فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی اردبیل - پیاپی 49 (پاییز 1392)

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 49 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مقاله اصیل
  • بهزاد باباپور، فرهاد پورفرضی، مهدی صمدزاده، علیرضا محمدزاده، الهام عتیقی، بیتا شهباززادگان صفحه 247
    زمینه و هدف
    پرفشاری خون یکی از مهمترین و شایع ترین مشکلات بهداشتی در اکثر جوامع می باشد که اغلب بدون علامت بوده و به آسانی قابل ردیابی و کنترل است. درمان های دارویی متنوعی برای پرفشاری خون وجود دارند. دیورتیک ها، مهار کننده های گیرنده های بتا، مهارکننده های کانال های کلسیم، مهار کننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین، آنتاگونیست های گیرنده آنژیوتانسین، مهارکننده های گیرنده آلفا و گشادکننده های شریانی از آن جمله اند. این مطالعه جهت بررسی مقایسه ای تعدادی از این داروها جهت کمک به انتخاب بهترین استراتژی جهت درمان انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی به روش دو سوکور بود. 150 بیمار مبتلا به پرفشاری خون که تحت درمان دارویی نبوده، کنتراندیکاسیون برای مصرف هیدروکلروتیازید، انالاپریل و آتنولول نداشتند، به صورت تصادفی در سه گروه قرار گرفته و تحت درمان با سه داروی فوق قرار گرفتند. گروه اول آتنولول 50 میلی گرم روزانه یک عدد، گروه دوم هیدروکلروتیازید 50 میلی گرم روزانه یک عدد و گروه سوم انالاپریل 5 میلی گرم هر 12 ساعت یک عدد دریافت کردند. پس از 3 هفته فشار خون آنها مجددا اندازه گیری شد و نتایج مورد تجزیه و تحلیل و مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    آتنولول 7/6±7/26 میلی متر جیوه(%1/16) فشارخون سیستولیک و 2/1±3/10 میلی متر جیوه (%4/10) فشارخون دیاستولیک و 4/6±1/16 میلی متر جیوه(%1/13) میانگین فشارخون شریانی را کاهش داد. انالاپریل باعث 8/8±6/30 میلی متر جیوه(%4/17) کاهش در فشارخون سیستولیک، 4/4±5/11 میلی متر جیوه(4/11%) کاهش در فشار خون دیاستولیک و 0/7±9/17 میلی متر جیوه (%2/14) کاهش در میانگین فشارخون شریانی شد. هیدروکلروتیازید نیز 8/5±1/25 میلی متر جیوه(%6/14) فشارخون سیستولیک، 3/2±2/9 میلی متر جیوه(%3/9) فشارخون دیاستولیک و 4/6±5/14 میلی متر جیوه (%8/11)میانگین فشارخون شریانی را کاهش داد.
    نتیجه گیری
    با وجود توصیه روزافزون بر استفاده از هیدروکلروتیازید در درمان فشار خون به نظر می رسد استفاده تنها از این گروه دارویی تاثیر کمتری در مقایسه با گروه های دیگر دارد و شاید اضافه کردن این رده دارویی به داروهای دیگر و درمان ترکیبی مناسب تر از درمان تک دارویی با این گروه باشد.
  • سید حمیدبرزگر، محمد علی محسنی، علی گودرزی، علی تبریزی صفحه 255
    زمینه و هدف
    پارگی های منیسک یکی از شایعترین ضایعاتی است که در آرتروسکوپی با آن برخورد می شود. ترمیم جراحی منیسک به شیوه آرتروسکوپی یکی از روش های پذیرفته شده درمان پارگی منیسک می باشد. روش های مختلف ترمیم منیسک به شیوه آرتروسکوپی شامل روش های داخل به خارج، خارج به داخل و تمام داخل می باشد. در دو روش اول از نخ بخیه برای فیکساسیون منیسک استفاده میگردد و در روش سوم از نخ و یا وسایل تجاری از قبل آماده استفاده می گردد. هدف از این مطالعه بررسی نتایج بالینی 9 ماهه ترمیم پارگی تنهای منیسک داخلی به روش خارج به داخل و با استفاده از گره خاص ورتیکال کروشیت دابل ماترس بود.
    روش کار
    در این مطالعه سری موردی، 13 بیمار با پارگی طولی تنهای منیسک داخلی که واجد شرایط شرکت در مطالعه بودند تحت ترمیم آرتروسکوپی منیسک به روش خارج به داخل و با استفاده از گره ورتیکال کروشیت دابل ماترس قرار گرفتند و بیماران به مدت 9 ماه پیگیری شدند.
    یافته ها
    13 بیمار با پارگی طولی تنهای منیسک داخلی تحت ترمیم آرتروسکوپی پارگی قرار گرفتند. از این تعداد 12 نفر (3/92%) مرد و 1 نفر زن (7/7%) با فاصله سنی 38-15 سال (متوسط 3/28 سال) بودند. در مدت پیگیری یک مورد (7/7%) عارضه ناشی از تحریک نخ بخیه وجود داشت و شکست درمانی وجود نداشت. متوسط امتیاز لیشولم از 23/55 به 23/91 افزایش یافت که از نظر آماری معنی دار بود (001/0 >p). در انتهای دوره پیگیری موردی از تندرنس سطح مفصلی داخلی زانو، درد یا تورم قابل توجه و یا خالی شدن زیر پا وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهد که این روش با نتایج بالینی کوتاه مدت خوب، عارضه کم و بدون شکست درمانی همراه می باشد. با این حال نیاز به بررسی های بیشتر و بلند مدت برای آن می باشد.
