فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 47 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/03
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سمیرا باباییان امینی، مهرانگیز ابراهیمی ممقانی، میترا نیافر، سروین سنایی صفحه 7
    زمینه و هدف
    دیابت یکی از بیماری های متابولیک شایع در جهان بوده و ارتباط زیادی با چاقی دارد. چاقی مرکزی نیز با افزایش خطر دیابت، بیماری قلبی- عروقی، هیپرانسولینمی توام است. هیپرانسولینمی علت اصلی زنجیره اختلالات مرتبط با چاقی شکمی می باشد. مطالعات نشان داده میوه ها، سبزیجات و نوشیدنی های غنی از ترکیبات فنولی احتمالا میزان ابتلا به دیابت را کاهش می دهند. یکی از میوه های غنی از فلاونویید، انار است. این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر فرآورده تجاری بدون شیرین کننده آب انار بر روی الگوی قند، فاکتور التهابی، شاخصهای تن سنجی انجام شد.
    روش کار
    در این کارآزمایی بالینی، 50 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 در محدوده سنی 50-30 سال به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند: گروه مداخله (25 نفر) روزانه 240 سی سی آب انار شیرین نشده و گروه کنترل (25 نفر) که روزانه 240 سی سی آب به مدت دو ماه مصرف کردند. قند خون ناشتا، فاکتورالتهابی(hs-CRP)اندازه های آنتروپومتری شامل وزن، قد، دور کمر، دور باسن، نمایه توده بدن در ابتدا و پس از هشت هفته اندازه گیری شد. از برنامه Nutritionist IV، آزمون Independent sample t-test و Paired sample t-test برای آنالیز داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    مقایسه غلظت قند خون، هموگلوبین گلیکوزیله، نمایه توده بدنی و hs-CRP بین دو گروه در ابتدای مداخله اختلاف معنی داری را نشان نداد. در گروه مداخله شاخص مقاومت انسولینی، وزن بدن، دور کمر و دور باسن به صورت معنی داری کاهش یافت (به ترتیب 05/0>p<0/05،p<0/05،p<0/01، p); در حالی که مقایسه قند خون، هموگلوبین گلیکوزیله، hs-CRP اختلاف معنی داری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاکی از تاثیر مثبت مصرف روزانه آب انار بر بهبود مقاومت انسولینی، وزن، دور کمر و دور باسن بود.
  • اسدالله اسدی، آرش عبدالملکی، فرهود نجفی صفحه 16
    زمینه و هدف
    پلیمرها به عنوان حامل های دارویی از پیشرفت های اخیر در دارو رسانی هستند و منجر به ظهور زمینه ای جدید بنام درمان های پلیمری شده است. در این مطالعه سمیت و اثرات تراتوژنیک کوپلیمر BDP18 نسبت به جنین جوجه بعنوان جانور مدل مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    کوپلیمر تری بلاک PLA-PEG2000-PLA)BDP18)سنتز گردید. ترکیب حاصل در غلظت های مختلف، در سه مرحله مجزا و در روز سوم انکوباسیون جنین مرغ، درون کیسه هوا تزریق شد و درصد بقاء جنین ها و تغییرات مورفولوژیک و اسکلتی آن ها ثبت گردید.
    یافته ها
    میزان درصد بقاء جنین ها بستگی به غلظت تیمار دارد بطوریکه در غلظت 20 میلی گرم در میلی لیتر/ تخم مرغ تنها 3/33% از جنینها زنده ماند و میزان LD50 برابر با 87/10 میلی گرم/ تخم مرغ برآورد شد. از نظر شکل ظاهری هیچگونه ناهنجاری در جنین ها مشاهده نگردید و از نظر ناهنجاری های اسکلتی، حذف مهره های دمی در غلظت های بالا مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    کوپلیمر BDP18 در غلظت های پایین اثرات سمیت و تراتوژنیک کمی بر روی جنین دارد، در غلظت های بالاتر از آستانه تاثیر (10 میلی گرم در میلی لیتر) سبب حذف مهره های دمی می شود. این پلیمر می تواند در غلظت های پایین به عنوان یک سیستم رهش دارویی موثر مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کوپلیمر BDP18 Tri، Block، سمیت سلولی، تراتوژنیک، جنین جوجه
  • شهرام عبدلی اسکویی، محمد آهنگرزاده رضایی، علی آژنگ، بابک عبدی نیا صفحه 24
    زمینه و هدف
    گونه های استافیلوکوک از جمله عوامل شایع عفونت های بیمارستانی و اکتسابی از جامعه می باشند. در دهه اخیر مقاومت این باکتری ها بویژه در محیط های بیمارستانی نسبت به انواع آنتی بیوتیک ها از جمله وانکومایسین به سرعت در حال افزایش است. هدف از این مطالعه بررسی میزان مقاومت ایزوله های بالینی استافیلوکوک اورئوس و استافیلوکوک های کواگولاز منفی جدا شده از کودکان مراجعه کننده به بیمارستان کودکان تبریز نسبت به آنتی بیوتیک های رایج و تعیین MIC وانکومایسین می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی و آینده نگر، طی یکسال از فروردین لغایت اسفندماه 1390 تعداد 88 ایزوله استافیلوکوک شامل 53 گونه استافیلوکوک اورئوس و 35 گونه استافیلوکوک کواگولاز منفی از نمونه های بالینی بیماران جداسازی و وارد مطالعه شدند. الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی ایزوله ها نسبت به 15 داروی ضدمیکروبی رایج با روش انتشار دیسک در آگار مطابق توصیه های CLSI و میزان MIC وانکومایسین با روش استاندارد E-test اندازه گیری شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج تست آنتی بیوگرام، وانکومایسین و ریفامپین جزو موثرترین و کلیندامایسین به همراه پنی سیلین جزو کم اثرترین داروهای ضدمیکروبی بر روی ایزوله های استافیلوکوک اورئوس و استافیلوکوک کواگولاز منفی بودند. بر همین اساس میزان شیوع سویه های مقاوم به متی سیلین استافیلوکوک اورئوس بیش از 80% تعیین شد. با توجه به میزان MIC وانکومایسین بترتیب 2/13% و 3/3% ایزوله های استافیلوکوک اورئوس و استافیلوکوک کواگولاز منفی دارای مقاومت حدواسط به وانکومایسین بودند اما هیچ ایزوله مقاوم به وانکومایسین در این تحقیق شناسایی نشد.
