فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 50 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/02
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مقاله اصیل
  • بهرام پور قاسم گرگری، پروین دهقان*، الهام میرطاهری، اکبر علی عسگر زاده صفحات 359-370
    زمینه و هدف
    دیابت ملیتوس، اختلال متابولیکی است که با افزایش قندخون، تغییر در الگوی لیپیدی، مقاومت انسولینی و التهاب مشخص می شود. با توجه به شیوع بالای پرفشاری خون، اختلالات لیپیدی و التهاب در بیماران مبتلا به دیابت نوع2، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر اینولین بر الگوی لیپیدی، التهاب و فشار خون در زنان مبتلا به دیابت نوع2 انجام شد.
    روش کار
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی شاهددار، 49 زن دیابتی نوع 2 (با دریافت فیبر کمتر از g/day 30 و نمایه توده بدنیkg/m2 35-25) به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. افراد گروه آزمون (24=n)، روزانه 10 گرم پودر اینولین و افراد گروه شاهد (25=n)، روزانه 10 گرم مالتودکسترین به مدت 8 هفته دریافت کردند. دریافت های غذایی، شاخص های تن- سنجی، فشار خون، سطح لیپیدهای سرم وhs-CRP در ابتدا و انتهای مطالعه اندازه گیری شد. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزارSPSS 11.5 انجام گرفت. آزمون های تی زوج، مستقل و تحلیل کوواریانس برای مقایسه متغیرهای کمی مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    در پایان مطالعه، کاهش معنی داری در میانگین فشار خون سیستولی (از 2/ 16 ± 7/135 به9/7 ± 9/125 میلی متر جیوه)، غلظت کلسترول تام (از 8/42 ± 5/192 به 7/39 ± 0/171میلی گرم/دسی لیتر)، تری گلیسرید (از 2/84 ± 3/223 به 6/65 ± 9/169میلی گرم/دسی لیتر) و hs-CRP (از 0/3 ± 9/7 به 0/3 ± 3/5 میلی گرم/ لیتر) در گروه اینولین در مقایسه با گروه مالتودکسترین مشاهده گردید (04/0>p). تغییرات در میانگین فشار خون دیاستولی، LDL-c و HDL-c در گروه اینولین در مقایسه با گروه مالتودکسترین معنی دار نبود. در داخل گروه اینولین، کاهش معنی داری در میانگین فشار خون سیستولی و دیاستولی، غلظت کلسترول تام، تری گلیسرید،LDL-c، hs-CRP و افزایش معنی داری در HDL-c، نسبت به سطح پایه مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد مکمل اینولین احتمالا غلظت چربی های خون، hs-CRP و فشار خون را در زنان دیابتی بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: اینولین، دیابت نوع2، فشارخون، لیپیدهای سرم، hs، CRP
  • مهدی چینی فروش، سراج مهاجری، فیروز امانی*، فرهود سیاوشی فر صفحات 371-378
    زمینه و هدف
    بیش از 95% بیماری های سیستم صفراوی مستقیما مربوط به وجود سنگ کیسه صفرا یا کله سیستیت ناشی از آن می باشد. آنزیم آمیلاز به طور طبیعی در کیسه صفرا وجود ندارد و وجود آن نشاندهنده رفلاکس این آنزیم مترشحه از پانکراس می باشد. لذا هدف از این مطالعه بررسی ارتباط احتمالی وجود سنگ کیسه صفرا با میزان آمیلاز موجود در صفرامی باشد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی مقطعی تعداد 100 بیمار با تشخیص کوله سیستیت سنگی انتخاب و در حین کوله سیستکتومی در اتاق عمل در شرایط استریل 1-5 سی سی از مایع صفرا نمونه برداشته شد. نمونه های جمع آوری شده در آزمایشگاه از نظر سطح آمیلاز مایع صفرا بررسی و نتایج با استفاده از آزمونهای T-Test و ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از بین 100 بیمار کوله سیستکتو می شده 42% بیماران دارای آمیلاز قابل اندازه گیری در کیسه صفرا (بین IU/L65-25) بودند. 47% بیماران در گروه سنی 60-40 سال با دامنه سنی 22 تا 92 سال قرار داشتند. میانگین سنی بیماران 2/48 سال با انحراف معیار 12 سال بود. بین آمیلاز کیسه صفرا و سن همبستگی خطی معنی داری وجود داشت(r=0/76، p=0/001)
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که بین تشکیل سنگهای صفراوای و ریفلاکس آمیلاز پانکراس به داخل کیسه صفرا ارتباطمعنی دار وجود دارد. بنابراین در بیماران دارای سنگ کیسه صفرا باید وجود احتمالی پانکراتیت و بخصوص احتمال انسداد یا تنگی مجرای مشترک بین پانکراس و صفرا باید بررسی گردد.