  • سجاد بشرپور، پرویز مولوی، سیامک شیخی، سجاد خانجانی، مسلم رجبی، سید امین موسوی صفحه 264
    زمینه و هدف
    قلدری دانش آموزان به ویژه در دوره نوجوانی یک مشکل شایع در مدارس است که از جمله علل مطرح برای آن بدتنظیمی هیحانی می باشد، بر این اساس هدف این پژوهش بررسی ارتباط شیوه های تنظیم و ابراز هیجان با رفتارهای قلدری در دانش آموزان نوجوان بود.
    روش کار
    کل دانش آموزان مدارس پسرانه راهنمایی و متوسطه شهر اردبیل در سال تحصیلی 90-91 جامعه آماری این پژوهش بودند. تعداد 220 نفر که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده بودند به پرسش نامه های قلدری/قربانی شدن، شیوه های تنظیم و ابراز هیجان پاسخ دادند، داده های بدست آمده نیز با استفاده از آزمونهای ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نمرات افراد در شاخص قربانی قلدری شدن با ارزیابی شناختی مجدد (r = 0/15 و 02/0>p)، سرکوبی هیجانات (47/0=r و 001/0 >p) و ابراز مثبت هیجان (25/0=r و 001/0 >p) ارتباط مثبت ولی با شدت تکانه (35/0 -=r و 001/0 >p) و ابراز منفی هیجان (43/0 -=r و 001/0 >p) ارتباط منفی دارد. قلدری کردن بر دیگران نیز با ارزیابی شناختی مجدد (14/0=r و 03/0 >p) و شدت تکانه (31/0=r و 001/0 >p) و ابراز منفی هیجان (29/0=r و 001/0 >p) ارتباط مثبت ولی با سرکوبی هیجانات (28/0-=r و 001/0 >p)، ابراز مثبت هیجان (24/0-=r و 001/0 >p) رابطه منفی دارد. شیوه های تنظیم و ابراز هیجان 36% واریانس قربانی قلدری شدن و 19% از واریانس قلدری کردن را تبیین کردند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه آشکار کرد که بی نظمی هیجانی در طول دوره نوجوانی نقش مهمی در رفتارهای قلدری و قربانی قلدری شدن دارد لذا آموزش مهارتهای تنظیم هیجان به عنوان یک روش مداخله برای چنین مشکلات رفتاری پیشنهاد می شود.
  • گزارش مورد نادر
  • بهمن بشردوست، بهرام بشردوست، ندا قائمیان صفحه 276
    هورمونهای تیروئید نقش مهمی در رشد و عملکرد کلیه ها بر عهده دارند هیپوتیروئیدی نقش شناخته شده ای در اختلال سیستم فیلتراسیون کلیه ها دارد. ما در این مقاله به معرفی بیماران هیپوتیروئیدی پرداخته ایم که همزمان مبتلا به سندرم نفروتیک نیز بودند و با درمان هیپو تیروئیدی پروتئینوری بیمار نیز بهبود یافته است. هر چند این بیماری و همزمانی آن با سندرم نفروتیک شناخته شده است ولی معمولا در بررسی سندرم نفروتیک فراموش می شود و یادآوری آن ضروری است.
    کلیدواژگان: سندرم نفروتیک، هیپوتیروئیدی، لووتیروکسین
  • مقاله اصیل
  • حسین دوستکامی، عدالت حسینیان، عفت مظاهری، ناصر اصلان آبادی، صمد غفاری، بهرام سهرابی، ایرج محمدزاده، فرهاد پورفرضی، ناصر مویدنیا صفحه 281
    زمینه و هدف
    ضایعات محل دو شاخه شدن عروق کرونر از ضایعات مهم و پیچیده باانواع متفاوت استراتژی های درمانی هستند. در این مطالعه بیماران مبتلا به ضایعات دو شاخه تحت درمان قرار گرفتند و پیامدهای بالینی طی دوره نه ماهه مورد پیگیری قرار گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که از دی ماه 1386 تا اسفند 87 در مرکز آموزشی درمانی شهید مدنی تبریز انجام شد، 96 بیمار (83 نفر مرد و 13 نفر زن) مورد مطالعه قرار گرفتند. بیماران بر اساس استفاده از یک یا دو استنت و همچنین استفاده از استنت دارویی و غیر دارویی در دو گروه قرار گرفتند و بعد از آنژیو پلاستی تشخیصی در صورت وجود ضایعات دو شاخه بر اساس تقسیم بندی مدینا بر حسب نوع ضایعه آنژیو پلاستی انجام گرفت. در صورت وجود درد، تغییرات الکتروکاردیوگرام و اندیکاسیون آنژیوگرافی اقدام تشخیصی مناسب طی مدت زمان پیگیری انجام گردید. پیامدهای بالینی شامل حوادث حاد عروق کرونری ثبت شد ند و تجزیه و تحلیل آماری با استفاده ازSPSS-16 انجام شد. جهت مقایسه ارتباط متغیر ها از آزمونهای کای دو، فیشر وT test استفاده گردید.
