فهرست مطالب

پژوهش توانبخشی در پرستاری - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، تابستان 1398)

نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهره کلانی، مرضیه مدرسی مرقی*، خدیجه نصیریانی صفحات 1-8
    زمینه و هدف
    درد یکی از شایع ترین مشکلات بیماران تحت تعویض مفصل است. بجز روش های دارویی تسکین درد روش های غیردارویی کنترل درد مثل آرام سازی بنسون باعث سازش بیشتر با درد شده و درک درد، ترس و اضطراب را کاهش داده و آن را برای بیمار قابل تحمل می نماید. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر اجرای روش آرام سازی بنسون بر میزان درد بعد از عمل تعویض کامل مفصل زانو در سالمندان صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1396 روی 56 بیمار تحت تعویض مفصل زانو مراجعه کننده به بیمارستان  میلاد و شهید بهشتی شهرستان کاشان که به روش در دسترس انتخاب و در دو گروه مداخله (تحت تکنیک آرام سازی بنسون (28 نفر) و کنترل (28 نفر)  قرار گرفتند، انجام شد. گروه مداخله علاوه بر دریافت مراقبت های معمول، به مدت 3 روز، هر روز دو جلسه تحت آرام سازی بنسون قرار گرفتند. 30 دقیقه پس از اجرای هر مرحله از آرام سازی ارزیابی درد در هر دو گروه انجام شد. شدت درد، از طریق مقیاس دیداری درد سنجش شد. داده های مطالعه با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و تحلیلی(تی مستقل، ویلکاکسون و آنالیز کوواریانس) توسط نرم افزار آماری SPSSV.16 در سطح معنی داری کمتر از 0/05 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد قبل از مداخله، میانگین نمره درد بیماران در گروه مداخله در تمام جلسات  (به غیر از نوبت اول) از گروه کنترل کمتر است. نمره شدت درد در گروه کنترل (0/001>p) به طور معنی داری بالاتر از گروه مداخله بود(0/001>p). میانگین تعدیل شده شدت درد بعد از حذف اثر نمره درد پیش آزمون، نوع بیمارستان ، سن و جنس در گروه مداخله بطور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود (0/001>p).
    نتیجه گیری
    استفاده از آرام سازی بنسون موجب کاهش شدت درد بیماران تحت تعویض کامل مفصل زانو می شود. بنابراین استفاده از این تکنیک به عنوان یک روش غیر داروئی جهت کاهش شدت درد در بیماران  تحت تعویض کامل مفصل زانو توصیه می شود.
    کلیدواژگان: شدت درد، آرام سازی بنسون، تعویض کامل مفصل زانو، سالمند
  • حمیدرضا صادقی گندمانی، نرگس ناصری بروجنی، محمد پورابراهیمی، ماریه جنابی قدس، الهه الهیان، نگین مسعودی علوی* صفحات 9-16
    مقدمه
    سرطان کولورکتال نوعی بیماری پیشرونده دستگاه گوارش است که منجر به تعبیه استومی برای بیماران می شود. از طرفی تظاهرات و عوارض ناشی از تعبیه استومی موجب ایجاد مشکلات جسمی و روانی متعددی برای بیمار می شود.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی ارتباط ارزش گذاری به بدن با درک از حمایت اجتماعی در بیماران دارای استومی  انجمن استومی ایران انجام شد.
    روش
    این مطالعه توصیفی-همبستگی بوده بروی 350 بیمار دارای استومی مراجعه کننده به  انجمن استومی ایران، تهران  انجام شد. جهت نمونه گیری از روش در دسترس استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ارزش گذاری به بدن و حمایت اجتماعی نورتوس بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون های آماری t مستقل، ANOVA، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار ارزش گذاری به بدن و  درک از حمایت اجتماعی بیماران بترتیب 10/24±42/57 (از نمره کل 65) و 15/47±131/17 (از  نمره کل 200) بود. بر اساس یافته های این مطالعه،  میانگین نمره ارزش گذاری به بدن و  حمایت اجتماعی در بیماران دارای استومی در سطح متوسط قرار داشت. بین حمایت  اجتماعی با ارزش گذاری به بدن رابطه مستقیم  و معنی داری وجود دارد(0/13= r و 0/006=P).
