فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 26 (زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/10/11
  • تعداد عناوین: 14
|
  • پیمان آذغانی*، علیرضا سمر باف زاده، احمد فرج زاده شیخ، فرانسوا فیوال، علیرضا خرمی فر صفحه 331
    زمینه و هدف
    مایکوباکتریوم لپر عامل بیماری جذام می باشد که یک بیماری مسری است که در اغلب کشور های در حال توسعه دیده میشود.این بیماری بسبب ایجاد علایم بالینی ناخوشایند و ناتوانی هایی که ایجاد میکند نا م آن همواره با ترس و وحشت همراه بوده است.بیشترین زمان تقسیم را در بین باکتری ها دارد (14-12روز). دوره کمون آن طولانی بوده و 40 سال هم گزارش شده است. اثرات باقیمانده از بیماری حاصله (جذام) غیر قابل برگشت بوده و بار روانی و اجتماعی سنگینی بر فرد و اجتماع دارد سازمان بهداشت جهانی 91 کشور را در لیست مناطقی قرار داده است که جذام هنوز هم در این کشورها یک مشکل میباشد. هدف اصلی این تحقیق تشخیص زود هنگام و دقیق بیماری قبل از بروز علا یم بالینی ناخوشایندو نها دینه کردن روش مولکولی PCR بجای روش قدیمی Slit skin smear است که روش دقیق و قابل اعتمادی نمی باشد.
    روش کار
    در این تحقیق از بیماران مراجعه کننده به بیمارستان با با باغی با تیغ جراحی از نرمه گوشها وابروها نمونه برداری شده (Slit Skin) و پس از تهیه گسترش بر روی لام رنگ آمیزی اسید فست شده و بررسی میکروسکوپی شدند. همزمان با بررسی میکروسکوپی نمونه بیوپسی نیز از بیماران برداشته شد تا با PCR نیز تشخیص داده شوند.
    یافته ها
    از 40 نمونه Slit Skin تنها 3 نمونه (5/ 7%) لام مسقیم مثبت داشتند که تشخیص آنها فرم LL بوده است. در حالیکه از 40 نمونه بیوپسی 14 مورد(35 %) با روش PCR نتیجه مثبت داشتند. بقیه 11 مورد مثبت احتما لا به فرم TT یا فرمهای بینابینی(BB،BT،BL) مبتلا بوده اند.
    نتیجه گیری
    در این تحقیق مشخص شد که روش لام مستقیم با رنگ آمیزی اسید فست روش دقیق و مطمئنی برای تشخیص بیماری جذام نمی باشد بویژه در فرم TT که همیشه لام مستقیم منفی است. همچنین روش لا م مستقیم و علایم بالینی در تخمین میزان شیوع بیماری نیز روش دقیق و مطمئنی نمی باشد.
    کلیدواژگان: توبرکولویید توبرکولویید، لپروماتوز لپروزی، PCR، لپروزی، باباباغی، اسلیت اسکین اسمیر، مایکوباکتریوم
  • فریبرز اکبرزاده، ناصر اصلان آبادی، عبدالرسول صفاییان صفحه 338
    زمینه و هدف
    در ایجاد بیماری کرونری ریسک فاکتورهای متعددی موثر هستند. اثر و تجمع ریسک فاکتورها در بیماران با بیماری فشار خون بالا (هیپرتانسیون) متفاوت است. مطالعه حاضر قصد دارد اثر پیشگویی کننده وجود ریسک فاکتورها در گرفتاری بیماری کرونری در بیماران هیپرتانسیو را بررسی و آنرا با بیماران دارای فشار خون نرمال مورد مقایسه قرار دهد.
    روش کار
    با یک مطالعه توصیفی مقطعی از بین بیمارانی که در سال 1383 شمسی جهت انجام آنژیوگرافی کرونر در مرکز قلب شهید مدنی بستری بودند با روش نمونه گیری تصادفی پرونده 976 بیمار مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک و یافته های آنژیوگرافی جمع آوری و با نرم افزار SPSS 11.5 و EPI 6 آنالیز آماری انجام شد.
    یافته ها
    شیوع هیپرتانسیون در بیمارانی که تحت آنژیوگرافی کرونر قرار گرفته بودند 5/ 60% بود. متوسط سن بیماران در گروه هیپرتانسیو و غیر هیپرتانسیو بترتیب6 /58 و 9/ 53 سال و شیوع بیماری کرونری 84 و 5/ 84 درصد بود. شیوع بیماری کرونری دو و سه رگی و همچنین شیوع دیابت قندی و هیپرلیپیدمی در بیماران هیپرتانسیو بیشتر بود. در بیماران هیپرتانسیو پیشگویی کننده های قوی بترتیب جنس مرد، دیابت قندی، هیپرلیپیدمی و سن بوده اند در حالیکه در بیماران نورموتانسیو جنس مرد، استعمال سیگار، سابقه فامیلی و سن بوده است.
    نتیجه گیری
    شیوع بیماری هیپرتانسیون، سایر ریسک فاکتورها و بیماری کرونری در بیمارانی که تحت آنژیوگرافی کرونر قرار می گیرند بالاست و الگوی بیماری کرونری در کشور ما از ممالک غربی تبعیت میکند. جنس مرد، وجود دیابت و هیپرلیپیدمی و سن بیماران بترتیب قویترین پیشگویی کننده های بیماری کرونری در بیماران هیپرتانسیو بوده اند. با توجه به شیوع بالای ریسک فاکتورها و اثر آنها در وخامت بیماری کرونری در بیماران هیپرتانسیو نیاز به اقدام فوری بهداشتی برای کنترل فشار خون در جامعه وجود دارد.
    کلیدواژگان: فشار خون بالا، بیماری کرونری، ریسک فاکتور، بیماریهای کرونری
  • داور امانی*، زهیر محمد حسن، مجتبی کریم زاده، صادق فیض الله زاده، محمدحسین دهقان صفحه 344
    زمینه و هدف
    لنفوسیتهای ارتشاح یافته به تومور TILs (Tumor Infiltrating Lymphocytes) عامل شناسایی ودفاع بر علیه سلولهای توموری بدخیم توسط سیستم ایمنی میزبان بوده وسلولهای T، بیشترین سلولهای ایمنی ارتشاح یافته به داخل تومور هستند. اطلاعات متناقضی درباره سلولهایT داخل تومور وجود دارد و مکانیسم های متعددی برای توضیح ناکارایی TILs پیشنهاد شده است. هدف این مطالعه بررسی وضعیت ایمنی لنفوسیتهایT ارتشاح یافته به بافت تومور در سرطان پستان انسان میباشد.