    یافته ها
    5/86% بیماران مرد و 5/13% زن بودند. متوسط سن بیماران 9/9 ±56 سال، شایعترین عامل خطر هیپرتانسیون (7/47%) و شایعترین شکایت در هنگام مراجعه آنژین پایدار (2/55%) بود. 26٪ سابقه MI و 2/7٪ PCI و 2/5٪ سابقه CABG داشتند. در 5/65٪ بیماران شایعترین محل ضایعه محل دو شاخه شدن شریان قدامی نزولی چپ بود. در 4/10٪ شایعترین عارضه خونریزی خفیف از محل آنژیوگرافی بود و 2/5% بیماران هماتوم ملایم داشتند. از نظر وجود شرح حال سکته قلبی و مراجعه با آنژین پایدار و صعود قطعه ST در الکتروکاردیوگرام بین دو گروه، دارای یک و دو استنت، تفاوت معنی دار موجود بود (03/0=p). همچنین از نظر وجودگرفتاری و طول ضایعه در شاخه فرعی انجامKissing balloon بعد از تعبیه دو استنت تفاوت معنی داری بین این دو گروه نشان داد. در بین دو گروه دارای استنت دارویی و استنت غیر دارویی، زمان پروسیجر، دوز رادیاسیون و زمان فلوروسکوپی بین دو گروه تفاوت معنی دار وجود داشت (05/0=p) از نظر حوادث حاد عروق کرونری کلی درشش ماه اول در گروه دارای دو استنت این حوادث بیشتر و تفاوت معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    سن بیماران در این مطالعه پایین بود و در بسیاری از این بیماران استنت غیر دارویی مورد استفاده قرار می گیرد و بدین علت نتایج استفاده از دو استنت غیر دارویی با پیامدهای نامطلوبی همراه است.
    کلیدواژگان: ضایعات محل دو شاخه شدن، عروق کرونر، استنت دارویی، استنت غیر دارویی
  • نجم الدین ساکی، اکبر درگلاله، زهرا کاشانی خطیب، شعبان علیزاده، فاخر رحیم، حمید گله داری، بیژن کیخایی، محمد پدرام، علی دهقانی فرد صفحه 292
    زمینه و هدف
    به ندرت ممکن است توارث همزمان بتاتالاسمی با آلفاتالاسمی و هموگلوبینوپاتی مشاهده شود که در برخی موارد این حالت می تواند باعث ایجاد هتروزیگوت های دوگانه یا هموزیگوت هایی با علائم بالینی شدید در فرزندان گردد. هدف مطالعه حاضر تعیین شیوع توارث همزمان آلفاتالاسمی با بتاتالاسمی یا بتاهموگلوبینوپاتی می باشد.
    روش کار
    مطالعه توصیفی حاضر بر روی جمعیت بزرگی از افراد که حدود 6000 نفر می باشند در شهرستان اهواز صورت گرفته است. شمارش کامل سلول های خونی، اندازه گیری HbA2 و الکتروفورز هموگلوبین برای شناسایی ناقلین تالاسمی و هموگلوبینوپاتی مورد استفاده قرار گرفته و همچنینHbA2 بالا (بالاتر از 5/3) به عنوان معیار تشخیصی استاندارد برای بتاتالاسمی و MCV و MCH پایین همراه با HbA2 نرمال یا کاهش یافته به عنوان معیار تشخیصی آلفاتالاسمی در نظر گرفته شد. در ادامه بیماران مشکوک به آلفا و یا بتا تالاسمی جهت تعیین نقص ملکولی عامل بیماری مورد بررسی ملکولی قرار گرفتند. همچنین افراد دارای الگوی الکتروفورزی هموگلوبین غیر طبیعی کاندید بررسی مولکولی برای بتاهموگلوبینوپاتی بودند.
    یافته ها
    نتایج مطالعه حاکی از این است که از بین 6000 نفر جمعیت مورد بررسی، 141 بیمار به طور همزمان به آلفا تالاسمی یا بتاتالاسمی و یا آلفاتالاسمی با بتاهموگلوبینوپاتی مبتلا بودند. این تعداد شامل 13 (1/11%) جنین، 55 (2/38%) مرد و 73 (7/50%) نفر زن بود. از بین 141 بیمار مبتلا به آلفاتالاسمی، 92 نفر (24/65%) ناقل بتا تالاسمی، 3 نفر بتاتالاسمی ماژور (12/2%)، 43 (49/30%) مورد بتاهموگلوبینوپاتی داشتند و 3 (12/2%) نفر مبتلا به هتروزیگوت دوگانه بتاتالاسمی و واریانت هموگلوبینوپاتی بودند. نتایج حاکی از وجود 22 جهش شایع ژن بتاگلوبین بودکه در این میان ((HbS Cd6(A-T)شایع ترین جهش شناخته شده بود. در مورد آلفاتالاسمی 3.7 α شایع ترین اختلال ژنی بود و سپس POLYA-1در بین مردان و CD19 در میان زنان اختلالات شایع بعدی بودند.
    نتیجه گیری
    از آنجا که نتایج مطالعه حاضر، حاکی از این حقیقت است که 49/30% افراد مورد مطالعه دارای توارث همزمان آلفاتالاسمی و بتاهموگلوبینوپاتی که می تواند علائم بالینی مهمی را در پی داشته باشد بودند و همچنین تعداد قابل ملاحظه ای از بیماران ناقل بتاتالاسمی بوده که می تواند در صورت توارث همزمان با هموگلوبینوپاتی ها (به خصوص هموگلوبینوپاتی هایS و E) علایم بالینی شدیدی را در پی داشته باشد، آزمایشهای غربالگری و بررسی های ملکولی در هنگام مشاوره ژنتیکی برای افراد مشکوک به این اختلالات باید مدنظر قرار گیرد. علاوه بر این، شناسایی افراد ناقل آلفا و بتاتالاسمی جهت ممانعت از صرف وقت و هزینه گزاف جهت شناسایی اتیولوژی آنمی ها و استفاده نا بجا از مکمل های آهن ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آلفا تالاسمی، بتا تالاسمی، هموگلوبینوپاتی، توارث همزمان
  • مریم قربانی، یحیی سخنگویی، حیدر صادقی صفحه 302
    مقدمه
    عمل سرطان پستان مانند سایر جراحی ها، ممکن است مشکلات و عوارضی داشته باشد که شناسایی آن ها می تواند به عنوان روشی برای پیشگیری یا مقابله با عوارض موثر واقع شود. با توجه به بروز اختلال حرکتی و حسی در اندام فوقانی در سمت جراحی شده، استفاده از روش های بازتوانی را ضروری می سازد. هدف اصلی در انجام این تحقیق تاثیر تمرینات پیلاتس بر دامنه حرکتی و ادم اندام فوقانی زنان مبتلا به سرطان پستان متعاقب عمل جراحی بود.