    کلیدواژگان: آمیلاز، سنگ کیسه صفرا، ریفلاکس، کوله سیستیت
  • جلیل راشدی، محمد اصغرزاده، سید رضا مودب، مجتبی امانی، محمد ماذنی* صفحات 379-387
    زمینه و هدف
    تخمین زده می شود یک سوم جمعیت دنیا با باسیل سل آلوده هستند ولی بعلت تفاوت در فعالیتهای سیستم ایمنی افراد علیه میکروارگانیسمهای مهاجم، تنها در10% آنها بیماری بصورت بالینی بروز می کند. متابولیسم ویتامین D و فعالیت صحیح گیرنده این ویتامین (VDR)از فاکتورهای مهم تنظیمی در ایمنی ذاتی افراد علیه باسیل سل محسوب می شوند. در مطالعه حاضر ارتباط پلی مورفیسم ApaI در ژن VDR با بیماری سل مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش کار
    این مطالعه بر روی 84 بیمار مبتلا به سل ریوی و 90 فرد سالم به عنوان گروه کنترل انجام پذیرفت. از لکوسیتهای خونی تمام افراد در هر دو گروه، DNA استخراج و به کمک تکنیک PCR تکثیر ژنی انجام گرفت. سپس جهت بررسی ناحیه پلی مورفیسمی ApaI در ژن VDR، بر روی تمام محصولات PCR، پروسه RFLP اجرا و نهایتا آنالیزهای آماری با استفاده از فراوانی ژنوتیپی، جهت مقایسه بین مبتلایان به سل ریوی و افراد گروه سالم توسط آزمون مجذور کای انجام پذیرفت.
    یافته ها
    در گروه بیمار 50 نفر مرد و 34 نفر زن و در گروه کنترل 49 نفر مرد و 41 نفر زن مورد بررسی قرار گرفت. فراوانی ژنوتیپ AA در گروه بیمار 5/34% و در گروه کنترل 3/33% (OR=0.905، 95% CI 0.469-1.747، p = 0.766) و نیز فراوانی ژنوتیپ aa در گروه بیمار 47/15% و در گروه کنترل 3/13% (OR=0.808، 95% CI 0.333 –1.961، p=0.637) بدست آمد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه بین فراوانی ژنوتیپی پلی مورفیسم (ApaI (A/a در ژن VDR و حساسیت نسبت به بیماری سل در جامعه آماری مربوطه ارتباط معنی داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: توبرکلوزیس، ویتامین D، پلی مورفیسم، ژنتیک
  • محمدحسین راضی جلالی، سمیه بهرامی*، آرش جعفری صفحات 388-397
    زمینه و هدف
    دیکروسلیوم دندریتیکوم انگلی با انتشار جهانی است که در کبد، مجاری صفراوی و کیسه ی صفرای پستانداران خصوصانشخوارکنندگان و همچنین انسان یافت می شود. با شناسایی آنتی ژن های اختصاصی می توان به تشخیص زود هنگام بیماری کمک نمود. هدف از انجام این مطالعه جداسازی و شناسایی آنتی ژن های دفعی -ترشحی و سوماتیک کرم بالغ دیکروسلیوم دندریتیکوم با روش SDS-PAGE و ارزیابی پاسخ ایمنی هومورال ضد این آنتی ژن ها به روش وسترن بلات در گوسفند می باشد.
    روش کار
    پس از جداسازی انگل های زنده، بخشی از انگل ها به منظور تهیه ی آنتی ژن های پیکری با استفاده از سونیکاتور هموژن شدند و بخش دیگر در شرایط استریل به محیط کشت انتقال یافتند تا از مواد ترشح شده از انگل به عنوان آنتی ژن دفعی- ترشحی استفاده شود. از گوسفندان آلوده با درجات مختلف آلودگی به دیکروسلیوم خونگیری به عمل آمد. پروتئین های پیکری و دفعی - ترشحی با روش سدیم دو دسیل سولفات جداسازی و با کوماسی بلو رنگ آمیزی شد و همچنین خاصیت ایمنی زایی پروتئین های حاصله با روش وسترن بلات مشخص گردید.
    یافته ها
    در مطالعه ی حاضر پس از انجام الکتروفورز آنتی ژن های سوماتیک 21 باند پروتئینی دیده شد که در سرم گوسفندی با شدت آلودگی کم باند 130، در شدت آلودگی متوسط باندهای 130-80-48 و در شدت آلودگی زیاد باندهای 130-80-60-48 کیلودالتون با روش وسترن بلات ایمونوژن بودند. در SDS-PAGE آنتی ژن های دفعی - ترشحی 7 باند پروتئینی دیده شد که در سرم گوسفندی با شدت آلودگی کم باند 130 کیلودالتون، در شدت آلودگی متوسط باند های 130-120-100 کیلودالتون و در شدت آلودگی زیاد باندهای 130-120-100-85-80 و 45 کیلودالتون باعث تحریک سیستم ایمنی شده بودند.