    روش کار
    از 16 زن مبتلا به سرطان پستان بیوپسی گرفته شد. بررسی های پاتولوژیک و بافت شناسی نشان دادند که در 13 نمونه نوع تومور کارسینوم مجرایی مهاجمIDC (Invasive Ductal Carcinoma) است. نمونه های بافتی بیماران وگروه کنترل، برای آنالیز بوسیله فلوسیتومتری آماده شدند.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان داد که سرطان پستان انسان دارای مقادیر متفاوت و متغییری TILs است. در مورد درصد سلول های داخل توموری با فنوتیپ CD45+، CD3+، CD3+/CD45+ دربین گروه های موردمطالعه اختلاف معنی داری یافت نشد. همچنین تفاوت معنی داری در مورد ارتشاح و وضعیت فعالیت زیرجمعیت سلولهای T مابین بیماران سرطانی و گروه کنترل وجود نداشت. سلولهای CD4+ دربیمارانIDC و سلولهای CD8+ دربیماران با تومورهای نوع دیگر ILC (Invasive Lobular Carcinoma) و(AMC (Atypical Medullary Carcinoma عمده ترین لنفوسیتهای ارتشاح یافته به داخل تومور بودند. سلولهای TCD8+ داخل توموری مارکر HLA-DR را بیشتر از CD25 بعنوان مارکرفعالیت، بیان می کنند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه ارتباطی بین میزان TILs و اندازه و همچنین مراحل بالینی توموریافت نشد. سلول های ایمنی در بیشتر سرطان های پستان به داخل بافت تومور ارتشاح می یابند. همچنین با درنظر گرفتن بیان مارکرهای فعا لیت، این سلولها تاحدودی فعال شده هستند. درک مکانیسم های سرکوب سیستم ایمنی توسط سلول های سرطانی ممکن است اطلاعات مهمی درمورد راه های فرارتومور و همچنین پیشرفت استراتژی های ضد سرطان بدست دهد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، لنفوسیت های ارتشاح یافته به تومور، سلولهایT
  • نیره امینی ثانی، داریوش سوادی اسکویی، سید مرتضی شمشیرگران، سعید دستگیری، مازیار هاشمیلر، مریم جعفریانی صفحه 353
    زمینه و هدف
    میزان های میرایی بیماری عروق مغزی در برخی از کشور ها در دهه های اخیر کاهش یافته است. تغییرات در میزان های میرایی می تواند ناشی از تغییرات در بروز بیماری یا میزان میرایی آن باشد. از آنجایی که اطلاعات کمی در خصوص میرایی سکته مغزی در کشور در دسترس است این مطالعه با هدف بررسی میزان میرایی یا مرگ و میر 28 روز اول پس از سکته مغزی در استان اردبیل صورت گرفت.
    روش کار
    این مطالعه به روش آینده نگر از اول اردبیهشت ماه 1383 تا اول دیماه 1384 در اردبیل صورت گرفت. آزمودنی های مطالعه شامل بیماران با تشیخص قطعی سکته مغزی بر اساس یافته های CT اسکن بودند و در بیمارستان علوی شهر اردبیل که تنها مرکز ارجاعی این بیماران در استان است بستری می شدند. اطلاعات پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 14 و آزمون مجذور کای و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در طول این مدت 352 مورد وارد مطالعه شده و در پایان 346 مورد پیگیری شدند. 288 مورد (8/ 81%) دچار سکته مغزی ایسکمیک، 57 مورد (2/ 16%) ICH و7 مورد (2%) SAH (Subarachnoid Hemorrhage) بودند. سابقه پر فشاری خون در 6/ 61% موارد وجود داشت. 1/ 26% موارد سابقه بیماری قلبی و 8/ 16% مبتلا به دیابت بودند. 8 /19% نیز سیگاری بودند. پس از پیگیری مشخص شد که 70 مورد (3/ 20%) در 28 روز اول فوت نمودند. میانگین سنی افراد فوت شده 9/ 10± 1/ 69 سال و افراد زنده 9/ 12± 2/ 64 سال بود که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (003/ 0 =p). از مجموع 288 مورد CVA، 42 نفر (6/ 14%)، از کل ICH ها، 28 نفر(1/ 43%) و از 7 مورد SAH، 3 مورد فوت نمودند. اختلاف کمی بین میرایی ناشی از سکته مغزی ایسکمیک در مردان و زنان وجود داشت ولی مردان مبتلا به ICH بقای کمتری نسبت به زنان داشتند.
    نتیجه گیری
    میزان میرایی در مطالعه حاضر قابل توجه است، که بر حسب سن، نوع تشخیص، جنس و سابقه بیماری قلبی متفاوت بود. بنظر می رسد تمهیدات مناسب درمانی و مراقبتی در جهت کاهش این میزان ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: سکته مغزی ایسکمیک، سکته مغزی هموراژیک، میرایی سکته مغزی
  • مسعود انتظاری اصل*، قدرت اخوان اکبری، خاطره عیسی زاده فر صفحه 357
    زمینه و هدف
    با توجه به گسترش روز افزون اعمال جراحی سرپایی ومیزان بالای جراحی در افراد مسن، ریکاوری سریعتر و بدون عارضه بیماران جهت برگشت سریعتر بیمار به روال عادی زندگی کاملا ضروری است. در این مطالعه کارآزمایی بالینی، مدت زمان بیداری از بیهوشی و میزان تهوع و استفراغ آن پس از استفاده از دو داروی مخدر سریع الاثر آلفنتانیل و رمی فنتانیل در افراد مسن مورد مقایسه قرار گرفته است.
    روش کار
    مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی دوسوکور بود و بر روی 40 بیمار مسن بالای 65 سال کاندیدای جراحی کاتاراکت تحت بیهوشی عمومی انجام گردید. بیماران بصورت تصادفی به دو گروه 20 نفره تقسیم و در گروه اول، آلفنتانیل10 میکروگرم برای کیلوگرم و در گروه دوم رمی فنتانیل 5/ 0 میکروگرم برای کیلوگرم، یک دقیقه قبل از القای بیهوشی در عرض 30 ثانیه تزریق شد. هر دو گروه به روش یکسان تحت بیهوشی عمومی قرار گرفته و در طی بیهوشی از انفوزیون آلفنتانیل 1 میکروگرم برای کیلوگرم در دقیقه برای گروه اول و رمی فنتانیل 1/ 0 میکروگرم در کیلوگرم در دقیقه برای گروه دوم استفاده شد. در انتهای عمل جراحی، فاصله زمانی بین ختم تجویز داروهای بیهوشی تا برگشت تنفس خود بخودی، باز کردن چشمها با تحریک، پاسخ کلامی و ترخیص از اتاق ریکاوری ثبت گردید، همچنین میزان بروز عوارض مرتبط با داروهای مخدر در ریکاوری، ثبت شدند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی در نرم افزار آماری SPSS در قالب آزمون های آماری T، مجذور کای و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    زمان برگشت تنفس خود بخودی در گروه آلفنتانیل 2 دقیقه و در گروه رمی فنتانیل3/3 دقیقه بودکه هرچنداین زمان در گروه آلفنتانیل1/ 3 دقیقه کوتاهتر بود ولی این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود. زمان باز کردن چشم ها با تحریک، برگشت پاسخ کلامی و ترخیص از ریکاوری در دو گروه اختلاف معنی داری با هم نداشت. میزان بروز تهوع و استفراغ درریکاوری درگروه رمی فنتانیل 30% ودر گروه آلفنتانیل 5% بود که از نظر آماری اختلاف معنی دار بود(p<0/05).
    نتیجه گیری
    زمان ریکاوری بین دو داروی آلفنتانیل و رمی فنتانیل، اختلاف معنی داری با هم نداشت، ولی میزان تهوع و استفراغ در گروه رمی فنتانیل به طور معنی داری بیشتر از گروه آلفنتانیل بود.
