فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک
سال نوزدهم شماره 9 (پیاپی 114، آذر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/09
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مصطفی نوکنی *، مریم کی پور، آنیتا علاقه مند، الهام احمدی زهرانی صفحات 1-11
    مقدمه
    اختلال یادگیری خاص اختلال عصبی رشدی است که با مشکلات پایدار در مهارتهای آکادمیک یادگیری در خواندن، بیان نوشتاری و ریاضیات مشخص می شود. این مطالعه با هدف اثر بخشی درمان با ممانتین در کاهش نقایص شناختی (توجه انتخابی، توجه مستمر وحافظه کاری) در اختلال خاص یادگیری انجام گرفت.

    روش کار
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی می باشد. از بین کودکان 12-8 سا ل مراجعه کننده به بیمارستان امیرکبیر اراک 94 بیمار دارای ملاکهای تشخیصی اختلالات خاص یادگیری بر اساس مصاحبه تشخیصی DSMV توسط پزشک فوق تخصص ارجاع و بصورت تصادفی در دو گروه مما نتین و پلاسبو قرار گرفتند. نقایص شناختی قبل وبعد از درمان بوسیله تست عملکرد پیوسته، تست استروپ و فراخنای ارقام مستقیم و معکوس وکسلر و مکعبهای کرسی اندازه گیری شد.
    نتایج
    اطلاعات تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که تفاوت دو گروه در خطای ارائه پاسخ، پاسخ حذف و پاسخ صحیح تست عملکرد پیوسته معنی دار می باشد و در زمان پاسخ معنی دار نیست. در تست حافظه کاری شنیداری در شنیداری رو به جلو، شنیداری معکوس و جمع معنی دار بوده و در فراخنای شنیداری معنی دار نیست. در تست مکعب های کرسی حافظه کاری فعال دیداری معنی دار می باشد (sig < 0.05).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل نشان داد ممانتین در بهبود توجه مستمر، حافظه کاری شنیداری و حافظه کاری بینایی اثربخش است درحالیکه در توجه انتخابی بی تاثیر بود و با توجه به مشابهت های اختلال یادگیری با اختلال کم توجهی/ بیش فعالی و اثربخش بودن ممانتین در بهبود علایم بیش فعالی/کم توجهی می توان از این دارو جهت بهبود نقایص شناختی اختلالات خاص یادگیری نیز استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ممانتین، نقایص شناختی، اختلالات خاص یادگیری
  • فرانک بلاغی اینالو *، سعید شاکریان، محسن قنبرزاده، سید رضا فاطمی طباطبایی صفحات 12-21
    زمینه و هدف
    به تازگی مایوکاینی به نام آیریزین کشف شده که ازطریق قهوه ای کردن بافت چربی سفید وگرمازایی، بر چاقی ومتابولیسم و هموستاز گلوکز اثر می گذارد. اما تاثیر نوع وشدت تمرین بر آن همچنان نامشخص باقی مانده است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر دو نوع فعالیت حاد اکسنتریک و کانسنتریک بر میزان آیریزین سرم ومقاومت به انسولین زنان چاق غیرفعال بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع بررسی نیمه تجربی بود. تعداد 15دانشجوی دختر با نمایه توده بدنی بالای 30کیلوگرم برمترمربع و سن2.87±24.86 سال در تحقیق شرکت کردند. بعد از اندازه گیری حداکثر اکسیژن مصرفی آزمودنی ها، دریک طرح متقاطع به فاصله 10روز به دو نوع فعالیت حاد اکسنتریک وکانسنتریک بر روی تردمیل پرداختند. پس ازحداقل 8 ساعت ناشتایی نمونه های خونی قبل و بلافاصله پس از هرنوع فعالیت برای اندازه گیری سطوح آیریزین، گلوکز و انسولین جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون t وابسته و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه وتحلیل شدند و برای بررسی ارتباط بین متغیرهای تحقیق از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد.پژوهش حاضر از نوع بررسی نیمه تجربی بود. تعداد 15دانشجوی دختر با نمایه توده بدنی بالای 30کیلوگرم برمترمربع و سن87/2±86/24سال در تحقیق شرکت کردند. بعد از اندازه گیری حداکثر اکسیژن مصرفی آزمودنی ها، دریک طرح متقاطع به فاصله 10روز به دو نوع فعالیت حاد اکسنتریک وکانسنتریک بر روی تردمیل پرداختند. پس ازحداقل 8 ساعت ناشتایی نمونه های خونی قبل و بلافاصله پس از هرنوع فعالیت برای اندازه گیری سطوح آیریزین، گلوکز و انسولین جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون t وابسته و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه وتحلیل شدند و برای بررسی ارتباط بین متغیرهای تحقیق از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    : سطح آیریزین بعد از هردو نوع فعالیت به طور معنی داری افزایش یافت (0/05>P) و این افزایش بعد از فعالیت کانسنتریک بیشتر از اکسنتریک بود. میزان مقاومت انسولینی بلافاصله پس از هر دو نوع فعالیت افزایش یافت که این افزایش در فعالیت کانسنتریک به لحاظ آماری معنی دار بود(0/05>P).
    نتیجه گیری
    فعالیت اکسنتریک و کانسنتریک صرف نظر از عدم بهبود مقاومت به انسولین، محرک خوبی جهت ترشح آیریزین به حساب می آیند.