    نتیجه گیری
    از آن جایی به که درک از حمایت اجتماعی بر چگونگی ارزش گذاری به بدن نقش به سزایی دارد، توصیه می شود که پرستاران با شناسایی گروه های پر خطر از نظر دریافت و درک حمایت اجتماعی، پیوسته نیازهای حمایتی بیماران را بررسی کرده و با ارتقاء سطح بهداشت روانی و پیوند دادن بیماران با اجتماع، خانواده ها و گروه های دوستان به این بعد روان شناختی توجه شایسته نمایند
    کلیدواژگان: استومی، ارزش گذاری به بدن، حمایت اجتماعی، سرطان کولورکتال
  • امیرعلی جعفرنژادگرو*، قادر قانع، سارا ولی زاده اورنج، فرشاد قربانلو صفحات 17-25
    مقدمه
    کمردرد یک بیماری ارتوپدی است که حدود 80 درصد افراد را در طول عمر خود تحت تاثیر قرار می دهد.  به نظر می رسد که الگوی فعالیت عضلانی با اجزای نیروی عکس العمل زمین در ارتباط است و باید در هنگام ارزیابی کمردرد و درمان آن مورد توجه قرار گیرد.
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه سفتی مفاصل اندام تحتانی در سه بعد، در زیرمراحل پاسخ بارگیری، میانی اتکا، هل دادن و کل فاز اتکا در بیماران کمردرد با افراد سالم طی راه رفتن می باشد.
    روش
    15پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی می باشد. مرد دارای کمردرد در گروه گروه تجربی (سن 2/9±25/3 سال)) و 15 مرد سالم در گروه کنترل (سن 2/9±26 سال) داوطلب شرکت در پژوهش شدند. برای کمی سازی سینماتیک راه رفتن چهار دوربین با فرکانس 100 هرتز و برای ثبت اجزای نیروی عکس العمل زمین یک صفحه نیرو با فرکانس 1000 هرتز استفاده شد. برای تحلیل آماری از آزمون تی مستقل با سطح معنی داری0/05 استفاده شد.
    یافته ها
    سفتی در مفصل ران در مرحله پاسخ بارگیری در سطح هوریزنتال(0/029p=)، در مرحله میانی اتکا در سطوح ساجیتال (0/009p=) و هوریزنتال (0/004p=) و در کل مرحله اتکا در سطوح ساجیتال (0/004p=) و هوریزنتال (0/029p=) در گروه کمردرد در مقایسه با گروه سالم کمتر بود. در مفصل زانو در مرحله میانی اتکا (0/028p=) و هل دادن (0/011p=) در سطح فرونتال و در کل مرحله اتکا در سطوح ساجیتال (0/00p=) و فرونتال (0/00p=) در گروه تجربی بزرگتر از گروه کنترل بود. در مفصل مچ پا طی مرحله میانی اتکا در سطح ساجیتال (0/022p=) مقدار سفتی در گروه تجربی کمتر از گروه سالم بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به کاهش سفتی مفصل ران و افزایش سفتی مفاصل زانو و مچ پا در بیماران کمردرد در مقایسه با افراد سالم، طراحی تداخلات درمانی همچون تمرینات ورزشی تقویت کننده ی عضلات اینورتور مچ پا، چرخش دهنده های خارجی دو اندام ساق و ران و همچنین عضلات شکم  جهت بهبود این متغیر ها در بیماران کمردرد توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کمردرد، سفتی، راه رفتن، توانبخشی
  • الناز زرین فر، علیرضا بلوطی*، جهانگیر میرزاوندی صفحات 26-33
    مقدمه
    کارکنان بیمارستان در مقایسه با کارکنان بسیاری از سازمان های دیگر و کارکنان زن در مقایسه با کارکنان مرد با استرس ها و تنش های بیشتری مواجه هستند که این عوامل باعث افت سلامت آنان می شود. بنابراین هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد بر انعطاف پذیری، استرس ادراک شده و تاب آوری کارکنان زن بیمارستان بود.
    روش کار
    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون شامل گروه های مداخله و کنترل بود. جامعه پژوهش کارکنان زن بیمارستان گنجویان شهر دزفول در سال 1397 بودند که 30 نفر از آنها با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی با کمک قرعه کشی به دو گروه مساوی (هر گروه 15 نفر) تقسیم شدند. گروه مداخله 8 جلسه 60 دقیقه ای تحت آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفت و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های انعطاف پذیری، استرس ادراک شده و تاب آوری بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه بیست و یک به روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند.
    یافته ها
    گروه های مداخله و کنترل از نظر انعطاف پذیری، استرس ادراک شده و تاب آوری تفاوت معناداری داشتند. به عبارت دیگر آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث بهبود معنادار انعطاف پذیری (0/001P<، 185/405F=)، تاب آوری (0/001P<، 168/688F=) و استرس ادراک شده (0/003P<، 10/73F=) در کارکنان زن بیمارستان شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده تاثیر آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهبود انعطاف پذیری، استرس ادراک شده و تاب آوری در کارکنان زن بیمارستان بود. در نتیجه برای ارتقای انعطاف پذیری و تاب آوری و برای کاهش استرس ادراک شده می توان از روش آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد استفاده کرد.