    نتیجه گیری
    در تمامی شدت های آلودگی ایمونوژن ترین باند آنتی ژن حدودا 130 کیلودالتونی است که در آنتی ژن دفعی ترشحی و سوماتیک وجود دارد. از این آنتی ژن در زمینه واکسیناسیون و ایمنی زایی می توان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: دیکروسلیوم دندریتیکوم، آنتی ژن دفعی، ترشحی، آنتی ژن سوماتیک، وسترن بلات
  • فاطمه رحیمی کیان، فروغ طالبی*، شهناز گلیان تهرانی، عباس مهران صفحات 398-405
    زمینه و هدف
    در قرن 21، زایمان امری پیچیده و همراه با مداخله است. این مداخلات باعث صدمه به مادر وجنین شده و پیامد زایمان را بهبود نمی بخشند هدف این مطالعه، مقایسه تاثیر زایمان فیزیولوژیک و زایمان طبیعی رایج بر برخی از پیامدهای مادری و نوزادی می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی، 160 خانم باردار واجد شرایط، با تشخیص پزشک کشیک، در یکی از دو گروه زایمان فیزیولوژیک (گروه آزمون80 نفر) و گروه زایمان طبیعی رایج (گروه کنترل80 نفر) قرار گرفتند. نمونه ها از دیلاتاسیون 4-3 سانتی متر سرویکس وارد مطالعه شدند. در دو گروه برخی از پیامدهای مادری و نوزادی مانند تعداد زایمان طبیعی و سزارین، میزان آپگار دقیقه اول و پنجم و انتقال به بخش مراقبت های ویژه نوزادان مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار 16 SPSS و آزمون های تی، کای دو و من ویتنی یو، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین دو گروه مورد مطالعه از نظر نوع زایمان (005/0=p) اختلاف معناداری وجود داشت، به گونه ای که در گروه آزمون تعداد سزارین کمتر بود. همچنین آپگار دقیقه اول کمتر از 8 (011/0=p) و میزان انتقال به بخش مراقبت های ویژه نوزادان (029/0=p) در گروه کنترل به طور معناداری بیشتر از گروه آزمون بود، اما بین دو گروه از نظر نمره آپگار دقیقه پنجم تفاوت آماری معناداری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر بیان داشت که زایمان فیزیولوژیک، یک روش ایمن می باشد. همچنین نشان داده شد که زایمان فیزیولوژیک میزان سزارین و انتقال نوزاد به بخش مراقبت های ویژه را کاهش داده و همچنین باعث بهبود نمره آپگار دقیقه اول نوزاد می گردد.
    کلیدواژگان: زایمان فیزیولوژیک، زایمان طبیعی رایج، آپگار
  • رضا کرباسی افشار، آیت شهماری، ایمان لطفیان، امین صبوری* صفحات 406-412
    زمینه و هدف
    حوادث قلبی ناشی از بیماری عروق کرونر (CAD; Coronary Artery Disease) شایعترین علت مرگ و میر در دنیا می باشد. ایسکمی میوکارد و نارسایی قلبی ثانویه آن از مشکلات و عوارض شایع ضایعات عروق کرونر است. هدف از این مطالعه ارزیابی اثر آنتی ایسکمیک فیبراتها در بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر می باشد.
    روش کار
    یک مطالعه کارآزمایی-بالینی برروی بیماران مبتلا به اختلال پروفایل چربی و CAD مراجعه کننده به بیمارستان بقیه الله تهران طی سالهای 89-1387 انجام شد. 124 بیمار به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند که گروه اول (64 نفر) سیمواستاتین (mg/day 60-20) + فنوفیبرات (mg/day200) همراه رژیم غذایی و فعالیت ورزشی دریافت و گروه دوم (60 نفر) سیمواستاتین (mg/day 60-20) همراه رژیم فوق به مدت یک سال دریافت کردند و بیماران مجددا ارزیابی شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران 5/6±3/54 سال و 2/53% از بیماران مذکر بودند. اندکس metabolic equivalent در گروه اول از 5/0±32/4 به 5/0±68/5 و در گروه دوم از 9/0±43/4 به 1/1±41/4 تغییر یافت (بترتیب P<0/001 و P=0/121) و زمان ورزش از 81/1±21/5 به 8/1±01/6 دقیقه در گروه اول (P<0/001) و در گروه دوم 26/1±43/5 به 2/1±23/5 تغییر یافت (P=0/089). در هیچیک از بیماران عوارض جدی دارو مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    درمان کاهنده چربی با سیمواستاتین و فنوفیبرات کارکرد ایسکمی میوکارد را کاهش می دهد لذا توصیه میگردد در درمان اختلالات پروفایل چربی خون در بیماران با ریسک بالای حوادث قلبی عروقی مانند بیماری های عروق کرونر علاوه بر استاتین از فیبراتها نیز به عنوان درمان مکمل استفاده شود.
    کلیدواژگان: بیماری عروق کرونر، دیس لیپیدمی، تست ورزش، سیمواستاتین، فنوفیبرات
  • زهرا کریمیان، زهره سادات*، معصومه عابدزاده، ناهید سرافراز، محبوبه کفایی عطریان، نصرت بهرامی صفحات 413-420
    زمینه و هدف
    با توجه به شیوع بالای دیسمنوره و تاثیر بر فعالیت های روزانه فرد و عوارض کمتر داروهای گیاهی نسبت به داروهای شیمیایی، این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر کپسول مفنامیک اسید و کپسول بابونه بر دیسمنوره اولیه انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه که یک کارآزمایی بالینی تصادفی سه سو کور بود بر روی 90 نفر از دانشجویان دختر مبتلا به دیسمنوره اولیه (درد قاعدگی) ساکن در خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی کاشان در سال 1390 انجام شد. افراد بصورت تصادفی در دو گروه مفنامیک اسید و بابونه قرار گرفتند. 45 نفر بابونه 250 میلی گرم هر 8 ساعت و 45 نفر مفنامیک اسید 250 میلی گرم هر 8 ساعت از 48 ساعت قبل از قاعدگی تا 24 ساعت بعد از آن دریافت کردند. افراد در طی 2 سیکل دارو را دریافت کردند و شدت درد آنها با کمک خط کش درد مک گیل تعیین شد. در نهایت تجزیه و تحلیل داده ها با کمک نرم افزارSPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمون های آماری کای دو، آزمون t، فیشر و آزمون t زوجی انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که شدت دیسمنوره اولیه در هر گروه درمانی نسبت به قبل از درمان کاهش معنی دار آماری را نشان می دهد (005/0>p) و در مقایسه بین مفنامیک اسید و بابونه میزان تفاوت کاهش شدت درد از لحاظ آماری معنی دار نمی باشد(05/0>P) یعنی هر دو دارو به یک مقدار درد را کاهش داده اند.
