فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 41 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فیروز امانی، سعدالله محمدی، افشین شاکر، سمیرا شهباززادگان صفحه 201
    زمینه و هدف
    مصرف دارو یکی از مهمترین روش های درمان بیماری است، ولی مصرف غیرمنطقی و خودسرانه داروها علاوه بر عدم درمان بیماری باعث ایجاد عوارض دارویی در طولانی مدت می شود. این بررسی با هدف سنجش میزان مصرف خودسرانه دارو در بین دانشجویان دانشگاه های شهر اردبیل انجام گردید.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1389 بر روی 300 نفر از دانشجویان دانشگاه های شهر اردبیل (دانشگاه های محقق، آزاد، علوم پزشکی و پیام نور) اجرا گردید. روش نمونه گیری از نوع تصادفی ساده و نمونه ها به صورت کاملا تصادفی از بین دانشجویان چهار دانشگاه انتخاب و اطلاعات از طریق پرسشنامه جمع آوری گردیدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و تحلیلی در قالب جدول و آزمون آماری کای دو در نرم افزار SPSS نسخه 16 استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی دانشجویان 2 ± 64/20 سال و 3/23% دانشجویان متاهل و 7/76% مجرد بودند و از بین دانشجویان متاهل 9/92% غیر پزشکی و 1/7% پزشکی بودند. میزان شیوع مصرف خودسرانه دارو در دانشجویان مورد بررسی بیش از 83% بود. بالاترین میانگین امتیاز نگرش دانشجویان در سئوالات نگرشی مربوط به بی خطر بودن داروهای مصرفی بود. نداشتن وقت برای مراجعه به پزشک، اعتقاد به بدون عارضه بودن داروها و فروش دارو بدون نسخه توسط داروخانه ها، از شایعترین عوامل موثر بر مصرف خودسرانه دارو بودند.
    نتیجه گیری: با توجه به میزان بالای مصرف خودسرانه دارو در بین دانشجویان که بخشی از قشر تحصیل کرده اجتماع می باشند. لازم است تدابیری در راستای آموزش و اطلاع رسانی صحیح در جهت کاهش مصرف خودسرانه دارو اتخاذ گردد.
  • مریم چاووشی فروشانی، عباسعلی ایمانی فولادی، سارا سعادتمند صفحه 208
    زمینه و هدف
    باکتری اشریشیاکلی O157:H7 در کشورهای در حال توسعه، یکی از عوامل مهم اسهال می باشد، لذا توجه به درمان آن ضروری است. به علت بروز مقاومت های دارویی، از بین رفتن فلور طبیعی روده و القا تولید وروتوکسین توسط این باکتری در اثر مصرف برخی از آنتی بیوتیک ها، نیاز به روش های نوین درمانی است. در این تحقیق لاکتوباسیلوس کازه ای از ماست جداسازی شد و اثر جسم سلولی و مایع رویی حاصل از کشت آن بر روی باکتری پاتوژن فوق بررسی شد.
    روش کار
    نمونه های مختلفی از ماست در محیط MRS در شرایط بی هوازی در 37 درجه سانتی گراد کشت داده شد. لاکتوباسیلوس کازه ای به روش میکروبیولوژیک و مولکولی شناسایی شد. اثرات ضد میکروبی جسم سلولی و مایع رویی حاصل از کشت این لاکتوباسیلوس با استفاده از روش انتشار از چاهک و حداقل غلظت بازدارندگی (MIC; Minimum Inhibitory Concentration) برضد اشریشیاکلی O157:H7 تعیین گردید. منحنی های رشد استاندارد برای باکتری پاتوژن و لاکتوباسیلوس کازه ای به دو روش کدورت سنجی و شمارش کلنی رسم شد، حداقل غلظت کشنده (MBC; Minimum Bactericidal Concentration) و مهارکننده رشد مایع رویی حاصل از کشت لاکتوباسیلوس کازه ای نیز تعیین گردید و پایداری مایع رویی حاصل از کشت در مقابل حرارت و pH بررسی شد.
    یافته ها
    در بین ماست های مورد مطالعه از 2 نمونه ماست لاکتوباسیلوس کازه ای جداسازی و با روش های فنوتیپی و ژنوتیپی تایید گردید. اثر ضد میکروبی این سویه ها بر علیه اشریشیاکلی O157:H7 اثبات گردید. مایع رویی حاصل از کشت سویه های مورد مطالعه، در حرارت های 56، 70 و 80 و 100 درجه سانتی گراد، به مدت 30 و 60 دقیقه پایدارند، و نیز در مقابل pH های 3، 7 و 10 پایدار بودند. حداقل غلظت کشنده و مهار کننده رشد مایع رویی لاکتوباسیلوس ها با استفاده از روش رقت در لوله به ترتیب رقت 16/1 و 8/1 بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده، می توان از مایع رویی به عنوان نگهدارنده بیولوژیکی در صنایع غذایی استفاده کرد. همچنین به علت اثر ضد باکتریایی لاکتوباسیلوس کازه ای، می تواند در درمان بیماری های ناشی از اشریشیاکلی O157:H7 مورد استفاده قرار گیرد.