    روش کار
    این تحقیق شبه تجربی، روی 25 بیمار به صورت تصادفی از میان بیماران مراجعه کننده به مرکز انستیتو کانسر انجام شد. برنامه ی تمرینی طراحی شده شامل پنج حرکت Mat پیلاتس بود که به مدت 15 جلسه تا مرز خستگی بیمار انجام گرفت و گروه کنترل در همین مدت به تمرینات اکتیو رایج در مرکز فیزیوتراپی پرداختند. دامنه حرکتی اندام فوقانی و ادم قبل و بعد از اعمال برنامه تمرینی، اندازه گیری شد. برای توصیف اطلاعات از میانگین و انحراف استاندارد و برای تحلیل استنباطی از آزمون t همبسته و تحلیل واریانس یک طرفه برای مقایسه متغیرها قبل و بعد از اعمال برنامه تمرینی در سطح معناداری 05/0 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج، تفاوت معنی دار بین پیش و پس آزمون در فلکشن، اکستنشن، چرخش داخلی وچرخش خارجی شانه، فلکشن و اکستنشن آرنج، فلکشن، اکستنشن، انحراف به سمت زند اعلا و انحراف به سمت زند اسفل مچ و محیط بازو، ساعد را در گروه پیلاتس نشان داد. در حالی که در گروه کنترل فلکشن، اکستنشن، چرخش داخلی و خارجی شانه، فلکشن، اکستنشن آرنج و فلکشن مچ بین پیش و پس آزمون تفاوت معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    استفاده از تمرینات پیلاتس پس از جراحی ماستکتومی می تواند دامنه حرکتی اندام فوقانی سمت مبتلا در بیماران را افزایش و ادم را کاهش داده و عملکرد حرکتی اندام فوقانی را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: ماستکتومی، دامنه حرکتی، تمرین پیلاتس
  • سدابه جهان بخش گده کهریز، الناز نادری، اشرف محمدخانی صفحه 310
    زمینه و هدف
    امروزه، پلی مورفیسم های تک نوکلئوتیدی غیرمترادف (nsSNPs)، که سبب تغییر در عملکرد پروتئین ها می گردند را بعنوان مارکرهایی در جهت شناسایی پروتئین های درگیر در بیماری های انسانی و سرطان ها بکار می برند.
    روش کار
    در این مطالعه، به جهت بررسی تاثیر عملکردی nsSNP ها در ناحیه ی کدکننده ی آنزیم COX-2، توالی نوکلئوتیدی این آنزیم از طریق پایگاه اطلاعاتی NCBI با رکورد (gi|223941909) به همراه تمام SNPهای گزارش شده موجود (283 مورد) در این پایگاه برای سرطان های مختلف جمع آوری گردید و توسط سرور های SIFT، I-Mutant 2.0، SNP & GO، PANTHER و FASTSNP مورد آنالیز قرار گرفت. این سرور ها، ابزار هایی در جهت پیش بینی اثر جایگزینی های اسیدآمینه ی بر عملکرد، پایداری و قدرت بیماریزایی پروتئین ها به حساب می آیند.
    یافته ها
    COX-2 آنزیمی اساسی در سنتز پروستاگلاندین ها و بروز التهاب می باشد که نقش آن در ایجاد و گسترش انواع سرطان به اثبات رسیده است. طبق نتایج بدست آمده در این مطالعه، همه ی جایگزینی های موجود در پایگاه اطلاعاتی NCBI سبب تغییر در عملکرد و پایداری پروتئین COX-2 نمی گردد و برخی از جایگزینی های اسیدآمینه ای شامل R228H و S428A است که با ایجاد تغییر در عملکرد و پایداری پروتئین COX-2 بطور قطع می توانند در ایجاد و گسترش بسیاری از انواع سرطان ها نقشی اساسی را ایفا کنند.
    نتیجه گیری
    جایگزینی های اسیدآمینه ی COX-2 بعنوان عامل بسیار مهمی در زمینه ی ابتلا به بیمار ی های مختلف به ویژه سرطان ها به شمار می آیند. جایگزینی های غیرمترادفی که در دومن کاتالیتیک رخ می دهند به جهت تغییر در فعالیت آنزیم از اهمیت ویژه ای نسبت به سایر نواحی برخوردارند و از آن ها می توان بعنوان مارکری مستقیم برای شناسایی هرچه سریعتر زمینه ی ابتلا به بیماری های مختلف استفاده نمود.
