فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 18 (زمستان 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/10/11
  • تعداد عناوین: 14
|
  • فیروز امانی، دکترمنوچهر براک، نیره امینی ثانی، محمدحسین دهقان صفحه 305
    زمینه و هدف
    تامین، حفظ و ارتقای سطح سلامت نوزادان به عنوان یک گروه آسیب پذیر در خدمات بهداشتی- درمانی جایگاه ویژه ای دارد. بر اساس آمار موجود از 130 میلیون نوزادی که هر سال در دنیا متولد می شوند چهار میلیون در کمتر از یک هفته می میرند که 99% از این مرگ ها در کشورهای در حال توسعه رخ می دهد. مرگ نوزادی 38% از کل مرگ های زیر پنچ سال را شامل می شود. برای کاهش میزان مرگ نوزادی باید به نکاتی چون وضعیت مادر شامل مراقبت قبل و بعد از دوران بارداری، عوامل وابسته به زایمان و علل تهدید کننده حیات نوزادان در 28 روز اول زندگی توجه داشت. مطالعه حاضر در راستای شناسایی عوامل موثر بر مرگ و میر نوزادی در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اردبیل انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مورد - شاهدی که بر روی 80 مرگ نوزادی و 80 مورد متولدین زنده انجام شد. ابتدا برای دستیابی به نتایج توصیفی اطلاعات دموگرافیک دو گروه به صورت جداگانه آنالیز شد و سپس در بین 80 مرگ نوزادی شایع ترین عوامل موثر بر مرگ و میر نوزادی به دست آمد و سپس برای اینکه تاثیر عوامل اجتماعی و محیطی تاثیر گذار نیز سنجیده شود از والدین دارای متولدین زنده با خصوصیات گروه مرگ نوزادی نیز سوالاتی در زمینه عوامل اجتماعی پرسیده شد و در نهایت تمام عوامل موثر در دو گروه مقایسه شد.
    یافته ها
    از بین 160 نوزاد مورد مطالعه 71 نفر (44/4%) دختر و بقیه پسر بودند. میزان مرگ نوزادی در پسران 1/3 برابر دختران بود. تعداد 16 نفر (12/1%) از مادران در دو گروه سابقه مرده زایی داشتند. 18 نفر (11/3%) از کل مادران نوزادان بی سواد و27 نفر (16/9%) دارای تحصیلات دانشگاهی بودند. 31 نفر (19/4%) از کل نوزادان دارای وزن کمتر از 1500 گرم، 42 نفر(26/3%) وزن 1500 تا 2500 گرم و بقیه دارای وزن بالای 2500 گرم بودند. 37 نفر (46/3%) از مادران نوزادان گروه مرگ نوزادی و 24 نفر (30%) از مادران نوزادان گروه متولدین زنده بیان داشتند که در محل سکونت خود وسیله نقلیه وجود نداشت. شایع ترین علت مرگ نوزادی نارسی با 44 مرگ نوزادی (55/1%) و بعد از آن آسپیراسیون، سپتی سمی و آسفکسی هر کدام با چهار مورد مرگ نوزادی (2/5%) بود. بین وزن نوزادان، وجود یا عدم وجود وسیله نقلیه در محل سکونت مادران، شهری یا روستایی بودن مادران و وقوع مرگ نوزادی ارتباط آماری معنی دار وجود داشت (p=0/023).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده عوامل متعددی از قبیل وزن هنگام تولد، وجود یا عدم وجود وسیله نقلیه در محل سکونت مادران و شهری یا روستایی بودن مادران در وقوع مرگ نوزادی دخیل بودند. لازم است در زمینه کاهش اثرات این عوامل تصمیمات لازم اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: مرگ و میر نوزادی، نارسی، آسپیراسیون، آسفکسی
  • بهمن بشر دوست، حسین دوستکامی، زیبا فعالپور، خدیجه اسلام نژاد، علی عابدی صفحه 311
    زمینه و هدف
    مشکلات قلبی- عروقی در بیماران همودیالیزی یکی از علل عمده مرگ و میر می باشد. بیو مارکرهای قلبی مانند تروپونین ها در تشخیص آسیب های قلبی بسیار حساس می باشند. تروپونینI می تواند در تشخیص آسیب حاد قلبی- عروقی در بیماران همودیالیزی مورد استفاده قرار گیرد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی در 39 بیمار همو دیالیزی مرکز همودیالیز بیمارستان بوعلی اردبیل انجام گرفت. سطح ترو پونین I با استفاده از روش الیزا و میزان Cr، BUN و Hb قبل دیالیز در این بیماران سنجیده شد. با استفاده از اکوکاردیوگرافی LVH (Left Ventricular Hypertrophy) وLVMI (Left Ventricular Mass Index) اندازه گیری گردید. در نهایت اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران 52/92 سال بود. 26 نفر مرد و 13 نفر زن بودند. میانگین میزان تروپونین I، 0/78 میکروگرم در لیتر بود. بین سطح تروپونین I و LVMI، سن و جنس ارتباط آماری معنی داری یافت نشد. ما بین سطح تروپونین I با EF (Ejection Fraction) و اختلال دیاستولیک ارتباط آماری معنی داری وجود داشت(p=0/05).
    نتیجه گیری
    سطح تروپونین I می تواند به عنوان معیاری از اختلال فانکشن دیاستولیک در بیماران دیالیزی باشد.
    کلیدواژگان: تروپونین I، همو دیالیز، اختلال دیاستولیک، LV Mass Index
  • افشار تموک، فرهاد صالح زاده، نیره امینی ثانی، ژوبین مقدم یگانه صفحه 316
    زمینه و هدف
    هیپر بیلی روبینمی نوزادی از شیوع قابل توجهی برخوردار است. بررسی هیپر بیلی روبینمی نوزادی و عوامل موثر بر آن، گامی در جهت کاهش میزان بروز و در نتیجه کاهش هزینه های درمانی قابل توجه حاصل از آن می باشد، از طرفی عدم تشخیص به موقع و درمان مناسب هیپربیلی روبینمی نوزادی می تواند عوارض مغزی - عصبی غیر قابل جبرانی به جا بگذارد. این مطالعه با هدف بررسی اتیولوژی هیپربیلی روبینمی نوزادی و علایم همراه آن انجام شد تا راهگشای تدابیر درمانی مناسب و به موقع باشد.
    روش کار
    این مطالعه به روش مقطعی در نیمه اول سال 1382 روی نوزادان بستری شده با هیپر بیلی روبینمی در بیمارستان سبلان اردبیل صورت گرفت، پس از اخذ شرح حال، معاینه بالینی و سنجش بیلی روبین تام و مستقیم، اطلاعات حاصل در پرسش نامه ای درج شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 10 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    از 132 نوزاد بستری شده با هیپربیلی روبینمی50% پسر و بقیه دختر بودند، که از این تعداد 85/6% ترم و بقیه نارس بودند. 56% نوزادان به طریق زایمان سزارین متولد شده بودند. 6/8% موارد هیپربیلی روبینمی مربوط به 24 ساعت اول بود که پاتولوژیک محسوب شد، 72% مربوط به روز دوم تا هفتم، 17/2% مربوط به هفته دوم و 4% مابقی زردی طول کشیده داشتند. 65% نوزادان فرزند اول خانواده بودند. متوسط زمان بستری 8/4 روز بود، 34/8% از نوزادان علاوه بر هیپربیلی روبینمی علایم پاتولوژیک دیگری نیز داشتند و از وخامت بالینی بدتری برخوردار بودند. حدود 23% از این میزان مربوط به نوزادان متولد شده از طریق سزارین و فقط 11/8% متولد شده با زایمان طبیعی بودند. 46 نفر (34/8%) از نوزادان علاوه بر زردی علایم پاتولوژیک همراه نیز داشتندکه در 33 نوزاد (25%) با ایکتر پاتولوژیک عفونت مسجل بود. سندرم کریکلر نجار یک مورد، ناسازگاری ABO 11مورد (8/33%) و ناسازگاری Rh در سه مورد (2/8%) علت هیپر بیلی روبینمی بود. در مجموع علت دقیق 36/89% از هیپر بیلی روبینمی ها مشخص شد.
