فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 29 (پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/08/11
  • تعداد عناوین: 16
|
  • داود ادهم، پرویز سالم صافی، محمد امیری، بهروز دادخواه، محمد علی محمدی، ناصر مظفری، ذکرالله ستاری، سعید داداشیان صفحه 229
    زمینه و هدف
    با توجه به اینکه دانشجویان گروه های مختلف علوم پزشکی در آینده عهده دار مدیریت سلامت جامعه خواهند بود.شناخت مسایلی که می توانند سلامت روانی دانشجویان را به مخاطره بیندازند ضروری بنظر می رسد بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت سلامت روانی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی و تحلیلی است. 352 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در سال 1386 با سر شماری انتخاب شدند. پرسشنامه حاوی مشخصات فردی و نیز آزمون سلامت روان 28 سوالی GHQ (General Health questionnaire) توسط آنها تکمیل شد برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون مجذور کای استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان داد در بعد نشانه های جسمانی 1/7%، اضطراب و بی خوابی 2/3%، عملکرد اجتماعی 4/3%و افسردگی شدید 2% دانشجویان مشکل داشتند همچنین بر اساس نقطه برش 23، 22/7% دانشجویان مشکوک به اختلال روانی بودند در مطالعه حاضر از نظر اختلالات روانی بین دانشجویان دختر و پسر رابطه آماری معنی دار مشاهده نشد ولی بین وضعیت روانی با مدرک تحصیلی پدر، تعداد اعضای خانواده و شغل مادر ارتباط آماری معنی دار بدست آمد (p<0/05).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش، انجام ارزیابی های روان شناختی دانشجویان و ارایه خدمات مشاوره در زمینه های مختلف در جهت ارتقای سطح سلامت روانی دانشجویان توصیه می گردد.
  • سید رضا برزو، محمود غلیاف، رویا امینی، میترا زندیه، بیتا ترکمان صفحه 235
    زمینه و هدف
    هیپرفسفاتمی و هیپرکالمی یک نقش بسیار مهم در موربیدیتی و مورتالیتی بیماران همودیالیزی دارد. دراین مطالعه تاثیر افزایش سرعت جریان خون برمیزان پتاسیم و فسفر خون بیماران تحت همودیالیز مورد مطالعه قرار گرفت
    روش کار
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی است 42 بیمار که در طول مدت مطالعه تحت همو دیالیز قرار داشتند مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه راهنمای مصاحبه و نتایج آزمایشگاهی استفاده شد. پس از تکمیل اطلاعات دموگرافیک و وصل بیمار به دستگاه یک نمونه خون از ست شریانی قبل از دیالیزور گرفته شد دور پمپ ماشین در جلسه اول همودیالیز بر روی 200 میلی لیتر در دقیقه و در جلسه بعدی برروی 250 میلی لیتر در دقیقه تنظیم شد. در طی انجام همو دیالیز وضعیت همودینامیک و علایم بالینی بیمار به دقت تحت کنترل قرار گرفت. در پایان همودیالیز و قبل از جدا سازی بیمار از دستگاه مجددا یک نمونه خون از ست شریانی قبل از دیالیزور تهیه شد (جمعا 4 نمونه خون برای هر بیمار)، نمونه خون برای بررسی فسفر و پتاسیم به آزمایشگاه فرستاده شد تا توسط یک نفر و با یک دستگاه مورد بررسی قرار گیرد.
    یافته ها
    میانگین فسفر بیماران از 3/35 میلی گرم در دسی لیتر با دور پمپ 200 به 2/94 میلی گرم در دسی لیتر با دور پمپ 250 میلی لیتر در دقیقه تغییر پیدا کرد و در مورد پتاسیم نیز میانگین میزان پتاسیم خون با سرعت جریان خون 200 میلی لیتر در دقیقه از3/43 میلی اکی والان در لیتر به 3/52 میلی اکی والان در لیتر با سرعت جریان خون 250 میلی لیتر در دقیقه تغییر پیدا نمود آزمون آماری تی زوج با p<0/05 نشان داد که افزایش سرعت جریان خون در برداشت فسفر خون موثر بود ولی آزمون آماری تی زوج با p<0/05 نشان داد که افزایش جریان خون در برداشت پتاسیم خون بی تاثیر است.
    نتیجه گیری
    برا ساس نتایج این مطالعه می توان چنین نتیجه گرفت که افزایش جریان خون از 200 میلی لیتر در دقیقه به 250 میلی لیتر در دقیقه در برداشت فسفر خون موثر اما در برداشت پتاسیم خون غیر موثر است.
  • میر مهدی چینی فروش، سراج مهاجری، بابک شیرین زاده صفحه 241
    زمینه و هدف
    تومور کارسینوئید،شایعترین تومور آپاندیس بوده و از سلولهای نوروآندوکرین منشاء می گیرد. 80% موارد این تومور در دستگاه گوارش است و بر طبق برخی گزارشها شایعترین محل پیدایش آن آپاندیس میباشد. این نئوپلاسم در 0/3 تا 0/5% نمونه های آپاندکتومی یافت می گردد.سن متوسط در زمان تشخیص 30 سالگی بوده و این نئوپلاسم در زنان شایعتر از مردان است. هدف از این مطالعه بررسی شیوع سنی و جنسی تومور کارسینوئید در بیماران آپاندکتومی شده می باشد.
    روش کار
    مطالعه حاضر به روش توصیفی جهت بررسی شیوع تومور کار سینوئید بر اساس سن و جنس بر روی 5644 نمونه آپاندکتومی انجام شده در بیمارستان فاطمی اردبیل از سال 1380 تا 1385 صورت گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه شیوع تومور کارسینوئید در نمونه های آپاندکتومی 0/19% و میانگین سنی 1/32± 33/61 سال و بیشترین میزان شیوع آن در دامنه سنی 10-19 سالگی، و میانگین قطر تومور 0/37 ± 0/74 و شیوع تومور در زنان 3 در هزار و در مردان 1/36 در هزار بدست آمد و تمامی تومورها در دم آپاندیس یافت شدند. این تومور با انسداد مجرا می تواند آپاندیست حاد ایجاد کند،ولی اکثرا بطور اتفاقی در حین امتحان پاتولوژی یافت می گردد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه شیوع تومورهای کارسینوئید آپاندیس مشابه سایر مطالعات انجام گرفته بوده و برش طولی در کلیه موارد آپاندکتومی ضروری است.
  • محمد دهقان، نگین اکبری، نازیلا البرزی، لیلی نجفی صفحه 246
    زمینه و هدف
    هر چند روش های درمانی متعددی برای بیماری پیتریازیس ورسیکالر وجود دارد ولی اطلاعات کافی در مورد استفاده از روش های جدید درمان موضعی و سیستمیک ناکافی است. در این مطالعه، اثر کلوتریمازول موضعی در برابر فلوکونازول سیستمیک در درمان بیماری پیتریازیس ورسیکالرمورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش کار
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور ((double-blind randomized clinical trial بود که در کلینیک پوست بیمارستان 5 آذر گرگان از اردیبهشت 1385 تا خرداد 1386 انجام گرفت. 120 بیمار به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند: در گروه اول، بیماران تحت درمان با دوز واحد کپسول فلوکونازول (mg400) و دارونمای کرم کلوتریمازول قرار گرفتند. در گروه دوم بیماران با کرم کلوتریمازول (دو بار در روز) و دارونمای کپسول فلوکونازول درمان شدند. دوره درمان 2 هفته در نظر گرفته شد. بیماران 2، 4 و 12 هفته بعد از درمان از نظر پاسخ بالینی ارزیابی شدند.