  • پیمان عبدالله زاده، رضا شاپوری، شهرزاد نصیری سمنانی صفحه 218
    زمینه و هدف
    بروسلوزیس توسط پاتوژن های داخل سلولی از جنس بروسلا ایجاد می شود که مخزن طبیعی آن حیوانات خانگی و وحشی می باشند. بررسی ها نشان می دهند که گیاهان دارویی می توانند با اطمینان و بطور موفقیت آمیز در درمان بیماری های باکتریایی بدون بروز اثرات مضر و مقاومت های دارویی به کار برده شوند.
    روش کار
    در این مطالعه عصاره های آبی، اتانولی و استونی برگ های اوکالیپتوس تهیه شدند. سپس میزان MIC و MBC عصاره ها برای بروسلا ملی تنسیس M16 و بروسلا آبورتوس S99 با روش های رقت در براث و انتشار چاهکی در آگار تعیین شد. در مطالعه مدل حیوانی، ابتدا CFU/ml 5 × 10 5 باکتری بروسلا به صورت داخل صفاقی تزریق شد و بعد از 24 ساعت مقدار 5/0 سی سی (برابر با غلظت MBC عصاره ها) از عصاره های اوکالیپتوس به صورت داخل صفاقی به موش های ماده BALB/c تزریق شد. سپس طبق پروتکل های استاندارد تعداد کلونی های بروسلای طحالی پس از 7 روز با کشت بر روی محیط مولر-هینتون آگار شمارش شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که MIC و MBC عصاره آبی اوکالیپتوس برای بروسلا ملی تنسیس M16 و بروسلا آبورتوس S99 به ترتیب، 1:80 (81/10 میلی گرم بر میلی لیتر) و 1:40 (62/21 میلی گرم بر میلی لیتر) و برای عصاره استونی 1:1280 (64/0 میلی گرم بر میلی لیتر) و 1:640 (29/1 میلی گرم بر میلی لیتر) و عصاره اتانولی 1:2560 (31/0 میلی گرم بر میلی لیتر) و 1:1280 (63/0 میلی گرم بر میلی لیتر) بودند. در رشد کرده در 48 ساعت پس از کشت سوپرناتانت طحالی برای عصاره های آبی، اتانولی و استونی به ترتیب 3 10 × 5 CFU/ml و 2 10 × 2 FU/ml و 2 10 × 6 CFU/ml در مقایسه با گروه کنترل 10 10 × 4 CFU/ml بودند. هم چنین نتایج آزمایشات in vivo برای بروسلا ابورتوس S99 برای عصاره های آبی، اتانولی و استونی به ترتیب 3 10 × 3 CFU/ml و 2 10 × 1 CFU/ml و 2 10 × 3 CFU/ml در مقایسه با گروه کنترل 9 10 × 9 CFU/ml بودند و این نتایج کاهش معنی دار (01/0 > P) بروسلا را در تمام گروه های آزمون نشان دادند.
    نتیجه گیری
    نتایج بررسی های شرایط آزمایشگاهی و مدل حیوانی نشان داد که عصاره های استونی و اتانولی اوکالیپتوس در مقایسه با عصاره آبی بیشترین فعالیت ضد میکروبی مؤثر بر روی بروسلا ملی تنسیس M16 و بروسلا آبورتوس S99 دارند و می توانند در درمان بروسلوز انسانی و حیوانی مفید باشند.
  • رضا علی پناه مقدم، محمد ماذنی، عباس نقی زاده باقی، علی نعمتی، مجتبی امانی، بهمن بشردوست، امیر منصور وطن خواه، شهاب بهلولی صفحه 228
    زمینه و هدف
    شواهد حاکی از بالا بودن استرس اکسیداتیو در بیماران همودیالیزی است. هدف از این تحقیق، بررسی استرس اکسیداتیو، مقادیر سرمی روی و مس در بیماران همودیالیزی غیر دیابتی می باشد.
    روش کار
    در یک مطالعه مورد- شاهدی 60 بیمار همودیالیزی غیر دیابتی مراجعه کننده به بخش همودیالیز بیمارستان بوعلی اردبیل و 60 فرد سالم هماهنگ از نظر جنس و سن بین سال های 1388- 1387 مطالعه شدند. پارامتر های پروفایل لیپیدی، قند خون، کراتینین، اوره، پروتئین تام، آلبومین، روی، مس، مالون دی آلدیید، ظرفیت تام آنتی اکسیدان و فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز در دو گروه اندازه گیری شدند. نتایج حاصل با استفاده از نرم افزار آماری 16 SPSS و آزمون تی مورد بررسی قرار گرفت و ضریب همبستگی پیرسون برای سنجش وابستگی بین متغیرها به کار برده شد.