    نتیجه گیری
    عواملی مثل زایمان به روش سزارین، عفونت نوزادی، نارسی، ناسازگاری ABO و Rh هم در بروز هیپر بیلی روبینمی و هم افزایش شدت آن تاثیر قابل ملاحظه ای دارد.
    کلیدواژگان: هیپر بیلی روبینمی نوزادی، علل ایکتر، ایکتر نوزادی
  • شهرام حبیب زاده، زهرا تذکری، فیروز امانی، یونس ششگلانی، خدیجه خداپناه صفحه 321
    زمینه و هدف
    از سال 1985 به دلیل افزایش موارد سل در زمینه ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV (Human Immunodeficiency Virus مجددا طغیان هایی از سل در جهان گزارش شده است، به طوری که از سال های 1985 تا 1991 بروز سل درکشورهای اروپایی و آمریکا افزایش یافته است. در طغیان هایی از بروز سل مقاوم به چند دارو (Multi Drug Resistant) در آمریکا 18 تا 35 درصد از کارکنانی که در مواجهه با مسلولین بوده اند آزمون PPD منفی آنها به مثبت تبدیل شده است (PPD Conversion). از این رو افزایش خطر بروز سل در کارکنان خدمات بهداشتی و پیدا شدن سل مقاوم به درمان در آنان مجددا مطرح شده است. این مطالعه به منظور بررسی میزان تماس کارکنان خدمات بهداشتی بیمارستان بوعلی با مایکوباکتریوم توبرکلوزیس انجام شده است.
    روش کار
    در یک مطالعه مقطعی- تحلیلی تمامی پرسنل پرستاری بیمارستان بوعلی شامل 96 نفر وارد مطالعه شدند.با توجه به اینکه در بیمارستان بوعلی آزمون PPD (Purified Protein Derivative) در حین استخدام به عمل نیامده بود، بنابراین اطلاعاتی از مثبت یا منفی بودن آزمون در بدو شروع کار در بیمارستان وجود نداشت، از این رو 30 نفر از کارکنان دانشکده پزشکی که سابقه حضور در بخش های بیمارستانی به عنوان کارمند بهداشتی- درمانی نداشتند و 60 نفر از دانشجویان دانشگاه که هنوز وارد دوره کارآموزی بالینی نشده بودند برای به دست آوردن تخمینی از میزان تماس قبل از شروع کار حرفه ای پرستاری، برای مقایسه انتخاب و تست شدند.
    یافته ها
    از96 نفر 72 نفر زن و 24 نفر مرد بودند. میزان مثبت بودن آزمون PPD در کل 50% بود. آنالیز سنوات خدمت نشان داد که با افزایش سنوات خدمت، احتمال مثبت شدن آزمون PPD بیشترمی شود. در 60 نفر گروه دوم شامل دانشجویان دانشگاه که هنوز وارد کارآموزی بالینی نشده بودند میانگین سنی 2/9±21/6 سال بود و آزمون مانتو در 13/3% موارد مثبت بود. در گروه سوم شامل 30 نفر از کارمندان دانشکده پزشکی میزان مثبت شدن آزمون مانتو 23/3% بود و میانگین سنی در این گروه 6/5±33/3 بود.
    نتیجه گیری
    شغل پرستاری با میزان 50% مثبت بودن تست مانتوقویا با افزایش احتمال تماس با باسیل سل همراهی دارد. این احتمال تقریبا دو برابر بیشتر از احتمال تماس سایر کارکنان اداری است.
    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، آزمون مانتو، PPD، کارکنان خدمات بهداشتی
  • خسرو حضرتی تپه، محمد رهبر، ساسان حجازی، مهیار مستقیم صفحه 327
    زمینه و هدف
    کریپتوسپوریدیوم جزو پروتوزوئرهای کوکسیدیال در زیر شاخه اپیکمپلکسا و از انگل های فرصت طلب می باشد. این انگل علیرغم پراکندگی جهانی و وجود گونه های آن در همه نقاط دنیا تا چندین سال قبل ناشناخته مانده بود، اکنون این انگل به عنوان یک عامل بیماریزای مهم در میزبانان دچار ضعف و اختلال سیستم ایمنی و به ویژه بیماران مبتلا به ایدز در سطح دنیا شناخته شده است. با توجه به کشنده بودن این بیماری در مبتلایان به سرطان و بیماران دچار نقص سیستم ایمنی و با توجه به اینکه شهرستان ارومیه یکی از مناطق مهم پرورش دام بوده و امکان انتقال بیماری از دام به انسان وجود دارد، این مطالعه به منظور تعیین میزان آلودگی به این انگل طراحی و اجرا شده است.
    روش کار
    این پژوهش به صورت مورد- شاهدی در 72 کودک سرطانی مراجعه کننده به درمانگاه انکولوژی بیمارستان امام خمینی ارومیه به عنوان گروه مورد و 30 کودک با سیستم ایمنی سالم و کارآمد به عنوان گروه شاهد در سال 1380 انجام گرفت. برای تعیین میزان فراوانی آلودگی به انگل کریپتوسپوریدیوم دو نمونه مدفوع از بیماران اخذ گردید و پس از استفاده از روش تغلیظی فرمالین- اتر، نمونه ها به روش اسیدفست اصلاح شده مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    فراوانی عفونت کریپتوسپوریدیوزیس در کودکان سرطانی سه مورد (4/16 %) بود. موارد آلودگی شامل دو نفر روستایی و یک نفر شهری بود ولی این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    انگل کریپتوسپوریدیوم هر چند در سه مورد از جمعیت مورد مطالعه که بیماران تحت شیمی درمانی بودند یافت شد، ولی به علت پایین بودن جمعیت مورد مطالعه رابطه آماری معنی داری از نظر وجود نقص ایمنی و ابتلای به انگل کریپتوسپوریدیوم یافت نشد
    کلیدواژگان: کریپتوسپوریدیوم، کودکان سرطانی، نقص سیستم ایمنی
  • رضا خندقی، هرمز آیرملو، رضا نبیئی، محمد علی آرامی، پیام خماند صفحه 333
    زمینه و هدف
    نوریت بینایی حاد یا التهاب عصب بینایی در تعداد قابل توجهی از موارد و به خصوص در زنان جوان، علامتی از مولتیپل اسکلروزیس و شروعی برای آن خواهد بود. پتانسیل برانگیخته بینایی VEP (Visual Evoked Potential) روشی غیر تهاجمی برای ارزیابی انتقال امواج عصبی از عصب بینایی است. هدف این بررسی پیگیری بیماران با نوریت اپتیک حاد و تغییرات VEP با گذشت زمان است.
