فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی اردبیل - پیاپی 23 (بهار 1386)

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 23 (بهار 1386)

  • 92 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/02/10
  • تعداد عناوین: 14
|
  • تاج الدین اکبرزاده خیاوی*، محمدرضا نهایی، احمد رحمتی، محمد اصغرزاده، جاوید صادقی صفحه 7
    زمینه و هدف
    استافیلوکوکوس اورئوس یک کوکسی گرم مثبت است که عفونت های متنوعی را در انسان ایجاد می کند. این باکتری یکی از عوامل شایع عفونت در بیماران همودیالیزی می باشد. بیماران دیالیزی که در بینی خود ناقل استافیلوکوکوس اورئوس هستند بیشتردرمعرض عفونت ومرگ ومیرناشی از این باکتری قرار می گیرند. مقاومت دارویی در استافیلوکوک ها رو به گسترش است. گسترش مقاومت هم به وسیله موتاسیون و هم به وسیله انتقال DNA پلاسمیدی صورت می گیرد. هدف از این مطالعه تعیین الگوی پلاسمیدی و مقاومت آنتی بیوتیکی سویه های استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از ناقلین بینی در بیماران دیالیزی مرکزآموزشی درمانی امام خمینی تبریز بود.
    روش کار
    در این تحقیق از کل بیماران بخش دیالیز مرکز آموزشی درمانی امام خمینی تبریز (107 بیمار) با استفاده از سوآپ استریل از قسمت قدامی بینی نمونه برداری بعمل آمد و در محیط کشت بلادآگار کشت داده شد. کلنی های رشد کرده با روش های معمول آزمایشگاهی به عنوان استافیلوکوکوس اورئوس تعیین هویت شدند. آنتی بیوگرام تمام سویه های جدا شده که50 سویه بود در مقابل 12آنتی بیوتیک به روش استانداردKirby-Bauer انجام شده و از سویه استاندارد 29213ATCC به عنوان کنترل کیفیت دیسک ها استفاده شد. سویه ها در محیط کشت (Luria Bertani) LBکشت داده شده و سپس با استفاده از روشParisi محتویات DNA پلاسمیدی آنها استخراج شده و در ژل آگارز الکتروفورز انجام شد.
    یافته ها
    نتایج آنتی بیوگرام سویه ها از نظر میزان مقاومت در مقابل 12 آنتی بیوتیک به شرح زیر بود: در مقابل جنتامایسین 20%، اگزاسیلین28%، نئومایسین 30%، کلیندامایسن 26%، اریترومایسین 30%، کوتریموکسازول 44%، کلرا مفنیکل 32%، تتراسیکلین 36% و سیپروفلوکساسین 10% بود. همه سویه ها در مقابل آموکسی سیلین و پنی سیلین مقاوم بوده و هیچکدام از آنها در مقابل وانکومایسین مقاومتی از خود نشان ندادند. از 50 سویه استافیلوکوکوس اورئوس 27 سویه دارای پلاسمید بودند و اکثر آنها یک پلاسمید بزرگ داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که مقاومت آنتی بیوتیکی بالا و حضور پلاسمید در سویه های استافیلوکوکوس اورئوس ارتباط نزدیکی با هم دارند و تشابه زیاد در الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی و الگوی پلاسمیدی در سویه های جدا شده از یک بخش خاص نشان می دهدکه احتمالا این سویه ها یکی بوده و ممکن است منبع انتشار آنها نیز یکی باشد و ایزوله هایی که فاقد پلاسمید بودند ممکن است مقاومت شان کروموزومی باشد.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، الگوی پلاسمیدی، الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی، ناقلین بینی، یماران دیالیزی
  • حسن اناری، فرهاد صالح زاده*، رامین میرمحمدی، سیمین منشاری صفحه 15
    زمینه و هدف
    دررفتگی مادرزادی مفصل ران از جمله اختلالات مادرزادی مفصلی است که به علت خارج ماندن سر استخوان فمور از حفره استابولوم ایجاد می شود. تشخیص به موقع این ناهنجاری مهم بوده و در صورت عدم تشخیص به موقع شیرخوار مبتلا به یک عارضه جبران ناپذیر و گاهی معلولیت برای تمام عمر می شود. برای تشخیص این ناهنجاری امروزه روش های جدید تشخیصی نظیر سونوگرافی پیشنهاد شده است. روش های مرسوم قبلی استفاده از معاینه بالینی و رادیوگرافی بود. این مطالعه با هدف بررسی مقایسه ای نتایج ارزیابی دررفتگی مادرزادی مفصل ران به روش معاینه کلینیکی، سونوگرافی و رادیولوژیک در یکصد شیرخوار که در معاینه بالینی مشکوک به در رفتگی بودند طرح ریزی شد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت تحلیلی- مقطعی و به مدت یکسال از تاریخ 83/5/1 لغایت 84/5/1 در درمانگاه های خصوصی شهر اردبیل انجام شد. در طی این مدت 100 شیرخوار زیر یکسال که با تشخیص احتمالی دررفتگی مادرزادی مفصل ران به صورت بالینی، معرفی شده بودند وارد مطالعه شدند. سپس یک پرسشنامه اطلاعاتی در مورد هر نوزاد تکمیل شد. پس از آن سونوگرافی و رادیوگرافی مفاصل ران انجام گردید و در نهایت، پس از جمع آوری اطلاعات نتایج، مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    7/23 ± 42 روز بود و در 44% موارد نوزادان فرزند اول خانواده بودند. 58% به زایمان طبیعی و 42% به روش سزارین متولد شده بودند. در 15% موارد پرزانتاسیون بریچ وجود داشت. در 28% موارد یافته های مثبت رادیولوژیک و در 56% موارد یافته های مثبت سونوگرافی به نفع دررفتگی مادرزادی مفصل ران وجود داشت.
    یافته ها
    از100 شیرخوار مورد بررسی 48% نوزادان دختر و 52% نوزاد پسر بودند و میانگین سنی نوزادان
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که انجام همزمان معاینه بالینی و سونوگرافی به ویژه در ماه های اول زندگی به تشخیص دقیق و زودرس دررفتگی مادرزادی مفصل ران کمک می کند و از طرفی عوارض رادیوگرافی را هم ندارد.
    کلیدواژگان: دررفتگی مادرزادی مفصل ران، سونوگرافی، رادیوگرافی، شیرخوار
  • بهمن بشر دوست*، عزیز الله ادیب، زیبا فعال پور، مریم قوامی نشر صفحه 22
    زمینه و هدف
    فشار خون یکی از عوامل مهم دخیل در بیماری های قلبی و عروقی در بیماران همودیالیزاست که اثر خود را با تغییرات عروقی اعمال می کند. 80-75% بیماران با ESRD (End-Stage Renal Disease) فشار خون دارند. علی رغم وجود داروهای زیاد ومتنوع پایین آورنده فشار خون، بسیاری از این بیماران هیپرتانسیو می مانند. علت عمده فشار خون در این بیماران افزایش حجم خون است که به واسطه احتباس آب و نمک در بدن است. بنظر نمی رسد برداشت مایع بدن در یک دوره کوتاه در تغییرات فشار این بیماران اثر بارزی داشته باشد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی بر روی 80 بیمار همودیالیزی که در مرکز همودیالیز بیمارستان بوعلی تحت همودیالیز بودند، انجام گرفت. ابتدا بیماران از نظر عواملی همچون چون سن و جنس وتعداد دفعات دیالیز در هفته و مدت زمان دیالیز مورد بررسی قرار گرفتند. سپس برای هر یک از بیماران فشار خون قبل و بعد دیالیز و فشار خون در ساعت شروع و در طول دیالیز و تغییرات وزن قبل و بعد دیالیز طی دو جلسه متوالی همودیالیز مورد سنجش قرار گرفت. میانگین تغییرات وزن و فشارخون محاسبه و میزان میانگین فشار شریانی MAP (Mean Arterial Pressure) تعیین گردید. یافته ها بر اساس نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل آماری شد.