    یافته ها
    در گروه یک50 و در گروه دوم 55 بیمارمورد ارزیابی قرار گرفتند که بعد از 2 هفته، میزان پاسخ بالینی در گروه دوم 49/1% در مقایسه با گروه اول 30% بیشتر بود (p=0/16). بعد از 4 هفته، 41 بیمار (81/2%) از گروه اول و 52 مورد (94/9%) از گروه دوم به طور کامل عاری از ضایعات بودند (p=0/044). عود در گروه اول 6% و در گروه دوم 18/2% بود. هیچ عارضه جانبی در 2 گروه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، پاسخ بالینی هفته چهارم در گروه کلوتریمازول بیشتر از فلوکونازول بود. عود در هفته 12 بعد از درمان با فلوکونازول خوراکی کمتر از کرم کلوتریمازول مشاهده شد
  • تورج رشیدی، آذرمدخت علمداری مهد، آرش دادوند صفحه 250
    زمینه و هدف
    کاندیدا آلبیکانس قارچی است که در بیماران دیابتیک به کرات ایجاد عفونت می نماید. با توجه به شیوع این عفونت در بیماران دیابتی، در این مطالعه میزان عفونت با این قارچ و نیز حمل این قارچ در این بیماران تعیین و تاثیر شرایط مختلف این بیماران مانند سن و جنس و طول مدت ابتلا به دیابت ونیز کیفیت کنترل دیابت در میزان ابتلا به این قارچ مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تعداد200 نفر از بیماران دیابتی مراجعه کننده به درمانگاه دیابت بیمارستان طالقانی ارومیه بطور تصادفی انتخاب شده و از همه آنان نمونه خون برای تعیین قند خون و HbA1C گرفته شد و سپس نمونه از نظر قارچ از چینهای زیر بغل، کشاله ران و شکاف انگشتان پا و نیز در صورت وجود علائم بالینی از محل علائم برداشته شده و در محیط کشت کروم آگار کشت داده شد و نتایج حاصله استخراج شده و مورد تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    بطور کلی از 200 بیمار مورد مطالعه 180نفر 90% کشت منفی و 20 نفر 10% کشت مثبت از نظر کاندیدا داشتند. در این مطالعه میزان عفونت کاندیدا در بیماران مسن تر و در مردان افزایش نسبی داشت. عفونت در دیابت بد کنترل شده بطور معنی داری بیشتر از دیابتی های با کنترل خوب بود. عفونت در افراد با دیابت نوع یک بیشتر از افراد با دیابت نوع دو بوده و عفونت با کاندیدا هیچ همراهی مثبتی با طول مدت ابتلا به دیابت را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    عفونت قارچی کاندیدا در بیماران دیابتی بد کنترل شده و افراد مسن و در مذکرها شایعتر است
  • پروین شکوری، محمد کاظم طرزمنی، خلیل انصارین، مرضیه طلوع صادق زاده، مسعود ناظمیه، محمدرضا غفاری، سارا فرهنگ صفحه 256
    زمینه و هدف
    ترومبوآمبولی ریه بیماری شایعی است که تشخیص کلینیکی آن مشکل است و در صورت عدم درمان مرگ و میر بالایی دارد. الگوریتم های تشخیصی زیادی برای تشخیص ترومبو آمبولی ریه وجود دارند که از جمله به اسکن ونتیلاسیون پرفیوژن ریه، سونوگرافی داپلر عروق اندام تحتانی و سی تی آنژیوگرافی ریه می توان اشاره کرد. در این مطالعه مقایسه نتایج اسکن ریه با سونوگرافی داپلر اندام تحتانی در بیماران مشکوک به آمبولی ریه جهت رسیدن به بهترین روش برخورد با این بیماران انجام شده است.
    روش کار
    120 بیمار مشکوک به آمبولی ریه که توسط متخصص داخلی به بخش سونوگرافی داپلر بیمارستان امام خمینی(ره) ارجاع شدند مورد بررسی قرار گرفتند. بیمارانی وارد مطالعه شدند که در فاصله زمانی 48 ساعت بعد از شک به آمبولی ریه تحت اسکن ریه و سونوگرافی داپلر اندام تحتانی قرار گرفته بودند.
    یافته ها
    درصد فراوانی ترومبوز وریدهای عمقی اندام تحتانی در بیماران مشکوک به آمبولی ریه 37/5% بود.نتایج اسکن ونتیلاسیون- پرفیوژن در بیماران مشکوک به آمبولی ریه شامل اسکن ریه با احتمال بالا 17/5%، اسکن ریه با احتمال متوسط 27/5%، اسکن ریه با احتمال پایین 41/5% و اسکن ریه نرمال13/5% بود.
    در بیماران با ترومبوز وریدهای عمقی نتایج اسکن ریه شامل اسکن ریه با احتمال بالا 24/4%، اسکن ریه با احتمال متوسط 33/3%، اسکن ریه با احتمال پایین 26/7% و اسکن ریه نرمال 15/6%. بود. متوسط سنی در بیماران با و بدون DVT به ترتیب 14/13± 52/53 و17/63± 56/22 سال بود.
    نتیجه گیری
    بیماران مشکوک به آمبولی ریه با یک اسکن ریه نرمال نیاز به ارزیابی بیشتر عروق اندام تحتانی با سونوگرافی داپلر دارند از طرفی یک سونوگرافی داپلر نرمال عروق اندام تحتانی به معنی عدم نیاز به انجام اسکن ریه در این بیماران نیست. به عبارتی سونوگرافی داپلر و اسکن ریه، هر دو برای ارزیابی دقیق بیماران مشکوک به آمبولی ریه لازم است.
  • فریبا صادقی موحد، محمد نریمانی، سوران رجبی صفحه 261
    زمینه و هدف
    سلامت روانی پدیده ای است که از دیرباز مورد توجه روانشناسان، پزشکان و عالمان دینی بوده و متاثر از مجموعه ای از عوامل جسمی، اجتماعی و شناختی است. با توجه به موثر بودن آموزش مهارت های مقابله ای در افزایش سلامت روانی، مطالعه حاضر با هدف دستیابی بر تاثیر آموزش مهارت های مقابله ای در تامین سلامت روانی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل انجام پذیرفت.
    روش کار
    روش مطالعه با توجه به ماهیت موضوع و اهداف مطالعه روش تحقیق آزمایشی بوده است. جامعه آماری مطالعه را کلیه دانشجویان دختر و پسری تشکیل می دادند (112=N) که در نیم سال دوم سال تحصیلی 85-1384 در دانشگاه علوم پزشکی اردبیل مشغول به تحصیل بودند و در پرسشنامه GHQ-28 (که چهار زیر مقیاس اضطراب، افسردگی، علایم جسمانی و اختلال در عملکرد اجتماعی را می سنجد) نمره 23 یا بالاتر از آن گرفتند. در مرحله بعدی نمونه مورد نیاز یعنی 80 نفر دانشجوی دختر و پسر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش (40 نفر) و کنترل (40 نفر) تقسیم شدند. سپس به مدت 4 هفته بر روی گروه آزمایش، مهارت های مقابله ای آموزش داده شد (هر هفته دو جلسه در مجموع 8 جلسه) و گروه کنترل در این مدت در معرض هیچ متغیری قرار نگرفت. در پایان داده های بدست آمده از 62 نفر (18 نفر افت آزمودنی) با استفاده از آزمون t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد که که آموزش مهارت های مقابله ای در کاهش علایم اختلال روانی بویژه جسمانی سازی علایم و اضطراب دانشجویان مشکوک به اختلال روانی موثر است (0/001>P). اما تاثیر آموزش مهارت های مقابله ای در کاهش میزان افسردگی و اختلال در عملکرد اجتماعی دانشجویان معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت های مقابله ای روش مناسبی برای کاهش علایم اختلالات روانی در بین دانشجویان مشکوک به اختلال روانی است. بنابراین پیشنهاد می شود به منظور پیشگیری و کاهش علایم اختلالات روانی، مهارت های مقابله ای به دانشجویان آموزش داده شود.