    یافته ها
    میزان روی، قند خون، کلسترول، تری گلیسرید، پروتئین تام، آلبومین، HDL-C و LDL-C در گروه بیمار به طور معنی داری کمتر از گروه شاهد بود. فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز گلبول های قرمز خون و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی سرم در بیماران همودیالیزی به طور معنی داری بیشتر از افراد سالم بود. غلظت های سرمی مس و مالون دی آلدئید در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهد که در بیماران همودیالیزی غیر دیابتی، افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی مانع تشدید استرس اکسیداتیو شده است. همچنین کمبود روی در این بیماران مشاهده گردید.
  • هرمز عظیمی، شعله خادم عباسی صفحه 238
    زمینه و هدف
    اولین جراحی کله سیستکتومی به روش لاپاروسکوپی در سال 1985 انجام شد و در حال حاضر بیش از 90% جراحی های کله سیستکتومی در کشورهای پیشرفته به روش لاپاروسکوپیک انجام می شود. این روش یکی از شایعترین جراحی های الکتیو محسوب می شود. هدف از انجام این مطالعه بررسی اولین گروه بیماران تحت لاپاروسکوپیک کله سیستکتومی در استان اردبیل در دو بیمارستان آرتا و سبلان که توسط یک جراح تحت عمل قرار گرفته اند، می باشد تا فراوانی و نوع عوارض ایجاد شده بعد از عمل در این روش و میزان تبدیل به جراحی باز مورد بررسی قرار گیرد.
    روش کار
    در این مطالعه که به روش توصیفی - تحلیلی صورت گرفت، 200 بیمار (176 نفر زن و 24 نفر مرد) که با تشخیص قطعی کله سیستیت (سنگ کیسه صفرای علامتدار) از مهر ماه 1385 تا اول سال 1388 تحت عمل لاپاروسکوپیک کله سیستکتومی قرار گرفته بودند، وارد مطالعه شدند و اطلاعات به وسیله پرسشنامه (تا 6 ماه بعد از جراحی) جمع آوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS و آزمون مجذور کای صورت گرفت و 05/0 > P به عنوان معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین سن بیماران 6/44 سال بود. در تشخیص های نهایی، 168 نفر (84%) کله سیستیت مزمن و 32 نفر (16%) کله سیستیت حاد داشتند. فقط 8 نفر (4%) تبدیل به جراحی باز شد. هشت مورد (4%) دچار عوارض ارگانیک شدند که شامل: 4 مورد (2%) ایکتر بعد عمل، 1 مورد (5/0%) تب بعد از عمل، یک مورد (5/0%) لیک صفراوی، یک مورد (5/0%) نشت مختصر مواد خونابه ای از محل عمل و یک مورد (5/0%) مربوط به افزایش آنزیم های کبدی بدون علائم دیگر بود. از میان عوامل خطر تبدیل به جراحی باز، بین کله سیستیت حاد و جنسیت مرد با تبدیل به جراحی باز ارتباط معنی دار دیده شد. در مورد میزان رضایتمندی بعد از عمل، 5/89% رضایت کامل، 5/2% نارضایتی کامل و 8% نارضایتی نسبی داشتند. هیچ مورد مرگ و میر دیده نشد.
    نتیجه گیری
    کله سیستکتومی لاپاراسکوپیک بعنوان روش انتخابی و استاندارد درمان سنگ های کیسه صفرا دارای مزایای بسیار بالایی می باشد ولی در کنار آن یک سری عوارض وجود داشته که اکثریت این عوارض با درمان طبی و بدون نیاز به جراحی قابل درمان و کنترل می باشد در ضمن در تبدیل کله سیستکتومی لاپاراسکوپیک به جراحی باز عواملی مرتبط بوده مانند جنسیت مذکر، کله سیستکتومی حاد و تبحر و مهارت جراح که با کنترل این عوامل در حد امکان می توان تبدیل به جراحی باز را بیش از پیش کاهش داد.
  • محمد قاسم گلمحمدی، محسن سقا، حسن آذری، نوروز نجف زاده صفحه 246
    زمینه و هدف
    سلول های بنیادی دسته ای از سلول های تمایز نیافته می باشند که قابلیت تمایز به انواع سلول های تخصص یافته را دارند. کشف این سلول ها در سیستم عصبی مرکزی پستانداران که تا مدتها پیش تصور می شد فاقد هرگونه قدرت ترمیم و بازسازی می باشد، امیدهای تازه ای را برای درمان بیماری های دژنراتیو سیستم عصبی مرکزی نظیر سکته مغزی، بیماری پارکینسون، آلزایمر و ضایعات نخاعی ایجاد نموده است. بدلیل اهمیت موضوع، تصمیم گرفته شد نحوه جداسازی سلول های بنیادی عصبی از مغز موش بالغ با استفاده از روش ایجاد نوروسفر و تمایز آنها به سلول های بالغ سیستم عصبی توضیح داده شود.