    یافته ها
    48 بیمار از 74 بیمار فشار خون بالا داشتند. در 41 (55/4%) بیمار فشار خون تحت کنترل بود. سن، جنس، مدت دیالیز،ساعت جلسات دیالیز ارتباطی با کنترل فسار خون نداشت. در این مطالعه شیوع پر فشاری خون بالا بود. 48 نفر(64/9%) و در اکثریت بیماران فشار خون بخوبی تحت کنترل نبود(44.6%).
    بحث: تغییرات وزن بیماردر فشار خون اثر معنی داری ندارد که می تواند نشانگر وجود علل فشار خون به دلایلی به جزء مسایل افزایش حجم در بیماران همودیالیزی باشد و شاید افزایش حاد حجم خون یک عامل افزایش در فشار خون نباشد.
    کلیدواژگان: همو دیالیز، فشار خون، تغییرات وزن
  • افشار تموک*، فریدون آشنایی، ژوبین یگانه مقدم، مهدی چینی فروش، نیره امینی ثانی، شهرام حبیب زاده صفحه 27
    زمینه و هدف
    لیشمانیوز احشایی بیماری سیستم رتیکولواندوتلیال است و توسط هندی ها به کالاآزار به معنی بیماری تب سیاه معروف شده است. طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت سالانه 500 هزار مورد جدید در جهان روی می دهد استان اردبیل با اختصاص 25 تا 40 در صد از کل مبتلایان به لیشمانیوز احشایی کل کشور سهم عمده ای در آمار کشوری داشته واز کانون های مهم این بیماری در ایران به شمار می آید. با توجه به اهمیت این بیماری در استان اردبیل، این مطالعه به منظور شناخت علایم بالینی بیماری وخصوصیات دموگرافیک مبتلایان انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی است که به صورت گذشته نگر انجام گرفته است. 110کودک که از دی ماه 75 تا مرداد 82 با تشخیص کالاآزار در سه بیمارستان فعال شهر اردبیل بستری شده بودند وارد مطالعه شدند. تعریف ابتلا، شامل رویت انگل در آسپیراسیون مغز استخوان یا علایم بالینی اختصاصی (تب، اسپلنومگالی، پان سیتوپنی وکاهش وزن) به علاوه تست آگلوتیناسیون مستقیم مثبت DAT بود. نمونه ها از نظر خصوصیات دموگرافیک، محل زندگی و علایم بالینی و فاصله زمانی موجود بین بروز علایم بیماری تا زمان تشخیص مورد بررسی قرار گرفتند و برای ارائه نتایج از آمار توصیفی ساده استفاده گردید.
    یافته ها
    از 110 کودک 56/4% پسر و43/6% دختر بودند. 37/8 % بیماران در فاصله یک ماه از شروع علایم تشخیص داده شده بودند. در 97 بیمار تستDAT انجام شده بود که در 91 مورد مثبت بود(حداقل تیتر مثبت 400/1). در 42 بیمار بیوپسی وآسپیراسیون مغز استخوان انجام شده بود که در 26 مورد مثبت بود (رویت اجسام لیشمن). محدوده سنی بیماران بین 4 ماه تا 14 سال بود. شایعترین یافته ها تب با97/3% و بی اشتهایی 97/1% بودند. آنمی در90% موارد، ترومبوسیتوپنی در60/8% و لکوپنی در 24/8% دیده شد. مرگ در 6 نفر از 110 نفرمعادل 5/5% و عدم پاسخ به درمان در 3 مورد (2/7%) روی داد.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر تقریبا با یافته های مطالعات دیگران منطبق است. جمعیت آسیب پذیر لیشمانیوز احشایی عمدتا کودکان می باشند و برای کاهش میزان مرگ و میر و میزان ابتلا تشخیص هر چه سریعتر بیماری ضرورت دارد لازم است پزشکان شاغل درمناطق اندمیک آشنایی کافی با بیماری داشته باشند.
    کلیدواژگان: لیشمانیوز احشایی، علایم بالینی، کودکان، کالا آزار
  • عدالت حسینیان*، شهرام حبیب زاده، سعید صادقیه اهری، اکبر مختار پور صفحه 35
    زمینه و هدف
    آترواسکلروز عامل اصلی اختلالات عروقی بوده و از مشکلات اصلی کشورهای صنعتی به شمار می آید. در ایالات متحده از هر چهار نفر یک نفر از آترواسکلروز رنج می برد و عامل 42%از کل مرگ و میرها می باشد. مرگ و میر ناشی از بیماری های مزمن مثل آترواسکلروزو هم مرگ و میر ناشی از بیماری های عفونی رابطه معکوس با سطح درآمد و سواد افراد دارند. این موضوع انگیزه بررسی ارتباط بین عوامل محیطی دیگری نظیر بیماری های عفونی با روند آترواسکلروز شده است.
    روش کار
    این بررسی یک مطالعه مورد- شاهدی می باشد که در آن 60 نفر بیمار و 60 نفر شاهد بررسی شدند. تمام بیمارانی که در طی زمان مطالعه حاضر با تشخیص انفارکتوس حاد میوکارد در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان بو علی بستری شده بودند انتخاب شده و اطلاعات آنها در پرسشنامه های محقق ساخته ثبت گردید. سپس نمونه خون آنها جهت اندازه گیری آنتی بادی IgG ضد کلامیدیا پنومونیه به روش ایمونواسی اخذ شدو نتیجه آن ثبت گردید. گروه شاهد بیمارستانی از بیماران بستری در بخش های دیگرهمان بیمارستان که از نظر سن، جنس با گروه مورد تطبیق داده شده بودند انتخاب و نمونه خون آنها نیز از نظر IgG ضد کلامید یا پنومونیه بررسی شد.
    یافته ها
    در این بررسی از هر گروه 48 نفر (80%) مرد و 12 نفر (20%) زن بودند محدوده سنی گروه بیمار و شاهد در حد 35 تا 80 سال بود که میانگین سنی گروه مورد 58/83 سال با انحراف معیار 12/06 و میانگین سنی گروه شاهد 59/08 سال به انحراف معیار 11/59 سال بود. تمامی افراد بیمار و گروه شاهد IgG ضد کلامیدیای مثبت (بالای U/ml 5) داشتند. میانگین IgG در دو گروه با استفاده از آزمون t مقایسه شد که با 0/85=P اختلاف معنی داری بین دو گروه وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر تمامی بیماران گروه شاهد و مورد، IgG ضد کلامید یا پنومونیه مثبت داشتندکه ممکن است بخاطر شیوع بالای عفونت کلامیدیا پنومونیه در این منطقه به دلیل برودت هوا و تراکم بالای حضور افراد در فصول سرد سال باشد.
    کلیدواژگان: کلامیدیا پنومونیه، انفارکتوس میوکارد، آنتی بادی IgG
  • محمد رهبر*، رقیه صبوریان، مهناز صارمی، محمد عباسی، حسین معصومی اصل، محمود سروش صفحه 41
    زمینه و هدف
    بیماری وبا در ایران یک بیماری بومی می باشد و هر ساله مواردی از آن در بعضی از نقاط کشور گزارش می گردد. هدف از این مطالعه بررسی جنبه های اپیدمیولوژیکی و تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی سویه های ویبریو کلرای ا لتور سروتایپ اینابا در همه گیری تابستان سال 1384 در ایران می باشد.
