فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 11 (بهار 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/01/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • گزارش یک مورد پارا پلژی بدنبال لاپاراتومی
    ایرج لطفی نیا، مسعود نیازی غازانی، شهنام بابلی، معروف انصاری صفحه 6
    پارا پلژی بر اثر عوامل مختلفی از قبیل پارگی و یا ترمیم جراحی آنوریسم آئورت، پارگی و یا ترومبوز آئورت،دیسکسیون آئورت، آمبولی شریان نخاعی قدامی، اختلالات انعقادی و بیماری لوپوس که همگی باعث اختلال جریان خون نخاع و ایسکمی نخاع می شوند بوجود می آید. هیپوتانسیون نیز ممکن است سبب انفارکتوس نخاع گردد،ولی در بررسی مدلاین و گزارشات موجود وقوع انفارکتوس نخاع در بیمارانی که به عللی غیر از ضایعات آئورت لا پاراتومی شده بودندبسیار نادر می باشد. در این مقاله بیمار گزارش شده بدنبال خونریزی داخلی و دو بار لاپاراتومی در نتیجه هیپوتانسیون طولانی مدت دچار انفارکتوس نخاع و پاراپلژی گردیده است. با توجه به سن، شغل و سلامت جسمانی که بیمار گزارش شده از آن برخوردار بود، احتمال ضایعات قلبی عروقی و در نتیجه ترومبوآمبولی بسیار بعید بود. در ضمن با توجه به دو عمل انجام گرفته و فاصله زمانی بین دو عمل در این بیمار، تنها عامل ایجاد کننده قابل طرح هیپوتانسیون طولانی مدت می باشد که سبب ایسکمی و انفارکتوس نخاع گردیده است.
    کلیدواژگان: پارا پلژی، لا پاراتومی، هیپوتانسیون
  • فیروز امانی، بهرام سهرابی، سعید صادقیه، مهرناز مشعوفی صفحه 7
    زمینه و هدف
    افسردگی اختلال شایعی است که ممکن است هر فردی را تحت تاثیر قرار دهد، ولی برخی افراد جامعه مثل دانشجویان رشته های مختلف علوم پزشکی که هر کدام به نحوی درگیر حفظ سلامت جسمی و روانی افراد جامعه هستند، بدلیل موقعیت خاص نسبت به این اختلال آسیب پذیرترند. با تشخیص به موقع و زود هنگام این اختلال در دانشجویان، می توان فرصتی برای پیشگیری اولیه و جلوگیری از پیشرفت و وخامت آن و نهایتا تامین بهداشت روانی آنان و جامعه فراهم نمود. هدف از این بررسی سنجش میزان افسردگی دانشجویان رشته های مختلف دانشگاه علوم پزشکی اردبیل بوده است.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی می باشد که بر روی 324 نفر از دانشجویان رشته های مختلف دانشگاه علوم پزشکی اردبیل انجام شده است. روش جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه ای در دو بخش است، بخش اول مربوط به اطلاعات دموگرافیک افراد مورد مطالعه وبخش دوم سوالات مربوط به سنجش میزان افسردگی بر اساس آزمون سنجش افسردگی بک بود. داده ها با استفاده ازنرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید و از آمار توصیفی در قالب جداول فراوانی و از آمار تحلیلی به منظور بررسی ارتباط بین متغیرها استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که از 324 دانشجوی مورد پژوهش186 نفر(57/4 %) با درجات مختلفی دچار افسردگی بودند و از بین آنها تعداد 126 نفر(64 %) دچار افسردگی بالینی بودند. شیوع افسردگی بالینی در دانشجویان رشته مامایی%21/4 بود. در رشته تحصیلی تکنسین اتاق عمل بیشترین شیوع افسردگی دیده شد ولی بین رشته تحصیلی و شیوع افسردگی ارتباط معنی داری مشاهده نگردید. آزمون آماری مجذور کای ارتباط معنی داری را بین میزان افسردگی دانشجویان با ترم تحصیلی، تعداد خواهر و برادر، وجود بیماری عمده جسمی در خود، وجود مشکل عمده روحی در اعضای خانواده و همچنین وقوع اتفاقات عمده در طول سال قبل از مطالعه نشان داد (p=0.001).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج بدست آمده از مطالعه افسردگی در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل از شیوع بالایی برخوردار است ولازم است به منظور پیشگیری از این معضل بزرگ اجتماعی برنامه ریزی گردد.
    کلیدواژگان: افسردگی، آزمون افسردگی بک، وضعیت تحصیلی
  • ژینوس بیات ماکو، روشنک بیات ماکو صفحه 12
    زمینه و هدف
    ظهور سویه های سالمونلا تیفی با مقاومت چندگانه آنتی بیوتیکی در سراسر جهان، درمان تب تیفوئیدی را با مشکلاتی نظیر هزینه بالای داروهای جدید، عوارض دارویی و امکان بروز مقاومت در برابر داروهای جدید مواجه می سازد. با اطلاع از وضعیت حساسیت و مقاومت آنتی بیوتیکی سالمونلا تیفی در منطقه می توان برنامه مناسبی جهت درمان موثر بیماری و پیشگیری از عوارض دارویی و بروز مقاومت پایه ریزی نمود.
    روش کار
    این مطالعه به صورت Case Series و گذشته نگر و با مطالعه پرونده بیماران و دفاتر آزمایشگاهی بر روی 397 بیمار با تشخیص قطعی تیفوئید بر اساس کشت های خون و مدفوع طی 6 سال(76-1371) بر اساس نتایج آنتی بیوگرام باسیل های سالمونلا تیفی جدا شده از کشت خون و مدفوع بیماران انجام گرفت.
