فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 44 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/26
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مصدق جباری، مهشید طالبی طاهر، مصطفی آریافر صفحه 115
    زمینه و هدف
    آسیب کلیوی یکی از شایع ترین عوارض دریافت ماده حاجب بوده و منجر به افزایش مرگ و میر و هزینه های درمانی خواهد شد. ال کارنیتین باعث تسهیل انتقال اسیدهای چرب با زنجیره طولانی به داخل میتوکندری می شود با این مکانیسم کارنیتین باعث کاهش ذخائر ترکیبات اسیل کوانزیم A می شود که خود بالقوه سمی هستند. در این مطالعه به بررسی اثر محافظتی داروی ال کارنیتین درآسیب کلیوی ناشی از تجویز ماده حاجب در موشها پرداخته شد.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی 50 سر موش اسپراگ-دالی با وزن 230-140 گرم به صورت تصادفی انتخاب و در 5 گروه مورد مطالعه قرار گرفتند. گروه کنترل، موشها روزانه نرمال سالین را به صورت داخل صفاقی به مدت 4 روز دریافت کردند و در گروه های بعدی تزریق توام یک سی سی ماده حاجب مگلومین به همراه به ترتیب دوزهای 200 و 80 میلی گرم بر کیلو گرم و در گروه آخر داروی ال کارنیتین با دوز 200 میلی گرم بر کیلوگرم به تنهایی تزریق گردید. بعد از 4 روز نمونه خون و بافت کلیه حیوانات جهت بررسی بیوشیمی و پاتولوژی به آزمایشگاه ارسال شد.
    یافته ها
    در موشهای دریافت کننده بدون ال کارنیتین عملکرد کلیه کاهش معنی داری نسبت به گروه کنترل نشان داد (001/0=p). گروه دریافت کننده توام مگلومین و ال کارنیتین با دوز 200 mg/kg/d کلیرانس کراتینین در پایان روز چهارم به طور معنی داری بالاتر از موشهای بدون دریافت کارنیتین بوده است (004/0=p). تغییرات بافت شناسی قشر کلیه در گروه مگلومین و ال کارنیتین به ویژه با دوز 200 mg/kg/d ملایم تر بوده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های مطالعه انجام شده در موشهای دریافت کننده مگلومین، تزریق ال کارنیتین روزانه با دوزاژ 200 میلی گرم بر کیلو گرم باعث تخفیف در شدت نکروز توبولار و محافظت بیشتر عملکرد کلیوی گردید.
  • مطهر حیدری بنی، مسعود حاجی مقصود، مهرانگیز ابراهیمی ممقانی، محمد کاظم طرزمنی، جواد مهتدی نیا صفحه 122
    زمینه و هدف
    افزایش چربی بدن یکی از عوامل خطر پیشرفت بیماری های مزمن می باشد. شناسایی بهترین شاخص تن سنجی به عنوان ابزاری آسان جهت تعیین افراد تحت خطر بیماری قلبی عروقی در هر جامعه ای ضروری می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط چاقی شکمی با مراحل ابتدایی آترواسکلروز از طریق تعیین ضخامت انتیما مدیا بر روی زنان بزرگسال انجام شد.
    روش کار
    مطالعه مقطعی حاضر بر روی 100 زن سالم بزرگسال 50-18 سال انجام شد. شاخص های تن سنجی طبق دستورالعمل های استاندارد اندازه گیری و محاسبه شد. حدود مرزی انتخابی برای دور کمر (WC)، نسبت دور کمر به باسن (WHR) و نسبت دور کمر به قد (WHtR) به ترتیب cm 88، 0/8 و 5/0 می باشد. تعیین ضخامت انتیما مدیا شریان کاروتید (CIMT) به عنوان نشانگر مراحل ابتدایی آترواسکلروز از طریق روش غیر تهاجمی سونوگرافی انجام شد. افراد با میانگینmm 0/8 ≥ CIMT به عنوان«افراد سالم»و mm 0/8 < CIMT به عنوان«افراد تحت خطر»در نظر گرفته شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 8/1±96/30 سال و میانگین WC، WHR، WHtR و CIMT افراد به ترتیب cm 95 ± 0/17، 0/87 ± 0/08، 0/61 ± 0/11 و 15/0 ± 63/0 بود. تمامی شاخص های تن سنجی چاقی شکمی با میانگین CIMT همبستگی مثبت معنی دار داشتند (05/0 > P). دور کمر با حد مرزی cm 88 نسبت به WHR و WHtRدر مجموع حساسیت و ویژگی بالاتری داشت.
    نتیجه گیری
    شاخص WC با حد مرزی cm 88 نسبت به دو شاخص WHR و WHtR جهت شناسایی افراد تحت خطر آترواسکلروز بهتر است.
  • بهزاد داورنیا، پروین مهدی پور، مرتضی عطری، سید سعید حسینی اصل صفحه 132
    زمینه و هدف
    سرطان پستان از جمله شایعترین بیماری های زنان در سراسر جهان می باشد. ژن BRCA1 به عنوان یک ژن سرکوبگر تومور شناخته شده است که فقدان آن منجر به آسیبهای متنوعی در ژنوم می گردد. بنابراین تغییرات در سطح بیان ژن BRCA1 می تواند منجر به آسیب پذیری سلول پستانی نسبت به عملکرد انکوژنها گردد. در این مطالعه سعی بر بررسی ارتباط میان سطح بیان ژن BRCA1 و داده های پاتولوژیکی تومورهای سرطان پستان، علی الخصوص درجه تومور می باشد.
