فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک
سال بیستم شماره 5 (پیاپی 122، امرداد 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مجید امیری مطلق، محمد علی اطلسی، زینب وحیدی نیا، سید علیرضا طلایی، زینب رضا زاده لواف، ابوالفضل اعظمی طامه * صفحات 1-14
    زمینه و هدف
    گلوتامات فراوان ترین نوروترانسمیتر تحریکی در مغز پستانداران است و نقش عمده ای در پاتوژنز آسیب مغزی ایسکمیک بازی می کند. انتقال دهنده های گلوتامات نقش اصلی در خارج سازی گلوتامات دارند و غلظت آن را در مقادیری کم تر از مقادیر ایجاد کننده سمیت تحریکی حفظ می کنند. نقش حفاظت عصبی استروژن و پروژسترون در برابر آسیب ایسکمیک مشخص شده است؛ با این وجود، مکانیسم مولکولی آن به طور کامل مشخص نیست. این مطالعه به تاثیر هورمون استروژن و پروژسترون بر بیان انتقال دهنده های گلوتامات در ناحیه حاشیه ایسکمی در موش صحرائی می پردازد.
    مواد و روش ها
    موش های صحرائی نر بالغ نژاد ویستار در معرض انسداد موقتی شریان مغزی میانی (MCAO) برای یک ساعت قرار گرفتند و بلافاصله بعد از آن دوز ترکیبی استروژن و پروژسترون به حیوان ها تزریق شد.
    تست عملکرد حسی حرکتی برای ارزیابی نقایص رفتاری و رنگ آمیزی TTC جهت بررسی تغییرات حجم ناحیه اینفارکت 24 ساعت بعد از MCAO انجام شد. از تکنیکreal-time PCR برای مطالعه میزان بیان ژن انتقال دهنده های گلوتامات EAAT3 و EAAT2استفاده شد.
    یافته ها
    دوز ترکیبی استروژن و پروژسترون به طور معنی داری توانست حجم ضایعه را کاهش دهد. هم چنین، هورمون درمانی توانست اختلالات عصبی حرکتی را در موش های ایسکمیک بهبود دهد. بررسی های میزان بیان ژن انتقال دهنده های گلوتامات EAAT3 و EAAT2تغییر معنی داری را بعد از هورمون درمانی نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    دوز ترکیبی استروژن و پروژسترون می تواند حجم ضایعه را کاهش داده و اختلالات عصبی حرکتی را در موش های ایسکمیک بهبود دهد، اگرچه این بهبودی مستقل از مسیر سیگنالی انتقال دهنده های گلوتامات است.
    کلیدواژگان: استروژن، انتقال دهنده های گلوتامات، سکته مغزی ایسکمیک، پروژسترون، موش صحرائی
  • محمدرضا توکل*، رضا تاجیک، مرضیه توکل صفحات 15-24
    زمینه و هدف
    بهداشت حرفه ای علم و هنر کنترل مخاطرات شغلی است و ارزیابی ریسک یکی از وظایف ایشان است. انجمن بهداشت صنعتی آمریکا روشی را برای بررسی ریسک بهداشت حرفه ای که دارای حساسیت، دقت و صحت لازم متناسب با اصول بهداشت حرفه ای است ارائه کرده است .هدف از این مطالعه، بررسی نقاط قوت، نقاط ضعف، مشکلات اجرایی و ابزارهای بهبود دهنده از نظر کارشناسان بهداشت حرفه ای اراک است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت توصیفی -تحلیلی و به صورت سرشماری از کل کارشناسان بهداشت حرفه ای اراک (53 نفر) انجام شد. به منظور بهبود درک و اجرای روش، فرم های ثبت اطلاعات جهت اجرای روش طراحی شدند. به منظور تسهیل در محاسبات و نگهداری سوابق یک فایل صفحه گسترده اکسل تهیه شد. پس از حدود 5 سال از اجرا، نظر کارشناسان در این خصوص توسط یک پرسش نامه جمع آوری شده و اطلاعات به صورت توصیفی از طریق نرم افزار SPSS و ارتباط بین متغیرها از طریق ضریب پیرسون سنجیده شد.