    کلیدواژگان: فعالیت اکسنتریک، فعالیت کانسنتریک، آیریزین، مقاومت به انسولین، چاقی
  • رضا پورایمانی *، حسین صادقی، محمد زاهدی نژاد صفحات 22-33
    زمینه و هدف
    مقدار پرتوهای یونساز طبیعی در محیط زیست بستگی به نوع خاک، سنگ و شرایط جغرافیایی دارد. منطقه آب گرم محلات هرساله مورد بازدید زیادی ازگردشگران قرار می گیرد و تعیین میزان پرتوزایی محیطی آن و خطر ابتلا به سرطان در طول عمر از اهمیت زیادی برخوردار است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تعداد 24 نمونه از سنگ های آذرین و تراورتن از محدوده ای به وسعت 300 هکتار و چهار نمونه آب از منطقه چشمه های آب گرم محلات تهیه گردید. فعالیت ویژه هسته های پرتوزا با استفاده از روش طیف نگاری پرتو های گاما با بکارگیری آشکارساز فوق خالص ژرمانیومی ((HPGe با بازده نسبی30% تعیین گردید.
    یافته ها
    شاخص های خطرپذیری داخلی و خارجی برای نمونه های آذرین، آب و دو نمونه تراورتن در محدوده 00/0 تا 71/0 تغییر می کند و برای دو نمونه تراورتن از 17/8 تا 50/ 22 بدست آمد. مقدار میانگین دز معادل دریافتی توسط غدد مهم بدن انسان برای سنگ های آذرین و تراورتن به ترتیب برابر 36/0 و 20/0 برحسب mSv/y به دست آمد. مقدار میانگین خطر ابتلا به سرطان در طول عمر (ELCR) برای نمونه های آذرین و تراورتن به استثنای دو نمونه به ترتیب برابر 3-10×23/0 و 3-10×12/0 محاسبه گردید. حداکثر مقدار مجاز و میانگین جهانی به ترتیب 3-10 و 3-10×29/0 می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که شاخص های خطر پذیری و خطر ابتلا به سرطان برای نواحی دربرگیرنده ماگما ها کمتر از یک و میانگین جهانی می باشند بنابراین خطری سلامتی افراد را تهدید نمی کند. تنها در اطراف دهانه چشمه ها بدلیل رسوب نمک های رادیوم مقدار پرتوزایی از حد مجاز بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: خطر ابتلا به سرطان، چشمه های آب گرم، سنگ آذرین، فعالیت ویژه
  • سحر چرغان*، هومن اسحق هارونی، احمد علی معاضدی، لطف الله خواجه پور صفحات 34-45
    زمینه و هدف
    آروماتاز آنزیمی است که تبدیل آندروستندیون و تستوسترون به استرون و استرادیول را کاتالیز می کند. با توجه به نقش تستوسترون و روی در کاهش اضطراب و ارتباط بین عملکرد سیستم آندروژنی و روی، در این تحقیق اثر تزریق کلراید روی در موش هایی بررسی شد که آنزیم آروماتاز توسط مهارکننده ی آروماتاز (لتروزول) مهار شده است.
    مواد و روش ها
    از موش های صحرایی نر بالغ نژاد ویستار با میانگین وزنی 25±225 گرم استفاده گردید. حیوانات به 12 گروه تقسیم شدند و بر اساس وزن خود به صورت تزریق زیر جلدی مهار کننده آروماتاز (لتروزول) دریافت کردند. 30دقیقه بعد از تزریق لتروزول، کلراید روی یا حلال آن سالین را دریافت کردند و 30 دقیقه بعد در دستگاه ماز بعلاوه مرتفع تست شدند. فعالیت حرکتی حیوانات توسط دستگاه میدان باز اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تست اضطراب، کاهش معنی داری در درصد زمان حضور در بازوی باز بین لتروزول mg/kg 25/1 و گروه حلال نشان داد. از نظر فعالیت حرکتی کاهش معنی داری بین لتروزول mg/kg 25/1 با گروه حلال مشاهده شد. گروه های دریافت کننده توام لتروزول mg/kg 5/2 و مقادیر مختلف کلراید روی، کاهش معنی داری (05/0>P) در درصد زمان حضور در بازوی باز نسبت به گروه حلال نشان دادند. در گروه های دریافت کننده توام کلراید روی mg/kg 5/2 و مقادیر مختلف لتروزول، اختلاف معنی داری (05/0>P) از نظر درصد ورود و زمان سپری شده در بازوی باز با گروه حلال مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    لتروزول به تنهایی باعث افزایش اضطراب و کاهش فعالیت حرکتی می شود و با اثر ضد اضطرابی کلراید روی تداخل ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: اضطراب، مهارکننده آروماتاز، لتروزول، موش صحرایی، کلراید روی
  • فاطمه دره، آناهیتا نامداری صفحات 46-58
    مقدمه
    برونشیولیت شایعترین عفونت تنفسی تحتانی اطفال و از علل بستری ایشان است. با توجه به شیوع بالای بیماری و عدم قطعیت اثر بخشی درمان های موجود، مطالعه حاضر با هدف بررسی تک دوز دگزامتازون تزریقی و اپی نفرین استنشاقی در بیماران مبتلا به برونشیولیت حاد تحت درمان با سالبوتامول استنشاقی طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    دراین کارآزمایی بالینی دوسوکور90 شیرخوار 2-24 ماهه مبتلا به برونشیولیت حاد بررسی شدند. همه بیماران سالبوتامول استنشاقی(mg/kg15/0) دریافت نموده وبه صورت تصادفی به سه گروه (30=n) دگزامتازون تزریقی(mg/kg6/0)، اپی نفرین استنشاقی( mg/kg15/0) و شاهد(آب مقطر) تقسیم شدند. تعداد ضربان قلب و تنفس، میزان اشباع اکسیژن خون شریانی و نمره دیسترس تنفسی در ابتدای مراجعه، 30، 60 و 120 دقیقه بعد، ساعت 24 پس از دریافت دارو در سه گروه ثبت و مقایسه شد.
