فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 16 (تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1384/04/06
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حبیب اوجاقی، رحیم معصومی، الهام غائبی صفحه 108
    زمینه و هدف

    ناخنک از بیماری های شایع چشمی است که می تواند سبب آستیگماتیسم، محدودیت میدان بینایی و مشکلات زیبایی شود. با توجه به عود بالای ناخنک با روش های معمول درمانی و عدم وجود سابقه تحقیق مشابه در استان اردبیل، این مطالعه به منظور بررسی میزان عود ناخنک با میتومایسین C حین عمل جراحی انجام شد.

    روش کار

    مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود. همه مراجعین با ناخنک اولیه (از بهمن 1379 لغایت شهریور 1382) تحت عمل جراحی با میتومایسین C موضعی قرار گرفتند. بیماران از طریق تماس یا پیگیری از منازل جهت معاینات بعد از عمل مراجعه و نتایج حاصله از نظر آماری مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    83 چشم و 80 بیمار تحت عمل جراحی قرار گرفتند. بیشترین شیوع در گروه سنی 40-31 سال بود، بیشتر بیماران تحت جراحی یک طرفه قرار گرفته بودند و از نظر اندازه ناخنک بیشترین شیوع 4-3 میلیمتر بود. چهار مورد (4/8%) دچار عود شده که سه مورد آن در 6-2 ماه بعد از عمل و یک مورد در دو ماه اول بعد از جراحی مشاهده شد. اندازه ناخنک در 50% موارد عود یافته چهار میلی متر و 50% دیگر پنج میلیمتر بود. دو مورد گرانولوم بعد از عمل که به کورتن موضعی پاسخ نداد و با جراحی برداشته شد مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، میزان عود ناخنک بعد از جراحی با کمک میتومایسین C حین عمل بسیار پایین بوده و روش فوق عارضه جدی و خطرناکی به همراه نداشته و استفاده از آن به طور معمول توصیه می شود. ضمنا میزان عود ناخنک با اندازه آن مرتبط است.