    روش کار
    VEP در30 بیمار با تشخیص نوریت بینایی حاد شامل 25 زن (83/3%) و پنج مرد (16/7%) با میانگین سنی 9 ±28/77 سال بررسی شد. برای کلیه بیماران معاینات بالینی و MRI (Magnetic Resonance Imaging) مغزی انجام گرفت. بررسی ها در پایان ماه اول وششم تکرار شدند. یافته های حاصل به کمک برنامه نرم افزار آماری SPSS نسخه 11 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    معاینات بالینی در 12 بیمار (40%) یک اختلال دیگر نورولوژیک را نشان داد. در 19 مورد (63/3%) MRI مغزی غیرطبیعی بود. میانگین تاخیر ظهور موج موسوم به p100 در کلیه موارد غیر طبیعی بود و تنها در هفت بیمار پس از شش ماه VEP به محدوه طبیعی رسید. برای 15 بیمار (50%) تشخیص قطعی و در چهار بیمار (13%) تشخیص محتمل مولتیپل اسکلروز مطرح شد. دامنه موج p100 ارزش پیش آگهی دهنده برای بهبودی ضایعه عصب نداشت.
    نتیجه گیری
    ارزش پتانسیل برانگیخته بینایی در تشخیص ضایعات عصب اپتیک تایید می شود. بررسی حاضر نشان می دهد که حساسیت آن در حدود 80% است و لازم است که از مقایسه دو چشم برای تشخیص اختلال استفاده شود. بررسی دقیق بیماران و درخواست MRI مغزی در اولین مراجعه و پیگیری های بعدی جهت تشخیص زود هنگام مولتیپل اسکلروز توصیه می شود
    کلیدواژگان: پتانسیل برانگیخته بینایی، نوریت اپتیک، مولتیپل اسکلروزیس
  • علیقلی سبحانی، محمد اکبری صفحه 340
    زمینه و هدف
    وضعیت صحیح بدن با توجه به وضعیت آناتومیک ارزیابی می شود. هر گونه تغییر در این وضعیت می تواند مشکلاتی را برای شخص ایجاد کند. وضعیت های غیر طبیعی شایع ممکن است در نواحی سر، ستون مهره ها، کمر بند شانه ای، لگن و دیگر اندام ها به وجود آید. نظر به اینکه سیستم اسکلتی کودکان دبستانی انعطاف پذیری بیشتری دارد در صورت بروز وضعیت بد، امکان پیشرفت و تثبیت آن در این سنین زیاد است. با توجه به محدودیت های دختران از نظر انجام فعالیت های ورزشی احتمال بروز اختلال وضعیتی در این جنس از شیوع بالاتری برخوردار است بنابراین می تواند عوارض جانبی جبران ناپذیری داشته باشد. این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع اختلالات وضعیتی، عوامل احتمالی، روش های پیشگیری و درمان آن در دختران دبستانی انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی بر روی کلیه دانش آموزان دختر دبستان قائم مطلق تهران انجام شد. 261 نفر دانش آموز در رده سنی 11-7 ساله به روش سرشماری انتخاب شدند. اطلاعات مورد نظر از طریق معاینه فیزیکی توسط آناتومیست و فیزیوتراپیست جمع آوری شد. اطلاعات به دست آمده به کمک نرم افزار آماری SPSS نسخه شش مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    8/8% افراد مورد مطالعه در این پژوهش چرخش غیر طبیعی سر داشتند، 1/5% دچار کاهش قوس کمری و 6/9% بچه ها دچار افزایش قوس کمری بودند. بررسی رابطه بین بیرون زدگی کتف با دست غالب و نحوه خوابیدن نشان داد که بین بیرون زدگی کتف راست و چپ و دست غالب ارتباط آماری معنی دار وجود دارد (p=0/001).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه پیشنهاد می شود در مدارس مخصوصا مدارس دخترانه به فعالیت های ورزشی که در بر گیرنده تمام قسمت های بدن (تنه و اندام ها) باشد، زیر نظر یک مربی آموزش دیده اهمیت بیشتری داده شود
    کلیدواژگان: اختلالات وضعیتی، راستای بدن، فعالیت های فیزیکی، دختران دبستانی
  • داریوش سوادی اسکویی، علی عابدی، رضا خندقی صفحه 347
    زمینه و هدف
    فلج هیپوکالمیک یکی از سندرم های نسبتا ناشایع اما بالقوه خطرناک است و در صورت تشخیص و درمان به موقع بیماران بدون هیچگونه عارضه ای نجات می یابند. این سندرم ناشی از بیماری های مختلفی است که با کاهش پتاسیم سرم و فلج حاد سیستمیک مشخص می شود. فلج هیپوکالمیک وقتی اتفاق می افتد که پتاسیم سرم به کمتر از 3/5 میلی مول بر لیتر برسدکه به علت جابجایی پتاسیم به داخل سلول (فلج دوره ای هیپوکالمیک و فلج دوره ای تیروتوکسیکوز) اتفاق می افتد. این مطالعه به منظور تعیین شیوع جنسی، سنی و سایر خصوصیات بیماران مبتلا به فلج دوره ای هیپوکالمیک انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- مقطعی آینده نگر که از سال 1377 تا 1382 در 50 بیمار مراجعه کننده به بخش اعصاب با تشخیص هیپوکالمی (بر اساس مطالعات بالینی و آزمایشگاهی) انجام گرفت. اطلاعات توسط پرسشنامه به دست آمد و پتاسیم سرم اندازه گیری شد. در نهایت داده ها به کمک نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 50 بیمار مبتلا 46 نفر مرد (92%) و چهار مورد زن (8%) بودند. محدوده سنی بیماران بین 60-19 سال بود و میانگین سنی بیماران 9/1 ± 33/16 سال بود. میانگین پتاسیم سرم در هنگام بستری 0/49 ± 2/37 به دست آمد. با افزایش سن بروز هیپوکالمی نیز افزایش یافت، ولی بیشترین تعداد بیماران (76%) در محدوده سنی 20 تا 40 سال بودند. در 86% موارد زمان وقوع حمله در شب و اوایل صبح بود. 11 بیمار مصرف غذاهای پرکربوهیدرات و 11 بیمار سابقه مصرف کورتن را ذکر کردند. در 21 مورد عود مجدد وجود داشت؟. در 40 بیمار فلج در چهار اندام و در 12 بیمار فلج در دو اندام بود. در 4% بیماران فشار خون بالا وجود داشت و از 14 آزمون تیروئیدی انجام شده چهار مورد هیپرتیروئید بودند. EKG در هشت بیمار طبیعی بود ولی در سایر موارد تغییرات غیر طبیعی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نسبت موارد ابتلای مذکر به مونث بر خلاف منابع خارجی بالا است ولی کاهش سطح پتاسیم در زنان نسبت به مردان به مراتب بیشتر است. درمان با استازولامید و KCLخوراکی به طور همزمان نه تنها مدت زمان بستری را کاهش می دهد بلکه در درمان بیماری موثرتر است.