    نتیجه گیری
    هرچند سویه های دارای مقاومت کامل به وانکومایسین در بین ایزوله ها یافت نشد، اما شناسایی سویه های VISA در جامعه مورد مطالعه بهمراه گزارش های متعدد از ظهور سویه های مقاوم به وانکومایسین در ایران و سایر کشورها، ضرورت دقت پزشکان در تجویز وانکومایسین بعنوان داروی اصلی در درمان عفونت های استافیلوکوکی را روشن می سازد. همچنین لزوم استفاده از روش MIC در تعیین حساسیت استافیلوکوک ها به وانکومایسین بیش از پیش آشکار می گردد
    کلیدواژگان: استافیلوکوک اورئوس، استافیلوکوک کواگولاز منفی، مقاومت آنتی بیوتیکی، حداقل غلظت مهارکننده، وانکومایسین
  • صابر زهری، مسعود ملکی، کمال الدین حمیدی، سیده مهسا خاتمی صفحه 35
    زمینه و هدف
    سلول های بنیادی به عنوان پشتیبان اساسی بافت های بدن موجودات پرسلولی می باشند. این سلول ها باعث می شوند خون، استخوان، گامت ها، بافت اپی تلیال، سیستم عصبی، ماهیچه و سایر بافت های بدن بوسیله سلول های جدید در طول دوره زندگی جایگزین شوند. سلول های مزانشیمی ژله وارتون بند ناف، در سال های اخیر مورد توجه بسیاری از محققین قرار گرفته است. سلول های بنیادی مزانشیمی ژله وارتون نشانگرهای سطحی سلول های بنیادی مزانشیمی را بیان می کنند. در این مطالعه، سلول های بنیادی ژله وارتون بند ناف انسان با استفاده از روش کشت قطعه بافت جداسازی گردید. برای نشان دادن خاصیت بنیادینگی این سلول ها سه نشانگر CD شامل CD105، CD44 و CD34 مورد آزمایش قرار گرفت. هدف از این مطالعه بررسی ویژگی های مورفولوژیکی این سلول ها و نشانگرهای سطحی آنها بود.
    روش کار
    بند ناف نوزاد تازه متولد شده به روش سزارین، از بیمارستان آرتا اردبیل تهیه گردید و در شرایط کاملا استریل به آزمایشگاه انتقال داده شد و به روش کشت قطعه بافت، در محیط کشت DMEMکشت داده شد. بعد از جدا شدن سلول ها و رسیدن به فاز لگاریتمی، سلول ها پاساژ داده شدند. سپس ویژگی های رشد آنها بررسی شده و با استفاده از روش RT-PCR نشانگرهای سطحی CD44 و CD105 و CD34 بررسی گردید.
    یافته ها
    سلول های بنیادی ژله وارتون بند ناف بعد از 7 روز شروع به جدا شدن از قطعه های بافتی کردند. در بررسی های مورفولوژیکی دو نوع تیپ 1 و تیپ 2 مشاهده گردید. بررسی های تکنیک RT-PCR نیز نشان دهنده بیان دو نشانگر CD44 و CD105 و عدم بیان نشانگر CD34 بود.
    نتیجه گیری
    بند ناف انسان می تواند یک منبع جایگزین برای سلول های بنیادی مغز استخوان در جهت سلول درمانی و مهندسی بافت گردد. این سلول ها ظاهر فیبروبلاستی دارند. این سلول ها بعد از گذراندن فاز lag و ورود به فاز log به راحتی در محیط کشت رشد می کنند و ویژگی های بنیادی خود را تا پاساژ های بالاتر حفظ می کنند.
    کلیدواژگان: بند ناف، سلول های بنیادی مزانشیمی، CD105، CD44، CD34
  • سمیرا ربیعی، فاطمه صداقت، رضا راست منش صفحه 44
    زمینه و هدف
    مصرف غذا برای کسب لذت، منجر به دریافت انرژی بیش از حد نیاز شده و می تواند در توجیه علت شیوع روزافزون چاقی، کمک کند. در این مطالعه، الگوهای غذایی و امتیاز پرسشنامه لذت جویی از غذا (هدونیک) در بانوان چاق و غیر چاق، مقایسه شد و ارتباط بین امتیاز این پرسشنامه با اقلام غذایی مختلف، بررسی شد.