  • ایرج صیادرضایی، مجید رستمی مقدم صفحه 270
    زمینه و هدف
    زگیل جزو مشکلات شایع پوستی به حساب می آید، که موارد درمان آن مشکل بوده و اغلب موارد پس از درمان عود ضایعات مشاهده میگردد. در این مطالعه اثر درمانی فلورویوراسیل موضعی با کرایوتراپی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    مطالعه به روش کار آزمایی بالینی روی 50 بیمار مبتلا به زگیل متعدد کف پا انجام شد. بیماران بطور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. 25 نفر بافلورویوراسیل موضعی درمان شدند و 25 بیمار تحت درمان کرایوتراپی قرار گرفتند. بیماران پس از اتمام درمان بمدت 6 ماه از نظر عوارض درمان، پاسخ به درمان و از نظر میزان عود مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    محدوده سنی بیماران در سنین 16 تا30 سال بوده است و32بیمار مرد و 18 بیمار زن بودند ومتوسط تعداد زگیل ها 7عدد بود. در بیماران درمان شده با کرایوتراپی طول درمان کوتاه بوده ولی دردرمان با فلورویوراسیل موضعی طول درمان بیشتری لازم بود.دربررسی نتایج درمان در گروه فلورویوراسیل 52% پاسخ خوب،36% پاسخ متوسط و12%بدون پاسخ بودندو در این گروه از نظرجنسی تفاوت معنی داری مشاهده نشد (51/.=p)و در گروه کرایوتراپی60% پاسخ خوب، 28%پاسخ متوسط و12% بدون پاسخ بودندکه همانند گروه قبل از نظرجنسی تفاوت معنی داری مشاهده نشد (08/.=p) و همچنین درجواب به درمان نیز تفاوت معنی داری دربین دو گروه مشاهده نشد (09/.=p). در آخر دوره 6 ماه در گروه فلورویوراسیل 8% عود ودرگروه کرایوتراپی 18% عود مشاهده شد که از نظر آماری تفاوت معنی داری نداشتند (p=0/27) لذا تعداد موارد عود بعد از درمان با فلورویوراسیل موضعی تفاوتی با بیماران درمان شده به روش کرایوتراپی نداشت. از طرفی 100% کرایوتراپی ها با درد همراه بوده ولی دردرمان با فلورویوراسیل هیچ مورد دردی مشاهده نشد که از نظر آماری معنی دارمی باشد(p
    نتیجه گیری
    درمان موضعی با فلورویوراسیل درمقایسه با کرایوتراپی جهت درمان زگیل پا طول درمان بیشتری داشته ولی از نظر جواب به درمان، تفاوت جنسی وهمچنین ازنظرمیزان عود تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده نمی شود. وتنها تفاوت دربدون درد بودن روش فلورویوراسیل موضعی می باشد.
  • واحد علایی، فرهاد صالح زاده صفحه 274
    زمینه و هدف
    شناسائی علائم عفونت دستگاه ادراری، مخصوصا در شیرخواران و کودکان خردسال از نظر شروع درمان حائز اهمیت است و در صورت تاخیردر تشخیص عفونت دستگاه ادراری، کودکان در معرض خطر تاخیر در رشد، سپسیس و نیز مشکلات مزمن از جمله اسکار کلیه، افزایش فشار خون شریانی و نارسایی کلیه قرار میگیرند. مصرف روزافزون آنتی بیوتیکهای درمان تجربی با آنتی بیوتیکهای رایج موجب افزایش مقاومت میکروارگانیسمهای مولد عفونت سیستم ادراری شده است. با توجه به اختلاف در مقاومت باکتری ها در مناطق مختلف و تغییر میزان این مقاومت در عفونت دستگاه ادراری مطالعه زیر انجام گردید.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی است. 510 کودک زیر 12 سال که در سال 85-84 به طور سرپایی با نتیجه آزمایش مثبت کشت ادرار و شمارش کلنی بالای 105 به درمانگاه های مستقر در بیمارستانهای علی اصغر و سبلان اردبیل مراجعه کرده بودند، انتخاب و سپس علایم عفونت دستگاه ادراری بررسی شد. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه از طریق والدین آنها جمع آوری شد و سپس داده های جمع آوری شده با برنامه نرم افزاری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بوی بد ادرار هنگام تعویض کهنه 54/7% در کودکان زیر12 ماه، گریه به هنگام دفع ادرار (سوزش ادراری) 58/9% در کودکان 1 تا 3 سال، تکرر ادرار 54/8% در کودکان 3 تا 6 سال و سوزش هنگام ادرار کردن با 49/2% در کودکان بالای6 سال شایعترین شکایت بیماران بودند. از نظر تفاوت های جنسی دخترها تقریبا چهار برابر پسرها مبتلا بودند که در گروه سنی 13 تا 36 ماه این نسبت بیشترین اختلاف را داشت (4/8 به 1). در مورد مقاومت میکروارگانیسم ها به آنتی بیوتیک، آمپیسیلین با 78/9% در رتبه اول، کوتریموکسازول با 66%، سفالکسین با 62/8% و سفازولین با 33/3% مقاومت در رتبه های بعدی قرار داشتند. مقاومت ای کولی در برابر جنتامایسین 15/8% بود که در مقایسه با سایر باکتری ها بالاتر و در برابر سفتریاکسون 8% بود که در مقایسه با بقیه باکتری ها پایین تر بود.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش تنوع تظاهرات بالینی عفونت سیستم ادراری را در سنین مختلف نشان میدهد. همچنین طبق نتایج بدست آمده، مقاومت دارویی آنتی بیوتیک های رایج در درمان عفونت ادراری از جمله آمپی سیلین، کوتریموکسازول، سفالکسین و سفازولین زیاد است.
  • سلمان علی زاده، حمید سموات، محمد تقی صمدی صفحه 281
    زمینه و هدف
    یکی از مهمترین بحث های قابل تحقیق در چشمه های آب گرم بررسی احتمال پرتوزایی اشعه گامای حاصل از مواد رادیو اکتیو طبیعی موجود در ترکیبات زمین شناسی چشمه های آب گرم که بیشتر در مناطق آتشفشانی قرار دارند می باشد. مشگین شهر با طبیعتی زیبا در شمالغربی کشور واقع شده است. وجود کوه آتشفشانی سبلان باعث بوجود آمدن تعداد زیادی چشمه های آب گرم در اطراف آن شده است. از مهمترین آنها آب گرم قوتور سویی با 5/2 = pHدرشمال شرق، قینرجه با متوسط دمایی 80 درجه سیلسیوس و ایلاندو و موییل سویی درشمالغرب کوه سبلان قرار دارند. این مطالعه به منظور اندازه گیری گامای محیطی و تعیین در جذبی سالیانه برای آبهای گرم فوق الذکر و مقایسه آن با استاندارد جهانی طی سالهای 86-1385 در منطقه توریستی مشگین شهر انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی، مقطعی و کاربردی از یک دزیمتر گایگر مولر مدل Smart Ion برای اندازه گیری میزان پرتوزایی گامای محیطی استفاده شد. با استقرار دزیمتر در دو ارتفاع مختلف به ترتیب ارتفاع یک متری و پنج سانتی متری میانگین میزان پرتوزایی گامای محیطی به دست آمد. تعداد موارد دزیمتری در هر فصل حداقل سی بار در قبل و بعد از ظهر انجام شد، در هر بار عملیات دزیمتری سه نقطه در اطراف مظهر چشمه ها انتخاب شدند و در صورت وجود رسوب در اطراف مظهر چشمه ها عملیات دزیمتری روی رسوبات نیز تکرار گردید، دستگاه دزیمتری مدت ده دقیقه در هر ارتفاع روی چهار پایه به طور ثابت نگه داشته شد و موارد دزیمتری که به صورت لحظه ای اعلام می شد ثبت گردید. آنالیز نتایج دزهای ثبت شده با استفاده از آزمون آماری T- test انجام شد.