    روش کار
    جهت بررسی کیفی و کمی بیان ژن BRCA1 در 27 بیمار مبتلا به سرطان پستان اولیه از روش های RT-PCR و Q-RT-PCR استفاده شد و بهره گیری از روش Nested RT- PCR (جهت جلوگیری از کسب پاسخهای منفی کاذب) به افزایش دقت آزمایش یاری رساند.
    یافته ها
    هشتاد و پنج درصد از بیماران، بیان ژن BRCA1 را نشان دادند. ارتباطات معنی دار میان وجود بیان BRCA1 و درجه تومور مشاهده گردید. میان سطح بیان ژن BRCA1 و درجه تومور بیماران نیز ارتباط معنی دار (P<0.05) بدست آمد. به گونه ای که کاهش بیان ژن با افزایش درجه تومور مرتبط بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش پر اهمیت ژن BRCA1 در سرکوب پیشرفت تومور از راه های مختلفی نظیر ترمیم DNA آسیب دیده و همسو با دیگر نتایج بدست آمده، مطالعه حاضر آشکار ساخت که کاهش بیان ژن BRCA1 با افزایش وخامت تومور مرتبط است.
  • هادی صادقی، اسلام مرادی اصل، مهدی محبعلی، صادق حضرتی، فتح الله عین الله زاده، ذبیح الله زارعی صفحه 140
    زمینه و اهداف
    مبارزه شیمیایی با ناقلین بیماری کالاآزار در مناطق آندمیک یکی از راه های اصلی کاهش بیماری بوده واز نظر حشره شناسی و سم شناسی سم فایکام یکی از سمومی است که برای از بین بردن ناقلین کالاآزار مناسب و جزو سموم بهداشتی می باشد. لذا با استفاده از فایکام با توجه به طول مدت ماندگاری در طبیعت می توان تا حد زیادی پشه خاکی ها را از بین برد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی میزان تاثیر فایکام روی ناقلین مختلف بیماری کالاآزار در شهرستان مشکین شهر مورد بررسی قرار گرفت.ابتدا 2 روستای آلوده، بعنوان مورد و شاهد و 10 خانوار از هر روستا انتخاب و به میزان 1000 مترمربع از روستای مورد،با فایکام به نسبت 3/0 گرم بر مترمربع سمپاشی شد.سپس با استفاده از تله چسبان در فاصله های زمانی تعیین شده اقدام به وفورگیری و تشخیص گونه ها (در هر 2 روستا) گردید.
    یافته ها
    524 مورد پشه خاکی صید شده در این مطالعه شامل 5/70% فلبوتوموس کاندیلاکی، 5% ف. پاپاتاسی، 5/7% ف. ماژور، 5/7% ف. بالکانیکوس، 5/9 % ف. لانجی داکتوس بودند. در اثر سمپاشی در روستای مورد،به ترتیب 3 – 15- 30- 45- 60 -75و 90 روز بعد از سمپاشی در حدود 5/79% -5/69%- 83% - 90% - 93% - 100% و 100% پشه خاکی ها از بین رفتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این مطالعه می توان گفت که سم فایکام با بقای3ماهه درطبیعت پوشش مناسبی از نظر فصلی برای جلوگیری از بیماری کالاآزار و از بین بردن پشه خاکی ها دارد و به عنوان یک سم مناسب بهداشتی قبل از آغاز فصل فعالیت ناقلین می تواند در کل منطقه و کشور مورد استفاده قرار گیرد.
  • امیر ضیایی، سیما هاشمی پور، تکتم کریم زاده، آزاده جلال پور، امیر جوادی صفحه 149
    زمینه وهدف
    امروزه مشخص شده است که کمبود ویتامین D عملکرد متابولیک بسیاری از سلول ها از قبیل بخش درون ریز پانکراس را تغییر می دهد. شواهد بالینی و تجربی، پیشنهاد کننده این موضوع هستند که غلظت سرمی ویتامین D فعال به طور معکوس با دیابت نوع دو، اجزای سندرم متابولیک و بیماری های قلبی- عروقی همراهی دارد. این مطالعه به منظور مقایسه سطح سرمی D3 در بیماران مبتلا به دیابت با افراد غیر دیابتی و رابطه آن با شاخص های سندرم متابولیک انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 69 نفر از مراجعه کنندگان به درمانگاه غدد انجام شد. این افراد در سه گروه شامل افراد دیابتی با کنترل خوب قند خون، افراد دیابتی با کنترل ضعیف و گروه غیر دیابتی بررسی شدند. برای تمام افراد، وزن، قد، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک، قند خون ناشتا، قند دو ساعت پس از صرف غذا، درصد هموگلوبین گلیکوزیله، سطح سرمی ویتامین D فعال و لیپیدهای سرم اندازه گیری و ثبت شدند. داده ها با استفاده از آزمون های آماری مجذور کای، تی، آنالیز واریانس، همبستگی پیرسون و آزمون تکمیلی توکی تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سطح سرمی ویتامین D فعال در افراد دیابتی 6/16±5/36 و در افراد غیر دیابتی 1/19±6/56 نانو مول بر لیتر بود (001/0>p). ولی، سطح این ویتامین بین دو گروه با کنترل خوب و ضعیف قند خون و همچنین بین افراد مبتلا به سندرم متابولیک با افراد غیر مبتلا به سندرم متابولیک تفاوت معنی داری نداشت. بین متوسط سطح سرمی ویتامین D3 به تفکیک گروه های مورد مطالعه و وضعیت هر یک از شاخص های سندرم متابولیک اختلاف معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها، سطح سرمی ویتامین D در افراد دیابتی کمتر از افراد سالم بود. در بین بیماران دیابتی بین سطح سرمی ویتامین D3 با طول مدت ابتلا به دیابت، HBA1C ارتباط معنی داری وجود نداشت. همچنین اختلاف معنی داری بین متوسط سطح سرمی مبتلایان و غیر مبتلایان به سندرم متابولیک وجود نداشت. با توجه به نقش این ویتامین در ترشح و اثر انسولین، به نظر می رسد پایش سطح سرمی ویتامین D در بیماران دیابتی و در صورت لزوم تجویز مکمل های آن مفید باشد.