    کلیدواژگان: ناخنک، میتومایسین C، عود ناخنک
  • مسعود پریش، سوسن رسولی، محمدرضا افهمی، فرناز مسلمی صفحه 113
    زمینه و هدف
    رفلکس چشمی قلبی با برادیکاردی و سایر آریتمی های قلبی مشخص می گردد که با تحریک مکانیکی چشم ایجاد می شوند، بنابراین در ضمن عمل جراحی استرابیسم به دفعات مکرر با آن مواجه می شویم. هدف از این مطالعه تعیین میزان شیوع و عوامل خطر آریتمی های قلبی در ضمن عمل جراحی استرابیسم در کودکان و بزرگسالان بود.
    روش کار
    در این مطالعه تصادفی آینده نگر و دوسوکور، 46 بیمار با کلاس ASA (American Society of Anaesthesiology) I و II تحت عمل جراحی استرابیسم با بیهوشی عمومی قرار گرفتند و به دو گروه کودکان زیر 12 سال و بالای 12 سال تقسیم شدند. تمامی بیماران متناسب با سن تحت بیهوشی عمومی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک، نوع عضله درگیر، بروز آریتمی (نوع و تعداد دفعات بروز آن)، علت آریتمی و مهارت جراح (استاد - دستیار) ثبت گردید.
    یافته ها
    26 بیمار در گروه کودکان و 20 نفر در گروه بزرگسالان قرار داشتند. در 91% بیماران آریتمی دیده شد که 25 نفر از گروه زیر 12 سال و 17 نفر از گروه بالای 12 سال بودند (به ترتیب 96/15% و 85%). اختلاف معنی داری از نظر میزان آریتمی بین دو گروه وجود نداشت و از نظر میانگین تعداد دفعات بروز آریتمی در دو گروه اختلاف معنی داری بدست نیامد. اکثر آریتمی ها به علت کشش عضلات خارجی چشم ایجاد شد و کشش ملتحمه و فشار روی کره چشم از علل بعدی بودند. تحریک عضله مستقیم داخلی مهمترین عامل آریتمی زا بود که در گروه کودکان 13 مورد و در گروه بزرگسال 12 مورد بود. برادیکاردی و تاکیکاردی جزو آریتمی های شایع بودند ولی از نظر میزان بروز اختلاف معنی داری بین دو گروه وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    میزان بروز آریتمی ها در ضمن عمل جراحی استرابیسم در هر دو گروه سنی بسیار شایع بوده و با وجود اینکه اغلب به اختلال همودینامیک منجر نمی گردد ولی جهت تشخیص و درمان به موقع آن مونیتورینگ دقیق و مداوم بیمار و همکاری بین جراح و متخصص بیهوشی الزامی می باشد.
    کلیدواژگان: رفلکس چشمی قلبی، بیهوشی عمومی، دیس ریتمی قلبی، استرابیسم
  • سید جواد توتونچی، پروانه عباس زاده، محمود برزگر صفحه 119
    زمینه و هدف
    شنوایی یکی از مهم ترین حواس انسان است که بدون بهره مندی از آن، توانایی فرد در ایجاد ارتباط با پیرامون خود به طور محسوسی کاهش می یابد. پارگی مزمن پرده گوش، خوردگی استخوانچه های گوش میانی و تمپانواسلکروز مهم ترین علل اختلال شنوایی هستند. در عین حال کاهش شنوایی هدایتی، شایع ترین عارضه عفونت چرکی مزمن گوش است. کلستاتوم خطرناک ترین عارضه عفونت گوش میانی مزمن است که با جراحی قابل درمان است. تمپانواسکلروز نیز از مهمترین عوارض عفونت گوش میانی مزمن است که به وسیله ثابت شدن استخوانچه های گوش میانی منجر به کاهش شنوایی هدایتی می شود. هدف از این مطالعه شناخت عوارض عفونت گوش میانی و به دست آوردن میزان تاثیرگذاری هر یک از آنها در شنوایی بیماران بود.
    روش کار
    در بررسی حاضر تعداد 440 بیمار مبتلا به عفونت گوش میانی مزمن که طی سال های 79- 1377 در بخش گوش، حلق و بینی تحت عمل جراحی گوش میانی قرار گرفته اند از نظر پاتولوژی های مختلف موجود در گوش میانی و میزان اختلال شنوایی حاصل از این پاتولوژی ها مطالعه شدند.
    یافته ها
    37 بیمار (8/4%) ابتلا به عفونت گوش میانی را به صورت دو طرفه داشتند. تعداد جراحی های انجام شده روی گوش چپ حدود 10% بیشتر از سمت راست بود. شایع ترین پاتولوژی تشخیص داده شده حین معاینه پارگی خشک پرده گوش 179 مورد (40/7%) و شایع ترین پاتولوژی معلوم شده حین جراحی، کلستاتوم (30/2%) بود. از تعداد 440 بیمار، 430 بیمار کاهش شنوایی هدایتی و 92 بیمار (20/9%) کاهش شنوایی حسی - عصبی داشتند. کلستاتوم گوش میانی عامل بیشترین میزان کاهش شنوایی هدایتی و بیشترین تعداد موارد کاهش شنوایی حسی- عصبی (حدود 30%) بود، در حالی که تمپانواسکلروز عامل شدید ترین میزان کاهش شنوایی حسی- عصبی بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس مطالعه حاضر کلستاتوم و تمپانواسکلروزیس بیشترین عامل هر دو نوع کاهش شنوایی حسی-عصبی و هدایتی هستند. تمپانواسکلروز نیز عامل شدیدترین میزان کاهش شنوایی حسی-عصبی است، در حالی که طبق آمارهای منابع معتبر گرانولاسیون شایع ترین هیستوپاتولوژی در بیماران با عفونت گوش میانی مزمن است
    کلیدواژگان: عفونت گوش میانی مزمن، کاهش شنوایی، کلستاتوم، تمپانواسکلروز
  • مهری جعفری شبیری، سیمین آتش خویی صفحه 124
    زمینه و هدف
    تخمین زده می شود 75% زنان در طول عمر خود حداقل یک بار ولووواژینیت کاندیدیایی را تجربه می کنند و در حدود 5% زنان دچار عفونت عود کننده می شوند. از عوامل مستعد کننده این بیماری دیابت قندی است. هدف از این مطالعه بررسی وجود اختلال در متابولیسم گلوکز در زنان غیر دیابتیک مبتلا به کاندیدیازیس واژینال عود کننده بود.
    روش کار
    این مطالعه مورد- شاهدی بر روی 32 بیمار مبتلا به ولوواژینیت کاندیدیایی عود کننده به عنوان گروه مورد و 30 بیماری که سابقه واژینیت کاندیدیایی در عرض یک سال گذشته نداشته و به علل دیگری غیر از واژینیت کاندیدیایی به درمانگاه مراجعه کرده بودند به عنوان گروه شاهد انجام شد. گروه مورد از بیمارانی انتخاب شدند که سابقه سه بار مراجعه به درمانگاه زنان در عرض یک سال گذشته داشتند و با تشخیص واژینیت کاندیدیایی تحت درمان با داروهای ضد قارچی قرار گرفته و سابقه حداقل یک کشت مثبت برای کاندیدا داشتند. در هر دو گروه آزمون تحمل گلوکز با 75 گرم گلوکز انجام گرفت. نتایج حاصل با آزمون تی و مجذور کای تحلیل شدند.
    یافته ها
    زنان مبتلا به واژینیت کاندیدیایی عود کننده، شاخص توده بدن بیشتری نسبت به گروه شاهد داشتند (23/4 در مقایسه با 21/5) (p=0/001). دیابت آشکار یا مخفی در گروه بیمار بیشتر از گروه کنترل نبود، ولی تعداد نسبتا زیادی از آنها حداقل یک معیار گلوکز بالای 95% داشتند(p=0/015). سطح گلوکز ناشتای پلاسما و همچنین سطوح گلوکز پلاسما در دقایق 30 و 60 بعد از خوردن 75 گرم گلوکز به ترتیب در گروه مورد به طور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود (p<0/05). خوردن 75 گرم گلوکز منجر به افزایش 15/8% در سطح گلوکز سرم در گروه مورد در مقایسه با گروه شاهد شد.
    نتیجه گیری
    آزمون تحمل گلوکز در بیماران مبتلا به واژینیت کاندیدیایی عود کننده به صورت خفیفی مختل شد. غلظت پلاسمایی گلوکز در عرض 2 ساعت بعد از خوردن 75 گرم گلوکز افزایش یافت اگر چه مقادیر به دست آمده در محدوده دیابت مخفی نبود ولی بیانگر اهمیت آزمون تحمل گلوکز در زنان مبتلا به واژینیت کاندیدیایی عود کننده است.
    کلیدواژگان: دیابت، آزمون تحمل گلوکز، واژینیت کاندیدیایی عود کننده
  • شهرام حبیب زاده، لطیف گچ کار، محمدرضا مسجدی، علی اکبر ولایتی صفحه 129
    زمینه و هدف
    برخی خصوصیات باسیل سل مثل نیاز به انکوباسیون طولانی در محیط کشت برای ظهور کلونی و فقدان روش سرولوژیک برای تشخیص، در کنار ضرورت شروع درمان در بیماران بد حال و رعایت شرایط ایزولاسیون ضرورت ابداع روش های تشخیصی سریع را کاملا ملموس می سازد. از طرفی انجام آزمون های تشخیصی خاص مانندPolymerase Chain Reaction، مستلزم شرایط آزمایشگاهی خاص است که به آسانی در دسترس پزشکان بالینی قرار نمی گیرد، به همین دلیل این مطالعه با هدف تعیین ارزش ADA (Adenosine Deaminase) سرم در تشخیص سل ریوی انجام شد تا میزان توفیق این آزمون را در تشخیص آن ارزیابی کند.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی به صورت نمونه گیری مستمر و با روش مصاحبه و مشاهده در حین درمان و با یک آزمون تشخیصی از فروردین 1381آغاز شد. تمام بیمارانی که طی شش ماه و بر اساس معاینه و شرح حال و رادیوگرافی ریه با تشخیص احتمالی سل ریه در بخش بستری شده بودند بررسی و بعد از شش ماه پی گیری ابتلای واقعی آنان به سل مشخص شد. در زمان بستری نمونه خون جهت ADA سرم اخذ و آزمایش های تکمیلی انجام شد. بعد از انجام آزمون ها و اقدام های لازم افراد مسلول و غیر مسلول شناسایی شدند.
    یافته ها
    از 131 بیمار مطالعه شده در نهایت 103 بیمار مسلول و 28 مورد غیر مسلول تشخیص داده شد. میانگین ADA بین گروه مسلول وگروه مبتلا به علایم مشابه (سایر بیماری های عفونی ریه) تفاوت معنی داری نداشت ولی میزان ADA بالاتر از 51 واحد در لیتر با ویژگی و ارزش خبری مثبت 90% در افتراق این دو گروه همراه بود.
    نتیجه گیری
    ADA سرم آزمون مناسبی برای تشخیص سل ریه نیست
    کلیدواژگان: سل ریوی، ADA سرم، ارزش تشخیصی
  • احمد رحمتی، جان برازیر صفحه 136
    زمینه و هدف
    کلوستریدیوم دیفیسیل عامل کولیت با غشای کاذب و اسهال وابسته به آنتی بیوتیک کسب شده از بیمارستان، به روش های فنوتیپی و مولکولی تعیین نوع می شود. هدف از این بررسی مطالعه پراکندگی ریبوتیپ های این ارگانیسم در محدوده جغرافیایی و در زمان مورد نظر بود.
    روش کار
    در این بررسی 18 سویه از بیماران بخش های مختلف بیمارستانی در لهستان در سال های 82- 1381 مورد آزمایش حساسیت به وانکومایسین و مترونیدازول قرارگرفت. نمونه ها با نور فرابنفش و لاتکس آگلوتیناسیون تعیین هویت مجدد شده و وجود توکسین های A و B مشخص شد. با استخراج DNA و تکثیر آن بوسیله واکنش زنجیره ای پلیمراز و الکتروفورز، ریبو تیپ آنها تعیین گردید.
    یافته ها
    همه سویه ها به وانکومایسین و مترونیدازول حساس بوده و کلنی همه آنها در مقابل نور فرابنفش فلوئورسانس زرد مایل به سبز نشان دادند. همه سویه ها از نظر لاتکس آگلوتیناسیون مثبت گردیدند. هفت سویه از نظر وجود توکسین A مثبت بود. از نظر توکسین B همه موارد غیر از یک مورد مثبت شد. در تعیین ریبوتیپ مولکولی کلوستریدیوم دیفیسیل مشخص شد که این سویه ها متعلق به 7 ریبوتیپ 12، 14، 17، 18، 29، 70 و 90 بوده و ریبوتیپ 17 (61%) از همه بیشتربود.
    نتیجه گیری
    در هر منطقه ای ریبوتیپ های خاصی از کلوستریدیوم دیفیسیل از شیوع بیشتری برخوردار بوده و برای مطالعات اپیدمیولوژیک تعیین ریبوتیپ های این کلوستریدیوم ضروری است و بهتر است سویه های شایع این ارگانیسم در مراکز بهداشتی و درمانی ایران نیز شناسایی شده و جهت پیگیری های اپیدمیولوژیک، ریبوتیپ آنها تعیین شود.
    کلیدواژگان: کلوستریدیوم دیفیسیل، واکنش زنجیره ای پلیمراز، ریبوتیپ
  • جعفر رحیمی پناهی، عطا محمودپور، سهراب نگارگر، رسول آذرفرین صفحه 142
    زمینه و هدف
    یکی از روش های لوله گذاری بدون استفاده از شل کننده، استفاده از پروپوفول و رمی فنتانیل می باشد. روش معمول تجویز رمی فنتانیل و بعد پروپوفول است که گاهی موجب ایجاد نوسان های شدید همودینامیک می شود. هدف از این مطالعه تجویز پروپوفول و بعد رمی فنتانیل جهت بررسی اثر بخشی توالی تجویز داروها در کاهش عوارض فوق می باشد.
    روش کار
    40 بیمار با کلاس I و II ASA(American Society of Anaesthesiology) که تحت عمل جراحی انتخابی کوچک قرار گرفتند و در معاینه راه هوایی مالامپاتی کلاس I وII داشتند، انتخاب شدند و به طور اتفاقی به دو گروه 20 نفری تقسیم شدند. گروه اول 2/5 میلی گرم بر کیلوگرم پروپوفول و سپس 1/5 میکروگرم بر کیلو گرم رمی فنتانیل دریافت کردند و گروه دوم 1/5 میکروگرم بر کیلو گرم رمی فنتانیل و سپس 2/5 میلی گرم بر کیلو گرم پروپوفول دریافت کردند. شرایط لارنگوسکوپی و تغییرات همودینامیک بیماران در دو گروه با هم مقایسه شدند.
    یافته ها
    گروه اول از نظر تعداد موارد لارنگوسکوپی تفاوتی با گروه دوم نداشت (p=0/145) ولی در گروه اول تعداد موارد لارنگوسکوپی راحت بیشتر (85%) از گروه دوم (60%) بود (p=0/031). تغییرات فشار خون سیستولی بیماران در گروه اول به دنبال لوله گذاری (7/7 ± 20 میلی متر جیوه) کمتر از گروه دوم (6/7 ±28 میلی متر جیوه) بود (p=0/001). دو گروه از نظر میزان تغییرات فشار خون دیاستولی و ضربان قلبی تفاوت معنی داری نداشتند(p=0/86، p=0/88).
    نتیجه گیری
    تجویز ابتدایی پروپوفول و سپس رمی فنتانیل حین القای بیهوشی سبب ایجاد تغییرات قابل قبول همودینامیک در بیماران می شود.
    کلیدواژگان: پروپوفول، رمی فنتانیل، القای بیهوشی، لوله گذاری تراشه
  • کاظم سخا، آرمن ملکیان صفحه 146
    زمینه و هدف
    با توجه به بستری موارد پورپورای ترومبوسیتوپنی ایدیوپاتیک (Idiopathic Thrombocytopenic Purpura) در اوایل شیرخوارگی در مرکز پزشکی کودکان تبریز مطالعه حاضر جهت بررسی نقش واکسیناسیون هپاتیت B در بروز آن انجام شده است.
    روش کار
    پرونده بیماران زیر شش ماه مبتلا به پورپورا که از اوایل سال 1372 لغایت 1381 در مرکز پزشکی کودکان بستری شده بودند مورد مطالعه قرار گرفت. در مجموع تعداد 25 پرونده مربوط به شیرخوارانی بود که با توجه به علایم بالینی، شمارش گلبولی وآسپیراسیون مغز استخوان و رد سایر علل در نهایت تشخیص ITP مسجل شده بود و از آنجا که واکسیناسیون هپاتیت B از سال 1372 در ایران جزو واکسیناسیون مصوب کشوری قرار گرفته است، لذا جهت مقایسه، پرونده شیرخواران مبتلا به ITP مربوط به سال 1361 لغایت 1371 نیز بررسی شدند.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان داد که بروز ITP درشیرخواران زیر 6 ماه در طی سال های 1372 لغایت 1381 نسبت به دهه قبل از واکسیناسیون هپاتیت B افزایش یافته و این اختلاف از نظر آماری معنی دار می باشد (p=0/0029).
    نتیجه گیری
    اگر چه عدم توانایی در اندازه گیری آنتی بادی ها در کشور ایران و سایر جوامع از علل عدم اثبات ارتباط علتی بین واکسیناسیون هپاتیت B و بروز ITP است ولی بررسی دو مقطع زمانی در این مطالعه تقویت کننده نقش واکسیناسیون هپاتیت B در بروز ITP در شیرخواران می باشد.
    کلیدواژگان: ITP، واکسیناسیون، واکسن هپاتیت B
  • همایون صادقی بازرگانی، شهنام عرشی، علی اکبر مرتضی زاده، جعفر بشیری، نیره امینی ثانی، سید هاشم سزاوار، همکاران صفحه 150
    زمینه و هدف

