فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 130، فروردین 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سهیل بیگلری *، عباسعلی گائینی، محمدرضا کردی، علیرضا قارداشی افوسی صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر 8 هفته تمرین تناوبی خیلی شدید (HIIT) بر بیان دو ژن تنظیم کننده رشد عضلانی ( میوستاتین و فولیستاتین ) در عضله دوقلوی موش های نر سالم است.
    مواد و روش ها
    16 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به صورت تصادفی و مساوی به دو گروه کنترل و HIIT تقسیم شدند. برنامه تمرینی گروه HIIT به مدت هشت هفته، سه روز در هفته و هر جلسه به مدت 40 دقیقه بود. هرجلسه تمرینی شامل 5 دقیقه گرم کردن و سرد کردن با شدت 40 تا 50 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی (VO2max)، 30 دقیقه دویدن تناوبی شامل 4 دقیقه دویدن خیلی شدید (85 تا 90 درصد VO2max) و 2 دقیقه بازیافت فعال (با شدت 50 تا 60 درصد VO2max) بود. گروه کنترل در هیچ برنامه تمرینی شرکت نکردند. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، عضله دوقلوی موش های صحرایی جدا و پس از استخراج RNA میزان بیان ژن میوستاتین و فولیستاتین نمونه ها به روش Real time-PCR سنجیده شد. تجزیه و تحلیل داده های آماری از طریق آزمون تی مستقل انجام شد.
    یافته ها
    بیان میوستاتین گروه HIIT در مقایسه با گروه کنترل، کاهش 68 درصدی و معناداری داشت (05/0p<). با وجود این، اختلاف معناداری در بیان فولیستاتین گروه HIIT در مقایسه با گروه کنترل مشاهده نشد (05/0p>). وزن عضله دوقلو در گروه HIIT در مقایسه با گروه کنترل، افزایش 23 درصدی و معناداری داشت (05/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که HIIT باعث کاهش بیان ژن میوستاتین و افزایش وزن عضله دوقلوی موش ها شد.
    کلیدواژگان: HIIT، هیپرتروفی، میوستاتین، فولیستاتین، Real time، PCR
  • اسماء تورجی، مهناز هادی زاده *، فهیمه نعمتی منصور صفحات 11-20
    زمینه و هدف
    فن آوری نانو، فرصتی عالی برای درمان عفونت های میکروبی مقاوم به دارو فراهم می کند. هدف از این مطالعه، سنتز آموکسی سیلین انکپسوله شده در نانوذرات پلیمری و مقایسه فعالیت ضد باکتریایی این نانوفرمولاسیون با آموکسی سیلین خالص بود.
    مواد و روش ها
    نانوذرات پلیمری انکپسوله شده با آموکسی سیلین توسط کیتوزان به عنوان یک پلیمر و آلژینات به عنوان عامل متصل کننده تهیه شدند. نانوذرات حاصله با طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه، پراکندگی نور دینامیکی و میکروسکوپ الکترونی روبشی مشخصه یابی شدند. اثرات ضدباکتریایی نانوذرات بر علیه برخی باکتری های شایع در عفونت های بیمارستانی با استفاده از روش های براث میکرودایلوشن و انتشار از چاهک بررسی شدند.
    یافته ها
    نانوذرات انکپسوله شده با دارو دارای شکل کروی با اندازه متوسط 96 نانومتر بودند. این نانوذرات اثر ضد باکتریایی قابل توجهی بر روی تمام باکتری های آزمایش شده به جزء سودوموناس آئروژینوزا داشتند. هم چنین آن ها اثرات ضدباکتریایی قوی تری از نانوحامل به تنهایی یا آنتی بیوتیک آزاد نشان دادند. بزرگ ترین ناحیه مهار رشد (7/23) برای استافیلوکوکوس اورئوس حساس به متی سیلین وکوچک ترین (5/12) برای نوع مقاوم این باکتری تعیین شد. حداقل غلظت مهارکننده نانوفرمولاسیون بر علیه این دو سویه به ترتیب 5/1 و 48 میکروگرم بر میلی لیتر و برای اشرشیا کلی و سودووناس آئروژینوزا 6/6 و 256 میکروگرم بر میلی لیتر تعیین شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که انکپسوله کردن آموکسی سیلین در نانوذرات پلیمری، پتانسیل افزایش فعالیت ضدباکتریایی بر علیه باکتری های عامل عفونت های بیمارستانی دارد.