    نتایج
    میانگین تعداد ضربان قلب، تعداد تنفس در دقیقه و نمره دیسترس تنفسی در طول زمان در همه گروه ها بهبود معنی داری داشت(05/0>p). میانگین میزان اشباع اکسیژن خون نیز در سه گروه روند صعودی و بهبود معنی داری داشت(05/0>p). میانگین تعداد ضربان قلب اطفال گروه اپی نفرین در همه زمان های مورد بررسی از گروه پلاسبو بالاتر بود(001/0:p). نمره دیسترس تنفسی بیماران گروه اپی نفرین در کل زمان های مورد بررسی به صورت معنی داری از گروه دگزامتازون (002/0=p و 69/2-58/0CI:) و گروه پلاسبو (014/0=p و 80/2-27/0CI:) بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تجویز اپی نفرین استنشاقی و دگزامتازون تزریقی ارجحیتی برپلاسبو دردرمان برونشیولیت حاد اطفال نداشته و تجویز آن توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: برونشیولیت حاد، دگزامتازون، اپی نفرین استنشاقی، اطفال
  • شکوفه رحیمی، محبوبه نصیری *، سعیده آریان نیا، رضا فرخ سرشت صفحات 59-66
    زمینه و هدف
    لوپوس سیستمیک اریتماتوزیس ([1]SLE) یک بیماری خودایمن با تظاهرات بالینی وسیع و اتیولوژی نامشخص است. تخریب بافتی در بیماران ناشی از تولید اتوآنتی بادی برعلیه آنتی ژن های هسته و سیتوپلاسم در سطح وسیع رخ می دهد. با توجه به نقش ژن GADD45A در کنترل چرخه سلولی، سرکوب تکثیر سلول های T و تنطیم اپی ژنتیکی ژنوم، این مطالعه مورد- شاهدی برای اولین بار به بررسی ارتباط پلی مورفیسم rs581000 در منطقه 5 نزدیک ژن و ریسک بروز SLE در بیماران جنوب ایران پرداخته است.
    مواد و روش ها بررسی: مطالعه حاضر روی 102 فرد مبتلا به SLE در مقایسه با 118 فرد سالم به عنوان گروه کنترل انجام شد. ژنوتیپ های ژن GADD45A در موقعیت پلی مورفیسم rs581000 با روش T-ARMS PCR تعیین گردید.
    یافته ها
    آلل C در گروه کنترل (13/0) نسبت به گروه بیمار (01/0) به طور معنی داری شایع تر بود (001/0>P). فراوانی ژنوتیپ های حامل حداقل یک آلل C (CC+CG) در گروه کنترل (4/14%) در مقایسه با گروه بیمار (1%) بسیار بالاتر بود، و این آلل اثر حفاظتی در برابر ریسک بروز SLE (001/0>P، 5/0-009/0= فاصله اطمینان، 06/0= نسبت شانس) نشان داد.
    نتیجه گیری
    بنظر می رسد پلی مورفیسم rs581000 ژن GADD45A در پاتوژنز بیماری SLE نقش دارد.
    کلیدواژگان: ایران، پلی مورفیسم، لوپوس سیستمیک اریتماتوزیس
  • احمد راهبر *، لیلا ریاحی، علی ابرازه، سیامک محبی، عاطفه کشوری، فرشته همتیان، ذبیح الله قارلی پور، زهرا فقرا اردستانی صفحات 67-77
    زمینه و هدف
    رضایت مشتری طی چند دهه اخیر بعنوان یک شاخص مهم جهت ارزیابی کیفیت خدمات ارائه شده جایگاه ویژه ایی پیدا کرده است. هدف اصلی این مقاله مقایسه رضایت مندی مراجعین به پایگاهای بهداشتی دولتی و پایگاه های بهداشتی برون سپاری شده تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی قم در سال 1393 می باشد.