    یافته ها
    فقط 4 درصد از شرکت کنندگان در دوره دانشگاه با این روش ارزیابی ریسک آشنا شده بودند. در مطالعه حاضر، 88 درصد اظهار داشتند که فرم های شناسایی اولیه تهیه شده در ساده سازی موثر بوده و 84 درصد اظهار داشتند که فرم های شناسایی اولیه در فراگیری روش تاثیر گذار بوده است. رابطه میزان ساده سازی فایل اکسل و سادگی مفاهیم در این روش 743/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    استفاده از ابزارهایی مانند فرم های یکسان و صفحه گسترده می تواند در درک و ساده سازی این روش کمک نماید و برخی از مشکلات اجرایی را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: ریسک، بهداشت حرفه ای، عوامل زیان آور، ارزیابی تماس
  • هنگامه سادات رضوی، شعبان علیزاده*، امیر آتشی، پروین رحمانی صفحات 25-37
    زمینه و هدف
    هموگلوبین جنینی پروتئین اصلی انتقال دهنده اکسیژن در جنین انسان است. هموگلوبین A پس از تولد به جز در موادی از تالاسمی ها و آنمی داسی شکل، جایگزین هموگلوبین F می شود. مطالعات نشان می دهند که بیان زنجیره گاما می تواند در تنظیم فعالیت های پس از رونویسی نقش داشته باشد. میکرو آر ان ای ها که RNA های کوچک غیر کد شونده نامیده می شوند ،mRNA را مورد هدف قرار می دهند و می توانند منجر به سرکوبی مرحله ترجمه یا تخریب mRNA شوند. هدف از این مطالعه، بررسی اثر miR-940 بر روی بیان زنجیره گاما هموگلوبین F و مارکرهای رده اریتروئیدی در رده سلولی k-562 می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، سلول های رده k-562 در محیط RPMI1640 کشت داده شدند. سپس پیشساز ژن miR-940 به روش الکتروپوریشن وارد رده سلولی k-562 شد. در روزهای 3، 7 و14 ، RNA استخراج گردید و cDNA در روزهای انتخاب شده ساخته شد. افزایش بیان miR-940 توسط تکنیک real-time تایید گردید و میزان بیان زنجیره های گاما و فاکتور GATA-1 به روش Quantitative Real-Time PCR اندازه گیری شد. در نهایت، مارکرهای اریتروئیدی توسط فلوسایتومتری بررسی شدند.
    یافته ها
    در روزهای 3، 7 و 14 بعد از انتقال ژن به داخل رده سلولی، میزان بیان فاکتور GATA-1 و زنجیره گاما نسبت به گروه کنترل افزایش یافت. هم چنین بیان شاخص های رده اریتروئیدی افزایش پیدا کرد.
    نتیجه گیری
    شواهد نشان می دهد که افزایش miR-940 در بالا رفتن بیان زنجیزه گامای هموگلوبین نقش دارد. می توان اظهار داشت که miR-940 ممکن است یک هدف درمانی قابل ملاحظه در بالا بردن میزان Hb F باشد. مبتلایان به کم خونی داسی شکل و بتا-تالاسمی کاندیدهای مناسب برای این نوع درمان هستند.
    کلیدواژگان: miR-940، هموگلوبین، K-562
  • محبوبه عبادی*، فاطمه حسینی، فاطمه پهلوان، محمد اسمعیل زاده آخوندی، وحید فرهادی، رقیه اصغری صفحات 38-47
    زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی تحریک الکتریکی مستقیم مغز(tDCS) بر حافظه فعال افراد مبتلا به افسردگی اساسی بود.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و پی گیری با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری پژوهش را مراجعان سرپایی زن مراکز خصوصی روان پزشکی و مراکز خدمات مشاوره و روان شناختی شهر تهران در نیمه ی اول سال 1395 که حداقل یک بار تشخیص اختلال افسردگی را توسط روان پزشک دریافت کرده بودند، تشکیل دادند. از این افراد، 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس ملاک های ورود و خروج به عنوان افراد گروه نمونه در نظر گرفته شدند و به صورت تصادفی منظم در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. تحریک الکتریکی مستقیم مغز(tDCS) در 10 جلسه برای گروه آزمایش انجام شد. در حالی که آزمودنی های گروه کنترل چنین مداخله ای دریافت نکردند. جهت گردآوری اطلاعات حافظه فعال از آزمون بک استفاده شد. برای آزمون فرضیه پژوهش از آزمون تحلیل واریانس با اندازه های مکرر استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تحریک الکتریکی مستقیم مغز(tDCS) بر افزایش حافظه فعال تاثیر معناداری داشت و این تاثیر تا مرحله پی گیری نیز تداوم یافت.