    نتیجه گیری
    مصرف کپسول بابونه میتواند شدت دیسمنوره اولیه را به طور موثری کاهش دهد. لذا با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، استفاده از بابونه در درمان دیسمنوره اولیه زنان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بابونه، مفنامیک اسید، دیسمنوره اولیه
  • مجید مبصری، آرمین صادقی*، علیرضا استاد رحیمی، سمیرا پورمرادیان صفحات 421-429
    زمینه و هدف
    افراد چاق در معرض خطر ابتلا به بیماری های متعدد مزمن از جمله دیابت، بیماری های قلبی و دیس لیپیدمی می باشند. در سالهای اخیر تمرکز محققین بر مساله استفاده از مکمل یاری در کنار درمانهای رایج جهت کاهش عوارض چاقی بوده است. در این مطالعه تاثیر مکمل یاری اسیدهای چرب امگا 3بر سطح الگوی لیپیدی سرم، گلوکز ناشتای خون و C-peptide در داوطلبان چاق مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    در این کارآزمایی بالینی 56 داوطلب چاق با میانگین سنی 15/8±94/33 سال در دو گروه مداخله (30 نفر) و دارونما (26 نفر) به ترتیب روزانه دو عدد کپسول امگا 3 (حاوی 360 میلی گرم EPA و 240 میلی گرم DHA) و دارونما را به مدت 4 هفته استفاده نمودند. در ابتدا و انتهای مطالعه نمونه های خونی جمع آوری شد و میزان الگوی لیپیدی سرم، گلوکز ناشتای خون و C-peptide اندازه گیریگردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS آنالیز شد و P کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها:در مقایسه با گروه دارونما، مکمل یاری امگا 3 باعث کاهش معنی داری در میانگین تری گلیسرید سرم گردید (mg/dl 108/37±11/22 درمقابل mg/dl 148/84±59/40). در انتهای 4 هفته، در هر دو گروه افزایش معنی دار در غلظت C-peptide نسبت به ابتدای مطالعه مشاهده گردید که این افزایش در گروه مداخله بیشتر بود (01/0>P). همچنین در هر دو گروه تغییرات معنی داری در کلسترول تام و LDL-Cو HDL-C مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که مکمل یاری امگا 3 منجر به بهبود برخی از اجزای الگوی لیپیدی سرم و بهبود ترشح انسولین پس از یک ماه مداخله شد. انجام مطالعات بیشتری در این زمینه برای رسیدن به نتایج قطعی تر ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اسیدهای چرب امگا 3، الگوی لیپیدی سرم، گلوکز ناشتای خون، C، peptide، چاقی
  • علی نیاپور، زهرا تقی پور، سحر کیانی، فرشته کرمعلی، نازیلا نیاپور، محمد مهدی میرحسینی، محمدرضا پیری، حسین صالحی، نوروز نجف زاده، محمدحسین نصر اصفهانی*، حسین بهاروند صفحات 430-437
    زمینه و هدف
    آسیب های نخاعی به عنوان یکی از حوضه های مهم تحقیقات در علوم اعصاب مطرح می باشد. دسترسی به نخاع بدون ایجاد آسیب به آن، را می توان به عنوان فصل مشترک ایجاد مدل های مختلف ضایعه نخاعی در نظر گرفت. در این میان، قسمت تحتانی نخاع سینه ای بدلیل استقرار مراکز مرتبط با ایجاد الگو های حرکتی اندام تحتانی و همچنین وجود تست های استاندارد بررسی های حرکتی، مورد توجه محققین به این ناحیه خاص شده است. با این وجود یک روش مشخص جهت دسترسی به طناب نخاعی این قسمت ارائه نشده است.
    روش کار
    در مجموع بیست عدد موش صحرایی وارد این مطالعه شد. بدنبال القای بیهوشی، حیوان به شکم روی میز جراحی قرار داده شد. موقعیت مهره دهم شناسایی، و عضلات اطراف آن کنار زده شدند. لامینای مهره مورد نظر به کمک دریل هایی با دور تند، نازک گردید. در قدم آخر، لامینای نازک شده به آرامی و با دقت زیاد از روی طناب نخاعی کنار زده شد. پتانسیل حرکتی حیوانات قبل و بعد از جراحی بوسیله ی تست حرکتی تعیین شد.