    یافته ها
    در مدت یکسال میانگین کل پرتوزایی گامای محیطی آب گرم قینرجه 26/3، آب گرم ایلاندو 21/6 و آب گرم موییل سویی 22/04 میلی سیورت بود.
    نتیجه گیری
    نتیجه یکسال مطالعه نشان داد که میانگین دز پرتوزایی اشعه گاما در چشمه های آب گرم مورد مطالعه نسبت به استاندارد جهانی حاصل از تمام منابع طبیعی رادیو اکتیو بیش از 10-8 برابر بالاتر بوده و می توان منطقه را جزء منطقه با پرتوزایی طبیعی بالا به شمار آورد.
  • جبرائیل فرضی، پرویز سالم صافی، علیرضا ظهور، فربد عبادی فرد آذر صفحه 288
    زمینه و هدف
    دیابت علاوه بر هزینه های طاقت فرسای اجتماعی اقتصادی در جامعه، از علل عمده ناتوانی و مرگ و میردر جهان است و در حال حاضر بیش از 10% جمعیت سنین بالا در جهان به این بیماری مبتلا هستند. در دهه گذشته در ایران به رغم تحولات مثبت در بسیاری از زمینه های بهداشت و درمان به مقوله ثبت اطلاعات دیابت بر پایه استانداردهای بین المللی کمتر توجه شده است. بهبود کیفیت سیستم مراقبت، شناسایی گروه های در معرض خطر و تدوین برنامه های کنترل، پیشگیری و ارزیابی از دیابت زمانی میسر است که یک نظام ملی ثبت اطلاعات دیابت ایجاد و داده های آن تکمیل و جمع آوری بموقع شود لذا مطالعه حاضر با هدف ارایه یک الگوی نظام کارآمد ملی ثبت اطلاعات دیابت که بتواند نیازهای بهداشت و درمان را برآورده کند انجام گردید.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مطالعه مقطعی- مقایسه ای است که در سال 1383 انجام گرفت. در این پژوهش اطلاعات با استفاده از منابع کتابخانه ای، شبکه های اطلاع رسانی و مشاوره با متخصصان داخل و خارج کشور جمع آوری و بر اساس محورهای اصلی و فرعی نظام ثبت اطلاعات دیابت در کشورهای انگلیس، اسکاتلند و آمریکا مورد بررسی قرار گرفت و با توجه به شرایط اقتصادی، فرهنگی و جغرافیایی محورهایی برای نظام ملی ثبت اطلاعات کشورمان پیشنهاد گردید. این محورها شامل اهداف، ساختار، عناصر اطلاعاتی، معیار ثبت، فرایند گردآوری داده ها، سیستمهای طبقه بندی و سیستم کنترل کیفیت داده هااست.
    یافته ها
    الگوی پیشنهادی برای نظام ملی ثبت اطلاعات دیابت کشور در جدول یک نشان داده شده است. در این جدول نظام پیشنهادی بر مبنای 7 محور اصلی ساختار، عناصر اطلاعاتی، اهداف، معیار ثبت، فرایند گردآوری داده ها، سیستمهای طبقه بندی و سیستم کنترل کیفیت داده ها طراحی شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل و توصیه موسسه های بین المللی دیابت، کاهش میزان کم ثبتی و افزایش کیفیت را می توان از جمله مزیتهای الگوی پیشنهادی در مقایسه با سیستم موجود کشور ذکر نمود
  • فردوس قماشچی صفحه 294
    مقدمه
    اختلال استرس پس از ضربه (PTSD) به واکنش شدید و معمولا دیرپا در مقابل عوامل استرس زای شدید نظیر سوانح طبیعی (مانند زلزله، سیل) و بلایای ساخته دست بشر (مانند جنگ، قتل) اطلاق می شود. هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثر بخشی آموزش مهارت های حل مساله در کاهش علائم اختلال استرس پس از ضربه (PTSD) و نوع روش های مقابله ای در گروهی از زلزله زدگان بم با تاکید بر جنسیت بود.
    روش کار
    نوع پژوهش از انواع طرحهای تجربی است، پس از نمونه گیری، به وسیله فرم مصاحبه بالینی ساختار یافته و مقیاس اختلال استرس پس از ضربه می سی سی پی برای 160 نفر تشخیص PTSD داده شد، و نمونه ها به صورت تصادفی به دو گروه آزمایشی (تحت آموزش مهارتهای حل مساله قرار گرفتند) و شاهد (تحت آموزش مهارتهای حل مساله قرار نگرفتند) تقسیم شدند، پس از آموزش مهارت های حل مساله مجددا از نمونه ها، آزمون فرم مصاحبه بالینی ساختار یافته و بدنبال آن آزمون مهارتهای مقابله ای به عمل آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون آماری t و آنالیز واریانس استفاده گردید.
    نتایج
    حدود 61/6% افراد جامعه دارای علائم PTSD بودند و تفاوت معنی داری بین زن و مرد از نظر شدت علائم PTSD وجود نداشت. در میانگین شدت علائم PTSD در دو گروه آزمایشی و شاهد در نمرات حاصل از تفاضل مرحله پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معنی داری وجود دارد این در حالی است که میزان کاهش علائمPTSD در گروه زنان پس از مداخله، تفاوت معنی داری با میزان کاهش این علایم درگروه مردان ندارد. با مقایسه میانگین نمرات آزمودنی ها در آزمون مهارتهای مقابله ای مساله مدار و مهارتهای مقابله ای هیجان مدار در دو گروه شاهد و مورد در شرایط پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معنی دار آماری مشاهده گردید با این حال بین زنان و مردان از لحاظ میزان استفاده از شیوه مقابله ای مساله مدار، تفاوت معنی داری وجود ندارد و بین زنان و مردان از لحاظ میزان استفاده از شیوه مقابله ای هیجان مدار تفاوت معنی داراست.
    نتیجه گیری
    وجود تفاوت معنی دار بین نتایج پیش آزمون و پس آزمون گروه مورد و گروه شاهد بیانگر تاثیر آموزش مهارتهای حل مساله در کاهش علائم PTSD می باشد.
  • حسین قمری گیوی، سمیه قاسم نژاد صفحه 301
    زمینه و هدف
    آزمون ترسیم ساعت در اصل یک آزمون در قلمرو نوروپسیکولوژی است و به علت اجرای سریع و نمره گزاری آسان، کاربرد وسیعی یافته است. با توجه به اینکه این آزمون یک تکلیف دیداری- فضایی است، بنابراین برای ارزیابی کیفیت کارکرد قطعه آهیانه راست مغز و نیز بررسی آپراکسی ساختاری و عملکرد اجرایی بویژه در افراد دچار اسکیزوفرنی مورد استفاده قرار می گیرد.