  • مختار مختاری، محمود عابدین زاده، سیده نرجس ناصران صفحه 157
    زمینه و هدف
    با توجه به استفاده وسیع از مغز گردو در پختن غذاها و نیز کاربردهای درمانی آن، در تحقیق حاضر، اثرات احتمالی عصاره الکلی مغز گردو بر غلظت هورمون های محرک فولیکولی، لوتئینی کننده و تستوسترون در موش صحرایی نر بالغ مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی از 40 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار با وزن 300-250 گرم استفاده شد که به 5 گروه 8 تایی تقسیم شد. گروه کنترل هیچ تیمار دارویی دریافت نکرد، گروه شاهد حلال آلی را به صورت داخل صفاقی دریافت نمود، گروه های تجربی نیز سه دوز متفاوت عصاره الکلی گردو به ترتیب 50، 20، 10 میلی گرم بر کیلوگرم روزانه و بصورت داخل صفاقی دریافت کردند و سطح سرمی هورمون های لوتئینی کننده، محرک فولیکولی و تستوسترون اندازه گیری شد. تمام داده ها با نرم افزار 16 SPSS و آزمون آماری آنالیز واریانس یکطرفه تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    سطوح هورمون های لوتئینی کننده و محرک فولیکولی در گروه تجربی با دوز 50 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره گردو در مقایسه با گروه کنترل بطور معنی داری افزایش یافت (p< 0/05). همچنین غلظت سرمی هورمون تستوسترون در گروه های تجربی با دوز 20 میلی گرم بر کیلوگرم و 50 میلی گرم بر کیلوگرم در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی داری را نشان داد (p< 0/05).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق عصاره الکلی گردو با تاثیر بر محور هیپوفیز- بیضه سبب افزایش ترشح هورمون آزادکننده گنادوتروپین و لوتئینی و افزایش فعالیت تولید مثلی جنس نر در موش صحرایی می شود.
  • رحیم معصومی، امین معصومی گنجگاه، حبیب اوجاقی، عیسی بنازاده صفحه 166
    زمینه و هدف
    اختلال بینائی شامل کاهش دید خفیف تا کوری کامل می باشد که در بررسی های مختلف در سراسر جهان براساس تعاریف مختلف نتایج نسبتا متفاوتی بدست آمده است. با توجه به اینکه بعضی از علل کوری در مراحل اولیه قابل پیشگیری و بهبود می باشند با انجام چنین مطالعاتی می توان کمک شایانی به مسائل اجتماعی و بهداشتی جامعه کرد. هدف از مطالعه حاضر تعیین علل اختلالات بینایی در افراد بالای 40 سال می باشد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی – مقطعی بود که در آن 300 بیمار مورد مطالعه قرار گرفت که بالای 40 سال سن داشته و اختلال دید در حد شمارش انگشتان یا بدتر داشتند. اطلاعات مربوط به این بیماران در پرسشنامه ها درج گردید و تشخیص بیماری توسط پزشک متخصص داده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیلی و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد آنالیز آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    پنجاه و هفت درصد مراجعه کنندگان مرد و بقیه زن بودند. 41% شهری و 59% روستائی بودند. شایعترین علت اختلال بینائی در این مطالعه کاتاراکت (57%) و در مراحل بعدی گلوکوم اولیه (16%)، یووئیت(6%)، بیماری قرنیه(6%)، دژنرسانس سنی ماکولا (33/4%)، رتینوپاتی دیابتی (4%) و عیوب انکساری (نزدیک بینی 4%) قرار داشتند و انسداد ورید مرکزی شبکیه با 66/0 %کمترین شیوع را داشت. بیماری های شبکیه با 15% در رده سوم علل عمده اختلال بینائی قرار داشتند.