    روش کار
    نمونه های مد فوع از بیماران مشکوک به وبا که به بیمارستان ها و درمانگاه ها مراجعه می کردند جمع آوری و سپس در محیط های آب پپتون قلیائی و تیو سولفات سیترات بایل ساکاروز آگار TCBS (Thiosulfate Citrate Bile Salts Sucrose) کشت داده شدند و سپس با استفاده از روش های باکتریولوژیکی تائید و نهایتا با آنتی سرم های اختصاصی سروتایپ شدند. جهت تایید نهایی 5% سویه های جدا شده به آزمایشگاه ر فرانس کشوری ارسال گردیدند. د رآزمایشگاه رفرانس پس از تایید نهایی آنتی بیوگرام به روش د یسک دیفیوژن وE-test جهت تعیین حد اقل غلظت مهار کنندگی از رشد ((MIC انجام شد.
    یافته ها
    در مجموع 1118 بیمار مبتلا به وبا در مد ت زمان همه گیری تشخیص داده شد ند. بیماری از 26 استان کشور گزارش گردید. بیشترین موارد بیماری از استان های تهران، همدان و قم گزارش گردید. 50% از بیماران بین سنین 34-15 سال بودند. 53 % از بیماران مذکر و 47%مونث بودند. 97/7% از بیماران ملیت ایرانی و 2/3% غیر ایرانی و از کشورهای پاکستان و افغانستا ن بودند. 20% از بیماران در بیمارستان بستری شد ند و80% بصورت سرپایی درمان شدند. میزان مرگ و میر بیماری 1% بود. از 1118 سویه جدا شده، 1104 مورد سروتایپ اینابا و 14 مورد اگاوا بودند. مطالعه حاضر نشان داد به احتمال زیاد منشاء بیماری بواسطه مصرف سبزی خام بوده است که بواسطه فاضلاب آبیاری می شدند. مواردی از ویبریو کلرا، سروتایپ اینابا از سبزی جدا گردید. تمامی سویه های جدا شده نسبت به کوتریموکسازول، نالید یکسیک اسید، و فورازولیدون مقاوم بودند. بر عکس تمامی سویه ها در مقابل تترا سیکلین، سیپروفلوکساسین، اریترومایسین وآمپی سیلین حساس بودند. حد اقل غلظت مهار کنندگی از رشد برای کوتریموکسازول، نالید یکسیک اسید و فورازولیدون بیش از 256 میکرو گرم در میلی لیتر بود و برای اریترومایسین 1/5 میکروگرم در میلی لیتر بود. با توجه به یکسان بودن نتایج آنتی بیوگرام بنظر می رسد که تمامی سویه های جدا شده از بیماران منشا یکسانی داشته باشند.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان می دهد که برخلاف همه گیری های سا ل های قبل سویه عامل در همه گیری تابستان سال1384 اینابا بود و با تو جه به الگوی آنتی بیوگرام مشابه احتمالا، منشا یکسانی داشتند.
    کلیدواژگان: ویبریو کلرا، سروتایپ اینابا، سرو تایپ اوگاوا، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • سیاوش سوادی اسکویی*، پرنیان علیزاده اسکویی، نرمین محمدی، سودابه کیمیایی، حسین وطن دوست صفحه 46
    زمینه و هدف
    رشد فزاینده صنعت غذاهای حاضری منجر به تغییر عادات غذایی به سمت مصرف غذاهای میان وعده شده است. کودکان و بخصوص دانش آموزان نیز در این تغییر عادت غذایی قرار گرفته و به مصرف کنندگان اصلی مواد فوق تبدیل شده اند. هدف از مطالعه حاضر بررسی وضعیت مصرف میان وعده ها و نوشیدنی های شیرین در ساعات حضور در مدرسه توسط دانش آموزان و رابطه آن با میزان پوسیدگی مولر اول دائمی می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، جمعیت مورد مطالعه 400 دانش آموز پسر12- 8 ساله مدارس منطقه 5 تبریز بودند. اطلاعات از طریق تکمیل پرسشنامه و معاینه توسط مصاحبه گر حاصل شد یافته ها از طریق روش های آماری توصیفی و آزمون مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    بین مواد مورد پرسش در هر گروه بیسکویت، کشمش و توت خشک و ساندیس بالاترین میزان مصرف را به خود اختصاص دادند. تقریبا همه دانش آموزان (91%) از مواد ذکر شده در پرسشنامه در ساعات حضور در مدرسه استفاده می کردند. میزان پوسیدگی مولر اول که به صورت DMFT (دندان های پوسیده، از دست داده، پر شده) تعریف شده با افزایش دفعات مصرف میان وعده ها افزایش نشان داد.
    نتیجه گیری
    مصرف میان وعده ها و نوشیدنی های شیرین در میان دانش آموزان مدارس ابتدایی تبریز بالاست و افزایش دفعات مصرف آنها با افزایش میزان پوسیدگی مولر اول دایمی همراه است.
    کلیدواژگان: پوسیدگی دندان، رژیم غذایی، غذای میان وعده، سلامت مدارس
  • هادی صادقی*، صالح روح اللهی صفحه 52
    زمینه و هدف
    مردم شهر اردبیل با جمعیتی حدود 340386 نفر در حال حاضر ازآب چاه جهت آشامیدن استفاده می نمایند. اگر میزان پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب آشامیدنی بیش از حداکثر مجاز توصیه شده باشد ممکن است در دراز مدت آسیب های غیر قابل جبرانی برای انسان، ایجاد نماید. این مطالعه به منظور اندازه گیری شاخص های فیزیکی و شیمیایی آب آشامیدنی شهر اردبیل در طول سال 1383 انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود که طی سال 1383 بر روی تعداد 35 نمونه برداشت شده از چاه های آب آشامیدنی شهر اردبیل انجام گردید. اکثر پارامترهای فیزیکی و شیمیایی نمونه های مذکور به علت اهمیت شان و محدودیتهای موجود، در آزمایشگاه رفرانس آب و فاضلاب مرکز بهداشت استان اردبیل آنالیز شده و نتایج حاصله در مقایسه با استاندارد 1053 کشوری موجود مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    مطابق نتایج حاصل از آنالیز نمونه ها و مقایسه آنها با استاندارد مربوطه، چنین برآورد گردید که سولفات 9% نمونه ها، سختی کل 41%، فسفات در 71% نمونه های آنالیز شده بیشتر از حداکثر مجاز بوده و فلوئور در 57% نمونه های آنالیز شده کمتر از حداقل فلوئور توصیه شده می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به عدم مطابقت مقادیر سولفات، فسفات، فلوئور و سختی کل تعدادی از نمونه های آزمایش شده با استانداردهای مربوطه، برنامه ریزی جهت رفع مشکلات موجود ضروری به نظر می رسد
    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، شاخص های فیزیکی و شیمیایی، اردبیل
  • فریبا کهنمویی اقدم*، فیروزه اسدزاده منیر، فیروز امانی صفحه 57
    زمینه و هدف
    هیپرپرولاکتینمی اختلالی است که با یکی از انواع بالینی گالاکتوره، نازایی، انواع اختلالات قاعدگی، هیرسوتیسم و PMS (Perimenstrual Syndrome) خود را نشان می دهد. برموکریپتین یک آگونیست دوپامین بوده و داروی انتخابی برای درمان این عارضه می باشد. به علت لزوم تداوم مصرف (حتی تا چندین سال) تحمل بیمار نسبت به دارو مهم می باشد. در این مطالعه، عوارض جانبی و میزان تحمل بیماران نسبت به برموکریپتین را در دو فرم مصرف آن (خوراکی- داخل مهبلی) مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی یک سوکور می باشد جمعیت مورد مطالعه زنان مراجعه کننده به درمانگاه تخصصی زنان با یکی از شکایات گالاکتوره، اختلالات قاعدگی هیرسوتیسم و نازایی می باشد. حجم نمونه برآورد شده 180 نفر بوده (دو گروه 90 نفری) و مدت مطالعه 2 سال بود. افراد مورد مطالعه به دو گروه مصرف کننده های خوراکی و داخل واژنی تقسیم شده و قبل از شروع مطالعه از نظر کنترل عوارض سیستمیک و موضعی معاینه سیستمیک و زنانگی شدند و پس از حصول اطمینان از نظر سالم بودن سایر سیستم های بدن، به یک گروه نوع خوراکی و به گروه دیگر نوع داخل مهبلی دارو تجویز شد. داده ها بر اساس پرسشنامه تنظیم شده جمع آوری گشته با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه مشخص گردید که عوارض جانبی برموکریپتین در مصرف کنندگان نوع خوراکی 100% موارد و مصرف کنندگان نوع داخل مهبل 43/2% از موارد ایجاد شده است. بیشترین عارضه در نوع خوراکی دارو تهوع (38/9%) و در گروه مصرف کننده داخل مهبلی خارش مهبلی (22/3%) بوده است سرگیجه در گروه مصرف خوراکی نسبت به گروه مصرف داخل مهبلی بیشتر بوده است (27/8% در مقایسه با 2/3%) افت فشار در نوع خوراکی دارو در 11/2% موارد وجود داشته است در حالی که این رقم در مورد گروه مصرف داخل مهبل صفر بوده است. در 51/2% گروه خوراکی بیشتر از دو عارضه دیده شده است. در هر دو گروه مورد مطالعه بیشترین عوارض در 10 روز اول مطالعه ایجاد شده است (66/7% و 37/8%) از نظر شدت عارضه ایجاد شده مشخص گردیده که 31/2% گروه خوراکی و 11% گروه داخل مهبلی شدت عارضه به حدی بوده است که منجر به قطع مصرف دارو گشته است.