    مواد و
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی و بصورت مقطعی می باشد که بر روی 216 مراجعه کننده به ده پایگاه بهداشتی دولتی و برون سپاری شده در استان قم انجام گرفته است. پایگاه های بهداشتی به روش نمونه گیری خوشه ایی و از مناطق مختلف شهری انتخاب و مراجعه کنندگان به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردیده اند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه محقق ساخته با طیف پنج درجه ایی لیکرت می باشد،که روایی آن از طریق پانل خبرگان و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفته است. داده ها پس از جمع آوری با نرم افزار SPSS 20و به کمک روش های آمار توصیفی، آزمون من ویتنی وکای اسکویر،و در سطح معنی داری 05. مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از مجموع 60 پایگاه موجود 20 پایگاه(33.33 درصد) برون سپاری شده و 40 پایگاه (66.66 درصد)دولتی بودند، نتایج نشان داد که در بخش مراقبت از کودک و بخش واکسیناسیون و بخش مادران باردار، در پایگاه های بهداشتی واگذارشده رضایتمندی کل به ترتیب 64.5 و55.42و67.43 درصد و در پایگاه های دولتی به ترتیب 35.5و44.58 و37.66 درصد بدست آمده و این اختلاف معنی دار است. در پایگاه های دولتی رضایتمندی مراجعین از خدمات واکسیناسیون (57.1 درصد) بیشتر از پایگاه های واگذار شده(47.2 درصد) می باشد، همچنین در پایگاه های بهداشت دولتی میزان رضایت از مهارت علمی کارکنان(55.1 درصد) بیشتر از پایگاه های واگذار شده (44.9 درصد) می باشد و این اختلاف معنی دار است.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش فعلی نشان داد که تفاوت معنی داری در رضایتمندی مراجعین به پایگاه های دولتی و واگذار شده وجود دارد ، توجه ویژه به برنامه های آموزشی پرسنل از طرف مدیران و همچنین لحاظ نمودن نتایج رضایتمندی مراجعین در ارزشیابی عملکرد پرسنل در مراکز بهداشتی و درمانی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: رضایت مشتری، پایگاه های بهداشت، برون سپاری خدمات، مراقبت های بهداشتی
  • نسرین کاظمی پور*، سیدمهدی شریعت زاده، سعید نظیفی صفحات 78-87
    مقدمه
    نانوذرات نقره قادر به ایجاد سمیت در موجودات زنده هستند. نانو نقره می تواند در کبد به عنوان مرکز سم زدایی بدن اثراتی را القا نماید و با توجه به اثرات گسترده اش می تواند بر روی فاکتورهای کبدی، هماتولوژی و استرس اکسیداتیو موثر باشد. زنجبیل با توجه به ترکیبات آنتی اکسیدانی که دارد می توانند اثرات سمیت نانو نقره را در مناطق مختلف بدن تحت تاثیر قرار دهند. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر حفاظتی عصاره ی هیدروالکلی زنجبیل بر سیتوتوکسیتی نانو ذرات نقره بر روی فعالیت آنزیمها، فاکتورهای هماتولوژی، شاخص های استرس اکسیداتیو خون و آپوپتوز کبد در موش Balb-c می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش 4 گروه 12 تایی موش بالب سی نژاد سوری به مدت 35 روز تحت تیمار قرارگرفتند. گروه اول (کنترل) آب مقطر، گروه دوم نانونقره، گروه سوم عصاره زنجبیل و گروه چهارم نانونقره و زنجبیل را بصورت همزمان دریافت کردند. برای اندازه گیری فاکتورهای هماتولوژی، آنزیمهای کبدی و استرس اکسیداتیو خونکیری از قلب انجام گرفت و بافت کبد جهت بررسی میزان آپاپتوزیس خارج شد. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS و به کمک آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA one way) با هم مقایسه شدند .
    یافته ها
    آنزیمهای AST ، ALT ، ALP، GGTو LDH به عنوان فاکتورهای کبدی در گروه های مورد مطالعه دارای اختلاف معنی داری بودند.
    فاکتورهای هماتولوژی شامل شاخص های WBC ، RBC ، Hb ، HCT ، MCV ، MCH ، Plt ، Lymphocyte و Monocyte دارای اختلاف میانگین معنی داری در گروه های مختلف آزمایش بودند.
    از میان فاکتورهای استرس اکسیداتیو تنها شاخص GPX درخون دارای اختلاف معنی دار در بین گروه های مورد مطالعه بود و بقیه پارامترهای استرس اکسیداتیو در خون اختلاف معنی داری نداشتند.
    تغییرات میزان آپوپتوزیس درتمامی گروه های مورد مطالعه اختلاف معنی داری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    بر اساس مطالعه ی حاضر، نانوذرات نقره با اثرات سوئی که بر مناطق مختلف بدن می گذارند می توانند تغییراتی را در فاکتورها و آنزیمهای گوناگون اعمال نمایند. زنجیل تا حدودی توانسته این اثرات را جبران و تعدیل نماید که احتمالا این اثر بخشی زنجبیل را بتوان به مواد موثره موجود در آن نسبت داد.
    کلیدواژگان: نانوذرات نقره، عصاره ی زنجبیل، فاکتورهای هماتولوژی، آنزیمهای کبدی، استرس اکسیداتیو، آپوپتوزیس
  • عباس صارمی*، شهناز شهرجردی، عاطفه کاویانی صفحات 88-97
    زمینه و هدف
    سیرتوئین 1 فرایندهای مهم سلولی چون آپوپتوز، پیری سلول و متابولیسم را تنظیم می کند. بنابراین سیرتوئین 1 ممکن است یک هدف درمانی جدید برای بیماری دیابت نوع 2 باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی اثرات 8 هفته تمرین ورزشی هوازی بر سطح پروتئین سیرتوئین 1 و شاخص های قلبی-متابولیکی در زنان مبتلا به دیابت نوع دو بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون، 20 زن مبتلا به دیابت نوع دو (2/5±92/43 سال) به طور تصادفی به گروه های تمرین هوازی و کنترل تقسیم شدند. برنامه تمرین هوازی برای 2 ماه و بصورت 3 جلسه در هفته و هر جلسه 50 تا 60 دقیقه اجرا شد. سطوح سرمی سیرتوئین 1، ترکیب بدنی و شاخص های متابولیکی قبل و بعد از تمرین ارزیابی شد.