    کلیدواژگان: استرس، انعطاف پذیری، بیمارستان، تاب آوری، پذیرش و تعهد، کارکنان زن
  • روجا بیگدلی*، فاطمه دهقان صفحات 34-42
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی درمان پذیرش و تعهد بر سلامت روان شناختی و رضایت از زندگی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم انجام شد.
    روش ها
    جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به "دیابت نوع دوم" بود که 1395 به بیمارستان طالقانی شهر کرمانشاه مراجعه کردند. پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. با روش نمونه گیری هدفمند، 30 نفر انتخاب و در دو گروه آزمایش، 15 نفر و کنترل، 15 نفر جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه چک لیست نشانه های اختلالات روانی (SCL-90-R)، رضایت از زندگی (SWLS) بود. داده های پژوهش با نرم افزار SPSS نسخه 20 و با مار توصیفی و تحلیل کوواریانس تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش شان داد که تفاوت بین میانگین نمرات شاخص های سلامت روانی در دو گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون معنادار بود (0/05>P). همچنین، تفاوت بین میانگین نمرات رضایت از زندگی دو گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون معنادار بود (0/05>P).
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاکی از کارایی این شیوه نوظهور درمان شناختی-رفتاری است که به نظر می رسد به علت تلفیق تکنیک های شرقی در آن، برای بیماران ایرانی مناسبتر است.
    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، سلامت روان شناختی، رضایت از زندگی، دیابت
  • محمد پورابراهیمی، علیرضا معماری، مریم بامداد، سید آرمان حسینی، لادن فتاح مقدم* صفحات 43-49
    زمینه و هدف
    پرستاران به عنوان بزرگترین گروه حرفهای در سیستم مراقبت بهداشتی و درمانی، در محیط کار با عوامل تنش زای متعددی مواجه میشوند که میتواند کیفیت زندگی کاری و سلامت عمومی آنها را به مخاطره بیاندازد. یکی از بزرگترین چالشها برای بیمارستانها توسعه کیفیت زندگی کاری پرستاران است. کیفیت زندگی کاری پرستاران برای کیفیت مراقبتها وجذب و ابقاء پرستاران امری ضروری است. ارتباط بین کیفیت زندگی کاری و میزان فعالیت پرستاران در کارشان یک فاکتور کلیدی در دستیابی به سطح بالاتر مراقبتهای ارائه شده است. از آنجا که پرستاران جزء بسیار مهم سیستم مراقبت درمانی کشور محسوب میشوند وهمچنین در این بین، پرستاران شاغل در بخشهای روانپزشکی به طور خاص به دلیل شرایط خاص ناشی از محیط کار و بیماران ممکن است بیشترین استرس را تحمل نمایند لذا این مطالعه با هدف تعیین کیفیت زندگی کاری با شاخص سلامت عمومی پرستاران مرکز روانپزشکی رازی تهران انجام گرفت.
    روش کار
     در مطالعه مقطعی حاضر، جامعه پژوهش کلیه پرستاران شاغل در مرکز روانپزشکی رازی تهران در سال 1395بودند. تعداد 339 پرستار با توجه به معیار ورود به مطالعه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ویژگی های فردی، "پرسشنامه سلامت عمومی 28 سوالی "(GHQ-28: General Health Questionnaire-28)، و "پرسشنامه کیفیت زندگی کاری والتون (QWL: Quality of Work Life)" بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمونهای تحلیلی تی مستقل، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی پیرسون تحت نرم افزار SPSS-18 تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    در تجزیه و تحلیل یافته ها مشخص شد که جنسیت، نوع استخدام، سن، وضعیت تاهل، شیفت کاری، ورزش کردن و مصرف سیگار بر سلامت عمومی و شاخص های آن تاثیر معناداری ندارد و تنها اشتغال در  شغل دوم رابطه منفی با سلامت جسمانی فرد داردp=0.032)) .همچنین نتایج حاکی از وجود رابطه مثبت بین سلامت عمومی و کیفیت زندگی کاری بود (p-value=0.004).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر  نشان می دهد بین سلامت عمومی پرستاران بخشهای روان با کیفیت زندگی کاری رابطه ی معناداری وجود دارد. میزان قابل ملاحظه ای از پرستاران از سلامت روانی مناسبی برخوردار نبودند، ضروری است مدیران و سیاست گذاران بهداشتی، برنامه های مدون جهت پایش مداوم سلامت عمومی و کیفیت زندگی کاری پرستاران را طراحی و راهکارهای مناسب جهت ارتقای آنها را اتخاذ نمایند.