    روش کار
    این مطالعه مورد- شاهدی، با روش نمونه گیری آسان، در 140 خانم 44-17ساله مراجعه کننده به باشگاه چاقی منطقه 4 شهرداری تهران، در سال 1390 انجام گرفت. دریافت غذایی و اطلاعات مربوط به امتیاز هدونیک، به ترتیب با استفاده از پرسشنامه های اعتبارسنجی شده نیمه کمی بسامد خوراک 168 آیتمی و 21 آیتمی لذت جویی از غذا بدست آمد. از رگرسیون لجستیک برای تعیین نسبت شانس چاقی در رابطه با الگوهای غذایی تعیین شده با روش تحلیل عاملی و امتیاز گرسنگی هدونیک استفاده شد.
    یافته ها
    دو الگوی غذایی تحت عنوان سالم و ناسالم، شناخته شد. نسبت شانس تعدیل شده چاقی در هیچ یک از الگوها، روند معنی داری نداشت. میانگین امتیاز پرسشنامه هدونیک در گروه مورد بالاتر از گروه شاهد بود(05/0>p). نسبت شانس تعدیل شده چاقی در سهک دوم و سوم امتیاز این پرسشنامه، در مقایسه با سهک اول، به ترتیب، 8/2 و 8/10 بود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که تفاوتی میان الگوهای غذایی بانوان چاق و غیر چاق وجود ندارد؛ درحالیکه بین گرسنگی هدونیک و چاقی، ارتباط مستقیم وجود دارد. به نظر می رسد گرسنگی هدونیک، افراد چاق را به سمت انتخاب های غذایی ناسالم سوق می دهد.
    کلیدواژگان: چاقی، بانوان، الگوهای غذایی، گرسنگی هدونیک
  • شادیه عبداللهی، رشید رمضان زاده، زهرا دیلمی خیابانی، عنایت الله کلانتر، شاهو منبری صفحه 59
    زمینه و هدف
    ماکرولیدها، لینکوزامیدها و استرپتوگرامین (B(MLSB در درمان عفونت های استافیلوکوکی استفاده می شوند. این داروها سنتز پروتئین را با اتصال به23SrRNA مهار می کنند. هدف از این مطالعه بررسی مولکولی مقاومت القایی به کلیندامایسین در سویه های استافیلوکوکوس جداشده از نمونه های بالینی است.
    روش کار
    در کل 200 نمونه استافیلوکوکوس از بینی و حلق بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه و عفونی بیمارستان های توحید و بعثت سنندج جمع آوری شد. حساسیت آنتی میکروبی با روش دیسک دیفیوژن، مقاومت به متی سیلین با روش Screen Agar و بررسی فنوتیپی مقاومت القایی با روش D-Test ارزیابی شد. همچنین جهت اثبات ژنهای A،B،C،TR)erm)یک multiplex PCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی انجام شد.
    یافته ها
    در بررسی 200 نمونه، MRSA 18/5% و MRCNS 32% به دست آمد. در کل از 80 نمونه بالینی (48 استافیلوکوکوس کواگولاز منفی و 32 استافیلوکوکوس اورئوس) استافیلوکوکوس مقاوم به اریترومایسین جدا شد. از 48 ایزوله استافیلوکوک کواگولاز منفی (CONS) مقاوم به اریترومایسین، iMLSB 11/63%، ermA 5/41 %،ermB 5/41 %، ermC 3/13% وermTR 0% به دست آمد. از 32 ایزوله استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به اریترومایسین، iMLSB 9/38%،ermA، ermB،ermC وermTR هر کدام 22/2% به دست آمد.
    نتیجه گیری
    این مطاالعه برای اولین بار وجود ژن erm و مقاومت القایی به کلیندامایسین را در نمونه های بالینی جدا شده از بیماران در سنندج نشان می دهد و همچنین فراوانی ژن های erm در سویه های CONS نسبت به aureus. Sبالا بود که نشان دهنده انتقال ژن توسط سویه های غیر بیماری زا به سویه های بیماری زا می باشد. لذا توصیه می شود برنامه های کنترلی و پیشگیری مداوم جهت ایجاد سویه مقاوم انجام شود.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، کلیندامایسین
  • فرشید کفیل زاده، فرانک دهداری، نجمه نامدار صفحه 69
    زمینه و هدف
    تحقیقات اخیر نشان داده که اکتینومایست های آبزی می توانند منبعی از فرآورده های بیولوژیک جدید از جمله آنتی بیوتیک ها و محصولات صنعتی به شمار آیند. هدف از این تحقیق، مطالعه اکتینومایست های آبزی جداسازی شده از جنگل های «حرا» در جنوب ایران و بررسی فعالیت ضد باکتریایی آنها علیه سویه های بیماری زای انسانی می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه به طور تصادفی از 115 ایستگاه در سواحل جنگل های «حرا» جنوب ایران نمونه برداری شد. پس از تهیه رقت و جداسازی کلنی های اکتینومایست آبزی، در محیط نشاسته کازئین آگار خالص سازی شد. برای بررسی فعالیت ضدباکتریایی اکتینومایست های آبزی جداسازی و خالص شده، از دو روش استاندارد چاهک گذاری و دیسک گذاری استفاده گردید.