    روش کار
    ناحیه تحت بطنی نیمه سری بطن های طرفی مغز موش بالغ تشریح و جداسازی شده و پس از ایجاد سوسپانسیون تک سلولی بر اساس روش ایجاد نوروسفر کشت داده شد. پس از هفت روز نوروسفرهای اولیه حاصله شمارش شده و میانگین تعداد آنها بدست آمد. تمایز سلول های بنیادی عصبی به سلول های بالغ سیستم عصبی با قرار دادن سلول های بدست آمده از نوروسفرها در محیط کشت تمایزی انجام شد و به منظور تشخیص این سلول ها از تکنیک ایمونوسیتوشیمی و نشانگرهای اختصاصی آنها استفاده شد.
    یافته ها
    سوسپانسیون سلولی بدست آمده از بافت تحت بطنی نیمه سری بطن های طرفی مغز موش بالغ 7 تا 10 روز پس از انکوبه شدن در محیط کشت نوروسفر، کلونی های چند ظرفیتی بنام نوروسفر ایجاد نمود. میانگین تعداد نوروسفرهای بدست آمده از این ناحیه 62±505 تخمین زده شد. خاصیت چند ظرفیتی نوروسفرهای بدست آمده با قرار گرفتن سلول های حاصله از نوروسفرها در محیط کشت تمایزی با ایجاد سلول های اصلی سیستم عصبی مرکزی یعنی نورون، آستروسیت و الیگودندروسیت نشان داده شد.
    نتیجه گیری
    به دلیل کمبود مارکرهای خاص برای شناسایی سلول های بنیادی عصبی روش ایجاد نوروسفر در محیط آزمایشگاهی روشی مطمئن و انتخابی برای جداسازی، مطالعه و درک بیولوژی سلول های بنیادی عصبی رویانی و بالغ می باشد.
  • رحیم معصومی، نوید معصومی، نسرین فولادی، الهه سمیعی صفحه 259
    زمینه و هدف
    هایفما به وجود خون در اتاق قدامی اطلاق شده و ترومای بلانت از علل شایع ایجاد آن می باشد. از عوارض هایفما می توان به خونریزی ثانویه اشاره کرد. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثر داروی ترانکسامیک اسید (Tranexamic Acid) در کاهش عود خونریزی اتاق قدامی در هایفمای تروماتیک بود.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی شده می باشد که بر روی 54 بیمار مبتلا به هایفمای تروماتیک که در بین سال های 1385 تا 1387 به بخش چشم بیمارستان علوی مراجعه کرده بودند، انجام شد. بیماران به دو گروه تقسیم و یک گروه داروی ترانکسامیک اسید و گروه دیگر شبه دارو دریافت کردند. پس از بررسی و معاینه چشم در مدت زمان معین، داده های حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمونهای آماری کای دو و تی تست مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از مطالعه حاضر 6/79% از بیماران مرد و 4/20% زن بودند. متوسط سن بیماران 44/9 ± 8/19 سال بود. 3/33% افراد حدت بینایی در حد Light Perception و 6/29 % در حد Hand Motion و 2/35% در حد Finger Count بود. در این مطالعه 9/1% افراد هایفمای گرید I و 1/11% گرید II و 9/38% گرید III و 1/48% گرید IV داشتند. در بین افرادی که داروی ترانکسامیک اسید دریافت کرده بودند خونریزی مجدد مشاهده نشد و در سایر بیماران در 5 نفر عود خونریزی داشتند.
    نتیجه گیری
    مصرف داروی ترانکسامیک اسید به میزان 19% باعث کاهش عود خونریزی گردید، بنابراین مصرف این دارو جهت کاهش عود خونریزی در هایفمای ترومای بلانت و انجام مطالعات بیشتر جهت تعیین ارتباط بین فشار داخل چشم بیماران و میزان خونریزی مجدد پیشنهاد می شود.