    نتیجه گیری
    بین شدت و نوع عوارض دارویی در دو فرم مصرف خوراکی و داخل مهبلی برموکریپتین تفاوت معنی دار وجود داشته و تحمل دارویی و تداوم مصرف دارو در نوع داخل مهبلی بیشتر از نوع خوراکی می باشد.
    کلیدواژگان: برموکریپتین خوراکی، برموکریپتین داخل مهبلی، عوارض جانبی، تحمل دارویی
  • مختار مختاری*، مهرداد شریعتی، نازنین تدین صفحه 62
    زمینه و هدف
    اسپیرنولاکتون یک داروی دیورتیک و ضد آندروژنی است که در درمان پر فشاری خون، هیپر آلدوسترونیسم ثانویه، نارسایی احتقانی قلب، سیروز کبدی، سندرم نفروتیک و غیره از آن استفاده می شود. در این پژوهش تاثیر این دارو بر میزان هورمونهای هیپوفیزی- گنادی یعنی LH، FSH، تستوسترون، دی هیدروتستوسترون و همچنین تغییرات وزن بدن و بافت بیضه، در موش صحرایی نر بالغ مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    40 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار، با وزن تقریبی 10 ± 190 گرم انتخاب و به 5 گروه 8 تایی تقسیم شدند. گروه ها شامل گروه کنترل، شاهد تزریق (دریافت کننده آب مقطر) و گروه های تجربی با مقادیر حداقل دارو 25 میلی گرم بر کیلو گرم، متوسط دارو 50 میلی گرم بر کیلو گرم و حداکثر دارو 100 میلی گرم بر کیلو گرم بودند. داروی اسپیرونولاکتون به صورت دهانی و به مدت 14روز به طور روزانه به حیوانات خورانده شد. در پایان دوره آزمایش پس از تعیین وزن آنها، عمل خون گیری انجام شد و غلظت هورمون هایLH، FSH، تستوسترون و دی هیدرو تستوسترون (DHT) اندازه گیری شد، سپس بیضه های حیوان جهت بررسی تغییرات بافتی از بدن خارج و توزین شدند و پس از تهیه مقاطع بافتی و رنگ آمیزی با روش هماتوکسیلین- ائوزین، مورد بررسی و مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    مصرف داروی اسپیرنولاکتون در مقدارحداکثر به مدت 14روز افزایش معنی داری در غلظت هورمون LH و کاهش معنی داری در غلظت هورمون های تستوسترون و دی هیدروتستوسترون نشان داد (p≤0/05). در هیچ یک از مقادیر دارو اختلاف معنی داری در میزان هورمون FSH، وزن بدن و وزن بیضه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    مصرف خوراکی داروی اسپیرنولاکتون با مقدار حداکثر یعنی 100 میلی گرم بر کیلو گرم به مدت 14روز در افزایش هورمون LH و کاهش هورمونهای تستوسترون و دی هیدروتستوسترون موثر است.
    کلیدواژگان: اسپیرنولاکتون، LH، FSH، تستوسترون، دی هیدروتستوسترون، موش صحرایی
  • پرویز مولوی*، حسین محمدنیا، روح الله عرب، اکبر عطادخت صفحه 69
    زمینه و هدف
    سردرد تنشی یکی از شایع ترین سردردهایی است که میلیونها نفر از آن رنج می برند. درمانهای مختلفی برای مقابله با سردرد تنشی مورد استفاده قرار گرفته است. سردردهای تنشی اغلب به درمان غیر داروئی خوب جواب می دهند. هدف از این پژوهش مقایسه میزان کارآمدی و اثربخشی دو رویکرد درمانی آموزش ایمن سازی در مقابل استرس SIT (stress Inoculation Training) و دارو درمانی در درمان سردردهای تنشی می باشد.
    روش کار
    مطالعه از نوع مورد شاهدی بوده و تعداد 30 نفر از بیمارانی که در طی ماه های خرداد و تیر 1382 با شکایت سردرد تنشی مزمن به درمانگاه نورولوژی بیمارستان علوی و نیز مطب های خصوصی مراجعه کرده بودند به طور تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل وارد مطالعه شدند. بیماران شرکت کننده در گروه اول، تحت آموزش ایمن سازی در مقابل استرس و آزمودنی های گروه دوم نیز تحت دارو درمانی قرار گرفتند. آزمودنی های گروه سوم به عنوان گروه کنترل تلقی شده و هیچ مداخله ای دریافت نکردند. شاخص های سردرد (فراوانی، شدت و مدت سردرد) برای کل آزمودنی ها، در سه مرحله زمانی پیش از درمان، پس از درمان و پی گیری یک ماهه، با استفاده از ابزار روزنگار سردرد، مورد ارزیابی واقع گردیدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش های آمار استنباطی، تحلیل واریانس یک طرفه و مقایسه های زوجی LSD تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده از آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که در درمان سردردهای تنشی مزمن هر دو روش مورد مطالعه یعنی روش ایمن سازی در مقابل استرس و دارو درمانی موثر هستند ولی مقایسه این دو گروه نشان داد که گروه تحت آموزش ایمن سازی، از لحاظ میزان تاثیر بر روی کاهش شاخص مدت زمان دوام علایم سردرد با گروه تحت دارو درمانی با گروه کنترل تفاوت معنی داری دارد (p<0/05) ولی از لحاظ شاخص های مربوط به فراوانی و شدت سردرد بین این دو گروه تفاوت معنی داری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که میزان اثربخشی آموزش ایمن سازی در مقابل استرس نسبت به دارو درمانی، در درمان سردردهای تنشی در کاهش مدت زمان دوام علایم سردرد بیشتر است.
    کلیدواژگان: سردرد تنشی مزمن، درمان دارویی، آموزش ایمن سازی
  • محمدنریمانی*، مژگان خانبابازاده، سعیدفرزانه صفحه 77
    زمینه و هدف
    رضایت شغلی کارکنان به عوامل متعددی مرتبط است. یکی از این عوامل ویژگی های شخصیتی افراد است. این مطالعه به منظور بررسی ارتباط ویژگی های شخصیتی با رضایت شغلی کارکنان دانشگاه های اردبیل انجام شده است.