    یافته ها
    اکتینومایست آبزی از 83 نمونه (%70) جداسازی شدند. از این میان 66 ایزوله (%80) دارای فعالیت ضدباکتریایی و 17 ایزوله (%20) قادر به مهار رشد باکتری های بیماری زای انسانی نبودند. قطر هاله عدم رشد بین 11-4 میلی متر بود که بیشترین هاله مربوط به باسیلوس سرئوس بود (p< 0/05).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد اکتینومایست های آبزی متنوع و مفید جهت تولید ترکیبات آنتی بیوتیکی جدید، به راحتی از جنگل های «حرا» در جنوب ایران جداسازی می شوند. با توجه به مساحت زیاد این جنگل ها در جنوب ایران، مقرون به صرفه بودن و جداسازی آسان اکتینومایست های آبزی از این مناطق، می تواند به عنوان یک قطب مهم و جدید برای تحقیق و صنعت محسوب شود.
    کلیدواژگان: اکتینومایست های آبزی، جنگل های حرا، روش چاهک گذاری، روش دیسک گذاری
  • حسین نجف زاده، محمود خاکساری مهابادی، ساره رضایی، پگاه اردلانی صفحه 78
    زمینه و هدف
    زعفران (Crocus sativus L.) برای مقاصد مختلفی از جمله به عنوان ضد اسپاسم و خلط آور استفاده می شود. مطالعات اخیر نشان داده است که عصاره زعفران اثرات ضد توموری، جمع آوری کننده رادیکال های آزاد، کاهنده چربی خون و ضد تشنجی دارد و فعالیت یادگیری و حافظه را بهبود می بخشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر عصاره آبی زعفران بر روی وزن، طول و ناهنجاری های ماکروسکوپی و میکروسکوپی ساختار اسکلت جنین رت (موش صحرایی) بود.
    روش کار
    مطالعه بر روی 3 گروه از رت های ماده نژاد ویستار انجام شد. گروه اول به عنوان شاهد نگهداری شدند و نرمال سالین را هم حجم عصاره زعفران دریافت کردند، گروه دوم عصاره آبی کلاله زعفران را با دوز 80 میلی گرم برای هر کیلوگرم وزن بدن رت بصورت داخل صفاقی در روز های 10 و 11 آبستنی دریافت کردند، گروه سوم همانند گروه دوم عصاره آبی زعفران را دریافت کردند ولی دوز مصرفی 200 میلی گرم برای هر کیلوگرم وزن بدن رت بصورت داخل صفاقی بود. در روز بیستم آبستنی، رت ها آسان کشی شدند و با سزاریین جنین ها خارج شدند. وضعیت زنده بودن، وزن و طول جنین ها (از سر تا مهره اول دم) اندازه گیری شد. وضعیت جنین ها بررسی شد تا هرگونه ناهنجاری ماکروسکوپی مشخص شود. سپس جنین ها در الکل قرار داده شدند و پس از رنگ آمیزی با رنگ آلیزارین قرمز و آلسین آبی، ناهنجاری های اسکلتی با استریومیکروسکوپ ارزیابی گردد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که عصاره آبی زعفران در دوز 80 میلی گرم وزن و طول جنین ها را در مقایسه با گروه شاهد و گروه دریافت کننده دوز 200 میلی گرم افزایش معنی داری داد. عصاره آبی زعفران در بررسی ماکروسکوپی و میکروسکوپی در دو دوز فوق هیچ گونه ناهنجاری اسکلتی ایجاد نکرده بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد تجویز کوتاه مدت عصاره آبی زعفران سبب ایجاد ناهنجاری های اسکلتی نمی شود.
    کلیدواژگان: عصاره آبی زعفران، سیستم اسکلتی، ناهنجاری، رت
  • غلامرضا ایراجیان، رضا میرنژاد، محمدرضا جلالی ندوشن، نفیسه قربانپور صفحه 86
    مقدمه و هدف
    پروستاتیت از بیماری های نسبتا شایع ارولوژی در بیماران مسن می باشد. درمان این بیماری مشکل است و اغلب به خاطر عودهای مکرر آن مشکلات پیچیده ای را برای بیمار و پزشک معالج به دنبال دارد. تشخیص مخازن بیماری و همچنین تعیین میزان شیوع سویه خاص در انسان در شناسایی جنبه های اپیدمیولوژیک بیماری و ارائه برنامه کنترل اهمیت زیادی دارد. این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع مایکوپلاسما ژنیتالیوم با تکنیک PCR در بیماران مبتلا به پروستاتیت انجام گرفت.
    روش کار
    دراین مطالعه توصیفی- مقطعی، 200 نمونه پارافینه پروستات که توسط متخصص پاتولوژی از بیماران دچار پروستاتیت که به بیمارستان های سطح تهران، در طی سال های 87 تا 90 مراجعه کرده بودند تهیه و به آزمایشگاه ارسال گردید. در آزمایشگاه پس از برش بافتها و استخراج ژنوم، با استفاده ازپرایمر اختصاصی مایکوپلاسما ژنیتالیوم برای تکثیر نواحی 465 bp ژن 16S، واکنش PCR انجام شد. بعد از انجام PCR و سکانس کردن، نمونه های مثبت تحت اثر آنزیم های محدودالاثر (Cac8I، BbsI، EcoRI، AluI، TaqI) قرار گرفتند.