    نتیجه گیری
    از این رویکرد درمانی می توان در بهبود حافظه فعال در افراد مبتلا به افسردگی اساسی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی مستقیم مغز (tDCS)، حافظه فعال، افسردگی اساسی
  • مجتبی عسگری، معصومه اصل روستا*، محمد صوفی آبادی صفحات 48-56
    زمینه و هدف
    دیابت شایع ترین بیماری اندوکرین است که به هیپرگلیسمی و هیپرلیپیدمی منجر می گردد. ژل رویال یکی از محصولات طبیعی زنبور عسل است که خواص زیستی متنوعی دارد و غنی از آنتی اکسیدان های طبیعی است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر ژل رویال بر میزان گلوکز و نمایه لیپیدی در موش های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین(تیپ1) است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 40سر رت نر نژاد ویستار مورد استفاده قرار گرفت که به 5 گروه 8 تایی شامل گروه های کنترل، دیابتی، گلی بن کلامید و دو گروه دیابتی تحت درمان با ژل رویال تقسیم شدند. برای دیابتی کردن موش ها، استرپتوزوتوسین(60 میلی گرم بر کیلوگرم بر وزن بدن) به صورت درون صفاقی تزریق شد. پس از تزریق استرپتوزوتوسین، ژل رویال با دوزهای 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم به مدت 30 روز به گروه های تیمار گاواژ شد. در پایان این دوره، سطح گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید، LDL (low-density lipoprotein) و(High-density lipoprotein) HDL سرم اندازه گیری شد.
    یافته ها
    ژل رویال و گلی بن کلامید به طور معنی داری سطح گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید و LDL سرم را در موش های دیابتی شده کاهش دادند)01/0(p<. علاوه بر این، افزایش معنی دار سطح HDL در موش های دیابتی تیمار شده با ژل رویال در مقایسه با حیوانات دیابتی مشاهده شد )01/0(p<.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که ژل رویال را می توان برای کنترل و کاهش عوارض ناشی از دیابت به کار برد. اثرات هیپوگلیسمیک و هیپولیپیدمیک ژل رویال احتمالا به علت وجود آنتی اکسیدان های فراوان در آن است.
    کلیدواژگان: دیابت، گلوکز، لیپید، ژل رویال
  • علیا مشیری، جواد ساجدیان فرد*، مینا قیصری صفحات 57-70
    زمینه و هدف
    درد از فرآیندهای حفاظتی بدن می باشد .در سیستم عصبی مرکزی مسیرهای متفاوتی برای کنترل درد وجود دارد. یکی از این مسیرها سیستم نزولی کنترل درد می باشد. هسته خاکستری دور قناتی PAG از ساختارهای شناخته شده می باشد که در انتقال و تعدیل درد نقش مهمی را ایفاء می کند. هدف از این تحقیق، بررسی درصد رابطه بین ناحیه راست و چپ هسته PAG در ایجاد درد یک طرفه در پای چپ می باشد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق از 60 موش صحرایی نر (30+280 گرم) نژاد ویستار در شش گروه (3 گروه آزمایش و 3 گروه کنترل) استفاده گردید. در گروه های آزمایش، داروی و بی حسی لیدوکائین به میزان 5/0 میکرولیتر در هسته چپ PAG، در هسته سمت راست PAG و در هر دو هسته چپ و راست تزریق گردید و در گروه های کنترل سرم فیزیولوژی در نواحی مذکور تزریق گردید. پس از 15 دقیقه، 50 میکرولیتر از فرمالین 5/2 درصد به صورت زیر جلدی در پای چپ حیوان تزریق شد و میزان درد در فواصل 15 ثانیه ای تا مدت زمان یک ساعت ثبت گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در صورت ایجاد درد در سمت چپ بدن موش صحرایی، علاوه بر ناحیه سمت چپ هسته PAG طرف مقابل آن نیز به درد واکنش نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که در آزمون فرمالین، هر دو ناحیه چپ و راست هسته PAG به طور معنی داری در درد ایجاد شده در یک طرف بدن در موش صحرایی نقش دارند که هسته طرف مقابل اثر کم تری دارد.
    کلیدواژگان: آزمون فرمالین، PAG، درد، لیدوکائین
  • نازلی خواجه نصیری، همایون خزعلی*، فرزام شیخ زاده صفحات 71-78
    زمینه و هدف
    اثرات مفید فعالیت بدنی(ورزش) متوسط و منظم بر بهبود عملکرد تولید مثل مشخص شده است، اما تاکنون تغییرات بیان ژن های تاثیرگذار بر محور تولید مثلی موجود در هسته قوسی هیپوتالاموس در پاسخ به این نوع ورزش بررسی نشده است. از این رو، در مطالعه حاضر، تاثیرات فعالیت بدنی متوسط و منظم یک ماهه بر بیان ژن نوروکینین B و تغییرات هورمونی محور تولیدمثلی بررسی شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، چهارده سر موش صحرائی نر بالغ نژاد ویستار50±250 به طور تصادفی به دو گروه کنترل و ورزش متوسط و منظم یک ماهه تقسیم شدند. هسته قوسی حیوانات پس از یک ماه فعالیت بدنی با شدت 20 متر در دقیقه از کل مغز جدا شده و برای سنجش بیان ژن نوروکینین B به کمک روش Real time -PCR در فریزر 80- نگهداری شدند. هم چنین، نمونه سرم نیز از طریق روش الایزا برای ارزیابی سطوح هورمون های لوتئینه کننده، کورتیکواسترون و تستوسترون تهیه شد. داده ها به روش تی تست در نرم افزار SPSS تحلیل شدند.