    کلیدواژگان: آلفنتانیل، رمی فنتانیل، ریکاوری، تهوع و استفراغ، جراحی کاتاراکت
  • اسماعیل پسیانیان *، علی موفقی، عبدالناصر رفیع، محمدعلی حسین پور فیضی صفحه 362
    زمینه و هدف
    امواج اولتراسوند به منظور کاربردهای درمانی در فیزیوتراپی بصورت گسترده مورد استفاده قرار می گیرند. اثرات درمانی امواج اولتراسوند اغلب ناشی از افزایش دما در بافتهای تحت تابش می باشد، هر چند اثرات غیرحرارتی مانند کاویتاسیون هم اهمیت درمانی دارند. مقدار حرارت ایجاد شده به شدت و فرکانس امواج اولتراسوند بستگی دارد. این مطالعه به منظور بررسی اثر تغییرات شدت و فرکانس اولتراسوند درمانی بر ناهنجاری های کروموزومی لنفوسیتهای خون محیطی انسان انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه طولی و نیمه تجربی بوده که به صورت قبل و بعد از درمان و در شرایط in vivo انجام گردید. در این مطالعه تعداد 20 نفر از بین بیماران مراجعه کننده به بخش فیزیوتراپی به صورت غیرتصادفی وارد مطالعه شدند. نمونه های مورد مطالعه از خون محیطی در چهار مرحله به ترتیب قبل از درمان، انتهای جلسه پنجم درمان، انتهای جلسه دهم درمان و یک هفته بعد از پایان درمان تهیه شدند. درمان توسط امواج اولتراسوند در شدت و فرکانسهای متفاوت انجام گرفت و نتایج قبل از درمان با سه مرحله بعد از آن مقایسه گردید. نتایج از طریق آزمونهای آماری ویلکاکسون و فریدمن مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین درصد کل ناهنجاری کروموزومی در مرحله اول قبل از تابش 45/ 0% بود که در مقایسه با مرحله دوم بعد از تابش به 62/ 1 (02/ 0=p)، در مرحله سوم به 23/ 3 (008/ 0=p) و در چهارمین مرحله به 59/ 1% (03/ 0=p) رسید. افزایش معنی دار بین فراوانی ناهنجاری های کروموزومی با افزایش شدت اولتراسوند مشاهده شد (002/ 0=p).
    نتیجه گیری
    تابش امواج اولتراسوند درمانی با شدتهای بالا موجب افزایش درفراوانی ناهنجاری های کروموزومی لنفوسیت های خون محیطی افراد تحت تابش می شود، ولی افزایش فرکانس این پرتوها تاثیر قابل ملاحظه ای در ناهنجاری های کروموزومی نمونه های مورد مطالعه ندارد.
    کلیدواژگان: اولتراسوند درمانی، ناهنجاریهای کروموزومی، لنفوسیت های خون محیطی
  • نیره خادم، احمد شاه فرهت، نیره قمیان، سمیرا ابراهیم زاده صفحه 368
    زمینه و هدف
    پره اکلامپسی یک بیماری با علت ناشناخته است که با شیوعی حدود 7/3% تولد زنده دیده شده و عامل 18% از مرگ مادران می باشد. علاوه بر آثار و عوارض مادری، عوارض جنینی نیز از معضلات عمده آن به حساب می آید. این مطالعه شیوع زایمان و نتایج زایمان زود رس و عوارض آن را با حاملگی طبیعی مقایسه می نماید.
    روش کار
    این یک مطالعه آینده نگر از نوع مقطعی (Cross sectional) بود که در 127 زن حامله مبتلا به پره اکلامپسی و 254 حاملگی طبیعی سالم انجام شد. آنالیز آماری با نرم افزار SPSS/Win و آزمون Chi-square انجام گرفت.
    یافته ها
    شیوع زایمان زودرس در بیماران مبتلا به پره اکلامپسی 4/ 54% و در مادران سالم 25% بود. در تعدادزایمان با 157/ 0=p، سن با 265/ 0=p و روش زایمان با 226/ 0=p در دو گروه، از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود نداشت. ولی از نظر سن حاملگی (0001/ 0 >p)، وزن تولد (0001/ 0> p)، مرگ و میر نوزادان (013/ 0=p)، آپگار زمان تولد (005/ 0=p) و بستری در (NICU (Neonatal Intensive Care Unit) (P<0.0001 در دو گروه تفاوت معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    زایمان زودرس، علت اختلاف اساسی بین دو گره پره اکلامپسی و حاملگی طبیعی بود. توجه به کنترل دقیق موارد بیماری و اجتناب از تصمیم گیری شتاب زده جهت ختم حاملگی در موارد خفیف پره اکلامپسی، می تواند تا حد زیادی نتایج نوزادان را در این گروه بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: پره اکلامپسی، زایمان زودرس، عوارض نوزادی
  • غلامرضا شریفی راد، عزیز کامران*، محمدحسن انتظاری صفحه 370
    مقدمه و هدف
    بیماری دیابت از جمله بیماری هایی است که سهم عمده درمان و کنترل آن به عهده بیماران است لذا آگاهی آنان در زمینه های مختلف بخصوص رژیم غذایی از اهمیت بالایی برخوردار است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش رژیم غذایی بر عملکرد تغذیه ای و میزان قند خون و نمایه توده بدنی بیماران دیابتی نوع 2 مراجعه کننده به انجمن دیابت ایران - کرج انجام گردید.
    مواد و روش ها
    جمعیت مورد مطالعه، تعداد 88 نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 تحت پوشش انجمن دیابت ایران شعبه کرج بودند که به طور تصادفی به دو گروه مداخله (44 نفر) و کنترل (44 نفر) تقسیم شدند. اطلاعات از طریق تکمیل پرسشنامه طی مصاحبه مستقیم و سازمان یافته با نمونه های انتخاب شده و برگه ثبت نتایج آزمایشگاهی در دو نوبت قبل از مداخله آموزشی و یکماه بعد از آن جمع آوری گردید.
    یافته ها
    پس از مداخله، افزایش معنی داری در میانگین نمرات آگاهی (از 57/ 50 به 80/ 18) و رفتار (از 17 /5 به 52 /1) و کاهش معنی داری در میانگین توده نمایه بدنی (از 28/ 3به 27 /9) کیلوگرم بر متر مربع، میانگین میزان قند خون (از 167/ 9 به 134/ 5) کیلوگرم در دسی لیتر در بیماران گروه مداخله درموردبیماری دیابت ورعایت رژیم غذایی ایجاد گردید (p<0/001)، اما در گروه کنترل تغییر معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج بدست آمده آموزش رژیم غذایی در کاهش قند خون و BMI (Body Mass Index) بیماران دیابتی نوع 2 موثر بوده است.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، رژیم غذایی، آگاهی، نمایه توده بدنی، قند خون ناشتا
  • فریبا صادقی موحد*، فریده مصطفی زاده، مهرناز مشعوفی صفحه 381
    زمینه و هدف
    بیماری وسواس یک بیماری شایع در روانپزشکی است و تقریبا در 2% جمعیت جهان دیده می شود و موجب افزایش اضطراب در بیمار می گردد. بیماری وسواس در دوران قاعدگی، حاملگی و بعد از زایمان زنان ممکن است شروع شود و باعث افت در کیفیت زندگی زنان می شود. هدف از این مقاله بررسی عوامل موثر بر شروع وسواس در سنین باروری زنان می باشد.