    کاتاراکت در آقایان 9/43% و در خانم ها 4/74% علل اختلال بینائی را تشکیل می داد. گلوکوم با (6/24%) دومین علت شایع اختلال بینائی در مردان و در زنان با 7/4% سومین علت شایع را تشکیل می داد و نسبت به مردان از شیوع خیلی کمتری برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه همانند سایر مطالعات جهانی، کاتاراکت شایعترین علت اختلال بینائی و گلوکوم دومین علت شایع بود. در این مطالعه میزان شیوع گلوکوم در مردان بمراتب بیشتر از زنان بود که به نظر می رسد با توجه به حساس بودن خانمها به وضعیت سلامتی خود زمان مراجعه به چشم پزشک زودتر از مردان بوده و با توجه به اینکه اگر گلوکوم در مراحل اولیه تشخیص داده شود با درمانهای مناسب می توان بیماری را کنترل کرد و مانع از کوری غیر قابل برگشت شد.
  • داریوش مهاجری، علی رضایی، غفور موسوی، محمد ماذنی، عادل رضایی مقدم صفحه 173
    زمینه و هدف
    هدف از مطالعه حاضر ارزیابی اثرات محافظتی کروسین در برابر کبد چرب ناشی از رژیم غذایی پرچرب در مدل موش صحرایی می باشد.
    روش کار
    بدین منظور، موش های صحرایی نر در گروه های آزمایشی متفاوت، توسط رژیم غذایی استاندارد به عنوان شاهد، رژیم غذایی پرچرب جهت ایجاد استئاتوز کبد و رژیم غذایی پرچرب به علاوه گاواژ کروسین در دوزهای مختلف (mg kg/day 100، 50، 25) جهت محافظت از کبد در برابر استئاتوز تیمار گردیدند و از لحاظ تغییرات پروفایل لیپیدی سرم، بیومارکرهای سرمی آسیب بافت کبد، فعالیت آنتی اکسیداتیوی کبد و تغییرات هیستوپاتولوژیک آن مورد مقایسه قرار گرفتند. سطوح سرمی پروفایل لیپیدی جهت ارزیابی اختلالات متابولیک، آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز برای ارزیابی آسیب کبدی، آلکالین فسفاتاز و بیلی روبین برای ارزیابی عمکرد صفراوی کبد، و آلبومین برای سنجش عملکرد سوخت و ساز کبد، مالون دی آلدئید و گلوتاتیون احیاء به منظور ارزیابی فعالیت رادیکال های آزاد کبد، فعالیت آنزیمهای گلوتاتیون پراکسیداز، سوپراکسید دسموتاز و کاتالاز جهت تعیین وضعیت آنتی اکسیدانی کبد اندازه گیری گردیدند. مطالعه هیستوپاتولوژی کبد به منظور تائید یافته های بیوشیمیایی انجام پذیرفت.
    یافته ها
    پس از 4 هفته تیمار، جیره پر چرب باعث بروز اثرات زیان آور متابولیکی شامل هیپرتری گلیسریدمی، هیپرکلسترولمی و اختلال عملکرد کبد شد. موش هایی که با جیره پرچرب تغذیه شده بودند، افزایش فعالیت آنزیم های هپاتوسیتی را در پلاسما و کاهش معنی دار فعالیت آنتی اکسیدان ها و افزایش میزان شاخص پراکسیداسیون لیپیدی را در بافت کبد نشان دادند. تیمار با کروسین به طور معنی داری میزان افزایش یافته مارکرهای آسیب بافت کبد در سرم و مالون دی آلدئید بافت کبد را کاهش داد همچنین آنتی اکسیدان های کبد و لیپیدهای بیش از حد افزایش یافته سرم را به حالت طبیعی برگرداند. آسیب شناسی بافتی کبد تغییرات ایجاد شده توسط جیره پرچرب و اثرات محافظت از کبدی کروسین را مورد تائید قرار داد.
    نتیجه گیری
    کروسین اثرات محافظتی خود را در استئاتوز کبد موش های صحرایی تغذیه شده با جیره پرچرب، احتمالا از طریق عملکرد آنتی اکسیدانی خود اعمال می دارد.
  • امیر اشکان نصیری پور، پوران رئیسی، سید جمال الدین طبیبی، علی مجیدپور، میترا صفی پور صفحه 190
    مقدمه
    تاسیس مراکز مشاوره بیماری های رفتاری، راهکار اجرایی پیشگیری از ایدز و بیماری های عفونی ناشی از روابط جنسی و سوء مصرف مواد در کشورهایی است که دربرنامه پیشگیری موفق بوده اند؛ ضرورت دارد که این مراکز با داشتن الگوی مدیریتی مناسب، بهتر بتوانند با استفاده از امکانات موجود به اهداف از پیش طراحی شده خود برسند. هدف اصلی پژوهش حاضر طراحی الگوی بومی مدیریت منابع مراکز مشاوره بیماری های رفتاری در ایران بود.
    روش کار
    در این پژوهش توصیفی-تطبیقی برای جمع آوری داده ها از کشورهای مورد مطالعه، فرم گردآوری اطلاعات تنظیم گردید. سپس بر مبنای ااطلاعات به دست آمده، جداول تطبیقی بر اساس ابعاد اهداف پژوهش تهیه و در ادامه بر اساس شاخص های مورد نظر الگوی اولیه طراحی گردید. جهت تست الگو و اعتبارسنجی از پرسشنامه استفاده شد. و سپس با تکنیک دلفی با نظرخواهی 30 نفر شامل متخصصین، اساتید و مدیران و کارشناسان وزارت بهداشت و دانشگاه ها بهره گیری به عمل آمد.