  • پرویز مولوی، زهرا شهریور، جواد محمودی قرایی، سجاد بشرپور، افشان شرقی، فاطمه نیک پرور صفحه 269
    زمینه و هدف
    اختلال دو قطبی کودکان و نوجوانان یکی از اختلالات وخیم دوره کودکی بوده و دارای سیر و پیامدهای منفی است. هدف پژوهش حاضر تعیین عوامل پیش بینی کننده پیامد شش ماهه (میزان عود، میزان بستری، شدت بیماری و میزان بهبودی) کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال دوقطبی مانیک و مختلط بستری در بیمارستان روزبه می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه 80 بیمار زیر 18 سال (دامنه سنی 18-10) که در یک فاصله زمانی 6 ماهه در بیمارستان روزبه تهران با تشخیص اختلال دو قطبی کودکان و نوجوانان بستری شده بودند، به شیوه نمونه گیری در دسترس در پژوهش شرکت کردند. طرح مطالعه از نوع کوهورت آینده نگر بود. آزمودنی ها در بدو بستری، زمان ترخیص، و در پیگیری های 3 ماهه و 6 ماهه با استفاده از پرسشنامه های محقق ساخته، مصاحبه نیمه ساختار یافته اختلالات عاطفی و اسکیزوفرنیا (K-SADS)، پرسشنامه افسردگی کودکان (CDI)، پرسشنامه افسردگی بک (BDI)، مقیاس درجه بندی مانیای یانگ (YMRS)، مقیاس برداشت بالینی-شدت بیماری (CGI-S)، مقیاس برداشت بالینی- بهبودی کلی (CGI-G) و مقیاس ارزیابی عملکرد کلی کودکان (CGAS) و مقیاس سازگاری پیش مرضی (PAS) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های بدست آمده نیز با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل نشان داد که سن با پیامد بیماری مرتبط نیست. جنسیت (پسر) با شدت مانیا در پیگیری 6 ماهه همبستگی دارد. طول مدت بیماری میزان عود و شدت بیماری در پیگیری 6 ماهه را پیش بینی کرد. نوع مانیک این اختلال با شدت مانیا در پیگیری 6 ماهه ارتباط مستقیم و نوع مختلط نیز رابطه معکوس داشت. میزان پذیرش درمان با شدت مانیا (همبستگی منفی) و میزان بهبودی (همبستگی مثبت) رابطه داشت. وجود سایکوز در بدو بستری به طور مثبتی با میزان عود در پیگیری 6 ماهه همبسته بود. همراهی با ADHD به طور منفی میزان بهبودی کلی (CGI-G) و به طور مثبت شدت مانیا را در پیگیری 6 ماهه پیش بینی کرد. سازگاری پیش از بیماری با شدت مانیا رابطه منفی و با میزان بهبودی کلی در پیگیری 6 ماهه رابطه مثبت داشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس این مطالعه جنسیت پسر، طول مدت بیماری، نوع مانیک و وجود سایکوز در بدو بستری با پیامدهای نا مطلوب اختلال دوقطبی مانیک و مختلط کودکان و نوجوانان ارتباط مستقیم داشت، لذا وجود این عوامل پیش آگهی دهنده در بدو تشخیص نیاز به مراقبت های وی‍ژه در طول درمان را ضروری می نماید.
  • بابک نخستین روحی، نسرین واعظی صفحه 282
    زمینه و هدف
    تاثیر برنامه های آموزشی فعلی دانشجویان در افزایش سطح سلامتی و آمادگی جسمانی آنان موضوعی است که در مطالعات مختلف مورد بررسی قرار گرفته، ولی برای برنامه ریزی مناسب نیاز به بررسی منظم دارد. فعالیت بدنی مزایای بسیاری برای بدن به همراه دارد که از مهم ترین آن ها می توان به افزایش آمادگی قلبی- تنفسی، آمادگی جسمانی، پیش گیری از بیماری های مختلف و بهبود کیفیت زندگی اشاره کرد. مصرف قلیان با بیماری های تنفسی، قلبی- عروقی و سرطان ارتباط دارد. از این رو هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی آمادگی قلبی- تنفسی، ترکیب بدنی و گرایش به مصرف قلیان در دانشجویان رشته تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل می باشد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی میدانی می باشد. تعداد 181 نفر از دانشجویان زن و مرد رشته تربیت بدنی دانشگاه در ترم بهاره 89-88 با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، به عنوان آزمودنی انتخاب شدند. میزان آمادگی قلبی- تنفسی با استفاده از تست کوپر، شاخص توده بدنی (BMI)، درصد چربی با اندازه گیری چربی زیرپوستی دو نقطه ای لومن، میزان اعتیاد به قلیان، قرار گرفتن در معرض دود قلیان و میزان آگاهی از تاثیر مصرف قلیان بر عملکرد ورزشی با استفاده از پرسشنامه درآزمودنی ها اندازه گیری شد. توصیف اطلاعات به دست آمده و بیان نتایج، با استفاده از روش های آماری توصیفی و به وسیله نرم افزار SPSS صورت گرفته و نتایج به صورت درصد بیان شده است.
    یافته ها
    اکثر دانشجویان رشته تربیت بدنی این دانشگاه از لحاظ شاخص های ترکیب بدنی وضعیت مطلوبی نداشتند (3/50% دارای چربی بیش از حد)؛ ولی از نظر آمادگی قلبی- عروقی، مردان وضعیت بهتری از زنان داشتند (7/43% مردان در حد بالای متوسط و 3/38% زنان زیر متوسط بودند). علاوه بر این، با وجود کاهش میزان شیوع قلیان در بین دانشجویان نسبت به سال گذشته (3/13% در مقابل6/35%)، درصدی از آنان علی رغم عدم مصرف، در معرض دود قلیان قرار گرفته (21%) و هیچ گونه اطلاعاتی در رابطه با تاثیرات مضر مصرف قلیان بر عملکردهای ورزشی نداشتند (1/48%).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه؛ آموزشهای لازم جهت بهبود آمادگی قلبی- تنفسی و ترکیب بدنی دانشجویان و همچنین افزایش آگاهی دانشجویان در مورد مضرات مصرف قلیان بر سلامتی و عملکرد ورزشی، توصیه می شود.