    روش کار
    این تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری در این پژوهش شامل 80 نفر بیمار مرد مبتلابه اسکیزوفرنی بستری در ماه های آبان و آذر 1385 در بیمارستان رازی تبریز بود که از بین این تعداد 28 نفر به عنوان حجم نمونه به شیوه تصادفی ساده انتخاب شده و آزمون ترسیم ساعت بر روی آنان اجرا و نمره گذاری شد، ضمنا«28 نفر از افراد بهنجار که فقط از نظر سن و سطح تحصیلی با گروه بیمار همسان شده بودند بوسیله همین آزمون مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج با استفاده از آزمون آماری t مستقل تحلیل شد و همه مراحل تجزیه و تحلیل اطلاعات بوسیله نرم افزار SPSS13 انجام گرفت.
    یافته ها
    مقایسه اجرای آزمون در مرحله اول و دوم هر دو گروه نشان داد که تفاوت معنی دار بین دو گروه از نظر میزان پاسخ های درست و خطا در هر دو مرحله دیده می شود (p=0/01) و تعداد خطاها در هر دو مرحله در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی بیشتر است و نکته جالب توجه این است که علی رغم کاهش نمرات خطاها در مرحله دوم اجرا برای افراد بهنجار، میزان خطا در گروه افراد دچار اختلال اسکیزوفرنی در مرحله دوم کاهش معنی داری نشان نمی دهد.
    نتیجه گیری
    بر پایه نتایج حاصل از پژوهش فعلی می توان نتیجه گرفت که آزمون ترسیم ساعت به منظور تفکیک بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی از افراد مشکوک قابل استفاده است. از سوی دیگر بیشترین خطای مورد مشاهده در عملکرد این بیماران، خطا در جایگذاری شماره های ساعت در درون دایره صفحه ساعت است که استنباط می شود، متاثر از اختلال در روابط فضایی این بیماران باشد که این استعداد درک روابط دیداری- فضایی هم متاثر از نظام معطوف به خود و هم متاثر از نظام معطوف به بیننده است.
  • مهردخت مزده، محمد علی سیف ربیعی صفحه 309
    زمینه و هدف
    سکته مغزی سومین علت شایع مرگ بعد از سرطان وبیماری های قلبی می باشد وشایعترین اختلال نورولوژیک ناتوان کننده است. بروز آن با افزایش سن بالا می رود و در مردان شایعتر از زنان است. مهمترین ریسک فاکتور در سکته مغزی فشار خون بالا می باشد. در سالهای اخیر به علت بهبود درمان پرفشاری خون به نظر می رسد از بروز سکته مغزی کاسته شده، اما با توجه به موارد فراوانی از وقوع حوادث عروقی مغزبا فشار خون نرمال، مطالعه حاضر به بررسی فراوانی مرگ ومیر در بیماران مبتلا به سکته مغزی در دو گروه با فشار خون بالا و نرمال می پردازد.
    روش کار
    در این مطالعه 8121 بیمار مبتلا به سکته مغزی که در طی سالهای 84-1375 در بیمارستان بستری شده بودند مورد بررسی قرار گرفتند. معیارهایی جهت ورود و خروج از مطالعه تعیین شدند. برای تمام بیماران چک لیستی حاوی اهداف تحقیق تهیه شد که پس از تکمیل، داده های حاصله با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش دهم استخراج ونتایج با هم مقایسه شدند.
    یافته ها
    فراوانی کلی مرگ ومیر در بیماران مبتلا به سکته مغزی 13/59% بود که 19/3% از بیماران با میانگین فشار خون بالا و 10/2% بیماران با میانگین فشار خون نرمال به دنبال سکته مغزی فوت شدند. مرگ ومیر بر حسب سن در هر دو گروه تفاوت واضحی نداشت وبیشترین میزان مرگ و میر در گروه سنی 74-65 سال بود که 32/08% در افراد با میانگین فشار خون بالا و 33/30% در افراد با میانگین فشار خون نرمال بود. مرگ و میر در بیماران فوت شده با میانگین فشار خون بالا در مردان و زنان تفاوت واضحی نداشت اما در افراد با میانگین فشار خون نرمال در مردان بیشتر از زنان بود 54/24% به 45/75%. در افراد فوت شده با میانگین فشار خون بالا، شیوع سکته مغزی هموراژیک بیشتر بود (59/55%). در حالی که در افراد با میانگین فشار خون نرمال شیوع سکته مغزی ایسکمیک، بیشتر بود (37/7%). در هر دو گروه میانگین زمان بستری تا مرگ تفاوت چندانی نداشت و بیشترین فراوانی مرگ و میر پس از 72 ساعت از زمان بستری بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه مرگ و میر بر حسب سن در هر دو گروه تفاوت واضحی نداشت به نظر می رسد سایر ریسک فاکتورها در ارزیابی پیش آگهی حوادث عروقی مغز نقش داشته باشد.
  • پرویز مولوی، حسین قمری، معصومه سعیدلوی دیزجی، روح الله عرب، حسین محمد نیا، پروانه دیلمی صفحه 315
    مقدمه و هدف
    اسکیزوفرنی یک اختلال مزمن با دوره های متناوب تشدید و فروکش است که تمامی ابعاد زندگی فرد مبتلا را تحت تاثیر قرار داده و بیمار تقریبا هرگز به زندگی پیش از بیماری خود باز نمی گردد. در این پژوهش علایم شاخص بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی در شهرستان اردبیل بررسی شده است.
    روش کار
    پژوهش انجام شده یک مطالعه توصیفی- تحلیلی می باشد که بر روی کلیه بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی بستری در بیمارستانهای فاطمی و ایثار از مهر 1384 لغایت خرداد 1385 انجام گرفته است. حجم نمونه 100 مورد بوده است. ابزار بکار رفته در این پژوهش، پرسشنامه بود. به منظور سرند کردن بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی از آزمون MMPI استفاده شد. نتایج بدست آمده در این پژوهش توسط آمار توصیفی و بوسیله نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. همچنین جهت تحلیل فرضیات از یک تحلیل عاملی به روشPCA استفاده شد.
    یافته ها
    79 بیمار مرد و 21 بیمار زن بودند. بیشترین فراوانی مربوط به اسکیزوفرنی نوع پارانوئید بود(44% بیماران معادل 44 نفر). فراوانترین علامت شاخص در این بیماران، اختلال توجه بود و در رتبه دوم گوشه گیری اجتماعی قرار داشت. بیشترین داروی بکار رفته در این بیماران قرض کلوزاپین بود.
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از این مطالعه به غیر از علایم مربوط به اختلال ادراکی با معیارها و علایم ذکر شده در DSM-IV در مورد تشخیص اسکیزوفرنی، و نیز علایم بلولری و کرپلینی انطباق دارد.
  • پارسا یوسفی، علی سیروس، فاطمه دره صفحه 321
    مقدمه
    عفونت ادراری دامنه ای از باکتریوری بدون علامت مشخص تا عفونت شدید کلیه با سپسیس را شامل می شود. عفونت ادراری ممکن است سبب عوارض زیادی (مانند آبسه، هیپرتانسیون، نارسایی کلیه، اسکار کلیه، رفلاکس و غیره) شود. بدلیل اینکه اتفاق نظری روی تجویز مایع اضافی (5/1 برابر نگهدارنده) در بهبودی زودرس علائم عفونت ادراری در مقابل مصرف مایعات نگهدارنده وجود ندارد. این مطالعه جهت بررسی اثر مایع درمانی اضافی طرح ریزی شد.