    کلیدواژگان: سلامت عمومی، کیفیت زندگی کاری، پرستاران
  • فریبا ابتکار، تابان نعمتی فرد*، شهناز صلواتی قاسمی صفحات 50-57
    مقدمه
    تولد نوزاد نارس موجب استرس روانی در مادران شده و خطر افسردگی پس از زایمان را افزایش می دهد. با مداخلات و درمان به موقع می توان از آن جلوگیری یا سبب کاهش عوارض شد. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر دو روش مراقبت کانگورویی و لالایی بر میزان افسردگی پس از زایمان در مادران دارای نوزادان نارس انجام شد. 
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی، 90مادر-نوزاد با نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی سازی محدود به   شیوه قانون تخصیص تصادفی به دو گروه مداخله و یک گروه کنترل تقسیم شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه جمعیت شناختی مادر و نوزاد  و پرسشنامه افسردگی پس از زایمان ادینبورگ استفاده گردید. معیارهای ورود شامل گذشت یک ماه از زایمان، کسب نمره بالاتر از13 وعدم نیاز به درمان دارویی از نظر روان پزشک  بودند. مراقبت کانگورویی و لالایی روزانه به مدت  30 دقیقه در طی یک ماه به صورت مداوم درگروه های مداخله انجام شد.  بعد ازیک ماه  از مداخله پرسشنامه افسردگی پس از زایمان ادینبورگ توسط مادران تکمیل گردید و داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 20  تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره افسردگی قبل از مداخله در سه گروه تفاوت معنی داری با هم نداشتند (77/.p=، 0/256=86/ 2F  . (نمره افسردگی بعد از مداخله، دردو گروه مداخله و در گروه  کنترل متفاوت بود و این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود(0/001 >P، 119/29=(2/70)F  با توجه به اختلاف نمرات در قبل و بعد از مداخله مراقبت کانگورویی موثرتر بود.
    نتیجه گیری
    مراقبت به روش کانگورویی و خواندن لالایی باعث کاهش افسردگی پس از زایمان در مادران دارای نوزاد نارس گردید. لذا باتوجه به اثرات سوء افسردگی پس از زایمان در مادران و نوزادان، توصیه به استفاده از این روش ها توسط مراکز بهداشتی به این گروه از مادران می گردد.
    کلیدواژگان: افسردگی پس از زایمان، روش مراقبت کانگورویی، لالایی، نوزاد نارس
  • سید مرتضی سیادت، افسانه خواجوند خوشلی*، حمزه اکبری صفحات 58-64
    مقدمه
    داشتن فرزند مبتلا به اوتیسم فشار روانی زیادی به خانواده به ویژه مادران وارد می کند و بر ویژگی های روانشناختی آنها تاثیر منفی می گذارد. در نتیجه، این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر بهزیستی روانشناختی و نگرش معنوی در مادران دارای فرزند اوتیسم انجام شد.
    روش کار
    پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش مادران دارای فرزند اوتیسم شهرستان گرگان در سال 1396 بودند. از میان اعضای جامعه 30 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی با کمک قرعه کشی به دو گروه مساوی شامل گروه های آزمون و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمون 8 جلسه 90 دقیقه ای با روش پذیرش و تعهد آموزش دید. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های بهزیستی روانشناختی (ریف، 1989) و نگرش معنوی (شهیدی و فرج نیا، 1391) بودند. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری با استفاده از نرم افزار SPSS-22 تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که گروه های آزمون و کنترل از نظر هر دو متغیر بهزیستی روانشناختی و نگرش معنوی تفاوت معناداری داشتند. به عبارت دیگر درمان پذیرش و تعهد باعث افزایش معنادار بهزیستی روانشناختی (0/001P<، 57/22F=) و نگرش معنوی (0/001P<، 76/55F=) در مادران دارای فرزند اوتیسم شد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از اهمیت و تاثیر درمان پذیرش و تعهد بر بهبود بهزیستی روانشناختی و نگرش معنوی در مادران دارای فرزند اوتیسم بود. بنابراین پیشنهاد می شود که مشاوران و درمانگران از روش درمان پذیرش و تعهد برای افزایش بهزیستی روانشناختی و نگرش معنوی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: اوتیسم، بهزیستی روانشناختی، پذیرش و تعهد، نگرش معنوی
  • فاطمه حلاجانی، فرحناز جامعی نژاد، زهرا دشت بزرگی، بهرنگ اسماعیلی شاد* صفحات 65-72
    مقدمه
    سلامت روانشناختی در مادران دارای کودک مبتلا به اوتیسم به دلیل مشکلات بسیاری که با آن مواجه هستند، کاهش می یابد. بنابراین باید به دنبال روش هایی برای بهبود ویژگی های روانشناختی آنها بود. در نتیجه هدف این پژوهش تعیین تاثیر آموزش گروهی مثبت نگری بر سلامت روانشناختی در مادران دارای کودک مبتلا به اوتیسم بود.