    یافته ها
    از 397 بیمار مورد بررسی 237 مورد مرد و 160 مورد زن بوده است. تمام بیماران مورد بررسی سن بالای 12 سال داشتند. درصد مقاومت سویه سالمونلا تیفی جدا شده از کشت های خون و مدفوع حداقل به یک آنتی بیوتیک به ترتیب 9/76% و 6/79% بود و بیشترین مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک های آمپی سیلین، آموکسی سیلین، کوتریموکسازول و کلرامفنیکل بوده است. از 60 مورد سویه با مقاومت آنتی بیوتیکی چندگانه 34 مورد از کشت خون و 26 مورد از کشت مدفوع جدا شده است. درصد میکروارگانیزم های با مقاومت آنتی بیوتیکی چندگانه جدا شده از کشت های خون و مدفوع به ترتیب 57/8% و 55/6% و در مجموع 12/15% بوده است.
    نتیجه گیری
    مصرف آنتی بیوتیک ها بدون اطلاع از حساسیت و مقاومت باکتری می تواند مسئله مقاومت در باکتری را پیچیده تر و مشکلتر نماید و لازم است در تمام بیماران کشت و آنتی بیوگرام انجام گرفته و بر مبنای حساسیت دارو تجویز گردد.
    کلیدواژگان: سالمونلا تیفی، تب تیفوئید، مقاومت، مقاومت چند دارویی
  • داریوش سوادی اسکویی، علی عابدی، خلیل رستمی صفحه 18
    زمینه وهدف
    فلج بلز بیماری نسبتا شایعی است که در نتیجه فلج یا ضعف ناگهانی عصب صورتی ایجاد می شود. در این بیماری عضله صورت در قسمت درگیر فلج یا ضعیف می شود و بیمار قادر به بستن یک چشم و یا کنترل بزاق در سمت درگیر نمی باشد. میزان بروز آن در دنیا 2/40-5/11 به ازای هر 100 هزار نفر است. عوامل موثر در بروز این بیماری مشخص نیست. در این مطالعه برآن شدیم تا ضمن بررسی خصوصیات دموگرافیک بیماران مورد مطالعه عوامل محیطی موثر در بروز این بیماری را در اردبیل مشخص نماییم.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی (Cross-Sectional) در منطقه اردبیل، بیمارانی که طی دو سال از دی ماه 1380 لغایت دی ماه 1382 به کلینیک اعصاب مراجعه کردند از نظر این بیماری و خصوصیات دموگرافیک بوسیله یک پرسشنامه ارزیابی شدند. داده ها جهت آنالیز با استفاده از آمار توصیفی در قالب جداول فراوانی و آزمون مجذور کای با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 11 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از تعداد 6550 بیمار مراجعه کننده 140 نفر(15/2%) به این بیماری مبتلا بودند. میزان شیوع در سنین 20 تا 30 سال بیشتر (85/17%) و در زنان و مردان با هم برابر بود. میزان شیوع در فصول سرد سال نسبت به فصول گرم بیشتر و این تفاوت از نظر آماری (معنی دار بود(001/0p=0<، همچنین در کشاورزان که فعالیت آنها با تعریق همراه بود بیماری از شیوع بیشتری برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های مطالعه حاضر فلج بلزدر ماه های سرد سال از شیوع بیشتری برخوردار بود و نتایج با این نظریه که علت این بیماری ویروس است و سرما آنرا فعال می نماید همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: فلج بلز، فلج عصب صورتی، سرما، هرپس ویروس
  • شهنام عرشی، علی مجید پور، همایون صادقی، سید هاشم سزاوار، رضا قاسمی برقی، داریوش امدادی، ناطق عباسقلیزاده، پروانه نفتچی صفحه 24
    زمینه و هدف
    مهمترین منطقه شیوع بیماری تب راجعه در کشور استان اردبیل می باشد و شایعترین علت آن نیز بورلیاپرسیکا است. هدف از این مطالعه تعیین خصوصیات اپیدمیولوژیک بیماری و فراوانی آلودگی در بین کنه های منطقه جهت برنامه ریزی لازم برای کاهش موارد و افزایش آگاهی در مورد خصوصیات بیماری بوده است.
    روش کار
    در این مطالعه 391 بیمار با تشخیص قطعی تب راجعه در طی سالهای 80-1377 از نظر اپیدمیولوژی بالینی مورد بررسی قرار گرفتند. نوع بورلیا آلوده کننده کنه های منطقه و همچنین نمای خصوصیات بالینی بیماری بررسی شد. نوع و شیوع آلودگی بورلیا در 1421 کنه جمع آوری شده از 130 فضای داخلی و 14 فضای خارجی بررسی و تعیین گردید. کنه های جمع آوری شده له گردید و سوسپانسیون بدست آمده به منظور تعیین فراوانی آلودگی در بین کنه های منطقه به پریتونئوم دو موش و دو خوکچه هندی تزریق گردید. اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از آزمون های آماری ANOVA و مجذور کای آنالیز گردید.