    جامعه عشایری از جمله جوامعی است که نیازمند برنامه ریزی صحیح در ارایه خدمات بهداشتی- درمانی به منظور ارزیابی و مقایسه نحوه ارایه خدمات اعم از پزشکی، بهداشتی و غیره می باشد. مطالعه حاضر در سطح جمعیت عشایر قشلاقی استان اردبیل با هدف ارزیابی وضعیت بهداشت و سلامت و نحوه ارایه خدمات بهداشتی انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی در سال 1381 انجام شد. جامعه مورد مطالعه در آن 320 خانوار (در کل 1800 نفر) درقالب 40 خوشه 8 خانواری می باشد. به علاوه از 458 سگ از طریق ورید سفالیک خونگیری انجام و آزمون آگلوتیناسیون مستقیم انجام شد. در محل خونگیری برای هر نمونه آزمون Dipstick نیز انجام شد و نیز از کل کودکان زیر 12 سال آزمون آگلوتیناسیون مستقیم انجام شد. در محاسبه حجم نمونه قابلیت تعمیم برای 63 متغیر با حداقل سطح اطمینان 90% و حداکثر 97% لحاظ گردیده و با توجه به خوشه ایبودن مطالعه ضریب اثر طرح(Design Effect) حداقل برابر 1/56 و حد اکثر 4 برای متغیرهای مختلف در حجم نمونه اولیه اعمال گردید.