    کلیدواژگان: آموکسی سیلین، فعالیت ضدباکتریایی، عفونت های بیمارستانی، نانوفرمولاسیون
  • پروین جاودان، سمیه رئیسی *، پریسا محمدی نژاد صفحات 21-30
    زمینه و هدف
    سرطان تخمدان یکی از بدخیمی های شایع درمیان سرطان های زنان به شمار می رود. یکی از دلایل کشنده بودن این عارضه می تواند به دلیل عدم تشخیص در مراحل اولیه بیماری و فقدان درمان موثر برای بیماران با حالت پیشرفته سرطان یا عود مجدد آن باشد. بنابراین یک نیاز فوق العاده برای شناسایی بیومارکرهای تشخیصی یا شناسایی مکانیسم بیماری برای درمان موثر وجود دارد. یکی از ژن هایی که در سرطان های مختلف دارای تغییرات قابل توجهی بوده است، ژن TRAF4 می باشد. بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی ژنTRAF4 در سرطان تخمدان بوده است.

    مواد و روش ها
    در این مطالعه، 40 بافت پارافینه توموری تخمدان و 40 بافت غیرتوموری وارد شدند. پس از استخراج RNA تام و سنتز cDNA، بیان نسبی ژن با استفاده از روش کمی Real-time PCR (qRT-PCR) سنجیده و سپس از طریق روش 2-∆∆ct آنالیز شد. در نهایت، تغییرات بیانی توسط روش های آماری مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها
    نتایج حاصل از بررسی اخیر نشان داد که بیان TRAF4 در نمونه های توموری به صورت معناداری دارای افزایش می یابد (0001/0p=). در بررسی ارتباط بیان ژن با اطلاعات دموگرافیک و کلینوپاتولوژی، ارتباط معناداری میان نمونه های متاستاز مثبت و افزایش بیان ژن مشاهده شد. هم چنین مشخص شد که میزان بیان TRAF4 در افراد 48 ساله یا پایین تر از آن، افزایش یافته است.

    نتیجه گیری
    با توجه به مطالعات مختلف، به نظر می رسد افزایش بیان TRAF4 احتمالا به علت تکثیر تعداد کپی های ژنی در ناحیه کروموزومی در سرطان ها است. با توجه به نتایج این مطالعه و افزایش بیان TRAF4 در نمونه های واجد سرطان تخمدان، به ویژه افزایش بیان در افراد 48 ساله یا پایین تر از آن، TRAF4 احتمالا می تواند به عنوان یک مارکر تشخیصی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سرطان تخمدان، TRAF4، بیان ژن، Real time PCR
  • علیرضا خلدبرین، فرانک رختابناک، محمدرضا قدرتی، علیرضا پورنجفیان * صفحات 31-39
    زمینه و هدف
    تغییرات همودینامیک حین اعمال جراحی به طور اولیه با تغییرات دوز تجویز هوشبرها اداره می شوند. کاهش دوز هوشبرها به منظور مقابله با هیپوتانسیون، ممکن است باعث کاهش عمق بیهوشی بیمار شده و احتمال بیداری حین عمل بالا رود. این مطالعه به منظور بررسی عمق بیهوشی بیمارانی که تجویز هوشبر آن ها با کنترل فشار خون تنظیم می شود طراحی شده و هدف، بررسی احتمال کاهش عمق بیهوشی حین عمل بوده است.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، بانوان کاندید هیسترکتومی با رعایت معیارهای ورود مشخص تحت بیهوشی عمومی با دو نوع بیهوشی داخل وریدی(پروپوفول) و یا استنشاقی(ایزوفلوران) قرار گرفتند. میزان تجویز داروی هوشبر نگهدارنده با پروتکل مشخص شده توسط تکنسین بیهوشی بر اساس افزایش یا کاهش فشار خون حین عمل افزوده یا کاسته می شد. در فواصل معین عمق بیهوشی بیمار توسط متخصص بیهوشی بدون در نظر گرفتن علایم همودینامیک ثبت میشد و میانگین نتایج به دست آمده تحلیل گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج به دست آمده، علاوه بر مشابهت وزنی و قدی بین دو گروه، تفاوت آماری معنی داری در میزان فشارخون سیستولیک، دیاستولیک و ضربان قلب در دو گروه در فواصل تعیین شده وجود نداشت. میانگین اعداد به دست آمده در BIS که نشان دهنده عمق بیهوشی بوده در دو گروه متفاوت نبود و هیچ بیماری در حین عمل جراحی به سطح بیداری و عدد بالای 60 نرسیده بود.
    نتیجه گیری
    روش سنتی کنترل تغییرات همودینامیک با تغییر دوز هوشبر نگهدارنده تجویزی باعث تغییرات شدید در عمق بیهوشی و مشخصا افزایش BIS تا سطح بیداری نمی شود.