    یافته ها
    شایعترین تظاهرات بیماری شامل تب، لرز و سردرد بود. یافته های دیگر شامل تهوع، استفراغ، تعریق، درد شکم، آرترالژی، سرفه، فتوفوبی، ائوزینوفیلی، هماچوری، زردی، پتشی و احتقان ملتحمه بودند. یافته های آزمایشگاهی در 60 بیمار لکوسیتوز، ESR بالا و کم خونی را نشان داد. از 1421 کنه جمع آوری شده 45/9%، 40/3% و 13/8% به ترتیب ارنیتودوروس لاهورنسیس، ارنیتودوروس تولوزانی، و آرگاس پرسیکوس بودند. فراوانی و شیوع کنه ها در روستای خانندبیل در بالاترین حد بود. کنه های جمع آوری شده در سه روستا آلودگی بورلیایی داشتند.
    نتیجه گیری
    علایم بالینی بیماری تب راجعه با موارد گزارش شده در مطالعات نواحی دیگر هم خوانی داشت. پتشی در مقایسه با تب راجعه نوع شپشی در تعداد کمتری از بیماران دیده شد. با توجه به شیوع بالای آنمی در بیماران این منطقه که در مطالعات دیگر به آن اشاره نشده است ضرورت بررسی های بیشتری در این زمینه وجود دارد.
    کلیدواژگان: بورلیا، بورلیا پرسیکا، ارنیتودوروس لاهورنسیس، ارنیتودوروس تولوزانی، تب راجعه، آرگاس پرسیکوس
  • محمدرضا قدرتی، بهروز زمان، سید علیرضا اعرابی، فیروز امانی صفحه 30
    زمینه و هدف
    تکنیک نخاعی یکی از روش های معمول در بیهوشی افراد مسن که کاندید عمل جراحی ارتوپدی اندام تحتانی هستند، می باشد. از طرف دیگر عوارض همودینامیک این روش و درمان این عوارض بامایعات وریدی زیاد و داروهایی نظیر افدرین و فنیل افرین برای این بیماران عاری از خطر نمی باشد. او پیوئیدها مدت و کیفیت بلوک حسی توسط داروهای بی حس کننده موضعی را افزایش می دهند بنابراین تلاش هایی صورت گرفته تا با کاهش مقدار داروی بی حسی و افزودن اوپیوئید به ترکیب نخاعی، هم از عوارض همودینامیک کاسته شود و هم احتمال بی حسی ناقص از بین برود. هدف از این مطالعه نیز بررسی اثرات همودینامیک و کیفیت بی حسی داخل نخاعی با روش فوق بوده است.
    روش کار
    در این مطالعه تعداد 46 بیمار بالای 60 سال که به علت شکستگی های استخوان ران کاندید عمل بودند به صورت تصادفی در دو گروه A و B قرار گرفتند. در گروه A از ترکیب بوپیواکائین هیپرتونیک 5 میلی گرم و فنتانیل 20 میکروگرم و در گروه B از بوپیواکائین هیپرتونیک به مقدار 12/5 میلی گرم جهت بیهوشی نخاعی استفاده گردید. علایم حیاتی قبل و حین عمل، کیفیت و کمیت بی حسی، مقدار مایعات و افدرین استفاده شده هر 5 دقیقه کنترل و ثبت گردید.
    یافته ها
    میانگین افت فشار متوسط شریانی (Mean Arterial Pressure) مقدار مصرف افدرین و تعداد دفعات مصرف آن در دو گروه از اختلاف معنی داری برخوردار بود. میانگین افت فشار متوسط شریانی در دوگروهA و B به ترتیب 10/79±% 23/66 و11/11 ± 36 % بود(P=0/001). مقدار متوسط مصرف افدرین در گروه 3/49±2/25A میلی گرم و در گروهB8/45 ± 10Bمیلی گرم بود(0/001 p=).میانگین دفعات افت فشار خون و مصرف افدرین در گروهA 1/08 ± 0/71 A بار و در گروه2/91±2/94B بار بدست آمد(p=0/001). بیماران گروه A 29%Aو 13/6% گروه B در مراحل پایانی عمل احساس درد نموده اند. تاکیکاردی در 29/2 % بیماران گروه 68/2 وA % بیماران گروه B مشاهده گردید (0/001 p =).
    نتیجه گیری
    با افزودن μg20 فنتانیل به بوپیواکائین و کم کردن از دوز آن می توان تا حد زیادی از شدت عوارض بیهوشی اینتراتکال (افت فشار خون و تاکیکاردی ناشی از درمان آن) پیشگیری کرد البته برای کاستن از موارد شکست و اطمینان از بلوک حسی کافی بایستی مطالعات کنترل شده ای را برای یافتن دوز ایده ال بوپیواکائین و فنتانیل انجام شود.
    کلیدواژگان: بیحسی داخل نخاعی، اوپیوئید، بوپیواکائین، فنتانیل
  • مهرناز مشعوفی، فیروز امانی، خلیل رستمی، افروز مردی صفحه 43
    زمینه و هدف
    اطلاعات بیماران بستری از منابع بسیار مهم برای تحقیقات، آموزش پزشکی، فرایند درمان بیماران و مراجع قضایی به شمار می رود و ثبت صحیح و کامل و به موقع آنها می تواند نقش اساسی در تولید داده های مورد نیاز این گونه پژوهش ها ایفا نماید. تحقیق حاضر به ارزیابی کمی و کیفی این داده ها در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اردبیل می پردازد.