    یافته ها

    ازکل خانوارهای مورد مطالعه 30 خانوار (9/7%) از مزایای آب شبکه لوله کشی داخل واحد مسکونی و بیشترین تعداد خانوار (41%) ا زآب تانکر سیار جهت شرب استفاده می کردند. میزان کلر باقیمانده آب آشامیدنی در 88/7% موارد صفر بود. 89 خانوار (27/8%) در منزل توالت و 22 خانوار (7%) حمام داشتند. 273 خانوار (90/4%) از خانوارهایی که در رژیم غذایی خود از سبزیجات خام استفاده می کردند آن را فقط با آب معمولی می شستند. میزان بروز حوادث در خانوارهای عشایر در یک ماه 230 مورد در 10000 خانوار بود. 18/1% از زنان واجد شرایط عشایر سابقه سقط و 38/9% حاملگی ناخواسته و برنامه ریزی نشده داشتند. 47/1% از زنانی که طی سه سال اخیر زایمان داشتند توسط هیچ فردی که مجاز به انجام مراقبت باشند مراقبت نشده بودند. آگاهی زنان واجد شرایط در خصوص روش های پیشگیری از بارداری رویهم رفته ضعیف بود. کمترین میانگین تاخیر تزریق واکسن مربوط به نوبت سوم واکسن پولیوی خوراکی و برابر 25/19± 16/9 روز بود. بیشترین میانگین تاخیر مربوط به نوبت سوم واکسن هپاتیت با 60/7 ± 46/44 روز بود. در اندازه گیری فشار خون از مجموع 503 نفر بزرگتر یا مساوی 12 سال، 77 نفر مبتلا به پر فشاری خون بودند. خونریزی لثه در 13/7%، تورم لثه ها در 14/8% و پیوره در 19/3% موارد وجود داشت. درد گردنی در 10/2%، درد پشت و کمر در 18/7% و درد مفاصل در 13/5% موارد وجود داشتند. میزان تقاضای برآورد نشده جهت ویزیت پزشک 64/8% بود. فراوانی کودکان دارای آزمون مثبت لیشمانیوز احشایی برای پسرها 3/4% و برای دخترها 3/06% بود. 28 سگ نر و 6 سگ ماده نتیجه آزمایش مثبت آگلوتیناسیون مستقیم داشتند که جمعا 7/4% از موارد را تشکیل می داد. تنها در تیتر DAT≥ 640/1 حساسیت Dipstick به حدقابل قبول بالاتر از 80% رسید.

    نتیجه گیری

    بسیاری از شاخص های بهداشتی و سلامت عشایر به استثنای واکسیناسیون، نامناسب بوده نیازمند توجه جدی تر مسئولین و سیاست گزاران بهداشتی کشور می باشد. امکان گسترش بیماری کالاآزار در شمال استان اردبیل و سایر استان های همجوار متاثر از پدیده کوچ عشایر وجود دارد و پیش بینی می شود در سال های آتی شهرستان های بیله سوار و پارساباد نیز به منطقه آندمیک بیماری تبدیل شوند.