    روش کار
    در یک مطالعه توصیفی، 53 زن با تشخیص(DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders برای وسواس در درمانگاه تخصصی روانپزشکی بیمارستان فاطمی اردبیل مورد مصاحبه قرار گرفتند. پرسشنامه شامل دو بخش مشخصات دموگرافیک و سوالاتی در مورد شروع وسواس در قاعدگی، حاملگی و بعد از زایمان و شیردهی بود که توسط بیماران تکمیل شدند. داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در دو نفر (8/ 3%) از نمونه ها شروع وسواس با اولین قاعدگی و در شش نفر (5/ 12%) در دوران بارداری بود. چهار نفر در حاملگی دوم و در شش نفر در دوران بعد از زایمان بود و در دو نفر بعد از زایمان اول وسواس شروع شده و سه نفر بعد از زایمان اول دچار اختلالات خلقی شدند.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که در دوران بارداری، زایمان و بعد از زایمان احتمال عود وسواس بیشتر میباشد و زنان باید در این دوران از نظر مشکلات روانی تحت نظارت ومراقبت قرار گیرند و به بهداشت روانی زنان بویژه در این دوران توجه بیشتر شود.
    کلیدواژگان: بیماری وسواس، قاعدگی، حاملگی، شیردهی، زایمان
  • احیا غاروریانی*، محمد مهدی اصلانی، شهرام حبیب زاده، افشین فتحی صفحه 387
    زمینه و هدف
    یرسینیا انتروکولیتیکا از خانواده انتروباکتریاسه، گروه یرسینیه می باشد. اعضای این جنس به صورت باسیل یا کوکوباسیلهای گرم منفی و بدون اسپور و هم اکسیداز منفی می باشندکه طیف وسیعی از بیماری ها در انسان را باعث می شوند که گاستروانتریت شایع ترین آنها است. سایر بیماری ها و سندرم های کلینیکی عبارتند از: سپتی سمی، لنفادنیت مزانتریک، آپاندیسیت، فارنژیت و بندرت سندرم رایتر. به دلیل گزارشهای مکرر گاستروانتریتهای تبدار توسط مراکز بهداشت شهرستانهای استان اردبیل، احتمال گاستروانتریت ناشی از یرسینیا در این استان سرد سیر متصور بود ولذا این بررسی به منظور تعیین نقش یرسینیا انتروکولیتیکا در ایجاد اسهال کودکان زیر 5 سال در فصول سرد سال در استان اردبیل انجام گرفت.
    روش کار
    در طی یک دوره 7 ماهه از شهریور لغایت اسفند 84، تعداد 490 نمونه مدفوع از کودکان زیر 5 سال مبتلا به اسهال حاد مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها به صورت سواپهای آغشته به مدفوع از طریق محیط ترانسپورت کاری بلر به آزمایشگاه ارسال و بر روی محیط های مک کانکی اگار، سالمونلا-شیگلا اگار، یرسینیا سلکتیواگار، TCBS اگار و سلنیت F کشت داده شده و بعد از انجام انکوباسیون به مدت کافی، کلونی های مشاهده شده با روش های استاندارد بیوشیمیایی شناسایی و در صورت لزوم با استفاده از آنتی سرم های مربوطه از نظر سرولوژیک نیز مشخص شدند.
    یافته ها
    از 490 نمونه ارسالی، 405 مورد دارای قابلیت لازم برای انجام کشت بودندو مورد بررسی قرار گرفتندکه از 38مورد آنان (9/ 38%) باکتری های پاتوژن جدا شد. فراوانی باکتری های جدا شده به ترتیب عبارت بودند از یرسینیا انتروکولیتیکا 13 سویه، ویبریو11سویه، اشرشیاکلی انتروپاتوژنیک 6 سویه، سالمونلا 5 سویه، شیگلا 2 سویه و پلزیوموناس 1 سویه.
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی نشانگر نقش یرسینیا انتروکولیتیکا در ایجاد اسهال در فصول سرد سال در استان سردسیر و کوهستانی اردبیل است. تصور می شود فراوانی موارد جدا شده ویبریو به علت همزمانی اپیدمی وبا در استان در زمان انجام این تحقیق باشد.
    کلیدواژگان: اسهال حاد، یرسینیا انتروکولیتیکا، کودکان زیر5 سال، فصول سرد
  • صمد غفاری *، رضا زره پوش صفحه 392
    زمینه و اهداف
    الکتروکاردیوگرام وسیله ای با ارزش در پیش بینی محل انسداد شریان های کرونر، عملکرد بطن چپ و پیش آگهی بیماران با انفارکتوس حاد میوکارد می باشد. تعیین صحیح محل انسداد شریان کرونر و ناحیه در معرض خطر جهت تصمیم گیری برای اقدامات تهاجمی تر و سریع تر برای برگرداندن جریان خون با ارزش می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه آینده نگر نوار قلب 100 بیمار با اولین انفارکتوس حاد میوکارد با بیشترین تغییرات قبل از شروع درمان بهمراه فیلم آنژیوگرافی کرونر آنها که معیارهای لازم را داشتند تحت مطالعه قرار گرفت و رابطه تغییرات قطعه ST و موج T با محل انسداد شریان کرونر بررسی شد.
    یافته ها
    در جریان انفارکتوس قدامی بالا رفتن قطعه ST در لید aVRو بلوک شاخه راست (p=0.01) و افت قطعه ST در لید (V5 (p=0.005 قویا نشانه انسداد پروگزیمال شریان(Left Anterior Descending artery) LAD می باشند. همچنین افت قطعه ST بویژه بیشتر یا مساوی یک میلی متر در لیدهای تحتانی بر ضایعه پروگزیمال LAD دلالت می کند. اما فقدان افت قطعه ST در لیدهای تحتانی در انفارکتوس قدامی حاد با ضایعه قسمت دیستال LAD همراه می باشد (p=0.01). افت قطعه ST در لید aVL نیز نشانگر ضایعه دیستال LAD است (p=0.01). در بیماران با انفارکتوس تحتانی افت قطعه ST بیشتر یا مساوی یک میلی متر در لید aVL،I و بیشتر بودن صعود قطعه ST در لید III از لید II بنفع ضایعه کرونر راست می باشد (p=0.001).
    نتیجه گیری
    درجریان انفارکتوس حاد قدامی از الکتروکاردیوگرافی می توان در تعیین پروگزیمال یا دیستال بودن محل درگیری شریان LAD استفاده کرد. همینطور تغییرات نوار قلبی در تعیین شریان گرفتار در انفارکتوس تحتانی و محل انسداد آن نیز کمک کننده هستند و بدین ترتیب کمک به تعیین بیماران پرخطر و نیاز به اقدامات تهاجمی جهت برقراری مجدد جریان خون کرونر می نمایند.
    کلیدواژگان: الکتروکاردیوگرام، آنژیوگرافی کرونر، انفارکتوس حاد میوکارد
  • اصغر محمد پور اصل*، علی فخاری، فاطمه رستمی، رضا قلی وحیدی، سعید دستگیری صفحه 400
    زمینه و هدف
    اطلاعات محدودی درباره سو مصرف مواد در نوجوانان ایرانی وجود دارد. هدف مطالعه حاضر برآورد شیوع سو مصرف مواد روان گردان و تعیین عوامل مرتبط با آن در دانش آموزان دوم دبیرستان های پسرانه شهر تبریز می باشد.