  • گزارش مورد نادر
  • مهرداد میرزارحیمی، عادل احدی، افسانه انتشاری مقدم، منوچهر براک صفحه 292
    پروتئین C یک گلیکوپروتئین وابسته به ویتامین K می باشد. کمبود پروتئین C یک اختلال ژنتیکی نادر است که بطور شایع پوست، چشم ها، سیستم عصبی مرکزی، ریه ها و کلیه ها را درگیر می کند. در این مطالعه یک مورد کمبود شدید پروتئین C نوزادی با پورپورا فولمینانت در هنگام تولد که منجر به کاتاراکت دو طرفه چشمی شده بود، گزارش می گردد. بیمار ابتدا با پلاسمای منجمد تازه و سپس با وارفارین خوراکی درمان گردید. تمام ضایعات نکروتیک پوستی بهبود یافت. بیمار اولین فرزند والدین بدون علامت از نظر کمبود پروتئین C بود. در این مطالعه، همچنین متون علمی مربوط به همراهی کاتاراکت و کمبود پروتئین C مورد بحث قرار گرفت.
|
  • Page 201
    Background and Objectives
    Using of drugs arbitrarily leads to failure of treatment and causes side effects in prolonged time. The aim of this study was to survey prevalence of arbitrary drug use and the factors affecting it.
    Methods
    Three hundred students participated in this cross-sectional and descriptive study in Ardabil (Islamic Azad, Mohhaghegh Ardabili, Payame-Noor and Medical Sciences Universities) during 2010. The samples were selected randomly from four universities and data were collected by questionnaire and then, analyzed by descriptive and analytical statistics such as chi-square test.
    Results
    The average of students’ age was 20.64±2 years. 23.3% of them were married from whom 92.2% were non-medical students and 7.1% were medical students. 76.7% of all students were single. 83% of all students were using drugs arbitrarily. The highest mean score for student attitude was reflected to safety of used drugs. Lack of time to visit a physician, believing the safety of many drugs and selling of drugs without prescription were the most common causes in arbitrary drug use among students.
    Conclusion
    Regarding to the high arbitrary drug use among students, it is necessary to make a new policy for education and correct informing of students in order to reduce self-treatment.
  • Page 208
    Background and Objectives
    Escherishia coli O157:H7 is one of the most important diarrhea causing agents in developing countries. Using antibiotics cause adverse effects as promoting emergence of antibiotic resistance, fading the microflora of intestine and enhancement of verotoxin (VTEC) production by this bacterium. So, a modern treatment protocol is needed for treatment of infections caused by this bacterium. In this study, Lactobacillus casei (L. casei) was isolated from yogurt and antibacterial effects of bacterial cell debris and its culture supernatant were tested against E.coli O157:H7.
    Methods
    Several different samples of yoghurt were cultured in MRS agar in anaerobic conditions at 37 ºC. L. casei was identified by common microbiological and molecular methods. Antimicrobial effects of bacterial cell debris and its culture supernatant were tested against E. coli O157:H7 by using Agar Well Diffusion (AWD) and Broth macrodilution methods. In addition, standard growth curves of pathogenic bacterium and L. casei were obtained by turbidometery and colony count procedures. The MIC (Minimum Inhibitory Concentration) and MBC (Minimum Bactericidal Concentration) of supernatant originated from culture of L. casei were determinded. The stability of antimicrobial effects of the supernatant in different conditions of pH and temperature were studied.
    Results
    Lactobacillus casei was isolated from two different samples of yoghurts, and confirmed by phenotypic and genotypic methods. The results showed that antimicrobial effects of culture supernatant were stable at 56, 70, 80 and 100 ºC for 30 and 60 minutes. Furthermore, they were stable in pH of 3, 7 and 10. The MIC and MBC of supernatants were 1:16 and 1:8 respectively.
    Conclusion
    According to the results of this study, culture supernatant of L. casei can be used as a biological preservative in food industries. Also due to antimicrobial effect of L. casei, it can be used in treatment of diseases associated with E. coli O157:H7.
  • Page 218
    Background and Objectives
    Brucellosis is an infectious disease caused by intracellular pathogens of the genus Brucella that have their natural reservoir in domestic and wild animals. Many studies show that herbal medicines have been used safely and successfully to treat bacterial diseases without significant side effects and drug resistance problems.
    Methods
    In this study aquatic, alcoholic and acetonic extracts of Eucalyptus globulus leaves were prepared, then MIC and MBC of extracts for B. melitensis M16 and B. abortus S99 were determined by broth macrodilution and agar well diffusion methods. In animal model study, 5×105 CFU/mL of Brucellae was injected intraperitoneally (i.p) to female BALB/c mice. After 24 hours, 0.5mL (equivalent MBC) of each Eucalyptus globulus extracts was injected (i.p) After 7 days, in spleen the colonies of brucellae were counted on Muller-Hinton agar as standard protocol.