    کلیدواژگان: عشایر، شاخص سلامت، بهداشت خانواده
  • شهنام عرشی، همایون صادقی، شهرام سیف نژاد، پرویز سالم صافی، مهرداد بی ریا صفحه 160
    زمینه و هدف
    عدم رفع نیازهای مختلف کارکنان در سازمان به شکل های گوناگون از جمله پایین بودن بازده کاری، کاهش کارایی، پایین بودن میزان اثر بخشی، عدم تحقق برخی از اهداف سازمانی و. .. خود را نشان می دهد. ارزیابی و سنجش نیازهای کارکنان در مقاطع زمانی خاص نه تنها منجر به ارتقای سطح رضایت مندی خواهد شد بلکه می تواند در انگیزش کارمندان نیز سهم بسزایی داشته باشد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی است. روش نمونه گیری به صورت سیستماتیک بوده که در دو طبقه از کارکنان دارای تحصیلات دانشگاهی و کارکنان بدون تحصیلات دانشگاهی در نظر گرفته شده است. بر همین اساس حجم اولیه نمونه شامل 615 نفر محاسبه شد. با استفاده از پرسش نامه دو قسمتی، داده ها جمع آوری و به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 11 و EPI INFO 2000 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در ارزیابی رضایت شغلی، 23/2% از پرسنل از شغل خویش ناراضی بودند. 26/9% از پرسنل دارای مدرک دانشگاهی از رشته تحصیلی خویش ناراضی بودند. 63% از پرسنل از دیدگاه های مسئولین حوزه بهداشت و درمان در خصوص رفاه کارکنان ناراضی بودند. میزان نارضایتی از عملکرد هیات رئیسه دانشگاه در خصوص توجه به مسایل کارکنان 51% بود. میزان رضایت کارکنان از عملکرد معاونت دانشگاهی حوزه مرتبط در خصوص مسایل کارکنان نشان دهنده وجود 44/2% نارضایتی بود. 35/9% از پرسنل از رییس حوزه مدیریتی مربوط در خصوص مسایل کارکنان ناراضی بودند. اولویت نیازهای کارکنان به ترتیب شامل نیاز به خودیابی، نیاز به احترام، نیاز به تعلق اجتماعی و محبت، نیاز به امنیت و نیاز های فیزیولوژیک بود. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین رضایت مندی کارکنان و سطوح مختلف مدیریت رابطه معکوس وجود دارد، همچنین یافته های حاصل از این پژوهش نشانگر آن بود که میزان رضایت مندی کارکنان از مدیر مستقیم خود (64%) در مقایسه با هیات رئیسه دانشگاه بیشتر است (49%). بین رضایت مندی کارکنان با سطح تحصیلات ارتباط معنی داری وجود داشت (p<0/05). بین رضایت مندی از عملکرد دانشگاه و جنس ارتباط معنی داری وجود نداشت. نتایج این پژوهش نشان داد که ارتباط بین نوع تحصیلات با سطوح نیازهای مختلف کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل معنی دار است (p<0/05). ارتباط بین رضایت مندی و سطوح مختلف مازلو با استفاده از آزمون مجذور کای بررسی شد که تنها در مورد نیازهای گروه با رضایت مندی از شغل ارتباط معنی دار آماری وجود داشت (p<0/05).
    نتیجه گیری
    میزان رضایتمندی کارکنان از هیئت مدیره سطوح بالای سازمانی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی در سطح پایین است. نیازهای خودشکوفایی و احترام به خویش نسبت به سایر نیازها از اولویت بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: سلسله مراتب نیازهای مازلو، رضایتمندی از شغل، کارکنان
  • فریبا کهنمویی اقدم، محمدعلی محمدی، بهروز دادخواه، فیروزه اسدزاده، دکترملینا افشین مهر صفحه 167
    زمینه و هدف
    حاملگی ناخواسته یک مشکل عمومی و جهانی است که بر زنان، خانواده ها و جامعه تاثیر می گذارد. حاملگی ناخواسته ممکن است در نتیجه شکست روش های جلوگیری و با عدم استفاده از روش های تنظیم خانواده باشد. عدم توجه به علل حاملگی ناخواسته و اثرات منفی آن می تواند اثرات جدی بر سلامت جامعه داشته باشد و این مطالعه در همین راستا انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه یک بررسی توصیفی- تحلیلی است که بر روی 600 زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر اردبیل که از پنج خوشه آماری به طور تصادفی انتخاب شده بودند انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه تنظیمی بود که از طریق مراجعه به مراکز بهداشتی و مصاحبه با زنان باردار تکمیل شد. سپس اطلاعات به دست آمده به کمک برنامه آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.
    یافته ها
    دامنه تغییرات سنی زنان باردار 44-13 سال با میانگین 25/13 سال بود. 93/5% مادران خانه دار و52/3% بی سواد بودند. 72% تعداد فرزندان دلخواه خود را دو نفر ذکر کردند. 30/8% بارداری های فعلی ناخواسته و 11/2% سابقه حاملگی ناخواسته قبلی داشتند. تفاوت میانگین سنی در حاملگی ناخواسته در مقایسه با حاملگی خواسته از نظر آماری معنی دار بود (28/8 سال در مقابل 23/7 سال) (p<0/05). 75/7% حاملگی های ناخواسته با وجود استفاده از روش های تنظیم خانواده اتفاق افتاده بود. حاملگی های ناخواسته در زنان بی سواد به طور معنی داری بیشتر از افراد با سواد بود (3/52% در برابر 26%) (p<0/001) همچنین بین اشتغال زنان باردار و تحصیلات همسران با نوع حاملگی (خواسته و ناخواسته بودن) رابطه آماری معنی داری وجود داشت (p<0/0001).
    نتیجه گیری
    در مجموع با توجه به شیوع 30/8% حاملگی ناخواسته و استفاده نامرتب از روش های پیشگیری می توان گفت آموزش و اطلاع رسانی در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز فوق کافی نبوده و آموزش نحوه استفاده روش های پیشگیری و پیگیری آنها ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: حاملگی، حاملگی ناخواسته، تنظیم خانواده
  • مسعود نادرپور، لیلی فرپور صفحه 172
    با وجود شیوع نسبی موکوسل سینوس های پارانازال، بروز آن در سینوس ماگزیلاری نادر است. در صورت درگیری سینوس ماگزیلاری با موکوسل، علایم به صورت تخریب دیواره های سینوس و برجستگی گونه، برجستگی سولکوس ژنژیوبوکال یا گسترش به دیواره تحتانی اوربیت و در نهایت علایم چشمی تظاهر می کند. در این مقاله گزارش یک مورد جالب و نادر موکوسل سینوس ماگزیلاری معرفی می شود که در ابتدا بیمار با توجه به علایم سی تی اسکن با تشخیص احتمالی تومور سینوس ماگزیلاری (احتمال Squamous Cell Carcinoma یا Adenocell Carcinoma یا سایر تومورهای بدخیم سینوس) مورد عمل جراحی قرار گرفت در حین عمل ماهیت موکوسل سینوس ماگزیلاری مشخص شد.
    کلیدواژگان: موکوسل، سینوس ماگزیلار، بدخیمی سینوس
  • احمد هاشم زاده، فرهاد حیدریان صفحه 175
    زمینه و هدف
    دیسترس تنفسی از علل مهم بستری کودکان در بیمارستان و در اکثر موارد ناشی از سه بیماری مهم پنومونی، آسم و برونشیولیت حاد است. با توجه به بسیاری از علایم مشترک این بیماری ها مطالعه حاضر با هدف بررسی گسترده این سه بیماری انجام شد تا با توجه به مجموعه یافته های بالینی، آزمایشگاهی و رادیولوژیک درک بهتری برای تشخیص و درمان بیماران داشته باشیم.
    روش کار
    در این مطالعه 238 کودک که با علامت دیسترس تنفسی در بخش اطفال بیمارستان قائم (عج) مشهد در طی سه سال بستری شده بودند مورد بررسی قرار گرفتند. روش مطالعه توصیفی بود که به صورت دو سال گذشته نگر و یک سال آینده نگر انجام شد. رابطه بین متغیر ها از طریق آزمون مجذور کای به دست آمد.
    یافته ها
    طیف سنی بیماران بین شش ماه تا پنج سال بود. پنومونی، آسم و برونشیولیت به ترتیب با 40/3، 30/3 و 16/8 درصد شایعترین علل دیسترس تنفسی بودند. 61% بیماران پسر و بقیه دختر بودند. سن متوسط ابتلای به آسم 36/6 ماه و برای برونشیولیت 10/3 ماه بود. شایع ترین علامت در بین این سه بیماری تاکی پنه بود. اکثر بیماران در زمستان و در درجه بعد در پاییز بستری شده بودند. نمای رادیولوژیک غالب در پنومونی، انفیلتراسیون درنسج ریه و در آسم و برونشیولیت حاد، پر هوایی ریه ها بود.
    نتیجه گیری
    برای تشخیص علت دیسترس تنفسی در کودکان بایستی توجه کافی به علایم و نشانه های موجود و نیز یافته های آزمایشگاهی و رادیولوژیک بیمار نمود تا بتوان به تشخیص صحیح دست یافت. در این مطالعه مشخص شد شایع ترین علل دیسترس تنفسی در کودکان زیر پنج سال به ترتیب پنومونی، آسم و برونشیولیت حاد می باشد.
    کلیدواژگان: دیسترس تنفسی، پنومونی، آسم، برونشیولیت
  • عباس یزدانبد، فاطمه صمدی، رضا ملک زاده، مسعود بابایی، منوچهر ایران پرور، احد اعظمی صفحه 180
    زمینه و هدف
    مطالعات انجام شده در استان اردبیل در سال های اخیر نشان می دهد سرطان های دستگاه گوارش فوقانی شایع ترین نوع سرطان در استان اردبیل است. با توجه به اینکه مطالعه ای در مورد میزان بقای بیماران در این استان انجام نشده است لذا این مطالعه با هدف بررسی میزان بقای بیماران مبتلا به سرطان های دستگاه گوارش فوقانی و ارزیابی تاثیر خصوصیات دموگرافیک سرطان های گوارشی، عوامل خطر، نوع و درجه هیستوپاتولوژی، محل تومور و درمان انجام شده بر میزان بقای بیماران انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه آینده نگر و از نوع توصیفی- تحلیلی بود. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه بود که با مراجعه به منزل 420 مورد سرطان دستگاه گوارش فوقانی شامل 141 مورد سرطان مری و 279 مورد سرطان معده که در طی سال های 1379 تا 1382 در تنها درمانگاه فوق تخصصی گوارش استان اردبیل تشخیص داده شده بودند، تکمیل شد.
    یافته ها
    در این مطالعه گروه تحقیق موفق به پیدا کردن آدرس 299 بیمار و ثبت اطلاعات آنان شد. تاریخ فوت 55 بیماری که آدرس دقیق نداشتند از اطلاعات برنامه ثبت مرگ استان به دست آمد و در نهایت آدرس 66 بیمار یافت نشد. میزان بقای 4-1 ساله بیماران به ترتیب 25/9%، 11/1%، 4/5% و 1/8% محاسبه شد. در این مطالعه مردان طول عمر کمتری در مقایسه با زنان داشتند و طول عمر بیماران با سرطان مری بیشتر از سرطان معده بود. کمترین میزان بقا مربوط به آدنوکارسینوم از نوع سلول های نگین انگشتری (Signet Ring Cell) بود. بیماران جراحی شده در مقایسه با بیمارانی که جراحی نشده بودند طول عمر بیشتری داشتند. درجه هیستوپاتولوژی، سن در زمان تشخیص، سابقه خانوادگی مثبت برای سرطان های دستگاه گوارش فوقانی، مصرف الکل، سیگار و مواد مخدر هیچ گونه تاثیری در میزان بقای بیماران نداشتند.
    نتیجه گیری
    طول عمر بیماران مطالعه حاضر در مقایسه با سایر کشورهای توسعه یافته بسیار کمتر است که به علت تاخیر در تشخیص و کمبود امکانات درمانی است.
    کلیدواژگان: میزان بقا، سرطان معده، سرطان مری
|
  • Habib Ojaghi, Rahim Masoumi, Elham Ghaebi Page 108
    Background and Objectives

    Pterygium is a common ophthalmic disease which can cause astigmatism and restriction of visual field and cosmetic problems. Regarding the high recurrence rate using the common methods and because similar studies have never been done in Ardabil province, we decided to study the recurrence rate of pterygium after surgery with intraoperative application of mitomycin C.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study all patients with primary pterygium who had undergone surgery between February 2001 and September 2003 were assessed and followed up for postoperative examinations. The findings were then statistically analysed.

    Results

    In this study 83 eyes of 80 patients were examined. The highest prevalence of pterygium was in age group 31-40. Most of the patients had undergone unilateral surgery. In terms of size the most prevalence of pterygium was 3-4 mm. 4 cases (4.8%) had recurence one of which was observed in the first 2 months after surgery and three others in 2-6 months after it. In 50% of the recurred cases pterygium was 4 mm and in the rest of them it was 5 mm in size. After operation just 2 cases had granuloma which did not respond to topical corticosteroids and were excised by surgery.