    روش کار
    206 بیمار، در دو گروه 103 نفری، که یک گروه مایع اضافی (1/5 برابر نگهدارنده) و یک گروه مایع نگهدارنده دریافت می کردند، بررسی شدند. این بیماران با تشخیص عفونت ادراری در بیمارستان امیرکبیر اراک از ابتدا تا انتهای سال 1384 بستری شده بودند. زمان بهبود دیزوری، تکرر ادرار، بوی بد ادرار، درد شکم، تب و همینطور زمان منفی شدن کشت ادراری در 3 نوبت (48 ساعت بعد از شروع درمان، 10-7 روز و در طول سه ماه بعد از اتمام درمان) در دو گروه بررسی و با هم مقایسه شدند. دو گروه بیماران از لحاظ سن و جنس یکسان بودند. بیمارانی که از ابتدا آنوریک بودند یا BUN و کراتینین بالا داشتند از مطالعه حذف شدند.
    یافته ها
    در مقایسه دو گروه نتایج زیر حاصل شد: دریافت مایع اضافی تاثیر قابل توجهی در زمان بهبود زودرس بوی بد ادراری و سوزش ادراری دارد. ولی دریافت مایع اضافی اثر معکوسی در بهبود تب و تکرر ادراری دارد و باعث طولانی شدن زمان بهبود تب و تکرر ادراری می شود. در مورد مسائل دیگری مانند درد شکم و کشت ادراری در 3 نوبت هیچ تفاوتی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    تجویز مایع اضافی (1/5 برابر نگهدارنده) اثر قابل توجهی روی روند درمانی عفونت ادراری ندارد
|
  • Page 229
    Background and Objectives
    Since the students majoring in different Fields of medicine are going to play key roles regarding Community health in the future, it seams necessary to characterize problems threatening their mental health. This study was performed in order to evaluate students’ mental health status in Ardabil University of Medical Sciences
    Methods
    In this descriptive-analytical study, 352 students were selected through census and were requested to fill out general health questionnaire (GHQ) with 28 questions as well as personal information questionnaire. The data were analyzed using descriptive statistics and chi- square.
    Results
    The findings indicate that students have problems in physical (1.7%), and social function (4.3%), anxiety and insomnia (2.3%) of them suffer from severe depression (2%). Also according to cut point (23) 22.7% students were suspected of mental disorders. In this research, there was no significant difference in mental disorders between male and female students, but there was a meaningful relationship between status with paternal educational degree and family size and mother's job (p< 0.05).
    Conclusion
    according to the findings, student's psychological evaluation and counseling service in different fields to promote student mental health, is recommended
  • Page 235
    Background and Objectives
    hyperphosphatemia and hyperkalemia have major roles of mortality and morbidity in hemodialysis patients. In this study we evaluated the effectiveness of increase in blood flow rate on blood potassium and phosphate of hemodialysis patients.
    Methods
    This is a clinical trial study 42 patients were assessed during the hemodialysis. A questionnaire and laboratory tests were used for gathering data. At first questionnaire of demographic data was completed and then the weight of patients was connected to each session of dialysis. Then the patient was connected to dialysis machine and blood sample was gathered before dialyzer. After taking blood sample, flow rate was regulated on 200 ml/min in the first session and on 250 ml/min in the next session. During hemodialysis, hemodynamic status and clinical status of patients was controlled. At the end of hemodialysis and before disconnection patient from dialysis machine, a blood sample was taken from arterial set before dialyzer (4 blood samples for each patient). Blood sample was sent to laboratory and all of them were analyzed by one technician and with one set.
    Results
    Average phosphorus changed significantly from 3.35 to 2.94 with increasing Qb from 200 to 250 similar to the increase in Qb in potassium removal (from 3.43 to 3.52) meq/lit. Paired t-test (p0.005).
    Conclusion
    It can be concluded so that increase in blood flow rate from 200ml/min to 250ml/min, can affect removal phosphorus but can not affect removal of potassium
  • Page 241
    Background and Objectives
    Carcinoid tumor is the most common appendix tumor and its origin in from neuroendocrine cells. 80% of tumors are located in GI tract and the most common site of the tumor is appendix. This neoplasm is found in 0.3-0.5 percent of appendectomized samples. The mean age in diagnosis time is 30 years old and the neoplasm is more common in women. The aim of this study was to investigate the age and sex prevalence of carcinoid tumor in appendectomized patients.
    Methods
    This descriptive study was done on 5644 specimens in the Fatemi Hospital of Ardabil for surveying of carcinoid tumor prevalence, on the basis of age & sex, from 2003-2007.
    Results
    In this study, the prevalence of carcinoid tumor was 0.19%, average involvement mean 33.6 years old (ST= 23.1) & the men diameter of tumor was 0.74 cm (ST= 0.37). The prevalence in women was 3 in 1000 and in men was 1.36 in 1000.All of the tumor located in the tail portion of appendix. The tumor can cause acute appendicitis by duct obstruction but mostly is discovered during pathologic examination accidentally, conclusion pathologic examination of appendix with sagital incision in all appendectomy cases is recommended.
  • Page 246
    Background and Objectives
    Even though there are different treatments for patients with pityriasis versicolor, there are not enough information about using new topical systemic treatments. In this study, the effect of clotrimazole VS topical fluconazole in treating patients with pityriasis was investigated.
    Methods
    A double blind randomized controlled trial was designed in dermatologic clinic of 5th Azar hospital Gorgan North of Iran, from April 2006 to May 2007. 120 patients were randomly divided into two groups: In the first group (G1), patients underwent treatment with single - dose of fluconazole capsule (400mg) and placebo cream. In the second group (G2), patients underwent treatment with clotrimazole cream (twice daily) and placebo capsule. The course of treatment was 2 weeks. All subjects were re-evaluated 2, 4 and 12 weeks after the end of the therapeutic course.
    Results
    In group one there were 50 patients and in group two 55. After 2 weeks, the rate of complete resolution of disease was significantly higher in G2 group than G1 (49.1% vs. 30%). After 4 weeks, 41 patients (81.2%) of G1 and 52 patients (94.9%) of G2 showed complete resolution. After 12 weeks 46 patients (92%) in G1 group and 45 patients (81.8%) in G2 group showed complete resolution. Recurrence rate in G1 and G2 groups were 6% and 18.2%, respectively. No complications were seen in the two groups.
    Conclusion
    In this study, clinical response at 4th week, in clotrimazole group was greater than fluconazole group. Recurrence at 12th week after treatment with oral fluconazole was less than clotrimazole cream.
  • Page 250
    Background and Objectives
    Candida Albicans is a fungus that frequently infects diabetic patients. Because it is very common infection in diabetics, we tried to determine the prevalence of infection and the asymptomatic carriers and show factors like age, sex, duration of diabetes and quality of disease control that probably have effect on infection.
    Methods
    In this study 200 diabetic patients were chosen randomly and blood samples were taken for FBS and HbA1C and then skin smears were performed from body folds (Axillaries groin interdigital folds) and probable lesions. The skin samples were cultured in Chrom-Agar medium. Then the gathered data were analyzed.
    Results
    Overall, from 200 patients, there were 180 (90%) negative culture and 20 (10%) positive cultures. Candidial infection in men and older patients were relatively higher than others. Candida infection in poor controlled diabetes was considerably higher. Infection in type-1 diabetes was more than type-2 diabetes. There was no correlation between duration of diabetes and prevalence of infection.
    Conclusion
    Candida infection is more common in diabetic patients with poor control, male and older ones.
  • Page 256
    Background and Objectives
    Venous thromboembolism is a common disorder that is difficult to diagnose clinically but carries significant mortality if untreated. Many diagnostic imaging algorithms for the detection of PTE, including ventilation perfusion lung scan, Doppler ultrasonography of lower extremity and pulmonary CT angiography. This study's aim was the comparison of Doppler ultrasonography of lower extremity with perfusion -ventilation lung scan in patients suspected for pulmonary emboli and finding the best approach for diagnosis of the suspected pulmonary emboli.