    روش کار
    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش مادران دارای کودک مبتلا به اوتیسم شهر اهواز در فصل بهار سال 1397 بودند. نمونه پژوهش 40 نفر بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تصادفی به کمک قرعه کشی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمون 8 جلسه 90 دقیقه ای با روش مثبت نگری آموزش دید و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های ناگویی خلقی تورنتو، امید به زندگی و سرسختی روانشناختی بودند. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین گروه ها از نظر ناگویی خلقی، امید به زندگی و سرسختی روانشناختی تفاوت معناداری وجود داشت. به عبارت دیگر آموزش گروهی مثبت نگری باعث کاهش ناگویی خلقی و افزایش امید به زندگی و سرسختی روانشناختی در مادران دارای کودک مبتلا به اوتیسم شد (0/001>P).
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از اهمیت آموزش گروهی مثبت نگری بر بهبود ناگویی خلقی، امید به زندگی و سرسختی روانشناختی در مادران دارای کودک مبتلا به اوتیسم بود. بنابراین روش آموزش گروهی مثبت اندیشی می تواند برای مداخلات مرتبط با سلامت روانشناختی از جمله کاهش ناگویی خلقی و افزایش امید به زندگی و سرسختی روانشناختی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش مثبت نگری، امید به زندگی، اوتیسم، سرسختی روانشناختی، ناگویی خلقی
  • سیدعلی حسینی*، مریم موسوی، مژگان احمدی، سعیده شادمهری صفحات 73-80
    مقدمه
    آمادگی جسمانی مرتبط با مهارت به عنوان نشانگر غیرمستقیم سلامتی و تندرستی در نظر گرفته می شود و منعکس کننده تعامل و ادغام سیستم ها و عملکرد بدن است. هدف از این تحقیق بررسی اثر تمرینات منتخب ورزشی بر عوامل آمادگی جسمانی وابسته به مهارت در دختران دانش آموز ابتدایی بود.
    روش
    در این مطالعه نیمه تجربی 28 دانش آموز دختر کلاس پنجم و ششم از مدرسه ابتدایی واقع در شیراز انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه تمرین و کنترل تقسیم شدند. گروه تمرین به مدت شش هفته، سه جلسه در هفته و هر جلسه 45 دقیقه تمرینات منتخب ورزشی را انجام دادند. گروه کنترل در این مدت فقط فعالیت های روزانه خود را داشتند. قبل از شروع تحقیق و در پایان آن عوامل وابسته به مهارت آمادگی جسمانی اندازه گیری شد. جهت تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق از آزمون های آماری تحلیل کوواریانس و t وابسته استفاده شد (0/05≥p).
    یافته ها
    شش هفته تمرینات منتخب ورزشی اثر معنی داری بر افزایش چابکی (0.005=p) و سرعت (0/01=p) داشت، با این وجود اثر معنی داری بر عکس العمل (0/61=p) و توان (0/33=p) نداشت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که شش هفته تمرینات ورزشی منتخب منجر به بهبود برخی عوامل آمادگی جسمانی مرتبط با مهارت دختران دانش آموز می گردد.
    کلیدواژگان: آمادگی جسمانی، تمرین، دانش آموز
|
  • Zohreh Kalain, Marzieh Modarresi Maraghi*, Khadeigeh Nasiriani Pages 1-8
    Introduction
    Pain is one of the most common problems in patients undergoing joint replacement. Except for medicinal treatments for pain relief, non-pharmacological methods of pain control, such as Benson's relaxation, cause more compromise with pain and reduce pain, fear and anxiety, and can tolerate it for the patient. The aim of this study was to determine the effect of Benson relaxation method on postoperative pain in knee replacement in elderly patients.
    Methods
    This clinical trial study was performed on 56 knee replacement patients referring to Milad and Shahid Beheshti Hospitals of Kashan in 2017 randomly divided into two groups of intervention (Benson relaxation technique (28 cases) and control (28 patients)), intervention group received two sessions of Benson relaxation for 3 days in addition to receiving usual care. For 30 minutes after performing each step, the pain assessment was performed in both groups the severity of pain was measured through a visual analog scale. The data were analyzed using descriptive and analytical statistics (independent t-test, Wilcoxon and Analysis of covariance) was analyzed by SPSS v.16 at a significant level less than 0.05.
    Results
    The results of the study showed that before intervention, the mean score of pain in the intervention group in all sessions (except for the first time) was lower than the control group. Pain score in the control group (P <0.001) was significantly higher than the intervention group It was (P <0.001). The mean of the moderated pain intensity after the removal of the effect of the pretest, the type of hospital, age and sex in the intervention group was significantly lower than the control group (P <0.001).