    روش کار
    در این تحقیق 370 پرونده بیمارستانی از بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اردبیل مورد بررسی قرار گرفت. در هر بیمارستان از بین پرونده های بیماران بستری شده متناسب با تعداد بستری شدگان یکسال، نمونه هایی بطور تصادفی انتخاب گردید، سپس بر اساس برگ پذیرش و خلاصه ترخیص پرونده های انتخاب شده، چک لیست تهیه شده تکمیل گردید. اطلاعات مورد بررسی شامل اطلاعات هویتی، پذیرش و ترخیص بیماران، انتقالات بین بیمارستان ها و بخش ها، اطلاعات تشخیصی، درمانی، جراحی و اطلاعات مربوط به فوت و بالاخره تاییدیه ها بصورت ثبت شده یا نشده در چک لیست ها مشخص گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که جنس، وضعیت تاهل، تاریخ تولد، محل تولد، به ترتیب در5/9%، 15/7%، 2/4%، 51/6%، پرونده های بیمارستانی ثبت نشده بود. در 28/1% تشخیص اولیه، 41/1% تشخیص حین درمان، 39/2% تشخیص نهایی و 48% اقدامات درمانی و جراحی ثبت نشده بود. با وجودی که حداقل 13% بیماران به علت حوادث، آسیب ها و مسمومیت ها بستری شده بودند، فقط در 8/5% از پرونده ها علت خارجی ثبت شده بود. در 68/6% از پرونده ها وضعیت هنگام ترخیص و در76/3% از آنها توصیه های پس از ترخیص ثبت نشده بود. 3/5% از پرونده های مورد مطالعه مربوط به بیماران متوفی بود ولی فقط در 31% علت اصلی و 8% علت زمینه ای فوت ثبت شده بود. 25% از پرونده های مورد مطالعه کد گذاری نشده بودند. 13/7% از کدهای موجود در پرونده ها با تشخیص نهایی مطابقت نداشت. در 4/52% پرونده ها اصول تشخیص نویسی صحیح توسط پزشکان رعایت نشده بود و در 36/5% از پرونده ها کد گذاری با دقت انجام نشده بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی نشان دادکه فرایند مستندسازی پرونده های پزشکی توسط ارایه دهندگان مراقبت های بهداشتی درمانی بطور ناقص انجام می شود و این امر منجر به از دست دادن اطلاعات بیماران بستری می گردد، بنابراین توجه واهتمام بیشترمسئولین، پزشکان وکارشناسان مدارک پزشکی به این امردردانشگاه علوم پزشکی اردبیل ضروری بنظر می رسد.
    کلیدواژگان: مدارک پزشکی، مستندسازی، بیماران بستری
  • علی نعمتی، حسین علی محمدی اصل، حمدالله پناه پور، سید هاشم سزاوار صفحه 50
    زمینه و هدف
    غذاهای سرشار از چربی ممکن است خطر لخته شدن خون وحملات قلبی را افزایش دهند، همچنین چربی زیاد رژیم غذایی به نحو خطر ناکی عوامل انعقادی را افزایش می دهد که این امر ممکن است خطر مرگ ناشی از بیماری های قلبی وحملات قلبی را بالا ببرد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر چربی اشباع (کره) و غیر اشباع (روغن آفتابگردان) رژیم غذایی بر عوامل انعقادی مانند فیبر ینوژن، فاکتور هفت و نیز زمان سیلان (Bleeding Time)، تری گلیسرید و کلسترول سرم بود.
    روش کار
    این بررسی یک کارآزمایی بالینی است که در دانشگاه علوم پزشکی اردبیل درسال 1381 بر روی 46 نفر مذکر با محدوده سنی 28-18 سال انجام شد. این افراد به دو گروه تقسیم شدند. به گروه اول روزانه 30 گرم کره وبه گروه دوم روزانه 30 گرم روغن آفتابگردان بمدت دو هفته داده شد. قبل از مصرف کره وروغن آفتابگردان و در انتهای هفته اول ودوم نمونه خونی جهت آزمایش های فیبرینوژن، فاکتور هفت،کلسترول، زمان سیلان و تری گلیسرید بعمل آمد. در طول انجام تحقیق یاد آمد خوراک 24 ساعته سه روز در هفته گرفته شد. داده های بدست آمده توسط نرم افزارSPSS و Food Processor مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که فاکتور هفت انعقادی در پایان هفته اول ودوم پس از مصرف کره افزایش یافت (0/05> p) ولی هیچ تغییر معنی داری در میزان فاکتور هفت بدنبال مصرف روغن آفتابگردان مشاهده نشد. BT در انتهای هفته اول ودوم پس از مصرف کره کاهش یافت که کاهش BT در انتهای هفته اول از نظر آماری معنی دار بود (0/05> p). میزان BT در پایان هفته دوم بدنبال مصرف آفتابگردان افزایش معنی داری را نشان داد (05/0 < p). درگروه مصرف کننده کره میزان فیبرینوژن خون درانتهای هفته اول ودوم کاهش یافت (0/05> p) ولی در گروه مصرف کننده روغن آفتابگردان تغییر معنی داری در میزان فیبرینوژن سرم در انتهای هفته اول و دوم مشاهده نشد. هیچ اختلاف معنی داری در میزان تری گلیسرید وکلسترول سرم بدنبال مصرف کره مشاهده نشد ولی بدنبال مصرف روغن آفتابگردان کاهش معنی داری در میزان کلسترول خون در انتهای هفته اول مشاهده شد (0/05> p).
    نتیجه گیری
    مصرف چربی اشباع (کره) در کوتاه مدت می تواند برخی از عوامل انعقادی خون را تغییر دهد و مصرف روغن نباتی آفتابگردان ممکن است بتواند میزان کلسترول خون را کاهش داده و سبب طولانی شدن زمان سیلان خون گردد.