    کلیدواژگان: عمق بیهوشی، ایزوفلوران، پروپوفول، هیسترکتومی
  • مریم سالم، ابوالفضل بایرامی *، طوبی میرزاپور، محسن سقا صفحات 40-51
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت رتینوئیک اسید در تمایز سلول های بنیادی به رده های مختلف سلولی و نقش آن در آپوپتوز سلول های سرطانی، تعیین دوز مناسب برای تمایز سلول های بنیادی ضروری است. بنابراین در این مطالعه، اثرات غلظت های مختلف رتینوئیک اسید بر حیات سلول های بنیادی بررسی شد تا دوز مناسب جهت تمایز انتخاب شود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان تحت تاثیر غلظت های مختلف رتینوئیک اسید قرار گرفتند. بقای سلول ها پس از گذشت 3، 10و 15 روز از کشت با تست MTT بررسی شده و جهت بررسی تعداد هسته های آپوپتیک در سلول های تیمار شده پس از گذشت 10 و 15 روز از رنگ آمیزی DAPI استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که پس از گذشت 3 روز از کشت، غلظت های 2-10 ، 3-10 و 4-10 مولار رتینوئیک اسید جمعیت تعداد زیادی از سلول ها را از بین می برد، در حالی که غلظت های 5-10 و 6-10 مولار رتینوئیک اسید آپوپتوز چندانی نشان نمی دهد. غلظت 5-10 مولار رتینوئیک اسید بعد از 10 روز آپوپتوز معنی داری رانشان داد، در حالی که غلظت6-10 مولار رتینوئیک اسید بعد از 15 روز آپوپتوز معنی داری نسبت به گروه کنترل نشان داد(5 0/0>p).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که غلظت 6-10 مولار رتینوئیک اسید، غلظت مناسبی برای تمایز سلول های بنیادی مزانشیمی باشد.
    کلیدواژگان: سلول بنیادی مزانشیمی مغز استخوان، رتینوئیک اسید، آپوپتوز
  • نسرین شیخ حسینی، روح الله نیکویی *، محسن امینایی صفحات 52-62
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر تمرین استقامتی بر غلظت ایزوفرم های لاکتات دهیدروژناز (LDHA و LDHB) و ایزوآنزیم های آن در مایع مغزی نخاعی رت های نر نژاد ویستار بود.
    مواد و روش ها
    17 سر حیوان براساس وزن همسان سازی و به طور تصادفی به دو گروه کنترل (9n = ) و تمرینی (8n= ) تقسیم شدند. پروتکل تمرین استقامتی (شروع با 30 دقیقه، 20 متر در دقیقه و رسیدن به 60 دقیقه با سرعت 26 متر در دقیقه در هفته آخر) به مدت 12 هفته بر گروه تمرینی اعمال شد. 72 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی، مایع مغزی نخاعی از سیسترنامگنا جمع آوری گردید. ایزوفرم ها و ایزوآنزیم های لاکتات دهیدروژناز با الایزا و الکتروفورز اندازه گیری و مقایسات بین گروه ها با آزمون آماری تی استیودنت مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    هر دو ایزوفرم LDHA و LDHB در مایع مغزی نخاعی رت های کنترل وجود داشت. بیشترین و کمترین مقدار ایزوآنزیم ها به ترتیب به LDH1 و LDH5 مربوط بود. متعاقب تمرین استقامتی، مقادیر LDHB (01/0p <)، LDH1 (01/0p <) و LDH2 (01/0p <) در گروه تمرینی نسبت به گروه کنترل افزایش و مقادیر LDH3 (01/0p <) و نسبت LDHA/LDHB (01/0p <) در گروه تمرینی نسبت به گروه کنترل کاهش معنی دار داشت. تمرین استقامتی بر LDHA و LDH4 تاثیری نداشت.
    نتیجه گیری
    انجام تمرین استقامتی با شیفت اکسیداتیو ایزوفرم ها و ایزوآنزیم های لاکتات در مایع مغزی نخاعی همراه است که می تواند پیش درآمدی بر حمایت متابولیسم هوازی لاکتات در مغز باشد.
    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، لاکتات دهید روژناز، متابولیسم لاکتات
  • مریم صدرنیا * صفحات 63-73
    زمینه و هدف
    آفلاتوکسین ها سموم قارچی طبیعی هستند که توسط گونه های قارچ آسپرژیلوس تولید شده و می توانند مسمومیت،نکروز بافتی وسرطان کبد ایجاد کنند. هدف از این مطالعه، امکان سنجی کنترل تولید آفلاتوکسین B1 قارچ آسپرژیلوس فلاوس توسط عصاره ها و اسانس های گیاهی می باشد.