    کلیدواژگان: سرطان، نواحی کدکننده پروتئین، COX، 2، nsSNP
  • حمیرا نصیری رینه، فرنگیس خانپور صفحه 322
    زمینه و هدف
    چاقی عامل خطرمهمی برای بروز بسیاری از بیماری هاست و عوامل هورمونی و متابولیکی در بروز آن تاثیر زیادی دارند. هدف از پژوهش حاضر تعیین ارتباط بین هورمون های لپتین و رشد با شاخص های تن سنجی و گلوکز خون در مردان می باشد.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی است که در سال های 90- 1389 بر روی 30 مرد بالغ بظاهر سالم در محدوه سنی 49-18 سال در شهر تنکابن انجام گرفت. نمونه ها به طور تصادفی انتخاب شده و اطلاعات مربوط به شاخص های تن سنجی (دور کمر، نمایه توده بدن، نسبت دور کمر به باسن)، قند خون ناشتا، سطوح سرمی هورمون های لپتین و رشد ثبت گردید. نمو نه گیری خون پس از 12 ساعت ناشتایی (در ساعت 8 صبح) انجام گرفت. داده ها توسط نرم افزار SPSS 15 وآزمون های غیر پارامتریک من-ویتنی٬ اسپیرمن و آنالیز رگرسیون چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    غلظت لپتین سرم با سطح هورمون رشد ارتباط منفی معنی دار (05/0>P) و با دور کمر و نمایه توده بدن ارتباط مثبت (01/0>P) و با وزن بدن ارتباط مستقیم (05/0>P) داشت. ارتباط معکوسی بین هورمون رشد با گلوکز خون و سن مشاهده شد (05/0>P). میانگین سطح سرمی لپتین در افراد دچار اضافه وزن و چاق در مقایسه با افراد طبیعی و نیز در افراد با چاقی بالای تنه (دور کمر ≥ 94 سانتی متر) در مقایسه با افراد بدون چاقی بالای تنه (دور کمر کمتر از 94 سانتی متر) به طور معنی دار بیشتر بود (01/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان دادکه سطح سرمی لپتین با هورمون رشد ارتباط منفی داشته و افزایش سطح لپتین و کاهش سطح هورمون رشد با احتمال ابتلا بروز چاقی و چاقی شکمی همراه بوده که این امر احتمالا خطر ابتلا به سندرم متابولیک را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: لپتین، هورمون رشد، شاخص های تن سنجی، قند خون ناشتا
  • افسانه ویسی، شیرین لطفی نژاد، فایق ژیان صفحه 332
    مقدمه
    سرطان دهانه رحم سومین تومور شایع زنان در ایالات متحده امریکاست. این بیماری در کشورهای در حال توسعه اولین تا دومین سرطان شایع دستگاه تناسلی زنان می باشد. هدف این پژوهش بررسی ارتباط میان میزان بروز سرطان دهانه رحم با عوامل خطر در زنان مراجعه کننده به مراکز آموزشی و درمانی دانشگاه های علوم پزشکی تهران است.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه تحلیلی موردی- شاهدی می باشد. 128 بیمار مبتلا به سرطان دهانه رحم با 128 نفر گروه شاهد از لحاظ سن، سن اولین زایمان، سابقه سقط و کورتاژ، تعداد زایمان و وضعیت اقتصادی و اجتماعی همگن شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماریt، کای دو، فیشر و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که وضعیت تاهل فاقد همسر بودن (مطلقه یا بیوه) با نسبت شانس 71/2 و ازدواج بیش از یک بار با نسبت شانس 33/3، ازدواج در سن زیر 16 سال با نسبت شانس61/1 و مصرف قرصهای ضد بارداری با نسبت شانس 072/3 احتمال ابتلا را افزایش می دهد و بکار بردن درمانهای کرایو وکوتر با نسبت شانس 6/0 احتمال ابتلا را کاهش می دهد.
    نتیجه گیری
    وضعیت ازدواج شامل (بیوه بودن، ازدواج بیش از دوبار، سن پایین اولین ازدواج) و مصرف قرص ضدبارداری از عوامل خطر سرطان دهانه رحم می باشد.
    کلیدواژگان: سرطان دهانه رحم، قرص ضدبارداری، رفتارهای جنسی
  • پارسا یوسفی چایجان، فرشاد جعفری، محمد رفیعی، حمید شیخ الاسلامی صفحه 342
    زمینه و هدف
    در مواردی که استفراغ ناشی از گاستروانتریت باعث ایجاد مشکل شود می توان از داروی ضد استفراغ استفاده نمود. در طب اطفال، در زمینه کاربرد پیریدوکسین (ویتامین ب6) در درمان استفراغ بررسی انجام نشده است. این مطالعه قصد دارد اثر پیریدوکسین وریدی را در کنترل استفراغ ناشی از گاستروانتریت بررسی نماید.
    روش کار
    این مطالعه یک کار آزمایی بالینی تصادفی، یک سو کور، با دارو نما و در یک مرکز بود. 147 کودک که به علت گاستروانتریت و استفراغ در بیمارستان امیرکبیر در تابستان و پاییز 1390بستری شدند در گروه های شاهد و مورد قرار گرفتند. در بیماران گروه شاهد مایع درمانی وریدی همراه با آب مقطر (پلاسبو) استفاده شد. به بیماران گروه مورد، پیریدوکسین به صورت وریدی همراه با مایع درمانی داده شد. از زمان بستری تا سه روز پس از شروع درمان، تعداد دفعات استفراغ و علائم دیگر بیماران، در فرم جمع آوری اطلاعات ثبت گردید. مقایسه دو گروه با استفاده از آزمون های غیر پارامتریک در نرم افزار SPSS انجام گردید.
    یافته ها
    عمده کودکان، پسر، در گروه سنی 6 ماه تا 2 سال و ساکن شهر بودند. میانگین دفعات استفراغ در مقاطع مختلف بستری و در کل دوره بستری بین گروه مورد وشاهد تفاوت معنی دار نداشت (05/0
    نتیجه گیری
    بر اساس این تحقیق داروی پیریدوکسین (ویتامین ب6) در درمان استفراغ ناشی از گاستروانتریت کودکان موثر نبود و باعث کاهش مدت زمان بستری کودکان نگردید.