    یافته ها
    شاخص های چاقی، کلسترول تام، تری گلیسرید، LDL-کلسترول، گلوکز خون و شاخص مقاومت به انسولین به طور معنی دار در گروه ه مداخله در مقایسه با گروه کنترل کاهش یافت (05/0>P). همچنین سطح سیرتوئین 1 به طور معنی دار در گروه های مداخله در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافت (05/0>P).
    نتیجه گیری
    این نتایج نشان می دهد که تمرین هوازی با بهبود سطوح سیرتوئین 1 و شاخص های متابولیکی در زنان دیابتی نوع دو همراه است.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، محدودیت کالری، سیرتوئین1، دیابت نوع 2
  • زهرا عبدالعلیان، محمد رفیعی، احمدرضا باغستانی*، محمد امین پورحسینقلی، طهورا دانشور صفحات 98-106
    زمینه و هدف
    مدل های شفایافته برای تحلیل داده های بقا در حضور افراد با بقای طولانی مدت ارائه شده است. مدل های شفایافته مدل هایی از بقا هستند که در ان فرض می شود نسبتی از افراد هرگز رخداد را دریافت نکنند. در نتیجه منحنی بقا در نهایت مسطح می شود. از اینرو استفاده از مدل های بقای استاندارد مناسب نیست چون در این روش ها احتمال شفایافتگی محاسبه نمی شود. هدف از این تحقیق استفاده از مدل شفایافته غیر امیخته و کاربرد ان بر روی داده های سرطان کولورکتال است
    روش بررسی
    : در این پژوهش اطلاعات مربوط به 232 بیمار مبتلا به سرطان کولورکتال از مرکز تحقیقات گوارش و کبد بیمارستان طالقانی تهران ثبت گردید. اطلاعات این بیماران طی سال های 1366 تا 1391 ثبت شده است و بیماران تا سال 1392 پیگیری شده اند. اثر متغیرهای سن، جنس، سابقه خانوادگی، شاخص توده بدنی و محل درگیری مورد بررسی قرار گرفت. در تحلیل داده ها از روش کاپلان مایر و مدل شفایافته غیرآمیخته استفاده شد.
    یافته ها
    بقای 10 ساله بیماران بعد از تشخیص 64% بوده است. از بین افراد حاضر در مطالعه 60 نفر(25.8%) به علت سرطان کولورکتال فوت کردند. میانگین سنی بیماران 51.6 سال بود. بر اساس مدل شفایافته غیر امیخته رده سنی 45 تا 65 سال و شاخص توده بدنی معنادار شد.
    نتیجه گیری
    هنگامی که جامعه مورد بررسی به دو گروه مستعد و ایمن تقسیم می شود استفاده از مدل نیمه پارامتری کاکس موجب کم براوردی تابع بقا می شود. از اینرو باید از مدل های شفایافته استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تحلیل بقا، مدل شفایافتگی غیرآمیخته، سرطان کولورکتال
  • علی لویی منفرد*، سحر هامون نورد صفحات 107-116
    زمینه و هدف
    سیستم لنفوئیدی بعنوان عنصر اصلی در ایمنی بدن موجود زنده می تواند متاثر از داروهای مصرفی باشد. داروی ریتالین به صورت گسترده برای اختلالات رفتاری در کودکان و برخی مبتلایان به افسردگی استفاده می گردد. بررسی حاضر به اثرات ایمونوتوکسیک این دارو می پردازد.
    مواد و روش ها
    تعداد 16 سر موش سوری ماده بالغ سالم انتخاب و به طور تصادفی به یک گروه شاهد و سه گروه تجربی تقسیم شدند. گروه های تجربی با مقادیر5/0، 5 و 50 میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن ریتالین و گروه شاهد با آب مقطر به روش گاواژ و بمدت 21 روز تیمار شدند. در پایان، اندام های لنفوئیدی حیوانات جهت ارزیابی بافت و عملکرد سیستم ایمنی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج با استفاده از آزمون آنووا و تست تکمیلی دانکن آنالیز شد(P<0.05).
    یافته ها
    بدنبال مصرف ریتالین در گروه تیمار نسبت به گروه شاهد تغییرات معنی داری از جمله کاهش اندازه و تعداد فولیکول های لنفوئیدی، افزایش مگاکاریوسیتها و افزایش ضخامت کپسول اطرافی بافت طحال مشاهده گردید. در غده لنفی، نیز آتروفی غده همراه با کاهش مشخص تعداد و اندازه فولیکول های لنفی و نیز کاهش اندازه غده لنفوئیدی همراه با افزایش تراکم نقاط پرخونی دیده شد. همچنین لنفوسیت ها افزایش و مونوسیت ها کاهش یافت(P<0.05).
    نتیجه گیری
    مصرف داروی ریتالین می تواند اثرات مخربی بر روی ارگانهای لنفوئیدی در مدل موش سوری به جا بگذارد.
    کلیدواژگان: سیستم لنفوئیدی، ریتالین، تغییرات بافت شناسی، موش سوری
|
  • Mostafa Nokani *, Maryam Keypoor, Anita Alaghmand, Elham Ahmadi Zahrani Pages 1-11
    Background
    Specific learning disorder is a neurodevelopmental disorder characterized by persistent difficulties in learning academic skills in reading, written expression, or mathematics. This study was performed to investigate the effectiveness of memantine in the relief of cognitive deficits (selective attention, sustained attention, and working memory) in specific learning disorder.