    Conclusion

    This study shows that the recurrence rate of pterygium after surgery with intraoperative mitomycin C is very low and this method has no serious complications. Using this method routinely is recommended. Moreover the recurrernce rate of pterygium is associated with its size.

    Keywords: Pterygium, Topical Intraoperative Mitomycin, C, Recurrence
  • Masuood Parish, Soosan Rassoli, Mohammad Reza Afhami, Farnaz Moslemi Page 113
    Background and Objectives
    Oculocardiac reflex (OCR) is presented with bradycardia and other arrhythmias, is induced by mechanical stimulation and therefore, encountered during strabismus surgery. The aim of this study is to determine the incidence and risk factors of cardiac arrhythmias during strabismus surgery in children and adults.
    Methods
    In this prospective, randomized and double-blind study, 46 patients ASA class I and II underwent elective strabismus surgery with general anesthesia and were allocated to one of the two groups: children under 12 and adults over 12. All patients received standard general anesthesia based on their age. Demographic data, type of involved muscle, the incidence, (type and frequency) and the cause of arrhythmias and skillfulness of the surgeon (professor-assistant) were recorded.
    Results
    There were 26 patients in children group and 20 patients in adult group. The overall incidence of arrhythmias was 91% with 96.15% in children and 85% in adults. There was not any significant difference in the incidence of arrhythmias, and the mean rate of occurence between two groups. Most of the arrhythmias were due to external ocular muscles traction. Conjunctival traction and pressure on the globe were the other causes. Stimulation of median rectus muscle as the most important arrythmogenic factor was seen in 13 children and 12 adults. Bradycardia and tachycardia were among common arrhythmias, but there was no significant difference between two groups (P>0.05) in terms of their incidence.
    Conclusion
    This study showed that the incidence of arrhythmias during strabismus surgery is high in both children and adults. This reflex does not often lead to hemodynamic compromise, however, for its early diagnosis and treatment, close and continuous monitoring of the patient as well as cooperation and communication between anesthesiologist and surgon is needed. Keywords:
    Keywords: Oculocardiac Reflex, General Anesthesia, Cardiac Dysrythmias, Strabismus
  • Saied Javad Toutounchi, Parvane Abbaszadeh, Mahmood Barzgar Page 119
    Background and Objectives
    Hearing is perhaps the most important sense in human beings without which communication with the environment would greatly diminish. Chronic perforation of tympanic membrane, ossicular erosion and tympanosclerosis are major causes of hearing diorders. Nevertheless, a conducting hearing loss is the commonest complication of chronic otitis media. Cholesteatoma which is the most dangerous complication of chronic otitis media is treated by surgery. Tympanosclerosis is also one of the most important complications of chronic otitis media, which leads to conductive hearing loss through ossicular fixation. This study is an attempt to determine the effect of different kinds of chronic otitis media on the hearing of the patients.
    Methods
    In this survey, 440 patients with chronic otitis media, who were surgically treated in the department of otolaryngology between 1998-1999, were studied in terms of various pathology of middle ear and the resultant level of hearing impairment.
    Results
    37 patients (8.4%) were involved bilaterally with otitis media. The number of operations on the left ear was 10% more than those on the right. The most common pathology recognized in examination was nonprulant perforation of tympanic membrane in 179 cases (40.7%) and the most common pathology recognized in surgery was cholesteatoma in 140 cases (30.2%). From 440 patients, 430 cases had conductive hearing loss and 92 cases (20.9%) had sensorineural hearing loss. Cholesteatoma of middle ear caused the highest proportion of conductive hearing loss and majority of the cases with sensorineural hearing loss (about 30%) whereas tympanosclerosis caused the most severe sensorineural hearing losses.
    Conclusion
    The findings indicated that cholesteatoma and tympanosclerosis were the most common causes of both conductive and sensorineural hearing loss with tympanosclerosis as the cause of the most severe sensorineural hearing loss. However granulation tissue is the most common histopathology in patients with chronic otitis media at references and papers.
    Keywords: Chronic Otitis Media, Hearing Loss, Cholesteatoma, Tympanosclerosis
  • Mehri Jafari Shobeiri, Simin Atash Khoii Page 124
    Background and Objectives
    It is estimated that as many as 75% of women experience at least one episode of vulvovaginal candidiasis during the lifetime and about 5% will have recurrent infections. There are clear association between vaginal candidiasis and uncontrolled diabetes mellitus. The purpose of this study was to determine whether non-diabetic women with recurrent vaginal candidiasis have an impaired glucose metabolism.
    Methods
    This case-control study was carried out with 32 patients suffering from recurrent vulvovaginal candidiasis as case group and 30 control patients who had negative history of vaginal candidiasis during the previous year and had referred to the clinics for reasons other than vaginal candidiasis. The case group had referrd to the gynecology clinics three times during the previous year and were recognized to have vaginal candidiasis. They were being treated by antifungal drugs and had at least one positive candida culture. Both groups underwent standardized oral glucose tolerance test with 75-gram dose of glucose. The data were analysed using Chi-square and t-test.
    Results
    Women with recurrent vaginal candidiasis had a mean body mass index greater than the control subjects (23.4 versus 21.5, p=0.001). They had no more incidences of overt or preclinical diabetes mellitus than the control subjects, but a greater proportion of them had at least one glucose concentration above the 95th percentile (p=0.015). Glucose concentrations were significantly higher in recurrent vaginal candidiasis cases than in control subjecs at 30, 60 and 75 minutes after the intake of 75-gram dose of glucose (p<0.05). This amount of glucose led to a 15.8% increase in serum glucose level in case group compared to the control group.
    Conclusion
    Glucose tolerance test was mildy impaired in women with recurrent vaginal candidiasis. The plasma glucose concentration increased in 2 hours after 75 g glucose intake. Although the obtained results were not in the range of occult diabetes, it can designate the important of glucose tolerance test in women with recurrent vaginal candidiasis.
    Keywords: Diabetes Mellitus, Oral Glucose Tolerance Test, Recurrent Vaginal Candidiasis
  • Shahram Habibzadeh, Latif Gachcar, Mohammad Reza Masjedi, Ali Akbar Velayati Page 129
    Background and Objectives
    Some special characteristics of mycobacterium tuberculosis such as long time incubation period in culture media needed for colony appearance, unavailability of serologic methods for diagnosis, along with necessity of starting treatment in the patients with severe conditions as well as isolation limitations requires the introduction of rapid and innovative diagnostic tests. On the other hand, some diagnostic tests such as Polymerase Chain Reaction (PCR) require special experimental conditions which are not easily available to clinicians. This study was designed to determine the diagnostic value of serum adenosine deaminasae in pulmonary tuberculosis and evaluate its efficacy in pulmonary tuberculosis diagnosis.
    Methods
    This cross-sectional study started in spring 2002. Continuous sampling was done and admitted patients were observed, examined and interviewed using a diagnotic test. All patients admitted with a suspected pulmonary tuberculosis diagnosis based on physical examination, history and chest X-Ray results were followed up for six months to ensure that mycobacterium tuberculosis infection was appropriately diagnosed. Blood samples were taken for serum ADA and complementary diagnostic tests. Following certain necessary tests and work-ups patients with or without tuberculosis were identified.
    Results
    131 Patients were evaluated completely. 103 had tuberculosis and 28 patients had other diseases. No statistically significant difference was found between mean level of serum ADA in two groups. But a serum level of ADA greater than 51 U/L was associated with 90% positive predictive value and specificity in differentiating two groups.
    Conclusion
    Serum ADA is not a suitable test for pulmonary tuberculosis diagnosis.
    Keywords: Pulmonary Tuberculosis, Serum ADA, Diagnotic Test
  • Ahmad Rahmati, Jan Brazier Page 136
    Background and Objectives
    Clostridium difficile as an etiologic agent of pseudomembraneous colitis and major cause of nosocomial antibiotic-associated diarrhoea is typed by phenotypic and molecular methods. The aim of this study was to investigate the distribution of ribotypes of the organism in the given region and time.
    Methods
    In this study 18 strains isolated from patients from different hospital wards of Poland in 2002 and 2003, were examined and identified by susceptibility to vancomycin and metronidazole. The samples were re-identified using UV and latex agglutination to ensure the existence of A and B toxins. DNA was extracted and after amplification by PCR and electrophoresis, the strains were ribotyped.
    Results
    The findings showed that all the strains were susceptible to vancomycin and metronidazole and all the colonies showed greenish-yellow fluorescence under UV. Moreover, all the strains were positive in terms of latex agglutination. Seven strains were toxin A positive and all were toxin B positive except one strain. In molecular ribotyping it was found out that these strains belonged to seven ribotypes, namely 12, 14, 17, 18, 29, 70 and 90 most of which were ribotype 17 (61%).
    Conclusion
    Our observations imply that in each area a particular ribotype of c.difficile is of higher prevalence and ribotyping of this clostridium is necessary for epidemiologic studies. Identification and PCR-ribotyping of common strains of this organism in Iran are recommended for epidemiologic follow-ups.
    Keywords: Clostridium Difficile, PCR, Ribotype
  • Jafari Rahimi Panahi, Ata Mahmoudpour, Sohrab Negargar, Rasool Azarfarin Page 142
    Background and Objectives
    One of the most common ways in intubation without muscle relaxant is using propofol and remifentanil. The common practice is injection of remifentanil and then propofol. This occasionally produces severe hemodynamic changes. The aim of this study is to inject propofol followed by remifentanil for evaluating the effect of the order of injection on decreasing these complications.
    Methods
    40 patients with American Society of Anesthesia (ASA) class I-II, who underwent minor elective surgery with airway mallampati class I-II entered the study. Patients were randomized into 2 groups each with 20 patients. The first group received 2.5mg/kg propofol followed by 1.5 g/mg remifentanil while the second group received 1.5 g/mg remifentanil followed by 2.5 mg/kg propofol. Laryngoscopy and hemodynamic changes were compared in two groups.Resutls: There was no difference between two groups in laryngoscopy attempts (P=0.145) but the frequency of easy laryngoscopy in the first group (85%) was more than the second group (60%) (P=0.031). Systolic blood pressure changes after laryngoscopy in the first group (20 7.7 mmHg) was less than the second group (28 6.7 mmHg) (P=0.001). There was no statistical significant difference between two groups in diastolic blood pressure and heart rate changes (P=0.88, P=0.86 respectively).
    Conclusion
    Administrations of propofol before remifentanil during anesthesia induction produces acceptable hemodynamic changes in patients.
    Keywords: Propofol, Remifentanil, Induction, Tracheal Intubation
  • Kazem Sakha, Arman Malekian Page 146
    Background and Objectives
    Regarding the admitted cases at early infancy in Tabriz Pediatrics Medical Center, this research was carried out to determine the role of Hep.B. vaccination in the incidence of ITP.
    Methods
    We studied all patients’ admission files in Tabriz Pediatrics Center from 1993 to 2002. The patients were under 6 months of age and hospitalized with the impression of ITP. There were 25 infants whose ITP was diagnosed upon their clinical findings, blood counts and bone marrow aspiration and confirmed by exclusion of other causes of thrombocytopenia. Hep. B. vaccination has been included in routine immunization in Iran since 1993. In order to compare the incidence rate of ITP before and after 1993, we also sought all ITP patients’ files at the same age group who had been admitted to Tabriz Pediatrics Center during the decade before the beginning of routine Hep.B. vaccination (i.e. 1982 to 1992).
    Results
    This study shows a considerable increase in incidence of ITP in infants under 6 months of age between 1993 asnd 2002 compared to the decade before the beginning of Hep.B.vaccination, which is statistically significant (P=0.0029).
    Conclusion
    Although there is no facility to measure antibodies in Iran and many other countries, and this is one of the reasons for lack of proof for existence of a relationship between vaccination and ITP incidence, the study of cases in two different periods may strengthen the role of Hep.B. vaccination in the occurrence of ITP at early infancy.
    Keywords: ITP_Vaccination_Hepatitis B Vaccine
  • Homayoun Sadegi Bazargani, Shahnam Arshi, Ali Akbar Mortazazadeh, Jafar Bashiri, Naiere Aminisani, Saied Hashem Sezavar, Hasan Adalatkhah, Shahram Seifnejad, Ali Ruhi, Hale Shahlazadeh Page 150
    Background and Objectives