    مواد و روش ها
    عصاره های آبی با کمک روش حرارت دهی مستقیم و اسانس با دستگاه کلونجر، تهیه گردیدند. فعالیت ضدقارچی اسانس و عصاره آبی مرزه و پونه در غلظت های کاهشی متوالی به روش های انتشاردیسک و میکروپلیت دایلوشن تعیین گردید. سپس در غلظت های کمتر از حداقل غلظت ممانعت از رشد، اثر اسانس و عصاره آبی پونه و مرزه بر کنترل میزان تولید آفلاتوکسین B1، با روش HPLC مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشترین هاله ممانعت از رشد قارچ مربوط به اسانس10 درصد مرزه و عصاره آبی آن به ترتیب با قطر هاله 26 و 12 میلی متر بود. این مقادیر برای اسانس10 درصد و عصاره آبی پونه به ترتیب 18 و 8 میلی متر بود. MIC عصاره آبی مرزه و پونه به ترتیب 031/0و063/0 و اسانس 1 درصد مرزه و پونه به ترتیب 039/0و 078/0 میلی گرم برمیلی لیتر بود. میزان آفلاتوکسین B1 تولید شده در معرض اسانس مرزه با غلظت های 1 ،2 و10 درصد به ترتیب113،122و134 واحد در بیلیون و درمعرض اسانس پونه با همین غلظت ها به ترتیب 163، 168 و 171 واحد در بیلیون بود. عصاره آبی 1 درصد مرزه تولید سم را به مقدار 1/58 درصد و عصاره آبی 1 درصد پونه تولید سم را به مقدار 6/39 درصد کاهش داد.
    نتیجه گیری
    یافته های این تحقیق نشان داد که دو گیاه مرزه و پونه دارای توانایی ممانعت از رشد قارچ آسپرژیلوس فلاوس و کنترل تولید آفلاتوکسین B1 در غلظت های پایین می باشند. این محصولات گیاهی جهت مطالعات بیشتر برای کنترل این قارچ پیشنهاد می شوند.
    کلیدواژگان: عصاره آبی، اسانس، مرزه، پونه، آفلاتوکسین B1، آسپرژیلوس فلاوس
  • مژده فتاح زاده، محمد امین عدالت منش * صفحات 74-81
    زمینه و هدف
    مونوسدیم گلوتامات (MSG) به عنوان تثبیت کننده و چاشنی غذایی با کاربرد گسترده در غذاهای آماده می باشد. مصرف بیش از حد MSG استرس اکسیداتیو را در نواحی مختلف مغز ا افزایش می دهد. مطالعه حاضر اثر محافظت کننده عصبی ال-کارنیتین را بر مسمومیت MSG در سلول های گرانولار مخچه موش های صحرایی بررسی می نماید.
    مواد و روش ها
    تعداد 48 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به صورت تصادفی در 6 گروه کنترل، شاهد (دریافت کننده نرمال سالین)، گروه دریافت کننده سدیم منو گلوتامات (MSG، 3 درصد)، گروه دریافت کننده ال کارنیتین (L-Carnitine، 200میلی گرم برکیلوگرم) و گروه های دریافت کننده سدیم منو گلوتامات و ال- کارنیتین با دوزهای 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن (MSG+L-Carnitine100، MSG+L-Carnitine200) قرار گرفتند. پس از پایان دوره یک ماهه تیمار، حیوانات با روش پرفیوژن ترانس کاردیالی قربانی شدند و مطالعات هیستوپاتولوژیک بر روی مخچه صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تراکم سلول های گرانولار در فولیای IV ، V و VI مخچه در گروه MSG نسبت به گروه های کنترل و شاهد کاهش معنی داری دارد. هم چنین، گروه MSG+L-Carnirine200 در هر سه فولیای مورد بررسی تراکم بالاتری از سلول های گرانولار را نسبت به گروه MSG نشان داد.
    نتیجه گیری
    تیمار با ال-کارنیتین توانسته است سبب حفاظت سلول های گرانولار مخچه موش های صحرایی در برابر مسمومیت با MSG شود.
    کلیدواژگان: سلول های گرانولار مخچه، منو سدیم گلوتامات، ال، کارنیتین، موش صحرایی
  • سارا قندهاری، مسعود همایونی تبریزی *، پوران اردلان صفحات 82-90
    زمینه و هدف
    آنژیوژنز هم در شرایط فیزیولوژیک (بهبود زخم، رشد جنین و غیره) و هم پاتولوژیک (بیماری هایی از جمله سرطانی) رخ می دهد و نقش کلیدی در رشد تومور، تهاجم و متاستاز سرطان ایفا می کند. بنابراین مهار آنژیوژنز می تواند یک رویکرد مهم درمانی در بیماری های سرطانی باشد. در سال های اخیر، استفاده از نانوذرات برای کنترل سلول های سرطانی و جلوگیری از رشد تومور بسیار مورد توجه قرار گرفته است. مطالعات مختلف نقش نانوذرات را در کاهش آنژیوژنز و مهار سلول های سرطانی به خوبی نشان می دهد. بنابراین، در این مطالعه اثر ضد رگ زایی نانو ذره نقره سنتز شده از گیاه Rubina tinctorum L (Ru-AgNPs) بر روی پرده کوریوالانتوییک جوجه (CAM) مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه تجربی، 60 عدد تخم مرغ به طور تصادفی به 6 گروه شامل کنترل، کنترل آزمایشگاهی و 4 گروه درمان تقسیم شدند. در روز دوم انکوباسیون یک پنجره روی