    کلیدواژگان: چربی اشباع، چربی غیر اشباع، عوامل انعقادی
  • حسین نوق، علی خدادادی، حمید بخشی صفحه 57
    زمینه و هدف
    مهمترین عامل تعیین کننده پیش آگهی در بیماران با سکته قلبی حاد اندازه ناحیه انفارکته است و مهمترین اقدام جهت محدود کردن ناحیه انفارکته برقراری مجدد جریان خون این ناحیه می باشد که با استفاده از داروهای ترمبولیتیک صورت می گیرد. اندازه ناحیه انفارکته ارتباط مستقیم باعملکرد بطن چپ دارد. وجود موج Q الکتروکاردیوگرام بعد از درمان ترومبولیتیک با افزایش مرگ و میر در 30 روز اول بعد از انفارکتوس همراه می باشد. از طرفی تغییرات الکتروکاردیوگرام بعد از درمان ترمبولیتیک می تواند پیشگویی کننده عملکرد بطن چپ باشد. هدف این مطالعه بررسی رابطه تشکیل موج Q با عملکرد بطن چپ بعد از درمان ترمبولیتیک در بیماران با سکته قلبی حاد می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه تحلیلی 176 بیمار مبتلا به اولین حمله سکته قلبی حاد بر اساس معیارهای سازمان بهداشت جهانی تحت درمان ترمبولیتیک با استرپتوکیناز قرار گرفته و مورد بررسی قرار گرفتند. الکتروکاردیوگرام 24 ساعت اول پس از درمان و روز ترخیص (معمولا روز ششم) از نظر وجود موج Qپاتولوژیک مورد بررسی قرار گرفت. از تمامی بیماران در روز ترخیص اکوکاردیوگرافی به عمل آمد و عملکرد بطن چپ با روش سیمپسون اندازه گیری شد. اطلاعات جمع آوری شده با نرم افزار SPSSو با آزمون آماری مجذورکای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    82/4% بیماران دارای موج Q پاتولوژیک و 17/6% بدون موج Q پاتولوژیک در روز ترخیص بودند. کسرجهشی بیش از 55% در 51/6% بیماران بدون موج Q پاتولوژیک در مقایسه با 26/9%در بیماران با موج Q پاتولوژیک در الکتروکاردیوگرام وجود داشت (P= 0/001)، همچنین وجود موج Q الکتروکاردیوگرام در مردان بیشتر از زنان بود(73/3% در مقابل 56/4%).
    نتیجه گیری
    وجود موج Q الکتروکاردیوگرام در بیماران با اولین حمله سکته قلبی حاد پس از درمان با ترمبولیتیک با عملکرد بطن چپ ارتباط دارد و نشان دهنده اختلال عملکرد بطن چپ در این بیماران می باشد.
    کلیدواژگان: عملکردبطن چپ، انفارکتوس میوکارد، ترومبولیتیک، موج Q
  • دکترمازیار هاشمیلر، نیره امینی ثانی، داریوش سوادی اسکویی، مهزاد یوسفیان صفحه 64
    زمینه و هدف
    سر درد میگرنی از شیوع بالایی در دنیا برخوردار است و نظر به تفاوت های جغرافیایی بارز در شیوع آن و نیز اوج بروز آن که در 20 تا 30 سالگی است، مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع میگرن در دانشجویان به عنوان نماینده از قشر جوان صورت گرفت تا ارزیابی از وضعیت موجود جهت مداخلات درمانی بعدی صورت گیرد.
    روش کار
    این مطالعه به روش مقطعی در سال 1382 صورت گرفت. از کل دانشجویان، 631 دانشجو در مقاطع کاردانی، کارشناسی و دکترای حرفه ای به پرسشنامه ای که بر اساس معیارهای دسته بندی میگرن از سوی انجمن بین المللی سردرد تنظیم شده بود پاسخ دادند، داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 12 تجزیه و تحلیل گردید و از آمار توصیفی برای ارایه نتایج استفاده شد.
    یافته ها
    6/76% دختر و بقیه پسر بودند. میانگین سنی دختران 6/20 سال و پسران 4/21 سال بود. شیوع سردرد میگرن در کل 3/7% بود که 4/5% میگرن بدون اورا، 6/1% با اورا و 3/0% هر دو نوع بود. شیوع میگرن در دختران بیش از پسران (نسبت جنسی 5/2)، در مجردین بیش از افراد متاهل و در دانشجویان مقطع دکترای حرفه ای بیش از سایر مقاطع بود، بجز میگرن با اورا که در دانشجویان مقطع کاردانی بیشتر بود. سابقه فامیلی سردرد در 6/45% مبتلایان مثبت گزارش گردید. 2/65% از کسانی که دچار میگرن بودند به پزشک مراجعه نکرده و از نوع سردرد خود بی اطلاع بودند.
    نتیجه گیری
    در مقایسه با برخی مطالعات مشابه، شیوع میگرن در دانشجویان پایین تراست اما عدم پیگیری و درمان مناسب در آنها بسیار بالاست که لزوم مداخلات مناسب بهداشتی را می طلبد.