    Materials And Methods
    This study is a clinical trial. Of all children 8-12 years referred to Amir Kabir Hospital 94 patients diagnosed with specific learning disorder based on DSMV diagnostic interview referred by specialist and randomly divided by two groups, memantine and placebo. Cognitive deficits before and after treatment were measured with continuous performance test, Stroop test and Wechsler Digit Span forward and reverse and Corsi test.
    Results
    Multivariate analysis of variance showed a significant difference in error when answering, omission answer and corrected answer in continuous performance test, but this difference is not significant in response time. Difference in forward, reverse and collected auditory was significant and not significant in the auditory span. In active visual working memory at corsi cube test, difference was significant (p
    Conclusion
    The results showed that memantine in improvement of sustained attention, auditory working memory and visual working memory, is effective, while in selective attention is not effective and according to similarities of learning disorder and Attention deficit / Hyperactivity disorder (ADHD) and the effectiveness of memantine in improvement of symptoms of ADHD, we can also use this drug in improvement of cognitive deficits of specific learning disorder.
    Keywords: Cognitive deficits, Memantine, Specific learning disorders
  • Faranak Balaghi Inaloo*, Saeed Shakeryan, Mohsen Ghanbarzadeh, Reza Fatemi Tabatabaei Pages 12-21
    Background
    Recently a myokine named irisin has been discovered that effects on obesity, metabolism and glucose homeostasis through browning white adipose tissue and thermogenesis. However, the effects of type and intensity of exercises on it have remained unclear. The purpose of this study was to evaluate the effects of two acute eccentric and concentric exercises on serum irisin level and insulin resistance in obese sedentary women.
    Materials And Methods
    The study was quasi-experimental. 15 female students with a body mass index above 30 kg/m2 and mean age 24.86±2.87 years participated in the study. After measuring the maximal uptake oxygen of participants, they did two acute eccentric and concentric exercises using treadmill in a cross-over design within 10 days. After at least 8 hours- fasting, blood samples were collected before and immediately after each activity, to measure the levels of irisin, glucose and insulin. Data were analyzed using paired t-test and repeated measures ANOVA. In addition, Pearson correlation was used to examine the relationship between variables.
    Results
    the irisin levels increased significantly after both types of exercises (p
    Conclusion
    However, both eccentric and concentric exercises had no effect on improving insulin resistance in obese women, but they can be considered as a good stimulus for the secretion of Irisin.
    Keywords: Concentric exercise, Eccentric exercise, Insulin resistance, Irisin, Obesity
  • Reza Pourimani *, Hosein Sadeghi, Mohammad Zahedi Nejad Pages 22-33
    Background
    Amount of natural background ionizing radiations in environment depends on kind of soil, stones and geographical conditions. Hot springs of Mahallat facilities are annually visited by many tourists. Determination of environmental radioactivity and excess lifetime cancer risk is very important.
    Materials And Methods
    In this research, twenty four samples of igneous and travertine rocks from a region (300 hectares) and four water samples of Mahallat hot springs were collected. The specific activities of radionuclides were determined for all samples by using gamma ray spectrometry method and employing high purity germanium detector with 30% relative efficiency.
    Results
    External and internal hazard indices for igneous rocks, water and two travertine samples varied from 0.00 to 0.71 and for two another travertine samples obtained from 8.17 to 22.50. The average of annual gonadal dose equivalent (AGDE) was determined as 0.36 and 0.20 mSv/y and also the average of excess lifetime cancer risk (ELCR) was calculated as 0.23 × 10-3 and 0.12×10-3 for igneous and travertine rocks, respectively. Maximum acceptable value and world wide average of ELCR are 10-3 and 0.29×10-3, respectively.
    Conclusion
    The results of this research show that the hazard indices and ELCR for magma region are less than unity and world wide average respectively. Therefore; there is no consequence for people health. So, the radioactivity only around the orifice of hot springs where radium compositions are deposited, is more than maximum acceptable value.
    Keywords: Cancer risk, Hot spring, Igneous rock, Specific activity
  • Sahar Charghan *, Hooman Eshagh Harooni, Ahmad Ali Moazedi, Lotfolah Khaje, Pour Pages 34-45
    Background
    Aromatase is an enzyme converts androstenedione and testosterone to estrone and estradiol, respectively. According to the role of testosterone and zinc in reducing anxiety and the relation between androgenic system function and zinc supplementations, in this research, the effect of zinc chloride injection was analysed in rats which aromatase enzyme was inhibited by aromatase inhibitor (letrozole).
    Materials And Methods
    Adult male Wistar rats (weighing 225±25 g) were used. Animals were divided into 12 groups and based on their weight, aromatase inhibitor (letrozole) was injected (subcutaneously), and 30 minutes later, ZnCl2 or its solvent (saline) was injected intra-peritoneal. Control group was received both solvents (DMSO and saline) respectively. Anxiety levels were tested in the elevated plus maze 30 minutes after the last injection, and thereafter, open field was used for measurement of the locomotors activity of animals.
    Results
    The results showed a significant decrease in the percentage of time spent in open arms in letrozole (1.25 mg/kg) treated group as compared to that of solvent group. The locomotors activity significantly decreased between letrozole (1.25 mg/kg) with the control group. The combined groups received letrozole (2.5 mg/kg) and different amounts of zinc chloride (2.5, 5, 10 mg/kg), significantly reduced (p
    Conclusion
    Totally, the present study suggests that letrozole alone increased anxiety and decreased locomotors activity and could interfere with anxiolytic effect of ZnCl2 as well.