تخم ها ایجاد شد. در روز هشتم، غشای کوریوالانتوییک نمونه ها با غلظت های مختلف نانوذرات تحت درمان قرار گرفت و در روز دوازدهم، تصویر برداری از نمونه ها انجام گرفت و تعداد و طول عروق در غشای کوریوالانتوئیک اندازه گیری شد. در نهایت وزن و طول جنین از ناحیه فرق سر تا نشیمنگاه اندازه گیری شد و داده های کمی با استفاده از آزمون LSD مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نانوذره به طور معنی داری طول و تعداد رگ های خونی را در گروه های تیمار شده نسبت به گروه کنترل کاهش می دهد. هم چنین بررسی طول و وزن جنین های تیمار شده با گروه شاهد نشان داد که نانوذره اثر کاهشی بر قد جنین ها داشته، اما وزن جنین ها در گروه تیمار با گروه کنترل تفاوت چندانی را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثرات کاهش نانوذره بر رگ زایی پرده کوریوآلانتوییک می توان با بررسی های بیشتر از این ترکیب در جهت کاهش و مهار رگ زایی پاتولوژیک در بسیاری بیماری ها از جمله سرطان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: نانوذره نقره، گیاه روناس، رگ زایی، غشای کوریوالانتوییک جوجه
  • جواد مصرآبادی *، سعید محمدی مولود صفحات 91-104
    زمینه و هدف
    اختلالات یادگیری یکی از شایع ترین مشکلات دانش آموزان است که توجه بسیاری از روان شناسان را به خود جلب نموده و پژوهش های بسیاری در خصوص اثربخشی مداخلات مختلف بر طبقات مختلف اختلالات یادگیری انجام شده است. پژوهش حاضر با هدف نتیجه گیری کلی در خصوص اثربخشی مداخلات آموزشی و درمانی مختلف و کشف متغیرهای تعدیل کننده ی احتمالی به انجام رسید.
    مواد و روش ها
    جهت نیل به اهداف پژوهش با بهره گیری از روش فراتحلیل، از نتایج کمی 128 پژوهش منتخب، که با توجه به ملاک های ورود و خروج و بهره گیری از کلیدواژه های تعیین شده به دست آمده بود، استفاده گردید و در مجموع 623 اندازه اثر اولیه به دست آمد و با نرم افزار CMA2 مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل نشان داد که مقدار اندازه اثر ترکیبی اثربخشی مداخلات آموزشی و درمانی بر اختلالات یادگیری 13/1 و پس از تفکیک به متغیرهای پیشایند و پیامد چندگانه، مقدار اندازه اثر ترکیبی مداخلات آموزشی و مداخلات درمانی بر طبقه کلی ناتوانی های یادگیری به ترتیب 74/0 و 26/1، بر اختلال خواندن 87/0 و 01/1، بر اختلال نوشتن 20/1 و 22/1 و بر اختلال ریاضی 29/1 و 26/1 بود که همگی از لحاظ آماری معنادار بودند(001/0p≤). هم چنین نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که تفاوت اثربخشی مداخلات درمانی بر اختلال خواندن و مداخلات آموزشی در اختلال ریاضی معنادار است(001/0p≤).
    نتیجه گیری
    بر اساس اندازه اثرهای به دست آمده می توان اظهار داشت که مداخلات آموزشی و درمانی اثربخشی بسیار بالایی بر اختلالات یادگیری داشته اند و نیز استفاده از مداخلات درمانی برای اختلال خواندن و مداخلات آموزشی برای اختلال ریاضی موثرتر است.
    کلیدواژگان: اختلال خواندن، اختلال ریاضی، اختلالات یادگیری، فراتحلیل، مداخلات آموزشی و درمانی
|
  • Soheil Biglari *, Abbas Ali Gaeini, Mohammad Reza Kordi, Alireza Ghardashi Afousi Pages 1-10
    Background
    The purpose of the present study is to investigate the effect of 8 weeks High-intensity Interval Training (HIIT) on the expression of two muscle growth regulating genes (myostatin and follistatin) in gastrocnemius muscle of healthy male rats.
    Materials And Methods
    16 male Wistar rats were randomly divided into two groups in the same number: control and HIIT. HIIT program was underwent 40 min each session, three sessions in a week for eight weeks. Each exercise training session consisted of 5 min warm-up and cool-down at 40-50 % VO2max, 30 min interval running including 4 min high-intensity (85-90% VO2max) and 2 min active recovery (at 50-60% VO2max). Rats in control group did not do any exercise training program. 48 h after the last training session, rats` gastrocnemius muscle was extracted and the expression of myostatin and follistatin genes was determined by Real Time-PCR. For statistical data analysis, independent t-test was used.