    کلیدواژگان: سردرد، میگرن، شیوع
|
  • Paraplegia after Laparatomy: A Cose Report
    Eiraj Lotfinia, Masoud Niazie Gazani, Shahnam Baboli, Marouf Ansari Page 6
    Paraplegia can be caused by different factors like rupture or repair of the aortic aneurysm or aortic thrombosis, aortic dissection, anterior spinal cord artery emboli, coagulation disorders and lupus disease, all of which cause impaired spinal cord blood flow and spinal cord ischemia. In addition, hypotension may be the cause of spinal cord infarction but Medline researches have reported a few cases of spinal cord infarction in patients laparotomized for the reasons other than aortic lesions. In this paper we report one case of paraplegia who had experienced spinal infarction and paraplegia after internal bleeding and two times laparatomies due to long lasting hypotension. In this case regarding the patient ’ s age, occupation and physical health, the possibility of cardiovascular lesions and consequent thromboembolism seems very unlikely. Furthermore, considering the two operations performed and the temporal space between them, the only factor that could have led to ischemia and infarction of the spinal cord in this patient is long-standing hypotension.
    Keywords: Paraplegia, Laparatomy, Hypotension
  • Firooz Amani, Bahram Sohrabi, Saeid Sadeghieh, Mehrnaz Mashoufi Page 7
    Background and Objective
    Depression is one of the most common disorders which can affect every individual. However some individuals (including the students of medical sciences) who are involved in health issues are more vulnerable in this regard. The early diagnosis of this disorder among the students can lead to primary prevention and avoid any further progression and deteriration. This in turn can result in mental health among these students as well as the society. The present study set out to investigate the rate of depression among the students of Ardabil university of medical sciences.
    Methods
    This research is an analytic-descriptive study conducted on 324 students from Ardabil University of Medical Scinces. A questionnaire including two sections was used to collect the data. The first section was about the demographic information and the second section included questions about depression based on Beck depression test. The data were analyzed by SPSS soft waire using descriptive and analytical statistics.
    Results
    The results showed that 57.4% of total subjects (186 students) suffered from various degrees of depression. 128 of these students were suffering from clinical depression. The prevalence of depression among midwifery students was 21.4 %. Chi- square test showed a significant relationship among prevalence of depression in these students with their educational semester, the number of their siblings, any kind of major physical disorder in the subject or, a serious psychological problem among their family members, as well as any significant event during the previous year.
    Conclusions
    According to obtained results there was a high degree of depression among medical university students and serious measures should be taken in the future in order to prevent this social concern.
    Keywords: Depression, Beck Depression Test, Students Educational Status
  • Zhinoos Bayatmakoo, Roshanak Bayatmakoo Page 12
    Background and Objective
    The emergence of multi-drug resistant salmonella strains h ave made t h e treatment of typhoid fever difficult all over the world. It is even more complicated w h en t h e hi g h cost of newly marketed antibiotics, their side effects and arising bacterial resistance to them are considered. Knowledge of antibiotic sensitivity and resistance of salmonella can make prevention of side-effects and emergence of resistance as well as the treatment measures more effective in this region.
    Methods
    This descriptive study was performed in a 6-year period between 1992-97 on 397 patients who were culture positive (blood and stool) in terms of typhoid. The drug resistance was determined based on the anti-biogram of salmonella separated from blood and stool culture of the patients.
    Results
    The total number of patients was 397 (237 males, 160 females). All of the subjects were above 12 years old. The resistance of strains of salmonella separated from the blood and stool culture to an antibiotic was 76.9 and 79.6 percent respectively. Resistance to ampicillin, amoxicillin, co-trimoxazole and chloramphenicol was highest among others. There were 60 strains with multi-drug resistance 34 of which (8.57% of all patients) were separated from blood culture and 26 (6.55% of all patients) from stool-culture. The amount of microorganisms multi-drug resistance separated from blood and stool was 6.55% and 8.57% respectively (15.12% in total).
    Conclusions
    Using antibiotics without the knowledge of bacterial resistance and sensitivity can complicate the issue.
    Keywords: Salmonella Typhi, Typhoid Fever, Resistance, Multidrug Resistance
  • Darioush Savadi Oskoui, Ali Abedi, Khalil Rostami Page 18
    Background and Objective
    Bell ’ s palsy (BP) is a relatively common disease characterized by the sudden onset of facial paralysis. In this disease, the facial muscle is paralyzed and the patient cannot close the eye or control the saliva in the involved side. The incidence rate of this disease in the world is between 11.5-40.2 cases per 100,000. The cause of this disease is yet to be found. This study is an attempt to investigate the demographic. Characteristics of these patients as well as the environmental factors involved in this disease in Ardabil.
    Methods
    In this cross-sectional study which was cauducted in Ardabil province during a 2-year period (2001-2003) all the patients referring to neurology clinics were evaluated by a questionuaire in terms of demographic features and whether they were affected by the disease.
    Results
    140 cases (out of 6550) were affected by Bell ’ s palsy. The incidence rate was high among 20-30 year-olds (17.85%) and was equal among females and males. Incidence of BP was higher in cold seasons. A high incidence was also observed among farmers, who sweat abundantly due to their job nature.
    Conclusions
    The results are consistent with hypotheses regarding viral etiologies [e.g., reactivation of herpes simplex] of Bell ’ s palsy and it can be activated by cold exposure. The results also indicated that the disease is more prevalent in cold seasons.