    کلیدواژگان: هیپو کالمی، فلج دوره ای، فلج حاد سیستمیک
  • صمد غفاری، علی گل محمدی صفحه 352
    زمینه و هدف
    انفارکتوس حاد میوکارد یکی از شایع ترین علل بستری بیماران در کشورهای صنعتی می باشد و سالانه تعداد زیادی مرگ به علت این بیماری رخ می دهد. این بیماری به طور معمول با لکوسیتوز و افزایش تعداد نوتروفیل ها همراه است. این که نوتروفیلی در انفارکتوس حاد میوکارد علتی برای آسیب میوکارد و بروز نارسایی پمپ قلب می باشد یا این که معلول آن است معلوم نیست، ولی در هر صورت اثبات وجود این رابطه کاربرد بالینی بسزایی خواهد داشت.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی- تحلیلی در 146 بیماری که با تشخیص انفاکتوس میوکارد در سی سی یو بیمارستان شهید مدنی تبریز بستری شده بودند انجام شد. 68 بیمار واجد شرایط وارد مطالعه شدند. معیارهای تشخیص انفارکتوس در این مطالعه شامل علایم بالینی، معیارهای نوار قلبی و یافته های پارا کلینیک بودند. از کلیه بیماران آزمایش CBC-H1 به عمل آمد و وجود یا عدم وجود CHF (Congestive Heart Failure) در چهار روز اول بستری تعیین گردید. سپس داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و از آزمون های آماری مجذور کای و تی استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین تعداد نوتروفیل در گروه مبتلا به نارسایی قلب 11291 و در گروه غیر مبتلا به نارسایی احتقانی قلب 8440 بود. این اختلاف از نظر آماری معنی داربود (p=0/01). در کل از بین 23 بیمار مبتلا به نارسایی احتقانی قلب، 16 نفر تعداد نوتروفیل بالای 8500 داشتند و از 45 بیمار غیر مبتلا به نارسایی احتقانی قلب، 19 نفر تعداد نوتروفیل بالای 8500 داشتند (p=0/03 OR=3/12). همچنین از بین 35 نفری که نوتروفیل بالای 8500 داشتند 24 نفر EF (Ejection Fraction) کمتر از 45% و 11 نفر EF بیشتر از 45% داشتند (p=0/015).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه ارتباط مشخصی بین وجود نوتروفیلی در هنگام پذیرش بیماران با میزان بروز نارسایی قلبی و اختلال عملکرد بطنی در اکوکاردیوگرافی طی چهار روز اول بستری به دست آمد، بنابراین در بیمارانی که نوتروفیل بالایی دارند نیاز به اقدامات تهاجمی تری جهت پیشگیری از نارسایی قلبی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: نوتروفیلی، انفارکتوس حاد میوکارد، نارسایی احتقانی قلبی
  • سریه گل محمدلو، فرزانه برومند، میترا اسدی افشار صفحه 357
    زمینه و هدف
    حاملگی ناخواسته یکی از معضلات مهم کشورهای جهان است. در کشور ما نیز علیرغم تلاش های فراوان مسئولین دستگاه های ذیربط و پوشش وسیع تنظیم خانواده، حاملگی ناخواسته و عواقب ناشی از آن از جمله سقط های عفونی از مشکلات شایع می باشند. مطالعه حاضر به منظور بررسی علل حاملگی های ناخواسته در خانم های حامله مراجعه کننده به بیمارستان کوثر ارومیه انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی است. اطلاعات مورد نیاز در 330 مورد حاملگی ناخواسته از 1830 زن حامله مراجعه کننده به بیمارستان کوثر ارومیه در طی شش ماه آخر سال 1378، از طریق مصاحبه حضوری و تکمیل پرسشنامه جمع آوری شده است. داده های جمع آوری شده از طریق نرم افزار آماری SPSS و با استفاده از آزمون های آماری مجذور کای و تی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    83/6% افراد مورد مطالعه بی سواد و کم سواد، 96/36% خانه دار، 59/69% سن بیش از 30 سال و 79/09% تعداد فرزندان سه و یا بیشتر داشتند. در مورد روش جلوگیری از بارداری 40% از قرص ضدبارداری، 25/5% روش طبیعی، 10% IUD (Intra Uterine Device)، 6/4% روش های تزریقی، 4/5% مینی پیل، 6/3% کاندوم، 2/7% شیردهی، 0/9% ریتمیک و 0/6% از توبکتومی استفاده می کردند. 5/8% افراد از هیچ روش ضدبارداری استفاده نمی کردند. بین افزایش سن و دفعات حاملگی ناخواسته از نظر آماری ارتباط آماری معنی دار به دست آمد (p<0/0001 r=0/44). یک همبستگی منفی معنی دار بین میزان تحصیلات و دفعات حاملگی (p<0/0001 r=0/39) به دست آمد. علل ناکامی شامل استفاده نامرتب از قرص، مینی پیل و کاندوم (هر کدام بیش از 90%)، عدم آشنایی با روش مقابله به هنگام فراموشی مصرف قرص (0/77)، خارج کردن IUD، قصور درتزریق در روش DMPA (Depot Medroxy Progestrone Acetate) و استفاده غلط از روش شیردهی بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد افراد مورد مطالعه علیرغم دسترسی مناسب به روش های مطمئن پیشگیری، عموما به علت کمبود اطلاعات، استفاده نامرتب و برداشت های نادرست از عوارض روش های پیشگیری، از روش های غیر مطمئنی که در آنها احتمال شکست به علت سهل انگاری فردی یا فراموشی وجود داشت، استفاده می کردند. مد نظر قرار دادن مشکلات ذکر شده توسط مراکز تنظیم خانواده می تواند شیوع حاملگی ناخواسته را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: حاملگی ناخواسته، تنظیم خانواده، حاملگی
  • مسعود نادرپور، یلدا جباری مقدم صفحه 362
    زمینه و هدف
    عفونت حاد گوش میانی دومین بیماری شایع دوران کودکی است که در صورت عدم درمان مناسب می تواند به عفونت مزمن گوش میانی تبدیل شود و در این صورت نیازمند مداخله جراحی خواهد بود. درمان جراحی اوتیت مدیای مزمن بر پایه دو عامل شامل حذف کامل نسوج پاتولوژیک و بهبود شنوایی است. ترومای حلزون گوش داخلی (ناشی از به کارگیری ساکشن، دریل جراحی، دستکاری استخوانچه ای در حین جراحی گوش میانی) ممکن است کاهش شنوایی حسی- عصبی ایجاد کند. کاهش شنوایی حتی به مقدار کم هم می تواند اثرات قابل توجه در بیماران داشته باشد. مطالعه حاضر به منظور بررسی کاهش شنوایی حسی - عصبی در اعمال جراحی گوش انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه به روش مقطعی - تحلیلی- مقایسه ای بر روی 100 بیمار بستری شده در بخش گوش، حلق و بینی بیمارستان امام خمینی تبریز در طی سال های 82-1380 انجام شد. اطلاعات بر اساس منحنی اودیوگرام قبل و بعد از عمل جراحی جمع آوری و تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در مقایسه اودیوگرام قبل و بعد از عمل جراحی گوش، میزان کاهش شنوایی حسی- عصبی بعد از عمل جراحی در شش بیمار (6%) دیده شد. پنج مورد (83%) از این بیماران زن بودند. بیشترین میزان عارضه (66/6%) به دنبال جراحی تمپانوپلاستی با ترمیم استخوانچه ای بود. هیچ موردی از کاهش شنوایی حسی- عصبی به دنبال رادیکال ماستوئیدکتومی و رادیکال ماستوئیدکتومی مدیفیه دیده نشد.