    روش کار
    نوع مطالعه توصیفی بوده و جامعه مورد مطالعه کارکنان دانشگاه های علوم پزشکی اردبیل، دانشگاه محقق اردبیلی و دانشگاه آزاد اسلامی بودند که از مجموع 390 نفر تعداد 247 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گرد آوری اطلاعات شامل آزمون شخصیت برن رویتر و آزمون رضایت شغلی استاندارد شده بود. آزمون شخصیت دارای شش جنبه تمایل به عصبی بودن، تمایل به با خود بودن، درون گرایی- برون گرایی، سلطه جویی- سلطه پذیری، اعتماد به نفس و اجتماعی بودن می باشد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد عمده ترین ویژگی کارکنان دانشگاه های اردبیل ویژگی اجتماعی بودن و اعتماد به نفس می باشد. کارکنان دانشگاه های اردبیل از رضایت شغلی متوسط به بالایی برخوردار هستند، متغیرهای تمایل به عصبی بودن و سلطه جویی- سلطه پذیری می تواند رضایت شغلی را در کارکنان دانشگاه های اردبیل پیش بینی کند. همچنین مشخص شد ویژگی شخصیتی سلطه جویی در مردان نسبت به زنان بیشتر است.
    نتیجه گیری
    می توان چنین نتیجه گیری کرد که برای ایجاد رضایت شغلی راه های مقالبه با خشم و عصبانیت و شیوه های افزایش اعتماد به نفس بصورت آموزش های گروهی به کارکنان دانشگاه های اردبیل آموزش داده شود.
    کلیدواژگان: شخصیت، رضایت شغلی، منش
  • علی نعمتی*، سهیلا رفاهی، منوچهر براک، منیژه جعفری، غلامحسین اتحاد صفحه 84
    زمینه و هدف
    11% ازکل نوزادان تازه متولد شده در کشورهای در حال توسعه کمی وزن هنگام تولد دارند. وزن هنگام تولد در سلامت فرد، خانواده و جامعه نقش بسزائی دارد. کاهش و افزایش وزن هنگام تولد به بیش از حد استاندارد با مرگ و میر و بیماری همراه است. هدف از این بررسی تعیین ارتباط برخی از پارامترهای تن سنجی مادر نظیر شاخص توده بدنیBMI (Body Mass Index)، وزن قبل از بارداری، سن مادر در زمان بارداری و قد مادر روی وزن هنگام تولد می باشد.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که از میان مادران باردار که جهت زایمان به بیمارستان علوی اردبیل مراجعه کرده اند 300 نفر انتخاب شدند. وزن و قد مادر قبل از بارداری از پرونده مادر استخراج و BMI مادر قبل از بارداری از تقسیم وزن به مجذور قد (2kg/m) محاسبه شد. ارتباط بین متغیرهای تن سنجی مادر با وزن هنگام تولد بوسیله t-test مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد که از نظر شاخص توده بدنی مادر قبل از بارداری 32 نفر (10/7%) از مادران دارای 19/8BMI<، 185 نفر (61/7%) دارای 26-19/8=BMI و 83 نفر (27/7%) با 26
    نتیجه گیری
    شاخص توده بدنی و وزن مادر قبل از بارداری می تواند بعنوان دو عامل تن سنجی مهم در ارتباط با وزن هنگام تولد باشند. بنابراین توصیه می شود زنان قبل و در طول بارداری راهنمایی های لازم را دریافت نمایند تا میزان تولدهای HBW و LBW در جامعه کاهش یابد
    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، وزن هنگام تولد، نوزاد، تن سنجی، مادر باردار
  • محمدرضا نهایی*، رضا بهلولی خیاوی، محمد اصغرزاده، آلکا حسنی، جاوید صادقی، محمد اکبری دیباور صفحه 90
    زمینه و اهداف
    پسودوموناس آئروژینوزا یک پاتوژن مهم بیمارستانی است که مقاومت آنتی بیوتیکی زیادی را نشان می دهد. برای مطالعه اپیدمیولوژیک پسودوموناس آئروژینوزا روش های فنوتایپینگ مثل تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی و ژنوتایپینگ مثل آنالیز الگوی پلاسمیدی وجود دارد. آنالیز پلاسمیدی اطلاعات مفیدی را در مورد منشاء اپیدمی و تعداد کلون های متفاوت موجود در یک اپیدمی بدست می دهد، لذا جهت مطالعه الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی و پلاسمیدی سویه های پسودوموناس آئروژینوزا در عفونت های بیماران بستری شده در مرکز آموزشی و درمانی سینای تبریز این تحقیق انجام شد تا ارتباط اپیدمیولوژیک بین سویه های جدا شده مورد بررسی قرار گیرد.
    روش کار
    این مطالعه برروی 135 سویه پسودوموناس آئروژینوزا جدا شده از بیماران با عفونت های مختلف بستری در مرکز آموزشی و درمانی سینای تبریز انجام گرفت.برای تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی ازروش انتشار دیسک درآگارو برای استخراج پلاسمید ازروش لیز قلیایی تغییر یافته استفاده شد. جهت شناسایی باندهای supercoiled ازopen circular و linear از روش الکتروفورز دوبعدی استفاده شد.برای برش پلاسمیدها دوآنزیم محدودالاثر EcoRI وHincII بکارگرفته شدند.
    یافته ها
    از تعداد 135 سویه پسودوموناس آئروژینوزا ایزوله شده از بیماران با عفونت های مختلف تست حساسیت به آنتی بیوتیک ها بعمل آمد و الگوی پلاسمیدی تعیین گردید. میزان مقاومت به آزترونام77%، کولیستین74%، سفتازیدیم 69%، پیپراسیلین 67%، اوفلوکساسین 62%، توبرامایسین 56%، کاربنی سیلین 54%، جنتامایسین51%، سیپروفلوکساسین 22%، آمیکاسین15%، پلی میکسینB 13% و ایمی پنم 2 بود. از 135 سویه 68 سویه (50/4%) فاقد هرنوع پلاسمید بودند و در 67 سویه باقیمانده (49/6%) 1تا 6 پلاسمید شناسایی شد. وزن مولکولی پلاسمیدهای جداشده عمدتا«در محدودهkb 5/0 تا kb21 وتعدادی بیش ازkb 21 بود. از مجموع 67 سویه دارای پلاسمید، 28 الگوی پلاسمیدی بدست آمد که الگوهای مشابه در ایزوله های مربوط به بخش سوختگی(در 2 تا 16 ایزوله) و نیز در ایزوله های مربوط به بخش های ICU، داخلی و جراحی عمومی بترتیب در 6، 4 و 2 ایزوله شناسایی شدند. بعد از برش آنزیمی با آنزیم های محدودالاثر EcoRI و HincII در 25 سویه ی پسودوموناس آئروژینوزا محتوی یک یا دو پلاسمید، الگوهای برشی یکسان در 8 سویه (32%) باEcoRI مشاهده شد درحالیکه با آنزیم HincII هیچگونه الگوی برشی مشابه حاصل نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشانگر مقاومت آنتی بیوتیکی بالا و حضور پلاسمید در اکثر سویه های پسودوموناس آئروژینوزا ایزوله شده از عفونت های مختلف بوده و تشابه زیادی در الگوهای پلاسمیدی والگوهای برشی سویه های جدا شده از عفونت های بیمارستانی از بخش های سوختگی، ICU، داخلی و جراحی عمومی در یک زمان کوتاه بدست آمد که احتمال منشاء گرفتن این باکتری ها از یک کلون باکتریایی با شیوع بالای انتقال ژن را در بین سویه های بیمارستانی مطرح می سازد و نشانگر مفید بودن مطالعه الگوی پلاسمیدی در پسودوموناس آئروژینوزا می باشد.