    یافته ها
    مطالعه حاضر روشی مرحله به مرحله را برای دسترسی به نخاع سینه ای موش صحرایی ارائه داده است. پروسه جراحی کمتر از یک ساعت طول کشید. بررسی حرکتی اندام تحتانی، با تست BBB، کسب نمره کامل را قبل و بعد از جراحی نشان داد.
    نتیجه گیری
    این مقاله یک روش ساده و کاربردی را برای دسترسی نخاع سینه ای تحتانی ارائه می دهد. موقعیت آناتومیک محل جراحی، مراقبتهای حین و بعد از جراحی و سایر مسائل احتمالی بحث شده است.
    کلیدواژگان: موش صحرایی، ستون مهره سینه ای، برداشتن لامینا، آسیب نخاعی
  • هاشم یعقوبی*، مهدی حقی، سمیرا صلحی صفحات 438-443
    زمینه و هدف
    پپتید فعال کننده نوتروفیل ازمنشا سلول های اپیتلیال (Epithelial cell-derived neutrophil-activating peptide،ENA-78) کموکینی است که در برخی بیماری ها نقش دارد. نقش ژن CXCL5 در بروز مقامت سلول ها به انسولین نشان داده شده است که با فعال کردن مسیر Jak2/STAT5/SOCS2، سیگنال دهی انسولین را مهار می کند. اخیرا چند ریختی - (156G/C (rs352046 از این ژن در ناحیه پروموتر گزارش شده است که می تواند مستعد کننده بیماری دیابت باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط این چند ریختی با بیماری دیابت در جمعیت استان اردبیل می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه100 نفر از افراد دیابتی ساکن استان اردبیل و 100 نفر از افرد سالم ساکن همان منطقه انتخاب شدند. و ارتباط بین این چند ریختی با دیابت با روش های مولکولیPCR-RFLP و الکتروفورز بررسی شد و نتایج حاصل با استفاده از تست آماری فیشر مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان دهنده فراوانی بالای ژنوتیپ GC در افراد مبتلا (39%) نسبت به افراد سالم (14%) بود (006/0=p). در این مطالعه افراد مبتلا (5/25%) به دیابت بطور معنی داری (028/0=p) دارای الل C بیشتری نسبت به افراد کنترل سالم (12%) بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان دهنده نقش CXCL5 در پاتوژنز دیابت هستند. تکرار این مطالعه در جمعیت با حجم نمونه بالا جهت تایید این یافته ها پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: دیابت، CXCL5، چند ریختی
  • گزارش مورد نادر
  • عباس یزدانبد، افشین هوشیار، رسول نعمتی*، نصرالله ملکی، غلامرضا حمید خلق صفحات 444-448
    گاستروانتریت ائوزینوفیلیک یک بیماری بسیار نادر است که با انفیلتراسیون موضعی یا منتشر دستگاه گوارش مشخص می شود. تابلوی بالینی آن بستگی به محل و لایه های درگیر دستگاه گوارش دارد. ما موردی از گاستروانتریت ائوزینوفیلیک را در یک بیمار سیروتیک گزارش می کنیم که ابتدا بصورت انسداد تومورال قسمت سوم دئودنوم تظاهر نموده و بعد از رفع انسداد با جراحی بعد ازگذشت دو سال بشکل اسیت ائوزینوفیلیک تظاهر نمود. بیمار با کورتیکواستروئید درمان شد و آسیت بطور کامل فروکش کرد.
    کلیدواژگان: گاستروانتریت ائوزینوفیلیک، سیروز کریپتوژنیک، اسیت ائوزینوفیلیک
|
  • Pourghassem Gargari B., Dehghan P.*, Mirtaheri E., Aliasgarzadeh A Pages 359-370
    Background and Objectives
    Diabetes mellitus is a metabolic disease characterized by hyperglycemia together with biochemical alterations of lipid profile, insulin resistance and inflammation. Considering the high prevalence of hypertension, dyslipidemia and inflammation in type 2 diabetic patients, the aim of the present study was to investigate the effects of inulin on lipid profile, inflammation and blood pressure in women with type 2 diabetes.
    Methods
    In this controlled, randomized clinical trial, 49 women with type 2 diabetes (fiber intake<30 g/d, BMI=25-35 kg/m2) were assigned to one of two groups. Experimental group (n=24) received 10 g/d inulin and control group (n=25) received 10 g/d maltodextrin for 8 weeks. Dietary intakes, anthropometric measurements, blood pressure, serum lipids and hs-CRP concentrations were measured at the baseline and at the end of the study. Data were analyzed using SPSS software (verision11.5). Paired, independent t-tests and ANCOVA were used to compare quantitative variables.
    Results
    At the end of study, there was a significant decrease in systolic blood pressure (from 135.7 ± 16.2 to 125.9 ±7.9 mmHg), total cholesterol (from 192.5 ± 42.8 to 171.0 ± 39.7 mg/dl), triglyceride (from 223.3 ± 84.2 to 169.9 ± 65.6 mg/dl) and hs-CRP (from 7.9 ± 3.0 to. ± 3.0 mg/l) in inulin group compared with the maltodextrin group (p<0.04). Changes in diastolic blood pressures, LDL-c and HDL-c were not significant in inulin group compared with the maltodextrin group. A significant decrease in systolic, diastolic blood pressures, total cholesterol, triglyceride, LDL-c, hs-CRP and significant increase in HDL-c were observed in inulin group compared to baseline.