    نتیجه گیری
    هر نوع جراحی در گوش میانی با احتمال آسیب به عصب صورتی و در نتیجه کاهش شنوایی همراه است. از آنجا که معمولا جراحی گوش میانی برای بهتر شدن عملکرد گوش میانی انجام می گیرد چنین خطری باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد. در مطالعه حاضر دستکاری استخوانچه ای نقش عمده در پیدایش عارضه کاهش شنوایی حسی- عصبی بعد از جراحی داشت.
    کلیدواژگان: کاهش شنوایی، حسی، عصبی، جراحی گوش، اوتیت میانی مزمن
  • احمد هاشم زاده، فرهاد حیدریان صفحه 367
    زمینه و هدف
    آرتریت ایمیون جوانان یک بیماری با علت نامعلوم است که در اطفال زیر 16 سال رخ می دهد و از شایع ترین بیماری های همبندی اطفال و از علل مهم تغییر شکل پایدار مفاصل و نیز نابینایی در کودکان است. با توجه به اهمیت بیماری، میزان شیوع، انواع مختلف بیماری، علایم بالینی و آزمایشگاهی آن مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- مقطعی جهت بررسی بالینی و آزمایشگاهی آرتریت روماتوئید جوانان در گروه سنی 6 ماهه تا 12 ساله انجام شد. بیماران مورد بررسی 24 نفر بودند که در دو مرکز دانشگاهی بیمارستان قائم و امام رضای دانشگاه علوم پزشکی مشهد در طی چهار سال مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات به کمک پرسشنامه از پرونده بیماران به دست آمد. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار آماری SPSS مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    شایع ترین فرم بیماری نوع پلی آرتیکولر بود. اوج ابتلای سنی 11 سالگی بود. ابتلای پسران بیشتر از دختران دیده شد. شایع ترین مفاصل درگیر زانو، مچ پا و مچ دست بود. اکثر بیماران بی اشتهایی و تحریک پذیری داشتند. تب در 100% بیماران نوع سیستمیک و دو سوم بیماران با نوع پلی آرتیکولر وجود داشت. مهم ترین یافته های آزمایشگاهی افزایش ESR، CRP مثبت و آنمی بود. پاسخ درمانی به آسپرین یا کورتن بسیار عالی ارزیابی گردید.
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر نسبت به مطالعات مشابه سن شروع بیماری کمی بالاتر بود. تب در 100% بیماران مبتلا به نوع؟ سیستمیک و راش های جلدی در اکثر این بیماران دیده شد، بنابراین در موارد وجود تب و راش های جلدی بایستی به فکر آرتریت ایمیون جوانان بود. در اکثریت موارد استفاده از آسپرین و یا پردنیزولون درمان مناسبی برای این بیماران بود.
    کلیدواژگان: آرتریت ایمیون جوانان، یووئیت مزمن، فاکتور روماتوئیدی
  • پروین یاوری، یداللهمحرابی، محمد امین پورحسینقلی صفحه 371
    زمینه و هدف
    سرطان پستان یکی از شایع ترین سرطان های زنان است که در صورت تشخیص زودرس و به موقع در مراحل اولیه شانس درمان آن افزایش یافته و موجب بالارفتن طول عمر افراد مبتلا به این سرطان خواهد شد. این مطالعه به منظور تعیین میزان آگاهی و عملکرد زنان از خودآزمایی پستان در دو گروه مبتلایان به سرطان پستان و گروه شاهد انجام گرفت تا از نتایج آن در طراحی برنامه های آموزشی مناسب در مورد افزایش آگاهی زنان درباره سرطان پستان و روش های تشخیص زودرس استفاده شود.
    روش کار
    این پژوهش از نوع مطالعه مورد-شاهدی بر پایه اطلاعات بیمارستانی است که روی 303 زن مبتلا به سرطان پستان و 303 زن به عنوان گروه شاهد انجام گرفت. در نهایت داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شد و از آزمون آماری مجذور کای استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد آگاهی از روش های تشخیص زودرس سرطان پستان در زنان مبتلا در حدود چهار برابر افراد گروه شاهد است (p<0/001)، همچنین آگاهی از روش های لازم برای تشخیص به موقع سرطان پستان در گروه بیماران از گروه شاهد بیشتر است (p<0/001). 61% از زنان گروه مورد و 32% از زنان گروه شاهد خودآزمایی پستان را از اقدامات لازم برای تشخیص زودرس سرطان پستان ذکر کردند. 75% در گروه شاهد و 47% در گروه بیماران زمان مناسب خودآزمایی را نمی دانستند (p<0/001). بیش از دو سوم افراد در هر دو گروه زمان مناسب و لزوم انجام خودآزمایی پستان در افراد یائسه یا باردار را نمی دانستند و اختلاف بین دو گروه از نظر آماری معنی دار بود (p<0/001). انجام خودآزمایی پستان در زنان بیمار بیش از گروه شاهد بوده است (p<0/04) و همچنین فاصله زمانی انجام خودآزمایی پستان به طور معنی داری در دو گروه متفاوت می باشد (p<0/01). دلایل عدم انجام خودآزمایی پستان در دو گروه دارای تفاوت معنی داری بوده است (p<0/05). مراجعه منظم به پزشک برای معاینه و تشخیص زودرس در هر دو گروه پایین بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه میزان آگاهی و عملکرد افراد تحت مطالعه در مورد خودآزمایی پستان و مراجعه به پزشک برای معاینات پستان پایین بوده است بنابراین تدوین برنامه های آموزشی در رابطه با خودآزمایی ماهیانه پستان و گذراندن دوره آموزشی جهت ارتقای سطح آگاهی زنان در مورد تشخیص زودرس سرطان پستان و انجام صحیح و مرتب آن ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، خودآزمایی پستان، آگاهی، عملکرد
  • فرهاد صالح زاده صفحه 378
    واژه تب دوره ای و بیماری هایی که تحت عنوان تب دوره ای شناخته می شوند، در طب کودکان جایگاه ویژه ای به خود اختصاص داده است. ماهیت دوره ای و تب مهم ترین ویژگی این سندرم هاست، هر چند ممکن است علایم و نشانه های دیگری نیز در هر سندرم وجود داشته باشد. از طرفی در بسیاری از این سندرم ها الگوی فامیلی نیز دیده می شود. شناخت درست و دقیق این سندرم ها با توجه به شیوع برخی از آنها در شمال غرب ایران ضروری به نظر می رسد. امروزه حداقل هفت نوع سندرم تب دوره ای در طب کودکان شرح داده شده است. اولین سندرم تب مدیترانه ای فامیلی FMF می باشد و آخرین آن سندرم PFAPA است. سندرم های دیگر هیپر IgD، FCAS، Muckle-Wells، CINCA و TRAPS هستند.
    کلیدواژگان: سندرم های تب دوره ای، تب مدیترانه ای فامیلی، سندرم CINCA، TRAPS، FCAS، سندرم Muckle-Wells
|
  • Firooz Amani, Manoogehr Barak, Naiere Aminisani, Mohammad Hosein Dehghan Page 305
    Background and Objectives
    Providing, maintainance and promotion of neonatal health as a special high-risk group has a special role in heath services. According to statistics, 4 million out of 130 million neonates, born every year, die in the first week of their life. 99% of this mortality takes place in developing countries. 38% of the deaths below the age of 5 belongs to neonatal deaths. To decrease this mortality, some factors such as mother condition (including health care both before and after pregnancy), perinatal factors and life-threatening factors in the first 28 days after birth. This study was performed in hospitals under Ardabil University of Medical Sciences to determine the related factors of neonatal mortality.