    روش کار
    1785(13/7%) دانش آموز دوم دبیرستان از دبیرستانهای پسرانه شهر تبریز به روش سهمی خوشه ایتصادفی انتخاب گردید و در اسفند 1383 دانش آموزان یک پرسشنامه خود ایفای 48 سوالی را تکمیل کردند. سوالات پرسشنامه به منظور تعیین مصرف مواد روان گردان و الکل، مراحل مصرف سیگار، اندازه گیری اعتماد به نفس، اندازه گیری گرایش به مصرف سیگار و رفتارهای خطر پذیر و مشخصات دموگرافیک طراحی شده بود. با استفاده از رگرسیون لوجستیک، عوامل مرتبط با شیوع مصرف مواد روان گردان و الکل بررسی شد.
    یافته ها
    میانگین سن دانش آموزان شرکت کننده در مطالعه به هنگام ورود به مطالعه87/ 0 ± 28/ 16 سال (دامنه سنی 19-15) بود. از میان 1785 دانش آموز 226 نفر (7/ 12%) تجربه مصرف الکل و 36 دانش آموز (0/2%) تجربه مصرف داروهای روان گردان داشتند. سن بالا (OR= 1.55)، داشتن رفتار خطر پذیر عمومی (OR= 1.70)، بودن در مرحله پیشرفته مصرف سیگار (OR= 3.70)، تجربه خود آزاری(OR= 1.22)، وضعیت اجتماعی- اقتصادی بالا (OR= 1.62) و تجربه مصرف مواد روان گردان (OR= 5.72) با تجربه مصرف الکل ارتباط داشت و بودن در مرحله پیشرفته مصرف سیگار(OR= 3.26)، وضعیت اجتماعی- اقتصادی بالا(OR= 1.52) و تجربه مصرف الکل(OR= 7.81) با تجربه مصرف مواد روان گردان ارتباط داشت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه شیوع پایین سو مصرف مواد را در نوجوانان نشان داد و همچنین برخی عوامل مرتبط را معین کرد. نتایج این مطالعه از برنامه هایی که هدفشان تغییر همزمان رفتارهای پرخطر است، حمایت می کند. هر چند نتایج این مطالعه برای مسولان بهداشت عمومی اهمیت زیادی دارد ولی مطالعات بیشتری برای تعمیم یافته ها نیاز است.
    کلیدواژگان: دانش آموزان، شیوع، سوء مصرف مواد، مصرف سیگار، مصرف الکل
  • علیرضا وحیدی*، محمدحسین دشتی صفحه 409
    زمینه و هدف
    در مورد داروهای گیاهی و کاربرد آنها از زمان قدیم اطلاعات وسیعی در دسترس می باشد و تحقیقات فراوانی در مورد اثر ضد درد عصاره های گیاهان انجام شده است. در مطالعه قبلی اثرات کاهش درد عصاره بابونه حاوی mg/kg2 اسانس در مقایسه با گروه کنترل در موش سفید بزرگ آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت که اثر کاهش درد آن بارز بود. در این پژوهش اثر کاهش درد عصاره بابونه با دوزهای مختلف مرفین (ضد درد استاندارد شناخته شده) مورد مقایسه قرار گرفته است.
    روش کار
    این مطالعه بصورت تجربی در دانشکده پزشکی شهید صدوقی یزد بر روی تعداد 48 سر موش سوری که بصورت تصادفی به 8 گروه 6 تایی با وزن 30-25 گرم تقسیم شده بودند انجام گردیده است. در این مطالعه اثر تزریق داخل صفاقی عصاره بابونه با مقدار mg/kg2 اسانس و با غلظت های mg/kg 2،1 و5/ مرفین بر کاهش درد با استفاده از دو روش سنجش درد مزمن (آزمون فرمالین به مدت یک ساعت) و درد حاد (آزمون پس کشیدن دم به مدت 2 ساعت و در فواصل زمانی 15 دقیقه ای) مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که در آزمون فرمالین عصاره بابونه فاز دوم درد را کمتر از مرفین mg/kg1 کاهش میدهد ولی اثر ضد دردی آن در این مرحله بیش از مرفین mg/kg 5/ 0 می باشد عصاره بابونه توانست در آزمون پس کشیدن دم در فواصل زمانی 90-30 دقیقه اثر ضد درد خود را اعمال کند که این اثر مشابه اثر ضد دردی مرفین با غلظت های (mg/kg 1 و 5/ 0) می باشد (0/05>p).
    نتیجه گیری
    یافته های این تحقیق نتایج بدست آمده از تحقیق قبلی را مبنی بر اینکه عصاره بابونه دارای اثر ضد درد است را تائید می کند و موید این است در آزمون فرمالین اثر ضد دردی بابونه در حد فاصل بین اثر ضد دردی مرفینmg/kg 0/5 و1 قرار می گیرد و در آزمون پس کشیدن دم اثر کاهش درد با مرفین mg/kg 1 برابری می کند. پیشنهاد می شود بابونه به عنوان یک داروی کاهش دهنده درد در مطالعات گوناگون دیگر بیشتر مورد پژوهش قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بابونه، مرفین، درد، موش سفید آزمایشگاهی
  • نسرین همایونفر، فهیمه صحتی، افروزمردی، فیروز امانی، حمید جعفرزاده صفحه 418
    زمینه و هدف
    DMPA (Depo Medroxy Progesteron Acetate به طور گسترده بوسیله بیش از 68 میلیون زن در 114 کشور دنیا مورد استفاده قرار می گیرد. دلایل پزشکی و غیرپزشکی متفاوتی برای قطع استفاده از این روش گزارش شده است. این مطالعه در مورد روند مداومت مصرف DMPA در منطقه اردبیل انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه یک بررسی مقطعی گذشته نگر بوده، که بر روی 396 زن استفاده کننده از DMPA که به مراکز بهداشتی- درمانی اردبیل مراجعه کرده بودند، انجام شد. روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده و ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه ای بود که به صورت مصاحبه با خود فرد تکمیل و اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار11.5 spss و آزمون های آنالیز واریانس و آزمون t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد بررسی 7/ 8 ±32 سال، 95% آنها خانه دار و 33/ 8% دارای تحصیلات ابتدایی بودند. میزان تداوم 6، 9، 12 و 24 ماهه به ترتیب 44 /5%، 26 /8%، 18/ 2% و 2/ 3% و شایعترین دلیل عدم تداوم در تمام گروه ها قطع قاعدگی بود. بین تداوم و متغیرهای سطح تحصیلات افراد مورد مطالعه، سطح تحصیلات همسر، شغل همسر، درآمد خانوار، تعداد حاملگی ها، تعداد فرزندان و روش زایمان قبلی رابطه آماری معنی داری مشاهده شد (p<0/05).
    نتیجه گیری
    شناسایی ویژگی های افراد داوطلب استفاده از DMPA، به تعیین نحوه مشاوره و در نتیجه بالا رفتن میزان رضایت و افزایش تداوم استفاده از این روش کمک می نماید.
    کلیدواژگان: مداومت مصرف، دپومدروکسی پروژسترون استات، پیشگیری از بارداری
|
  • Azghani P.*, Samarbafzadeh A., Farajzadeh Sa, Feval F., Khorramifar A Page 331
    Background and Objective
    Mycobacterium leprae is the cause for leprosy which is a contagious disease in many developing countries. These diseases have always been a dreadful one for its unpleasant clinical symptoms and the disabilities it causes. It has the most prolonged cell division time of all bacteria (12-14 days). Its incubation period is long (3-5 years) even 40 years has been reported. The complications which it leaves are irreversible and it bears a heavy socio-mental burden on the individual and the society. WHO has listed 91 countries with leprosy. The goal of the present study was the early diagnosis of the disease before the emergence of unpleasant clinical symptoms and popularizing molecular method of PCR in place of the conventional method of slit skin smear which is not a precise or reliable method.