    Methods
    One hundred twenty patients of suspected pulmonary embolism referred by internists to Doppler ultrasonography of lower limbs Department of Imam's Khomeini Hospital were studied. The patients were studied within 48 hour post suspected pulmonary emboli and evaluated with V/Q scan and Doppler ultrasonography.
    Results
    The prevalence of DVT in lower limbs of patients suspected of pulmonary emboli was %37.5. Results of lung scan in patients suspected pulmonary emboli are as below: High probability in %17.5, intermediate probability in %27.5, low probability in %41.5 and normal in %13.5 Results of lung scan in patients suspected for pulmonary embolism with DVT are as follow: High probability in %24.4, Intermediate probability in %33.3, low probability in %26.7 and normal in %15.6. Mean age in patients with and without DVT Was 52.53 14.13 and 56.22 17.63 year respectively.
    Conclusion
    Patients suspected for pulmonary emboli with normal lung scan needs more assessment for DVT in lower extremity with Doppler ultrasonography. Normal Doppler ultrasonography of lower extremity doesnt exclude performing lung scan for approving pulmonary emboli. Doppler ultrasonography and lung scan both need evaluating patients suspected for pulmonary embolism.
  • Page 261
    Background and Objectives
    Mental Health is a phenomenon which has been considered by psychologists, medical doctors and religious scholars and it is a combination of physical, social and cognitive factors. Due to the effectiveness of teaching coping skills in increasing mental health, this study was done to achieve the effect of teaching coping skills in providing mental health in students of Ardabil University of Medical Sciences.
    Methods
    Due to the nature and aims of the study, the study method was experimental research method. The samples of the present study comprised all male and female students (n=112) at Ardabil University of medical Sciences in 2006-2007 and gained 23 or more in GHQ-28 questionnaire (which evaluates four subscales of anxiety, depression, physical symptoms, and disorder of social functioning). At the next stage the samples (i.e. 80 female and male students) were selected randomly and divided in to two groups. Then, coping skills were taught to the experimental group for 4 weeks (two sessions in a week) and no variable was exposed to the control group during this period. At the end, the data from 62 (Dropt=18 case) individuals were analyzed by independent t test.
    Results
    the results showed that teaching coping skills affects on decreasing mental disorders symptoms especially somatization of symptoms and anxiety of students suspected to the mental disorder (R< 0.001). But the teaching coping skills do not affect on decreasing depression and disorder of social functioning of students.
    Conclusion
    This study showed that teaching coping skills is a good method in decreasing mental disorders symptoms among the students suspected to the mental disorder. Therefore it is suggested that in order to prevent and decrease mental disorders symptoms, the coping skills should be taught to students.
  • Page 270
    Background and Objectives
    Warts are common dermatological disorder which are difficult to treat and usually relapse. In this study the efficacy of topical %5 5- fluorouracil was compared with conventional cryotherapy in treatment of plantar Warts.
    Methods
    In a clinical trial study, 50 patients clinically diagnosed as warts were divided in to two groups. 25 patients were treated with topical 5% 5- fluorouracil while the other 25 were treated with cryotherapy. After treatment, patients were followed for 6 months from the viewpoints of treatment complication, efficacy and relapse rate.
    Results
    It was observed that treating period in cryotherapy was short but 5F-U therapy needed longer time. Initially in 5-FU group 52% of patient had good response, 36%moderate response and in 12% no response was observed there is no significant difference in view of sex in this group (p=51%) and in cryotherapy group 60% of patients had good response, 28% moderate response and in 12% no response was observed like wise there was no significant difference in terms of gender (p=0.08). In response to therapy there was no difference between two groups (p=0.09%) after 6 months follow up relapse rate was 18% in cryotherapy patients and only 8%in 5-FU group which wasnt statistically meaningful and no difference was observed between two groups (p=0.27).
    Conclusion
    The results indicated that course of treatment was shorter in cryotherapy than the topical 5- FU but the relapse rate didnt have any difference between two groups. The only significant difference was pain in which 5- FU was painless but cryotherapy was painful.
  • Page 274
    Background and Objectives
    Identifying urinary tract infection, especially in infants and young children is very important from the viewpoint of start of treatment, and if it is delayed probably the children are affected by risk of failure to thrive, sepsis and chronic problems such as renal scars, increase of arterial blood pressure and renal failure. Increasing usage of antibiotics, result in AB resistance microorganism. This study was done because of bacterial differences in resistance in different regions and the change in the rate of resistance in UTI.
    Methods
    This research is a descriptive-prospective study 510 children under the age of 12 as the study samples were chosen. These children were referred to clinics of Ardabil Aliasghar and Sabalan Hospitals in 2006. Their urine culture colony was above 100000. Data gathering was accomplished by their parents through questionnaire and interview's then gathered Data were analyzed by computer software programs of the SPSS and Excel.
    Results
    Findings of research showed that symptoms of malodorous urine (54.7%) in children under 12 months, dysuria (58.9%) in 1-3 years age groups, frequency (54.8%) in 3-6 years old groups dysuria (49.2%) in 6 years old groups and above were most prevalent symptoms which were reported. From the viewpoint of gender differences UTI in girls was 4 times more than that of boys that this difference in 1-3 years old groups was highest range (4.8 to 1). About antibiotical resistancy of microorganisms, Ampicillin with 78.9% resistance, Co-trimoxazole with 66%, Cephalexin with 62.8% and cephazoline with 33.3% were most resistant antibiotics respectively. E-coli resistance against gentamicine was 15.8%, that compared with other microorganisms is very high and its resistance against ceftriaxon was 8%, which is low compared with other microorganisms.
    Conclusion
    Findings of research showed the variety of UTI symptoms in children and also showed that drug resistancy against Ampicillin, Co-trimoxazole, Cephalexin and cephazoline is high.
  • Page 281
    Background and Objectives
    One of the main areas of research in hot springs is to investigate the probability of the presence of gamma radiation resulting from the natural radioactivity substances in geologic combinations in volcanic regions. Meshkinshahr with a beautiful landscape is located in the northwest of Iran. Sabalan volcanic mountain has created many hot springs in its vicinity. One of the major ones is hot spring of Qotursui with PH= 2.5 n the north east, chainarja with an average temperature of 80 0c and Ilando and moillsui in the northwest of sabalan. This study was done to determine the environmental gamma and the annual absorption dose for the above hot springs and to compare it with that of world standard in Meshkinshahr in 2007-2008.
    Methods
    In this descriptive cross sectional study, a Geiger Muller dose meter (Model: Smart Ion) was used to measure the amount of environmental gamma. Placing the dose meter in two different heights of 1 meter and 5 centimeter respectively, the mean of environmental gamma was obtained. The number of dosemetry in each season was at least 30 in the morning and in the afternoon. In each dosemetry, 3 points in the source of the dosemetry was repeated in the deposits. The dose meter in each height was kept on a stool for 10 minutes and it registered the information momentarily. The findings were analyzed through a T-test.
    Results
    Results during one year study show total average level of dose of environmental radiation for Hot springs of Ghainarjeh 26.3, Ilando 21.6, and Moill 22.04 msv.y -1.
    Conclusion
    Average dose of gamma rays in Hot springs is high in proportion to world standard which is more than 8-10 times and this region can be considered as high natural radioactive.