    Results
    The MIC and MBC of Eucalyptus globulus for B. melitensis M16 and B. abortus S99 were 1:80 (10.81 mg/mL) and 1:40 (21.62 mg/mL) for aquatic extract, 1:1280 (0.64 mg/mL) and 1:640 (1.29 mg/mL) for acetonic extract, and 1:2560 (0.31 mg/mL) and 1:1280 (0.63 mg/mL), for ethanolic extract respectively. In culture of spleen supernatant (in vivo), after 48 hours, the average grown B. melitensis M16 colonies for aquatic, ethanolic and acetonic extracts were 5×103 CFU/ml, 2×102 CFU/ml and 6×102 CFU/ml, respectively in comparison with control group (4×1010 CFU/ml). These results for B.abortus S99 were 3×103 CFU/ml, 1×102 CFU/ml and 3×102 CFU/ml, respectively in comparison with control group (9×109 CFU/ml) The results showed that bacterial load was significantly decreased in all experimental groups (p <0.01).
    Conclusion
    The results of in vitro and in vivo indicate that ethanolic and acetonic extracts of Eucalyptus globulus have more effective antimicrobial activity on B.melitensis M16 and B.abortus S99 than aquatic extract. It seems that the extracts Eucalyptus globulus can be used in treatment of human and animal brucellosis.
  • Page 228
    Background and Objectives
    Several evidences show that oxidative stress is high among patients with hemodialysis. This study was aimed to investigate the oxidative stress and serum level of zinc and copper in patients with non-diabetic hemodialysis.
    Methods
    In a case-control study, 60 patients with non-diabetic hemdialysis referred to hemodialysis section, Ardabil Bou-Ali hospital, and 60 healthy individuals, matched by age and sex, were selected. In each group, lipid profile, blood glucose, creatinine, urea, total protein, albumin, zinc, copper, malondialdehyde, total antioxidant capacity, activity of glutathione peroxidase and superoxide dismutase were measured. The results were analyzed statistically by using Pearson correlation coefficient and Student-t test.
    Results
    The amount of zinc, blood sugar, cholesterol, triglyceride, total protein, albumin, high density lipoprotein-C and low density lipoprotein-C were significantly lower in patients with hemodialysis in comparison with those in normal individuals. The activity of superoxide dismutase, glutathione peroxidase in red blood cells and serum total antioxidant capacity were significantly high in patients in comparison with those in control group. However, serum concentrations of copper and malondialdehyde in two groups were not statistically different.
    Conclusion
    The results of this study show that increase of antioxidant enzymes activity reduces the oxidative stress status in patients with non-diabetic hemodialysis. Zinc deficiency was also observed in these patients.
  • Page 238
    Background and Objectives
    The first Laparoscopic Cholecystectomy surgery was performed by Erich Muhe in 1985.Nowadays in developed countries, more than 90% of cholecystectomy surgeries are done by Laparoscopic method and it is one of the most common elective surgeries. The aim of this study is to evaluate the frequency and side effects of this method and the rate of conversion to open surgery patients undergoing laparoscopic cholecystectomy surgery in Sabalan and Arta hospitals in Ardabil province.
    Methods
    This descriptive analytical study was performed between October 2006 and January 2009. We have studied 200 patients (24 male, 176 female) with cholecystitis (symptomatic gallstones) treated by Laparoscopic Cholecystectomy surgery. Data were collected through questionnaires and telephone calls (at least 6 months after surgery). Data analysis was done by SPSS statistical software and chi-square test. p <0.05 was considered as significant.
    Results
    The average age of patients was 44.6 years. In the final diagnosis, 168 patients (84%) had chronic cholecystitis and 32 patients (16%) had acute cholecystitis. The rate of conversion to open surgery was 8 patients (4%). Eight cases (4%) were suffered organic side effects including: four cases (2%) jaundice after surgery, 1 case (0.5%) postoperative fever, 1 case (0.5%) leakage of bile, 1 case (0.5%) slight leaking of serum from the surgical site and 1 case (0.5%) associated with increased liver enzymes that had no other symptoms. About the risk factors for conversion to open surgery, there was significant correlation between acute cholecystitis and male gender. Information about the satisfaction of patients after surgery showed that, 89.5% were completely satisfied, 2.5% were completely dissatisfied and 8% were relatively dissatisfied. No deaths were seen.
    Conclusion
    Laparoscopic Cholecystectomy is a standard selective treatment method for gallbladder stones. It has many advantages including; reduced duration of hospitalization, less pain, reduced morbidity and less side effects than open surgery, lower recovery period and faster return to normal life.