    Results
    The expression of myostatin was significantly reduced 68% in HIIT group in comparison with the control group (p0.05). Gastrocnemius muscle weight was significantly increased 23% in the HIIT group compared to the control group (p
    Conclusion
    Results indicated that HIIT lead to significant reduction in the expression of myostatin gene and increase in the weight of gastrocnemius muscle in rats.
    Keywords: Follistatin, HIIT, Hypertrophy, Myostatin, Real Time, PCR
  • Asma Toraji, Mahnaz Hadizadeh *, Fahimeh Nemati Mansoor Pages 11-20
    Background
    Nanotechnology offers a great chance to treat drug-resistant microbial infections. The purpose of this study was to synthesize amoxicillin-encapsulated polymeric nanoparticles and compare the antibacterial activity of this nanoformulation with pure amoxicillin.
    Materials And Methods
    Amoxicillin-encapsulated polymeric nanoparticles were prepared using chitosan as a polymer and alginate as cross linking agent. The obtained nanoparticles were characterized by Fourier transform infrared, dynamic light scattering and scanning electron microscopy. The antibacterial effects of the nanoparticles were evaluated using broth microdilution and well diffusion methods against some common bacterial strains involved in hospital-acquired infections.
    Results
    The drug-encapsulated nanoparticles were found to be spherical in shape with average size of 96 nm. These nanoparticles had a significant antibacterial effect on all tested bacteria, except for Pseudomonas aeruginosa. They also displayed stronger antibacterial activity than the nanocarrier alone or free antibiotic. The highest mean zones of growth inhibition (23.7 mm) for methicillin-sensitive Staphylococcus aureus and the smallest zone (12.5 mm) for the resistant species of this bacterium were determined. MIC of the nanoformulation against these two strains was respectively determined at 1.5 and 48 µg/ml and for Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa at 6.6 and 256 µg/ml.
    Conclusion
    The results suggest that amoxicillin encapsulation in polymer nanoparticles has the potential to increase its antibacterial activity against bacteria causing nosocomial infections.
    Keywords: Amoxicillin, Antibacterial activity, Hospital infections, Nanoformulation
  • Parvin Javdan, Somayeh Reiisi *, Parisa Mohammadi Nejad Pages 21-30
    Background
    Ovarian cancer is one of the common malignancies within gynecological cancers. Its lethality may be due to problems in distinguishing it at an early stage and lack of effective managements for patients with a progressive or recurrent status. Therefore, there is an essential need for prognostic biomarkers to diagnose or identifying mechanism of disease for effective treatment. It has been found out that, TRAF4 gene was significantly transformed in different cancers. Therefore, the aim of the present study was to investigate the TRAF4 gene expression in ovarian cancer.
    Materials And Methods
    In this study, 40 formalin fixed paraffin embedded tumoral tissues of ovarian cancer and 40 non-tumoral tissues were enrolled. Afterwards total RNA extraction and cDNA was synthesized, the relative gene expression was determined using quantitative real-time PCR (qRT-PCR) and evaluated by 2-∆∆ct method. Finally, the expression pattern was analyzed by statistical analysis.
    Results
    The results of recent study showed that TRAF4 expression was significantly increased in tumoral samples (p=0.0001). According to the study of demographic and clinopathology information with gene expression, there was seen a significant relationship between metastasis and up-regulation of gene. Also, there was a higher expression in TRAF4 gene in patient’s ≤ 48 years old.
    Conclusion
    According to different studies, it seems that TRAF4 over expression is likely due to amplification of gene copies in chromosomal zone in cancers. Considering the results of present study and the over expression of TRAF4 in ovarian cancer specimen, especially over expression in patients≤48 years old, TRAF4 gene can be considered as a diagnostic biomarker.
    Keywords: Gene expression, Ovarian cancer, Real time PCR, TRAF4
  • Alireza Kholdebarin, Faranak Rokhtabnak, Mohammadreza Ghodraty, Alireza Pournajafian * Pages 31-39
    Background
    Hemodynamic changes during surgery are initially controlled by changes in dosage of anesthetics. Decreasing the dose of anesthetics in order to cope with hypotension during surgery may reduce the anesthetic depth and increases the chance of awareness. This study was designed to investigate the depth of anesthesia in patients whose anesthtics is prescribed by controlling blood pressure and is aimed to investigate the possibility of reducing the depth of anesthesia during surgery.
    Materials And Methods
    In this study, females candidate for hysterectomy underwent general anesthesia according to specific inclusion criteria enrolled in two types of intravenous (propofol) or inhaled (isoflurane) anesthesia. The dose of maintenance anesthetic drugs were increased or decreased during the operation by the anesthetist technician (blinded to the depth of anesthesia) according to specified protocol. At defined intervals, depth of anesthesia was recorded by the anesthetist . Mean of obtained data were analyzed.
    Results
    In addition to the weight and height similarity, there was no statistically significant difference in systolic, diastolic blood pressure and heart rate in two groups at intervals, between two groups. The median of recorded BIS, which showed depth of anesthesia, was not different in either of the two groups, and no patients during the operation reached the level of awakening and the number above 60.