    Conclusions
    The use of Benson's relaxation reduces pain in patients undergoing complete knee joint replacement. Therefore, the use of this technique as a non-drug method is recommended to reduce pain intensity in patients undergoing complete replacement of the knee joint.
    Keywords: total knee replacement, pain, Benson relaxation, elderly
  • Hamidreza Sadeghi Gandomani , Narges Naseri Borujeni , Mohammad Pourebrahimi , Mariyeh Jenabi Ghods , Elahe Elahian Borujeni , Negin Masoudi Alavi * Pages 9-16
    Introduction
    Colorectal cancer is a progressive gastrointestinal disease that leads to the insertion of an ostomy for patients. On the other hand, the manifestations and complications caused by the insertion of the ostomy cause many physical and mental problems for the patient. The aim of this study was to investigate the relationship between body-esteem and perceived social support in patients with ostomy in the Iranian Ostomy Association.
    Methods
    This descriptive-correlational study was performed on 350 patients with ostomy referring to the Iranian Ostomy Association in Tehran. The Convenient method was used for sampling. The data collection tool was a Body-esteem Scale and Nortous social support questionnaire. Data were analyzed by SPSS software version 16 and independent t-test, ANOVA, Pearson correlation coefficient and Tukey test.
    Results
    The mean and standard deviation of Body-esteem and perceived social support of patients were 42.57 ± 10.24 and 131.17 ± 15.45. According to the findings of this study, the mean score of Body-esteem and social support in patients with ostomy was moderate. There is a direct and significant relationship between social support and Body-esteem (r = 0.13, P = 0.006).
    Conclusions
    Since the perception of social support has considerable effect on Body-esteem, it is recommended that nurses, by identifying high-risk groups in terms of receiving and understanding social support, continuously examine the patient's support needs and improve their level of Mental health and also by connecting patients with the community, families and groups of friends pay attention to this psychological dimension.
    Keywords: ostomy, Body-esteem, social support, colorectal cancer
  • Amirali Jafarnezhadgero*, Ghader Ghane, Sara Valizade Orang, Farshad Ghorbanloo Pages 17-25
    Introduction
    Lower back pain is an orthopedic disease that affects up to 80% of people throughout their lifetime. It seems that the pattern of muscular activity is related to the components of earthquake photography and should be considered when evaluating back pain and its treatment. The aim of this study was to compare the three-dimensional lower limb joints stiffness during loading response, mid stance, push off and entire of stance phase in low back pain patients and healthy control ones while walking.
    Methods
    This study was a semi-experimental.15 men with low back pain as an experimental group (age 25.3±2.9years) and 15 healthy men as a control group (age 26±2.9 years), were volunteered to participate in the study. Four cameras with a frequency of 100 Hz were used to quantify gait kinematic and also a force plate was used to record the ground reaction force components. Independent sample t-test with significance level of 0.05 was used for statistical analysis.
    Results
    Hip joint stiffness during loading response in horizontal plane (P=0.029), at mid stance phase in sagittal (P=0.009) and horizontal planes (P=0.004) and also entire stance phase in sagittal (P=0.004) and horizontal (P=0.029) planes in the low back pain group, was lower than the healthy group. In the knee joint, stiffness values during mid-stance (P=0.028) and push of (P=0.011) phases in frontal plane and at entire stance phase in sagittal (P=0.000) and frontal (P=0.000) planes in experimental group were greater than that control group. In the ankle joint, stiffness value during mid-stance phase in sagittal plane (P=0.022) in experimental group was lower than that healthy control group.
    Conclusions
    Due to decreased stiffness of the hip joints and increased knee and ankle joint stiffness in low back pain patients compared to healthy control ones, the design of therapeutic interactions such as athletic exercises to reinforce ankle invertor muscles, shank and thigh external rotators and abdominal muscles to improve these variables in patients with low back pain.
    Keywords: Low back pain, Stiffness, Walking, Rehabilitation
  • Elnaz Zarinfar, Alireza Balooti*, Jahangir Mirzavandi Pages 26-33
    Introduction
    Hospital employees in comparing with employees of many other organizations and female employees in comparing with male employees faced with more stress and tension, which these factors causing their health loss. Therefore, the aim of present research was determine the effect of training based on acceptance and commitment on flexibility, perceived stress and resilience of female employees of hospital.
    Methods
    This study was a semi-experimental with a pre-test and post-test design including the intervention and control groups. Research population was female employees of Ganjavian hospital of Dezful city in 2018 year, which 30 people from them selected by available sampling method and randomly with lottery divided into two equal groups (each group 15 people). The intervention group received 8 sessions of 60 minutes training based on acceptance and commitment and the control group didn’t receive any training. Research tools were including the questionnaires of flexibility, perceived stress and resilience. Data were analyzed with using the SPSS-21 software by multivariate analysis of covariance method.