    یافته ها
    بیان ژن نوروکینین B در گروه تیمار با ورزش نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری یافت(05/0>p). سطح سرمی هورمون کورتیکواسترون در گروه تیمار با ورزش نیز کاهش داشت(05/0>p). در حالی که سطوح سرمی هورمون لوتئینه کننده و تستوسترون در گروه ورزش نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری نشان داد(05/0>p).
    نتیجه گیری
    فعالیت بدنی متوسط و منظم با کاهش سطح هورمون کورتیکواسترون و کاهش بیان نوروکینین B احتمالا«موجب بهبود عملکرد محور تولید مثلی جنس مذکر می گردد.
    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، نوروکینین B، محور تولید مثلی، کورتیکواسترون
  • عارف محمدی پور، نجمه رنجی*، لیلا اسدپور صفحات 79-88
    زمینه و هدف
    سودوموناس آئروژینوزا یک پاتوژن فرصت طلب بیمارستانی است که با استفاده از چندین گروه از آنتی بیوتیک ها در درمان باعث ظهور مقاومت چند دارویی شده است. یکی از مکانیسم های مقاومت دارویی در سودوموناس آئروژینوزا ،افزایش بیان سیستم افلاکس پمپ MexXY-oprM می باشد. سیلیبین به عنوان فلاونولیگنان اصلی سیلیمارین مستخرج از خارمریم، یک محافظت کننده کبدی است که اخیرا اثرات ضد باکتریایی آن مطالعه شده است. در این مطالعه، اثر ترکیب سیلیبین و سیپروفلوکساسین بر بیان ژن oprM در جدایه های بالینی سودوموناس آئروژینوزا مورد ارزیابی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، هفت جدایه سودوموناس آئروژینوزای مقاوم به سیپروفلوکساسین تحت تیمار با سیپروفلوکساسین(1/2MIC) به تنهایی(نمونه کنترل) و در ترکیب با سیلیبین انکپسوله در میسل(نانوذرات) (نمونه تست) قرار گرفت. بعد از 24 ساعت، استخراج RNA و سنتز cDNA از سلول های تیمار شده و تیمار نشده با سیلیبین صورت گرفت و بیان ژن oprM به روشReal-time PCR به صورت کمی بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که سیلیبین انکپسوله در نانوذرات (400 میکروگرم بر میلی لیتر) در طول 24 ساعت، مرگ را تا 50 درصد در جدایه های مقاوم تحت تیمار با سیپروفلوکساسین القاء می کند. هم چنین آنالیزReal-time PCR کمی آشکار کرد که سیلیبین انکپسوله در نانوذرات، بیان ژن oprM را در مقایسه با سلول های بدون تیمار با سیلیبین کاهش می دهد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد کاهش بیان oprM در جدایه های مقاوم منجر به کاهش mexAB-oprM و mexXY-oprMدر سطح سلول، متعاقبا کاهش خروج دارو به محیط خارج سلولی و افزایش حساسیت به آنتی بیوتیک ها می شود.