    Conclusions
    Inulin supplementation may improve lipid profile, hs-CRP and blood pressure in women with type 2 diabetes.
    Keywords: Inulin_Type 2 Diabetes_Blood Pressure_Serum Lipids_hs_CRP
  • Chinifroush M., Mohajery S., Amani F.*, Siavoushifar F Pages 371-378
    Background and Objectives
    More than 95% of bile ducts diseases are pertain to either gallbladder stone or cholecystitis. Normally، there is not amylase in gallbladder and its presence indicates reflux from the pancreas. The aim of this study was to investigate the association between presence of gallstones and amylase level in gallbladder.
    Methods
    In this cross-sectional study 100 patients with cholecystitis were selected and after removal of the gallbladder under sterilized conditions، about 1-5 ml of fluid has been aspirated from bladder. The amylase level of samples was measured in the laboratory and collected data analyzed using statistical tests such as t-test and ANOVA by SPSS 18 software.
    Results
    A total of 100 patients with cholecystitis، 42% had measurable amylase in gallbladder (25-65 IU/L). The patients were in the range of 22-92 years old and 47% of them was in the age group of 40-60 years old. The mean age of patients was 48. 2 years old (SD=12). There was a significant linear correlation between the gallbladder amylase level and the age of patients (r=0. 76، p=0. 001).
    Conclusion
    Results of our study showed a significant relationship between the formation of gallestones and pancreatic amylase reflux to gallbladder. So، in patients with gallestones، the possible existence of pancreatitis and specially the probability of the pancreas and bile duct obstruction or narrowing should be checked.
    Keywords: Amylase, Gallbladder Stone, Reflux, Cholecystitis
  • Rashedi J., Asgharzadeh M., Moaddab Sr, Amani M., Mazani M.* Pages 379-387
    Background and Objectives
    It is estimated that one third of the world’s population is infected by M. tuberculosis. Because of differences in immune system activity against the invasive microorganisms، the disease is developed only among 10% of them. Vitamin D metabolism and its receptor activity are important factors in human native immune system against tuberculosis. In the present study we investigated ApaI polymorphism of vitamin D receptor (VDR) gene and association with susceptibility to tuberculosis.
    Method
    This study was performed on 84 cases with tuberclosis (male =50، female =34) and 90 controls (male =49، female = 41). DNA was extracted from cases and controls leucocytes and elected sequences amplified in polymerase chain reaction (PCR) procedure by using specific primers. ApaI polymorphism of VDR gene evaluated by RFLP technique on PCR products. Finally statistical analysis performed using Chi- square to compare genotype frequencies between cases and controls.
    Results
    In case and control groups، AA genotype frequency were 34. 5% and 33. 3% respectively (OR=0. 905، 95% CI 0. 469-1. 747، p = 0. 766) and a genotype frequency in patients and control group were 15. 47% and 13. 3% respectively (OR=0. 808، 95% CI 0. 333 1. 961، p=0. 637).
    Conclusion
    In the present study we could not find any significant relationship between genotype frequency of ApaI (A/a) polymorphism in VDR gene and susceptibility to tuberculosis.
    Keywords: Tuberculosis, Vitamin D, Polymorphism, Genetics
  • Razi Jalali Mh, Bahrami S.*, Jafari A Pages 388-397
    Introduction and
    Objective
    Dicrocoelium dendriticum is a worldwide spread parasite of liver، bile ducts and gallbladder of especially ruminants and humans as well. Identification of specific antigens is useful for early diagnosis of the infection. The goal of this study was the isolation and identification of excretory-secretory and somatic antigens from D. dendriticum by sodium dodecyl sulphate (SDS) -PAGE and evaluation of humoral immune response against these antigens.
    Methods
    The parasites were collected and washed by phosphate buffered saline (PBS) and supplemented by antibiotic for several times. For preparing somatic antigens، parasites were sonicated and centrifuged prior to collect supernatant. For preparing excretory-secretory antigens the viable parasites were transferred to the sterile medium. The samples were centrifuged and supernatants were collected. The sera of infected sheep with different infection degrees were collected too. Somatic and excretory-secretory proteins were isolated with SDS PAGE and stained with coomassie blue. Immunogenicity properties of the resulting proteins were determined using western blot analysis.
    Results
    The total extract of somatic antigens analyzed by SDS-PAGE revealed 21 proteins. In mild infection، bands of 130 KDa were immune dominant. In moderate infections 48، 80 and 130 KDa and in heavy infections 48، 60، 80، 130 KDa were detected as immune dominant bands. In excretory- secretory antigens seven bands of protein were detected. In mild infection 130 KDa، in moderate infection 100، 120 and 130 KDa and in heavy infection 45، 80، 85، 100، 120 and 130 KDa were immune dominant bands.
    Conclusion
    Probably the most immunogenic protein band during different degrees of infection was 130KDa that can be used for vaccination and inducing immunity.