    کلیدواژگان: پسودوموناس آئروژینوزا، الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی، الگوی پلاسمیدی، عفونت بیمارستانی
|
  • Akbarzadeh Khiavi T.*, Nahaei Mr, Rahmati A., Asgharzadeh M., Sadegi J Page 7
    Background And Objectives
    Staphylococcus aureus as a Gram- positive coccus causes a variety of infections in humans. It is one of the infectious agents in hemodialysis patients. Those patients who carry this organism at their nose are exposed to infection and possible morbidity and mortality due to this bacterium. Resistance to antibiotics in staphylococci is increasing. Resistance development is due to mutation and by plasmid DNA transmission. The aim of this study was to determine plasmid profile and antibiotic resistance of Staphylococcus aureus strains isolated from nasal carriers in dialysis patients in Imam Khomeini Medical Center. Susceptibility testing to antibiotics, plasmid extraction and analysis and epidemiologic relationship of these isolates were investigated.
    Methods
    In this study nasal specimens of 107 patients in dialysis ward of Imam Khomeini Medical Center were collected and cultured on blood agar plates. The colonies were identified as S.aureus strains. The susceptibility of 50 strains isolated from the patients against 12 antibiotics were tested using Kirby- Bauer standard method. A standard S.aureus strain (ATCC29213) was used to control quality of antibiotic discs. The isolates were cultured on LB medium and plasmid DNAs were extracted and electrophoresed on agarose gel using Parisi et al method.
    Results
    The results of resistance rate against 12 used antibiotics were as follows: resistance of the strains against gentamicin, oxacillin, neomycin, clindamycin, erythromycin, cotrimoxazole, choloramphenicole, tetracycline, and ciprofloxacin were 20%, 28%, 30%, 26%, 30%, 44%, 32%, 36%, and 10%, respectively. All of the strains were resistant to amoxycillin and penicillin and none of them were resistant to vancomycin. Of 50 S. aureus strains, only 27 strains contained plasmid DNA. Most of the strains revealed a big plasmid. Plasmid profiles of the strains will be presented.
    Conclusion
    Our results showed that there was a close relationship between high resistance to antibiotics and presence of plasmids in S. aureus strains. Similarities among resistance to antibiotics and plasmid profiles in our strains isolated from the same ward showed that these strains were from the same sources and indicated a unique clonal possibility. The resistance to antibiotics of the strains lacking plasmids could be from choromosomal resistance
    Keywords: Staphylicoccus aureus, Plasmid profile, Antibiotic resistance pattern, Hemodialysing patients
  • Anari H., Salehzadeh F.*, Mirmohammadi R., Monshari S Page 15
    Background And Objectives
    Developmental dislocation of hip (DDH) as an inherited joint disorder results from external location of the head of femora from the acetabulum.Early diagnosis of this disorder is very important and any delay may result in long life handicap. Nowadays new methods such as sonogrphy are recommended in diagnosis of this disorder. Radiology and physical examination are traditional methods. This study was designed to evaluate the results of sonographical, radiological and physical examination findings in 100 infants who were suspected to have DDH.
    Methods
    This analytical-cross sectional study was done in private clinics from June 2004 to June 2005. The one hundred infants who were suspected to have DDH in physical examination entered the study. A questionnaire was completed for each infant, and then sonography and radioghray have been done for them. The data were collected and analyzed by statistical programs.
    Results
    Among 100 infants 48% were female and 52% male, with mean age 42±7.23.In 44% they were the firstborn.58% had normal delivery and 42% cesarean section. 15% had breech presentation. In 28% radiological and 56% sonographical methods showed findings in favor of DDH.
    Conclusion
    This study showed, simultaneous physical and sonographic examination especially during the first month result in early and precise diagnosis of DDH, on the other hand it does not have radiologic side effects.
    Keywords: infants, DDH, radiology, sonography
  • Bashardoost B.*, Adib A., Gavami Nashr M., Faaalpoor Z Page 22
    Background And Objectives
    Hypertension is one of the major factors of cardiovascular diseases among hemodialysis patients which shoes its effect along with vascular changes. 75-80% of the patients with ESRD are hypertensive. Despite many available druge to decrease the blood pressure, many of these patients remain hypertensive. The major cause Of Hypertension is the increase in the blood volume which is due to the water and salt retention in the body. It doesnt seem that the uptake of body's fluid for a short period can have a remarkable effect on the pressure.
    Methods
    This descriptive analytic study was done on 80 hemodialysis patients who were under trearment at Buali hospital. First patients were investigated according to age, sex, frequency of dialysis in the week and dialysis duration. These for each patient the blood pressure before and during dialysis and weight changes before and after dialysis with two consectiue sessions were measured. Calculated and MAP was determined. Finally data was analyzed through SPSS.
    Results
    48 out of 74 patients (64.9%) had hypertension. Blood pressure was controlled in 41 patients (55.4%). Age, sex, dialysis period and sessions of dialysis did not have a significant relationship with hypertension control. The study showed a high prevalence of high blood pressure in hemodialysis patients (64.9%). The blood pressure was not controlled in the majority of patients (44.6%).
    Conclusion
    Patient's weight changes have no significant effect on hypertension. This shows that the causes for blood pressure can be due to other causes different from increase in the blood volume among hemodialysis patients and perhaps the chronic blood volume increase is not related to hypertension.
    Keywords: Hypertension, Hemodialysis, Weight Changes
  • Tamook A.*, Ashenaie F., Yeganeh Moghadam G., Chiniforush M., Amini Sani, Habibzadeh Sh Page 27
    Background And Objectives
    Visceral leishmaniasis is a reticulo endothelia system and it is known as 'black fever' by Indians. According to WHO every year there are 500 thousand new cases of it in the world. The province of Ardabil, with 25-40% from all the country's leishmaniasis has a major part in the country and is considered as one of the main focuses in Iran. Due to its importance, this study was done to identify clinical signs and demographic characteristics of the patients.
    Methods
    This was a descriptive cross-sectional study which was done retrospectively 110 children who were hospitalized in three different active hospitals between 1375-1382 entered in this study. Disease definition include parasite detection in bone marrow aspivation or special clinical signs (fever, spleenomegal, pansytopenia and weight loss) in addition direct agglutination test was positive. The samples were investigated in terms of demographic information. Place of living, clinical signs and the length of time between the symptoms of the disease and its diagnosis. To get to the results, simple descriptive statistics was used. 37.8% of the patients were diagnosed from the beginning of symptoms with in a month.
    Results
    There were 56.4% boys and 43.6% girls of all the 110 children. DAT test was done in 97 patients which was positive in 91 cases (minimum positive titer 1/400). In 42 patients biopsy and bone marrow aspiration was done which was positive in 26 cases (lishman body detection). The age of the patients was 4 months -14 years. The most common findings were fever 97.3% and anorexia 97.1%. There was anemia in 90% thrombocytopenia in 60.8% and leukopenia in 24.8%. There was death in 6 patients (5.5%) and unresponsiveness to the treatment in 3 cases (2.7%).
    Conclusion
    The results of the present study nearly corresponds to those of other studies. The main vulnerable community of visceral lieshmaniasis are mainly children. In order to decrease the mortality and morbidity its early diagnosis is essential. It is necessary that the physicians working in endemic regions be familiar enough with the disease.
    Keywords: Visceral Leishmaniasis, Clinical Symptoms, Children, Kalaazar
  • Hosseinian A., Habibzadeh Sh*, Sadegieh Ahari S., Mokhtarpoor A Page 35
    Background And Objectives
    Arthrosclerosis is the major cause of cerberovascular disorders and major problems of industrial countries. Mortality from chronic diseases such as arthrosclerosis and mortality from infectious diseases have a reverse, relationship with economic and educational levels of people. For this reason, investigating the relationship of MI with other risk factors such as infections has been of great interest.
    Methods
    This was a case- control study. 60 patients with MI and 60 matched cases were selected from other wards of Boali Hospital. All of the patients who had been admitted with myocardial infarction diagnosis in the time of study were selected and information about them was recorded in a researcher made questionnaire. Serum sample from patients and control case were sent to determinations of IgG Anti Chlamydia antibodies with enzyme immune assay. Control case were selected from other wards of hospital who matched in age, sex and same test in serum sample was done.
