple balance exercises can result in reduction of the falling risk among elderly women. Considering the low cost and simplicity of the intervention, it is suggested to use this training along with other appropriate interventions to reduce the falling risk among elderly people.
    Keywords: Balance, Exercise, Timed Up, Go test, Elderly Women, Falling Risk
  • Milad Borji, Minoo Motaghi Pages 50-57
    Introduction
    Factors affecting quality of life include physical activity, social support and fatigue. Due to the growing elderly population, this study aimed to determine the relationship between physical activity, social support and fatigue in healthy elderlies in city of Ilam.
    Methods
    In this cross-sectional study, 280 elderly people in Ilam were included using two-stage cluster sampling method. The questionnaire consisted of a questionnaire of physical activity, Duke social support and fatigue scale (Fatigue Severity Scale). The analysis was performed using SPSS software version 20, descriptive statistics (mean and standard deviation) and analytical tests (t-test and ANOVA).
    Results
    Elderlies with moderate physical activity and low social support also suffered from fatigue. The findings also showed that between physical activity, social support and fatigue there was a significant relationship. With increased perceived social support increased the level of physical activity and decreased fatigue rate in them (P
    Conclusions
    Since one of the roles of community health nurses is improving the health status of patients, nurses in community health need to give this group a special focus on increasing physical activity and social support and reducing their fatigue level.
    Keywords: elderly, physical activity, social support, fatigue
  • Parham Mohebi, Masoud Fallahi Koshnab, Abolfazl Rahgoue, Kian Norouzi Tabriz, Mohammad Reza Khodaie Ardakan Pages 58-65
    Introduction
    Drug adherence is poor among patients with bipolar I disorder (BID) and lack of adherence to medication is one of the frequent causes of relapse and readmission in these patients. This study aimed to examine the effect of a community re-entry rehabilitation program on drug adherence in patients with BID.
    Methods
    This randomized clinical trial study was conducted on all patients with BID admitted to Iran Psychiatric Haspital in the first 6 months of 2016. Forty patients were selected by purposive sampling and randomly divided into two groups of intervention and control. The intervention group received the theoretical and practical training of the community re-entry program (CRP) over 16 sessions (three times a week). Pateints in the control group only received current treatment at the center (drug therapy, occupational therapy, and psychotherapy). The patients completed medication adherence rating scale (MARS) before and threre months after the intervention. Data were analyzed using chi-square test, independent t-test and ANOVA with the SPSS 19 software.
    Results
    The results showed no significant difference between the intervention and control groups regarding the distribution of demographic charactristics. The mean score of patients’medication adherence before the intervention was 4.05 ± 1.05 in the intervention group and 4.35 ± 1.59 in the control group, while after the intervention it was 8.31 ± 0.92 in the intervention group and 4.65 ± 1.56 in the control group, which showed a significant difference in the intervention group (P ≤ 0.001).
    Conclusions
    Results showed that implementing CRP can enhance drug adherence in patients with BID.
    Keywords: Bipolar I Disorder_Community Re-Entry Program_Psychosocial Rehabilitation_Nursing_Drug Adherence