    Conclusion
    The traditional method to control hemodynamic changes during surgery by changing the doses of maintenance drugs, does not result in severe changes in the depth of anesthesia and does not significantly increase the BIS to the awareness level.
    Keywords: Anesthesia depth, Hystrectomy, Isofluran, Propofol
  • Maryam Salem, Abolfazl Bayrami *, Tooba Mirzapour, Mohsen Sagha Pages 40-51
    Background
    According to application of Retinoic acid in differentiation of the stem cells to different cells and its role in apoptotic of cancer cells, the selection of appropriate dose for differentiation of stem cells is important. Thus in this study the effects of Retinoic acid in different concentrations on viability stem cells to select the appropriate dose for differentiation was investigated.
    Materials And Methods
    In this study, bone marrow mesenchymal stem cells were affected by different concentrations of Retinoic acid. Survival of cells was investigated after 3, 10 and 15 days of culture by MTT assay. DAPI staining was used to evaluate the number of apoplectic nuclei in treated cells after 10 and 15 days.
    Results
    After three days of culture, the results showed that a large number of cells are destroyed at concentrations of 10-4, 10-3 and 10-2M of Retinoic acid, while in 10-5 and 10-6 M of Retinoic acid, it is not observed many apoptosis. Amount of 10-5M Retinoic acid after 10 days showed significant apoptosis, while the concentration of 10-6 M Retinoic acid after 15 days showed significant apoptosis compared to the control group (p
    Conclusion
    It looks that 10-6 M Retinoic acid is an appropriate concentration for differentiation of mesenchymal stem cells.
    Keywords: Apoptosis, Bone marrow mesenchymal stem cell, Retinoic acid
  • Nasrin Shikhhossieni, Rohollah Nikooie *, Mohsen Aminaie Pages 52-62
    Background
    The aim of the present study was to investigate the effect of endurance training on the content of lactate dehydrogenase isoforms (LDHA and LDHB) and isozymes in cerebrospinal fluid of male wistar rats.
    Materials And Methods
    Seventeen animals (5 weeks old) were randomly divided into two groups according their body weight: control (C; n = 9) and trained (T; n = 8). The animals from the T group were underwent a training program for 12 weeks (started at 20 m/min for 30 min and finished at 26 m/min for 60 min at the last week). Cerebrospinal fluid (CSF) samples were collected from cisterna Magna 72 hours after the last exercise session. LDH Isoforms and isozymes were measured by ELISA and Electrophoresis techniques, and the comparisons between groups were evaluated by student t-test.
    Results
    Both LDHA and LDHB isoforms were found in the CSF of the C group; LDH1 and LDH5 had the highest and lowest content, respectively. Following the twelve-week training protocol, LDHB (p
    Conclusion
    Endurance training is associated with oxidative shift of lactate dehydrogenase isoforms and isozymes in cerebrospinal fluid which could be considered as a prelude to aerobic metabolism of lactate in the brain.
    Keywords: Endurance training, Lactate dehydrogenase, Lactate metabolism
  • Maryam Sadrnia * Pages 63-73
    Background
    Aflatoxins are natural fungal toxins produced by Aspergillus species such as A. flavus. The toxins are poisoning and can cause tissue necrosis and liver cancer. The aim of this study was to determine the control of Aflatoxin B1 production by extracts and essential oils.
    Materials And Methods
    Aqueous extracts were prepared by heating and essential oil by Clevenger's apparatus. Antifungal activity of essential oil and aqueous extract of Mentha pulegium and Satureja hortensis were determined by disc diffusion and microplate dilution methods. Production control of Aflatoxin B1 was investigated with concentrations under MIC(Minimum inhibitory growth concentration) of two materials and were determined by HPLC method.
    Results
    The most zone of inhibition was 10% belonging to Satureja essential oil and its aqueous extracts with diameters of 26mm and 12mm, respectively. These values for Mentha extract and 10% essential oil were 18mm and 8mm respectively. MIC of the aqueous extract of Satureja and Mentha were 0.031 and 0.063mg/ml respectively, and 1% essential oil of two materials was 0.039 and 0.078 mg/ml, respectively. Aflatoxin B1 produced by A. flavus in concentrations of 1%, 2% and 10% Satureja essential oil were 122, 113 and 134 ppb, in 1%, 2% and 10% Mentha were 163, 168 and 171 ppb, respectively. The aqueous extracts of 1% Satureja reduced the production of toxin as 58.1 and the 1% aqueous extract of Mentha as 39.6.
    Conclusion
    The results of this study showed that both Satureja hortensis and Mentha pulegium have the ability to inhibit the growth of Aspergillus flavus fungus, as well as control of aflatoxin B1 production in low concentrations and recommended for further studies.