    Results
    In this study in each group 48 persons (80%) were male and 12 persons (20%) were female. The range of age group was 35-80. Mean age group was 58.83±12.6 (SD) and mean age of control tools was 59.08±11.59.All of the patients in each group had anti Chlamydia antibodies (IgG) (titer more than 5U/ml). The mean range IgG in both groups were compared through t-test and there was no significant difference between them (p=0.85).
    Conclusion
    In this study all of the cases and controls had anti Chlamydia antibodies. (IgG) high prevalence due to cold climate and high crowd of people in this area may be related to Chlamydia infection.
    Keywords: Chlamydia Pneumonia, Myocardial Infarction, IgG Antibody
  • Rahbar M.*, Sabourian R., Saremi M., Abbasi M., Masoumi Asl H., Soroush M Page 41
    Background And Objectives
    Cholera is an endemic disease in Iran and some cases of this disease are reported throughout the world annually. The aim of this study was to determine epidemiology and antimicrobial resistance patterns of Vibrio cholerae O1 biotype ELTor serotype Inaba in 2005 summer outbreak in Iran.
    Methods
    Stool samples were collected from patients suspected of having cholera who were admitted to hospitals and clinics and then were cultured in TCBS. Specimens examined by confirmed bacteriological methods and ultimately they were serotyped by special antiserums. Finally 5% of the isolates were sent to Cholera Reference Laboratory for confirmation, serotyping and susceptibility testing. Antimicrobial susceptibility testing was performed by disk diffusion methods and E-test minimal inhibitory concentration (MIC) as recommended by NCCLS.
    Results
    Totally, 1118 patients were to have cholera the epidemicity. The Disease was reported from twenty six provinces. The majority of cases were reported from Tehran, Qum and Hamedan with 219, 190 and 150 cases respectively. 50% of patients were between 15-34 years old. 53% of patients were male and 47% female. 97.7% of patients had Iranian nationality, 2.3% were from Afghanistan and Pakistan. 20% of patients were hospitalized and 80% were treated as outpatients. Case mortality rate was 1%. 1104 isolates were Inaba serotype and only 14 cases were ogawa serotype. Our studies revealed that the origin of Vibrio cholerae was consumption of raw vegetables that were watered by sewage. We also isolated V. cholerae from sewages. All isolates were resistant to Co-trimoxazole, Nalidixic acid, Furazolidone, and intermediate to Chloramphenicole. All isolates were susceptible to Tetracycline, Ciprofloxacin, and Erythromycin. MIC for Co-trimoxazole and Nalidixic acid were over 256µg/ml and 1.5µg/ml for Erythromycin. The antibiogram results showed that all isolates had the same origin.
    Conclusion
    Our study reveals that, unlike previous epidemics, the causative agent of cholera in summer outbreak of 2005 was V. Cholerae ELTor, serotype Inaba. Concering the similar antibiogram pattern they had the same origin.
    Keywords: Vibrio cholerae, Inaba Serotype, Ogawa Serotype, Antimicrobial Resistance
  • Savadi Oskuee S., Alizadeh Oskuee P., Mohammadi N., Kimiaie S., Vatandoost H Page 46
    Background And Objectives
    Because of huge growth of snack food industry in the last few years the nation’s eating habits are undergoing major transformation with a replacement of traditional main meals by more frequent snacking. Dietary changes have been notable in children and particularly students so they are the major consumers of these foods. The aim of this study was to evaluate the snack and sweet drinks consumption at school times and its relationship with first molar cavities level in a group of students.
    Methods
    The study was carried out in a group of 400, 8-12 year-old boy students in Area 5 Tabriz school. Data were collected through simple examination and questionnaire completed by a interveiwer. Findings were analyzed with descriptive statistic methods and chi-square Test.
    Results
    The findings showed that nearly all the students (91%) had one or more snack or sweet drinks at school time. Biscuits, dried berries and raisins and packed fruit juice were the most popular. First molar cavities as expressed in DMFT increased significantly with high intake of snacks.
    Conclusion
    Snack and sweet drinks consumption is high among Tabriz students, and first molar cavities level is increased with high snacks intakes.
    Keywords: Dental Cavities, Diet, Snack Foods, School Health
  • Sadeghi H.*, Rohollahi S Page 52
    Background and Objectives
    Ardabil city with population of about 340386 is still supplied with groundwater resource for drinking. That should have optimum quality standards in different aspects. If a drinking water physicochemical parameters levels is higher than the permitted recommended levels, they may create irreversible damages. This study intended to determine the physicochemical parameters of drinking water in Ardabil in the year 2004.
    Methods
    This is a descriptive cross-sectional study that has been done on 35 samples of Ardabil city drinking water resources in 2004. Most of the physicochemical parameters due to their importance and present limitations or even through technical restriction in water and wastewater laboratory of Ardabil health care centers were chemically analyzed and the results were statistically analyzed and compared by 1053 country standard methods.
    Results
    According to the results of analyzed samples and their comparison with their related standard, it is estimated that So4, Po4 and total hardness of samples were %9, %71 & %41 respectively more than maximum acceptable level. Fluorine of samples was %57 less than the minimum recommended fluorine.
    Conclusion
    Due to the lack of consistency in the values of So4, Po4, fluorine and total hardness of testing samples with the related standards, programming for obviation of the problems seems essential.
    Keywords: Drinking water, physicochemical parameters, Ardabil
  • Kahnamoie Aghdam F.*, Asadzadeh Monir F., Amani F Page 57
    Background And Objectives
    Hyper prolactinemia is a disorder which is presented in clinical forms of galatrrhea infertility, menstural disorder, hirsotism and PMS. Bromocriptin is agonist of dopamine and a drug for treatment of this disorder. Because of the necessity in continuous consumption of this drug (even for many years), the acceptance of the patients to the drug is important. In the present study the side-effects and acceptance level of patients to bromocriptin for the two forms of oral and vaginal use were studied.
    Methods
    This study is a single-blinded clinical trial. Cases of study were patients referring Gynecology clinic with complaints of “Galactoria, Hirsotism, Menstural disorders and infertility.” The samples were 180 (two groups of 90 members each) and the length of study was two years. The samples were divided into two groups, (oral & vaginal). Before the start of the study, cases underwent, in terms of systemic and local complication, systemic and gynceologic examination to control systemic and local side effects. After health assurance of other systems, drugs were administered in two forms one group oral and the other group vaginal. The data was collected on the basis of questionnaire and analyzed by SPSS.
    Results
    This study showed the side effects of Bromcriptin in oral-forms they were 100% and for vaginal-froms they were 43.2%. Most of the side effects in oral froms were nausea 38.9% and in vaginal from was vaginal itching (22.3%). Vertingo in oral forms was more than vaginal form (27.8% to 2.3%). Hypotension was seen in 11.2% of oral forms but not in vaginal form. About 51.2% of oral form group had more than two complications. In both groups the most complications were seem within the first ten days (37.8% and 66.7%). Severity of side effects in 31.2% of oral forms and 11% of vaginal forms were so tense that resulted to patient's discontinuation of the drug.
    Conclusion
    There is a significant difference between severity, intensity and kind of complications in the forms of oral and vaginal use of Branocriptin and acceptance and duration of drug intake in vaginal forms is more than oral forms.
    Keywords: Oral Bromocriptin, Bromocription, Vaginal, Side Effects, Drug Acceptance
  • Mokhtari M.*, Shariatie M., Tadayon N Page 62
    Background and Objectives
    Spironolactone is a diuretic and antiandrogenic drug and is used in the treatment of hypertention 'secondary hyprealdosteronism; congestive heart failure' cirrhosis of the liver, nephrotic syndrome 'androgenic alopecia' gynecomastia and hirsutism. In this research, the effects of spironolactone on the serum LH, FSH, testosterone, dihydrotestosterone, and changes in body weight and testicular tissue in adult male rats, were studied.