    یافته ها
    4 نمونه از 200 نمونه دارای قطعه مورد نظر بوده و در PCR مثبت شدند که هر چهار نمونه بعد از برش آنزیمی و تعیین توالی مشخص شد که از نوع مایکوپلاسما ژنیتالیوم تیپ G37 می باشند.
    نتیجه گیری
    وجود ژنوم مایکوپلاسما در نمونه های بافتی پروستات نشان می دهد که این میکروارگانیسم می تواند یکی از عوامل ایجاد کننده پروستاتیت درمردان باشد. هر چند که برای اثبات دقیق این موضوع نیازمند مطالعات وسیع تر و با داشتن گروهای کنترلی می باشد.
    کلیدواژگان: پروستاتیت، مایکوپلاسما ژنیتالیوم
  • نرگس روزافزای، لیلا کوکبی، سیروس زینلی، مرتضی کریمی پور صفحه 93
    زمینه و هدف
    هموفیلی A یک اختلال انعقادی وابسته به جنس مغلوب است که در اثر وقوع ناهنجاری های گوناگون در ژن فاکتور هشت انعقادی حادث می گردد. وارونگی اینترون 22 در50-45% ازموارد مسبب نوع شدید بیماری است. علاوه بر این وارونگی اینترون 1 نیز در بیش از 5% موارد مسئول ایجاد هموفیلی A شدید محسوب می گردد. هدف از این مطالعه ارزیابی دقیق وارونگی اینترون1 ژن فاکتور هشت انعقادی با استفاده از روش(IS-PCR(Inverse Shifting-PCR در بیماران هموفیلی A شدید که از نظر وارونگی اینترون 22 منفی بوده اند می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی، بیماران هموفیلی A شدید مراجعه کننده به بیمارستان سیدالشهداء اصفهان با کمتر از1% سطح نرمال فعالیت فاکتور هشت مورد بررسی قرار گرفتند. بعد از گرفتن رضایت نامه از بیماران، DNA ژنومی از لوکوسیت های خون محیطی استخراج شد. سپس وارونگی اینترون یک با تکنیک IS-PCR بررسی شد.
    یافته ها
    18بیمار از 32 بیمار که فاقد وارونگی اینترون 22 بودند از نظر وجود یا عدم وجود وارونگی اینترون 1 به وسیله روش تشخیص مولکولی جدید PCR IS- مورد ارزیابی قرار گرفتندکه 2 بیمار (6.2%) از مجموع بیماران هموفیلی A شدید از نظر وجود این وارونگی مثبت بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده در این مطالعه، با شیوع اللی وارونگی اینترون یک در سایر مطالعات مشابه مطابقت دارد. IS-PCR روشی دقیق، سریع وکم هزینه بوده که می تواند تشخیص مولکولی وارونگی را ارتقا ببخشد و در ارزیابی افراد بیمار، ناقلین و تشخیص های پیش از تولد کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: هموفیلی A، اینترون 1، Inverse Shifting، PCR، وارونگی
  • سیما نصری، محمود عابدین زاده، معصومه جمال امیدی، فرزاد نورصباغی صفحه 102
    زمینه و هدف
    دیابت با اختلال شایع متابولیک شناخته می شود. گیاهان دارویی متعددی برای درمان دیابت توصیه شده اند. در این مطالعه اثرات ضد دردی و پایین آورندگی قند خون عصاره هگزانی و آبی- الکلی شنبلیله در رتهای دیابتی و نرمال بررسی شده است.
    روش کار
    مطالعه حاضر در سال 2011 در دانشگاه علوم پزشکی گیلان انجام شد، 48 سر موش نر صحرایی بالغ (300-230 گرم) بطور تصادفی به 6 گروه تقسیم شدند: گروه سالم، کنترل دیابتی و 4 گروه تیمارشده که به ترتیب دوزهای mg/kg/day200 و100 عصاره هگزانی و آبی- الکلی شنبلیله را به مدت 28 روز بصورت داخل صفاقی دریافت نمودند. برای بررسی اثرات ضد دردی از دو مدل تجربی (تست استیک اسید و هات پلیت)، و اندازه گیری قند خون با گلوکومتر استفاده شد. داده ها با نرم افزار 16 SPSS و آزمون آماری آنالیز واریانس یکطرفه و تست توکی تجزیه تحلیل شدند.
    یافته ها
    عصاره آبی-الکلی و هگزانی سبب کاهش چشمگیر قند خون در مقایسه با گروه کنترل دیابتی شدند (05/0>p) که این اثر در گروه هگزانی قویتر بود. در مقایسه با گروه کنترل، در همه گروه هایی که عصاره دریافت نموده بودند اثر ضد دردی چشمگیری دیده شد که در گروه هگزانی با دوز mg/kg200 بطور واضحی بیشتر بود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    عصاره گیاه شنبلیله دارای اثرات پایین آورندگی قند خون و ضددردی می باشد.
    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، شنبلیله، ضد دردی، قند خون
|
  • Page 7
    Background and Objectives
    Diabetes mellitus is one of the prevalent metabolic disorders in the world and mostly it is related to Obesity. Central obesity results in higher risk of diabetes, cardiovascular disease and hyperinsulinemia. Hyperinsulinemia is the main reason of central obesity disorders. Studies have been shown that the fruits, vegetables and drinks are rich in phenolic and antioxidants components may alleviate diabetes diseases. One of these fruits is Pomegranate that is rich in flavonoids. Therefore, this study was designed to determine the effect of unsweetened pomegranate juice consumption on insulin resistance, inflammatory factor and anthropometric measures in diabetic patients.