    کلیدواژگان: سیپروفلوکساسین، نانوذرات، سودوموناس آئروژینوزا، Real-time PCR کمی، oprM، سیلیبین
  • مختار نصرتی *، زهرا شاکران، زینب شاکران صفحات 89-102
    زمینه و هدف
    هپاتیت ب انسانی یکی از مشکلات عمده سلامت عمومی و از عوامل اصلی مرگ و میر در جهان است. بنابراین، اخیرا معرفی دارو های موثر ضد هپاتیت ب مورد توجه قرار گرفته است. هدف از بررسی حاضر، غربال گری بیوانفورماتیکی مهارکننده های جدید آنزیم DNA پلیمراز ویروس هپاتیت ب از دو گیاه Terminalis chebula و Caesalpinia sappan می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به روش توصیفی –تحلیلی انجام شد. در پژوهش حاضر ، ساختار سه بعدی آنزیم DNA پلیمراز ویروس هپاتیت ب به روش هومولوژی مدل سازی شد. ترکیبات گیاهی مورد بررسی از گیاهان مذکور نیز از پایگاه داده های Pubchem در قالب SDF دریافت شد. غربال گری بیوانفورماتیکی با استفاده از داکینگ مولکولی بین ترکیبات گیاهی و آنزیم مدل سازی شده توسط نرم افزار 2.1 iGemdock انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تمامی ترکیبات مورد بررسی دارای حداقل سمیت و بدون سمیت ژنتیکی بوده و برهم کنش های مناسبی را با پلیمراز مورد بررسی ایجاد می کنند. علاوه بر این، مشخص شد که اغلب برهم کنش ها در ناحیه ی رونوشت بردار معکوس در ناحیه ی 694-354 از توالی آمینواسیدی رخ می دهند. تحلیل انرژی و آمینواسید های درگیر در برهم کنش لیگاند-پلیمراز مورد بررسی نشان داد که سه ترکیب Terchebin، Chebulinic Acid و Terflavin A برهم کنش های موثرتری را با آنزیم مورد بررسی ایجاد می کنند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده از این پژوهش می توان نتیجه گرفت که ترکیبات مورد مطالعه نامزد های مناسبی جهت بررسی آزمایشگاهی و درون تنی با هدف معرفی دارو های ضد هپاتیت ب می باشند.
    کلیدواژگان: آنزیم DNA پلیمراز، بیوانفورماتیک، گیاه دارویی، ویروس هپاتیت ب
  • احمد خواجه گندمانی، رحمت الله فتاحیان دهکردی*، محمد سعید حیدرنژاد، محسن جعفریان دهکردی صفحات 103-118
    زمینه و هدف
    در این پژوهش، اثر نانوذره ی اکسید روی (ZnO NPs) و تیامین بر عملکرد بیوشیمیایی سرم و هیستوپاتولوژی کلیه به دنبال دیابت تجربی در موش بررسی شد.
    مواد و روش ها
    برای این منظور، 56 سر موش به طور تصادفی در 8 گروه 7 تایی قرار گرفتند. دو گروه از حیوانات به عنوان گروه کنترل (A) و گروه تیامین (G) در نظر گرفته شدند. سایر گروه ها از طریق آلوکسان با دوز 180 میلی گرم بر کیلوگرم دیابتی شدند. موش های گروه B به عنوان گروه دیابتی تنها در نظر گرفته شدند. غلظت های 1/0 و 5/0 میلی گرم بر کیلوگرم نانوذره ی اکسید روی به صورت درون صفاقی به گروه های C و D تزریق گردید. غلظت های 1/0 و 5/0 میلی گرم بر کیلوگرم نانوذره ی اکسید روی همراه با تیامین (30 میلی گرم بر لیتر) به گروه های E و F تزریق شد. به موش های گروه H فقط نانوذره با غلظت 1/0 میلی گرم بر کیلوگرم تزریق گردید. تغییرات ایجاد شده در بافت کلیه همراه با برخی فاکتورهای بیوشیمیایی اندازه‏گیری شد.
    یافته ها
    نتایج حاصله نشان داد که دیابت سبب تغییر میزان برخی فاکتورهای بیوشیمیایی سرم خون (آنزیم GGT، BUN و کراتینین) موش گردید (05/0p<). اما تجویز نانوذرات و تیامین کاهش این اثرات منفی را به همراه داشت. ابتلا به دیابت سبب تغییر بافت کلیه موش ها به صورت آشفتگی انسجام بافت داربست، از هم گسیختگی برخی از لوله های پیچ خورده و پر خونی در داخل بافت هم بند داربست شد.
    نتیجه گیری
    درمان موش های دیابتی با نانوذره ZnO NPs و تیامین موجب بهبودی نسبی در ساختار هیستوپاتولوژی کلیه و سطوح بیوشیمیایی خون گردید.
    کلیدواژگان: نانوذره ی اکسید روی، تیامین، کلیه، دیابت، موش
|
  • Majid Amiri Motlagh, Mohammad Ali Atlasi, Zeinab Vahidinia, Sayyed Alireza Talaei, Zeinab Rezazadeh Lavaf, Abolfazl Azami Tameh* Pages 1-14
    Background
    Glutamate is the most widespread excitatory neurotransmitter in the mammalian central nervous system (CNS) and plays major role in the pathogenesis of ischemia brain injury.Glutamate transporters have a major role in glutamate removal and maintain its concentration below excitotoxic levels. Although estrogen’s and progesterone’s neuroprotective effects were well-described, the exact molecular mechanism has yet to be determined. This study has investigated estrogen and progesterone effect on glutamate transporters expression in the ischemic penumbra/peri-infarct region in rat.