  • Page 288
    Background and Objectives
    In addition to the socio-economics costs, Diabetes is a major cause of illness and death at all groups. Diabetes affects over %10 of adults in the world. Despite promising trend in improving many aspects of health Care and treatment in the last decade in our country, little attention has been paid to the subject of registering Diabetes on an international standard. Quality improvement of treatment, identifying high risk groups, controlling, preventing and evaluating of diabetes, would materialize only when the national Diabetes Registry System is established and its data are collected and completed on time. The aim of this study was to suggest Diabetes registry system in Iran, to meet the health and medical needs.
    Methods
    This Comparative Cross-sectional study was conducted to evaluate the developed national diabetes registry systems in 2003. In this study national diabetes registry system in Britain and USA was evaluated by library resources, Websites and Email communication with internal and external specialist. Suggestions were made on the basis of economic cultural and geographic situations. These axes included aims, structures, data elements, registration, data collection processing, and classification and control of quality of system.
    Results
    The results show that in order to optimize the diabetes registry system, structure, data elements, information gathering process, main goals, registration criteria, Classification systems and quality control mechanism of the current national diabetes registry system should be reevaluated.
    Conclusion
    Considering the results and international diabetes institutes recommendation, the decrease in poor registry and increase in quality can be the advantages of model suggestion in comparison with the country's current system.
  • Page 294
    Background and Objectives
    Serious reactions which normally is delayed and occur against serious stressor factors like natural disasters (for example: earth quake, flood and etc) and human made disasters (for example war, murder and etc) calls post traumatic stress disorder (PTSD). The aim of this study was Assessing the effectiveness of teaching problem solving skills in decreasing the symptoms of PTSD.
    Methods
    The type of this research is experimental. After clinical assessment and selecting with clinical assessment these individuals showed PTSD symptoms through the results of both Mississippi scale and clinical appointment, in which there were 160 cases. The cases were separated to two groups of experimental and control. Through an experimental method, we studied and measured changes of their status before and after examination and only case group had been chosen for problem solving skills teaching. In order to analyze the results of the study, a T test and Variance analysis (ANOVA) were used.
    Results
    The results showed that 61.6 percent of population showed PTSD symptoms and there was no significant difference between male and female in level of PTSD symptoms. There was a significant difference between, means level of PTSD in pre-test and post-test conditions, in addition there was no significant difference between levels of PTSD symptoms-decreasing, in female group after intervention, and male group. By comparing mean numbers of samples, in pre-test and post-test results of control and experiment groups in using problem-focused coping skills and decreasing emotion-focused coping skills, there was a significant differences. Also there was not any difference in using levels of coping methods, but indeed in amount of using emotion-focused coping method there was significant difference between male and female.
    Conclusion
    Presence of significant differences between pre-test and post-test results showed that training problem-solving-skills in decreasing PTSD symptoms is effective.
  • Page 301
    Background and Objectives
    Clock drawing test is a neuropsychological test and has simple scoring and administration. It is a visual-spatial task and therefore can be useful for assessment of the right parietal lobe, constructional apraxia and executive function in schizophrenia.
    Methods
    this research was a descriptive-analytical study. The samples of this research were 80 inpatient male persons with schizophrenia in Razi Hospital of Tabriz in the fall of 2007. The sample size was 28 patients that were randomly selected. 28 normal persons that have been matched in age and educational level as comparison group were assessed with the test. The raw data were analyzed by independent t-test and the analyses were done by SPSS13.
    Results
    The results indicated that there is a significant difference in two groups on two phases of research (p=0.01). In particular, the error scores in group with schizophrenia on two phases were higher than normal group. Furthermore, error scores of group with schizophrenia did not show any difference in the second phase.
    Conclusion
    On the basis of the results it can be concluded that the clock drawing test can diagnose differentially between persons with schizophrenia and normal population. On the other hand most frequent errors on drawing the test in persons with schizophrenia was the place assignment of numbers in clock face. This failure is due to visual-spatial disorder. Visual-spatial ability is affected by the object centered system and the viewer centered system.
  • Page 309
    Background and Objectives
    Stroke is the third most common cause of death after heart disease &cancer and the most common disabling neurological disorder. The incidence increases with age, and is somewhat higher in male than in female. The main risk factor of stroke is hypertension. In last years incidence of stroke has decreased due to improvement of hypertension treatment but due to occurrence of cerebrovascular accident with normal blood pressure, in many patients with stroke. This study aimed to evaluate the frequency of mortality and morbidity in stroke patients with hypertension & normal blood pressure.
    Methods
    This descriptive retrospective study, evaluated 8121 patients with stroke who were admitted at hospital (1997-2006). The inclusion and exclusion criteria were defined. Data was gathered through check list and analyzed by SPSS soft ware 10 edition and the results were compared with each other.
    Results
    The total mortality and morbidity rate of stroke was 13.59% who 19.3% of patients with high mean blood pressure and 10.2% of patients with normal mean blood pressure were expired due to stroke. The mortality based on age in two groups was similar and more frequent in 65 to 74 year olds. The rate of mortality and morbidity in patients with high mean blood pressure in male and female were similar but in normal mean blood pressure cases were more frequent in male than in female. Hemorrhagic stroke was the most common type of stroke in hypertensive patients (59.55%) and in normotensive patients, ischemic stroke was more frequent (37.7%). The duration from admission to death was similar in two groups and the death was highest within 72 hrs after admission.
    Conclusion
    Since mortality and morbidity according to age had no significant difference in both groups. It seems other risk factors are effective in evaluating cerebrovascular accidents (prognosis).
  • Page 315
    Background and Objectives
    Schizophrenia is a chronic disease with frequent periods of exacerbation & remission which influences all aspects of the patient's life, in a way that the patient never returns to his premorbid life. The goal of this survey is Study of main signs in Schizophrenia patients in Ardabil City.
    Methods
    This study was a descriptive-analytic one which was done on all of the patients with schizophrenia admitted in Fatemi & Issar hospitals in 2006. A sample of 100 was selected. To study the main signs of schizophrenia in these patients, a questionnaire was used. To screen the patients with schizophrenia, MMPI test was used. The findings were analyzed by descriptive statistics & through the computer software SPSS. Also a PCA method of factor analysis was used for the hypotheses.
    Results
    79 patients were male and the rest female. The most frequent main sign in these patients was attention deficit, & social withdrawal was at the second place. Also, the most frequent type of schizophrenia was paranoid schizophrenia (44%=44 patients). The most widely used was clozapine.
    Conclusion
    The findings of this study have a concordance with the results of the last studies about the main signs of schizophrenia & also with DSM-IV & Bluerian & Kreaplian symptoms (except from the perception disorders).
  • Page 321
    Background and Objectives
    Urinary tract infection (UTI) ranges from asymptomatic bacteriuria to severe renal infection with sepsis. Urinary tract infection can cause many complications as abscess, hypertension, renal failure, renal scar, reflux and so on. Since there is no general agreement on the administration of additional fluid (1.5 times maintenance) on the early treatment of UTI on this study was conducted to see the effect of additional fluid.
    Methods
    206 children with UTI who were admitted in Amir Kabir Hospital of Arak from March 2005 to March 2006, were divided into two groups of 103. One group received the usual amount of maintenance fluid and the other 1.5 times of maintenance. The course of resolution of dysuria, frequency, malodorous urine, abdominal pain and fever were compared in the two groups. Patient's urine culture was performed on the second day, 7-10 days, and 90 days after admission. Patients were matched according to their age and sex. Those who presented with azotemia were excluded from the study.
    Results
    Receiving additional fluid had a significant effect on the malodorous urine dysuria. However, it had an inverse effect on the treatment of fever and urinary frequency and it made them even last longer. In other areas like abdominal pain and urine culture in 3 stages there was no difference.
    Conclusion
    It seems that intake of excessive amounts of water has no significant effect on the results of the UTI treatment.