    Results
    The intervention and control groups had a significant difference in terms of flexibility, perceived stress and resilience. In the other words, training based on acceptance and commitment led to significant improve the flexibility (F=185/405, P<0/001), resilience (F=168/688, P<0/001) and perceived stress (F=10/732, P<0/003) in female employees of hospital.
    Conclusions
    The results indicated the effect of training based on acceptance and commitment on improving the flexibility, perceived stress and resilience in female employees of hospital. As a result, to promote the flexibility and resilience and to decrease the perceived stress can be used from training based on acceptance and commitment method.
    Keywords: Acceptance, Commitment, Female Employees, Flexibility, Hospital, Resilience, Stress
  • Roja Bigdeli*, Fateme Dehghan Pages 34-42
    Introduction
    Psychological well-being and life satisfaction in patients with chronic illnesses, including diabetes, which are often overlooked, clarify the need for more attention to appropriate treatment. The present study aims to assess the efficacy of admission and mental health treatments Cognitive and life satisfaction in patients with type 2 diabetes.
    Methods
    The present study was a semi-experimental design with pretest-posttest design with control group. The statistical population included all patients with type 2 diabetes among patients referred to Taleghani Hospital in Kermanshah in year 1395 (N = 483). Based on the criteria for entering the research and diagnostic criteria DSM_IV_TR and the checklist for symptoms of mental disorders, satisfaction with Life, those who had the highest scores in the scale of mental disorders, and the lowest scores in life satisfaction scale, were selected by purposeful sampling method, 30 were selected and in 15 experimental and 15 control groups, 15 subjects were selected. The experimental group received 8 sessions of 120-minute intervention in two sessions per week. Data were analyzed using SPSS software version 20 and descriptive statistics and covariance analysis.
    Results
    The results showed that the difference between the mean scores of mental health indicators in both experimental and control groups in post-test and follow-up was significant (P<0.05). Also, the difference between average life satisfaction scores in post-test and follow-up test and control groups was significant (P<0.05).
    Conclusions
    The results indicated that the efficacy of this approach is emerging cognitive-behavioral therapy that it seems that due to the combination of eastern techniques is suitable for Iranian patients.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, mental health, life satisfaction, diabetes
  • Mohammad Pourebrahimi, Alireza Memari, Maryam Bamdad, Seyed Arman Hoseini Zarvijani, Ladan Fattah Moghaddam* Pages 43-49
    Introduction
    Nurses as the largest group among vocations medical system face a lot of stressful situations which can put their quality of work life and general health in danger. Accordingly, the present study was carried out with the purpose of determining the relation between quality of work life and general health of nurses working in Razi Psychiatric Center in Tehran, Iran.
    Methods
    In the current cross-sectional study the population was all nurses who were working in Razi Psychiatric Center in 2017. A total number of 339 nurses were chosen based on entrance criteria of the study. Instruments used to gathering information were personal characteristics questionnaire, a 28question of general health questionnaire (GHQ-28), and Walton’s quality of life questionnaire. The data were analyzed through SPSS 18 software package by descriptive and inferential statistics using independent sample t-test, variance analysis, and Pearson coefficient.
    Results
    It has been found that gender, type of employment, age, marital status, working times, exercising, and smoking don’t have a significant effect of general health and its elements and only working in a second job is negatively related to the participants physical health (P = 0.032). Also the results indicated a positive relationship between general health and quality of work life (P = 0.004).
    Conclusions
    The results of current study show that there is a meaningful relationship between nurses’ general health and their quality of work life. A large number of nurses did not have suitable levels of mental health. It is crucial for medical managers and politicians to devise coherent plans to monitor nurses’ levels of general health and work life quality; besides, they need to come up with solutions to improve levels of mentioned factors
    Keywords: general health, quality of work life, nurses
  • Fariba Ebtekar, Taban Nematifard*, Shahnaz Salawati Ghasemi Pages 50-57
    Introduction
    Preterm birth causes significant mental stress in women and increases the risk of postpartum depression. Appropriate interventions can prevent or reduce the complications of it. The aim of this study was to compare the effects of kangaroo care and Lullaby on PPD in women with preterm infants.
    Methods
    In this quasi-experimental study, 90 women-infants were selected using a convenient restricted randomization, random allocation rule that was randomly divided into two intervention and one control groups. The Maternal and Neonatal Demographic Information Questionnaire and the Edinburgh Postnatal Depression Scale was used for data collection. Inclusion criteria were one month after Childbirth; score higher than 13 and no medication prescription. Kangaroo care and Lullaby were performed 30 minutes a day for one month in the intervention groups. The Edinburgh Postnatal Depression Scale was filled out by the women after one month of the interventions. Data was analyzed via SPSS software v.20 using descriptive and inferential statistics.