    Materials And Methods
    Adult male Wistar rats were subjected to transient middle cerebral artery occlusion (tMCAO) for 1 h. Estrogen and progesterone combination was immediately injected after tMCAO subcutaneously. Sensorimotor functional tests for evaluating behavioral deficits and TTC staining for measurement of infarct volume were performed 24 h after MCAO. Real-time PCR technique was used for gene expression analysis of glutamate transporters EAAT2 and EAAT3.
    Results
    The combination of estrogen and progesterone could significantly reduce lesion volume. Also, hormone therapy could improve ischemic neurological disorders. After hormone therapy, gene expression of glutamate transporters EAAT2 and EAAT3 did not show significant changes.
    Conclusion
    Combined estrogen–progesterone treatment significantly reduces neurological deficits and infarct volume; these effects are independent of the glutamate transporters signaling pathways.
    Keywords: Estrogen, Glutamate transporters, Ischemic stroke, Progesterone, Rats
  • Mohammad Reza Tavakkol *, Reza Tajik, Marzyeh Tavakkol Pages 15-24
    Background
    Occupational hygiene is the art and science of the control of the occupational hazards and risk assessment is its most important duty. American Industrial Hygiene Association offered an accurate, sensitive and specific risk assessment method appropriate to the principles of the occupational health. In the present study, Arak Occupational hygienists idea about the strengths, weaknesses, administrative problems and improvement tools was asked.
    Materials And Methods
    This study is descriptive and analytical research and census in Arak Occupational hygienists(N=53). Data recording forms were designed to improve the appreciation and implementation of the method. An Excel® spreadsheet file was prepared to facilitate the calculations and keeping the recorded data. Experts’ attitude in this regard was evaluated using a questionnaire. Descriptive information was assessed by SPSS software and the relationship between variables was assessed by the Pearson coefficient.
    Results Totally, 4% of participants in university were familiar with the method of risk assessment. In this study, 88% of the participants stated that the early identification forms were effective in streamlining the procedure. Furthermore, 84% stated that early identification forms were effective in learning the method. A fundamental issue regarding this method is its simplicity and ability to overall conception; that showed a uniform distribution from appropriate to inappropriate. The relationship between Excel file streamlining and simplicity of its concepts was found to be 0.743.
    Conclusion
    Application of tools such as identical forms and spreadsheets can help in simplifying and conception of this method and reduce some of the administrative problems.
    Keywords: Exposure assessment, Harmful agents, Occupational Hygiene, Risk
  • Hengamesadat Razavi, Shaban Alizadeh *, Amir Atashi, Parvin Rahmani Pages 25-37
    Background
    Fetal hemoglobin (α2γ2) is the main oxygen transport protein in the human fetus. Fetal hemoglobin is nearly completely replaced by hemoglobin A, except in a few thalassemia cases and sickle cell anemia. Several studies have indicated that expression of γ-globin might be regulated post-transcriptionally. Small non-coding RNA called microRNAs which target mRNA can lead to translated repression or mRNA decay. The aim of this study is to investigate the effect of miR-940 up-regultion on γ-chain gene expression and erythroid markers in k562 cell line.
    Materials And Methods
    In this experimental study, k562 cells were cultured in RPMI1640. Then pre miR-940 was transfected by electroporation method in k562 cell line. In 3, 7 and 14 days, RNA was extracted and cDNA synthesized in selected days. Up-regulation of miR-940 was confirmed by miRNA Quantitative real time PCR and then the expression γ of chains and GATA-1 was investigated by QRT-PCR. Finally, erythroid markers were checked by flow cytometry.
    Results
    In 3, 7 and 14 days after transfection, the GATA-1 and γ-chain expression were increased in comparison with untransfected cells. Also, the expression of erythroid markers was increased.
    Conclusion
    The data show that up-regulation of miR-940 has a role in the increase of γ-chain gene expression in k-562 cell line. We suggest that miR-940 may be a significant potent therapeutic target for increasing Hb F level. Patients with sickle cell anemia and β-thalassemia are suitable candidate for treatment in this way.
    Keywords: Hemoglobin, K-562, miR-940
  • Mahbobe Ebadi *, Fatemeh Hoseini, Fateme Pahlevan, Mohammad Esmaeilzade Akhoundi, Vahid Farhadi, Roqaye Asqari Pages 38-47
    Background
    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of of transcranial direct current stimulation (tDCS) on working memory in patients with major depression.
    Materials And Methods
    The research method was quasi-experimental with pretest and post-test and follow-up with control group. The research population comprised female outpatient referrals to private psychiatric centers and psychological counseling centers in Tehran in the first half of 2016, They had received a diagnosis of depression by a psychiatrist at least once. Of these, 30 females were selected as a sample group with convenience sampling method and based on the criteria of inclusion and exclusion and were divided randomly into two groups , experimental (n = 15) and control (n = 15) group. The experimental group received transcranial direct current stimulation (tDCS) in 10 sessions, While this intervention was not provided to the control group. The data were collected by N-BACK. Analysis of variance with repeated measurments was used to test the research hypothesis.