    Methods
    In this study 40 slit skin smear and the same number of skin biopsies were taken from patients referring Bababaghi Hospital and samples from ear lobes and eyebrows were taken. Slit skin smears were stained with Zeihl-Neelsen method and examine microscopically. At the same timy biopsy specimens were extracted.
    Results
    Of 40 samples, three slit-skin specimens (7.5%) had positive smear result, while 14 (35%) biopsies had PCR positive result. The rest (11 cases) probably had TT or borderline forms of BB, BT, BL).
    Conclusion
    The results showed that SSS is not a precise and reliable method for diagnosing leprosy especially in TT form which is always negative direct smear. Also direct smear method and clinical symptoms are not accurate or reliable methods in estimating the rate of disease prevalence.
    Keywords: Slit Skin Smear, Lepromatous Leprosy, Tuberculoid Tuberculoid, PCR, Leprosy Bababaghi, Mycobacterium leprae
  • Akbarzadeh F., Aslan Abadi N., Safaiyan A Page 338
    Background and Objective
    Many risk factors are important in genesis of coronary artery disease. Their effect and prevalence are different in hypertensive patients. The aim of this study was to evaluate the predictive value of cardiac risk factors in hypertensive patients and compare those in normotensive patients.
    Methods
    With descriptive cross sectional study and random sampling, 976 of 3000 patients’ units who underwent coronary angiography (CAG) during year of 2004 were studied. Demographic and angiographic data were collected. Data entry and analysis were done by SPSS 11.5 and EPI 6 statistical software.
    Results
    Prevalence of patients who underwent CAG was 60.5%. Mean age of patients were 58.6 and 53.9 years and prevalence of CAD were 84 and 84.5 percent in hypertensive and non hypertensive patients respectively. Prevalence of two and three vessel disease was higher in hypertensive patients. Male gender, diabetes, hyperlipidemia and age were main predictors of CAD in hypertensive patients but in normotensive patients male gender, smoking, familial history and age were major predictors.
    Conclusion
    Prevalence of HTN, RFs and CAD are high in patients who underwent CAG and pattern of CAD in our country follows western country patterns. Male gender, diabetes, hyperlipidemia and age were main predictors of CAD in hypertensive patients, respectively regarding to high prevalence of cardiac risk factors and their severe effect on genesis of CAD in hypertensive patients rapid health measures are needed for control of HTN in general population.
    Keywords: Hypertension, Coronary artery disease, Cardiovascular, Risk factors
  • Amani D., Zahir Mh, Karimzadeh M., Feizollah Zadeh, Dehghan Mh Page 344
    Background and Objective
    Tumor-infiltrating lymphocytes (TILs) develop as recognition and defense against malignant cells by the host immune system. T cells are the most tumor infiltrating immune cells. There are controversial data about intratumor T cells and many have proposed diverse mechanisms for dysfunction of TILs. The aim of this study is analyzing Tumor Infiltrating T lymphocytes in patients with breast cancer by immunophenotyping.
    Methods
    Sixteen women suffering from breast cancer were examined; thirteen of them were confirmed histologically to be invasive ductal carcinoma (IDC). Tissue samples from patients and matched control group were processed for analysis by flow cytometry.
    Results
    Results indicated that human breast cancer contain variable numbers of TILs. No significant changes in the percent of intratumor CD45+, CD3+ and CD3+/CD45+ cells were observed between studied group. Also there were no significant differences between cancer patients (group 1 and 2) and control group in the case of infiltration and activation status of T cells subpopulations. CD4+ cells in IDC patients and CD8+ cells in patients with other tumors (ILC+AMC) were the most infiltrated TILs. Intratumor TCD8+ cells expressed HLA-DR markers significantly more than CD25 as activation marker. In this investigation we could not find any correlation between TIL and both size and clinical stages of tumor.
    Conclusion
    An immune infiltrate is an invariable finding in breast cancers, with considering the activation marker expression, TIL may be activated, albeit partially. Understanding the insensitive and/or suppressive nature of cancer cells to the immune system may provide important insights into tumor escape mechanisms as well as the development of anti-cancer strategies.
    Keywords: Breast cancer, Tumor Infiltrating Lymphocytes, T cells
  • Amini Sani N., Savadi Oskoui D., Shamshirgaran Sm, Dastgiri S., Hashemilar M., Jafariani M Page 353
    Background and Objective
    Cerebrovascular disease mortality rates have declined in some countries during recent decades. Changes in mortality rates over time could be attributed to changes in disease incidence or case fatality rate. Very few studies have provided information regarding survival after stroke. We aimed to determine the case-fatality rate (28 days) among patients with first-ever stroke from a population-based study in Ardabil province, Northwest of Iran.
    Methods
    This study was conducted between May 2005 and February 2006, all individuals with an acute stroke who were residents in Ardabil province and hospitalized at Alavi Hospital, were registered prospectively and assessed according to standardized diagnostic criteria. The data were analyzed through SPSS, Chi square and variance analysis.
    Results
    A total of 352 patients with first-ever stroke were registered, and 346 (96%) were followed up. 288 (81.8%) ischemic stroke, 16.2% (57) ICH and 2% SAH. By 28 days, 70 patients (20.3%) had died. Hypertension, diabetes and cardiac disease history were reported in 61.6%, 16.8% and 26.1% respectively and 19.8% of patients were smokers. Mean age of survivors was different from patients who died at 28 days after index event (64.2±12.9 VS 69.1±10.9, p=0.03). The proportion surviving 28 days varied from 16.2% among patients with ischemic stroke to 43% among ICH and SAH. For ischemic stroke, Survival rates were similar for men and women, whereas men with ICH had lower survival than women.
    Conclusion
    Case fatality rate after first-ever stroke is substantial. Rates of mortality differ according to patients diagnosis, age, sex, and heart disease. These data highlight the importance of long-term secondary prevention.
    Keywords: Ischemic Storke, Hemorrhagic Stroke, Stroke Fatality
  • Entezariasl M. *, Akhavan Akbari G., Isazadeh Far Kh Page 357
    Background and Objective
    With consideration the daily increased development of outpatient surgeries and high rate of these operations in elderly patients, rapid and safe recovery of patients for coming back to daily life is necessary. In this clinical trial study recovery time and nausea and vomiting after the use of two rapid-onset narcotic, alfentanil and remifentanil in elderly patients has been compared.
    Methods
    In this double-blind clinical trial 40 elderly patients (age above 65) candidated to cataract surgery with general anesthesia were studied. The patients were divided randomly into two groups and for first group alfentanil was injected 10 g/kg and for second group remifentanil 0.5 g/kg during 30 seconds one minute before induction. Both two groups were under general anesthesia with same method and during the anesthesia first group took infusion of alfentanil 1 g/kg/min and second group remifentanil 0.1 g/kg/min. At the end of surgery the time intervals between end of anesthesia drug adminstration and autonomic respiration, eyes opening with stimulation, verbal response and discharge of recovery room, also the incidence of complications related to narcotic drugs especially nausea and vomiting were recorded. The data were analyzed in SPSS software using descriptive and analytical statistics as T-test, chi square and ANOVA.