    Methods
    This case-control study was conducted on 160 neonatals (80 cases of neonatal deaths and 80 live births as controls). The demographic data of two groups were separately analyzed to obtain descriptive results. Also the most common causes of neonatal mortality were obtained through studying cases. Moreover, the parents of live neonates were asked questions to evaluate the effect of social factors. Finally all of these related factors were compared.
    Results
    From 160 neonates under study, 71 (44.4%) were female and others were male. Neonatal mortality in males was 1.3 times as much as that in females. 16(12.1%) mothers had history of still birth. 18(11.3%) mothers were illiterate and 27 (16.9%) had college education. 31(19.4%) neonates were under 1500gr, 42 (26.3%) 1500- 2500gr and others above 2500 gr. 37 (46.3%) mothers in case group and 24(30%) in control had no access to transportation facilities. The most common causes for neonatal mortality were prematurity with 44 (55.1%) cases and aspiration, septicemia, asphyxia each one with 4 (2.5%) cases. There were statistically significant relationship between neonatal mortality rate on the one hand and birth weight, access to transportation facilities and mothers, living place (rural or urban) (p=0.023).
    Conclusion
    According to the results, factors such as birth weight, access to transportation facilities as well as the mothers’ living location (rural or urban) were determining factors in the neonatal mortality. Some measures seem necessary to by taken in order to decrease the effect of thses factors.
    Keywords: Neonatal Mortality, Prematurity, Aspiration, Asphyxia
  • Bahman Bashardoost, Hosein Doostkami, Ziba Faalpoor, Khadige Eslamnegad, Ali Abedi Page 311
    Background and Objectives
    Cardiovascular events are among the most common causes of mortality in patients with end stage renal disease. Caediac biomarkers such as troponins are very sensitive in diagnosing heart problems. Troponin I can be used to diagnose acute cardiovascular problems in hemodialysis patients.
    Methods
    In this descriptive-analytical and cross-sectional study the level of troponin I was measured in 39 hemodialysis patients using ELISA method and BUN, Cr and Hb level before hemodialysis. LVH and LVMI were determined by echocardiography. The data were analyzed using SPSS.
    Results
    The patients were 52.92 years old on average. 26 patients were male and 13 female. The average of tropnin I was 0.78 μ g/l. There was no meaningful relationship between troponin I and LV MI, age and sex. However, a significant relationship was found between the level of troponin I with EF and diastolic dysfunction (p=0.05).
    Conclusion
    Troponin I can be regarded as an indicator of LV dysfunction.
    Keywords: Troponin I, Hemodialysis, Diastolic Dysfunction, LV Mass Index
  • Afshar Tamook, Farhad Salehzadeh, Naiere Aminisani, Goubin Moghaddam Yeganeh Page 316
    Background and Objectives
    The incidence of neonatal hyperbilirubinemia disease is noticeable. Studying neonatal hyperbilirubinemia and its related factors is a step to reduce its incidence and remarkable treatment expenses. On the other hand, due to lack of on time recognition and suitable treatments, this disease can cause irreversible neuro-cerebral complications. This study was conducted to examine the etiology of neonatal hyperbilirubinemia and its associated signs, in order to provide on time and suitable treatment measures.
    Methods
    This cross-sectional study was performed in 2003 on neonates affected by neonatal hyperbilirubinemia in Ardabil Sabalan hospital. The data obtained from their conditions, clinical examination, and measurment of total and direct bilirubine was used to fill out a questionnaire. The data were analyzed by SPSS software (release 10).
    Results
    From among 132 neonates affected by neonatal hyperbilirubinemia, 50% were male and others were female. 85.6% of these subjects were fullterm births and the rest were premature. 56% of these neonates were born by C/S. 6.8% of hyperbilirubinemia cases, which were considered as “pathologic”, occurred during 24 hours after birth. 72% were related to the second to seventh days of birth, 17.2% to second week of birth, and the rest (4%) had prolonged Icter. 65% of these neonates were the first children of the family. The average time of hospitalization was 4.8 days. 34.8% of these neonates had pathologic signs beside hyperbilirubinemia and had a clinically serious condition. About 23% of these neonates were born by C/S and only 11.8% of them were vaginal births. 46 cases (34.8%) had accompaynig pathologic problems in addition to Icter, among whom 33 children (25%) had evident infection. The causes of hyperbilirubinemia were Crigler-Najjar syndrome in one case, ABO in 11 cases (8.33%) and RH discord in 4 cases (2.8%). Generally speaking the precise cause of 36.89% of Hyperbilirubinemia was determined.
    Conclusion
    Some factors such as children by C/S, neonatal infection, prematurity, ABO discords and RH discords play an important role in hyperbilirubinemia incidence and severity.
    Keywords: Neonatal Hyperbilirubinemia, Icter Causes, Neonatal Icter
  • Shahram Habibzadeh, Zahra Tazacori, Firooz Amani, Uoones Sheshgellani, Khadige Khodapanahi Page 321
    Background and Objectives
    Since 1985 because of increasing incidence of tuberculosis (TB) in HIV background, the outbreaks of TB have been reported in different parts of the world. From 1985 to 1991 the incidence of TB increased by 18% in United States and Europe. In Multi Drug Resistant outbreaks of TB in United States 18 to 35% of heath care workers (HCW) who had exposure to TB patients had PPD Converted to positive test (Seroconversion). That is why the risk of TB incidence in health care workers has been put forward again. This study was designed to determine the rate of Buali hospital HCW exposure to mycobacterium tuberculosis.
    Methods
    All 96 HCW of Buali hospital took part in this cross-sectional and analytical study. No PPD test was performed for HCW in this hospital in the beginning of their employment. For this reason 30 officers who had not previously worked in hospital wards and 60 medical students who had not started their clinical course were selected to obtain an estimation of PPD test before starting professional nursing.
    Results
    Out of 96 subjects, 72 were female and 24 were male. Rate of positive PPD was 50% in general. Data analysis showed that PPD positivity was in direct relationship with number of working years in hospital. In 60 university students whose mean age was 21.6± 0/2.9 PPD positivity rate was 13.3%. I the third group consisting of 30 office workers (mean age=333±6.5) it was 23.3%.
    Conclusion
    This study shows that HCW with 50% of PPD positivity are in exceeding probability of mycobacterium tuberculosis exposure, which is almost twice as much as the other office workers, possibility of exposure.
    Keywords: Mycobacterium Tuberculosis, PPD Test, Health Care Workers
  • Khosro Hazrati Tappeh, Mohammad Rahbar, Sasan Hejazi, Mahiar Mostaghim Page 327
    Background and Objectives
    Cryptosporidium is a coccidial protozoa parasite belonging to subphylum of Apicomplexa. Although it is globally widespread and its species exist all over the world, this parasite was unknown until several years ago. Nowadays it is considered as an important infective agent in Immunocompromised hosts especially patients with AIDS. Due to high mortality rate of this infection in immunocompromised and cancerous patients and because of the popularity of Urmia as one of the animal husbandry regions in Iran and since this disease is likely to transfer from animals to human beings this study was conducted to determine the rate of contamination with this parasite.