    Keywords: Dicrocoelium Dendriticum, Excretory, Secretory Antigens, Somatic Antigens, Western Blot
  • Rahimikian F., Talebi F.*, Golian Tehrani Sh, Mehran A Pages 398-405
    Background And Aim
    Birth in the 21st century is characterized by interventions. That interventions increase the risk for mother and baby without improving outcomes. The aim of this study was to compare the effect of physiological birth and routine normal delivery on some of maternal and fetus outcomes.
    Methods
    This quasi-experimental study was performed on 160 pregnant women. The participants were allocated in two groups of physiological birth (n=80) and routine normal delivery (n=80). Inclusion criteria were as following: Apgar score between one and five; dilatation between three and four cm; maternal age between 18-35 years; gestational age between 37-40 weeks; cephalic presentation and neonatal birth weight of 2500-4000 gr. Physiological birth care included labor begins on its own، freedom of movement throughout labor، continuous labor support، spontaneous pushing، no separation of mother and baby. Routine birth cares include routine interventions in labor or birth. Rate of cesarean، Apgar score and neonatal intensive care unit were evaluated in both groups. Data were analyzed by SPSS 16. The t-test، chi-square and Mann Whitney were the statistical tests of choice.
    Results
    Rate of cesarean was significantly different between two groups (p 0. 005). First minute Neonatal Apgar score was significantly different (p=0. 011)، but fifth minute Apgar was similar in both groups (p=0. 470). The transmission to neonatal intensive care unit had also significant difference among two groups (p=0. 029).
    Conclusion
    The present study showed that the physiological birth is safe. It seems that the physiological birth decreases the rate of cesarean and transmission to neonatal intensive care unit، also improves the first minute neonatal Apgar scores.
    Keywords: Physiological Birth, Routine Normal Delivery, Apgar
  • Karbasi Afshar R., Shahmari A., Lotfian I., Saburi A.* Pages 406-412
    Introduction
    Cardiac events due to coronary artery disease (CAD) are the most common cause of death in all over the world. Myocardial ischemia and its consequent heart failure are considered as common problems and complications of CAD. The purpose of this study was to assess the anti-ischemic effects of fibrates in patients with CAD.
    Methods
    This clinical-trial study was conducted on patients with dyslipidemia and CAD referred to the Baqiyatallah university hospital، Tehran، during 2008-2010. A total of 124 patients randomly divided into two groups: the first group (64 patients) received simvastatin (20-60 mg/day) +fenofibrate (200 mg/day) with lipid-limited diet and exercise and the second group (60 patients) received simvastatin (20-60 mg/day) with diet and exercise for one year and the patients were evaluated at the end of this period.
    Results
    The mean age was 54. 3±6. 5 years and 53. 2% of patients were male. Metabolic equation index was changed from 4. 32±0. 5 to 5. 68±0. 5 at the first group (P<0. 001) and 4. 43±0. 9 to 4. 41±1. 1 at the other one (P=0. 121) and also time of exercise was changed from 5. 21±1. 81 to 6. 01±1. 8 (P<0. 001) and 5. 43±1. 26±5. 23±1. 2 (P=0. 089) respectively. No serious adverse effects were seen.
    Conclusion
    Lipid-lowering therapy with simvastatin and fenofibrate reduces myocardial ischemia. Therefore it’s recommended to add fenofibrate to statinsin the treatment ofdyslipidemia in patients with high risk of cardiovascular accidents as complementary treatment.
    Keywords: CAD, Dyslipidemia, Exercise Test, Simvastatin, Fenofibrate
  • Karimian Z., Sadat Z.*, Abedzadeh M., Sarafraz N., Kafaei Atrian M., Bahrami N Pages 413-420
    Background and Objectives
    Regarding to high incidence of dysmenorrhea and influence on daily activities and fewer side effects of herbal medicines than chemical drugs، the aim of this study was to compare the effect of mefenamic acid and matricaria chamomilla (MC) on primary dysmenorrhea.
    Methods
    This triple-blind randomized clinical trial study was done on 90 female students residents in dormitories of Kashan University of Medical Sciences in 2012. The subjects were categorized into two groups randomly. Mefenamic acid capsules (250 mg، every 8 hours) were given to the first group from 48 hours before menstruation until 24 hours after it. The second group received MC capsules made in Barij Essence Factory of Kashan (250 mg، every 8 hours). Severity of dysmenorrhea was measured by McGill ruler. Finally، the data were analyzed by SPSS. The chi-squire، fisher and paired t-test were used. The p-value of less than 0. 05 was considered as statistically significant difference.
    Results
    The result of this study indicated that both chamomilla and mefenamic acid can reduce the severity of pain and hemorrhage (p<0. 05) but there was no significant difference between two groups (p>0. 05).
    Conclusion
    This study showed that matricaria chamomilla is effective in decreasing the severity of primary dysmenorrhea and reducing hemorrhage as well as mefenamic acid.
    Keywords: Matricaria Chamomilla, Mefenamic Acid, Primary Dysmenorrhea
  • Mobasseri M., Sadeghi A.*, Ostadrahimi Ar, Pourmoradian S Pages 421-429
    Background
    Obese patients are at high risk of numerous chronic diseases including diabetes، hypertension، heart disease، dyslipidemia and stroke. Recently researchers focused on complementary medicine along with routine treatments to reduce obesity complications. Therefore we aimed to investigate the effects of omega 3 fatty acids supplementation on serum lipid profiles، C-peptide and fasting blood glucose in obese individuals.