    Methods
    For this purpose 190 10 g male wistar rats (n=40) were randomly divided into the following grups: control, sham operated (received water) and 25, 50, 100 mg/kg oral spironolactone treated groups. After 14 days body weight and testis weight under laboratory methods, were measured and blood samples were taken from heart and used for the measuring of LH/FSH/testosterone and dihydrotestosterone and then the rate's testes, in order to evaluate the histological changes, were removed and weighed and after obtaining tissue section and staining through HE, they were studied.
    Results
    Serum LH level showed a significant increase and testosterone and dihydrotestosterone levels showed asignigicant decrease in 100mg/kg spironolactone treated group (p 0.05) and there was no significant difference among serum FSH level, body weight and testicular weight as compared to control group.
    Conclusion
    It can be concluded that oral administration of spironolactone maximum dose for 14 days could increase serum LHlevel and decrease testosterone and dihydrotestosterone levels.
    Keywords: Spironolactone, LH, FSH, testosterone, Di, Hydrotestosterone, spermatogenesis, Rat
  • Molavi P.*, Mohammadnia H., Arab R., Atadokht A Page 69
    Background and Objectives
    Tension headache is one of the most common types of headaches that millions of people suffer from it. So far different treatments have been used to confront with tension headaches. According to the studies, tension headaches usually respond well to nonpharamacological treatment. The objective of this survey is the comparison between efficacy and effectiveness rate of SIT and medical treatment for tension headache treatment.
    Methods
    In this study, 30 patients who had referred to neurology clinic of Alavi Hospital and private clinics, during the months of June and July in 2003, with chronic tension headache complaint, were selected randomly. These 30 patients were entered to two study groups and the third control groups. The patients in the first and second group received SIT and medical treatment respectively. The third group was considered as the control group and received no intervention. Indices of headache (frequency, severity and duration) were evaluated in 3 stages (Before treatment, after treatment and within one-month follow up period) by using a headache record device for all of patients. The collected data were analyzed by inferential statistical SIT methods, variance analysis and LSD pair comparison.
    Results
    The data found from ANOVA methods (Analysis of variance) showed that both methods (Stress inoculation training and medical treatment) are effective in the treatment of chronic tension headache, but comparison between two groups showed that the group who received SIT had a significant difference compared to the group who received medical treatment in terms of efficacy rate on duration and consistency of headache symptom (p<0.05). In other indices of headache (freauency and severity), there was no significant difference between these two groups.
    Conclusion
    This study showed that effiectiveness rate of stress inoculation training is more effective than medical treatment of tension headache (in terms of headache symptoms duration and consistency).
    Keywords: tension headache, Medical Treatment, SIT
  • Narimani M.*, Khanbabazadeh M., Farzaneh S Page 77
    Background And Objectives
    Emoployee's job satifaction (JS) is related to multiple factors and one of which is the personality factors. The present study was an attempt to find a relationship, if any, between personality and job satisfaction among Ardabil universitie's staff.
    Methods
    This descriptive study was conducted on 247 employees who were sampled from a population of 390 individuals working in Ardabil university of medical sciences, Mohaghegh Ardabil University and Islamic Azad University of Ardabil. Instruments used for data collection were Bren Rowiter personality test and standard job satisfaction test. The personality test evaluated neurosis, autism, introversion / extroversion, dominance, self confidence and socialization in the subjects.
    Results
    The findings indicated that socialization and self confidence were the most common characteristics among the subjects. These employees enjoyed a moderate to high job satisfaction). Neuresis and dominance tendencies can predict the job satisfaction among the university staff. It was also shown that men had more dominance than women.
    Conclusion
    Since there was a positive correlation between self confidence and neurosis with JS, in order to promote JS, it is recommended to hold JT classes aiming to teach methods of controlling anger and improving self-confidence. Besides, the authorities in these universities should be taught to create a sense of respect in the employees rather than criticizing and blaming them. This can enhance self-confidence and improve JS among these employees.
    Keywords: Personality, Job Satisfaction, Character
  • Nemmati A.*, Refahi S., Barak M., Jafari M., Ettehad G.H Page 84
    Background and Objectives
    11% of all newborns in the developing countries suffer from low birth weight (LBW). Birth weight has an important role in individual health, family and society. Lower and higher birth weight from standard rate lead to morbidity and mortality. The purpose of this study was to determine associations between some of maternal anthropometric measurements such as BMI, pre-gravida weight, height, age with birth weight.
    Methods
    This is an analytical-descriptive study, in which there were 300 pregnant women who hard referred to Alavi Hospital, Ardebil for delivery. Maternal pre-gravida height, weight and birth weight were collected from their units. Body mass index (BMI) was calculated by dividing the maternal pre-gravida weight in kg by height in m squared (kg/m2). The relationship between maternal anthropometric measurements and birth weight was analyzed by t-test.
    Results
    Our study showed that 32 (10.7%) women had BMI<19.8, 185 (61.7%) BMI=19.8-26 and 83 (27.7%) BMI>26. 36.3% of women were under 55 kg, 48.3% between 55 to 70 kg and 15.3% over 70 kg. The relationship between maternal pre-gravida BMI, weight and birth weight was statistically significant (p=0.001). There was no significant difference between maternal age and neonatal birth weight.
    Conclusion
    Pre-gravida body mass index (BMI) and weight could be two important anthropometric measurements associated with birth weight. Thus, it is recommended that women give adequate preconceptional and prenatal care to decrease the amount of LBW and HBW in population.
    Keywords: Body Mass Index, Birth Weight, Neonatal, Anthropometry, Pregnant Women
  • Nahaei Mr *, Bohloli Khiavi R., Asgarzadeh M., Hasani A., Sadeghi J., Akbari Dibavar M Page 90
    Background And Objectives
    Pseudomonas aeruginosa is a nosocomial pathogen that presents high antibiotic resistance.There are phenotyping and genotyping methods for epidemiologic study of Pseudomonas aeruginosa such as antibiotic resistance pattern and plasmid profile analysis. Plasmid analysis provides useful information concerning the source of the strains and number of clones present in the epidemies. Thus, this study was conducted to evaluate antibiotic and plasmid profiles of P. aeruginosa strains isolated from in-patients of the Sina Medical Centre of Tabriz to clarify epidemyological correlation among isolated strains.
    Methods
    During 13 months, 135 strains of P. aeruginosa were isolated from different infections in hospitalized patients at Sina Medical Center of Tabriz. Antibiotic susceptibility tests were performed using disc agar diffusion test. For plasmid DNA extraction and detection of open circular bands from supercoiled ones, modified alkaline lysis procedure and two dimensional electrophoresis were used, respectively. Enzymatic digestion of plasmids was carried out by EcoRI and HincII restriction enzymes.
    Results
    Resistance rates of strains against antibacterial agents were recorded as: Aztreonam (77%), colistin (74%), ceftazidime (69%), pipracillin (67%), ofloxacin (62%), tobramycin (56%), carbenicillin (54%), gentamicin (51%), ciprofloxacin (22%), amikacin (15%), polymixin B (13%) and imipenem (2%). Plasmid profiles of our test strains revealed that only 67 strains harbored plasmid(s). Number of isolated plasmids ranged 1-6 in each strain with molecular mass of 0.5kb-21kb. When the isolated plasmids were digested using restriction endonuclease enzymes (EcoRI and HincII), in 32% of them similar digestion profiles were obtained by EcoRI indicating a unique source for them.
    Conclusion
    Our findings suggest high antibiotic resistance and plasmid presence in P. aeruginosa strains isolated from different infections, and there were remarkable similarities among isolated plasmids. Since our test strains had been isolated from various wards in a short period of time, the results raise the possibility of unique source for some strains or high prevalence of genetic exchange among P. aeruginosa strains.
    Keywords: Antibiotic resistance pattern, Plasmid profile, Pseudomonas aeruginosa, Nosocomial infection