    Results
    The results showed that transcranial direct current stimulation (tDCS) had a significant effect on increasing working memory and the impact will continue to follow up.
    Conclusion
    Therefore, this approach can be used to improve working memory in people with major depression.
    Keywords: Major depression, Transcranial direct current stimulation (tDCS), Working memory
  • Mojtaba Asgari, Masoumeh Asle-Rousta *, Mohammad Sofiabadi Pages 48-56
    Background
    Diabetes is the most common endocrine disorder that leads to hyperglycemia and hyperlipidemia. Royal jelly is as a bee-collected natural product has diverse biological properties and that is rich in natural antioxidants. The aim of this study was to investigate the effects of royal jelly on serum glucose and lipids profile in streptozotocin induced type 1 diabetic rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 40male Wistar rats were divided into 5 groups(8 in each): control, diabetic rats, Glibenclamide, and two groups of royal jelly- treated diabetic. Diabetes was induced in the rats by injection of streptozotocin (60 mg/kg b.w) intraperitoneally. The royal jelly was gavaged at doses of 100 and 200 mg/kg after streptozotocin injection for30 days. At the end of this period, levels of glucose, cholesterol, triglyceride, LDL and HDL in serum were measured.
    Results
    Royal jelly and Glibenclamide significantly decreased the levels of glucose, cholesterol, triglyceride and LDL in diabetic rats (p
    Conclusion
    The results indicated that royal jelly may be used effectively in controlling and attenuating the complications of diabetes. The hypoglycemic and hypolipidemic effects of royal jelly may be due to the presence of antioxidants.
    Keywords: Diabetes, Glucose, Lipid, Royal jelly
  • Olya Moshiri, Javad Sajedianfard *, Mina Gheisari Pages 57-70
    Background
    Pain is a protective process in the body. There are different pathways for pain control in the central nervous system. Descending pain control system is one of pathways. The periaqueductal gray (PAG) is a structure known for its role in pain transmission and modulation. The aim of this study is to investigate the percent of interaction between the left and right PAG in unilateral left foot induced pain.
    Materials And Methods
    In this study, 60 rats (280�) in six groups were used (3test groups and 3 controls groups). In test groups, 0.5 microliter lidocaine was injected in the left PAG, right PAG or both to make local anesthesia. In control groups, 0.5 microliter of normal saline were injected. After 15 minutes, 50 microliter of 2.5% of formalin were injected subcutaneously to right hind paw of rats and nociception was detected in every 15 seconds for one hour.
    Results
    The induction of unilateral pain (left hind paw) in rats, can affect not only the ipsilateral but also the contralateral PAG nucleus.
    Conclusion
    This study showed that the left and right PAG nuclei have significant role on unidirectional nociception in formalin test in rats. The contralateral PAG, however, has a minor effect on nociception.
    Keywords: Formalin test, Lidocaine, PAG, Pain
  • Nazli Khajehnasiri, Homayoun Khazali *, Farzam Farzam Sheikhzadeh Hesari Pages 71-78
    Background
    The advantageous effects of the regular moderate physical activity (Exercise) on reproduction is widely accepted, but until now, the alterations of the expression of hypothalamic arcuate nuclei gene affecting on reproduction axis in response to this type of physical activity are not clear. Therefore, the goal of the present investigation was to study the effect of one –month regular moderate physical activity on neurokinin B gene expression and reproductive axis hormonal changes.
    Materials And Methods
    In the experimental study, fourteen adult male Wistar rats were randomly divided into control and one- month regular moderate exercise groups. After one - month physical activity (20m/min), the arcuate nucleus was isolated from brain and stored in -80 refrigerators for neurokinin B gene expression assay by Real-time PCR method. In addition, serum samples were taken to assess the corticosterone, luteinizing hormone and testosterone levels by ELISA method. Data were analyzed by Independent t-test in SPSS.
    Results
    Neurokinin-B gene expression level was lower in the group which received physical activity than the control group(p
    Conclusion
    Regular moderate physical activity may improve male reproductive performance by reducing the corticosterone hormone level and decreasing neurokinin B expression.