    Results
    The time of autonomic respiration in alfentanil group was 2 minutes and in remifentanil group 3.3 minutes,this time in alfentanil groupe1.3 minutes shorter but the difference was not significant. The time of eyes opening with stimulation, verbal response and discharge of recovery room were not significantly different. During recovery incidence of nausea and vomiting in remifentanil group (30% of patients) was significantly more than alfentanil group (5% of patients) (P<0.05).
    Conclusion
    The time of recovery between alfentanil and remifentanil group was not significantly different, but incidence of nausea and vomiting in remifentanil group was higher than alfentanil group significantly.
    Keywords: Alfentanil, Remifentanil, Recovery, Nausea, Vomiting, Cataract Surgery, Elderly
  • Pesianian I.*, Movaffagi A., Rafi A., Hosseinpour Feizi Ma Page 362
    Background and Objective
    Ultrasound waves are extensively used for therapeutic application in physiotherapy. The therapeutic effects of ultrasound often result from the increasing temperature in the exposed tissues, although the nonthermal effects, such as cavitation have an important therapeutic role, the amount of heating depends upon the intensity and frequency of ultrasound. This study was carried out to evaluate the effect of alterations in intensity and frequency of therapeutic ultrasound on chromosome aberrations in human peripheral blood lymphocytes.
    Methods
    This study which was a longitudinal and semi experimental one, was carried out in vivo condition as pre and post treatment. Twenty individuals were selected nonrandomly out of the patients referring to the physiotherapy unit. The studied samples were provided into four stages of before the treatment, the end of the fifth session, the end of the tenth session and a week after the end of the treatment, respectively. The treatment was carried out using ultrasound waves in different intensities and frequencies and the results obtained before the treatment were compared with three stages after the treatment. The results were analyzed by Wilcoxon and Friedman statistical tests.
    Results
    The mean of the total number of chromosome aberrations at the first stage before exposure was 0.45 percent that in comparison comparing with the second stage after exposure it reached 1.62 percent (p=0.02), at the third stage to 3.23 percent (p=0.008) and at the fourth stage to 1.59 percent. A significant increase was observed between increase of ultrasound intensity and chromosomal aberrations frequency (p=0.002).
    Conclusion
    It seems that exposure to therapeutic ultrasound waves with high intensities leads to an increase in the frequency of chromosome aberrations in the individuals undergoing exposure. However, increasing the frequency of these waves did not have significant effects on chromosome aberrations of the studied specimens.
    Keywords: The rapeutic ultrasound, Ultrasound intensity, Chromosome aberrations
  • Khadem N., Farhat A., Ghomian N., Ibrahimzadeh S Page 368
    Background and Objective
    Preeclampsia is an unknown disease. It was seen in 3.7% of live births and it is the cause of mother's death in 18%. In addition to complications for mothers, fetal damage have also been seen. Also we sought to consider predictors of neonatal outcome in women with preeclampsia and normal women.
    Methods
    It is a prospective and cross-sectional study that was performed on 127 preeclampsia pregnant women and 254 normal pregnancy. Statistical analysis was performed by software SPSS/Win and was used X2 test for analysis of the results.
    Results
    Prevalence of preterm labor was 54.4% in women with preeclampsia and 25% in normal pregnancy. There was no statistical difference such as parity (P=0.157), age (P=0.256) and type of delivery (P= 0.226). There was a significant difference between two groups in gestational age (P<0.0001), birth weight (P<0.0001), neonatal mortality (P=0.013), neonatal Apgar score (P=0.005) and NICU admission (P<0.0001).
    Conclusion
    It is clear that the difference between two groups is mainly because of preterm labor in preeclampsia group. Attention to exact control of illness and avoidance of making rash decision for terminating pregnancy in mild preeclampsia can improve outcomes of Neonates.
    Keywords: Preeclampsia, preterm labor, Complications of Neonates
  • Sharifirad Gh, Kamran A., Entezari Mh Page 370
    Background and Objective
    Diabetes is one of diseases in which the main part of treatment depends on the patient's responsibility. Therefore their knowledge of the various aspects of nutrition has great importance. The aim of this study was to evaluate the effect of diabetic diet education on nutritional behaviors. FBS and BMI of patients with type II Diabetes mellitus in Iranian Diabetic Association.
    Methods
    88 type II diabetic patients from Iranian Diabets Association (Karaj Branch) participated in this study. The Patients were randomly divided into two groups as experimental (44) and control group (44). Data were collected with a valid and reliable questionnaire (58questions) and checklist in two stage of before and one month after intervention.
    Results
    After the intervention in the experimental group regarding diabetes and nutritional behaviors, there was a significant increase in mean score of knowledge (from 57.50 to 80.18) and a significant decrease in the mean of BMI (from 28.3 to 27.9) and in the mean of fasting blood sugar (from 167.9 to 134.5) (p<0.001). However, there was no significant change in the control group.
    Conclusion
    The finding of this study indicated the efficacy of education on FBS and BMI in patients with type II diabetes.
    Keywords: Fasting Blood Sugar, Diabetes Type II, Nutritional Behaviors, Education, Knowledge
  • Sadeghi Movahhed F.*, Mostafazadeh F., Mashoufi M Page 381
    Background and Objective
    Obsessive-compulsive disorder is a common disease in psychiatry which increases anxiety in approximately 2% of the world population. Recent reports suggest that OCD starts in menstruation, Pregnancy, post-partum periods which causes failure in women's quality of life. The aim of study was to determine the onset of (OCD) in fertile women.
    Methods
    In a descriptive study in 2006, 53 women with DSM-IV were interviewed for obsessive disorder at psychiatry clinic of Fatemi hospital. A questionnaire including two parts on demographic information and 8 questions on the onset of obsessive disorder in menstruation, pregnancy, puerperium periods was completed. Data were analyzed through SPSS.
    Results
    In 3.8%, the onset of obsessive disorder was with the first menstruation period. In 12.5% it was during pregnancy. In 57.1% (4) of obsessive samples onset of obsessive was in second pregnancy. In 16.24% onset of OCD was after delivery. In 28.8% it was after first delivery and 30% after first delivery had affective disorders.
    Conclusion
    The menstruation, pregnancy, post partum may be a periods of risk for recurrence or onset of obsessive compulsive disorder and women should be taken care of more in order to avoid disorders like depression. Midwife clinicians caring for women need to be aware of the impact of these symptoms and attention for mental health in women.
    Keywords: Obsessive Compulsive Disorder, Menstruation, Pregnancy, Delivery, Lactation
  • Garveriani A., Aslani Mm, Habibzadeh Sh, Fathi A Page 387
    Background and Objective
    Yersinia spp is from Enterobacteriacea family. The members of this group are all gram negative bacilli or cocobacili and non-spore and negative heme-oxidase which casuses a vast spectrum of diseases in humans the commonest one of which is gastroenteritis. Other diseases and clinical syndromes are septicemia, mesenteric lymphadenitis, Appendicitis, pharyngitis and rarely Reiter's syndrome. Due to frequent reports of febrile gastro-enteritis from Health centers of Ardebil, the probability of gastroenteritis resulted from Yersinia in this cold province is predictable. Thus this study was done to determine the role of Yersinia spp in the diarrhea of children under 5 in the cold seasons of the year in Ardebil.
    Methods
    Stool samples from 490 children under 5 with diarrhea in a 7-month period were collected, and transferred in carry-Blair to the laboratory. Stool samples were cultured on Mac-Conkey agar and Salmonella-Shigella agar and Yersinia selective agar, TCBS agar and selenate agar. After adequate incubation, the growing colonies were identified according to the standard biochemical methods.