    Methods
    In this clinical trial, 50 patients with type 2 diabetes aged 30-50 years were recruited into the study and randomly assigned into two groups: (1) intervention group (n=25) who drank 240 ml unsweetened pomegranate juice daily and (2) control group (n=25) who drank 240 ml water daily for two months. Fasting blood glucose, inflammatory factors including hs-CRP, anthropometric measures including weight, height, waist and hip circumference, BMI were determined at the baseline and after 8 weeks. Nutritionist IV program, Independent sample t-test, Paired sample t-test were used for data analyses.
    Results
    Comparison of fasting blood glucose, HbA1C, body mass index, hs-CRP between the two groups before intervention did not reveal a significant difference. The result of the study showed a significant decrease in insulin resistance, body weight, hip circumstance, waist circumstance in intervention group (p <0.05، p <0.01، p <0.05، p <0.05 respectively) whereas no significant changes were found for serum glucose, HbA1C, hs-CRP in this group.
    Conclusion
    These findings indicate the beneficial effect of the daily consumption of unsweetened pomegranate juice on insulin resistance, body weight, waist and hip circumstances.
    Keywords: Diabetes, Pomegranate Juice, Inflammatory Factors, Body Mass Index
  • Page 16
    Background and Objectives
    Polymers as drug carriers are recent advances in drug delivery and led to the new advent field that called polymer treatment. In the present study, the toxic and teratogenic effects of BDP18 were evaluated against chicken embryos as a model.
    Methods
    The BDP18 tri-block copolymer (PLA-PEG2000-PLA) was synthesized. The compound solution was injected in triplicate examination, in the air sac of the eggs, at third day of incubation, and survived fraction of the embryos and Morphological and skeletal changes were recorded.
    Results
    The survived fraction of the embryos depends on the compound concentration. In concentration of 20 mg/ml, 33.3% of the embryos were survived and the LD50 was 10.87 mg/egg. Morphological study of the treated embryos showed no abnormalities in embryos, and skeletal staining showed the deletion of caudal vertebrate in high concentration.
    Conclusion
    The BDP18 copolymer had low toxic and teratogenic effects against the embryos, but it caused the deletion of caudal vertebrate at concentrations above the threshold (10 mg/ml). This polymer can be used as an effective drug-release system in low concentrations.
    Keywords: Tri, Block Copolymer BDP18, Cell Toxicity, Teratogenic, Chick Embryo
  • Page 24
    Background and Objectives
    Staphylococci are among common causes of community acquired and nosocomial infections around the world. Over the last decade, the resistance of these bacteria in hospital environments is increasing to various antibiotics such as vancomycin. The aim of present study was to determine the antimicrobial resistance pattern and Minimum Inhibitory Concentration (MIC) values among a clinical collection of staphylococci isolated from hospitalized children in Tabriz.
    Methods
    In this prospective and descriptive study, 88 staphylococcal isolates including 53 S. aureus and 35 coagulase-negative staphylococcus species were recovered from various clinical specimens referred to microbiology laboratory of Children Hospital during study period (April 2011 to March 2012). Susceptibility of the isolates against 15 different antimicrobial agents and MIC values of vancomycin was tested using standard disk diffusion and E-test methods respectively.
    Results
    According to the results of drug susceptibility testing, vancomycin and rifampin were the most effective but clindamycin and penicillin were the least effective drugs against tested isolates. Accordingly, the prevalence of methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA) strains was determined more than 80%. According to MIC values, 13.2% of S. aureus and 3.3% of coagulase-negative staphylococcus isolates showed intermediate resistance to vancomycin. None of the isolates was fully resistant to vancomycin isolates in this study.
    Conclusion
    Although fully vancomycin resistant staphylococci was not found among tested isolates in this study, there was VISA strains. Since there are reports on the emergence of VRSA strains from Iran and other countries, it is necessary for the clinician to care in prescription of vancomycin as a selective drug against staphylococcal infections. Moreover, the necessity of MIC measurement in determining of vancomycin susceptibility is more apparent.
    Keywords: Staphylococcus aureus, Coagulase, Negative Staphylococcus, Antibiotic Resistance, Minimum Inhibitory Concentration, Vancomycin
  • Page 35
    Background and Objectives
    Stem cells are fundamental supporter of multicellular tissue. They allow blood, bone, gametes, epithelia, nervous system, muscle, and other tissues to be replaced by fresh cells throughout life. In recent years human Wharton’s jelly stem cells (WJSCs) have gained attention. They express a number of surface markers characteristic of mesenchymal stem cells. In this study, human Wharton’s jelly stem cells were isolated using explant method. To show the stemness property of these cells, three CD markers including CD105, CD44 and CD34 were tested.
    Methods
    The umbilical cord samples were collected by Caesarian section at Arta Hospital in Ardabil. Cords were transferred in sterile conditions and stem cells were isolated using explant method. After log phase, cells were passaged then growth characteristics and CD105, CD44 and CD34 markers investigated by RT-PCR.
    Results
    Separation of human Wharton’s jelly stem cells were started after 7 days. WJSCs in culture revealed two distinct cell population named Type 1 and Type 2. RT-PCR results showed that WJSCs were CD105+, CD44+ and CD34-.