    Keywords: Anexiety, Aromatase inhibitor, Letrozole, Rat, Zinc chloride
  • Fatemeh Dorreh, Anahita Namdari Pages 46-58
    Background
    Acute bronchiolitis is the most common lower respiratory tract infection in infant and one of their hospital admission reasons. Due to the high prevalence of the disease and unclear effectiveness of existing treatments, the present study was designed to evaluate the therapeutic effect of single dose of injected dexamethasone and inhaled epinephrine in patients with acute bronchiolitis treated with inhaled salbutamol.
    Materials And Methods
    In this double-blinded clinical trial, 90 infants with age of 2-24 months who were admitted to hospital with acute bronchiolitis were studied. All patients received inhaled salbutamol (0.15 mg/kg) and then were randomly assigned to three groups (n=30) of dexamethasone (0.6 mg/kg), inhaled epinephrine (0.15 mg/kg) and control (distillated water). Heart rate (HR) and respiratory rate (RR), arterial blood oxygen saturation (O2 sat) and respiratory distress scores (RDS) of children at baseline, 30, 60,120 minutes and, 24 hours after intervention were recorded and compared between groups.
    Results
    The mean of HR, RR and RDS had significant improvement and the mean of O2 sat had significant rising trend and improvement during the study in all groups (p
    Conclusion
    Based on the result of present study, it seems that inhaled epinephrine or injected dexamethasone have no superiority to placebo in treating infantile acute bronchiolitis and their administration is not recommended.
    Keywords: Acute bronchiolitis, Dexamethasone, Inhaled epinephrine, Pediatrics
  • Shekoofeh Rahimi, Mahboobeh Nasiri *, Saeideh Arian Nia, Reza Farrokh Seresht Pages 59-66
    Background
    Systemic lupus erythematosus (SLE) is an autoimmune disease with broad clinical manifestations, but unclear etiology. Extensive tissue damage occurs due to the production of auto-antibody against nuclear and cytoplasmic antigens. Regarding the involvement of GADD45A gene in cell cycle control, T-cell proliferation suppression, and genome epigenetic regulation, this case-control study was done for the first time to evaluate the association of rs581000 polymorphism in 5’ near gene with the risk of SLE among patients in south of Iran.
    Materials And Methods
    This study was performed on 102 patients with SLE in comparison with 118 healthy controls. Genotyping of the GADD45A rs581000 polymorphism was performed using T-ARMS PCR.
    Results
    The T allele was significantly more frequent in the controls (0.13) than in the patients (0.01) with SLE (p
    Conclusion
    It seems that GADD45A rs581000 polymorphism involved in the SLE pathogenesis.
    Keywords: GADD45A, Iran, Polymorphism, Systemic lupus erythematosus
  • Ahmad Rahbar *, Leila Riahi, Ali Ebraze, Siyamak Mohebi, Atefe Keshvari, Fereshte Hemmatiyan, Zabihollah Gharlipour, Zahra Foghara Ardestani Pages 67-77
    Background
    Client satisfaction as an important indicator to assess the quality of provided services has found a special place over the past few decades. The main purpose of this study is to compare the client satisfaction in the public health posts and outsourced health posts affiliated to Qom university of medical Sciences in 2014.
    Materials And Methods
    This was a descriptive analytic (cross- sectional) study.The participants were 216 clients, who had referred to 10 public health posts and outsourced health posts of Qom province. Health posts were selected by cluster sampling from different urban areas and participants were selected by simple sampling methods. A researcher made questionnaire was used to measure the data on a 5-point Likert scale, which it's validity and reliability were confirmed by experts panel and Cronbach's alpha coefficient, respectively. After collection, the data were analyzed by SPSS 20, and descriptive statistical methods, Mann-Whitney test, chi-square, with 0.05 significant level.
    Results
    Among 60 health posts, 20 health posts (33.33%) were outsourced and 40 (66.66%) were managed by the public sector. Results showed that in health centers outsourced , overall satisfaction of the child care and vaccinations and maternity care were respectively, 64.5 and 55.42 and 67.43 percent and in public health posts were respectively, 35.5 and 44.58 and 37.66 percent and this difference was significant. Client satisfaction in the public health posts of the vaccination (57.1%) compared with client satisfaction in the outsourced health posts (47.2%) was higher, also at public health posts, satisfaction of the scientific skill employees (55.1 percent) assigned to the outsourced health posts (44.9%) was even greater, that this difference was significant.
    Conclusion
    Results of the present study showed that, there is a significant difference in satisfaction of clients in public health posts and outsourced health posts It seems necessary to pay special attention to employee training programs by managers and also considering the results of client satisfaction in performance appraisal of personnel in health care posts.
    Keywords: Client satisfaction, Health care, Health posts, Outsourced services
  • Nasrin Kzemipour *, Seyed Mehdi Shariatzadeh, Saeed Nazifi Pages 78-87
    Background
    Silver nanoparticles are capable of inducing toxicity in living organisms. Silver nanoparticles can induce some effect in the liver. Thus silver nanoparticles, due to their wide spread effects, can also affect on hepatic, hematological, and oxidative stress factors. Ginger because of its powerful antioxidantal compounds can influence the toxicity effects of silver nanoparticles in different parts of the body. The aim of this study was to investigate the protective effect of hydroalchoholic extract of ginger on cytotoxic silver nanoparticles on enzymes, hematological parameters, blood oxidative stress markers, and hepatic apoptosis in Balb-c mice.