    یافته ها
    همه کشورهای مورد مطالعه علیرغم چالش های موجود، منابعشان را در جهت مدیریت پیشگیری و درمان ایدز و دیگر بیماری های رفتاری بکار گرفته اند. در اغلب کشورهای مورد مطالعه مراکز غیر متمرکز بوده و در روستاها نیز خدمات مشاوره و توزیع ملزومات پیشگیری امکان پذیر بوده و بعلاوه، این خدمات در مراکز ارائه خدمات بالینی و مراقبت های اولیه ادغام شده است.در برخی کشورها آموزش و مشاوره آنلاین و اینترنتی بکار گرفته شده است.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعات حاضر نشان می دهد بهره گیری از امکانات سازمان های غیر دولتی، رایگان بودن کلیه خدمات مرکز مشاوره، ادغام خدمات مشاوره در خدمات مراقبت های اولیه، لزوم آموزش مداوم به پرسنل این مراکز، راه اندازی مراکز ویژه ی گروه های پرخطر مانند روسپیان، آموزش در مدارس، راه اندازی وب سایت های آموزشی مرتبط، جذب کمک های بین المللی می تواند به بهبود مدیریت منابع و عملکرد مراکز مذکور منجر گردد.
  • کمال یاوری، محمد قنادی مراغه صفحه 204
    زمینه و هدف
    آنتی بادی منوکلونال سیتوکسیمب به گیرنده فاکتور رشد اپیدرمال متصل می شود، بنابراین امکان ایجاد روش های تشخیصی و درمانی از طریق این گیرنده را فراهم می آورد. در این مطالعه قابلیت سیتوکسیمب جهت تولید یک رادیوداروی جدید مورد بررسی قرار گرفت و تست های کنترل کیفی آزمایشگاهی و حیوانی به عنوان گام اول در تولید رادیوداروی جدید انجام شدند.
    روش کار
    سیتوکسیمب با استفاده از اولترا فیلتر -15 آمیکون دیالیز و تغلیظ گردید. پس از تخلیص، آنتی بادی از طریق شلاتور حلقوی دوکاره، DOTA-NHS، با لوتسیم 177 (Lu177) نشاندار و با استفاده از ستون PD10 تخلیص گردید. خلوص رادیوشیمیایی و پایداری فراورده در بافر و سرم خون انسان با استفاده از کروماتوگرافی لایه نازک مشخص شدند. ژل الکتروفورز احیایی SDS-PAGE برای تایید ساختار آنتی بادی نشاندار با ایزوتوپ استفاده شد. مطالعات اولیه توزیع بیولوژیکی در موش های نرمال جهت تعیین توزیع کمپلکس رادیوایمنوکونژوگه به مدت 72 ساعت انجام شد.
    یافته ها
    خلوص رادیوشیمیایی کمپلکس 1 ± 98% بود. پایداری در بافر فسفات و در سرم انسان 96 ساعت پس از تولید به ترتیب 2 ± 96% و 4±78% بود. تمامی نمونه ها، کنترل ها و آنتی بادی نشاندار، در ژل الکتروفورز الگوی حرکتی مشابه نشان دادند. توزیع بیولوژیکی سیتوکسیمب-DOTA- Lu177 در موش نرمال بررسی شد و بالاترین درصد رادیواکتیویته دوز تزریق شده در هر گرم بافت (%ID/g) در خون (3/1±13% در 24 ساعت) و کبد (3/1±1/9% در 24 ساعت) مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج ما نشان می دهد که DOTA – سیتوکسیمب می تواند ضمن حفظ ساختار خود، در پایداری قابل قبول با Lu177 نشان دار شود. کمپلکس جدید می تواند برای ارزیابی بیشتر در حیوانات و احتمالا به عنوان رادیوداروی جدید جهت رادیوایمنوتراپی سرطان ها در انسان در نظر گرفته شود.
  • ایرج فیضی، عباس نقی زاده باقی، علیرضا رحیمی، صدیقه نعمتی صفحه 213
    زمینه و هدف
    امروزه چاقی و افسردگی دو بیماری مهمی هستند که در سراسر جهان رو به افزایش بوده و سلامتی انسانها را تهدید می کنند. اینکه این دو عامل چه حد بر هم موثرند جزء سوالات مهم بهداشتی است. این تحقیق با هدف بررسی رابطه بین شاخص توده بدن و میزان افسردگی دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی اردبیل بعمل آمد.
    روش کار
    در یک مطالعه توصیفی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، تعداد 230 دانشجوی دختر به عنوان نمونه انتخاب و قد و وزن آنها اندازه گیری شد، برای سنجش میزان افسردگی از آزمون بک و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و نیز برای تعیین رابطه بین شاخص توده بدن ومیزان افسردگی دانشجویان از آزمون ضریب همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار آماری SPSS15 استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 40% دانشجویان در آزمون افسردگی در سطح طبیعی بوده و افسردگی خفیف (29%)، افسردگی متوسط (24%) و افسردگی شدید در حدود (7%) مشاهده شد. همچنین 77% دانشجویان از نظر شاخص توده بدن در سطح مورد قبول و 14% آنها اضافه وزن داشته و 9% آنها نیز لاغر بودند. آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین شاخص توده بدن و میزان افسردگی دانشجویان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.(p ≤ 0/01)
    نتیجه گیری
    شیوع افسردگی در دانشجویان دختر دانشگاه در حدود 60% و شیوع چاقی در حدود 14% می باشد و بین شاخص توده بدن و میزان افسردگی دانشجویان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
|
  • Page 115
    Background and Objectives
    Contrast media-induced nephrotoxicity is one of the most common causes of acute renal failure and promotes both increased morbidity and greater healthcare costs. several mechanisms by which contrast media induces renal injury. These include renal vasoconstriction and direct effect of the contrast agents and reactive oxygen metabolites production. L-carnitine facilitates the transfer of long-chain fatty acids into the mitochondria. By this mechanism carnitine maintains low pools of fatty acid (acyl)-coenzyme a compounds, which are potentially toxic. However some of the actions of L-carnitine may be opposite to the toxic effects of contrast media. This study examined wheter administration of L-carnitine ameliorates contrast media-induced renal injury in rats.