    Methods
    This case-control study was performed on 72 children (case) with cancer who referred to oncology clinic of Urmia Imam Hospital during 2001. Another 30 children with normal immune system were selected as controls. To determine the amount of contamination with parasite, two fecal specimens were collected from each patient. After being concentrated with Formalin–Ether, these specimens were examined using modified acid fast method.
    Results
    Three cases of cryptosporidiosis was seen in the patients (4.16%). Of these, there were 2 patients from the rural area and 1 from urban region. There was no significant relationship between the presence of cryptosporidiosis and living in rural or urban areas.
    Conclusion
    Cryptosporidium was detected in three cases of the patients under study who were undertaking chemotherapy. However since the population under study was small, no statistically significant relationship was found between being immunocompromised and contamination with parasite.
    Keywords: Cryptosporidium, Cancerous Children, Immunodeficiency
  • Reza Khandaghi, Hormoz Ayromlou, Reza Nabeei, Mohammad Ali Arami, Paiam Khomand Page 333
    Background and Objectives
    Acute optic neuritis in majority of cases, especially young females, is a common presentation of multiple sclerosis. Visual evoked potential (VEP) study is a non-invasive method for evaluation of nerve conduction of optic nerve. This study is an attempt of follow patients with acute optic neuritis and VEP variations over the time.
    Methods
    VEP was studied in 30 patients with acute optic neuritis (25 females (83.3%) and 5 males (16.7%) with a mean age of 28.77±9). Clinical examinations and brain MRI study were performed on each. Examinations were repeated 1 and 6 months later. Statistical analyses were performed with SPSS software (rel.11).
    Results
    Physical examination revealed another neurologic abnormality in 12 patients (40%). Brain MRI in 19 patients (63.3%) was abnormal. Latency of P100 was abnormal in all cases and only in 7 cases VEP was in normal range after 6 months. Definite MS was diagnosed in 15 cases (50%) and probable MS in 4 patients (13%). P100 amplitude in first study had no prognostic value for recovery.
    Conclusion
    VEP has a sensitivity of about 80% for optic nerve injury and the comparison between two eyes is required for the diagnosis of this disorder. Careful clinical examination and brain MRI in the first admission as well as follow-up activities should be done for early detection of multiple sclerosis.
    Keywords: Visual Evoked Potential, Optic Neuritis, Multiple Sclerosis
  • Aligholi Sobhani, Mohammad Akbari Page 340
    Background and Objectives
    Anatomical position is the base for normal posture evaluation. Any deviation from this posture can create problems for an individual. Common faulty postures appear at the head, vertebral column, shoulder girdles, pelvis and other parts of the body. High flexibility of the primary school children’s skeleton increases the chance of faulty postures. Limited athletic activities of Iranian girls can lead to postural deficiencies among them, which can be followed by some irreversible complications. This study evaluated the rate of faulty postures and their risk factors among primary school girls and recommended some procedures for prevention and physical treatment of them.
    Methods
    This descriptive study was conducted on all 261 students of Ghaem Motlagh primary school. The subjects ranged between 7 and 11 in age. The data were collected through physical examination carried out by an anatomist and a physiotherapist. These data were analysed using SPSS softwere (ver.6).
    Results
    The finding showed that, 8.8% of the cases had abnormal rotation of the head. In lumbar region 1.5% involved hypolordosis and 6.9% hyperlordosis. Our results showed that there is a significant relationship between scapula winging and dominant hand (p=0.001).
    Conclusion
    According to the results, it is suggested that sport activities under the guidance of a physical therapist, which involve all the body parts should be encouraged especially in girls schools.
    Keywords: Faulty Postures, Body Alignment, Physical Activity, Primary School Girls
  • Daruoosh Savadi Oskoyi, Ali Abedi, Reza Khandaghi Page 347
    Background and Objectives
    Hypokalemic paralysis is a relatively uncommon syndrome which is potentially dangerous. If it is diagnosed and treated timely, the patients will be saved without any side effects. Various diseases can lead to this syndrome which is characterized with decreasing of serum potassium and acute systemic paralysis. In hypokalemic paralysis, the serum level of potassium reaches to less than 3.5 Mmol/lit. This may be caused by transferrence of K to intracellular department, (periodic hypokalemic paralysis and periodic thyrotoxic paralysis). The aim of this study was to determine sex and age prevalence of these patients as well as other features of the patients suffering from periodic hypokalemic paralysis.
    Methods
    55 patients participated in this prospective, descriptive and cross-sectional study which was conducted from 1999 to 2003. These patients were referred to the neurological department with hypokalemic diagnosis on the basis of laboratory and clinical examinations. The data were collected using a questionnaire. Also the serum level of K was measured. The data were analyzed by SPSS software.
    Results
    from 50 patients, 46 (92%) were male and others were female. The patients were in 19-60 age range (Mean=33.16 SD=9.1). Mean serum level of K+ was 2.37 Mmol/lit (SD= 0.49) in the first hospitalization. The incidence of hypokalemia increased with aging, but majority of the patients (76%) were in age range 20-40. In 86% of the patients the time of hypokalemia crisis was at night and early morning. 11 patients had a high consumption of rich carbohydrate foods previously and 11 others had consumed corticosteroids. There was relapse of disease in 21 patients. 40 patients had paralysis in 4 extremities and 12 patients in 2 extremities. 4% of the patients were hypertensive and 4 patients were hyperthyroid. EKG was normal in 8 patients but in other cases there were abnormal changes.
    Conclusion
    Despite the international references, the incidence ratio of male to female is high but the decreasing of K is more severe in female. Asetazolamide and oral KCL therapy not only decrease the period of hospitalization, but also are more effective in treatment of the disease.
    Keywords: Hypokalemia, Periodic Paralysis, Acute Systemic Paralysis
  • Samad Gaffari, Ali Golmohammadi Page 352
    Background and Objectives
    Acute myocardial infarction (AMI) is one of the most common causes of admissions in industrialized countries and each year a lot of deaths occur due to this disease. AMI is commonly associated with leukocytosis and an elevated neutrophil count. It is not clear whether neutrophilia is a cause or effect of acute myocardial injury and heart failure. Nevertheless, proving such a correlation will have a lot of clinical utilities.
    Methods
    From among 146 patients hospitalized by AMI diagnosis in the CCU ward of Shahid Madani hospital, 68 patients (having our inclusion criteria) took part in this cross-sectional and analytical study. The criteria for AMI were clinical symptoms, ECG criteria and paraclinical findings. CBCH1 was performed for the patients. All the patients were evaluated for presence or absence of congestive heart failure (CHF) in first 4 days of hospitalization. The data were analyzed with SPSS software using t-test and Chi-square.
    Results
    Mean neutrophil count was 11291 in patients with evidence of congestive heart failure (CHF) and 8440 in those without it (P =0.01). This difference was statistically significant. Among 23 patients with CHF, 16 had neutrophil counts >8500, but among 45 patients without CHF only 19 cases showed this value (Odds ratio=3.12, P=0.03). Also among 35 patients with neutrophil counts >8500, 24 patients had ejection fraction (EF) of less than 45% and 11 cases had EF>45%(P=0.015).
    Conclusion
    In this study we found a direct correlation between neutrophilia on admission and the presence of CHF and echocardiographic left ventricular dysfunction in first 4 days of hospitalization. So the patients with high neutrophilia need more invasive treatments to reduce the possibility of CHF.