    کلیدواژگان: گاستروانتریت، استفراغ، پیریدوکسین
|
  • Page 247
    Background and Objectives
    Hypertension is one of the most important and common health problems in societies. Hypertension is often asymptomatic and can be simply treated. Many of drugs are available for treatment of hypertension including diuretics، beta blockers، blockers of calcium channel، angiotensin-converting enzyme inhibitors، angiotensin receptor antagonists، alpha blockers and arterial dilators. This research was performed to evaluate the efficacy of some of these drugs on the hypertension. This may help to choose an appropriate medication for the treatment of stage 2 hypertension.
    Methods
    A total of 150 patients with hypertension who were not under antihypertensive treatment and didn’t have contraindications for using hydrochlorothiazide، enalapril and atenolol were randomly allocated into three groups. These groups received atenolol 50 mg daily، hydrochlorothiazide 50 mg daily and enalapril 5 mg twice daily، respectively. After three weeks blood pressure of patients was measured and results were analyzed using SPSS.
    Results
    Atenolol reduced systolic blood pressure (26. 7±6. 7 mm Hg 16. 1%)، diastolic blood pressure (10. 3±1. 2 mm Hg 10. 4%) and mean arterial blood pressure (16. 1±6. 4 mm Hg 13. 1%). Enalapril reduced systolic blood pressure (30. 6±8. 8 mm Hg 17. 4%)، diastolic blood pressure (11. 5±4. 4 mm Hg 11. 4%) and mean arterial blood pressure (17. 9±7. 0 mm Hg 14. 2%). Hydrochlorothiazide reduced systolic blood pressure (25. 1±5. 8 mm Hg 14. 6%)، diastolic blood pressure (9. 2±2. 3 mm Hg 9. 3%) and mean arterial blood pressure (14. 5±6. 4 mm Hg 11. 8%).
    Conclusion
    Despite recommendations the use of hydrochlorothiazidein the treatment of hypertension، seems lower effect only use of this drug groups in comparison with other groups، and maybe add this category to other drugs and combined treatment is better than monotherapy with these groups.
  • Page 255
    Introduction
    Meniscal tears are one of the most common injuries treated by arthroscopic techniques. Arthroscopic meniscal repair is an accepted way of treatment for meniscal tears. Different arthroscopic techniques for meniscal repair are: inside-out، outside-in and all inside. In the first 2 techniques، meniscus is repaired by sutures and in the later by suture or by commercial ready implants. The goal of current study is assessing clinical results of arthroscopic repair of longitudinal meniscal tears with vertical cruciate double mattress sutures by outside-in technique after 9 months.
    Methods
    In this case series study، in 13 patients having criteria for engaging the study with longitudinal isolated meniscus tear، arthroscopic meniscal repair was done with vertical cruciate double mattress sutures by outside-in technique and patients were followed for 9 months.
    Results
    Of 13 patients، there were 12 males (92. 3%) and one female (7. 7%) aged 15-38 (average 28. 3) years. In follow up period، there was one case (7. 7%) of irritation by subcutaneous knot. There was not any failure of repair. Average Lysholm score increased from 55. 23 to 91. 23 after 9 months of follow up، which was statistically significant (p <0. 001). At the end of follow up period، there was not any medial joint line tenderness of knee، giving way or significant effusion or pain.
    Conclusion
    This study shows that this technique has a good short term outcome with no failure and low complications but it is necessary to do more long term studies to prove it.
    Keywords: Arthroscopy, Meniscal Repair, Outside in, Vertical Cruciate Double Mattress Suture
  • Page 264
    Background and Objectives
    Students bullying، especially in the adolescence period، is a prevalent problem in the schools، that emotional dysregulation is posed as a one cause of it. Considering this issue، the aim of this study was to investigate the relationships between emotion regulation and emotion expression styles with bullying behaviors in adolescent students.
    Methods
    The method of this study was correlation. Whole male students of secondary and high schools in Ardabil at 90-91 educational year comprised statistical population of this research. Two hundred thirty students، were selected by multistage cluster sampling method، responded to the questionnaires of bullying/victimization، emotion regulation and emotion expression. Gathered data were analyzed by Pearson correlation and multiple regression tests.
    Results
    The results showed that victimization by bullying has positive relationship with cognitive reappraisal (r = 0. 15، p <0. 02)، emotion suppression (r = 0. 47، p <0. 001)، and positive expression (r = 0. 25، p <0. 02)، but has negative relationship with impulse severity (r = -0. 35، p <0. 001)، and negative emotion expression (r = -0. 43، p <0. 001). Furthermore bullying has a positive relationship with cognitive reappraisal (r = 0. 14، p <0. 03)، impulse severity (r = 0. 31، p <0. 003)، and negative expression (r = 0. 29، p <0. 001)، but has negative relationship with emotion suppression (r = 0. 28، p <0. 001)، and positive expression (r = 0. 24، p <0. 001). In sum emotion regulation and emotion expression styles explained 36 percent of the variance of the victimization by bullying and 19 percent of the variance of the bullying.
    Conclusion
    This research demonstrated that emotion dysregulation at the adolescent period plays important role in bullying and victimization، thus the training of emotion regulation abilities is suggested as the one of interventions methods for this behavioral problems.