    Methods
    Fifty Sprauge-Dawley rats, weighting 140-230 gr were assigned to one of five treatment groups: group A(control) rats were given normal saline injections daily for 4 consecutive days, group B rats were given contrast media(diatrizoate meglumine) 1cc/kg/d, group C rats were given meglumine 1cc/kg/d and carnitine 200mg/kg/d, group D rats were given meglumine 1cc/kg and carnitine 80mg/kg/d, and group E rats were given carnitine 200mg/kg/d. Four days after injections, the rat were killed and their kidneys and blood samples were prepared for pathological and biochemistry examination. Histological scoring of renal cortical pathology was performed.
    Results
    In rats that were given meglumine and no carnitine, renal function tend to be lower than in control group (p =0.001). Among rats injected with meglumine, those given 200mg/kg/d of L-carnitine had higher creatinine clearances at day 4 than the rats not given carnitine (p =0.004). Renal cortical histopathology changes were milder with meglumine and L-carnitine, particularly at 200mg/kg/d.
    Conclusions
    In rats receiving meglumine, daily L- carnitine injections, particularly at 200 mg/kg ameliorates the severity of renal cortical proximal tubular necrosis and maintain greater renal function.
  • Page 122
    Background and Objectives
    Excess body fat percentage is one of the risk factors in the progression of chronic diseases. Anthropometric indices of obesity are screening tools to determine subjects at risk of cardiovascular disease all over the world. The aim of this study was to investigate the relationship between abdominal obesity and the early stage of atherosclerosis by Carotid Intima- Media Thickness (CIMT) on women.
    Methods
    This cross-sectional study involved 100 healthy women aged 18–50 year. Anthropometric indices were measured and calculated according to standard protocol. Cut off points for waist circumference (WC), waist to hip ratio (WHR) and waist to height ratio (WHtR) were 88 cm, 0.8 and 0.5 respectively Carotid Intima- Media Thickness was determined by using non-invasive ultrasound as an indicator of early stage of atherosclerosis. Subjects with mean CIMT≤0.8 mm and CIMT>0.8 mm were considered as "normal subjects" and "subjects at risk", respectively.
    Results
    Average age of subjects was 30.96±8.1 and the mean of WC, WHR, WHtR and CIMT were 95±0.17, 0.87±0.08, 0.61±0.11 and 0.63±0.15, respectively. All abdominal anthropometric indices significantly associated with mean CIMT. Waist circumference with cut off point of 88 Cm had sum of sensitivity and specificity higher than WHR and WHtR.
    Conclusion
    Waist circumference index with cut off point of 88 cm is better than WHR and WHtR to identify subjects at high risk of atherosclerosis.
  • Page 132
    Background and Objectives
    Breast cancer is among the most frequent disorders among the world. BRCA1 gene was known as a tumor suppressor gene which its loss could be resulted in various destructions in genome. Therefore, changes occurred in its expression level could lead to increasing the effects of oncogene activity on breast cells.
    Methods
    RT-PCR and Q-RT-PCR were used for detecting BRCA1 expression status among 27 primary affected breast cancer patients. The association between its expression status and histopathologic data had been evaluated by statistical assays.
    Results
    Eighty-five percent of patients showed BRCA1 expression and this expression as well as its quantity had significant associations with tumor grade. It was found that tumors with low levels of BRCA1 expression tend to have higher grades.
    Conclusion
    BRCA1 has an important role in suppressing breast tumorogenesis. Corresponding to some of the previous reports, our findings revealed the role of decreasing in BRCA1 expression level as one of the factors which allows tumors to progress.
  • Page 140
    Background and Objectives
    In endemic area, chemically fighting with carrier of kala azar disease is one of the main ways for reducing disease, and ficam is one of the toxins that is appropriate to eliminate mosquitoes and is from health poison among the pesticides. Therefore, by considering the lasting in nature, using ficam can greatly destroy disease-carrying mosquitoes.
    Methods
    In this cross - sectional study the rate of effect ficam on different vectors species were examined in Meshkinshahr city. First two infected villages, as cases and controls, and 10 households from each village selected and 1000 m2 from the case village was spraying with ficam than 0.3 g /m2. Then, using sticky traps set in the distances were attempted to identify species and Fon (per 2 villages).