  • Page 246
    Background and Objectives
    Stem cells are a class of undifferentiated cells that are able to differentiate into specialized cell types. The discovery of such cells in the adult mammalian central nervous system (CNS), an organ traditionally thought to have little or no regenerative capacity, opened the door to treatment of degenerative diseases of CNS like Stroke, Parkinson, Alzheimer and Spinal Cord Injury. Thus, here we described the isolation of neural stem cells from the adult mouse brain using the neurosphere assay (NSA) and differentiation of these cells to neural adult cells in details.
    Methods
    The rostral part of the subventricular zone (SVZ) of the lateral ventricles in the adult mice was dissociated into single cell suspension and cultured using NSA. Primary neurospheres were counted seven days after plating and then the mean number of neurospheres was recorded. The differentiation of neural stem cells into adult neural cells was accomplished by plating the neurosphere-derived cells in differentiating media. Immunocytochemistry and specific markers were used for the identification of the adult neural stem cells.
    Results
    The cell suspension obtained from the rostral part of the SVZ of the lateral ventricles generated multipotential colonies, called neurospheres, 7 to 10 days post- incubation. The mean number of neurospheres generated from SVZ was 505±62. The multipotentiality of the neurospheres was shown by palting them in differentiating media and generating adult neural cells including neuron, astrocyte and oligodendrocyte.
    Conclusion
    Owing to their rarity and paucity of neural stem cell specific markers, the NSA is a common and selective method for isolating and understanding the biology of embryonic and adult neural stem cells.
  • Page 259
    Background and Objectives
    Stem cells are a class of undifferentiated cells that are able to differentiate into specialized cell types. The discovery of such cells in the adult mammalian central nervous system (CNS), an organ traditionally thought to have little or no regenerative capacity, opened the door to treatment of degenerative diseases of CNS like Stroke, Parkinson, Alzheimer and Spinal Cord Injury. Thus, here we described the isolation of neural stem cells from the adult mouse brain using the neurosphere assay (NSA) and differentiation of these cells to neural adult cells in details.
    Methods
    The rostral part of the subventricular zone (SVZ) of the lateral ventricles in the adult mice was dissociated into single cell suspension and cultured using NSA. Primary neurospheres were counted seven days after plating and then the mean number of neurospheres was recorded. The differentiation of neural stem cells into adult neural cells was accomplished by plating the neurosphere-derived cells in differentiating media. Immunocytochemistry and specific markers were used for the identification of the adult neural stem cells.
    Results
    The cell suspension obtained from the rostral part of the SVZ of the lateral ventricles generated multipotential colonies, called neurospheres, 7 to 10 days post- incubation. The mean number of neurospheres generated from SVZ was 505±62. The multipotentiality of the neurospheres was shown by palting them in differentiating media and generating adult neural cells including neuron, astrocyte and oligodendrocyte.
    Conclusion
    Owing to their rarity and paucity of neural stem cell specific markers, the NSA is a common and selective method for isolating and understanding the biology of embryonic and adult neural stem cells.
  • Page 282
    Background and Objectives
    Effects of new educational programs on health and physical fitness promotion is an important issue which needs regular evaluations. Physical fitness has many advantages such as cardio-respiratory health promotion, prevention of some diseases and improvement of quality of life. On the other hand, it has been shown that there is significant relationship between waterpipe smoking and cancer, cardiovascular as well as pulmonary diseases. The aim of this study was to evaluate the relationship between addiction to waterpipe smoking and cardio-respiratory fitness and body composition of physical education students in Islamic Azad University, Ardabil Branch.
    Methods
    One hundred and eighty-one physical education students participated in this study. All subjects were selected by cluster sampling method. Cardio-Respiratory fitness (using Cooper test), Body Mass Index (BMI), Fat percent (using 2-point Lohman equation), addiction to waterpipe smoking, smoke exposure and awareness of waterpipe effects on athletic performance (using questionnaire) were evaluated.
    Results
    The body composition of the most students was not suitable (50.3% extra fat), but the cardio-respiratory fitness of male students was better than that of female students.Furthermore, In spite of decrease in waterpipe smoking in comparison to last year (13.3% versus 35.6%), many non-smoking students are exposed to waterpipe smoke (21.0%) and some of them (48.1%) had little information about the harmful effects of waterpipe smoking on athletic performance.
    Conclusion
    According to results of this study improvement in cardio-respiratory fitness and body composition of physical education students and enhancement of their information about side-effects of waterpipe smoking should be emphasized.
  • Page 292
    Protein C is a vitamin K dependent glycoprotein. Protein C deficiency is a rare genetic disorder and its major sites of involvement are skin, eyes, lungs, central nervous system, and kidneys. This article presents a case of neonatal protein C deficiency with severe purpura fulminans and bilateral cataracts. He was initially treated with fresh-frozen plasma and then followed by warfarin. All necrotic skin lesions improved with treatment. He was the first child of his parents who were asymptomatic for protein C deficiency. We also reviewed literatures about coexistence of cataracts and protein C deficiency.