    Keywords: Emotion Regulation, Emotion Expression, Bullying, Adolescents
  • Page 276
    Thyroid hormones play an important role in the growth and function of the kidneys. Hypothyroidism has known role in kidney filtration system disorders. We reported hypothyriod patients with nephrotic syndrome recruited by hypothyroidism treatment. Although hypothyroidism coincidence with nephrotic syndrome has been recognized but often is missed in regard with nephrotic syndrome.
    Keywords: Nephrotic Syndrome, Hypothyroidism, Levothyroxin
  • Page 281
    Background and Objectives
    Coronary bifurcation lesions are important، complex lesions with different therapeutic strategies. In this study، patients with Coronary bifurcation lesions were treated and clinical results in these patients were followed during the nine-month period.
    Methods
    This descriptive analytical study was performed between January 2007 to December 2008 at Tabriz Shahid Madani Cardiovascular Center. We have studied 96 patients (83 male and 13 female). Patients on the basis of one or two stents were placed in one group and the other groups were divided based on the use of Drug Eluting Stent and Bare Metal Stent. After diagnostic angiography if coronary bifurcation lesions were present based on Medina classification، appropriate angioplasty treatment was carried out. In a situations including chest pain، electrocardiographic changes or the objective evidence of ischemia and indication of angiography، appropriate diagnostic tests during follow up period were done. Clinical outcomes including acute coronary events were recorded. And result analyzed using SPSS version 16. Chi-square، Fisher and T tests were used to compare the relationship between variables.
    Results
    In this study 86. 5% was male and 13. 5% female. The mean age of these patients was 56±9. 9 years old. The most prevalent risk factor was HTN with 41. 7% incidence and 55. 2% of patient had chronic stable angina and 26% of them had history of acute myocardial infarction، 7. 2% with history of PCI and 5. 2% with history Of CABGS. Most prevalent site of bifurcation was ALD/diagonal with 65. 5% incidence. The most prevalent complication was mild bleeding from puncture site with 10. 4% and 5. 2% of patients had mild hematoma. Among patients with two stents versus one stent presence of AMI presentation with CSA، ST Elevation in ECG was statistically significant. Also involvement of SB (side branch) lesions lengths at SB، kissing ballooning after implantation of two stents were statistically significant. Among patients with DES versus BMS usage of stent in RCA، LAD، lesion lengths at PMB (proximal main branch)، DMP (distal main branch) and SB، procedure time، radiation dose، fluoroscopy time were statistically significant. Among two groups MACE (major acute coronary event) in two stents patient between 1-3 month and total MACE at first 6 month were statistically significant
    Conclusion
    The age of patients treated with CBL was low، also more usage of BMS and stenting of BFLs with two BMS had weak results in this study but surprisingly total results of BMS and DES did not have significant difference after 9 months follow up between two groups.
    Keywords: Coronary Bifurcation Lesions, Drug Eluting Stent, Bare Metal Stent
  • Page 292
    Background
    Co-inheritance of hemoglobin gene defects is a rare important status that can lead to double heterozygote or homozygote with significant clinical manifestations. Such conditions can be observed in co-inheritance of alpha-thalassemia with beta-thalassemia or hemoglobinopathy. The aim of this study was to evaluate the prevalence of alpha-thalassemia with beta-thalassemia and hemoglobinopathy co-inheritance in a considerable number of Iranian.
    Methods
    This descriptive study was performed on patients with abnormal hematological findings in favor of alpha-thalassemia، beta-thalassemia or beta-hemoglobinopathies. Patients with low MCV and MCH levels and high HbA2 (>3. 5) and those with low MCV and MCH and normal or low HbA2 were candidate for molecular analysis for beta and alpha thalassemia respectively. Abnormal Hb electrophoresis was diagnostic criteria for molecular analysis of beta-hemoglobinopathies.
    Results
    Study revealed that more than half of the patients with alpha-thalassemia affected simultaneously by beta-thalassemia and about thirty percent inherited beta-hemoglobinopathies. Among patients with beta-thalassemia، HbSCd6 (A-T) was the most common mutation and in alpha-thalassemic patients α 3. 7 was the commonest mutation.
    Conclusion
    Relatively high prevalence of co-inheritance of alfa-thalassemia with beta-thalassemia and hemoglobinopathies reflect the necessity of genetic consulting and molecular analysis in diagnosis of such conditions.
    Keywords: Alfa, Thalassemia, Beta, Thalassemia, Hemoglobinopathy, Co, Inheritance
  • Page 302
    Background and Objectives
    The surgery of breast cancer like any other surgeries may bring about some problems and complications، which the knowledge of these problems may be an effective way for prevention or dealing with the complications. The motor and sensory impairments in the upper limb of the surgery side necessitate the utilization of the rehabilitation methods. The main purpose of this research was to show the effect of Pilates exercise on range of motion and edema of upper limb in females suffering from breast cancer after going through surgery.
    Methods
    This quasi- experimental study was conducted on 25 patients randomly chosen among the patients referring to Cancer Institute. The designed exercise included five «Mat Pilates» moves which were done for 15 sessions until the patient reached fatigue borderlines. Meantime، the control group was doing routine active exercises in physiotherapy center. The range of motion and edema of upper limb was measured before and after applying the designed exercise. For describing the data، the mean and standard deviation، and for inferential analysis، the correlated T-tests and one way analysis of variance were used in level of significance of 5%، to compare the variants before and after applying the designed exercise.
    Results
    The results showed a significant difference between the flexion، extension، and internal، external rotation of shoulder، flexion and extension of elbow، flexion، extension، supination deviation and pronation deviation of the wrist and forearm before and after experiment in Pilates group. While in the control group، flexion، extension، internal and external rotation of shoulder، flexion and extension of elbow، and flexion of wrist showed a significant difference before and after the experiment.