    Keywords: Neutrophilia, Acute Myocardial Infarction, Congestive Heart Failure
  • Sarie Golmohamadloo, Farzane Broomand, Mitra Asadi Afshar Page 357
    Background and Objectives
    Unintended pregnancy is a worldwide problem. Despite abundant efforts by lranian family planning authorities during the last decade, unintended pregnancy and its consequences such as infected abortions is still a common problem. The aim of this descriptive study was to examine the causes of unintended pregnancy in Kosar Hospital, Urmia.
    Methods
    In this descriptive-analytical study the data were collected from 330 unintendedly pregnant women (out of 1830 pegnant women) visiting gynecology unit at Koshar Hospital in Urmia in 1999. These subjects were interviewed to fill out a questionnaire. Statistical analyses were performed with SPSS using t-test and Chi-square.
    Results
    83.6% of the cases were illiterate and 96.36% were housewives. 59.69% of the cases were above 30 79.09% had 3 or more children. The subjects used the following prophylaxy.
    Methods
    thads. Pills (40%), withdrawal (25.5%), IUD (10%), injection (6.4%), minipills (4.5%), condom (3.6%) breast feeding (2.7%), rhythmic (0.9%) and tubectomy (0.6%). The remaining 5.8% had not used any prevention methods. We found a significant correlation between aging and number of unwanted pregnancies (P<0.0001 r = 0.44) and a negative meaningful correlation between literacy and rate of pregnancy (P<0.0001 r = 0.39). Reasons for failure were irregular use of pills, minipills or condom (90% each), unfamiliarity with prevention affter forgetting to take the pill (0.77%), IUD extraction, interrupted use of DMPA method and incorrect use of breast feeding method.
    Conclusion
    This study reveals that desptie available prevention methods, due to lack of knowledge irregular use and misconceptions about complications of prevention methods, the subjects used unreliable methods which are more likely to lead to failure. Therefore, new measures should be taken in family planning centers to increase awareness among women concerning risk of unitended pregnancy.
    Keywords: Unintended Pregnancy, Family Planning, Pregnancy
  • Masuood Naderpour, Yalda Jabbary Moghaddam Page 362
    Background and Objectives
    Acute otitis media is the second most common disease of childhood. With inappropriate treatment, it can progress to chronic otitis media which requires surgical intervention. Surgical treatment of chronic otitis media is based on the following two principles: complete removal of pathologic tissues and improvement of hearing level. Trauma to the inner ear cochlea (caused by suctioning, surgical drill and ossicular manipulation at the time of surgery) may cause sensorineural hearing loss. Even slight additional hearing loss can profoundly affect these patients. The objective of this study is to assess sensorineural hearing loss following surgery for chronic otitis media. Method s: This is a comparative, analytic and cross-sectional study performed on 100 patients admitted to ENT ward of Imam Khomeini Hospital in Tabriz between 2000 and 2002. The data were analyzed after being collected using pre and postoperative audiograms.
    Results
    By comparing pre and postoperative audiograms, postoperative sensorineural hearing loss was found in 6 patients (6%) 5 of whom were female. The highest complication rate was seen following tympanoplasty with ossicular reconstruction. No cases of sensorineural hearing loss was found following radical and modified mastoidectomy.
    Conclusion
    Any type of surgical procedures in the middle ear has the potential risk for acoustic trauma and consequent hearing loss. Because middle ear surgery is performed to improve the ear function, more attention should be paid to this risk. In our study ossicular manipulation played a major role in causing sensorineural hearing loss as a postoperative complication.
    Keywords: Sensorineural Hearing Loss, Ear Surgery, Chronic Otitis Media
  • Ahmad Hashemzadeh, Farhad Heidarian Page 367
    Background and Objectives
    Juvenile Immune Arthritis (JIA), which is a disorder with unkuown etiology, occurs in children under 16 and is one of the most common collagen vascular diseases in pediatrics and among the important causes of permanent deformity of joints and blindness in children. With regard to its importance, we studied the incidence, different types as well as clinical and laboratory features of this disorder.
    Methods
    This descriptive and cross-sectional study was performed on 24 patients (age range: 6 months-12 years) admitted to pediatric wards of Ghaem and Imam Reza hospitals in Mashhad during 1998-2001. The data were collected from the patients’ records using a questionnaire and analyzed by SPSS software.
    Results
    Polyarticular type was the most common form of the disease. Peak age of involvment was 11 years old. Boys were more frequently affected than girls. Knees, ankles and wrists were the most commonly involved joints. Most of the patients suffered from loss of appetite and irritability. Fever was detected in 100% of the patients with systemic type and 2/3 of the cases with polyarticular form. The most important laboratory findings were elevated ESR, positive CRP and anemia. There was an excellent response to aspirin or glucocorticoids.
    Conclusion
    In comparison to similar studies the onset of disease in our patients was a little later. Fever was seen in all patients with sytemic disorder and skin rash was observed in most of the cases. So, it would be quite wise to suspect JIA in such cases. Aspirin or prednisolone are suitable drugs to treat most of these patients.
    Keywords: Juvenile Immune Arthritis, Chronic Uveitis, Rheumatoid Factor
  • Parvin Yavari, Uadollah Mehrabi, Mohammad Amin Pour, Hoseingholi Page 371
    Background and Objectives
    Breast Cancer is among the most common types of cancer in women which in case of early diagnosis and treatment can increase women’s chance of survival. This study was performed in two case and control groups.
    Methods
    This case-control study which was based on hospital records was conducted on 303 breast cancer patients and 303 control women. The collected data were analyzed by SPSS using Chi-square.
    Results
    The study revealed that there were significant differences between the cases and controls with regard to knowledge (p<0.001) and practice (p<0.001) of breast self-examination. 61% of the cases and 32% of the controls mentioned BSE as a necessary measure for the early diagnosis of breast cancer. 76% of the cases and 47% of the controls were not aware of the proper time for BSE (p<0.001). More than two-third of the subjects in each group did not know the proper time and the necessity of BSE in menopause and pregnant women and these was a statistically significant difference between two groups in this regard (p<0.001). Women in case group had done more frequently than controls (p<0.04). Moreover, the BSE intervals in two groups was statistically significant (p<0.01). There was also a significant difference between the reasons of refusing to do BSE in two groups (p<0.05). Subjects in neither group had regularly referred to a physician for examination and early diagnosis.
    Conclusion
    Since the knowledge and practice of women and their referring to a physician for breast examination is inadequate, it seems necessary to devise educational program about doing monthly BSE and hold educational courses to promote women’s knowledge concerning the early diagnosis of breast cancer as well as its appropriate and regular performance.
    Keywords: Breast Cancer, Breast Self, examination, Knowledge, Practice
  • Farhad Salehzadeh Page 378
    The term periodic fever and diseases classified under periodic fever, have particular situation in pediatrics. Periodicity and fever are the hallmark of these syndromes, though there could be other symptoms and signs in each syndrome. On the other hand, most of these syndromes have familial pattern. Since some of these syndromes are common in north-west Iran, the understanding and recognition of these diseases seems to be necessary. Nowadays at least seven periodic fever syndromes have been explained in pediatrics: The first one is FMF and the last and new one is PFAPA. The rest of them are: Hyper IgD, FCAS, Muckel- Wells, CINCA, and TRAPS.
    Keywords: Periodic Fever Syndromes, Familial Mediterranean Fever, CINCA Syndrome, TRAPS, FCAS, Muckle-Wells Syndrome