    Materials And Methods
    In this study, 48 rats of Balb-c race Syrians were selected and devided into 4 groups, each consisting of 12. They were treated for a period of 35 days; the first group (control) received distilled water, the second group received nano silver, the third group received ginger extract, and the fourth group received both nanosilver and ginger extract at the same time. Bleeding was done to measure hematological factors, liver enzymes, and oxidative stress; then liver tissue was removed for evaluation of apoptosis. Data were compared using SPSS software and one-way ANOVA.
    Conclusion
    Based on the findings the study ,silver nanoparticles with their side effects in different parts of the body can induce changes in various factors and enzymes. Ginger can compensate ,and modify to some extent these side effects. Such effectiveness of ginger can probably be due to its special ingredients.
    Results
    Enzymes AST , ALT , ALP, GGT and LDH as liver factors showed significant differences in the groups of the study. Hematological factors including of WBC ¡ RBC ¡ Hb ¡ HCT ¡ MCV , MCH , Plt , Lymphocyte and Monocyte showed significant differences in all the groups.
    Of oxidative stress factors , only GPX showed significant difference between groups, while no significant difference was observed in other oxidative stress parameters in the blood. Changes in apoptosis showed significant differences in all groups of the study.
    Keywords: Apoptosis, Ginger extract, Hematological factors, Hepatic enzymes, Oxidative stress, Silver nanoparticles
  • Abbas Saremi *, Shahnaz Shahrjerdi, Atefe Kavyani Pages 88-97
    Background
    Sirtuin-1 regulates important cellular processes, including apoptosis, cellular senescence, and metabolism. Therefore, sirtuin-1 may be a novel therapeutic target for type 2 diabetes. The aim of this study was to investigate the effect of 8 weeks aerobic training on sirtuin-1 level and cardiometabolic parameters in women with type 2 diabetes.
    Materials And Methods
    In this semi-experimental study with pretest – posttest design, twenty diabetic women (aged 43.92±5.2 y) were randomly assigned to aerobic training or non-exercising control groups. Aerobic training program was performed 50-60 min/d, 3d/wk, for 2 months. Serum levels of sirtuin-1, body composition and metabolic parameters were assessed before and after the training period. Data were analyzed by paired T test.
    Results
    Adiposity indices, total cholesterol, triglyceride, LDL- cholesterol,blood glucose and insulin resistance index were significantly reduced in the intervention group compared to the control (p
    Conclusion
    These findings show that aerobic exercise is associated with an improvement in siruin-1 levels and metabolic indices in women with type 2 diabetes.
    Keywords: Aerobic exercise_Caloric restriction_Sirtuin_1_Type 2 diabetes
  • Zahra Abdolalian, Mohammad Rafeie, Ahmad Reza Baghestani *, Mohammad Amin Pourhosseingholi, Tahoura Daneshvar Pages 98-106
    Background
    4cure models are a model to analyze survival data that these models exist for long term survivors. Cure models are a special type of survival model where it is assumed that there are a proportion of subjects who had never event, thus, survival curve will eventually reach a plateau. Therefore, standard survival models are not appropriate because they do not account for the possibility of cure.The aim of the present research is to apply non-mixture cure model to analyze survival of patients with colorectal cancer.
    Materials And Methods
    We studied 232 patients with colorectal cancer who were visited and treated at Taleghani Hospital Research Center for Gastroenterology and Liver Disease in Tehran. These patients were diagnosed from 1987 to 2012 and followed up until 2013. The Effect of age, gender, family history, body mass index and site of infection were studied. Kaplan-Meier and Non-Mixture cure Model were used for analzing data.
    Results
    The ten-year survival rate after diagnosis in the studied patients was 64 % .A total of 60 (25.8 %) deaths due to colorectal cancer were observed. The mean of age at the time of diagnosis was 51.6 years. Based on non-mixed cure model, the rangs of age was 45-65 years old and BMI were significant.
    Conclusion
    When the population is divided into two groups (susceptible and non- susceptible individuals), using Cox semi-parametric model is not appropriate. Therefore, we should use cure models.
    Keywords: Colorectal cancer, Non, mixture cure model, Survival analysis
  • Ali Louei Monfared *, Sahar Hamoon Navard Pages 107-116
    Background
    The lymphatic system as a key component in the organism's body can be affected by used drugs. Methylphenidate or Ritalin is widely used for treatment of behavioral disorders in children and some depressed people. This study carried out to examine the immunotoxic effects of Ritalin.
    Materials And Methods
    A total of 16 healthy adult female mice were selected and randomly divided into a control and three experimental groups. The experimental groups received Ritalin as 0.5,5 and 50 mg/kg body weight and control groups received distillated water by gavage method for 21 consecutive days. At the end of experiment, the structure and function of the lymphoid organs were evaluated. Results were analyzed by ANOVA and Duncan’s test (p
    Results
    Significant alterations including a reduction in the size and number of lymphoid follicles, increasing in the megakaryocytes numbers as well as spleen capsular thickens were seen following Ritalin administration. The atrophy of the lymph nodes together with significant reduction in the number and size of lymph follicles but an increasing in the parenchyma hyperemia were seen. Also lymphocyte numbers increased while the monocytes numbers decreased (p
    Conclusion
    The consumption of Ritalin could be exerted detrimental effects on the lymphoid organs in the mouse model.
    Keywords: Histological changes, Lymphatic system, Mice, Methylphenidate