    Keywords: Corticosterone, Neurokinin-B, Physical activity, Reproductive axis
  • Aref Mohammadipour, Najmeh Ranji *, Leila Asadpour Pages 79-88
    Background
    Pseudomonas aeruginosa is an opportunistic nosocomial pathogen that using several classes of antibiotics to treat has been led to the emergence of multiple drug resistance. One of the drug resistance mechanisms in Pseudomonas aeruginosa is overexpression of mexXY-oprM efflux pump system. Silybin as main flavonolignan of silymarin extracted from Silybum marianum is a hepatoprotective agent that its anti-bacterial properties was studied, recently. In this study, the effect of combination of silybin and ciprofloxacin on oprM gene expression in clinical isolates of Pseudomonas aeruginosa was evaluated.
    Materials And Methods
    In this study, seven ciprofloxacin resistant isolates of Pseudomonas aeruginosa were treated by ciprofloxacin (1/2MIC) only (control sample) and in the combination with silybin-encapsulated micelle (nanoparticles) (test sample). After 24h, RNA extraction and cDNA synthesis were performed in silybin treated and un-treated cells and oprM gene expression was quantitatively investigated by realtime PCR method.
    Results
    Results of this study showed that a silybin encapsulated in nanoparticles (400µg/ml) induces death up to 50% in resistant isolates treated by ciprofloxacin (1/2MIC) during 24h. Also, quantitative Real-Time PCR analysis revealed that silybin encapsulated in nanoparticles decreases the expression of oprM gene compared to silybin untreated cells.
    Conclusion
    It seems that Decrease of oprM expression in resistant isolates lead to decrease of mexAB-oprM and mexXY-oprM in cell surface, subsequently decrease of antibiotic withdrawal to extracellular environment and increase of sensitivity to antibiotics.
    Keywords: Ciprofloxacin, Nanoparticles, oprM, Pseudomonas aeruginosa, Quantitative Real-Time PCR, Silybin
  • Mokhtar Nosrati, Zahra Shakeran, Zainab Shakeran Pages 89-102
    Background
    Hepatitis B virus infection (HBV) is a significant global health problem and is a major cause of morbidity and mortality worldwide. Therefore, currently, introducing novel anti Hepatitis B drugs is taken into consideration. This study was planned to in silico screening novel Hepatitis B virus DNA polymerase inhibitors from two medicinal plants Terminalis chebula and Caesalpinia sappan.
    Materials And Methods
    This is a descriptive-analytic study. In the study, three-dimensional structure of the Hepatitis B virus DNA polymerase was predicted using homology modeling method. A set of phytochemicals from mentioned plants were retrieved from Pubchem database in SDF format. In silico screening was carried out using molecular docking between mentioned phytochemicals and modeled polymerase by iGemdock 2.1 software.
    Results
    Results of the study confirmed that all evaluated ligands have appropriate interactions to the polymerase with least toxicity and without genotoxicity potential. Results also showed that most interactions occur in reverse transcriptase domain which located in 354-694 area in the amino acid sequence of tested polymerase. Analysis of energy and amino acids involved in ligand-polymerase interaction revealed that Terchebin, Chebulinic Acid and Terflavin A have more effective interaction with the polymerase in compared to other ligands.
    Conclusion
    Based on the results it can be concluded that evaluated compounds could be good candidates for in vitro and in vivo research in order to develop novel anti- Hepatitis B drugs.
    Keywords: DNA polymerase_Hepatitis B virus_In Silico_Medicinal plant
  • Ahmad Khaje Gandomani, Rahmat Allah Fatahian Dehkordi, Mohammad Saeed Heidarnejad, Mohsen Jafarian Dehkordi Pages 103-118
    Background
    In this study, the effects of zinc oxide nanoparticles (ZnO NPs) and thiamine on the blood biochemical markers and kidney histopathological changes after experimental diabetes in mice was investigated.
    Materials And Methods
    For this purpose, 56 mice were randomly divided into 8 groups of 7 each. Two groups of animals as controls (A) and thiamine (G) were considered. Other groups were diabetic by alloxan at a dose of 180 mg/kg. Group B mice were considered as diabetic group. To diabetic mice into Group C and D , ZnO NPs in concentrations of 0.1 and 0.5 mg/kg were intraperitoneally injected. Groups E and F; to these groups of diabetic mice, ZnO NPs in concentration of 0.1 and 0.5 mg/kg along with thiamin (30 mg/l) was injected. ZnO NPs in concentration of 0.1 was injected to group H mice. Changes in renal tissue along with some biochemical parameters were measured.
    Results
    The results showed that diabetes induced changes in some of the serum biochemical factors (GGT, BUN and creatinine) in rats (p
    Conclusion
    Treatment of the diabetes mice by ZnO NPs and thiamine improves renal histopathologic structure and blood biochemistry levels.
    Keywords: Diabetes, Kidney, Mouse, Thiamine, Zinc oxide nanoparticles