    Keywords: Bell's Palsy, Facial Paralysis, Season, Cold
  • Shahnam Arshi, Ali Majidpoor, Homayoun Sadeghi, Seyedhashem Sezavar, Reza Gasemi Bargi, Darioush Emdadi, Nategh Abbasgholizadeh, Parvaneh Naftchi Page 24
    Background and Objective
    Ardabil province is the main area of Iran affected by relapsing fever (RF) for which Borrelia Persica is the most common cause. The aim of this study was to determine the epidemiologic characteristics of the disease, and the frequency of infection among ticks in this region in order to take necessary measures to decrease it is incidence and increase awareness about the characteristics of this disease.
    Method
    In this study a total of 391 patients who were diagnosed to have been effected by tick borne relapsing fever were investigatated in terms of clinical epidemiology between 1998 and 2001. The kind of Borrelia as well as the clinical characteristics of the disease were observed. The kind and prevalence of Borrelia infection was determined in 1,421 ticks collected from 130 indoor and 14 outdoor sites. The ticks were crushed and the suspension obtained was injected into the peritoneum of two mice and two guinea pigs to determine the frequency of infection among the ticks living in this region. Data including the tick species determination were collected through a questionnaire and analyzed using Chi-square and ANOVA tests.
    Results
    The most prevalent clinical manifestations were fever, chills and headache. Other findings included nausea, vomiting, sweating, abdominal pain, arthralgia, cough, photophobia, eosinophilia, hematuria, jaundice, petechiae and sclera congestion. Laboratory tests performed on 60 patients showed leukocytosis, high erythrocyte sedimentation rate (ESR) and anemia. Of the 1,421 ticks collected, 45.9%, 40.3% and 13.8% were infected by Ornithodoros lahorensis Ornithodoros tholozani and Argas persicus species, respectively. The prevalence of ticks was highest in Khanadabil village. The ticks collected from three villages were found to be infected with Borrelia.
    Conclusions
    The clinical manifestations were similar to those reported in other studies. Petechiae occurred less frequently in our study compared to louse-borne RF. The high frequency of anemia in this region, which was not stated in other reference articles, requires further investigation.
    Keywords: Borrelia, Borrelia Persica, Ornithodorus Lahorensis, Ornithodorus Tholozani, Relapsing Fever, Argas Persicous
  • Page 30
    Background and Objective
    Spinal anesthesia is one of the usual techniques in the surgery of hip fractures among the aged. On the other hand the hemodynamic complications of this method and the treatment of these complications by abundant Ir liquids and drugs such as Ephedrin and phenylephedrin have potential risk for aged patients. Intrathecal opioids have synergistic effects on the duration and quality of spinal block. Thus a number of efforts have been made to prevent the hemodynamic complications and probability of inadequate block by decreasing the dosage of local anesthetic drug and adding opioid drugs to it. This study investigates the hemodynamic effects and the quality of spinal anesthesia using the above-mentioned method.
    Methods
    Forty-six patients above 60 years of age with hip fracture were randomized into 2 groups (A and B). Group A received a spinal of hyper tonic bupivacaine (5 mg) and fentanyl (20 m g) and group B received 12.5 mg of hypertonic bupivacaine for spinal anesthesia. Vital signs before and during the surgery, quality and quantity of blockage, amount of fluid and Ephedrine used, were recorded every 5 minutes.
    Results
    MAP (Mean Arterial Pressure) fall and the dosage and frequency of ephedrine consumption were significantly different in two groups. MAP decrease in-group A was 23.6 ± 10.79 and in-group B it was 36 ± 11.1 (p=0.001). The average requirement of ephedrine in the groups were 2.25 ± 3.49 mg in-group A and 10 ± 8.45 mg in-group B (P=0.001). The average occurrence of hypotension and ephedrine usage was 0.71 ± 1.08 times in-group A and 2.91 ± 2.94 times in-group B (p=0.001). 29 % of group A had pain in the terminal stage of surgery but this amount in-group B was 13.6%. Tachycardia was 29.2 % in-group A and 68.2 % in group B (p=0.001).
    Conclusions
    Adding 20 m g fentanyl to bupivacaine and decreasing its dosage can prevent the complications of intrathecal anesthesia. (MAP fall and the tachycardia occurred in the process of its treatment) to a great extent. But to lower the incidence of failure and obtain reliable block, more controlled studies must be accomplished.
    Keywords: Intrathecal Anesthesia, Opioids, Bupivacaine, Fentanyl
  • Mehrnaz Mashoufi, Firooz Amani, Khalil Rostami, Afrooz Mardi Page 43
    Background and Objective
    Inpatient information is the best source for researches, medical education, process of patient treatment and legal organizations. Moreover, correct, complete and ontime registration of this information can play a crucial role in the production of necessary data for these kinds of researches. Regarding the importance of the issue, in this study we evaluated the quality and quantity of these data in the hospitals under Ardabil University of Medical Sciences.
    Methods
    In this research 370 rcords from eight hospitals of Ardabil were studied. In each hospital samples were selected randomly based on the number of patients hospitalized in one year. Then according to admission and discharge sheets a certain check list, was completed. The information under study including demography, admission and discharge, inter-hospital and inter-ward transfer, diagnosis, treatment, surgery, death of the patients and authentications (recorded or not) were identified in the check list. The data were analyzed using descriptive statistics.
    Results
    The results showed that sex, marital status, date and place of birth had not been recorded in 5.9%, 15.7%, 2.4%, 51.6% of records respectively. Primary, interim and final diagnosis and treatment measures were not recorded about 28.1%, 41.1%, 39.2% 48% of the patients respectively. Although 13% of these patients were hospitalized due to accidents, impairments and poisoning, only in 8.5% of them the external causes were recorded. At 68.6% of the records, condition on discharge and at 76.3% of them recommendation on discharge had not been recorded. 3.5% of records related to dead patients, but only in 31%, main cause and in 8% underlying couse of death was record. 25% of the studied records were not coded. 13.7% of existing codes did not match the final diagnosis. At 52.4% of these records the correct method of writing diagnosis was not observed by physicians and at 36.5% coding had not been done carefully.