    Conclusion
    The use of Pilates exercise after mastectomy surgery can increase the range of motion of the upper limb in the involved side of the patients، and decrease the edema، and improve the motion of the upper limb.
    Keywords: Mastectomy, Range of Motion, Pilates Exercise
  • Page 310
    Background and Objectives
    Non-synonymous single nucleotide polymorphism (nsSNPs) which results in disruption of protein function are used as markers in linkage and association of human proteins that might be involved in diseases and cancers.
    Methods
    To study the functional effect of nsSNP in cyclooxygenase-2 (COX2) amino acids، the nucleotide sequences encoding COX-2 gene in cancers were extracted from the NCBI (gi|223941909) data bank (283 cases) and analyzed by SIFT، I-Mutant 2. 0، SNP and GO، PANTHER and FASTSNP servers. These servers involve programs that predict the effects of amino acid substitution on protein function، stability and missense.
    Results
    COX-2 is an essential enzyme for the production of pro-inflammatory prostaglandins which are relevant to cancer development and progression. The substitutions in some positions such as R228H and S428A of COX-2 in most of cancers linked to reformed protein function through disruption in enzyme active site.
    Conclusion
    Amino acid substitutions as a consequence of COX-2 nsSNPs have important role in human disease. Substitutions which are located in catalytic domain are important for the enzymatic function of COX-2 and associated with higher expression of COX-2.
    Keywords: Cancer, Cyclooxygenase, 2, Protein Coding Regions, SNP
  • Page 322
    Background and Objectives
    Obesity is an important risk factor for many diseases and hormonal and metabolic factors have a great impact on its development. The aim of this study was to investigate the relationship between leptin and growth hormones with anthropometric indices and blood glucose in healthy men.
    Methods
    This study is a cross-sectional study on 30 healthy adult men aged 18-49 years in Tonekabone city during 2011-2012. Samples were randomly selected and information on anthropometric parameters (waist circumference، body mass index and waist/hip ratio)، fasting blood sugar، serum levels of leptin and growth hormones were recorded and blood sampling was performed After 12 hours of fasting (at 8 am). Data were analyzed using software SPSS 15 by non-parametric Mann – Whitney and Spearman tests and multiple regression analysis.
    Results
    Serum leptin levels were negatively correlated with serum level of growth hormone (P<0. 05) and positively related to body mass index (P<0. 01)، waist circumference (P<0. 01) and the body weight (P<0. 05). Inverse relationship between serum growth hormone levels with age and fasting blood glucose were observed (P<0. 05). Serum levels of leptin were significantly higher in overweight and obese than normal weight subjects (P<0. 01) and mean leptin levels in subjects with central obesity (waist circumference≥94cm) were significantly higher than men without central obesity (waist circumference<94cm) (P<0. 01).
    Conclusion
    This study showed that growth hormone level was negatively correlated with serum level of leptin. Low serum growth hormone and high serum leptin levels were associated with obesity and upper body fat distribution. Obesity and abdominal obesity are also associated with increased risk of metabolic syndrome.
    Keywords: Leptin, Growth Hormone, Anthropometric Parameters, Fasting Blood Sugar
  • Page 332
    Background and Objectives
    Cervical cancer is the third common cancer among women in United States and in developing countries cervical cancer is supposed as the first or second common cancer of female reproductive system. The aim of this study was to determine the relationship between cervical cancer and its risk factors in Iranian women.
    Methods
    This is an observational، retrospective study. A total of 128 patients with confirmed diagnosis of cervical cancer were compared with the control group of 128 healthy women. The risk factors such as age، age of the first pregnancy، abortion، termination of pregnancy، number of pregnancy and the socioeconomic status were compared and analyzed by Student''s t-distribution test، Fisher’s and Pearson’s statistical methods.
    Results
    The following odds ratio can be concluded from the study: Marital status 2. 71، having multiple sexual partners 3. 33، marriage under the age of 16 1. 61، use of oral contraceptives 3. 072 and using cauterization and cryotherapy were 0. 6.
    Conclusion
    This study showed that marital status، having multiple sexual partners، low marital age and history of using oral contraceptive consumption increase the possibility of cervical cancer.
    Keywords: Cervical Cancer, Oral Contraceptive, Sexual Behaviors
  • Page 342
    Background and Objectives
    Antiemetic drugs can be used in complicated cases of vomiting secondary to gastroenteritis. There is no previous study dealing with the use of pyridoxine in treatment of vomiting in pediatrics. This Studyintendsto review the effects of intravenous pyridoxine on control of gastroenteritis related vomiting.
    Methods
    This study is a single blind randomized clinical trial with placebo. A total number of 147 children diagnosed with gastroenteritis induced vomiting and admitted in Amirkabir hospital from August to December 2011 were studied and divided to two case andcontrol groups. In the control group intravenous fluid with distilled water (placebo) was used and the pyridoxine was given along with intravenous fluid therapy in case group. Since admission for three days، numbers of vomiting and other symptoms were collected in data form. Results were analyzed using SPSS-16 by means of descriptive analysis for basic information.
    Results
    Most children were male، aged between 6 months and 2 years and having urban life. There was no significant difference between two groups in the mean of vomiting frequency during the period of hospitalization (p >0. 05). There was also no significant difference between two groups in duration of hospitalization (p =0. 19).
    Conclusion
    Based on this study pyridoxine (Vitamin B6) was not effective in treatment of vomiting due to gastroenteritis in children، and did not reduce the duration of hospitalization.
    Keywords: Gastroenteritis, Vomiting, Pyridoxine