    Providing health services for all population subgroups of a community is a major hallmark for health administration. Little is known about health status of Ashayer population in Iran. This study aims at evaluating health status and quality of health service delivery to them.

    Methods

    In a cross-sectional research 320 households (1800 persons), entered the study. Moreover, blood samples from 458 dogs were taken and studied with both Direct Aglutination Test (DAT) and a newly presented dipstick test. All children under 12 were also studied with DAT. In computing the sample size the generalizability for 63 variables with a minimum and maximum probability level of 90% and 97% respectively were taken into account and since the cluster sampling was employed, the Design Effect would be at least 1.56 and for different variables in the first sample it would be at most 4.

    Results

    Only 30 households(9.7%) used piped water supply inside their houses while most of the other families (41%) obtained their water from mobile water tanks. Residual water chlorine was measured to be zero in 88.7% of the samples taken from drinking water of Ashayer. 89 (27.8%) households had lavatories and 22 (7%) households had bathrooms inside their houses. 90.4% of those using raw vegetables washed them only with plain water. Monthly incidence rate for accidents was 230 per 10000. 18.1% of women in reproductive age had a history of abortion. Unwanted pregnancy rate was 38.9%. 47.1% of women with a labor history in past three years had never been visited by any person legally allowed to do so. Women in reproductive age had a poor knowledge about contraceptive methods. The minimum delay for vaccination was 16.9 (SD= 19.26) days regarding the third dose of OPV and the highest delay in vaccination was 46.44 (SD=60.7) days belonging to the third dose of HBV. From all 503 persons above 12 years old, 77 cases had hypertension. Periodontal easy bleeding was observed in 13.7 % and pyorrhea in 19.3%. 10.2 % had aching neck, 18.7% had backache and arthralgia was shown in 13.5%. The unmet need for physician's visit was 64.8%. The frequency of positive cases of leshmaniasis was 3.4% and 3.06% for boys and girls respectively. 28 male and 6 female dogs were positive in DAT test making an overall positive rate of 7.4%. Sensitivity of dipstick test was higher than 80 percent only when golden standard was considered to be DAT ≥ 1 /640.

    Conclusion

    Many of the health indices of Ashayer except for vaccination were suitable. This requires further attemps on the part of govermental and health outhorities. Kale-azar disease can spread to the north of the province as well as the neighboring provinces due to the migration of these tribes. It is predicted that Bilesavar and Parsabad cities will be added to the andemic regions of this disease in coming years. Using dipstick test recently offered by WHO is recommended to be used to screen the infected dogs.