    Conclusions
    The results indicated that the process of medical recording by health care services was performed deficiently and this leads to the loss of valuable information about the hospitalized patients. As a result, the authorities, physicians and specialists in medical recording should pay special attention to this problem. Physicians and specialitists of medical record to this problem were necessary.
    Keywords: Medical Records, Documentation, Inpatients
  • Ali Nemati, Hosein Ali Mohammadi, Hamdollah Panahpoor, Seyedhashem Sezavar Page 50
    Background and Objective
    Foods of high fat may increase the risk of coagulation heart attacks. They can also increase coagulating factors and lead to higher mortality due to cardiovascular diseases and heart attacks. The aim of this study was to find out the effect of saturated (butter) and unsaturated (sunflower oil) fat intake on coagulating factors such as factor VII and fibrinogen as well as Bt, serum cholesterol and triglycerides.
    Methods
    In this clinical trial 46 male healthy individuals from Ardabil University of Medical Sciences took part in this study (age: 18-28 years old) in 2002. These individuals were divided into two groups. The first group consumed 30 g of butter and the second group took 30g of sunflower oil everyday, for 14 days. Before the fat intake and at the end of first and second week blood sample was taken test to fibrinogen, factor VII, cholesterol, BT and triglycerid. Also during the study the 24-hour food-recall was taken three days a week. The collected data were analyzed with SPSS and Food Processor.
    Results
    The results indicated that butter intake increases factor VII significantly at the end of the first and second week (p<0.05). But no significant about sunflower oil. BT decreased after butter intake at the end of first and second week. This decrease was significant at the end of first week (p<0.05). Bt increased significantly after sunflower oil intake at the end of second week (p<0.05). Serum fibrinogen after butter intake decreased significantly at the end of first and second week (p<0.05), but was not significant after sunflower oil intake (p<0.05). There was no significant difference in serum cholesterol and triglyceride level after butter intake, but at the end of first week after sunflower intake serum cholesterol decreased significantly (p<0.05).
    Conclusions
    We concluded that the intake of saturated fat can affect factors in a short period of time and sunflower oil can decrease serum cholesterol level and as results increase the bleeding time.
    Keywords: Saturated Fat, Unsaturated Fat, Clotting Factors
  • Hosein Noug, Ali Khodadadi, Hamid Bakhshi Page 57
    Background and Objective
    Infarctian size is the most important prognostic factor in patients with acute myocardial infarction (AMI). Reperfusion therapy using thromboliatics is the most important measure in order to limit the infarction, size. Infarction size on the other hand, associates directly with left ventricular (LV) function. The presence of Q wave on electrocardiogram (ECG) after thrombolytic therapy is associated with increased mortality during first months after AMI. Moreover electrocardiographic changes after thrombolytic therapy can predict LV function. This study is an attempt to evaluate the relationship between electrocardiographic Q wave and LV function after thrmobolytic therapy in patients with MI.
    Methods
    176 patients with first episode of AMI (diagnosed based on WHO criteria) who were receiving streptokinase took part in this analytical study. ECG of the first day after admission and ECG of discharge day (usually the sixth day) were evaluated in terms of the presence of pathologic Q wave. LV function was evaluated by Echocardiography using Simpson method. The data were analyzed by SPSS program using chi-square test.
    Results
    On discharge day 82.4% of the patients had pathologic Q wave and 17.6% were without it. 51.6% of patients without pathologic Q wave, had normal LV function (LVGF>55%) while 26.9% of them had Q wave (p= 0.001). 73.3% of males and 56.4% of females had Q wave on ECG.
    Conclusions
    Presence of Q wave on ECG in patients with AMI after thrombolytic therapy correlates with LV function and indicates impaired LV function in these patients.
    Keywords: Left Ventricular Function, Myocardial Infarction, Thrmbolytic, Q wave
  • Maziyar Hashemilar, Nayereh Aminisani, Darioush Savadi Oskoui, Mahzad Yosefian Page 64
    Background and Objective
    Studying the epidemiology and impact of headache can help improve patient care, estimation of burden of disease and classification systems. Migraine is common worldwide and has a geographically variable prevalence in the world. Moreover, its peak of incidence is the age of 20-30. The aim of this study was to determine the prevalence of migraine among the medical students in order to plan for future health interferences.
    Methods
    In this cross-sectional study 631 students filled out a questionnaire designed according to the criteria of the international headache society. The data were analyzed using SPSS software (release 12) and descriptive statistics.
    Results
    76.6% of the subjects were female and 23.4% of them were male. The females were 20.6 and males were 21.4 years old on average. The total prevalence of migraine was 7.3% (1.6% with aura, 5.4% without aura and 0.3% with both of them). Moreover, females, single subjects and students of medicine, except the migraine with aura that was more prevalent among students of associate degrees. A positive family history of headache was found in 45.6% of the students. 65.2% of those suffering from migraine had not referred to a physician and were unaware of their headache.
    Conclusions
    Compared to similar researches there is a low prevalence of migraine among the students but most of the students do not take measures to cape with and treat them in the proper manner. This requires necessary health interferences
    Keywords: Headache, Migraine, Prevalence