    Results
    of 490 samples, only 405 were suitable to be cultured of which 9.38% pathogenic bacteria were isolated. The frequency distribution of the separated bacteria were as follows Y.enterocolitica, 13 species; vibrio, 11 species; Enteropathogenic E.coli, 6 species; Salmonella, 5 species; Shigella, 2 species and plesiomonas, one species.
    Conclusion
    The findings of this study are the indicator of the role of Yersinia spp in diarrhea in the cold seasons of the year in the cold and mountainous province of Ardebil. On the other hand, the frequency of isolated vibria was due to simultaneous cholera epidemy in this area.
    Keywords: Acute Diarrhea, Yersinia spp, Children Under 5, Cold Seasons
  • Ghaffari S.*, Zerehpoush R Page 392
    Background and Objective
    Electrocardiography is a useful method in predicting coronary artery occlusion site, left ventricular function and the prognosis of patients with acute myocardial infarction. Accurate localization of coronary artery occlusion and the extent of ischemic area are very important in decision making for invasive procedures to restore coronary perfusion.
    Methods
    In this prospective study the abnormal findings of first recorded electrocardiogram in 100 patients with acute myocardial infarction were compared with coronary angiography findings and the value of ST-T changes in predicting coronary artery occlusion site was evaluated.
    Results
    In acute anterior wall infarction, ST elevation in aVR (p=0.001), right bundle branch block (p=0.001) and ST depression in V5 strongly predicts LAD occlusion at its proximal part. Also ST depression, especially equal or more than 1 mm, in inferior leads indicates proximal LAD occlusion. The absence of such ST depression in these inferior leads correlates with distal LAD occlusion (p=0.01).ST depression of aVL also is a sign of distal LAD occlusion (p=0.01).In acute inferior wall infarction ≥ 1 mm ST depression in leads I, aVL and greater ST elevation in lead III than lead II refers to RCA involvement.
    Conclusion
    In acute anterior myocardial infarction electrocardiography can help to differentiate proximal LAD lesion from its distal involvement. Also it is useful in determining the culprit vessel in acute inferior wall infarction and helps to recognize high risk patients with major benefit from invasive reperfusion strategies.
    Keywords: Electrocardiogram, Coronary angiography, Acute myocardial infarction
  • Mohammadpooras A., Fakhari A., Rostami F., Vahidi Rg, Dastgiri S Page 400
    Background and Objective
    Limited information is available on adolescent’s substance abuse in Iran. The aim of this study is to estimate prevalence of substance abuse among the sample of sophomore male students in Tabriz city, and to evaluate the associated factors.
    Methods
    Of all sophomore male students in Tabriz, 1785(13.7%) were randomly sampled, and a self-administered questionnaire with 48 questions was distributed to students in February and March 2005. The questions aimed to obtain information on substance abuse, smoking, self-confidence, tendency toward smoking and risk-taking behaviors as well as demographic information. The influence of different factors on substance abuse was evaluated with a logistic regression model.
    Results
    The mean age of the subjects was 16.3±0.87 (min. 15, max. 19) years. Among 1785 students 226(12.7%) had the experience of taking alcohol and 36(2.0%) had used substances. The results indicate that, older age (OR= 1.55), having general risk taking behavior (OR= 1.70), higher smoking stage (OR= 3.70), having masochism (OR= 1.22), high socioeconomic class (OR= 1.62), and use of illicit substances (OR= 5.72) were factors associated with prevalence of the use of alcohol. Also higher smoking stage (OR= 3.26), high socioeconomic class (OR= 1.52), and the use of alcohol (OR= 7.81) were factors associated with prevalence of the use of substances.
    Conclusion
    This study showed the low prevalence of substance abuse, and determined some of its risk factors among students. This study may be supportive of interventions that target multiple behaviors. The findings of this study is important for public health officials however, more studies are necessary to generalize the findings.
    Keywords: Student, Prevalence, Substance Abuse, Smoking, Alcohol Use
  • Vahidi A.*, Dashti Mh Page 409
    Background and Objective
    Herbal medicine has an old history with a broad application all over the world. Many researches have focused on the curative as well as antinociceptive effects of herbal extracts. In the previous study the analgesic effect of Chamomile extract containing 2 mg/kg essence in Rats which revealed a significant analgesic effect were studied. In this study it is planned to compare the analgesic effect of chamomile extract and Morphine (as a standard analgesic) in mice.
    Methods
    This experimental study was carried out in Shahid Sadughi Medical School on 48 Syrian mice (25-30 grams) which were randomly divided into 8 groups. In this study the analgesic effect of intraperitoneal administration of Chamomile extract containing 2 mg/kg essence and different doses of Morphine (0.5, 1.0 and 2.0 mg/kg) were assessed by using Formalin Test (for chronic pain during 1 hr. post Formalin injection) and Tail Flick Test (for acute pain during 2 hr. post drug administration in 15 min. time intervals).
    Results
    The results of this study showed that 2nd phase of Formalin Test had more analgesic effect than that of 0.5 mg/kg morphine. In the case of Tail Flick Test its analgesic effect was prominent 30-90 min. after drug administration which was identical to the analgesic effect of 1.0 and 0.5 mg/kg Morphine Sulfate (P > 0.05).
    Conclusion
    Data from this study confirms the analgesic effect of chamomile essence which was indicated in our previous study and that this analgesic effect is comparable with 1 mg/kg of morphine sulfate in both the Formalin TEST & Tail Flick TEST. Chamomile as an analgesic should be studied more in different studies.
    Keywords: Chamomile, Morphine, Pain, White Syrian Mice
  • Homayounfar N., Sehhati F., Mardi A., Amani F., Jafarzadeh H Page 418
    Background and Objective
    Depot-medroxyprogesterone acetate (DMPA) is an injectable contraceptive method that is widely used by 68 million women in over 114 countries and was reported Different medical and non medical reasons were reported for discontinuation of DMPA use. Due to little information about continuation rate and reasons for discontinuations of DMPA in this region and because of the different result of the research in other countries this study was designed. to evaluate the use of DMPA including continuation rate and side effects.
    Methods
    In this cross sectional retrospective study 396 DMPA user women referring to health care centers in Ardabil were selected through classified sampling. The data were collected by a questionnaire by interviewing the subjects and data were analyzed by SPSS software using analysis variance (ANOVA) and correlation and T-test.
    Results
    The mean age of the study population was 32±7.8 years, 33.8% had primary education and the majority of the users were housewives (%95) and only20 (%5) were employed. 6, 9, 12 and 24 month cumulative continuation rate of DMPA were recorded as %44.5, %26.5, %18.2 and %2.3 respectively. The most common reason for discontinuation among all of groups was amenorrhea. The most common side effects were amenorrhea (%69.7), low back pain (%13.4), and weight gain (%13.4) and headache (%10.4). There was a significant corvelation belween education level and spouse's education level, spouse's job, family income, grariding, number of off spring, type of previous delivery and continuity of DMPA (p<0.05).
    Conclusion
    The result of this study could help health authorities and care givers in term of correct counseling and follow up. This factor could result in more satisfaction and improve continuation rate of DMPA.
    Keywords: DMPA, continuation rate, discontinuation, contraceptive Methods, Depot Medroxy Progesterone Acetate