    Conclusion
    Human umbilical cord stem cells could be an alternative source instead bone marrow stem cells for cell therapy and tissue engineering. These cells have a fibroblastic appearance. Following the lag phase and into log phase respectively, cells grow easily in culture and retain stemness properties in higher passages.
    Keywords: Umbilical Cord, Mesenchymal Stem Cells, CD105, CD44, CD34
  • Page 44
    Background and Objectives
    Food consumption for its hedonic properties can result in caloric intake exceeding requirements and is considered as a major culprit in the rapidly increasing rate of obesity. We compared the dietary patterns and the hedonic questionnaire score in obese and non-obese women. We also investigated the relation between the score of this questionnaire and variety of food items.
    Methods
    This case-control study was conducted on 140 women aged 17-44 years that had referred to obesity club at district 4 of Tehran in 2011. Food intake and hedonic score were determined using validated semi-quantitative 168-item food frequency questionnaire and 21-item hedonic questionnaire, respectively. Logistic regression was used to determine the association between obesity and the dietary patterns identified by factor analysis and hedonic hunger score.
    Results
    Two dietary patterns were identified as healthy and unhealthy patterns. The adjusted odds ratio of obesity didn’t show any significant trend in none of the dietary patterns. The mean hedonic questionnaire score was higher in case than control group, significantly (p <0.05). The adjusted odds ratio of obesity, for the second and the third tertiles of this questionnaire versus the first tertile of this, was 2.8 and 10.8, respectively (p <0.05).
    Conclusion
    This study shows that there is no difference between the dietary patterns of obese and nonobese women; while there is a positive association between hedonic hunger and obesity. It seems that hedonic hunger may lead the obese women to consume unhealthy food choices.
    Keywords: Obesity, Women, Dietary Patterns, Hedonic Hungr
  • Page 59
    Background and Objectives
    Macrolide, lincosamide and streptogramin B (MLSB) antimicrobial agents are used in the treatment of staphylococcal infections. They prevent the microbial protein synthesis system through binding to 23SrRNA. The aim of this study was to apply molecular methods to detect inducible clindamycin resistance genes among staphylococcal strains isolated from clinical specimens.
    Methods
    Two hundred staphylococcus strains were isolated from nose and throat swabs of patients in Toohid and Besat hospitals in Sanandaj. Antimicrobial susceptibilities of isolates were determined using disc diffusion method, agar screen test and D-Test. A multiplex PCR was performed using primers specific for erm (A, B, C, TR) genes.
    Results
    Out of 200 isolates, 18.5 % were MRSA and 32% were MRCNS (methicillin resistant coagulase negative staphylococci). Of 80 erythromycin resistant isolates, 48 were coagulase negative and 32 were S. aureus. Among the 48 coagulase negative staphylococci (CONS) isolates, 11.63% expressed the MLSB-inducible phenotypes. Using PCR, the frequency of different genes in the collection of isolates were as follows: ermA; 5.41%, erm B; 5.41%, and erm C; 3.13%. The ermTR gene was negative in all isolates. Among the 32 S. aureus isolates, 9.38% expressed the MLSB-nducible phenotype. Using PCR, these isolates harbored erm A (2.22%), ermB (2.22%), ermC (2.22%) and ermTR (2.22%).
    Conclusion
    This is the first study to show the rate of inducible clindamycin clinical isolates of staphylococci harboring erm genes in Sananadaj. It also demonstrated the frequency of erm genes was higher among CONS isolates than S. aureus. This data suggested the transfer of resistance gene from nonpathogenic to pathogenic strains is likely to happen. Therefore, screening and control of these resistance genes is recommended at clinical laboratories.
    Keywords: S. aureus, Clindamycin, D, Test
  • Page 69
    Background and Objectives
    Recent studies have shown that aquatic actinomycetes can be a source of new biological products such as antibiotics and industrial products. This study was designed to examine the aquatic actinomycetes isolated from mangrove forests in South of Iran and their antibacterial activities against some human pathogens.
    Methods
    In this study 115 samples were randomly taken from different places of a mangrove forests in South of Iran. Isolation was based on serial dilution of the samples and plating them on starch casein agar medium. Agar well diffusion and disc diffusion assays were used to examine the antibacterial activity of the isolated purified aquatic actinomycetes.
    Results
    The aquatic actinomycetes were isolated from 83 samples (70%). Of them, 66 (80 percent) showed antibacterial activity and 17 (20%) could not inhibit the human pathogenic bacteria. The diameter of the inhibitory zones (ZOI) ranged from 4 to 11 mm and the biggest zone belonged to Bacillus cereus (p≤0.05).
    Conclusion
    The findings showed that the various and useful aquatic actinomycetes for production of new antibiotic compounds are isolated easily from the mangrove forests in South of Iran. Considering the vast spreading of mangrove forests in South of Iran and the economic and simplicity of isolation of actinomycetes for industrial usage, these source can be an important and new place for research and industry.
    Keywords: Aquatic Actinomycetes, Mangrove Forests, Well Diffusion Assay, Disc Diffusion Assay
  • Page 78
    Background
    Crocus sativus L., commonly known as saffron is used for different purposes such as an antispasmodic and expectorant. Recent studies have demonstrated that saffron extracts have antitumor, radical scavenger, hypolipidemic, anticonvulsant effects and it improves activity on learning and memory. The aim of the present study was to assess the effect of aqueous saffron extract on weight, length, macroscopic and microscopic skeletal malformation in fetuses of rats.