    Keywords: Aflatoxin B1, Aqueous extract, Aspergillus flavus, Essential oil, Mentha pulegium, Satureja hortensis
  • Mojdeh Fattahzadeh, Mohammad Amin Edalatmanesh * Pages 74-81
    Background
    Monosodium glutamate (MSG) is a widely-used flavor enhancer and stabilizer in ready-made or packaged foods. The excessive use of MSG has been shown to increase oxidative stress in different regions of the brain. In this study, the neuroprotective effect of L-carnitine was investigated against MSG intoxication in granular cell of cerebellum in rats.
    Materials And Methods
    48 adult male Wistar rats were randomly divided into 6 groups: the control, sham (normal saline treated), MSG (3%), L-Carnitine200, MSGCarnitine100 and MSGCarnitine200. After 30 days of treatment, through transcardialy perfusion, the rats were sacrificed and histopathological analyses were conducted on cerebellum.
    Results
    The results indicated that the density of granular cells in cerebellar folium IV, V and VI of rats in the MSG group had significantly decreased in comparison to that of the control and sham groups. Furthermore, the MSGCarnitine200 group showed the higher density of granular cells compared with the MSG group in the three folia.
    Conclusion
    Treatment with L-Carnitine could protect the granular cells in cerebellum against MSG intoxication in rats.
    Keywords: Granular cell of cerebellum, L, carnitine, Mono sodium glutamate, Rat
  • Sara Ghandehari, Masoud Homayouni Tabrizi *, Pouran Ardalan Pages 82-90
    Background
    Angiogenesis occurs in physiologic (wound healing) and pathological conditions and plays an important role in tumor growth, progression and metastasis. Therefore, the inhibition of angiogenesis can be an important approach to treat cancer diseases. In recent years, the use of nanoparticles has been developed to control cancer cells and prevent tumor growth. Various studies have shown the role of nanoparticles in reducing angiogenesis and inhibition of cancer cells. So, in this study, the anti-angiogenic effect of silver nanoparticle synthesis by Rubina tinctorum L (Ru-AgNPs) on Chicken Chorioallantoic Membrane (CAM) was investigated.
    Materials And Methods
    In an experimental study, 60 eggs were randomly divided into 6 groups including control, laboratory control and 4 treatment groups (10 eggs/group). On the second day of incubation, a window was created on the eggs. On the 8th day, the chorioallantoic membrane of samples was treated with different concentrations of nanoparticles and on the 12th day, the image was taken from all samples. Finally, the number and length of vessels on the chorioallantoic membrane and following that weight and length of the embryo from crown to squattiest were measured. Quantitative data were analyzed using LSD-test.
    Results
    The results showed that the Ru-AgNPs significantly reduced the length and number of blood vessels in the treated groups compared to the control group. Also, the comparison of length and weight of embryos in treated samples with control group showed that the Ru-AgNPs had an inhibitory effect on the length of the embryos, but the weight did not differ significantly in the treatment with the control group.
    Conclusion
    Considering the inhibitory effect of the Ru-AgNPs on the angiogenesis of the chorioallantoic membrane, with further studies, this compound can be used to control and inhibit pathological angiogenesis in many diseases such as cancers.
    Keywords: Angiogenic, Chicken chorioallantoic membrane, Rubia tinctorum, Silver nanoparticles
  • Javad Mesrabadi *, Saeed Mohammadi Moulod Pages 91-104
    Background
    Learning disorders is one of the most common problems of students, which attracted the attention of many psychologists and many studies have been conducted on the effectiveness of various interventions on different classes of learning disorder. The present study aimed to conclude general conclusions about the effectiveness of various educational and therapeutic interventions and the discovery of possible moderating variables.
    Materials And Methods
    In order to achieve the research purpose by using meta-analysis method, quantitative results of 128 selected researches which were obtained according to the criteria for entering and leaving and using keywords were used. In total, 623 primary effect sizes were obtained and analyzed by using CMA2 software.
    Results
    The results of the analysis showed that amount of combined effect size of the educational and therapeutic interventions on learning disorders was 1.13, and after dividing into multiple predecessor and consequence variables, the amounts of the combined effect size for educational interventions and therapeutic interventions for overall class of learning disabilities were respectively 0.74 and 1.26, for reading disorder 0.87 and 1.01, for writing disorder 1.20 and 1.22, and for mathematical disorder 1.29 and 1.26 that all of these effects size were significant (p≤0.001). Also, the results of independent t-test showed that the difference in the effectiveness of therapeutic interventions on reading disorder and educational interventions on mathematical disorder is significant (p≤0.001).
    Conclusion
    Based on the size of the effects obtained, it can be said that educational and therapeutic interventions have a very high effect on learning disabilities, and the use of therapeutic interventions for reading disorder and educational interventions for mathematical disorder is more effective.
    Keywords: Dyscalculia, Dyslexia, Educational, therapeutic interventions, Learning disorders, Meta, analysis