    Methods
    In this randomized clinical trial 56 obese volunteers with the mean age of 33. 94±8. 15 years were assigned into the supplemented (n=30) and placebo (n=26) groups، given two omega 3 fatty acids soft gel (360 mg EPA and 240 DHA) or placebo respectively for 4 weeks. At the onset and the end of the intervention، blood samples were collected after overnight fasting and serum lipid profiles، C-peptide and fasting blood glucose were measured. Data were analyzed with SPSS program and p-value less than 0. 05 considered as significant.
    Results
    In comparison with placebo group، omega 3 supplementation resulted in a significant decrease in the mean triglyceride (108. 37±11. 22 mg/dl vs 148. 84±59. 40 mg/dl). After 4 weeks، the mean C-peptide concentrations increased in both groups but elevation in omega 3 group was more dramatic (p<0. 01). However، we didn’t find any significant changes in the mean total cholesterol، LDL-C and HDL-C levels.
    Conclusion
    Our finding indicated that 4 weeks Omega 3 supplementation leads to amelioration in some of serum lipid profiles indices and insulin secretion in obese individuals. Although، further studies are needed to achieve precise results.
    Keywords: Omega 3 Fatty Acids_Serum Lipid Profiles_Fasting Blood Glucose_C_peptide_Obesity
  • Niapour A., Taghipour Z., Kiani S., Karamali F., Niapour N., Mir Hosseini Mm, Piri Mr, Salehi H., Najafzadeh N., Nasr-Esfahani Mh*, Baharvand H Pages 430-437
    5Student Research Committee، Isfahan University of Medical Sciences، Isfahan، Iran
    Objective
    Spinal cord injury (SCI) has become an especially challenging target in experimental neuroscience. Approach into the spinal cord is the interface among all different types of spinal cord injury modeling. The lower thoracic spinal cord has generated special interest due to the lower limbs’ spinal pattern generator position and presence of relative scales for behavioral assessment. However، a clear method with which to approach the thoracic spinal cord has yet to be determined.
    Methods
    A total of 20 animals were subjected to this study. Following induction of anesthesia، the 10th thoracic vertebra were positioned، and muscles were retracted. Using the high speed rotary، the vertebral lamina were carefully thinned. As a final point، the reduced lamina was meticulously removed away to expose underlying spinal cord. Loco motor behavioral test (BBB) was implemented before and after surgery procedure.
    Results
    This manuscript has presented the stepwise method to expose rat thoracic spinal cord. Whole procedure took less than an hour. Animals acquired complete BBB loco motor rating score before and after surgery; indicating the safety of procedure.
    Conclusion
    This article introduces simple and practical approach for the rat lower thoracic spine. The anatomical orientation، anesthesia، postoperative management، and common problems are discussed.
    Keywords: Rat, Thoracic Spine, Laminectomy, Spinal Cord Injury
  • Yaghoubi H.*, Haghi M., Solhi S Pages 438-443
    Background and Objectives
    CXCL5، also known as epithelial cell-derived neutrophilactivating peptide (ENA-78)، is a chemokine that has a role in some diseases. CXCL5 blocks insulin signaling by activating the Jak2/STAT5/SOCS2 pathway. It is reported the association between -156G>C (rs352046) polymorphism in the promoter region and diabetes. The aim of this study was to examine whether there is an association between this polymorphism and diabetes mellitus in Ardabil province population.
    Methods
    A total of 100 patients affected diabetes were recruited from Ardabil province population; 100 healthy control subjects also were recruited from the same area. The region containing the CXCL5 - 156G>C polymorphism was genotyped by PCR amplification and restriction fragment length polymorphism analysis، and allele frequency data were analyzed using Fisher test.
    Results
    The results show a higher frequency of carrying both the G/G and G/C genotype in patients with diabetes compared with healthy controls (p-value=0. 01 and 0. 006، respectively). In addition، the frequency of allele C was significantly increased (p-value = 0. 028) in patients with diabetes (25. 5%) compared with controls (12%).
    Conclusions
    Our findings suggest a role of CXCL5 in the pathogenesis of diabetes. Also، replications in other populations with larger sample sizes are required to confirm these findings.
    Keywords: Diabetes, CXCL5, Polymorphism
  • Yazdanbod A., Hooshyar A., Nemati R.*, Maleki N., Hamidkholgh G Pages 444-448
    Eosinophilic gastroenteritis is a rare disease characterized by focal or diffuse eosinophilicinfiltration of the gastrointestinal system. The clinical presentation is depending on the involved area and its extension into the layers of the gastrointestinal tract. We reported a case of eosinophilic gastroenteritis in the setting of cryptogenic cirrhosis which initially appeared as a tumoral obstruction of the 3rd portion of duodenum which is relieved by surgical bypass and two years later presented as eosinophilic ascitis. The patient was treated with corticosteroid with full absorption of ascitis.
    Keywords: Eosinophilic Gastroenteritis, Cryptogenic Cirrhosis, Eosinophilic Ascitis