    Results
    In the rate of 524 sand fly predating in this study included 70.5% Phlebotomus Kandelakii, 5% F. Papatasi, 7.5% F. Major, 7.5% F. Balcanicus, 9.5% F. longidoctus. In the case village was spraying and, respectively, 3-15 - 30 - 45-60 -75 and 90 days after spraying at about 79.5% - 69.5% - 83% - 90% - 93% - 100% and 100 % sand fly vanished.
    Conclusion
    According to this study can be said that ficam poison with the survival of three months in nature and with average of lethality coverage of appropriate terms of season to prevent from disease Kla-azar and eliminate sand flies and as a poison, appropriate of health before starts up the season of carriers activity. And ficam poison can be used in the whole of region and country.
  • Page 149
    Background and Objectives
    There are growing evidences about relationship between vitamin D metabolism and occurrence of diabetes mellitus. Vitamin D has a role in secretion and possibly the action of insulin and modulates lipolysis and might therefore contribute to the development of cardiovascular diseases. This study was aimed to evaluate whether serum vitamin D3 level in patients with diabetes is lower than that in non-diabetics and if its level has any relation to indices of metabolic syndrome.
    Methods
    Sixty nine subjects were enrolled in this case-control study (23 diabetic patients with good control of blood sugar, 23 poor control diabetic patients and 23 healthy subjects as control group). Serum 25(OH) D3, Fasting Blood Sugar (FBS), (2 hour postprandial blood sugar) BS 2hpp, triglyceride (TG), total cholesterol, HDL and HbA1C were measured. We also measured blood pressure, body weight, height and abdomen circumference for individuals. The data were analyzed by Anova, Chi-square and Pearson correlation.
    Results
    Serum levels of Vitamin D3 were significantly lower in diabetics compared to non diabetics. (36/5±16/6 v.s. 56/6±19/1 nmol/lit, p <0/001). There was no statistical difference between the group with good control diabetes and poor control diabetes. There was no significant correlation between low serum vitamin D and metabolic syndrome parameters. These findings suggest the need for ongoing evaluation of possible protective role of vitamin D3 supplement in the development of diabetes.
    Conclusions
    Based on our results vitamin D deficiency is prominent in patients with diabetes. It appears the vitamin D level should be monitored in diabetic patients.
  • Page 157
    Background and Objectives
    Considering the widespread use of walnut in the cooking of foods and medical applications, the present study evaluate possible effects of alcoholic extract of Walnut on FSH, LH and testosterone concentration in adult male rats.
    Methods
    In this experimental study 40 adult male Wistar rats weighing 250-300g were used and divided into five groups, eight rats per each group. Control group do not receive any treatment. Organic solvent was administered as placebo to sham group, three experimental group, that receive different doses of alcoholic extract of walnut, 10 - 20 and 50 (mg/ kg/Intraperitoneally) respectively, were fed daily and serum levels of FSH, LH and testosterone were measured. All data were analyzed by SPSS 16 and one way ANOVA test.
    Results
    In comparison with control group, only in group treated by 50 mg/kg of walnut extract, FSH and LH concentration increased significantly (P<0.05). Concentration of testosterone in experimental groups (20 mg/kg and 50mg/kg dose of extract) showed significant statistical difference compared with other groups (P <0.05).
    Conclusion
    According to results of this study, alcoholic extract of Walnut affect pituitary- testis axis and increase GnRH and LH secretion rate; therefore enhance reproductive activity in male rats.
  • Page 166
    Background and Objectives
    Visual impairment included mild visual loss to total blindness that depends on the definitions different results achieved in various studies in all over the world. These kinds of studies will be helpful for social and health problems because some of the causes of blindness are preventable and curable at early stages.
    Methods
    This study is a cross-sectional study. In this study, 300 patients older than 40 years with CF visual acuity or less had been surveyed, and information related to the patients recorded in questionnaires. The patients diagnosed by expert physician and recorded data were analyzedby descriptive statistical methods.
    Results
    57% of patients were male and 43% were female, and 41% were urban and 59% rural. The most common cause of visual impairment regarding to the definitions in this study was cataract (57%) and primary glaucoma (16%), uveitis (61%), corneal disease (6%), ARMD (4.33%), diabetic retinopathy (4%) and refraction disorder (myopia) were respectively after cataract and central retinal artery obstruction with 0.66% had the less prevalence. At all, retinal disease with 15% of prevalence was in third place of the major causes of visual impairment. Cataract was the cause of 43.9% of visual impairment in men and 74.4% in women. Glaucoma (24.6%) was the second cause in men and third common cause of visual impairment in women with 4.7% and comparing with men has lower prevalence.Conclussion: In this study cataract and glaucoma were the main causes of visual impairment, same as global studies, respectively. In this study prevalence of glaucoma in men was more than the prevalence in women and appears to be related to the fact that women are more sensitive to their health status comparing with men and they go to ophthalmologists sooner than men. With knowing that glaucoma will be controllable with appropriate treatments at the early stage and irreversible visual loss will be prevented.
  • Page 173
    Background and Objectives
    The aim of the present study was to evaluate the protective effects of Crocin on rat high fat diet-induced hepatic steatosis model.