    Keywords: Ashayer, Health Index, Family Health
  • Shahnam Arshi, Homayoun Sadeghi, Shahram Seifnejad, Parviz Salemsafi, Mehrdad Biria Page 160
    Background and Objectives
    The unsatisfied demands of employees can present itself in different forms such as lower output, efficacy, effectiveness and aborted objectives of the organization. Periodic evaluation and investigation of the demands of staff can increase satisfaction and motivation among them.
    Methods
    In this descriptive-analytical study stratified systematic sampling was used for selecting the employees both with and without academic education. The total sample size was 615. The data were collected by means of a two-section questionnaire and analyzed by EPI Info 2002 and SPSS (ver.11) statistical packages.
    Results
    23.2% the staff members were not satisfied with their job. 26.9% of those bearing an academic cerrtificate were not happy with their field of study. 63% of the personnel were not satisfied with the health authorities’ attitude towards their welfare state. There was a 51% dissatisfaction regarding the concern about the issues related to the staff. There was also a 44.2% of dissatisfaction among the staff members about the performance of the related deputies. 35.9% of the personnel were not satisfied with their manager about paying attention to their problems. The staff requirements were graded as follows: self-actualization, respectability, social belonging, security and physiologic needs. There was a reverse relation between the personnel satisfaction and level of management. The findings indicated that the staff were more satisfied with their direct manager (64%) compared with university administrations (49%). There was a significant relation between the personnel satisfaction and their level of education (p<0.05). The relation between satisfaction with organization performance and sex was not statistically significant. The findings indicated a significant relation between type of education and different levels of personnel’s needs. The relationship between satisfaction and Maslow’s hierarchy of needs was investigated using Chi-square test, which indicated a statistically significant relationship only between group D needs and job satisfaction (p<0.05).
    Conclusion
    Staff satisfaction with university administrations of Ardabil university of medical sciences and health services was low. Moreover, the self-actualization and self-esteem needs were of high priority among the employees.
    Keywords: Maslow\'s Hierarchy of Needs, Job Satisfaction, Staff
  • Fariba Kahnamoei Aghdam, Mohammad Ali Mohammadi, Bahrooz Dadkhah, Firooz Asadzadeh, Melina Afshinmehr Page 167
    Background and Objectives
    Unwanted pregnancy is a general and worldwide issue that has an impact on not only the women but the families and societies as well. It may be caused by a failure to use contraceptive methods and paying less attention to family planning methods. This may result in negative effects on community health. This study is an attempt in this regard.
    Methods
    In this descriptive-analytical study 600 pregnant women referring to health care centers in Ardabil were selected through cluster sampling (5 clusters). The data were collected in the form of questionnaires filled in by the researchers interviewing the subjects. These data were then analysed by SPSS software using descriptive and inferential statistics.
    Results
    The subjects ranged between 13 to 44 years old (Mean=25.13). Among them 93.5% were housewives and 18.5% were illiterate. Majority of them (72%) wanted to have two children. 30.8% of the present pregnancies were unwanted and 11.2% of the women had the experience before. Age average in unintentionally pregnant women was greater than that of intentionally pregnant ones (28.5 and 23.7 years old respectively). This difference was statistically significant. 75.7% of the unwanted pregnancies had happened despite using family planning methods. The rate of unwanted pregnancy among illiterate women was significantly greater than that among the educated ones (52.34% and 26.7% respectively). Also there was a significant relationship between the type of pregnancy on the one hand and the husbands’ education and the wife’s employment on the other (P<0.0001).
    Conclusion
    With regard to 30.8% prevalence of unwanted pregnancy and irregular use of contraceptive methods, it can be claimed that training the pregnant women and providing them with necessary information have been insufficient. It seems necessary to teach them the methods of contraception and follow them up.
    Keywords: Unwanted Pregnancy, Family Planning
  • Masuood Naderpoor, Leili Farpoor Page 172
    Although mucocele of the paranasal sinuses is rather common, it is rarely seen in maxillary sinuses. If the maxillary sinus is involved, it is presented with destruction of the sinus wall, swelling of the cheek, swelling of the g i ngivobuccal sinus, expansion to the inferior wall of the orbit, and ophtalmic presentation. In this case report a rare and noticeable case with maxillary sinus mucocele is presented. The case was first diagnosed with suspicious sinus malignancy based on CT scan but during the surgery the cyst was found to be a mucocele.
    Keywords: Mucocele, Maxillary Sinus, Sinus Malignancy
  • Ahmad Hashemzadeh, Farhad Heidarian Page 175
    Background and Objectives
    Respiratory distress is one of the most important causes of children admission in hospitals. In most cases, it is due to pneumonia, asthma or acute bronchiolitis. Since theses diseases have a lot of symptoms in common, we decided to study these disorders in more details to facilitate the appropriate diagnosis and treatment based on clinical, laboratory and radiologic findings.
    Methods
    238 children who suffered from respiratory distress and were admitted to pediatric ward in Ghaem hospital were studied. This descriptive study was performed during 3 years including 2 retrospective and one prospective year. The relationship between variables was analyzed using chi-square test.
    Results
    The patients were six months to five years old. Pneumonia (40.3%) asthma (30.3%) and bronchiolotis (16.8%) were the most common causes of respiratory distress. Totally, 61.1% of the patients were male. The mean age of the patients was 10.3 months in bronchiolitis and 36.6 months for asthma. The most common symptom among these three diseases was tachypnea. Most of the patients were admitted in winter and fall respectively. The main radiologic pattern in pneumonia was pulmonary infiltration and for asthma and acute bronchiolitis it was pulmonary hyperinflation.
    Conclusion
    Proper attention to signs and symptoms as well as laboratory and radiologic fndings is necessary for accurate diagnosis. In this study the most common cause of respiratory distress in children under 5 was found to be pneumonia, asthma and bronchiolitis respectively.
    Keywords: Respiratory Distress, Asthma, Pneumonia, Bronchiolitis
  • Eabbas Yazdanbod, Fateme Samadi, Reza Malekzade, Masuood Babaie, Manoogehr Iranparvar, Ahmad Azami Page 180
    Background and Objectives
    Recent studies in Ardabil province indicated that upper GI cancer is the most common kind of cancer in this province. Due to the lack of any study concerning the survival rate of the patients in this province, the present research set out to evaluate the effect of demographic features of GI cancers, risk factors, histopathology type, the site of tumor and treatment on the survival rate of these patients.
    Methods
    In this descriptive-analytical and prospective study, we followed up 420 upper GI cancer cases (141 esophagus cancers and 279 stomach cancers) who were initially diagnosed in the only subspeciality GI clinic of Ardabil province during four years from 2000 to 2003.
    Results
    The information related to 299 patients was recorded. The dates of death of 55 cases were found referring to the provincial death registration program while the addreses of 67 cases were not found. The 1-4-year survival rates in the patients with upper GI cancer in Ardabil province were 25.9%, 11.1%, 4.5% and 1.8% respectively. In this study men had a lower survival rate than women and patients with esophagus cancer had a longer survival rate. In the patients with stomach cancer "Signet ring cell type" histopathology had the lowest survival rate. The patients who had undergone surgery survived longer than other patients with no resectional surgery treatment. Histopathology grading, age at first diagnosis, positive familial history of GI cancer, as well as cigarette, alcohol and opium consumption had no effect on survival rate of these patients.
    Conclusion
    Overall survival rate of our patients is very low this condition might be related to late diagnosis and less treatment facilities in Ardabil province.
    Keywords: Survival, GI Cancer, Esophagus Cancer