    Results
    The mean scores of depression had no statistically significant differences before the intervention in the three groups (F2.86 = 0.265, P = 0.77). The depression scores in the control and intervention groups (after the intervention) had statistically significant differences (F (70.2) = 119.29, P <0.001). Considering the differences in the scores before and after the intervention, kangaroo care was the most effective.
    Conclusions
    The kangaroo care method and Lullaby reduced postpartum depression in the women with preterm infants. Therefore, considering the effects of PPD on women and newborns, their use are recommended to women in healthcare settings.
    Keywords: Kangaroo care, Lullaby, postpartum depression, premature infant
  • Seyyedmorteza Siyadat, Afsane Khajevand Khoshli*, Hamzeh Akbari Pages 58-64
    Introduction
    Having child with autism imposes a lot of psychological pressure on the family, especially mothers and has a negative effect on their psychological properties. As a result, this research aimed to determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy on psychological well-being and spiritual attitude in mothers with autistic children.
    Methods
    Present research was a semi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group. Research population was mothers with autistic children of Gorgan township in 2017 year. From the members of the community selected 30 people by available sampling method and randomly with lottery divided into two equal group including experimental and control groups. The experimental group 8 sessions of 90 minutes trained by acceptance and commitment method. Research tools were questionnaires of psychological well-being (Ryff, 1989) and spiritual attitude (Shahidi & Farajnia, 2012). Data were analyzed by multivariate analysis of covariance method with using SPSS-22 software.
    Results
    The findings showed that the experimental and control groups had a significant difference in the two variables of psychological well-being and spiritual attitude. In the other words, acceptance and commitment therapy significantly increased the psychological well-being (F=57.22, P<0.001) and spiritual attitude (F=76.55, P<0.001) in mothers with autistic children.
    Conclusions
    The results indicated the importance and effect of acceptance and commitment therapy on improving the psychological well-being and spiritual attitude in mothers with autistic children. Therefore, it is suggested that counselors and therapists use the acceptance and commitment therapy method to increase the psychological well-being and spiritual attitude.
    Keywords: Acceptance, Commitment, Autism, Psychological Well-being, Spiritual Attitude
  • Fatemeh Halajani, Farahnaz Jameinezhad, Zahra Dashtbozorgi, Behrang Esmaeilishad* Pages 65-72
    Introduction
    Psychological health in mothers of children with autism is reduced due to many problems that they face. Therefore, they should look for methods to improve their psychological characteristics. As a result, the purpose of this research was determined the effect of positivism group training on psychological health in mothers of children with autism.
    Methods
    This study was a quasi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group. Research population was mothers of children with autism of Ahvaz city in the spring season of 2018 year. Research sample was 40 people that selected by available sampling method and randomly with using lottery replaced into two equal groups. Experimental group trained 8 sessions of 90 minutes by positivism method and control group placed on the waiting list for training. Research instruments were the questionnaires of Toronto alexithymia, life expectancy and psychological hardiness. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance method.
    Results
    The findings showed that there was a significant difference between the groups in terms of alexithymia, life expectancy and psychological hardiness. In the other words, positivism group training led to decrease alexithymia and increase life expectancy and psychological hardiness in mothers of children with autism (P<0.001).
    Conclusions
    The results indicated the importance of positivism group training on improving the alexithymia, life expectancy and psychological hardiness in mothers of children with autism. Therefore, positivism group training method can be used for interventions related to psychological health such as decreasing alexithymia and increasing life expectancy and psychological hardiness.
    Keywords: Alexithymia, Autism, Life Expectancy, Positivism Training, Psychological Hardiness
  • Seyed Ali Hosseini*, Maryam Mosavi, Moghgan Ahmadi, Saeideh Shadmehri Pages 73-80
    Introduction
    Skill related physical fitness is considered to be an indirect marker of health and wellbeing and reflecting the interplay and integration of systems and body function. The aim of this study was to evaluation the effect of selected exercise training on skill-related physical fitness factors in elementary school girl Students.
    Method
    In this semi-experimental study, 28 girl’s students from the fifth and sixth grade of elementary school in shiraz city selected and divided into training and control groups. The training group performed exercise training for six weeks, three sessions per week and 45 minutes per session. The control group had only their daily activities during this period. Before the beginning of the study, and at the end of the study, skill related physical fitness factors measured. For statistical analysis of data used ANCOVA and dependent t-test (p≤0.05).
    Results
    Six weeks selected exercise training was significant effect on increase of agility (p=0.005) and speed (p=0.01), however, has no significant effect on reaction (p=0.61) and power (p=0.33).
    Conclusion
    It seems to that six weeks selected exercise trainings lead to improvement in some skill related physical fitness in student girls.
    Keywords: Physical Fitness, Exercise, Student