    Methods
    For this purpose, male rats were given either standard diet as control, high fat diet for induction of hepatic steatosis and high fat diet plus Crocin through gavage at different doses (25, 50 and 100 mg kg-1/day) for protection of liver steatosis, at a period of 4 weeks in different experimental groups and compared considering serum lipid profile, serum biomarkers of liver tissue injury, hepatic antioxidant activity and liver histopathological changes. The serum levels of triglyceride, total cholesterol, low-density lipoprotein, very low-density lipoprotein, high-density lipoprotein for determination of deleterious metabolic effects, alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase for determination of hepatocyte injury, alkaline phosphatase, bilirubin for assessment of biliary function, malondialdehyde and reduced glutathione content for assessment of liver free radical activity, the enzymatic activities of glutathione peroxidase, superoxide dismutase and catalase as indicators of antioxidation in liver tissue, were measured. Finally, the biochemical findings were matched with histopathological verifications.
    Results
    After 4 weeks, high fat diet caused deleterious metabolic effects, including hypertriglyceridemia, hypercholesterolemia and liver dysfunction. Rats fed high fat diet alone showed increased activities of hepatocellular enzymes in plasma, significant decline in antioxidants, and elevated lipid peroxidation indices in liver. Crocin treatment significantly reduced elevated markers of liver tissue injury and malondialdehyde, and brought back the liver antioxidants and the over accumulation lipids in serum towards normal. Histopathology of the liver confirmed the changes induced by high fat diet and the heptoprotective effect of Crocin.
    Conclusions
    Crocin exerts protective effects against hepatic steatosis in rats fed with high fat diet possibly through its antioxidant actions.
  • Page 190
    Background and Objectives
    Establishing Counseling Centers for Behavioral Illnesses (CCBIs) is a practical solution for preventing AIDS, sexually-transmitted diseases, and drug abuse in countries that have successfully implemented prevention programs. More efficient management models can help such centers better achieve their goals using the inevitably limited existing resources. The main goal of this study was to design a domestic model for resource management at CCBIs.
    Methods
    In this descriptive-comparative study, a form was designed to gather relevant data from countries being studied. Based on the study goals, gathered data were organized into comparative tables, based on which the primary model was designed. A questionnaire was used to test and validate the primary model. The model was finalized by collecting the opinions of 30 experts, faculty members, and managers from the Ministry of Health and Universities of Medical Sciences using the Delphi technique.
    Results
    All countries studied had used their resources for managing prevention and treatment programs for AIDS and other behavioral diseases despite existing challenges. In most countries studied, the clinics were decentralized and counseling and contraception services were also provided in rural areas. Besides, such services were often integrated with primary care clinical services. Occasionally, internet-based, online counseling was also used.
    Conclusion
    The present investigation showed participation of non-governmental organizations, provision of all services free of charge, integration of services into primary care clinics, continuing education for the personnel of CCBIs, establishing special centers for high-risk groups such as sex workers, school-based health education, launching educational websites, and absorbing international aid can all contribute to improvement of resource management and performance at CCBIs.
  • Page 204
    Background and Objectives
    The monoclonal antibody cetuximab binds to EGFR and thus provides an opportunity to create both imaging and therapeutic modalities that target this receptor. The potential of cetuximab as a radioimmunoconjugate was investigated and quality control tests (in vitro and in vivo) were performed as a first step in the production of a new radiopharmaceutical.
    Methods
    Cetuximab solution was dialyzed and concentrated using an Amicon Ultra-15 filter. Purified antibody was labeled with lutetium-177 using the acyclic bifunctional chelator, DOTA-NHS, and radioimmunoconjugates were purified by PD10 columns. Radiochemical purity and stability in buffer and human blood serum were determined using thin layer chromatography. Integrity of the radiolabeled complex was checked by SDS-PAGE. Preliminary biodistribution studies in normal mice model performed to determine radioimmunoconjugates distribution up to 72h.
    Results
    The radiochemical purity of the complex was 98±1%. The stabilities in phosphate buffer and in human blood serum at 96 hours post-preparation were 96±2 % and 78±4%, respectively. All of the samples, controls and radiolabeled antibodies, showed a similar pattern of migration in the gel electrophoresis. Biodistribution of Lu177-cetuximab was evaluated in normal mice and the highest ID/g% was observed in the blood (13.2±1.3% at 24 hours) and the liver (9.1±1.3% at 24 hours).
    Conclusion
    Our results show that DOTA-cituximab can be labeled with 177Lu. Lu177-cetuximab has sufficient stability and retains its integrity. The new complex could be considered for further evaluation in animals and possibly in humans as a new radiopharmaceutical for use in radioimmunotherapy of cancers.
  • Page 213
    Background and Objective
    Today obesity and depression are two important diseases which are growing all over the world and threat the human health. That how much these two affect each other is a major health question. This study aimed to investigate the relationship between body mass index (BMI) and depression in female students of Ardabil University of Medical Sciences.
    Method
    In a descriptive study 230 female students were selected through classified random sampling and their height and weight were measured. To measure the rate of depression a Beck test, and to analyze the data a descriptive method, and finally to indicate the relationship between BMI and depression Pearson correlation through SPSS15 software were used.
    Results
    40% of the students in the depression test were in the normal level, 29% had mild depression, 24% moderate depression and 7% severe depression. In addition 77% of the students, regarding body mass index were in an acceptance level, 14% were overweight and 9% were underweight. Pearson correlation method showed that there was a positive significant relationship between BMI and depression among female students (p ≤0.01).
    Conclusion
    The prevalence of depression in female students of university is 60% and the prevalence of obesity is 14% and there is positive significant relationship between BMI and depression.