    Methods
    Study was carried on 3 groups of female Wistar rats. Group1 was kept as control and received normal saline with equal volume of extract; Group 2 received saffron extract with 80mg/kg-IP on 10th and 11th day of gestation; Group 3 received saffron extract with 200mg/kg-IP on 10th and 11th day of gestation. Rats were dissected on day 20 of gestation, embryos harvested by cesarean section. The living status and weight and length of fetuses were detected. After examination for determination of gross malformations, fetuses were placed in alcohol and stained by Alizarin red-Alcian blue method; then evaluation was carried by stereomicroscope.
    Results
    Saffron extract at dose of 80 mg/kg significantly increased the weights and body-lengths of fetuses in compare with saline and extract at dose 200 mg/kg. Macroscopic and Microscopic studies did not show any skeletal abnormalities by two above doses of saffron.
    Conclusion
    The results show short time administration of saffron aqueous extract does not cause malformation on skeletal system.
    Keywords: Saffron, Skeletal system, Malformation, Rats
  • Page 86
    Background and Objectives
    Prostatitis is relatively one of the common diseases in elderly men. Treatment of this disease is difficult and because of frequent relapses, it provides complicated problems for patients and the physicians. Detection of reservoirs and determination of prevalence of involved microbes in prostatitis are important in the epidemiology and control of the disease. This study was conducted to determine the prevalence of Mycoplasma genitalium in patients with prostatitis by sequencing and PCR-RFLP techniques.
    Methods
    In this cross-sectional study, 200 paraffin-embedded prostate samples from patients with prostatitis during 2008-2011 were checked for M. gentialium. After cutting the tissues and homogenization, the genomic DNA was extracted and used as template in PCR. Primers targeting a 465 bp regions of 16S rRNA of M. genitalium were used in the assay. PCR products were sequenced and Cac8I, Bbs I, EcoRI, AluI, TaqI endonucleases were used in RFLP analysis.
    Results
    Of 200 samples, 4 were positive in PCR. The results of DNA sequencing and RFLP confirmed the amplified genes corresponded to M. genitalium G37.
    Conclusion
    The Mycoplasma genome present in tissue samples of prostate showed this bacterium could be one of the risk factors for prostatitis in men. However large studies and control groups are needed to prove this finding.
    Keywords: Prostatits, Mycoplasma genitalium, PCR, RFLP, 16S rRNA
  • Page 93
    Background and Objectives
    Hemophilia A is an X-linked recessive bleeding disorder, which is caused by several different abnormalities in Factor 8 gene. Intron 22 inversion is the main causative mutation in 45-50% of severe hemophilia A patients. Moreover intron 1 inversion is responsible for >5% of severe hemophilia A cases. The goal of this study was to precisely analyse intron 1 inversion of Factor 8 gene in severe Hemophilia A patients who were negative for intron 22 inversion by Inverse Shifting-PCR (IS-PCR) method.
    Methods
    In this experimental study, severe hemophilia A patients with less than 1% of normal FVIII activity level referred from Isfahan Seyedolshohada hospital were analyzed. After obtaining the consent from patients, genomic DNA from peripheral blood leukocytes was extracted. Then, Inverse-Shifting PCR method was exploited for detection of inversion of intron 1 of Factor 8 gene in patients who were negative for inversion intron 22.
    Results
    In 18 out of 32 patients who were negative for inversion intron 22, 2 (6.2%) had intron 1 inversion.
    Conclusion
    The allele frequency of inversion of intron 1 at Factor 8 gene is in agreement with related studies. IS-PCR is a rapid, robust and cost effective method that can improve the molecular detection of inversion and is useful for analysis of hemophilia A patients, carrier testing and prenatal diagnosis.
    Keywords: Hemophilia A, Intron 1, Inverse Shifting, PCR, Inversion
  • Page 102
    Background and Objectives
    Diabetes mellitus is recognized with severe metabolic complications. Many herbal medicines have been recommended for treatment of diabetes. In this study, the antidiabetic and analgesic effect of hexanic and alcohlic extract Trigonella-foenum graecum was investigated in normal and streptozotocin-induced diabetic rats.
    Methods
    Present study was carried out in 2011 at Guilan University of Medical Sciences, 48 male Sprague Dawley rats (230-300 gr) were divided into six groups: control, type 1 diabetic, and 4 treated groups that received intraperitonealy hexanic and alcoholic extract of fenugreek (100, 200 mg/kg body weight) for 28 days. Two experimental models were used (acetic acid, and hot-plate tests) in order to characterize the analgesic effect. Blood glucose was measured with glucometer. Data analyzed with spss software 16 and one way ANOVA and Tukey tests. P<0.05 was statistically significant.
    Results
    Compared to control rats, both of the aqueous - alcoholic and Hexanic extract significantly reduced blood glucose level in all diabetics groups. This effect was stronger in groups that received Hexanic extract (p <0.05). All groups received the aqueous - alcoholic and Hexanic extract showed analgesic effect but this effect was more clear in the Hexanic 200 mg/kg group (p <0.05).
    Conclusion
    Fenugreek extract possesses hypoglycemic, and analgesic effects.
    Keywords: Diabetes Mellitus, Trigonella Foenum Graecum, Analgesic, Blood Glucose